Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πρόσφυγες στη Συρία τρώνε γάτες και σκύλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διεθνής Αμνηστία: Τους αφήνουν σκόπιμα χωρίς τροφή στον καταυλισμό Γιάρμουκ.

Στο θάνατο οδηγεί τους πρόσφυγες στον καταυλισμό Γιάρμουκ στη Συρία η κυβέρνηση, αφού τους αφήνει σκόπιμα χωρίς τροφή, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση αναφέρει ότι τουλάχιστον 128 πρόσφυγες πέθαναν στον καταυλισμό του Γιάρμουκ ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής. Προσθέτει ακόμη ότι χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι εκεί αντιμετωπίζοντας μία «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οικογένειες προσφύγων έχουν υποχρεωθεί να ζητιανεύουν για τρόφιμα στους δρόμους κινδυνεύοντας έτσι να σκοτωθούν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν πληροφορίες για νέες συγκρούσεις κοντά στον καταυλισμό Γιάρμουκ, ο οποίος εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 17.000 με 20.000 παλαιστίνιους και σύρους πρόσφυγες και όπου έχουν σημειωθεί μερικές από τις σφοδρότερες συγκρούσεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από τον Απρίλιο του 2013 και τα περισσότερα νοσοκομεία έκλεισαν καθώς εξαντλήθηκαν οι πιο βασικές ιατρικές τους προμήθειες.

«Οι συριακές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας ως όπλο πολέμου τη στέρηση τροφής των αμάχων. Οι ανατριχιαστικές περιγραφές οικογενειών που αναγκάζονται να τρώνε γάτες και σκύλους και οι άμαχοι που δέχονται τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αναζητώντας τροφή, αποτελούν συνηθισμένες λεπτομέρειες της ιστορίας φρίκης που συντελείται στον Γιάρμουκ», υποστηρίζει ο Φίλιπ Λούθερ, ο διευθυντής του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης.

Ο Λούθερ περιέγραψε την πολιορκία του καταυλισμού ως «συλλογική τιμωρία» του άμαχου πληθυσμού και κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να επιτρέψει άμεσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στον καταυλισμό.

Πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στον Γιάρμουκ κατήγγειλαν στην οργάνωση ότι έχουν μήνες να φάνε φρούτα ή λαχανικά και τουλάχιστον το 60% των προσφύγων εκεί υποσιτίζονται.

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε ως καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τον αραβοισραηλινό πόλεμο του 1948, αλλά έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων από τα τέλη του 2012 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί ομάδες αντικαθεστωτικών.

Οι περισσότεροι από τους 180.000 Παλαιστίνιους στον Γιάρμουκ εγκατέλειψαν την μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητά τους, στη Συρία, αλλά περίπου 20.000 από αυτούς εγκλωβίστηκαν εκεί από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε η πολιορκία του καταυλισμού από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στον εμφύλιο να άρουν άμεσα τις πολιορκίες, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση στον Γιάρμουκ δεν έχει βελτιωθεί.

Ο ΟΗΕ προχώρησε στην παράδοση ειδών πρώτης βοήθειας στον καταυλισμό που ωστόσο διακόπηκε όταν κατέρρευσε η εκεχειρία ανάμεσα στους αντάρτες και σε φιλοκυβερνητικούς παλαιστίνιους ενόπλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.