Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε πάθει πολλά «μίνι» εγκεφαλικά


Δεν ήταν επιληπτικός, όπως υποστήριζε ο Πλούταρχος.
Σύμφωνα με την ιατρική διάγνωση του έλληνα ιστορικού Πλουτάρχου, η οποία επικράτησε στην πορεία της ιστορίας, ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Βρετανοί επιστήμονες έρχονται σήμερα να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο διάσημος ρωμαίος στρατηγός είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά και δεν ήταν επιληπτικός.

Οι γιατροί του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκο Γκαλάσι, μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιούλιου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα ελλήνων και ρωμαίων συγγραφέων. Στη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό «Neurological Sciences», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε γεννηθεί το 100 π.Χ. και -μετά από μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία- δολοφονήθηκε το 44 π.Χ., αναφέρεται ότι παραπονιόταν συχνά για ζαλάδες, ιλίγγους, αναισθησία των κάτω άκρων (γι' αυτό συχνά έπεφτε) κ.α. Στην μάχη της Θάψου (46 π.Χ.), κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τους άνδρες του για να σωθεί. Γι' αυτό το επεισόδιο, ο βιογράφος του Πλούταρχος εκτιμά ότι οφειλόταν σε επιληπτική κρίση.

Στο πέρασμα των αιώνων, προτάθηκαν διάφορες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η πιθανότητα να είχε κολλήσει ελονοσία ή να είχε προσβληθεί από κάποια εγκεφαλική παρασιτική νόσο κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Όμως, κατά τον Γκαλάσι, «όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα στη ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με την υπόθεση πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν στοιχειοθετείται. Η θεωρία μας είναι απλούστερη και πιο λογική».

Αυτό σημαίνει πως ο Ιούλιος Καίσαρας πιθανότατα έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο. Το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και στοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, κάτι που συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικά, φαίνεται να ενισχύει τη νέα υπόθεση.

Επιπλέον, την τάση για εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω κληρονομικότητας ενισχύει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, τόσο ο πατέρας του Καίσαρα, όσο και ένας άλλος πρόγονός του, πέθαναν ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία, ενώ έβαζαν τα παπούτσια τους.

Την ρωμαϊκή εποχή, η επιληψία θεωρείτο «ιερή» ασθένεια και αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί προτιμήθηκε η θεωρία περί επιληψίας στην περίπτωση ενός «ιερού τέρατος» όπως ο Ιούλιος Καίσαρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μαγαζάκι που έγινε στέκι των… Αγγέλων


Η ιστορία της Victroria’s Secret,οι Άγγελοι και ο ιδρυτής που αυτοκτόνησε.

Μετρά σχεδόν 40 χρόνια ζωής, συγκεντρώνει γύρω της Αγγέλους αλλά και διψασμένα βλέμματα και αναστατώνει το καταναλωτικό κοινό με τις πρωτότυπες και πολυτελείς προτάσεις της... Ο λόγος για την Victoria's Secret, την εταιρεία με τα καλλίγραμμα μοντέλα που παρελαύνουν με φτερά αγγέλων δημιουργώντας σε ολόκληρο τον αντρικό πληθυσμό την επιθυμία για μια θέση στον ...παράδεισο.

Το στέκι των Αγγέλων πραγματοποίησε μάλιστα το φετινό χειμώνα το πρώτο σόου στο Λονδίνο στο οποίο πάνω από 40 Άγγελοι, μεταξύ των οποίων η Αντριάνα Λίμα, η Καντίς Σουάνπολ και η Κάρλι Κλος, παρέλασαν μπροστά από τους καθηλωμένους θεατές αναδεικνύοντας την τελευταία σειρά εσωρούχων και ανεβάζοντας την θερμοκρασία στα ύψη.

Το εν λόγω show αποτέλεσε βέβαια και την απόδειξη εξωστρέφειας της εταιρείας, η οποία προσανατολίζει πλέον τους αγγέλους και τη χάρη τους και εκτός αμερικανικών συνόρων. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε πως, μέχρι πριν μερικά χρόνια, η διάσημη εταιρεία εσωρούχων δεν είχε μαγαζιά σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη, εκτός από τις Η.Π.Α., εξυπηρετώντας όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου μέσω του online καταλόγου της. Πώς όμως δημιουργήθηκε η διάσημη εταιρεία εσωρούχων και εξελίχθηκε, εκτός από επίσημη στέγη των Αγγέλων και σε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα brand στον κόσμο;



Η ιστορία της Victoria's Secret ξεκινά τη δεκαετία του 1977, όταν ο 30χρονος απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων, ο Ρόι Ρέιμοντ θέλησε να αγοράσει εσώρουχα για τη γυναίκα του. Κινούμενος στους διαδρόμους ενός πολυκαταστήματος, ένιωσε εν μέρει άβολα στην προσπάθειά του να επιλέξει σέξι γυναικεία εσώρουχα. Αυτή ακριβώς η αίσθηση του δημιούργησε την ιδέα πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αγορά για ένα κατάστημα εσωρούχων όπου θα ένιωθαν άνετα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες.



Κάπως έτσι, τρία χρόνια αργότερα αποφάσισε να πάρει δάνειο 40.000 δολαρίων και να δανειστεί άλλα 40.000 δολάρια από συγγενείς, με σκοπό να ανοίξει το δικό και πρώτο κατάστημα Victoria's Secret σε ένα μικρό εμπορικό κέντρο κάποιας γειτονιάς στην Καλιφόρνια. Στην ουσία βέβαια επρόκειτο για μια εταιρία εσωρούχων με παραγγελίες μέσω καταλόγου.



Εμπνευσμένο από την Αγγλία του 19ου αιώνα, το κατάστημά του ήταν διακοσμημένο με σκούρο ξύλο, κόκκινους βελούδινους καναπέδες και μεταξωτές κουρτίνες, σε αντίθεση με τα φανταχτερά πολυκατάστημα της εποχής. Παρόμοιας έμπνευσης ήταν και το όνομα Victoria, το οποίο αποδίδεται στην Βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Αυτή η διαφορά του στυλ, φαίνεται πως συνέβαλε καθοριστικά στην μετατροπή της εταιρείας σε επιτυχημένη.



