Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Δισεκατομμύρια ακρίδες «έπνιξαν» τη Μαδαγασκάρη


Οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες της εντυπωσιακής ετήσιας μετανάστευσης των εντόμων.

Εικόνες από ταινία τρόμου ή βγαλμένες από τη Βίβλο έζησαν οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρη, όταν δισεκατομμύρια ακρίδες σκόρπισαν τον τρόμο. Ο ουρανός πάνω από την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο σκοτείνιασε από την απίστευτη αυτή εισβολή γεγονός που οφείλεται στην ετήσια μετανάστευση των εντόμων.

Η οργάνωση μάλιστα των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), προειδοποίησε ότι οι τεράστιες ακρίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλή για τη ζωή 13 εκατομμυρίων ανθρώπων.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως ζούμε μέσα σε μια... φούσκα;


Τι αναφέρει έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι ζείτε μέσα σε μια τεράστια… «φούσκα»;

Σε αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε για «φούσκες» χρηματιστηριακές, οικονομικές ή πολιτικές, αλλά για «φούσκες»… διαστημικές!

Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι έχουν απτές αποδείξεις, πως το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται μέσα ζε μια τεράστια «φούσκα».

Ισχυρίζονται, ότι πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια μια κοντινή συστάδα σουπερνόβα «έσκασε» σαν ποπ κορν και δημιούργησε μια γιγαντιαία φυσαλίδα στο διαστρικό μέσο, μέσα στην οποία κατοικούμε κι εμείς.

Οι ερευνητές την ονόμασαν «Local Bubble». Λένε ότι έχει το σχήμα ενός φιστικιού και πως εξηγεί γιατί υπάρχει πολύ λίγη από τη σκόνη και τα αέρια που βλέπουν οι επιστήμονες αλλού στο σύμπαν γύρω μας.

Η θεωρία της «Local Bubble» πρωτοεισήχθη τις δεκαετίες του 1970-1980, όμως η ύπαρξή της είχε αμφισβητηθεί έντονα, αναφέρει δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Εκείνη την εποχή, όταν οι αστρονόμοι ερευνούσαν το ηλιακό μας σύστημα, βρήκαν μια περίεργη έλλειψη αερίων και σκόνης στο διαστρικό μέσο κάπου αλλού στο σύμπαν. Εν τω μεταξύ, οι αστρονόμοι είχαν αρχίσει να ανιχνεύουν μια αφθονία ακτινοβολίας Χ γύρω από τη Γη.

Αυτό υποδήλωνε ότι το ηλιακό μας σύστημα ήταν ως επί το πλείστον «άδειο», επειδή η ακτινοβολία από τα σούπερνοβα είχε προκαλέσει έκρηξη στο διαστρικό μέσο.



Κι ενώ αυτά τα σούπερνοβα δεν ήταν αρκετά για να εξαλείψουν τη ζωή στη Γη, βρίσκονταν αρκετά κοντά στο ηλιακό μας σύστημα για να το «τυλίξουν» μέσα σε μια φούσκα ζεστών αερίων που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Αντικρούοντας τη θεωρία αυτή, μερικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι ακτίνες Χ θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τον Ήλιο. Ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να ευθύνεται ένα φαινόμενο, που είναι γνωστό ως «ανταλλαγή φορτίου», σύμφωνα με το οποίο ο ηλιακός άνεμος προκαλεί την ακτινοβολία X «κλέβοντας» ηλεκτρόνια από ουδέτερα αέρια στο Διάστημα.

Για να εξετάσουν ποια από τις δύο θεωρίες ισχύει, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι εκτόξευσαν το 2012 έναν πύραυλο –από αυτούς που κάνουν ένα «σύντομο ταξίδι» στο Διάστημα κι επιστρέφουν στη Γη- από τη βάση White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό.

Ο πύραυλος ανέβηκε 260 χιλιόμετρα και έμεινε για 5 λεπτά πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Επάνω του έφερε έναν ανιχνευτή ακτίνων χ (DXL). Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο ανιχνευτής βρήκε ότι το 40% των μαλακών ακτίνων χ που ανιχνεύτηκαν, προέρχονταν από το ηλιακό σύστημα.

Οι υπόλοιπες, όπως συμπέραναν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μπορεί να προέρχονται από μια «φούσκα» (Local Bubble) ζεστών αερίων, που έμειναν από εκρήξεις σούπερνοβα.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη» δήλωσε ο καθηγητής Massimiliano Galeazzi, που ηγήθηκε των ερευνών. «Επηρεάζει την κατανόησή μας για την περιοχή του γαλαξία κοντά στο δικό μας Ήλιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία μελλοντικών μοντέλων γύρω από τη δομή του» τόνισε.

Ο Galeazzi και οι συνεργάτες του, καταλήγει το δημοσίευμα, ετοιμάζουν ήδη την επόμενη πτήση του DXL, με πρόσθετο εξοπλισμό για καλύτερη καταγραφή των εκπομπών.

Η εκτόξευσή του προγραμματίζεται για το Δεκέμβρη του 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο μίτος της Αριάδνης οδηγεί... στην ιστορία του Ηρακλείου!


Από το Δήμο Ηράκλειο προβλήθηκε, την Κυριακή, το βίντεο για την πόλη του Ηρακλείου με τίτλο «Ο Μίτος της Αριάδνης», που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου.

Το σενάριο βασίζεται στο ¨Μίτο¨ που ξετυλίγεται, αποκαλύπτοντας μπροστά μας τις ομορφιές της πόλης και την πλούσια ιστορία μέσα στους αιώνες.





Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 2014 σε τροχιά για τρίτο θερμότερο έτος στα χρονικά


Σε πολλά μέρη του κόσμου σημειώθηκαν ισχυρά κύματα καύσωνα.

Πολλοί θα πίστευαν ότι το 2014 θα καταγραφεί συνολικά ως ένα ψυχρό έτος, κυρίως λόγο της πολικής δίνης που έπληξε τις ΗΠΑ τον προηγούμενο χειμώνα.

Παρόλα αυτά σε άλλα μέρη του κόσμου σημειώθηκαν πολύ ισχυρά κύματα καύσωνα, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία όπου οι νυχτερίδες ζαβλακωμένες από τη ζέστη έπεφταν από τα δέντρα.

Υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα αντίληψης: καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι άνθρωποι συνηθίζουν ολοένα και λιγότερο στις ψυχρές κλιματικές συνθήκες με συνέπεια όταν πιάνει κρύο να το προσέχουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο κλιματικό χάρτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που βλέπετε στη φωτογραφία, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη σχεδόν καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον εξαίρεση αποτέλεσαν.

