Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Διαγράφονται πρόστιμα για παράνομη στάθμευση που είχαν επιβληθεί από δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη λόγω εσφαλμένου ή ελλιπούς περιεχόμενου των κλήσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ασχολήθηκε με το πρόβλημα των προστίμων παράνομης στάθμευσης, που έχουν επιβληθεί σε κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων από τους δήμους, πριν από πολλά χρόνια μετά από καταγγελίες που δέχθηκε, ενώ στη συνέχεια οι δήμοι αποδέχθηκαν τις προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής και ακύρωσαν πρόστιμα που είχαν επιβάλει.

Ο Συνήγορος υπέδειξε στους πολίτες να ζητήσουν από τις υπηρεσίες των δήμων αντίγραφα των κλήσεων-πράξεων βεβαίωσης παράβασης οχήματος- προκειμένου να συγκρίνουν τα στοιχεία του οχήματός τους όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, με αυτά που αναγράφονται στις κλήσεις, καθώς και να ελέγξουν το περιεχόμενο της κλήσης και κυρίως εάν ήταν όλα τα πεδία αυτής πλήρως συμπληρωμένα.

Από τον έλεγχο στο περιεχόμενο των κλήσεων που διενήργησαν οι πολίτες διαπιστώθηκε ότι οι κλήσεις, βάσει των οποίων τους είχε επιβληθεί το πρόστιμο, δεν περιείχαν σωστά τα στοιχεία του οχήματός τους (πχ αριθμός κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), σε άλλες περιπτώσεις δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς η θέση του οχήματος σε σχέση με τη περιοχή ισχύος της σήμανσης (πχ μη αναγραφή του αριθμού της οδού), ή και πως οι κλήσεις δεν περιείχαν άλλα στοιχεία της παράβασης (πχ ποινή).

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος επισήμανε στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, στην κλήση θα πρέπει να αναγράφονται ορθά όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ακριβή προσδιορισμό του οχήματος του παραβάτη και της παράβασης που διαπράχθηκε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις εκείνες που το αρμόδιο διοικητικό όργανο, το οποίο έχει την ευθύνη της ορθής αναγραφής στην κλήση όλων των στοιχείων που προβλέπει ο νόμος, αναγράφει εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία, η εν λόγω πράξη καθίσταται ακυρωτέα.

Συνεπώς, τόνισε ότι, όταν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η αρμόδια για την είσπραξη Αρχή οφείλει να μην προβαίνει στην είσπραξη του προστίμου, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης γίνεται αυτό αντιληπτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων (Αθηναίων, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Σιντικής, Βέροιας) αποδέχθηκαν τις προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής και προέβησαν στη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.