Αν και η αρχική σκέψη του σχεδιασμού των εσωρούχων παρέπεμπε στα βικτωριανά εσώρουχα και στους κορσέδες ήδη από το πρώτο έτος η εταιρεία είχε έσοδα 500.000 δολαρίων. Τη στιγμή δε που ο Ρέιμοντ αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση στον Leslie Wexner το 1982, για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, τα καταστήματα ήταν πλέον πέντε και ο κατάλογος ταχυδρομικών παραγγελιών απέφερε κέρδη 6 εκατομμυρίων ετησίως.



Ο ιδρυτής της αφού πούλησε την εταιρία στην Limited Brands το 1982 συνέχισε να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια, αφού οδηγήθηκε στην χρεοκοπία, γεγονός που τον ώθησε στην αυτοκτονία - έπεσε από την γέφυρα Golden Gate.



Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Victoria's Secret είχε μετατραπεί στη μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα λιανικής πώλησης εσωρούχων, με 350 καταστήματα και πωλήσεις που ξεπερνούσαν το 1 δις δολάρια. Παρά την επιτυχία της όμως η εταιρεία στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα brand χαμηλού κόστους αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό που θα την οδηγούσε στο επόμενο επίπεδο.



Η επανάσταση ξεκίνησε τρία χρόνια μετά τη πρώτη επίδειξη μόδας, το 1995, όταν αντί για τη συμβατική παρουσίαση αποφάσισε να αναδεικνύουν τα εσώρουχά της μοντέλα που φορούσαν φτερά αγγέλων... ιδέα της Τάιρα Μπανκς.

Μέχρι το 2000, τα σόου άρχισαν να παίρνουν άλλη μορφή με το σετ εσωρούχων με ρουμπίνια και διαμάντια που φόρεσε η Ζιζέλ Μπούντχεν αξίας 15 εκ. δολαρίων, να αποτελεί το πιο ακριβό σετ εσωρούχων που δημιουργήθηκε ποτέ. Μάλιστα έως το 2006 τα ρούχα και τα εσώρουχα που παρουσιάζονταν στις επιδείξεις, φτιάχνονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες του show.



Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου του 2007, οι Άγγελοι της Victoria’s Secret απέκτησαν το δικό τους αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, πρωτάκουστο γεγονός για μια… μάρκα.

Έκτοτε στα σόου της αγγέλων συμμετέχουν τα καλύτερα μοντέλα του κόσμου, τα οποία η εταιρεία επιλέγει με βάσει το γούστο των γυναικών. Επιλέγει, κατ' όπως ισχυρίζεται τα μοντέλα εκείνα με τα οποία οι γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Τάιρα Μπανκς και η Χάιντι Κλουμ, οι οποίες έχουν ένα πιο …ευγενικό προφίλ.



Ωστόσο, πρόσφατα δέχτηκε μεγάλη επίθεση, για τις διαφημίσεις της για το «τέλειο κορμί» και μετά από μεγάλη κατακραυγή που ξεκίνησαν 3 φοιτήτριες - μεταξύ τους και μια Κυπριακής καταγωγής - αναγκάστηκε να αποσύρει τη διαφήμιση.

Εκτός από την Αντριάνα Λίμα, Ζιζέλ Μπούντχεν, Χάιντι Κλουμ και την Αλεσάντρα Αμπρόσιο, παλιότερα οι Άγγελοι περιλάμβαναν τις Έλενα Κρίστενσεν, Στέφανι Σέιμουρ, Ρεμπέκα Ρομίν και Κάρεν Μούντλερ. Πολλά από τα μοντέλα της βέβαια δεν είναι διάσημα πριν προσληφθούν, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι επί των προσλήψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίμα και η Αμπρόσιο, οι οποίες γνώρισαν την παγκόσμια επιτυχία μέσω της Victoria’s Secret.



Οι επιδείξεις μόδας της εταιρείας κοστίζουν σήμερα περίπου 15 εκατ. δολάρια η καθεμία, και εκτός από τα μοντέλα, στη σκηνή ανεβαίνουν και κορυφαίοι καλλιτέχνες. Στα διάσημα ετήσια fashion shows έχουν κάνει guest live εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, οι Sting, Justin Timberlake, Pink, Mary J. Blidge, Destiny’s Child, Ricky Martin και Andrea Bocceli.

Στην περσινή επίδειξη εμφανίστηκαν σε… επανένωση οι Spice Girls και τραγούδησαν ένα ντουέτο ο Seal με τη σύζυγό του και «Άγγελο», Χάιντι Κλουμ.

Βέβαια παρά την φήμη της, οι κατακραυγές δεν απουσιάζουν. Εδώ και επτά χρόνια που μεταδίδεται το Victoria’s Secret Fashion Show από την τηλεόραση, η εταιρία λαμβάνει πλήθος παραπόνων από μια οργάνωση που… προφυλάσσει την οικογένεια (American Family Association). Σύμφωνα με αυτή το show είναι απρεπές και χυδαίο. Μάλιστα οι κατ εξακολούθηση διαμαρτυρίες οδήγησαν στην απόφαση το show να προβάλλεται μετά τις 10 το βράδυ και με ρητή εντολή προς τους γονείς: κρατήστε τα παιδιά σας μακριά!



Σήμερα η Victoria's Secret διατηρεί πάνω από 1.000 καταστήματα στις ΗΠΑ ελέγχοντας το 35% της αγοράς εσωρούχων της χώρας. Oι πωλήσεις της ανήλθαν σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 και η αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2012, άνοιξε το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στο Λονδίνο, ενώ φέτος εισχώρησε και στην Κινεζική αγορά. Στην Ελλάδα, η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της κατάστημα το 2012 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η επίδειξη μόδας των αγγέλων της Victoria's Secret στο Earls Court Exhibition Center το 2014, ήταν η πρώτη που φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο και συγχρόνως η δεύτερη που βγήκε εκτός αμερικανικών συνόρων, μετά από την επίδειξη που έγινε στις Κάννες, το 2000. Φυσικά, όπως αναμενόταν, συγκέντρωσε εκτός από πολυάριθμο κοινό και άπειρα, ευρωπαϊκά και μη, βλέμματα που θαύμασαν τις χάρες...των Αγγέλων της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Για κάποιους Έλληνες οι συνομιλίες δεν σημαίνουν τίποτα γιατί δεν έχουν τίποτα»


Ο Guradian γράφει για τους πολίτες που βρέθηκαν στο οικονομικό περιθώριο.
Ο δημοσιογράφος Jon Henley της βρετανικής εφημερίδας Guardian γράφει για τους Έλληνες εκείνους για τους οποίους όλα όσα λέγονται και γίνονται τις τελευταίες ημέρες δεν σημαίνουν τίποτα, ακριβώς επειδή δεν έχουν τίποτα.