Ειδικότερα, το 2014 μέχρι στιγμής συγκρίνεται με τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν ποτέ καταγραφεί. Εάν οι θερμοκρασίες διατηρηθούν στην ίδια τροχιά, το 2014 ίσως αποτελέσει το τρίτο θερμότερο έτος από το 1880 που διενεργούνται μετρήσεις με παγκόσμια θερμοκρασία εδάφους 0,66 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα.

Από τα πέντε θερμότερα έτη στα χρονικά, τα τέσσερα έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε και ένα στα τέλη του προηγούμενου (2010, 2005, 1998, 2013, 2003).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός Μάιος και o Ιούνιος ήταν οι θερμότεροι αντίστοιχοι μήνες στα χρονικά.




Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το… μυστικό εργαστήριο της Google στη ΔΕΘ


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ιδέες που θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας
.
Με άκρα μυστικότητα, η οποία θα διασφαλιστεί με την υπογραφή συμφωνητικών εμπιστευτικότητας, τέσσερις Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές θα παρουσιάσουν τις θεωρούμενες ως πλέον ριζοσπαστικές ιδέες τους στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του Solve for , ενός συνεδρίου που διεξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου από την Google και το «μυστικό εργαστήριο» Google . Φέτος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Κοινότητας των προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) και με την υποστήριξη της Helexpo-ΔΕΘ. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν ομιλητές-συντονιστές του παγκόσμιου Solve και ένα επιλεγμένο κοινό 50 ατόμων. Οι ιδέες που θα συζητηθούν αφορούν τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ιστορία.

«Στόχος μας ήταν είναι να δώσουμε βήμα στους Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki Παναγιώτης Τζίνης.

«Το “μυστικό εργαστήριο” της Google είναι από μόνο του αρκετό να προκαλέσει τη φαντασία και την περιέργεια του κόσμου, καθώς οι ιδέες που επιχειρεί να κάνει πράξη θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, το Google [X] είναι ένα εργαστήριο, όπου κορυφαίοι επιστήμονες, άνθρωποι της τεχνολογίας και οραματιστές από την Google, τη NASA και άλλους επιστημονικούς φορείς συνεργάζονται για να βρουν λύσεις σε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Εκεί προσπαθούν να 'παντρέψουν' επιστημονικές θεωρίες με κορυφαίες τεχνολογίες για να γίνει πραγματικότητα, αυτό που στη θεωρία μοιάζει εφικτό» εξηγεί.

Μερικές από τις ιδέες που υλοποιεί το «μυστικό εργαστήριο» είναι: το Loon Balloon, ένα πείραμα που έχει ως στόχο να παράσχει σε όλο τον κόσμο ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τη χρήση ειδικών μπαλονιών «τοποθετημένων» στη Στρατόσφαιρα. Το Driverless car, αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, το Streetview car, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κάμερες που παρέχει πανοραμική θέα των δρόμων στον κόσμο και τα Google Glass, τα εξελιγμένα γυαλιά της Google.

«Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά πειράματα που πραγματοποιεί παράλληλα είναι το 'ασανσέρ', που θα ενώσει τη γη με το φεγγάρι (Lift to the Moon)» σημειώνει ο κ. Τζίνης.

Το Solve for γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το GDG Thessaloniki την εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην τεχνολογία-Google Playground

Πριν από έναν χρόνο, η «παιδική χαρά» της κοινότητας των προγραμματιστών της Google (GDG Playground) έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου (σύμφωνα με το περσινό μότο) «όλα έπαιζαν». Φέτος που… «το παιχνίδι συνεχίζεται», σβήνει το πρώτο της κεράκι, φέρνοντας για μια εβδομάδα στην πόλη, σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ, προγραμματιστές από διάφορα μέρη του κόσμου, που θέλουν να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη από κοντά. Γυναίκες που διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στον τομέα της Τεχνολογίας. Επιχειρήσεις start up και μια γιορτή που θα έχει διάφορα: wearables (φορητή τεχνολογία), όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα γυαλιά της Google, workshops (εργαστήρια), ομιλίες για το material design και συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Πρόκειται για το DevFest Season ΙΙ, τη γιορτή των προγραμματιστών, που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη GDG του εξωτερικού-Lady Geek

Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης (6-7 Σεπτεμβρίου) έρχονται στη Θεσσαλονίκη μέλη αντίστοιχων Κοινοτήτων GDG από την Αφρική, την Ινδία, την Ευρώπη και την Αμερική για να συζητήσουν από κοντά την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν ιδέες και χρήσιμα συμπεράσματα από τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και τις δράσεις τους. Πρόκειται για το Un-conference των προγραμματιστών GDG, που διοργανώνει η κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η ιδρύτρια της Κοινότητας των προγραμματιστών της Google (GDG) στην Ουκρανία Ξένια Σούμελτσικ (Kseniia Shumelchyk) θα είναι μια από τις κεντρικές ομιλήτριες στο Lady Geek, ένα συνέδριο για την παρουσία των γυναικών στον τομέα της Τεχνολογίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

«Το Lady Geek έρχεται φέτος να υπογραμμίσει την ανάγκη της γυναικείας παρουσίας στην τεχνολογία και να ενθαρρύνει τη δυναμικότερη ενασχόληση των γυναικών με τον προγραμματισμό και την πληροφορική» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki Παναγιώτης Τζίνης.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Γυναίκες στην Τεχνολογία Εύα Φάρμπι (Eva Fabry), η Λιάνα Γούτα, πρόεδρος της ομάδας διοίκησης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), η Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Μιλήτου, η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, γενική διευθύντρια στη ΜΚΟ Make-A-Wish (Κάνε-Μια- Ευχή) Ελλάδος, η Μαρίκα Λάμπρου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic και η Σάρα Μόρσι (Sara Morsi), προγραμματίστρια από τη Νέα Υόρκη.

Την ίδια μέρα αρχίζει το DevFest ΙΙ, η γιορτή των προγραμματιστών, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη (10/9), με ομιλητές στελέχη της Google και θέμα τα πιο καινοτόμα προϊόντα της τεχνολογίας -έξυπνα ρολόγια, τα γυαλιά της Google- συζητήσεις και ενημέρωση για τα εργαλεία και τις εφαρμογές του Google Chrome, τη διαχείριση δεδομένων στο Cloud και τoυς χάρτες της Google (google maps).

