Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ξαναχτυπά η νόσος των τρελών αγελάδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο νέα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν σε βοοειδή ολλανδικής προέλευσης. Το διπλό περιστατικό φανερώνει ότι υπάρχουν κενά στους ελέγχους στα ζώα που εισάγονται στη χώρα μας.

«Χτύπησε» ξανά η νόσος των τρελών αγελάδων, ύστερα από τουλάχιστον μια δεκαετία απουσίας στην πατρίδα μας. Πρόκειται για δύο νέα κρούσματα σε αγελάδες ολλανδικής προέλευσης που βρίσκονταν σε ελληνική φάρμα. Τα δύο βοοειδή, ηλικίας έξι ετών, βρέθηκαν νεκρά και στάλθηκαν δείγματα του εγκεφαλικού τους ιστού για ανάλυση στα εργαστήρια του «Δημόκριτου», που σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε.Τ» βγήκαν αμφότερα θετικά για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νόσου των τρελών αγελάδων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί , στα βοοειδή η νόσος μεταδίδεται μέσα από τη ζωοτροφή και δεν είναι μεταδοτική, δηλαδή δεν «κολλά» από αγελάδα σε αγελάδα, ενώ ο χρόνος επώασης της κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών χρόνων. Καθώς και τα δύο νεκρά βοοειδή ήταν ηλικίας έξι ετών, οπότε θεωρούνται πολύ μεγάλα για σφαγή, το πιθανότερο είναι πως βρίσκονταν στη χώρα μας για παραγωγή γάλακτος και όχι κρέατος. Τα εισαγόμενα ζώα που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν περάσει από έλεγχο στην χώρα προέλευσης τους και το νέο διπλό περιστατικό φανερώνει ότι οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται σωστά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.