Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη νέα εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα εισφερθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και το 30% των πελατών χωρίς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή τους.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.

- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 και τα λιγνιτωρυχεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρείας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Προβλέπεται ακόμη ότι:

- Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

- Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ' απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες.

Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

-Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.