Παράδειγμα τα αδέλφια Γιώργος και Βαρβάρα Καρβουνιάρη στο Γέρακα, που ζουν σε τροχόσπιτο.

Για τον 61χρονο Γιώργο και την 64χρονη Βαρβάρα, όλες οι μάχες των Βρυξελλών για τον ΦΠΑ, το φόρο στις επιχειρήσεις και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν σημαίνουν τίποτα- καθώς δεν έχουν κι εκείνοι τίποτα. Κανένα εισόδημα κανενός είδους.

Ούτε το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής φαίνεται πως θα τους επηρεάσει πολύ. «Δεν βλέπω πώς θα αλλάξει τις ζωές μας. Δεν ελπίζω τίποτα, ούτως ή άλλως», δηλώνει ο Γιώργος.

Ύστερα από επτά χρόνια μιας κρίσης που άφησε στην ανεργία το 26% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, 30% των πολιτών κάτω από τα όρια της φτώχιας, 17% σε αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες του για τρόφιμα και 3,1 εκατομμύρια πολίτες χωρίς ασφάλισης, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ό,τιδήποτε αποφασιστεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρει κάτι για να αλλάξει τη ζωή μεγάλου αριθμού Ελλήνων.

«Αυτοί που βρίσκονταν στο περιθώριο έχουν οδηγηθεί στην πολύ πολύ άκρη, ενώ εκείνοι που ήταν στο μέσο έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο», εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα η Ιωάννα Περτσινίδου της οργάνωσης Praksis, «δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας».

Τα αδέλφια Καρβουνιάρη το ξέρουν καλά. Έως τον Μάρτιο του 2013 ζούσαν μαζί με τον νεότερο αδελφό τους Βαγγέλη, που έφυγε από τη ζωή πέρσι στα 52 του, σε ένα διαμέρισμα στον Γέρακα, το οποίο μοιράζονταν από το 1980. Οι άνδρες δούλευαν ενώ η Βαρβάρα είχε αναλάβει το σπίτι, το μαγείρεμα και τη φροντίδα των αδελφών της.

Ο Βαγγέλης έχασε τη δουλειά του στην αρχή της κρίσης και στη συνέχεια το 2011 έχασε τη δουλειά του και ο Γιώργος. Πήρε 465 ευρώ επίδομα ανεργίας για οκτώ μήνες, μετά πήρε 200 ευρώ για ένα χρόνο και μετά τίποτα.

Το ενοίκιό τους ήταν 250 ευρώ. «Ξοδέψαμε ό,τι είχαμε, όλες τις αποταμιεύσεις μας. Πουλήσαμε τα κοσμήματα της Βαρβάρας όσο όσο, προσπαθήσαμε να πουλήσουμε ακόμα κι αυτό το χωράφι αλλά δεν το αγόραζε κανείς. Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια δεν πληρώσαμε το νοίκι μας. Στο τέλος δεν είχαμε ούτε για φαγητό».

gerakas

Το γεγονός πως τα δύο αδέλφια ζουν σε τροχόσπιτο οφείλεται σε έναν γείτονά τους που τους είδε να στέκονται βουρκωμένοι έξω από την πολυκατοικία όπου ζούσαν, με την απειλή έξωσης και με όλα τα πράγματά τους πακεταρισμένα- αλλά μην έχοντας πουθενά να πάνε. Δεν είχαν φάει για τρεις ημέρες.

Μια φίλη της γειτόνισσας αυτής και οι φίλες της κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να αγοραστεί το τροχόσπιτο, το οποίο τοποθετήθηκε στο χωράφι που προοριζόταν για προίκα της Βαρβάρας.

Για 13 μήνες δεν είχαν νερό αλλά η δημοτική αρχή πείστηκε να βοηθήσει. Η ομάδα των «βοηθών» συγκέντρωσε 1000 ευρώ για να συνδεθεί η παροχή ύδρευσης με το τροχόσπιτο και να φτιαχτεί βόθρος ώστε να λειτουργήσει η τουαλέτα. Επόμενος στόχος είναι να τοποθετηθεί ένα ηλιακό πάνελ για να υπάρξει και παροχή ηλεκτρισμού.

Μια φορά το μήνα οι γυναίκες- βοηθοί διοργανώνουν μια λοταρία και με τα έσοδα αγοράζουν φρούτα και λαχανικά για τα δύο αδέλφια. Κρέας παρέχεται μια φορά την εβδομάδα ενώ είδη όπως μακαρόνια, ρύζι κλπ δίνονται από τράπεζα τροφίμων.

Κι έτσι τα αδέλφια Καρβουνιάρη τα καταφέρνουν. Ο Γιώργος ανακυκλώνει υλικά που βρίσκει στο δρόμο, κάνει μεγάλες βόλτες και ονειρεύεται φρέσκο γάλα- η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει και έλλειψη ψυγείου. Η Βαρβάρα μαγειρεύει και φροντίζει τον κήπο/

Τα δύο αδέλφια δεν έχουν καθόλου λεφτά και καμία ελπίδα για εισόδημα μέχρι ο Γιώργος να πάρει τη σύνταξή του, σε 6 χρόνια- χωρίς βέβαια να ξέρει αν και πόσα θα πάρει. Περιμένουν ακόμα το κουπόνι τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. «Σπίτι και ηλεκτρικό δεν έχουμε κι έτσι δεν είχαμε να ζητήσουμε κάτι άλλο», εξηγεί ο Γιώργος.

Η Βαρβάρα δηλώνει αηδιασμένη με τον τρόπο που τους έχουν συμπεριφερθεί. Αλλά γρήγορα ξαναβρίσκει το χαμόγελό της. «Ήμαστε τυχεροί, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πουθενά να κοιμηθούν», λέει.

«Δούλεψα όλη τη ζωή μου, πλήρωνα φόρους όλη τη ζωή μου. Είμαι 61 και αν δεν υπήρχαν οι γενναιόδωροι άνθρωποι που δεν γνωρίσαμε παρά τρία χρόνια πριν θα κοιμόμασταν σε παγκάκι. Κάνει κανείς ό,τι μπορεί. Αλλά δεν είναι δίκαιο», καταλήγει ο Γιώργος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανένα πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες της Σερβίας


Διασφαλισμένες οι καταθέσεις.

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) με δεδομένο ότι πολλές ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η NBS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία δεν έχουν κανένα πρόβλημα και διαμηνύει ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες αυτές δεν κινδυνεύουν.

