Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κίνδυνος περιορισμού της διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών στη Γαλλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της γαλλικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναφορικά με τον κίνδυνο περιορισμού της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών μας με τη Γαλλία.

Μεταξύ αυτών των ενεργειών, σημειώνεται ενδεικτικά η πρωτοβουλία της πρέσβεως μας στο Παρίσι, που έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στην «Academie francaise» (Γαλλική Ακαδημία), της οποίας η επιρροή σε θέματα πολιτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Γαλλία.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ των άλλων σε έγγραφο του που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου σχετικά με τη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών στη Γαλλία αλλά και διεθνώς

Ο κ. Καμμένος μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσε ήταν και αυτό για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να προασπίσει τη συνέχιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα γαλλικά σχολεία. Σημείωνε στο κείμενό του ότι το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν σήμερα τα Αρχαία Ελληνικά στη Γαλλία φαίνεται να μην ξεπερνά το 2,2%. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναφερόταν στην εισαγωγική παράγραφο της ερώτησής του στο γεγονός πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στους δρόμους κατέβηκαν στις 19/5/2015 χιλιάδες γάλλοι καθηγητές, που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές στη παιδεία, που μεταξύ των άλλων βάζουν στο στόχαστρο τα Αρχαία και τα Λατινικά τα οποία και θα αντικαταστήσουν με την επιλογή «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει στην απάντησή του ότι η προβολή στο εξωτερικό της ελληνικής γλώσσας, αρχαίας και νεοελληνικής, ως φορέα του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, συνιστά στρατηγικό στόχο του ελληνικού κράτους μέσω των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται, επί σειρά ετών, έδρες και τμήματα Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών που λειτουργούν σε σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και σχολεία ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Ο υπουργός σημειώνει ότι η ενίσχυση αυτή έχει τη μορφή χρηματοδότησης δράσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αποστολής βιβλίων, παιδαγωγικού υλικού, αλλά και αποσπάσεων εκπαιδευτικών, Παράλληλα, οι Πρεσβείες στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αποστολής τους είναι πάντα αρωγοί στο έργο των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού και συνεργάζονται στενά μαζί τους για την προβολή μιας ολοκληρωμένης εικόνας πολλαπλών μορφών του ελληνικού πολιτισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.