Σεμινάρια για Start up εταιρείες

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες (11-14 Σεπτεμβρίου), δέκα εταιρείες start-up, οι οποίες επιλέχθηκαν από 35 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια σχετικά με την ανάπτυξη των εταιρειών τους. Θα ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της Google και θα ενημερωθούν για νομικά ζητήματα και μεθόδους χρηματοδότησης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Νικόλαος Πηλίτσης, PJ Catalyst Fund του Ομίλου Πειραιώς, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, καθηγητής του City College, ο Τζίμη Αθανασόπουλος από την Ελληνική Πρωτοβουλία, ο Ιωάννης Ιγγλεζάκης, επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ο Μιχάλης Ναλμπάντης, σύμβουλος στρατηγικής και brand.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ανηλίκου


Σε βάρος του 28χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Ένας 28χρονος συνελήφθη στο Αγρίνιο, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Θήβας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας ανηλίκου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ένταλμα σύλληψης αφορούσε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ανηλίκου από τον 28χρονο, το 2011 στη Θήβα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΣΑ: Μεγάλη η ζήτηση για τις μηνιαίες κάρτες


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Συγκοινωνιών Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ), οι πωλήσεις μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε χρονικό διάστημα 5-6 ημερών, πλησιάζουν τις πωλήσεις, των καρτών όλων των ημερών του περσινού Σεπτεμβρίου (διάστημα 15 ημερών).

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιβατικό κοινό έχει κατανοήσει ότι η νέα μηνιαία κάρτα των 30€ είναι συμφέρουσα, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα με 1€ την ημέρα», αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα ο ΟΑΣΑ, παραθέτοντας και τον πίνακα με τις εκτιμήσεις.




Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος έσωσε 8χρονο από επίθεση μελισσών


Το αγόρι είχε δεχτεί 24 τσιμπήματα.

Ένας σκύλος ράτσας πιτ-μπουλ κατάφερε να σώσει τον 8χρονο ιδιοκτήτη του που δέχτηκε επίθεση από ένα σμήνος από μέλισσες.



Το παιδί έπαιζε με την 14χρονη αδερφή του και άλλα παιδιά όταν ένα από αυτά πάτησε ένα σάπιο ξύλο και τότε απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός από μέλισσες.

Τα υπόλοιπα παιδιά κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν όχι όμως και ο 8χρονος. Για καλή του τύχη ήταν κοντά του ο φύλακας - άγγελος του, ο σκύλος του.

Το σκυλί, σύμφωνα με τη New York Dailynews, τράβηξε τον 8χρονο από το παντελόνι του και τον απομάκρυνε από το σημείο.

Ο Jesse-Cole Shaver είχε ήδη δεχτεί 24 τσιμπήματα από τα έντομα ενώ η 14χρονη αδερφή του, η οποία είναι αλλεργική στις μέλισσες, είδε δεχτεί 5 τσιμπήματα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πιστεύω ότι είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου»


Σ. Καργάκος: Δεν υπήρξε επιφανέστερος άνδρας.

Την ώρα που συνεχίζονται ανασκαφές και οι εργασίες θωράκισης, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τάφος στην Αμφίπολη δεν έχει συληθεί, ενώ ο ιστορικός-συγγραφέας Σαράντος Καργάκος εξήγησε ότι θεωρεί πως το μνημείο ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

«Το μνημείο δείχνει ότι πρόκειται για τάφο επιφανέστατου ανδρός. Ποιος υπήρξε επιφανέστερος του Αλεξάνδρου;», τόνισε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε ότι «Η Ολυμπιάδα δε θα άφηνε το λείψανο του γιου της. Εδραιώνεται η πεποίθηση μου, ότι το προαίσθημα μου είναι αληθινό. Το γεγονός ότι δεν πήγε στη Βαβυλώνα, ούτε παρακολούθησε τη μεταφορά του από την Αλεξάνδρεια στη Βαβυλώνα, η γυναίκα αυτή μπορεί να μετέφερε το λείψανο του γιο της στη Μακεδονία».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα δοθούν οι επόμενες δόσεις για τα επιδόματα τέκνων


Ένα μήνα νωρίτερα οι καταβολές.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της γενικής γραμματέα Πρόνοιας Έφης Μπέκου και του διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη προήδρευσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και ειδικού επιδόματος τριτέκνων – πολυτέκνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τρίτη δόση αφορά 650.000 οικογένειες ποσό που αντιστοιχεί σε 150 εκατ. περίπου.

Ο υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τη γενική γραμματέα κ. Μπέκου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι επόμενες καταβολές των επιδομάτων τέκνων και ειδικών επιδομάτων τριτέκνων – πολυτέκνων με βάση την αίτηση Α21 να γίνουν ένα μήνα νωρίτερα απ’ ότι προβλέπεται και συγκεκριμένα:

- Τα επιδόματα για το τρίτο (3ο) τρίμηνο να καταβληθούν 18 Σεπτεμβρίου αντί Οκτωβρίου και να περιληφθούν σ’ αυτήν την καταβολή και τα δικαιούμενα επιδόματα 1ου και 2ου τριμήνου για όσους δικαιούχους δεν τα έχουν λάβει μέχρι τώρα.

- Τα επιδόματα για το τέταρτο (4ο) τρίμηνο να καταβληθούν 18 Δεκεμβρίου αντί του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Από τον διοικητή του ΟΓΑ ζητήθηκε η προετοιμασία της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού, προκειμένου η καταβολή να γίνει απρόσκοπτα στις παραπάνω ημερομηνίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Από τις 06.00 αύριο το πρωί,Τετάρτη 3/9/2014, μέχρι στις 14.00 της Κυριακής, 7/9/2014, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την Πλατεία Συντριβανίου.

Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την πλατεία Συντριβανίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίζεται για την κακοκαιρία η Αμφίπολη


Συνεχίζονται εντατικά από τη διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη, στο λόφο Καστά, οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, για να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.



Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος.



Την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς.



Την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών.





Την κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων.



Την κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.  




Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφράγματος, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσα θέλετε να ξέρετε για τις αιτήσεις των δυσπρόσιτων σχολείων


Αιτήσεις από 3 έως και 5 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να δηλώσουν συγκεκριμένα δυσπρόσιτα σχολεία, όπως είχε αποκαλύψει το newsbeast.gr, το διάστημα από 3 έως και 5 Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα σχολεία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας. Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι ουδεμία δυνατότητα υφίσταται περί τροποποίησης των λοιπών πεδίων της αρχικής αίτησης του αναπληρωτή (π.χ. των περιοχών προτίμησης).

Πως αναμένεται να γίνει η κάλυψη των κενών

Προτού δοθούν κάποιες πληροφορίες να αναφέρουμε ότι θα γίνει προσπάθεια κάλυψης των κενών με τη γενική φάση πρόσληψης των αναπληρωτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τα δυσπρόσιτα σχολεία τότε θα κληθούν εκπαιδευτικοί που τα έχουν δηλώσει με βάση τη σειρά τους στον πίνακα μέσα από τη συμπληρωματική εγκύκλιο.