«Από τον έλεγχο των ημερήσιων αναφορών, των ελληνικών τραπεζών, δεν παρατηρείται εκροή κεφαλαίων προς τις μητρικές τράπεζες ούτε σημαντική εκροή των καταθέσεων ταμιευτηρίου» αναφέρει η Κεντρική τράπεζα της Σερβίας σημειώνοντας ότι για τις ελληνικέ τράπεζες στη Σερβία δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Η διοίκηση της NBS, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας «Μπλιτς», εξηγεί ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν εξαρτώνται από τις θυγατρικές, λειτουργούν ως ανεξάρτητες νομικές οντότητες, με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο στη Σερβία και δεν έχουν εκτεθεί στο ελληνικό χρέος».

Η NBS συμπληρώνει ότι ακόμη και να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών στη Σερβία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σήμερα ένα από τα κύρια θέματα της ειδησεογραφίας στη Σερβία. Τα περισσότερα ΜΜΕ ασχολούνται με τις ουρές που δημιουργούνται μπροστά από τα ΑΤΜ. Στα σχόλια που γίνονται διίστανται οι απόψεις για τις συνέπειες που θα έχει η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο σχολιαστής της εφημερίδας «Νόβοστι» Γκόραν Τσβόροβιτς επικροτεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι «ο Τσίπρας με τον τρόπο αυτό απέρριψε το τελεσίγραφο της νομενκλατούρας των Βρυξελών» και συμπεραίνει πως «οι Έλληνες, όπως τους αρμόζει, ίσως, να διασώσουν την τιμή της γηραιάς Ευρώπης».

Σε αντίθεση μ αυτήν την προσέγγιση ο πανεπιστημιακός καθηγητής και σύμβουλος στο υπουργείο Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Βλάντιμιρ Κρούλι μιλώντας στην τηλεόραση «N1» εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση Τσίπρα πάλι θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει υποχωρήσεις. Ο καθηγητής Κρούλι δεν αποκλείει ωστόσο να γίνουν υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Εκτιμά επίσης ότι δεν συμφέρει την Ευρώπη μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη διότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα και θα προκαλούσε προηγούμενο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών που τίθεται σε δημοψήφισμα


Διαβάστε ολόκληρο το 34σελιδο κείμενο.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πλήρης πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με βάση την πρόταση και τις οποίες καλείται να εγκρίνει ή όχι με την επιλογή του στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφέρεται:

«Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για την υπογραφή ή όχι των μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί.

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται με δημοψήφισμα να εγκρίνει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για να το πράξει αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, χωρίς να έχει διαβάσει προσεκτικά το κείμενο των προτάσεων των θεσμών. Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα την πλήρη πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση (επίσημη μετάφραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών)».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το 34σελιδο κείμενο


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σαφάρι» ελέγχων για μαύρη εργασία και παρεμπόριο


Επιχείρηση σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Εντατικούς ελέγχους σε μεγάλο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων στις περιοχές Αγησιλάου, Κολωνού, Πειραιώς, Θερμοπυλών και πλατεία Κουμουνδούρου πραγματοποίησαν μεικτά κλιμάκια Αστυνομικών των Τμημάτων Προστασίας Οικονομίας και Φορολογικής Αστυνόμευσης και Ασφαλιστικής Προστασίας.

Όπως διαπιστώθηκε, τρεις υπάλληλοι εργάζονταν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Για την παροχή της ανασφάλιστης εργασίας, οι σχετικές εκθέσεις θα υποβληθούν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για την επιβολή των αναλογούντων προστίμων, ενώ από Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνεχίζεται ο έλεγχος για τον καταλογισμό τυχών άλλων φορολογικών παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, το ύψος του προστίμου που επιβάλλεται μόνο για τις περιπτώσεις της ανασφάλιστης εργασίας, φθάνει τις 10.500 ευρώ, για κάθε περίπτωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιστωτική κάρτα στο εκδοτήριο της Ακρόπολης


«Ένα αίτημα πολλών χρόνων που τώρα ικανοποιείται».
«Με πιστωτική κάρτα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά, να πληρώσουν μεμονωμένοι επισκέπτες και οργανωμένα γκρουπ το εισιτήριό τους για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» αναφέρει σε ανακοίνωση του σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα αίτημα πολλών χρόνων που τώρα ικανοποιείται».

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «ειδικά όσο υπάρχει δυσκολία ρευστού, τα γκρουπ τουριστών, θα δίνουν voucher, όπου αυτό υπάρχει. Όπου δεν υπάρχει voucher, οι πράκτορες των γκρουπ θα παραδίδουν στα εκδοτήρια πιστωτικό σημείωμα με τα πλήρη φορολογικά στοιχεία τους, το οποίο θα το εξοφλούν μετά το άνοιγμα των τραπεζών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο… οικολογικό γήπεδο ποδοσφαίρου


Μαζί με το χλοοτάπητα, ζει και μια τεράστια βελανιδιά.

Για τα παιδιά του Tonciu στη Ρουμανία, το συγκεκριμένο γήπεδο δεν ήταν ίσως αυτό που ονειρεύονταν. Σίγουρα θα ενθουσιάστηκαν όταν τους ανακοινώθηκε η δημιουργία του, που στοίχησε χιλιάδες ευρώ, αλλά αυτό θα γινόταν αν άφηναν και μια τεράστια βελανιδιά εντός αυτού!

Η μάλλον παράξενη αυτή απόφαση πάρθηκε έπειτα από τις πιέσεις ορισμένων ντόπιων να μην «θυσιαστεί» το εν λόγω δέντρο και έτσι αποφάσισαν, για τη μη δυσαρέστηση των δυο πλευρών, να το διατηρήσουν μιας και στέκει εκεί εδώ και 150 χρόνια.

