Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τρία χρόνια καθυστέρηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επικαλούμενη μια σειρά από διαδικαστικά κωλύματα, η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια την εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγήσουν στην πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Αν και το περιβόητο σύστημα ιχνηλασίας τσιγάρων έχει προβλεφθεί με νόμο από το 2011, η κυβέρνηση προτιμά να βρίσκει λύσεις για το δημοσιονομικό πρόβλημα στα χαράτσια, τις απολύσεις και τις περικοπές. Και αυτό τη στιγμή που πάνω από 800 εκατ. ευρώ χάνονται ετησίως από τα δημόσια έσοδα της χώρας μας, εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής και βέβαια προς όφελος των λαθρεμπόρων τσιγάρων.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και στη Βουλή. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί επικαλούνται τη μία δικαιολογία μετά την άλλη, προκειμένου να μην προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του σχετικού νόμου. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2012 ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε στη Βουλή από ομάδα 21 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις καθυστερήσεις για την προμήθεια του συστήματος ιχνηλασίας. Τότε, πριν από ενάμιση χρόνο δηλαδή, η απάντηση ήταν ότι έπρεπε προηγουμένως να οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο της Σύμβασης-Πλαίσιου για τον Ελεγχο του Καπνού. Πράγματι, το εν λόγω πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012. Το πρωτόκολλο αυτό, που υπεγράφη και από τη χώρα μας, θέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για το σύστημα ιχνηλασίας.

Ωστόσο, πάλι δεν εφαρμόστηκε ο σχετικός νόμος. Ετσι, πριν από περίπου έναν μήνα, άλλοι έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανήλθαν. Απεύθυναν ξανά ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο για το ίδιο ζήτημα. Αυτή τη φορά, δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η δικαιολογία του υφυπουργού ήταν ότι «περιμένουμε την επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τα καπνικά προϊόντα», που και αυτή περιέχει αναφορές στο σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Χασούρα 1,5 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ όμως, η χώρα μας έχει χάσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Η κυβέρνηση περιμένει και την τελευταία άποψη, του τελευταίου φορέα, προκειμένου να διαπιστώσει τι χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τόσο το πρωτόκολλο του ΠΟΥ όσο και η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπουν απλά και μόνο τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασίας, ενώ -κατά τα άλλα- αφορούν κυρίως μέτρα και δράσεις για τα οποία αρμόδιο είναι το υπουργείο Υγείας και όχι το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτός είναι και ο λόγος που, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πληθαίνουν οι ψίθυροι που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως θεματοφύλακα των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας και των λαθρεμπόρων. Ψίθυροι που όμως, σιγά-σιγά, μετατρέπονται σε φωνές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της προέδρου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, για το θέμα, οι οποίες κάθε άλλο παρά υπερήφανη κάνουν τη χώρα μας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το ότι στην πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. για τη στρατηγική αντιμετώπισης της παράνομης εμπορίας καπνικών, στο κεφάλαιο «Ειδικές προβληματικές περιοχές» αναφέρεται μία και μόνο χώρα: η Ελλάδα! Προτείνεται δε η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, και μάλιστα με τη συμβολή της task force.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.