Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εντός του μήνα το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβλέπονται εξετάσεις και συνεντεύξεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και ιδιωτών.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, για τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο νόμου, με την κατάργηση των μορίων και τη θέσπιση συνέντευξης και γραπτών εξετάσεων, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των 23 φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Παράλληλα θα «τρέχει» και η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς έχουν επιτευχθεί οι «μνημονιακοί» στόχοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, καταργείται πλέον η «στείρα» μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ) που αποτελούσε το αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ, για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

Επιπλέον, η αντικειμενικότητα διασφαλίζεται με την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η διαδικασία προκήρυξης κάθε θέσης προϊσταμένου με βάση το περίγραμμα και τις ανάγκες της υπηρεσίας και η συγκρότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

Η επιλογή θα γίνεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο, το ΕΙΣΕΠ θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν πληρούν οι υποψήφιοι τα κριτήρια της προκήρυξης, στο δεύτερο στάδιο, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλονται σε γραπτές εξετάσεις και στο τρίτο στάδιο οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχει στη συνέντευξη.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014 και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Όπως δήλωσε και προσφάτως ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι και «εργαλεία» που στοχεύουν στην αξιοκρατία και την αξιοσύνη, δίχως να υπολείπονται σε διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Ο υπουργός τόνισε δε ότι «έχει αποδειχθεί ότι η απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών δεν καθιστά a priori τον υποψήφιο που κατέχει αυτά ως τον καταλληλότερο. Στην Ελλάδα μας χαρακτηρίζει συλλογικά μια πτυχιολαγνεία» επισήμανε.

Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία αξιολόγησης, πέρα από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.