Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πισίνα για να μην πληρώνεις φόρο πολυτελούς διαβίωσης


Η τεχνολογία στην υπηρεσία της... φοροδιαφυγής.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

25 τρόποι για να φορέσεις ένα κασκόλ


Έχετε βαρεθεί να φοράτε το κασκόλ σας με τον ίδιο τρόπο; Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί 25 τρόπους που θα σας απαλλάξουν από την… ρουτίνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνες» λάμπες συνδέονται με το smartphone


Κάνουν ευκολότερο τον έλεγχο της φωταγώγησης του σπιτιού.

Ένα νέο τρόπο φωταγώγησης έρχεται να προτείνει η LG, με την ανακοίνωση των «έξυπνων» λαμπών Smart Bulb που θα συνδέονται με συσκευές iOS και Android.

Οι «έξυπνες» λάμπες είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και διαθέτουν τρεις βασικές λειτουργίες.

Η πρώτη είναι η λειτουργία ασφαλείας, ώστε να φαίνεται ότι είστε σπίτι, ακόμη και όταν λείπετε. Η δεύτερη επιτρέπει στις λάμπες να αναβοσβήνουν όταν παίζει μουσική και η τρίτη λειτουργία αναβοσβήνει τα φώτα όταν ο χρήστης δέχεται εισερχόμενη κλήση στη «έξυπνη» συσκευή του.

Ο χρήστης μπορεί ακόμη να ρυθμίσει τη φωτεινότητα στα επίπεδα που επιθυμεί ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ορίσει ένα σταδιακό άνοιγμα του φωτισμού κατά το πρωινό ξύπνημα.

Αρχικά, οι λάμπες Smart Bulb θα διατίθενται στην αγορά της Νοτίου Κορέας στην τιμή των 32 δολαρίων.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε θα ξεκινήσει η διάθεση των Smart Bulb στην ευρωπαϊκή αγορά.




Διαβάστε περισσότερα...

Η εξουσία φέρνει αναλγησία


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας δεν ακολουθούν τους ηθικούς κανόνες που πρεσβεύουν;

Την απάντηση δίνει μια νέα μελέτη που δείχνει ότι η εξουσία κατά κανόνα κάνει όσους την αποκτούν να είναι αυστηροί με τους άλλους, αλλά «ελαστικοί» με τον εαυτό τους!

«Σύμφωνα με την μελέτη μας, η απόκτηση εξουσίας και επιρροής πάνω στους άλλους, δημιουργεί σοβαρή διαταραχή της κριτικής ικανότητας, οδηγώντας σε μια σοβαρή ανακολουθία: οι ισχυροί είναι πολύ πιο αυστηροί όταν κρίνουν τους άλλους και πολύ πιο ελαστικοί όταν αξιολογούν τις δικές τους πράξεις και συμπεριφορές», λέει ο δρ Άνταμ Γκαλίνσκυ, καθηγητής Ηθικής & Αποφάσεων στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ο δρ Γκαλίνσκυ και οι συνεργάτες του εξομοίωσαν τις ηθικές επιλογές που πρέπει να κάνουν οι ισχυροί άνθρωποι, ζητώντας από ομάδα εθελοντών να υποδυθούν διαφορετικούς ρόλους: άλλοι ήταν «πρωθυπουργοί» και άλλοι «δημόσιοι υπάλληλοι».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους ζήτησαν να αντιμετωπίσουν ηθικά διλήμματα που σχετίζονταν με θέματα όπως οι κανόνες της οδικής κυκλοφορίας, η φορολογία και η κλοπή ιδιοκτησίας.

Αλλεπάλληλα πειράματα έδειξαν πως κάθε φορά που οι εθελοντές είχαν μεγαλύτερη εξουσία τόσο πιο υποκριτικοί ήταν στην δική τους συμπεριφορά και τόσο πιο ανάλγητοι όταν έκριναν τους «κατώτερους».

Υπήρχαν, πάντως, και μερικοί (λίγοι) εθελοντές οι οποίοι ένιωθαν πως δεν τους άξιζε η «εξουσία» που τους είχε δοθεί, με συνέπεια να είναι πολύ πιο σκληροί με τον εαυτό τους απ’ ό,τι με τους άλλους – μία τάση που οι ειδικοί αποκαλούν «υπερκρισία».

Υποκρισία ή υπερκρισία, γεγονός παραμένει ότι τελικά η συμπεριφορά των «πρωθυπουργών» οδήγησε σε κοινωνική ανισότητα. «Οι “ισχυροί” έθεταν κανόνες και περιορισμούς για τους άλλους που όμως δεν ίσχυαν για τον εαυτό τους, ενώ οι “αδύναμοι” συναινούσαν στην κοινωνική ανισότητα επειδή δεν αισθάνονταν ότι έχουν τη δύναμη να την αλλάξουν», εξήγησε ο δρ Γκαλίνσκυ.

Η νέα μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί σε επικείμενο τεύχος της επιθεωρήσεως «PsychologicalScience».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΕΣΠΑ τρία νέα έργα για τις Βόρειες Σποράδες


Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, τρία νέα έργα για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 890 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα έργα αυτά υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νήσων Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος και Παλαιό Τρίκερι.

