Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Θύματα εξαπάτησης ελληνικές επιχειρήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελίες δέχεται το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Για αρκετές περιπτώσεις εξαπάτησης ή προσπάθεια εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενημερωθεί, από τις αρχές του χρόνου, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

Δεδομένου ότι καταγράφεται αύξηση των περιστατικών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τροποποίηση των μεθόδων απόπειρας αποκόμισης παράνομων κερδών, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το Γραφείο ΟΕΥ υπογραμμίζει ότι καλό είναι να ελέγχονται τα στοιχεία της εταιρείας και να μην γίνονται πληρωμές οποιουδήποτε χρηματικού ποσού εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σε ότι αφορά στα περιστατικά:

- Σημαντικό ποσοστό των παραπάνω περιπτώσεων αφορά την υποτιθέμενη πώληση προϊόντων, κυρίως αγροτικών μηχανημάτων ή επαγγελματικών αυτοκινήτων από ιδιώτες που χρησιμοποιούν πλαστά στοιχεία εταιρειών με έδρα τη Βρετανία.

- Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι αγορών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και θέλουν να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες.

- Έχουν καταγγελθεί δύο περιπτώσεις με ιδιώτες να έχουν υποκλέψει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προμηθευτών ελληνικών εταιρειών από το εξωτερικό -κυρίως από χώρες της Ασίας- και έχουν εκτρέψει την πληρωμή προς λογαριασμούς που διατηρούν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν μήνυμα με τα στοιχεία του συνεργάτη τους με το οποίο τους υποδεικνύεται να αποστείλουν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό βρετανικής τράπεζας στο Λονδίνο αντί για τον συνήθη λογαριασμό των συναλλαγών.

- Έχουν, επίσης, αναφερθεί περιπτώσεις βρετανικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιώντας επωνυμίες παραπλήσιες γνωστών- διεθνών αλυσίδων τροφίμων χωρίς να σχετίζονται με αυτές, έχουν αποσπάσει προϊόντα από ελληνικές εταιρείες ενώ μετά την παραλαβή των προϊόντων δεν έχει καταβληθεί το συμφωνημένο τίμημα. Συνήθης πρακτική είναι η παραγγελία κυρίως μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων με πολύ σύντομους χρόνους παράδοσης. Η δε μεταφορά γίνεται συνήθως με εταιρεία του αγοραστή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.