Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μέτρα για τους ασθενείς κρατούμενους ανακοίνωσε ο Αθανασίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέτρα για τους ασθενείς κρατούμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι ναι μεν "δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την κατάσταση των φυλακών όμως είναι καλύτερες από πολλών άλλων χωρών".

Διέψευσε μάλιστα ότι υπάρχουν στρώματα στο πάτωμα λέγοντας ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπερσυνωστισμού νοσηλευομένων που προέκυψε κυρίως από την αύξηση των οροθετικών κρατουμένων. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 2 ετών οι οροθετικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν από 45 σε 140.

Προς βελτίωση της κατάστασης αποφασίστηκε:

1) η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα, 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ.

2) Σχέδιο ΠΔ που αφορά την ένταξη στο Ε.Σ.Υ. του ΝΚΚ, του ΨΚΚ (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού) και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων) βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την έκδοσή του εντός διμήνου, ώστε οι ανωτέρω θεραπευτικές μονάδες να έχουν μόνιμη, πλήρη και διαρκή υποστήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

3) Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι την 31-12-2014 και να εντάχθουν σε αυτή και κρατούμενοι που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.

4Η νέα πτέρυγα οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα Κορυδαλλού χωρητικότητας 100 ατόμων είναι έτοιμη και υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση για τη χωριστή κατασκευή εισόδου με στόχο την παράδοση και λειτουργία εντός διμήνου.

Εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η πρόσληψη 39 ιατρών και υπάρχει διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα η σχετική πίστωση για να γίνει ο διαγωνισμός με στόχο τις προσλήψεις εντός του έτους 2014.

Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασθενειών του αρθ. 105 παρ. 7 ΠΚ στα στοιχεία επιμέτρησης της ποινής του αρθ. 79 ΠΚ ή με αντιμετώπιση κατ’ οίκον έκτισης.

Σχεδιάζεται η βελτίωση της ρύθμισης του 110Α ΠΚ για την απόλυση με όρο νοσούντων κρατουμένων με αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών (συγκροτείται σχετική επιστημονική ομάδα εργασίας) για τις οποίες προβλέπεται απόλυση καθώς και ρύθμιση συναφών ζητημάτων.

Τέλος, σχεδιάζεται η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου κρατουμένων Θεσσαλονίκης ως τμήμα του ΚΚ Διαβατών, που θα εδρεύει (το τμήμα) στην ήδη ανεγερθείσα μονάδα του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Θα λειτουργήσει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στόχος η λειτουργία εντός 6μηνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.