Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Έργα τέχνης» των Νεάντερταλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια σειρά γραμμών χαραγμένων σε έναν βράχο σπηλιάς στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει την απόδειξη ότι οι Νεάντερταλ ήταν πιο έξυπνοι και δημιουργικοί από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι χαρακιές στη σπηλιά Γκόρχαμ του Γιβραλτάρ είναι τα πρώτα δείγματα τέχνης των Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που μελέτησε το σημείο. Το εύρημα είναι σημαντικό επειδή αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι εξαφανισμένοι πρόγονοί τους μοιράζονταν την ίδια δεξιοτεχνία στο πεδίο της αφηρημένης καλλιτεχνικής έκφρασης.



Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε χθες από την επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, ερεύνησε τις κοιλότητες σε έναν βράχο που είχε καλυφθεί με ίζημα. Αρχαιολόγοι είχαν νωρίτερα ανακαλύψει έργα τέχνης που σχετίζονταν με τον πολιτισμό των Νεάντερταλ, στο πάνω στρώμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χαρακιές ήταν προγενέστερες, εξήγησε ο Κλάιβ Φινλέισον, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της υπόθεσης πως οι Νεάντερταλ ήταν πνευματικά κατώτεροι των σύγχρονων ανθρώπων». συμπλήρωσε ο Πολ Τάκον, ειδικός σε θέματα τέχνης στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, ο οποίος σημειωτέον δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ τη σημασία των σχεδίων που φιλοτέχνησε ο ένοικος του σπηλαίου. Το γεγονός όμως ότι οι Νεάντερταλ σημάδευαν την περιοχή τους με αυτόν τον τρόπο, προτού φτάσουν οι σύγχρονοι άνθρωποι στην περιοχή, έχει τεράστια σημασία στον διάλογο που αφορά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος αλλά και τη γέννηση της τέχνης», είπε ο Τάκον. Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι επ’ αυτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.