1. Εάν δεν έχω καταθέσει αίτηση αναπληρωτή μπορώ να καταθέσω μόνο για δυσπρόσιτα;

Όχι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς τονίζεται και στην εγκύκλιο ότι η αίτηση των δυσπρόσιτων είναι συμπληρωματική αυτής που κατατέθηκε με τις γενικές διατάξεις

2. Μπορώ να κάνω αλλαγές στην αίτηση αναπληρωτών που είχα καταθέσει;

Όχι καμιά αλλαγή δε μπορεί να γίνει.

3. Που κατατίθεται η αίτηση;

Η Αίτηση-Δήλωση προτίμησης απομακρυσμένων σχολικών μονάδων υποβάλλεται σε μία οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας (κλάδοι ΠΕ60 και ΠΕ70) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (λοιποί κλάδοι) αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και αποτελεί συμπλήρωση της ήδη καταχωρισμένης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Παιδείας αίτησης προτιμήσεων περιοχών πρόσληψης του υποψηφίου.

4. Πόσα σχολεία δηλώνονται;

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Για τους εκπ/κούς που απασχολούνται αποκλειστικά στην Α/θμια Εκπ/ση (κλάδοι ΠΕ60-Νηπιαγωγών και ΠΕ70-Δασκάλων) δηλώνονται κατά σειρά προτεραιότητας, από μία (1) μέχρι και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ωράριο από το σύνολο των σχολικών μονάδων που ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ΄ και Ι΄ και εμφανίζονται στο Παράρτημα ΙΙ.

Εκπαιδευτικοί αποκλειστικά Β/θμιας (ΠΕ02,03,04 κλπ)

Για τους εκπ/κούς που απασχολούνται αποκλειστικά στην Β/θμια Εκπ/ση δηλώνονται κατά σειρά προτεραιότητας, από μία (1) μέχρι και τριάντα (30) σχολικές μονάδες προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ή/και με μειωμένο ωράριο (έως και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ωράριο συν έως και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες προτίμησης αναπληρωτών με μειωμένο ωράριο] από το σύνολο των σχολικών μονάδων που ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης ΙΑ΄ και ΙΒ΄ και εμφανίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ.

Εκπαιδευτικοί που εργάζονται και στις δυο βαθμίδες

Για τους εκπαιδευτικούς που δύναται να απασχολούνται και στις δύο βαθμίδες εκπ/σης, ήτοι για αυτούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16.01, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ18.41 και ΤΕ16, δηλώνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από μία (1) έως και σαράντα πέντε (45) σχολικές μονάδες προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ή/και με μειωμένο ωράριο [έως και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες πλήρους ωραρίου της Α/θμιας, συν έως και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες πλήρους ωραρίου της Β/θμιας συν έως και δεκαπέντε (15) σχολικές μονάδες μειωμένου ωραρίου της Β/θμιας.

5. Τι θα λάβετε μετά την αίτηση

Μετά την καταχώριση, ο υποψήφιος παραλαμβάνει αντίγραφο της μηχανογραφημένης αίτησής του – υπογεγραμμένο από τον ίδιο ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, τον αρμόδιο υπάλληλο ηλεκτρονικής καταχώρισης της αίτησης και θεωρημένο από τον Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης ή από τον αρμόδιο υπάλληλο, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα αυτό – στο οποίο περιλαμβάνονται το σύνολο των ήδη καταχωρισθέντων στοιχείων βάσει των αριθμ. 118102/Δ1/25-07-2014 (ΑΔΑ: Β3Ξ69-ΣΦΤ) και 118232/Δ2/25-07-2014 (ΑΔΑ: 7Ζ769-ΟΗΛ) προηγούμενων εγκυκλίων και της παρούσας.

Περισσότερες πληροφορίες όπως και τα σχολεία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην εγκύκλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικές υπηρεσίες σε κατοίκους των Δωδεκανήσων θα παρέχει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού


Από 3 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Σε νησιά των Δωδεκανήσων θα περιοδεύσει από αύριο και έως τις 11 Σεπτεμβρίου το πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθεύς», παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους. Το πλοίο θα επισκεφθεί στις 3 Σεπτεμβρίου την Κάσο, στις 4-5 Σεπτεμβρίου την Κάρπαθο, στις 6 Σεπτεμβρίου το Καστελόριζο, στις 7 Σεπτεμβρίου τη Χάλκη, στις 8 Σεπτεμβρίου την Τήλο, στις 9 Σεπτεμβρίου τη Νίσυρο και στις 10-11 Σεπτεμβρίου την Αστυπάλαια.

Στο πλοίο επιβαίνει διακλαδική υγειονομική ομάδα, η οποία αποτελείται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων όπως, παθολόγο, καρδιολόγο, χειρουργό, παιδίατρο, ακτινολόγο, ουρολόγο, γυναικολόγο, μικροβιολόγο και οδοντίατρο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση των αγροτών»


«Αυτό δεν θα συμβεί» ξεκαθαρίζει ο γερμανός υπουργός Γεωργίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει «πλήρης αποζημίωση» των ευρωπαίων αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα προϊόντα τους, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Γεωργίας, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει αργότερα το θέμα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Πολωνία.

«Να δοθούν αποζημιώσεις, ναι», δήλωσε ο Κρίστιαν Σμιτ σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ. «Όμως αποζημίωση σημαίνει πως πληρώνουμε κάτι για κάθε μήλο (που δεν παραδόθηκε στη Ρωσία). Αυτό θα συμβεί, αλλά όχι πλήρως», συνέχισε, «βρίσκομαι εδώ για να πολεμήσω εναντίον της εσφαλμένης εντύπωσης ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Ο Σμιτ θα δεχθεί το απόγευμα στη Βόννη (δυτική Γερμανία) τον γάλλο υπουργό Στεφάν Λε Φολ και τον Πολωνό Μάρεκ Σαβίκι για να μιλήσουν για τις συνέπειες που έχουν στον αγροτικό τομέα οι ρωσικές κυρώσεις, οι οποίες αποφασίσθηκαν πριν από ένα μήνα από τη Μόσχα ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των Ευρωπαίων, με υπόβαθρο την ουκρανική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αρωγές προς τους τομείς που έχουν πληγεί, δηλαδή ορισμένα φρούτα και λαχανικά, το βούτυρο, το γάλα σε σκόνη και το τυρί.