Το ένα από τα τρία έργα αφορά την «Αποκατάσταση Ι.Μονής Ταξιαρχών Γλώσσας Σκοπέλου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Γλώσσας Σκοπέλου αποτελεί αρχαίο μνημείο και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Η πράξη αφορά σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής, η οποία περιλαμβάνει το καθολικό, το υπόγειο της πτέρυγας των κελιών, τον περίβολο και μικρό οστεοφυλάκιο. Σκοπός είναι η ανάδειξη της Μονής που χρονολογείται περίπου τον 17ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ φορέας πρότασης είναι ο δήμος Σκοπέλου.

Τα άλλα δύο έργα αφορούν τη βελτίωση του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου και τη δημιουργία υποδομών στίβου στην Αλόννησο, προϋπολογισμού 405 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ) και τη βελτίωση οδοστρώματος, προϋπολογισμού 285 χιλ. ευρώ στο δήμο Σκιάθου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο γορίλας που έχει κατοικίδιο


Η Koko είναι πιθανόν ο πιο διάσημος γορίλας σε όλον τον κόσμο. Η ικανότητά της να επικοινωνεί με τη νοηματική και οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους φροντιστές της την κάνουν ξεχωριστή.

Ανέκαθεν η Κόκο είχε αδυναμία στα γατάκια γι αυτό και οι υπεύθυνοι για την φροντίδα της αποφάσισαν αν της χαρίσουν δύο, ως κατοικίδια! Αν τρομάζετε στην ιδέα κι ανησυχείτε ότι ένας τεράστιος γορίλας είναι επικίνδυνος για τα τρυφερά μικρά, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το βίντεο και να πάρετε μια μικρή ιδέα για την τρυφερότητα και την φροντίδα που δείχνει η Κόκο στα γατάκια…




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκρυπτογραφώντας το χειρόγραφο Βόινιτς


Οι θεωρίες για τα κρυμμένα «μυστικά» του.

Το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich) είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αρκετούς αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη.

Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων. Το μυστήριο του νοήματος και της προέλευσης του χειρογράφου κέντρισε τη λαϊκή φαντασία, κάνοντας το χειρόγραφο θέμα μυθιστορημάτων και εικασιών. Καμία από τις υποθέσεις των τελευταίων εκατό ετών δεν επαληθεύτηκε.



Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), ο οποίος το αγόρασε το 1912. (Πηγή: Wikipedia)

Από τη στιγμή που ο Βόινιτς αγόρασε το χειρόγραφο αυτό στην Ιταλία, και τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού, αρκετοί ειδικοί από διάφορους επιστημονικούς τομείς προσπάθησαν να… βγάλουν μια άκρη με αυτό!

Οι κρυπτογράφοι να το αποκρυπτογραφήσουν, οι γλωσσολόγοι να καταλάβουν ποια είναι η βασική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και οι βοτανολόγοι να ταυτοποιήσουν τα φυτά που είναι ζωγραφισμένα στις κιτρινισμένες σελίδες του.



Ελάχιστοι ισχυρίζονται ότι καταλαβαίνουν κάποιες από τις λέξεις που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό.

Από αυτούς, ο καθηγητής Stephen Bax είναι ίσως εκείνος που ενδεχομένως να έχει κάνει κάποια πρόοδο γύρω από το θέμα, γράφει ο Rich McCormick στο The Verge.

Ο Bax, καθηγητής εφαρμοσμένης γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Bedford, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει αποκωδικοποιήσει προσωρινά 10 λέξεις και προσδιορίσει κατά προσέγγιση τον ήχο 14 συμβόλων που περιλαμβάνονται στο χειρόγραφο.

Αν οι εκτιμήσεις του είναι σωστές, θα είναι οι πρώτες λέξεις που θα έχουν αποκρυπτογραφηθεί από τότε που ο Βόινιτς ανακάλυψε το βιβλίο. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι «είναι το εφαλτήριο για την πλήρη αποκωδικοποίηση και την ενδεχόμενη αποκρυπτογράφηση του χειρογράφου στο σύνολό του».



Σχεδόν όσα γνωρίζουμε για το χειρόγραφο αυτό, δεν είμαστε σίγουροι ότι τα γνωρίζουμε στα σίγουρα. Είναι ένας κώδικας που «στολίζεται» με εικονογραφήσεις από παράξενες φιγούρες και φυτά, η ηλικία του οποίου χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 1404 και το 1438 και θα μπορούσε να προέρχεται από την Ιταλία της Αναγέννησης.

Ωστόσο, καμία από τις υπάρχουσες θεωρίες για την προέλευσή του δεν είναι αποδεκτή.

Πριν από μία δεκαετία, κυκλοφόρησαν φήμες ότι το χειρόγραφο αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια απάτη, και πως είχε γραφτεί πολλά χρόνια μετά. Επίσης, ότι μπορεί να προερχόταν από το Μεξικό. Ή ότι αποτελούσε ένα φιλοσοφικό πείραμα, ένα έργο τέχνης, ή σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Andreas Schinner «κάτι που έγραψε ένας αυτιστικός μοναχός, ο οποίος υποσυνείδητα ακολούθησε έναν περίεργο μαθηματικό αλγόριθμο στο κεφάλι του». Για κάποιους άλλους, δε, το είχαν γράψει εξωγήινοι.