Όπως οι φωτογραφίες από το εν λόγω γήπεδο στο Tonciu, στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, έχουν γίνει viral.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντατικοί έλεγχοι για κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά


Συστάσεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Εντατικούς ελέγχους ώστε να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά σε είδη πρώτης ανάγκης ζητεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Μάλιστα, η Εισαγγελία υπογραμμίζει προς την αρμόδια υπηρεσία πως πρέπει να ενημερώνεται άμεσα στην περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων του νόμου.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο της Εισαγγελίας, που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου Ηλία Ζαγοραίου, αναφέρεται:

«Ενόψει της εφαρμογής της από 30/6/2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και προκειμένου να προληφθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας (βλ. σχετική εγκύκλιο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με Άρ. πρωτοκόλλου 4209/ Γνωμ. 13/3-12-2008) σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (κυρίως καύσιμα - τρόφιμα κλπ.), παρακαλούμε όπως ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μας αναφέρεστε εγγράφως σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναρμόδιο το ΣτΕ για τη νομιμότητα του ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα


«Δεν χωρεί αίτηση ακυρώσεως» αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας.
Αναρμόδια δήλωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να ελέγξει τη νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Ολομέλεια με την υπ. αριθμ. 2567/2015 απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος) το οποίο χαρακτήριζε αντισυνταγματική την ΠΝΠ και υποστήριζε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά είναι ακατάσχετα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της ΠΝΠ,, καθώς κυρώθηκε με νόμο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Ολομέλειας κατά του νόμου «δεν χωρεί αίτηση ακυρώσεως».

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αγιασμός και βιβλία σε Γυμνάσια και Λύκεια


Τι αναφέρει εγκύκλιος για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου σε Γυμνάσια - Λύκεια.
Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία ενώ μετά τον αγιασμό θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές. Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τον «προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια και τα ΓΕ.Λ. για το σχ. έτος 2015-2016».

Η εγκύκλιος δίνει και άλλες πληροφορίες για τον προγραμματισμό του νέου σχολικού έτους. Σύμφωνα με αυτήν Οι εγγραφές των μαθητών στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης του τρέχοντος διδακτικού έτους, την 30η Ιουνίου 2015 και η διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄).

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να γίνει εγγραφή το μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, για τους μαθητές που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. για λόγους υγείας ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους), καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την παρ. 3, αρ. 7 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α΄).

Επίσης, αναφορικά με τις εγγραφές μαθητών σε Εσπερινά Σχολεία ισχύει η παρ. 7, αρ. 45, του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), σύμφωνα με την οποία: «Στα Εσπερινά Σχολεία δύνανται να εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας, καθώς και ανήλικοι οι οποίοι απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση με υπεύθυνη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους». Σύμφωνα με το άρθρο μόνο του Π.Δ. 579/1982 (ΦΕΚ 105 Α΄): «Ως χρόνος λήξεως των κανονικών εγγραφών στα Ιδιωτικά Σχολεία της Γενικής Εκπαιδεύσεως ορίζεται η προηγούμενη της ενάρξεως των μαθημάτων ημερομηνία». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ.3, άρ. 1 του ν. 4186/2013 : «Στην Α` Τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου.

Στη Β` Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α` Τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στη Γ` Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β` Τάξη του Γενικού Λυκείου». Για την εγγραφή μαθητών από ξένα σχολεία στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια, ισχύουν οι διατάξεις του αρ. 3 του Π.Δ. 182/1984 (ΦΕΚ 60 Α΄) όπου ορίζεται ότι εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος.

Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή των αλλοδαπών μαθητών καθορίζονται στο αρ. 10 του Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) και στη με αρ. πρωτ. 91109/Γ2/10-07-2008 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.. Τα εν λόγω δικαιολογητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα, έτσι όπως αναφέρεται στη με αρ. πρωτ. Γ2/7268/02-10-1995 εγκύκλιο. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στις με αρ. πρωτ. Γ2/7268/02-10-1995 και 48946/Γ2/18-05-2005 εγκυκλίους. Επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά, δύνανται να εγγραφούν ανήλικοι μαθητές, πολίτες τρίτων χωρών, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο αρ. 21 του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α΄).

Οι μετεγγραφές των μαθητών των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) και του αρ. 35 του Π.Δ. 376/1993 (ΦΕΚ 159 Α΄).

Η καταληκτική ημερομηνία μετεγγραφής από τα Γενικά στα Επαγγελματικά Λύκεια, και αντίστροφα, είναι η 15η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Οι εξετάσεις κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους 2015-2016, προγραμματίζονται και ολοκληρώνονται από την 1 η έως τη 10η Σεπτεμβρίου 2015, στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια, σύμφωνα με το Π.Δ. 123/1987 (ΦΕΚ 68 Α΄).

Για τα Γυμνάσια οι εν λόγω εξετάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τo αρ. 2 του Π.Δ. 182/1984 (ΦΕΚ 60 Α΄) και το Π.Δ. 39/2014 (ΦΕΚ 75 Α΄), ενώ για τα Γενικά Λύκεια πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και την αριθ. 77451/Δ2/15-05-2015 (ΦΕΚ 862 Β΄) Υπουργική Απόφαση.

Οι κηδεμόνες των μαθητών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αναβαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Γ2/4705/14-09-1993 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., εκπρόθεσμη εξέταση μαθητών, οι οποίοι λόγω ασθενείας ή άλλων σοβαρών λόγων δεν καταστεί δυνατόν να προσέλθουν κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, εγκρίνεται από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης, αφού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω λόγοι ασθενείας υφίστανται και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, τότε η αίτηση με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.. Ε

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 θα γίνει ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία. Μετά τον αγιασμό να διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές.

ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τα Ωρολόγια Προγράμματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου καθορίζονται με την με αρ. πρωτ. 115475/Γ2/21-08-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ 2121 Β΄).

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων του Εσπερινού Γυμνασίου καθορίζεται με την με αρ. πρωτ 115472/Γ2/21-08-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ 2121 Β΄).

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Τα Ωρολόγια Προγράμματα των Α΄ και Β΄ τάξεων του Ημερησίου Γενικού Λυκείου καθορίζονται με τον ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Γ΄ τάξης του Ημερησίου Γενικού Λυκείου καθορίζεται με τον ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α΄). 4 το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθορίζεται με την με αρ. πρωτ. 82437/Δ2/22-05-2015 Υ.Α. (ΦΕΚ 941 Β΄)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια ισχύει η με αρ. πρωτ. 129818/Γ2/16-09-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2451 Β΄). Για τα Ιδιωτικά σχολεία έχει εφαρμογή η ανωτέρω Υ.Α. ως προς το μέγιστο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, επιβάλλεται όμως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να είναι και μικρότερος, εάν αυτό αποτυπώνεται στο Δελτίο Ελέγχου του ΕΟΠΠΕΠ, κατά τη διαδικασία χορήγησης της ισχύουσας άδειας του σχολείου.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Για τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας κατά επίπεδα γνώσεων στο Γυμνάσιο ισχύει η με αρ. πρωτ. 141276/Γ2/08-09-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ 2409 Β΄) Για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας στο Γενικό Λύκειο ισχύει η με αρ. πρωτ. 137430/Γ2/02-09-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ 2406 Β΄) Για το μάθημα επιλογής της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) ισχύει η με αρ. πρωτ. 95147/Δ2/16-06-2015 εγκύκλιος του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αναφορικά με τις διακοπές και τις αργίες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α΄). Τα είδη των κυρώσεων και η αρμοδιότητα επιβολής τους ορίζονται στα άρθρα 27 και 28 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α΄). Επίσης, σύμφωνα με τη με αρ. πρ. 141522/Γ2/9-11-2010 εγκύκλιο με θέμα «Διαδικασία επιβολής ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος» : «Οι σχολικές κυρώσεις αποτελούν μέσο διαπαιδαγώγησης των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Πρέπει όμως να επιβάλλονται κλιμακωτά και ο Σύλλογος Διδασκόντων να εξετάζει την προσφορότητα της επιβαλλόμενης κύρωσης υπό το πρίσμα του συμφέροντος του μαθητή». Για την αναπλήρωση απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας ισχύει το άρθρο 14 του ν. 4326/2015 (ΦΕΚ 49 Α΄).