Ο γαλακτοκομικός τομέας είναι προς το παρόν αυτός που πλήττεται περισσότερο μέσω του τυριού, το οποίο δεν μπορεί πλέον να εξάγεται στη Ρωσία. Όμως σύμφωνα με τον Σμιτ, οι ανισορροπίες οφείλονται κυρίως «σ' αυτούς που προσπαθουν να αποκομίσουν κέρδη από ποσοτικά περιορισμένα φαινόμενα (...) ασκώντας πίεση επί των τιμών». Χωρίς να τον κατονομάσει, αναφερόταν στον τομέα της διανομής.

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, και κυρίως μήλων, απειλούνται επίσης. Για να τους βοηθήσουμε, ο Σμιτ συνιστά «να τρώμε, οφείλετε να τρώτε, οφείλω να τρώω (...), νωρίς το πρωί, πέντε φορές την ημέρα, τελεία και παύλα». Στην Πολωνία και τη Γαλλία, οι πρωταγωνιστές του τομέα κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν πατριωτισμό αγοράζοντας φρούτα.

«Και εξάλλου η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα του κόσμου που έχει ανάγκη μήλα», δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός κάνοντας λόγο για «μια ολόκληρη σειρά από χώρες μέσα και έξω από την Ευρώπη», εν δυνάμει πελατών, στην Ασία και τη Νότια Αμερική για παράδειγμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για την ισότητα


Απολογισμός για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η προώθηση της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκευμάτων ή άλλων πεποιθήσεων ήταν ο βασικός στόχος των δράσεων που υλοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη. Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου δράσεων για το παραπάνω θέμα, η ανεξάρτητη αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο απολογισμό.

Ο Συνήγορος στο πλαίσιο της παραπάνω αρμοδιότητάς της, υλοποίησε το έργο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Progress της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συντονίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη επιδίωξε την ενημέρωση ενός στοχευμένου κοινού, που αποτελεί πιθανό θύμα διάκρισης, για την ειδική αρμοδιότητά του ως φορέα προώθησης της ίσης μεταχείρισης και για τα προβλεπόμενα μέτρα αντιμετώπισης των διακρίσεων.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν τέσσερις αποστολές κλιμακίων του Συνηγόρου του Πολίτη, σε περιοχές της περιφέρειας, όπου διενεργήθηκαν συναντήσεις ενημέρωσης με τοπικούς φορείς και ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρχε η δυνατότητα υποβολής αναφορών από πολίτες.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε το 2014 νέο ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες της Αρχής, ενώ επιπλέον εξέδωσε πρακτικό «Οδηγό διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους».

Διοργάνωσε ημερίδα για «το πλαίσιο και τις πρακτικές ένταξης των Ρομά», ενώ παρενέβη σε περιοχές της περιφέρειας (Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λευκάδα), όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της ύπαρξης κοινωνικά αποκλεισμένων πληθυσμών Ρομά.

Τέλος, εμπλούτισε την ειδική ιστοσελίδα για τους Ρομά, με τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη προβληματικών περιοχών διαβίωσής τους, όπως προκύπτουν από την αποδελτίωση των αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δουν οι υποψήφιοι τα γραπτά τους στις πανελλαδικές


Κατατίθεται αίτηση συνοδευόμενη από παράβολο το διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου.

Το διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να δουν τα γραπτά τους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014. Η αίτηση κατατίθεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών.

Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και παράβολο ύψους 50 ευρώ για την επίδειξη έως και τριών γραπτών δοκιμίων και 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων εκ των τριών δοκιμίων. Το παράβολο εκδίδεται με διπλότυπο είσπραξης από την αρμόδια ΔΟY. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης με επίδειξη σε φωτοτυπία.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων πραγματοποιείται την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του εφόσον το έχει ζητήσει ο υποψήφιος. Η επίδειξη των γραπτών γίνεται σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που ανακοινώνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι αντίγραφα των αιτήσεων που ζητούν επίδειξη γραπτών ειδικών μαθημάτων καθώς και των μαθημάτων αρχιτεκτονικό σχέδιο και γραφιστικές εφαρμογές των ΕΠΑΛ θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας όπου και θα λαμβάνουν γνώση των αντίστοιχων γραπτών τους οι υποψήφιοι σε χώρο και χρόνο που θα καθορίζεται από τη Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κωφό βρέφος ακούει για πρώτη φορά τους γονείς του


Δείτε την αντίδρασή του.

Ένα μωρό μόλις επτά εβδομάδων ακούει για πρώτη φορά και πλημμυρίζει με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης τους γονείς του.

Το βίντεο που έχει γίνει viral, έχει περισσότερα από 159.000 likes και 130.000 shares στο facebook, δείχνει τη στιγμή που τοποθετούν στο μικρό Lachlan ένα ακουστικό βαρηκοΐας και ακούει για πρώτη φορά τη φωνή των γονιών του.

Αμέσως μετά τους «σκάει» ένα χαμόγελο με τους γονείς να κλαίνε από χαρά.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένη που μπορούμε να μοιραστούμε μαγική αυτή στιγμή με τον κόσμο» είπε η μητέρα του στην Daily Mail της Αυστραλίας.



Και συνεχίζει: «Ελπίζω και άλλοι γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να πάρουν κουράγιο».

Ο μικρός διεγνώσθη με πρόβλημα ακοής από τον πρώτο μήνα της ζωής του. «Όταν έμαθα για το πρόβλημα με τα αυτιά του έκλαιγα για 12 ώρες. Πίστευα ότι η ζωή του δεν θα είναι φυσιολογική, δεν θα μπορεί να μιλάει, δεν θα κάνει φίλους» λέει η μητέρα.

Όμως χάρη στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος , ο μικρός φόρεσε ακουστικά από πολύ μικρή ηλικία τα οποία είναι πολύ διακριτικά και ορατά μόνο από όσους το γνωρίζουν.

Σήμερα, σε ηλικία δύο ετών, ο μικρός Lachlan έχει μία φυσιολογική ζωή και οι γονείς του είναι πολύ περήφανοι για το χαμογελαστό τους παιδί.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστο πόσα πρατήρια εγκατέστησαν το σύστημα εισροών-εκροών


Όσοι το έκαναν αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα.

Το σύνολο των πρατηρίων καυσίμων και οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να διαθέτουν από την επόμενη χειμερινή περίοδο συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ωστόσο για τις λοιπές εγκαταστάσεις διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα, πλοία μεταφοράς καυσίμων), ενώ έχει νομοθετηθεί η εγκατάσταση των συστημάτων, τα συστήματα δεν έχουν εγκατασταθεί είτε γιατί προβλέπεται μεταγενέστερη προθεσμία (όπως στις αποθήκες των εταιρειών), είτε επειδή η νομοθεσία δεν προβλέπει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής είτε τέλος επειδή δεν έχει εκδοθεί η δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις).