Ο καθηγητής Bax πιστεύει ότι το χειρόγραφο αυτό -το οποίο μπορεί κανείς να «διαβάσει» στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Γέιλ - είναι τόσο παλιό, όσο έχουν εκτιμήσει οι ειδικοί με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο ίδιος για την αποκρυπτογράφηση των 10 λέξεων και των 14 ήχων, είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι Jean-François Champollion και Thomas Young, που ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Ο Bax ταίριαξε λέξεις που εμφανίζονται να συνδέονται με συγκεκριμένες ζωγραφιές στο χειρόγραφο –επτά φυτά και έναν αστερισμό- και τις συνέδεσε με τα ονόματα από πράγματα που έμοιαζαν παρόμοια σε άλλες γλώσσες.

Έτσι, κατάφερε να βρει συνδέσεις ανάμεσα σε γνωστές γλώσσες και το μυστηριώδες κείμενο, που του επέτρεψαν να αποκρυπτογραφήσει λέξεις όπως «ταύρος» και «κόλιανδρος» στο 600 ετών χειρόγραφο.



Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι το χειρόγραφο αυτό δεν αποτελεί φάρσα ή απάτη, λέγοντας ότι «ίσως αποτελεί μια διερευνητική πραγματεία για τη Φύση».

Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι με τη «διάγνωσή» του.

Ο Nick Pelling, ένας από τους γνωστούς συγγραφείς γύρω από το συγκεκριμένο χειρόγραφο, αναφέρει ότι οι υποθέσεις του Bax είναι «υποκειμενικές, ουσιαστικά ανεφάρμοστες και γελοίες».

Ο καθηγητής απάντησε στις «κατηγορίες» του λέγοντας ότι ο Pelling «απέτυχε να διαβάσει προσεχτικά τη μελέτη του και κατέληξε σε λανθασμένα συμπεράσματα».



Ο Arthur Tucker, από το τμήμα Γεωργίας του πανεπιστημίου του Delaware στις ΗΠΑ, συμφωνεί ότι οι ταυτοποιήσεις φυτών που έκανε ο Bax «ήταν αφελείς και ως επί το πλείστον λάθος».

Και οι έριδες γύρω από το χειρόγραφο Βόινιτς συνεχίζονται…

Από την ανακάλυψή του, οι ερευνητές έχουν ακολουθήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την αποκρυπτογράφησή του και όχι μόνο.

Από τη στιγμή που το βρήκε ο Βόινιτς, και ο ίδιος φρόντισε να… «βάλει το δαχτυλάκι του» γύρω από το μυστήριο που το περιβάλλει λέγοντας πως ο ίδιος το ανακάλυψε μέσα σε ένα αρχαίο κάστρο στη νότια Ευρώπη.



Στη συνέχεια έδωσε το έγγραφο στον William Newbold, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, για να το αποκρυπτογραφήσει. Ο Newbold πεπεισμένος ότι τα «μικρά ορνιθοσκαλίσματά του έκρυβαν το κλειδί για τα μυστικά του», πέρασε τα τελευταία του χρόνια με την επιβαρυμένη όρασή του προσπαθώντας με έναν μεγεθυντικό φακό να καταλάβει το περιεχόμενό του.

Τον Newbold ακολούθησε ο William Friedman, ο οποίος είχε βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση των ιαπωνικών μεταδόσεων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος βοήθησε στη συνέχεια στην ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και έγινε ο πρώτος κρυπτολόγος αυτής. Ούτε αυτός όμως κατάφερε να κάνει τη δική του «μετάφραση» του κειμένου.

Τα παράτησε μετά από τρεις δεκαετίες, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί.

Τη δεκαετία του 1970 με το χειρόγραφο ασχολήθηκαν καθηγητές όπως ο William Ralph Bennett, ο οποίος προσπάθησε να το αποκωδικοποιήσει με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ίδια περίοδο ο ερευνητής John Stojko πρότεινε ότι το χειρόγραφο ήταν γραμμένο σε μια τροποποιημένη έκδοση της ουκρανικής γλώσσας.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: ότι το χειρόγραφο Βόινιτς ασκεί μεγάλη έλξη τόσο σε ακαδημαϊκούς, όσο και σε απλούς ερασιτέχνες.

Γλωσσολόγοι, κρυπτογράφοι, κρυπτοαναλυτές, αστρονόμοι, ιστορικοί, βοτανολόγοι… ακόμη και αυτοί που πιστεύουν ότι εξωγήινοι ήρθαν στη Γη το 15ο αιώνα και έγραψαν ένα βιβλίο: όλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσουν ένα έγγραφο που αντιστέκεται σθεναρά, εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, στο να αποκαλύψει τα μυστικά του!



Διαβάστε περισσότερα...

Τα επιβατηγά αεροπλάνα του Ισραήλ ετοιμάζονται να πετούν λέιζερ


Τέλος στις ασύμμετρες απειλές από εδάφους με το νέο σύστημα ανίχνευσης-εξουδετέρωσης κινδύνου!