Είναι σε ισχύ η με αρ. πρωτ. 18890/Γ2/14-02-2011 εγκύκλιος με θέμα: «Αποτύπωση καλών πρακτικών σχολικών μονάδων Δ.Ε. για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και επιθετικότητας μεταξύ μαθητών». Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4867/Γ2/28-8-1992 (ΦΕΚ 629 Β΄) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Σχολικές Δραστηριότητες» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να πραγματοποιούν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εντός και εκτός του σχολικού χώρου, δραστηριότητες που αποσκοπούν στην πνευματική ανάπτυξη, στην αισθητική καλλιέργεια, στη δημιουργική έκφραση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον τους. Τα αντικείμενα των δραστηριοτήτων αυτών είναι:

1) Πολιτιστικά Θέματα,

2) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

3) Αγωγή Yγείας,

4) Αγωγή Σταδιοδρομίας.

Από το σχολικό έτος 2015-16 στα Ιδιωτικά Γυμνάσια και ΓΕ.Λ. θα έχει εφαρμογή η αριθμ. Φ.8/534/Δ2/1-4-2015 Υ.Α. (ΦΕΚ 688 Β΄) «Ρύθμιση θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής πρόσθετων σχολικών δραστηριοτήτων, μετά το πέρας του κανονικού προγράμματος. Για την είσοδο εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης είναι σε ισχύ η με αρ. πρωτ. 56950/Δ2/07-04-2015 εγκύκλιος του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ..

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 58781/Γ2/21-05-2010 εγκύκλιο: «Όλες οι απουσίες, δικαιολογημένες, αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες που δεν λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών (άρθρο 21 του Π.Δ. 104/1979, άρ. 1 του Π.Δ. 485/83), καταχωρίζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 του Π.Δ. 104/1979». Σύμφωνα με το αρ. 54 του Ν.4115/2013 (24 Α΄) «1. Μπορεί ο Σύλλογος των διδασκόντων του Σχολείου, αποφασίζοντας σχετικά με την δικαιολόγηση απουσιών μαθητών, να κάνει δεκτά ή να απορρίπτει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά:

α. ιατρικές βεβαιώσεις και

β. αιτήσεις - βεβαιώσεις κηδεμόνων που προσκομίστηκαν μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά και έχοντας τη δυνατότητα να συγχωρήσει την εκπρόθεσμη υποβολή τους με αιτιολογημένη απόφασή του.

2. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου έχει τη δυνατότητα να δικαιολογεί απουσίες μαθητών για λόγους υγείας, με ιατρική βεβαίωση ή χωρίς ιατρική βεβαίωση αν η πάθηση είναι εμφανής και μη χρήζουσα απόδειξης:

α. Για μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες ημερήσιου προγράμματος και χωρίς την άδεια του Διευθυντή αν δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση στο ημερήσιο δελτίο απουσιών (π.χ. γιατί από αμέλεια δεν ζητήθηκε άδεια ή από αμέλεια δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση), εφόσον εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά ο σύλλογος κρίνει ότι αδικούνται άλλως οι μαθητές από υπαιτιότητα του Σχολείου,

β. για πρώτες ώρες, εφόσον δικαιολογείται η μη έγκαιρη προσέλευση στο Σχολείο (κινητικά προβλήματα - αναπηρία)». 6 Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 3 του Π.Δ. 485/1983 (ΦΕΚ 184 Α΄) που αφορά στη φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο ορίζεται ότι:

«Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών -τμήματος ή τάξεως-, αφού ενημερώσει τον Δ/ντή του σχολείου, ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη τριάντα (30) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με την μέριμνα του σχολείου από 1 έως 5 κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε και από 15 έως 20 Μάη για το πρώτο 15/μερο του ίδιου μήνα.

Με την παραπάνω επιστολή ο κηδεμόνας ενημερώνεται και για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη σχολική κατάσταση του μαθητή». Σύμφωνα με την παρ. 7 του αρ. 35 του Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α΄) που αφορά στην αξιολόγηση μαθητών Γενικού Λυκείου ορίζεται ότι: «Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών τμήματος ή τάξεως, αφού ενημερώσει το Διευθυντή του σχολείου ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη εικοσιτέσσερις (24) απουσίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από την 1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε».

ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώνουν τους γονείς - κηδεμόνες και τους μαθητές για θέματα που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, όπως: Τις μετεγγραφές των μαθητών και το χρόνο πραγματοποίησής τους. Τα όρια των απουσιών (Π.Δ. 39/2014 για τα Γυμνάσια, Π.Δ. 60/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τα Γενικά Λύκεια) και τον τρόπο δικαιολόγησής τους (Π.Δ. 485/1983). Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίζονται μαθητές που κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία των «κατ’ ιδίαν διδαχθέντων».

Τη δυνατότητα αντικατάστασης της γραπτής από προφορική εξέταση, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, για περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις Υ.Α. 28722/Γ2/12-03-2010 (ΦΕΚ 276 Β΄), Φ.253/155439/Β6/16-12-2009 (ΦΕΚ 2544 Β΄) και 11586/Γ6/28-01-2011 (ΦΕΚ 262 Β΄). Τη με αρ. πρωτ. 132328/Γ2/07-12-2006 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. που αφορά στη μη χρήση κινητών τηλεφώνων στους χώρους του σχολείου όπως συμπληρώθηκε με τη με αρ. πρωτ. 100553/Γ2/04-09-2012 εγκύκλιο με θέμα «Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών».