Επίσης το 70% των συστημάτων που έχουν μεν εγκατασταθεί δεν επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω τεχνικών προβλημάτων ή επειδή οι συγκεκριμένοι πρατηριούχοι δεν τα έχουν ενεργοποιήσει.

Αυτά υποστήριξαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), εκτιμώντας ότι η τελευταία κατηγορία πρατηριούχων είναι η πλέον «επικίνδυνη» καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις ακόμη και αν δεν υπάρχει διασύνδεση τα στοιχεία καταγράφονται και είναι διαθέσιμα για έλεγχο.

Ανέφεραν ακόμη ότι δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία για την ιχνηθέτηση των καυσίμων, ενώ παραμένουν εκτός πρόβλεψης ελέγχου οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Μεγάλων Καταναλωτών και των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, νοθεία, κλοπή).

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι δεν είναι γνωστό, επίσημα σήμερα, πόσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα ελέγχου (η προθεσμία για το σύνολο της επικράτειας έληξε στις 27 Αυγούστου), σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις, περί το 10% των πρατηρίων δεν εγκατέστησαν τα συστήματα και έκλεισαν.

Κατήγγειλαν επίσης ότι η επιδότηση της εγκατάστασης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ έχει θεσπιστεί, στην πράξη δεν έχει εισπραχθεί από τους πρατηριούχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Γ. Ασμάτογλου, τον Ιούνιο με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, συγκροτήθηκε επιτροπή από επτά γραμματείς υπουργείων που εμπλέκονται στο ζήτημα, η οποία όμως δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από την παράνομη διακίνηση καυσίμων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ κυμαίνεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης το αίτημα της ΠΟΠΕΚ είναι η επαναφορά του φόρου στο επίπεδο του 2011 (60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 20%. Με τη μείωση του φόρου στα 60 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται κοντά στα 90 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,25- 1,3 ευρώ, αν παραμείνει το ισχύον καθεστώς ή με μικρή μείωση του φόρου.

Όπως ανέφερε η Ομοσπονδία, η εξίσωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο οδήγησε σε απώλεια εσόδων του Δημοσίου λόγω μείωσης της κατανάλωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2012-2014. Απέδωσαν δε την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες αγόραζαν πετρέλαιο κίνησης αντί για θέρμανσης, προκειμένου να εκπέσουν του ΦΠΑ. Κατήγγειλαν τέλος διαγραφή προστίμων μεγάλων επιχειρήσεων καυσίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Λιβερία: Απεργεί το υγειονομικό προσωπικό


Σε απεργία κατέβηκε το υγειονομικό προσωπικό στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Λιβερίας, της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, απαιτώντας καλύτερους μισθούς, τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και καλύτερες συνθήκες για να καταπολεμηθεί ο ιός Έμπολα.

«Χρειαζόμαστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εργαστούμε και να πληρωνόμαστε περισσότερο γιατί διακινδυνεύουμε τις ζωές μας», δήλωσε ο Τζον Τούγκμπεχ εκπρόσωπος των απεργών στο νοσοκομείο Τζον Φ Κένεντι στη Μονρόβια.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν θα επανέλθουν στην εργασία τους έως ότου τους χορηγηθούν «μέσα ατομικής προστασίας», τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των απεργών. «Από την αρχή της επιδημίας Έμπολα, δεν έχουμε λάβει κανένα προστατευτικό εξοπλισμό» εξήγησε Τζον Τούγκμπεχ. «Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί γιατροί έχουν μολυνθεί» συμπλήρωσε.

Ο ιός Έμπολα, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, έχει προκαλέσει το θάνατο 1.552 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με την πλέον επίκαιρη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου.

Η Λιβερία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία έχοντας έως τώρα 694 νεκρούς και 1.378 κρούσματα. Σχεδόν το 1/10 των θανάτων από τον ιό Έμπολα είναι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε έχει προειδοποιήσει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τις 20.000.

Το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Τζον Φ Κένεντι στη Μονρόβια είναι το μόνο κέντρο στη Λιβερία όπου μπορεί να γίνουν σοβαρές επεμβάσεις και η συνέχιση της απεργίας ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους καθώς απειλεί να καθηλώσει τη χώρα που δίνει μάχη κατά του ιού Έμπολα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδειο ένα στα τρία σπίτια στην Ελλάδα


Ένα στα τρία σπίτια στην Ελλάδα εμφανίζονταν μη κατοικούμενο σύμφωνα με την απογραφή του 2011, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για το 35,3% των 6.384.533 κατοικιών που μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία απογραφή, από τις οποίες 453.901 ήταν κενές προς ενοικίαση και άλλες 88.996 κενές προς πώληση. Περίπου 1.352.000 σπίτια δηλώθηκαν ως κενά επειδή λειτουργούν ως εξοχικά ή δευτερεύουσες κατοικίες.

Πάντως, το ποσοστό των κενών κατοικιών (35,3%) είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τις χώρες της Ε.Ε. υψηλά ποσοστά κενών κατοικιών εμφανίζουν επίσης η Πορτογαλία με 31,9 %, η Μάλτα με 31,8%, η Βουλγαρία με 31,4% και η Κύπρος με 31,1 %. Χαμηλά ποσοστά κενών κατοικιών εμφανίζουν η Πολωνία με 2,5 %, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,6 % και το Λουξεμβούργο με 7,2 %.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών, 22,6%, κατασκευάστηκαν την περίοδο 1971- 1980. Μεταξύ 2001 και 2011 κατασκευάστηκαν 986.843 κατοικίες, ενώ στην απογραφή δηλώθηκαν και 163.759 σπίτια τα οποία κατασκευάστηκαν προ του 1919 από τα οποία κατοικούνταν τα 74.905 και ήταν προς ενοικίαση τα 4.623.

Επίσης, ποσοστό 44,7% του συνόλου των κατοικιών βρίσκεται σε πολυκατοικίες με τη συντριπτική πλειοψηφία τους ( 96,1% ) να είναι σε αστικά κέντρα. Από την απογραφή του 2011 προέκυψε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (73,2%) των κατοικούμενων κατοικιών είναι ιδιοκατοικούμενες ακολουθούμενο από ποσοστό 21,7% που είναι ενοικιαζόμενες ενώ το υπόλοιπο 5,1% συγκαταλέγεται σε άλλο τύπο κυριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της συνεταιριστικής ιδιοκτησίας.