Το Ισραήλ είναι πλέον σε θέση να μάχεται αποφασιστικά με τις ρουκέτες που εκσφενδονίζονται από ώμους ανθρώπων και θα το κάνει μάλιστα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα λέιζερ!

Σε κάτι που μοιάζει να έρχεται από το μέλλον, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πρόγραμμα SkyShield, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή ανάδοχο εταιρία Elbit Systems, ολοκλήρωσε με επιτυχία τα δοκιμαστικά και πήρε την απαραίτητη πιστοποίηση για εμπορική χρήση.

Ο στόχος του SkyShield δεν είναι άλλος από τον αφοπλισμό των φορητών απειλών εδάφους-αέρος μέσω εντοπισμού με λέιζερ και καταστροφή!



Το C-MUSIC, η εμπορική εκδοχή του SkyShield, παντρεύει τεχνολογίες λέιζερ με θερμικές κάμερες ώστε να είναι σε θέση να εκτρέπει τις εισερχόμενες απειλές. Αφού εντοπίσει λοιπόν τη ρουκέτα μέσω υπέρυθρου ανιχνευτή, πυροδοτεί το λέιζερ, το οποίο διακόπτει το σύστημα κατεύθυνσης του πυραύλου, βγάζοντάς τον έτσι εκτός τροχιάς, και κατόπιν τον κάνει να εκραγεί σε ασφαλή απόσταση από το επιβατικό αεροπλάνο.



«Το SkyShield δοκιμάστηκε κάτω από τις πλέον περίπλοκες και σοφιστικέ συνθήκες δοκιμών που έχουν λάβει ποτέ χώρα στο Ισραήλ και είναι πλέον έτοιμο να προστατεύσει τις ισραηλινές αερογραμμές», δήλωσε ο ταξίαρχος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Eitan Eshel.



Το τεχνολογικό επίτευγμα έρχεται ως απάντηση στην τρομοκρατική ενέργεια του 2002 στη Μομπάσα της Κένιας, όταν δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το έδαφος κατά ισραηλινής επιβατικής πτήσης λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Οι πύραυλοι έχασαν βέβαια τον στόχο τους και τους 250 επιβάτες για λίγο, το ζοφερό γεγονός έκανε ωστόσο τον τότε πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόλ να καλέσει σε επείγουσα αμυντική απάντηση.



Παρά το «κατεπείγον» της κυβερνητικής παραγγελίας, το πρόγραμμα καθυστέρησε λόγω έλλειψης κονδυλίων και περιπλοκών στον διαγωνισμό. Η νικήτρια ανάδοχος Elbit Systems, όταν της ανατέθηκε ο σχεδιασμός, ολοκλήρωσε το σύστημα σε 3 χρόνια.



Το σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά σε όλα τα αεροσκάφη των ισραηλινών αερογραμμών της El Al, αν και η Elbit έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια και με άλλα κράτη σε όλο τον κόσμο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγαλύτερη πόλη φάντασμα του κόσμου


Όταν πριν από 20 χρόνια ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα άνθρακα στην πόλη Όρντος της Εσωτερικής Μογγολίας, αυτόνομη επαρχία της βόρειας Κίνας, σημειώθηκε μια πραγματική «έκρηξη» στην αγορά ακινήτων.


Τότε όλοι πίστευαν ότι με θεμέλιο την εξορυκτική δραστηριότητα θα δημιουργούταν μια πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Οι προβλέψεις απέτυχαν παταγωδώς, καθώς αυτή τη στιγμή την πόλη κατοικούν μόλις 20.000 άνθρωποι.

Πλέον, από «Ντουμπάι της Κίνας» η Όρντος είναι ευρέως γνωστή ως «Πόλη Φάντασμα». Τις λιμουζίνες των δισεκατομμυριούχων νέας κοπής διαδέχθηκαν ολόκληροι δρόμοι άδειοι, με κατοικίες στα μπετά και κενά κτίρια.

Παρότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής είναι υψηλότερο του Πεκίνου, πολλοί από τους εναπομείναντες κατοίκους προσπαθούν απεγνωσμένα να την εγκαταλείψουν.

Ο Ντάρμον Ρίχτερ, συντάκτης του The Bohemian Blog ταξίδεψε στην πόλη τον προηγούμενο χρόνο. Περιγράφει το νεόδμητο αεροδρόμιο Eerduosi στο οποίο δεσπόζει ένας φουτουριστικός τερματικός σταθμός με εντυπωσιακά σιντριβάνια και κρεμαστούς κήπους, μοδάτες καφετέριες και ανελκυστήρες με υποδαπέδιο φωτισμό που λαμπυρίζουν σε πράσινες και μπλε αποχρώσεις.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επιβάτες.

Μη βιώσιμες επενδύσεις

Η πόλη περιήλθε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας του μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που επιλέχθηκε. «Οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, τα δάνεια δεν εξοφλήθηκαν και οι επενδυτές εγκατέλειψαν πολλά έργα υπό κατασκευή, αφήνοντας ανολοκλήρωτους ολόκληρους δρόμους και κτήρια. Το γελοιωδώς υψηλό κόστος διαμονής στην πόλη-πρότυπο απέτρεψε πολλούς δυνητικούς κατοίκους και τα έτοιμα διαμερίσματα ήταν αδύνατο να πωληθούν».