Τον προγραμματισμό της διεξαγωγής των εκλογών των μαθητικών κοινοτήτων και του 7 δεκαπενταμελούς συμβουλίου, σύμφωνα με τις παρ. 10 και 29, άρ. 3 της Υ.Α. 4094/Γ2/23-09-1986 (ΦΕΚ 619 Β΄). Τη με αρ. πρωτ. Φ.7/517/127893/Γ1/13-10-2010 εγκύκλιο με θέμα: «Δικαιώματα των παιδιών – μαθητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και ο ένας από τους δυο δεν ασκεί την επιμέλειά τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λεωφορεία χωρίς οδηγό από την 1η Ιουλίου


Δοκιμαστικά δρομολόγια στα Τρίκαλα.

Μετά τις 11 αύριο το πρωί, 30 του μηνός, τα δύο πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό θα βρίσκονται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί πίσω από το Τζαμί στην πόλη των Τρικάλων. Εκεί, στον χώρο, δηλαδή, τερματισμού και αφετηρίας τους, τα δύο πρώτα λεωφορεία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα βρίσκονται το πρωί για προεργασία σχετικά με την 1η Ιουλίου 2015, όταν τα δύο οχήματα θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγιά τους, με τα οποία θα καταγράφουν στη μνήμη των υπολογιστών τους τα όσα υπάρχουν πέριξ της διαδρομής. Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα «αποθηκεύουν» στη μνήμη των υπολογιστών τους τα όσα θα «βλέπουν» στη διαδρομή, από τη Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 12 Ιουλίου. Σε όλο αυτό το διάστημα, η πορεία των λεωφορείων θα γνωστοποιείται, προκειμένου να γνωρίζουν οι οδηγοί, οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι κάτοικοι της πόλης, πώς θα κινούνται. Θα υπάρχει, έτσι, μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η ζωή των Τρικαλινών και πώς τα Τρίκαλα αποκτούν από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016, την παγκόσμια πρωτιά κίνησης των λεωφορείων χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον.

ΛΕΟΦΩΡΕΙΑ

Για δε τους δημότες, πάντως, απαιτείται, όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, πλήρης γνώση των δρομολογίων και των σημείων στα οποία θα κινείται ή θα σταθμεύει το κάθε όχημα. Για τον λόγο αυτόν, από αύριο Τρίτη, θα γνωστοποιείται το γενικό πλαίσιο των δρομολογίων, προκειμένου να υπάρχει κανονική ροή κυκλοφορίας.

Πλέον, με το εγχείρημα αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων παγκοσμιοποιεί την τεχνολογική του πρωτοπορία και εισέρχεται σε ένα πλέγμα αλληλένδετων τεχνολογικών εφαρμογών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών στις τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων


Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος.
Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για τον αριθμό των μαθητών σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2015-16 όπως άλλωστε προκύπτει από σχετική εγκύκλιο για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου στην οποία και αναφέρεται πως για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια ισχύει η με αρ. πρωτ. 129818/Γ2/16-09-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2451 Β΄).

Στα Ιδιωτικά Σχολεία Δ/θμιας Εκπαίδευσης η προσαύξηση του 10% αποφασίζεται από τον Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων σύμφωνα με το ΦΕΚ 2451.

Ωστόσο στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι για τα Ιδιωτικά σχολεία έχει εφαρμογή η ανωτέρω Υ.Α. ως προς το μέγιστο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, επιβάλλεται όμως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να είναι και μικρότερος, εάν αυτό αποτυπώνεται στο Δελτίο Ελέγχου του ΕΟΠΠΕΠ, κατά τη διαδικασία χορήγησης της ισχύουσας άδειας του σχολείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις αλληλεγγύης για τους πολίτες λόγω κλειστών τραπεζών


Ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών.
Δράσεις αλληλεγγύης για τη διευκόλυνση των πολιτών για την εβδομάδα που οι τράπεζες θα είναι κλειστές «με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα αποφάσισε:

- Τη δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο μέτρο δεν περιλαμβάνεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και μετά το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες για όλους του ανέργους του ΟΑΕΔ.

- Δεν διακόπτεται καμία σύμβαση της ΕΥΔΑΠ για ληξιπρόθεσμες οφειλές

- Οι συντάξεις ΙΚΑ και ΟΓΑ θα εξυπηρετούνται κανονικά από τα ΕΛΤΑ που διαθέτουν υπηρεσίες συναλλαγών και πληρωμών.

- Δεν θα διακοπούν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις (σταθερές, κινητές και ίντερνετ), μετά από συμφωνία με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (σ.σ. αναμένεται η απάντηση από την CYTA)

- Ζητήθηκε από παραχωρησιούχους, το Σαββατοκύριακο να μην καταβάλλονται διόδια. Η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμα γίνει ενώ αναμένεται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τους παραχωρησιούχους.

- Αναμένεται έκπτωση στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αποφασιστεί το ποσοστό. Αναμένονται συζητήσεις τόσο με τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ όσο και με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σταματά ο έλεγχος των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους οι οποίοι ελάμβαναν ποσοστό από τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των εισιτηρίων. Επίσης, τόνισε ότι θα περικοπούν οι επιδοτήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρηστικός οδηγός σε μια Ελλάδα χωρίς τράπεζες


Τι ισχύει για πληρωμές σε εφορίες, ΔΕΗ, δάνεια κλπ.
Το θολό τοπίο μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ξεκαθαρίζει ώρα με την ώρα καθώς έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν οι πολίτες. Η πρωτόγνωρη κατάσταση στις μετά capital control ημέρες φέρνει αναστάτωση και ανησυχία, ενώ οι πολίτες αναρωτιούνται αν και πώς θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις σε συχνά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες:

Πληρωμές λογαριασμών, δανείων, ασφαλιστήριων συμβολαίων κ.λπ.

Η ενημέρωση από την κυβέρνηση είναι ότι οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα. Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.

Ποιοι δεν θα έχουν κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν πληρώσουν αυτές τις μέρες τις ΔΕΚΟ γα δόσεις και λογαριασμούς που λήγουν δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, δεν θα επιβαρυνθούν δηλαδή με τόκους υπερημερίας, ενώ συγκεκριμένα η ΔΕΗ δεν θα τους κόψει το ρεύμα. Παράλληλα, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης, αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων.