Από τα στοιχεία που αφορούν στην επιφάνεια (τετραγωνικά μέτρα) των κατοικούμενων κατοικιών του συνόλου της χώρας και των ατόμων που κατοικούν σε αυτές, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 34,6 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός δωματίων ανά κατοικία είναι 3 δωμάτια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ξανθός μπέμπης της Αφρικανής μαμάς


Νικώντας τις πιθανότητες που ήταν μία στο εκατομμύριο η 32χρονη Catherine Howarth από το Milton Keynes γέννησε ένα κατάλευκο μωρό. Όταν πρωτοαντίκρισε τον Jonah, η μητέρα του έκανε ένα βήμα πίσω ξαφνιασμένη. Το μωρό της έμοιαζε να ανήκει σε άλλη φυλή.

Το λευκό του δέρμα, τα πράσινα μάτια του και τα καστανόξανθα μαλλιά του δεν μοιάζει να έχει πολλά κοινά με τη μαμά του.



Ο Jonah γεννήθηκε την 1 Ιουνίου και η μητέρα του ανακαλεί στη μνήμη της τη στιγμή που η μαία έπιασε το μωρό στα χέρια της: «Κοιτούσε μία το μωρό και μία εμένα και δεν πίστευε στα μάτια της».

Σε κάποιες περιπτώσεις τα μωρά ενδέχεται να γεννηθούν λίγο πιο λευκά από το τελικά χρώμα που θα έχουν καθώς μεγαλώνουν αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του Jonah. «Μου λένε ότι θα πρέπει να κουβαλάω ένα υπολειπόμενο γονίδιο αλλά όλοι οι συγγενείς μου είναι από τη Νιγηρία και όσο πίσω κι αν ανατρέξω όλοι ήταν μαύροι.

Το ίδιο έκπληκτος είναι και ο 34χρονος σύζυγός της που εργάζεται ως ιατρικός σύμβουλος. Ο Richard είναι ευτυχισμένος που το μωρό του είναι απόλυτα υγιές. Μάλιστα ήταν εκείνος που έκοψε τον ομφάλιο λώρο και πρωτοέπιασε το μωρό στην αγκαλιά του.

Ο Jonah είναι το πρώτο παιδί στην οικογένεια και σύμφωνα με τους γιατρούς είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν και δεύτερο λευκό μωρό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

67χρονος ασελγούσε σε 13χρονη


Για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 13χρονης κατηγορείται 67χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο Αίγιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση, σε κεντρική περιοχή της πόλης, διότι είχαν πληροφορίες, πως ηλικιωμένος ασελγούσε σε βάρος ανήλικων κοριτσιών.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, χθες το μεσημέρι εμφανίστηκε στην περιοχή ο 67χρονος, όπου συνάντησε μια 13χρονη, υπήκοο Ρουμανίας. Στη συνέχεια, αφού της υποσχέθηκε αμοιβή, φέρεται να την οδήγησε σε σημείο που παρείχε φυσική κάλυψη και άρχισε να ασελγεί σε βάρος της.

Αμέσως επενέβησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν τον 67χρονο και στη συνέχεια τον οδήγησαν στον εισαγγελέα Αιγίου.

Όσον αφορά την 13χρονη, φιλοξενείται στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων της Πάτρας, στο οποίο τη μετέφερε ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νάξος: Εύχονται να μην αρρωστήσουν


Χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο μένει το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου. Το γεγονός και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Νάξου, όπως και των γύρω νησιών, επισημαίνει με έγγραφό του προς τους αρμόδιους, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ενώ αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Δείτε την αναφορά του κ. Νίκου Συρμαλένιου προς τον υπουργό Υγείας και το έγγραφο του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Βασίλη Ραπτάκη

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες στο νοσοκομείο της Νάξου.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου της 02.09.2014 με αρ. πρωτ.5175 σχετικά με την: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες στο νοσοκομείο της Νάξου τον μήνα Σεπτέμβριο. Το έγγραφο αναφέρει σχετικά ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι μετά από πρόγραμμα που εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ χτες 1/9/2014, το νησί της Νάξου παραμένει χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία του λαού της Νάξου και των γύρω νησιών, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας».

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 02.09.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής

Νικόλαος Συρμαλένιος”

Παρακάτω ακολουθεί και η επιστολή του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας

“Νάξος 02/09/2014

Αριθ. Πρωτ.:5175

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΠΡΟΣ

1. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Βουλευτή Κυκλάδων κο Βρούτση Ιωάννη

2. Βουλευτή Κυκλάδων κο Παναγιώτη Ρήγα

3. Βουλευτή Κυκλάδων κο Συρμαλένιο Νίκο

Θέμα: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από πρόγραμμα που εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ χτες 1/9/2014, το νησί της Νάξου παραμένει χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία του λαού της Νάξου και των γύρω νησιών, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

και

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στην έκδοση ταυτοτήτων - Δείτε το ΦΕΚ


Σε ισχύ τίθεται η κοινή υπουργική απόφαση για την αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης των αστυνομικών ταυτοτήτων. Από εδώ και στο εξής περιορίζεται ο αριθμός των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι αιτούντες.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2339 Β'-29/08/14)

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με την απόφαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές


Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού οικονομικού εισοδήματος θα παρέχει και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κοινωνικό Κέντρο "Πορτοκαλιάν" στην περιοχή Ευζώνων, με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των μαθητών μπορούν να κατατίθενται από τις 3 Σεπτεμβρίου, τις εργάσιμες ημέρες από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, στο "Πορτοκαλιάν".



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε κατατάσσονται οι επιτυχόντες σε Ευελπίδων και ΣΜΥ


Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατάταξης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) των επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων:

- Στην ΣΣΕ, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, και ώρα 07:30, στη Βάρη Αττικής.

- Στην ΣΜΥ, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 07:30, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Οι επιτυχόντες οφείλουν να προσκομίσουν, κατά την κατάταξή τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ορίζονται από την εγκύκλιο.

Πληροφορίες και δικαιολογητικά που αφορούν στους επιτυχόντες στη ΣΣΕ και στη ΣΜΥ υπάρχουν διαθέσιμα στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των Στρατιωτικών Σχολών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντόπισαν στο Άμστερνταμ τον "Δόκτορα θάνατο"


Η σερβική ειδική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου εντόπισε στο Άμστερνταμ τον αποκαλούμενο "Δόκτορα θάνατο", τον Τούρκο γιατρό Γιουσούφ Σονμέζ, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων στην κλινική "Μέντικους" της Πρίστινας, στο Κόσοβο, αλλά και ύποπτο για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που αφαιρούνταν από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Κουρίρ" του Βελιγραδίου.

Ο Γιουσούφ Σονμέζ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί εδώ και χρόνια ένταλμα σύλληψης της ίντερπολ εντοπίστηκε με τη βοήθεια μάρτυρα - συνεργάτη, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω email στον Τούρκο γιατρό ως ενδιαφερόμενος για αγορά νεφρού.