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος του άνθρακα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις. Η μείωση της ζήτησης, αλλά και οι φθηνότερες εισαγωγές ορυκτών είχε ως συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας ενός στα πέντε ανθρακωρυχεία το 2013.

Ορισμένοι όπως ο Σονγκ Τινγκ και ο Άνταμ Σμιθ, δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «The Land of Many Palaces», πιστεύουν ότι ένα μαγικό χέρι θα ρυθμίσει ξανά τις τύχες της πόλης προς την ευκταία κατεύθυνση.

Μέχρι τότε, η πόλη Όρντος θα παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για όσους κυνηγούν φαντάσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικό


Λίγοι καταφέρουν να μην αποκαλύπτουν όσα τους εμπιστεύεται κάποιος.

«Παρότι αυτή η 18χρονη ασθενής, Ida Bauer, ήταν στο άνθος της νιότης της, ήρθε σε εμένα γιατί υπέφερε από ξεσπάσματα βήχα ενώ εμφάνιζε και βουβά επεισόδια αφασίας. Είχε αναπτύξει κατάθλιψη και εμφάνιζε τάσεις απόσυρσης, μέχρι και αυτοκτονίας» έγραφε το 1905 ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, κι ενώ ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης προσπαθούσε να βοηθήσει τη νεαρή ασθενή του, να αποκαλύψει την πηγή της αρρώστιας της, ο Φρόιντ παρατήρησε ότι η Bauer έπαιζε με μια μικρή τσάντα.

Ερμηνεύοντας την πράξη της αυτή ως έκφραση καταπιεσμένης επιθυμίας, ο Φρόιντ κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Κανένας θνητός δε μπορεί να κρατήσει μυστικό. Αν τα χείλη του παραμένουν σφραγισμένα και σιωπηλά, αρχίζει να ‘μιλά’ με τις άκρες των δαχτύλων του: η προδοσία ξεχειλίζει από κάθε του πόρο».

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένα μυστικό, κάτι απόρρητο, μπορεί να είναι η πηγή μιας ψυχικής ή σωματικής δυσφορίας.

Το να κρατήσει κανείς ένα μυστικό –γράφει η Sarah Yager στο The Atlantic- απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές παρατήρησαν, ότι από όσους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αποκρύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, εκείνοι εμφάνισαν τις χειρότερες επιδόσεις σε δοκιμασίες χωροταξικής ικανότητας, αντέδρασαν με αγένεια στην κριτική και εγκατέλειψαν νωρίτερα μια δοκιμασία αντοχής.

Όσο πιο μεγάλο και «σοβαρό» είναι ένα μυστικό, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κρατήσει κρυφό κανείς.

Μία άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κλήθηκαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ένα σοβαρό μυστικό, αντιλαμβάνονταν ως πιο απότομους τους λόφους και πιο μεγάλες τις αποστάσεις, συγκριτικά με εκείνους που τους ζητήθηκε να θυμηθούν ένα ασήμαντο μυστικό.

Όταν ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να τους βοηθήσουν να μετακινήσουν μερικά βιβλία από το εργαστήριό τους, εκείνοι που είχαν ανακαλέσει στη μνήμη τους ένα «σοβαρό μυστικό» σήκωσαν λιγότερες στοίβες.

Όλη αυτή η διανοητική άσκηση, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει «κατάρρευση» ενός οργανισμού: έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της διατήρησης ενός συναισθηματικά φορτισμένου μυστικού και ορισμένων παθήσεων, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα μέχρι χρόνιες παθήσεις.

Έχουν γίνει αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι το γράψιμο γύρω από μια τραυματική εμπειρία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και ότι οι έφηβοι που εμπιστεύονται σε έναν γονέα ή κάποιο στενό τους φίλο ένα μυστικό, αναφέρουν λιγότερες σωματικές ενοχλήσεις και εμφανίζουν λιγότερο παραβατική συμπεριφορά, αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, από εκείνους που κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους.

Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς ένα μυστικό, είναι ότι τα μυστικά, όπως και οι ανεπιθύμητες σκέψεις, τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στον εγκέφαλο του ατόμου, όσο αυτός προσπαθεί να μην τα σκέφτεται.

Όμως, δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπείς σε αυτόν τον αυτοκαταστροφικό κύκλο.

Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει/εντοπίσει μια μικρή κατηγορία ατόμων, που τους ονομάζουν «καταστολείς», και οι οποίοι βιώνουν λιγότερο παρεμβατικές σκέψεις γύρω από τις ευαίσθητες πληροφορίες που καταπιέζουν/απωθούν/καταστέλλουν: αυτή η μικτή «ελίτ» μπορεί να κρατήσει ένα μυστικό τόσο καλά… που καταφέρνουν τελικά να το αποκρύψουν μέχρι και από τον ίδιο τους τον εαυτό.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις χωματερές καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων


Αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο ετησίως.

Από τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με την επεξεργασία των αστικών αποβλήτων το 2012 στην ΕΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα,στις χωματερές συνεχίζει να καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο, ετησίως.Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2012, στίς χώρες της ΕΕ, το 42% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (27% και 15% αντιστχοίχως), το 34% ενταφιάστηκε και το 24% αποτεφρώθηκε.

Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε το 16%, κομποστοποιήθηκε το 2% και ενταφιάστηκε το 82% των αστικών αποβλήτων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά την ταφή των απορριμμάτων, μετά τη Ρουμανία (99%), τη Μάλτα (87%), την Κροατία (85%) και τη Λετονία (84%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στη Δανία και τη Σουηδία (52%), στην Ολλανδία (49%), στο Βέλγιο (42%) και στο Λουξεμβούργο (36%).

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 492 κιλά σκουπιδιών το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο. Το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Δανοί (668 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (663 κιλά), οι Λουξεμβούργιοι (662 κιλά) και οι Γερμανοί (611 κιλά).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Τα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Michio Kaku «προβλέπει» το μέλλον


Τι πιστεύει ο διάσημος φυσικός ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Michio Kaku είναι διάσημος θεωρητικός φυσικός, καθηγητής στην έδρα Henry Semat Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ένας εκ των υποστηρικτών της κοσμολογικής θεωρίας των χορδών (string field theory).

«Στη θεωρία των χορδών όλα τα σωματίδια είναι δονήσεις σε μικρές λαστιχένιες χορδές. Η Φυσική είναι οι αρμονίες στις χορδές αυτές. Η Χημεία οι μελωδίες που παίζουμε στις παλλόμενες χορδές, το Σύμπαν μια συμφωνία χορδών και το ‘Μυαλό του Θεού’ η κοσμική μουσική που αντηχεί στο 11 διαστάσεων υπερδιάστημα» ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reddit.

Κι ενώ αυτή η πρόχειρη προσέγγισή του ενόχλησε ορισμένους χρήστες του Reddit, επέτρεψε στον ίδιο να κάνει μια συζήτηση για μια σειρά συναρπαστικών θεμάτων ευρείας κλίμακας, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου του βιβλίου «The Future Of The Mind», γράφει ο Gus Lubin στο Business Insider.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο Kaku γύρω από:

…τις προσεχείς σημαντικές ανακαλύψεις:

«Το ταξίδι στο χρόνο και η τηλεμεταφορά θα πρέπει να… περιμένουν. Μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί αιώνες προκειμένου ο άνθρωπος να κατακτήσει αυτήν την τεχνολογία.

Ωστόσο, μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε καταλάβει τη σκοτεινή ύλη, ίσως θα δοκιμάσουμε τη θεωρία των χορδών, θα βρούμε πλανήτες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και ίσως θα έχουμε τον Brain 2.0, δηλαδή τη συνείδησή μας σε ένα δίσκο, η οποία θα επιβιώνει και αφού πεθάνουμε.

Πιστεύω πως στα χρόνια που έρχονται θα έχουμε ένα βηματοδότη εγκεφάλου, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιεί τη μνήμη στους πάσχοντες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Θα μπορούν να φορτώνουν απλές αναμνήσεις, όπως π.χ. ποιοι είναι και πού ζούνε.

Πέρα από αυτό, το διαδίκτυο θα είναι ένα εγκεφαλικό-δίκτυο συναισθημάτων και αναμνήσεων.

Ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Φυσικής, με τους υπολογιστές, τα λέιζερ, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα GPS, το ίντερνετ κ.τ.λ. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Φυσικής και της Βιολογίας, ειδικά της Βιολογίας που μπορεί να εξερευνηθεί μέσω της Φυσικής.

Το μέλλον ανήκει στη νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και την κβαντική φυσική».

…την ταινία «Her»:

«Δεν έχω δει την ταινία, όμως πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Σήμερα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς όταν μιλάει με έναν υπολογιστή. Οι υπολογιστές δεν έχουν την αίσθηση της αυτογνωσίας και δεν κατέχουν κοινή λογική. Όμως αυτό είναι ένα τεχνικό ερώτημα, το οποίο πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι σαν αυτό που πραγματεύεται η συγκεκριμένη ταινία».

…την αποίκηση ενός άλλου πλανήτη:

«Συμφωνώ με τον Carl Sagan, ότι τελικά θα γίνουμε ένα είδος που θα ανήκει σε δύο πλανήτες. Η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να ανήκει σε έναν μόνο πλανήτη. Όμως πιστεύω ακόμη ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να ρίξουμε το κόστος των διαστημικών ταξιδιών.

Αντί για πανάκριβους πυραύλους, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο των ρουκετών λέιζερ ή μικροκυμάτων, ή των διαστημικών ανελκυστήρων.

Μέχρι τότε, το κόστος της εξερεύνησης του διαστήματος θα περιορίζει την ικανότητά μας να ανακαλύψουμε το Σύμπαν.

Πιστεύω ότι η αποίκηση στο διάστημα θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, απ’ όσο πιστεύουν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας».

…τη δημιουργία του Σύμπαντος:

«Η σύγχρονη σκέψη υποστηρίζει ότι ο χρόνος δεν ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη και πως υπήρχε ένα πολυσύμπαν πριν από το Big Bang.

Η θεωρία του πληθωρισμού και η θεωρία των χορδών υποστηρίζουν, ότι υπήρχαν σύμπαντα πριν από τη μεγάλη έκρηξη, και ότι αυτές συμβαίνουν όλη την ώρα. Τα σύμπαντα δημιουργούνταν όταν οι φυσαλίδες συγκρούονται ή σημειώνεται σχάση σε μικρότερες φυσαλίδες».