Ποιοι θα έχουν κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας) οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Ωστόσο, δεν δίνεται απάντηση στο τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει web banking και λήξει, π.χ. το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του αλλά εμπλακεί σε ατύχημα, ή αν ελεγχθεί η τροχαία. Έτσι, συμπεραίνεται ότι η ασφαλιστική εταιρία θα μπορεί να τον θεωρήσει ανασφάλιστο, όπως και η τροχαία.

Κυρώσεις και πρόστιμα θα έχουν και όσοι πληρώνουν υποχρεώσεις σε εταιρίες ή τράπεζες του εξωτερικού (όπως το ενοίκιο ή τον λογαριασμό ρεύματος και τηλεφωνίας ενός φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό).

Τακτοποίηση των συναλλαγών σε εφορία και τελωνεία

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, ενημερώνει τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις ότι μπορούν να διενεργούν τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ αν δεν το κάνουν στο διάστημα της τραπεζικής αργίας δεν πρόκειται να χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής τους σε ρυθμίσεις οφειλών.

Αναλυτικά διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Για υποχρεώσεις καταβολής – βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s), με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κλπ) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα απόλλυνται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.

2. Στα ανωτέρω περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 και μετά.

3. Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

4. Όσον αφορά τα Τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-Banking. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές οδηγίες στην Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.icisnet.gr. Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

Τι ισχύει για τις επιταγές

Οι επιταγές που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή θα εκκαθαριστούν. Ωστόσο όσοι έχουν στα χέρια τους επιταγές που είναι να πληρωθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες δεν θα μπορούν να τις εισπράξουν.

Συμψηφισμός

Όπως διευκρινίστηκε, δεν θα είναι δυνατός ο συμψηφισμός για τις αναλήψεις από τα ATM εκτός από τους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν την Τετάρτη να τραβήξουν από τον λογαριασμό τους συνολικά 180 ευρώ (60 ευρώ / ημέρα) όμως το ίδιο δεν θα συμβεί για όλους τους υπόλοιπους.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αναλυτική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει τα εξής:

1. Η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου

κηρύσσεται τραπεζική αργία. Η τραπεζική αργία καταλαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4261/2014 (Α ́ 107), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα ιδρύματα πληρωμών του ν. 3862/2010 (Α ́ 113) και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α ́ 218), τα υποκαταστήματα και τους αντιπροσώπους ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (στο εξής, τα «ιδρύματα»). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η ως άνω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί. Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

2. Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

α) αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.

β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών

των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.

3) Η παράγραφος 2 δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

α. συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος,

β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα,

γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ΔΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/΄Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης,

δ. συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου, και

ε. συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας.

4. Συνιστάται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση των κατά την παράγραφο 3, στοιχείο δ της παρούσας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:

α) τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του, β) τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ως αναπληρωτή του, γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Τμηματάρχη της

Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αναπληρωτή του, δ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ορίζονται με απόφαση των Προέδρων τους. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), ως γραμματέα της Επιτροπής.

5. Δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ό,τι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές κατά τη διάρκειά της. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες.

6. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδονται τα περί ακύρωσης προγραμμάτων απασχόλησης


«Πρόκειται για ενέργειες που έχουν ως στόχο τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό των ανέργων».

Τις φήμες που διακινήθηκαν σε άνεργους σήμερα το πρωί, μέσω γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS), ότι σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, τότε θα ακυρωθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, διέψευσε κατηγορηματικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

«Πρόκειται για ενέργειες που έχουν ως στόχο τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό των ανέργων πολιτών προκειμένου να μην εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Το δημοψήφισμα δε διεξάγεται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, αλλά για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τα δυσβάσταχτα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί.

Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ και ως εκ τούτου δε τίθεται κανένα ζήτημα ακύρωσης των προγραμμάτων απασχόλησης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινήσεις από την ΤτΕ ζητά η ασφαλιστική αγορά


Στο επίκεντρο αποζημιώσεις και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος - αφού προηγηθήκανε επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος - σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ασφαλιστική αγορά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχου στην ροή των κεφαλαίων.

Έχουν διατυπωθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες μία σειρά αποριών για διευκρινήσεις από την Εποπτική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τι θα συμβεί με τα ασφαλιστήρια (αυτοκινήτου κυρίως αλλά και τα υπόλοιπα) που δεν θα εξοφληθούν. Ακυρώνονται ή συνεχίζεται η κάλυψη τους και θα πληρωθούν εκ των υστέρων. Επίσης, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ ενώ παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ίσως αφεθούν να διαχειριστούν το θέμα με ευελιξία ώστε να μην ακυρωθούν συμβόλαια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος - Πως αποφασίστηκε η δομή του


Στους ψηφοφόρους θα δίνεται κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Έτοιμο είναι το ψηφοδέλτιο για α το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Οι επιλογές του «Ναι» και του «Όχι» βρίσκονται στο ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Το «Όχι» στην πρόταση των δανειστών προκρίνεται και θα βρίσκεται αριστερά, ενώ το «Ναι» θα βρίσκεται από κάτω.

Παράλληλα, στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.



Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και το ψηφοδέλτιο.

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»

Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.

Άρθρο 13

1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.

Άρθρο 15

1. Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.

2. Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.

3. Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.

4. Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.

5. Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.

6. Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό».

-----------------------

«Την δομή του ψηφοδελτίου την αποφάσισε η Βουλή και οι σχετικοί νόμοι»

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Διευκρινίσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά από αρνητική κριτική που ασκεί μερίδα ειδησεογραφικών sites.

Τα τελευταία κάνουν λόγο για «ψηφοδέλτιο – παγίδα», καθώς όπως αναφέρουν, οι επιλογές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο και ξεχωριστό θα είναι μόνο το Λευκό, καθώς και ότι το «ΟΧΙ», θα βρίσκεται πάνω δεξιά εν είδει πρώτης επιλογής, ενώ το «ΝΑΙ» θα βρίσκεται κάτω δεξιά.

Το υπουργείο απαντά ότι το ψηφοδέλτιο σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και βάση της Βουλής. Υπενθυμίζει ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται η πρόταση επί της οποίας θα αποφανθεί ο λαός, η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Σχετικά με την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η μορφή και το περιεχόμενό του, καθορίζονται από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 13: 1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Το άρθρο 15 του ίδιου νόμου αναφέρει ότι στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία μαύρα γράμματα το ερώτημα ή τα ερωτήματα, και παραπλεύρως αναγράφονται οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...