Ο Σονμέζ, τον οποίο τα ΜΜΕ βάφτισαν "Δόκτωρ θάνατο" ή "Δόκτωρ Βαμπίρ", πριν από μερικές μέρες ήταν στο Άμστερνταμ, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εγκατέλειψε την Ολλανδία αν και είναι στη λίστα των καταζητούμενων της ίντερπολ.



Για τον εντοπισμό του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση "Μέντικους" ενημερώθηκε από τη σερβική εισαγγελία ο γενικός εισαγγελέας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), Τζόναθαν Ράτελ, ο οποίος θα προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Γιουσούφ Σονμέζ δικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Πρίστινας για την υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Στην ίδια δίκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της κλινικής, Λιούφτι Ντερβίσι και ο γιος του καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια και επτά χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Το οργανωμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έφερνε στο Κόσοβο άπορους δωρητές οργάνων από την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και πλούσιους λήπτες. Στην κλινική "Medikus", στην Πρίστινα, πραγματοποιούνταν οι επεμβάσεις αφαίρεσης και μεταμόσχευσης των ανθρώπινων οργάνων.

Ο Τούρκος γιατρός συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αφού ανακρίθηκε αφέθηκε ελεύθερος, με το αιτιολογικό ότι έχει δηλωμένο τόπο κατοικίας.

Στην κλινική "Μέντικους", η οποία "σφραγίστηκε" το 2008, γίνεται αναφορά και στην έκθεση που συνέταξε το Δεκέμβριο του 2010 ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι. Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέλη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" είχαν ανάμειξη σε παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αιχμαλώτων στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Κουρίρ" αναφέρεται ότι "με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, ο Γιουσούφ Σονμέζ συμμετείχε σε επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων απαχθέντων από το Κόσοβο Σέρβων, Ρομά και Αλβανών στην αυτοσχέδια κλινική, το λεγόμενο "Κίτρινο Σπίτι", στην Αλβανία.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) που ερεύνησε τις καταγγελίες για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Αμερικανός εισαγγελέας Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το 2012, ότι η υπόθεση "Μέντικους" και το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων της περιόδου 1990-2000 ήταν δύο διαφορετικές καταστάσεις, αλλά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν ανάμειξη και στις δύο.

"Στα γεγονότα της περιόδου 1999-2000, οι άνθρωποι οδηγούνταν σε παράνομα στρατόπεδα και εκεί δολοφονούνταν για να τους αφαιρεθούν τα ζωτικά όργανα. Στην υπόθεση Μέντικους, οι άνθρωποι οικοιοθελώς υποβάλλονταν σε εγχειρήσεις αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων και ως αντάλλαγμα λάμβαναν χρηματικό ποσό, κανένας δεν δολοφονήθηκε, αλλά κάποιοι εξαπατήθηκαν" είχε διευκρινίσει ο κ. Ουίλιαμσον.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ερευνών ανακαλύφθηκε ότι πριν από έναν χρόνο, ο Τούρκος γιατρός δημιούργησε κλινική μεταμοσχεύσεων οργάνων στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται η ταυτότητα γυναίκας που τραυματίστηκε σε τροχαίο


Μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων, παρασύρθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από μοτοσικλέτα στη συμβολή της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οδού Μάρκου Μπότσαρη, στη Θεσσαλονίκη.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 9:30 το βράδυ της 28ης Αυγούστου και η τροχαία παρακαλεί όποιον γνωρίζει σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 65 - 70 ετών, κανονικής σωματικής διάπλασης, ύψους 1.60 μ, με ξανθά βαμμένα μαλλιά και καστανά μάτια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι… δύτες των σκουπιδιών


Έγινε διατροφική «μόδα» στις ΗΠΑ – Δείτε το βίντεο.

Ορισμένοι μπορούν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζουν τα απαραίτητα είδη διατροφής ή να απολαμβάνουν ένα ωραίο γεύμα σε εστιατόριο. Άλλοι όμως, βρίσκουν το φρέσκο φαγητό τους στα σκουπίδια, κάνοντας… καταδύσεις, τόσο λόγω κρίσης, όσο και λόγω συνείδησης.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη και στην Ελλάδα ως επί το πλείστον βλέπουμε άστεγους ανθρώπους να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για κάτι φαγώσιμο. Στις ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί μια «συνήθεια» -καθότι δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά σε κάποιες περιπτώσεις- και χιλιάδες πολίτες έχουν γίνει… δύτες των σκουπιδιών. Πρόκειται για κόσμο που διαθέτει το σπίτι του, ένα εισόδημα, δεν ζει υπό του ορίου της φτώχειας, αλλά θεωρεί ότι είναι κρίμα να πετιέται φαγητό που μπορεί να καταναλωθεί και να είναι και «νοστιμότατο».

Τα τρόφιμα έχουν πάρει την ανιούσα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 2,5% τον τελευταίο χρόνο. Καθοδηγούμενοι από την ακρίβεια, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση τους πολλοί έχουν γίνει «freegans», όπως λέγονται. Κοινώς, άνθρωποι οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με δωρεάν φαγητό.

Μάλιστα, στη Νέα Υόρκη η καλύτερη πηγή του (δωρεάν φαγητού) είναι τα σκουπίδια. Το BBC παρουσίασε ένα θέμα με τους ανθρώπους που «βουτούν» στους κάδους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο κάθε φορά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η συλλογή είναι πιο εύκολη υπόθεση. Συγκεντρώνουν έτσι, διάφορα τρόφιμα, τα οποία τα πηγαίνουν στο σπίτι τους και παρασκευάζουν φαγητά και ροφήματα με αυτά, είτε αν είναι έτοιμα τα ζεσταίνουν και τα καταναλώνουν, καθώς όπως λέει και μία «freegan», η Τζάνετ Κάλις, «αν έχουν περάσει περί τα 20 λεπτά από τη στιγμή που πετάχτηκαν είναι φρέσκα».

Στο ενδιαφέρον βίντεο, παρουσιάζεται ένα μέρος της νέας αυτής διατροφικής… μόδας -που για τη συγκεκριμένη γυναίκα είναι παλιά, καθώς μαζεύει φαγητό από τα σκουπίδια την τελευταία δεκαετία όπως λέει. Απλώς… εξαπλώθηκε τελευταία. Το βίντεο τη δείχνει να φτιάχνει και ένα ρόφημα από μπανάνες που βρήκε στα σκουπίδια και να λέει πως είναι «εκπληκτικό».

Δείτε το βίντεο…










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...