…την πολιτική:

«Ένα πρόβλημα που υπάρχει με την πολιτική είναι, ότι είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για το πώς να κόψουν την πίτα σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεύοντας απλά τα κομμάτια αυτής.

Νομίζω ότι αυτό είναι καταστροφικό.

Αντί αυτού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη πίτα, δηλαδή να χρηματοδοτήσουμε τις επιστήμες, που είναι η πηγή της ευημερίας όλων μας.

Η επιστήμη δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

…τη μάθηση:

«Θα σας δώσω μια συμβουλή. Κρατήστε τη φλόγα της περιέργειας και της έκπληξης/του θαυμασμού ζωντανή, ακόμη κι όταν μελετάτε για βαρετές εξετάσεις. Αυτό είναι το πηγάδι, απ’ όπου εμείς οι επιστήμονες αντλούμε την τροφή και την ενέργειά μας.

Και να μάθετε μαθηματικά. Τα μαθηματικά είναι η γλώσσα της Φύσης, και γι’ αυτό πρέπει να τη μάθουμε αυτή τη γλώσσα».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε εκκρεμότητα η λειτουργία του τμήματος Ασιατικών Σπουδών


Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη λειτουργία τμήματος Ασιατικών Σπουδών αν και έχει ιδρυθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 76/2009.

Ερώτηση για την ένταξη του τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014-15 κατέθεσε η βουλευτής κα Γκερέκου η οποία αναφέρει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας – τόσο προς τη διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και προς τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες- και την εντατική προεργασία για τη λειτουργία του, το τμήμα εξακολουθεί να μην έχει περιληφθεί στα τμήματα που υποδέχονται φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέσω των αρμόδιων οργάνων του έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την προετοιμασία του τμήματος Ασιατικών Σπουδών (ΤΑΣ) όπως είναι η εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών, η διάθεση κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό, η ενοικίαση κτιρίου, η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η σύναψη συνεργασιών και συμφωνιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα, η εξασφάλιση με ιαπωνική χρηματοδότηση καθηγητή ιαπωνικής γλώσσας, η οργάνωση βιβλιοθήκης και η αποδοχή σημαντικών δωρεών διδακτικών βιβλίων από το Japan Foundation και το Nippon Foundation.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αριθμό των θέσεων που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας και παρουσιάζονται στοιχεία ανά ΑΕΙ δεν συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ζωολογικός κήπος του «θανάτου»


Ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης, που πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την εν ψυχρώ εκτέλεση μιας νεαρής καμηλοπάρδαλης, του Μάριους, προκάλεσε νέο σοκ αφού χθες θανάτωσε τέσσερα λιοντάρια.

«Λόγω της φυσικής συμπεριφοράς των λιονταριών, ο ζωολογικός κήπος αναγκάστηκε να κάνει ευθανασία στα δύο ηλικιωμένα λιοντάρια και σε δύο λιονταράκια που δεν ήταν αρκετά μεγάλα για να τα βγάλουν πέρα μόνα τους» ανέφερε η διεύθυνση του σήμερα.

Τα δύο μικρά, ηλικίας μόλις 10 μηνών, «θα σκοτώνονταν από το νέο αρσενικό μόλις του δινόταν η ευκαιρία», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Τα λιοντάρια θανατώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς ο ζωολογικός κήπος δεν βρήκε κάποιο «σπίτι» για αυτά, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του κήπου. Σε αντίθεση με τον Μάριους, αυτή τη φορά πάντως η εκτέλεσή τους δεν έγινε παρουσία κοινού.

Σε μερικές ημέρες το νέο αρσενικό λιοντάρι του κήπου θα «γνωριστεί» με τις δυο λαίενες που γεννήθηκαν το 2012 και σήμερα είναι πλέον σε ηλικία αναπαραγωγής.

Τον περασμένο μήνα ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου, Μπενγκ Χολστ, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του μετά την απόφαση του να σκοτωθεί η καμηλοπάρδαλη, ηλικίας μόλις 18 μηνών, να τεμαχιστεί και να δοθεί ως τροφή στα λιοντάρια, μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοκ σε χιλιάδες φιλόζωους σε όλον τον κόσμο, ωστόσο ο ζωολογικός κήπος στον ιστότοπό του εξήγησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να σκοτώσει τον Μάριους πριν ενηλικιωθεί γιατί, με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων θα πρέπει να αποφεύγεται η ενδογαμία μεταξύ καμηλοπαρδάλεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χρονικό της δολοφονίας του σωφρονιστικού


Σε κατάσταση αμόκ και φωνάζοντας ότι αρνούνται να του δώσουν άδεια επιτέθηκε και σκότωσε με αυτοσχέδιο μαχαίρι ο Αλβανός ισοβίτης τον σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Συνάδελφοι του άτυχου άνδρα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» ο Έμπολα στη Δυτική Αφρική


Δύο ύποπτα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα καταγράφηκαν στη Σιέρα Λεόνε, χώρα που γειτονεύει με τη Γουινέα όπου έχει ξεσπάσει επιδημία της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

