Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Νέα στοιχεία συνδέουν την παχυσαρκία με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξάνεται η πιθανότητα για ανάπτυξη πολυπόδων.

Τα υψηλό σωματικό βάρος σχετίζεται σήμερα με ποικίλα προβλήματα υγείας. Νέα στοιχεία, από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PloS One, έρχονται να συσχετίσουν την παχυσαρκία με τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ειδικότερα, η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα για ανάπτυξη πολυπόδων του παχέoς εντέρου, που αποτελούν προκαρκινικές νεοπλασίες.

Η εν λόγω μελέτη έρχεται να συνδέσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύποδα με διάφορα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παχύσαρκων ατόμων, όπως τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης.

Για τους σκοπούς της παρακολουθήθηκαν 126 φαινομενικά υγιείς άνδρες ηλικίας 48-65, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση. Επιπλέον, μετρήθηκαν τα επίπεδα λεπτίνης σε όλους τους συμμετέχοντες. Περίπου 78 % ήταν πάνω από το φυσιολογικό βάρος, ενώ 30% από αυτούς βρέθηκε να έχουν περισσότερους από ένα πολύποδα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι άνδρες που ήταν παχύσαρκοι είχαν 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν τουλάχιστον ένα πολύποδα του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περισσότερο αυξανόταν το σωματικό λίπος τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης πολυπόδων. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε από τους ερευνητές στα υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης με την αύξηση του σωματικού λίπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από αυτούς.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.