«Χθες -Δευτέρα- ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στην περιοχή Κάμπια, στα σύνορα με τη Γουινέα, αλλά στο Κόνο, ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται όντως για τον Έμπολα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχίατρος Μπρίμα Κάργκμπο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το ένα από τα ύποπτα κρούσματα αφορά ένα αγόρι 14 ετών το οποίο πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στη Γουινέα, αλλά η σορός του μεταφέρθηκε στο χωριό του, στην περιοχή του Κόνο. Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα αναφέρθηκε στην Κάμπια, όμως ο ασθενής αυτός είναι εν ζωή, πρόσθεσε ο Κάργκμπο χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Προς το παρόν «δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Αυτό που έχουμε, είναι ύποπτα κρούσματα και οι υγειονομικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες και παίρνουν δείγματα από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή» με τους ασθενείς, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 95 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής και 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι από αυτούς στη Γουινέα.

Η επιδημία ξεκίνησε από τις νότιες επαρχίες της Γουινέας, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Επεκτάθηκε στην πρωτεύουσα Κόνακρι της Γουινέας, όπου ωστόσο δύο στους τρεις ασθενείς έπεσαν θύματα ενός ιού που δεν είναι ο Έμπολα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν έχει ακόμη διευκρινίσει σε τι ακριβώς οφείλεται ο θάνατός τους και από τις εργαστηριακές εξετάσεις έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι 13 από τους ασθενείς έπασχαν από Έμπολα.

Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί έξι ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού. Όλοι οι ασθενείς προέρχονταν από τη Γουινέα και οι πέντε από αυτούς πέθαναν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον δυτικό Καναδά, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Σιέρα Λεόνε, ένας άνθρωπος εισήχθη για νοσηλεία φέροντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αιμορραγικού πυρετού. Καθώς είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Δυτική Αφρική, εκφράστηκαν φόβοι ότι ήταν άλλο ένα θύμα της επιδημίας, όμως οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι δεν πάσχει από τον Έμπολα.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κανονισμός σήμανσης για τα βιολογικά προϊόντα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή και την σήμανση των βιολογικών προϊόντων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, την τελευταία 10ετία, το μέγεθος της αγοράς βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ έχει τετραπλασιαστεί και, ως εκ τούτου, οι σχετικοί κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε ο κλάδος να μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.



Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση εστιάζει σε τρεις κύριους στόχους: στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών και στη διευκόλυνση των αγροτών να στραφούν προς τη βιολογική παραγωγή. Σκοπός είναι να παραμείνει η βιολογική παραγωγή πιστή στις αρχές και στους στόχους της, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού, σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα. Ειδικότερα, με την πρόταση της Επιτροπής:

-θα ενισχυθούν και θα εναρμονιστούν οι κανόνες, τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και για τα εισαγόμενα προϊόντα, με την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα, όσον αφορά στην παραγωγή και τους ελέγχους·

-θα ενισχυθούν οι έλεγχοι, καθώς θα πραγματοποιούνται βάσει ανάλυσης των κινδύνων·

-θα διευκολυνθούν οι μικροκαλλιεργητές στη μετάβασή τους προς τη βιολογική γεωργία, καθώς θα τους προσφέρεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε σύστημα ομαδικής πιστοποίησης·

-θα ληφθεί περισσότερο υπόψη η διεθνής διάσταση του εμπορίου βιολογικών προϊόντων, με την προσθήκη νέων διατάξεων για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων,

-θα απλουστευτεί η νομοθεσία ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος και να βελτιωθεί η διαφάνεια.

Για να βοηθηθούν οι γεωργοί, οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων να προσαρμοστούν στις προτεινόμενες αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο δράσης για το μέλλον της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, παρέχεται στους αγρότες καλύτερη ενημέρωση για την αγροτική ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ για τη στήριξη της βιολογικής παραγωγής, ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, αφενός, και βιολογικής παραγωγής, αφετέρου, και προωθείται η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, π.χ. στα σχολεία ή στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε σήμερα τα εξής: «Το μέλλον του κλάδου βιολογικών στην ΕΕ εξαρτάται από την ποιότητα και την ακεραιότητα των προϊόντων που πωλούνται με τον ευρωπαϊκό λογότυπο βιολογικής παραγωγής. Η Επιτροπή έχει ταχθεί υπέρ της βελτίωσης και της επέκτασης της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, μέσω της εδραίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα και της άρσης των εμποδίων για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Αυτή η δέσμη μέτρων είναι καλή για τους καταναλωτές αλλά και για τους παραγωγούς. Οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στην ΕΕ και, παράλληλα, οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ».



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις


Οι 50 πιο viral απορίες.

1.Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συνέχεια;
2. Σε ποια ακριβώς περιοχή του ουράνιου θόλου βρίσκεται το σφοντύλι;
3. Ποιος και ποτέ ενημέρωσε τον Ταρζάν ότι τον λένε έτσι;
4. Γιατί ο Donald Duck όταν βγαίνει από το μπάνιο φοράει πετσέτα ενώ κυκλοφορεί τις υπόλοιπες ώρες χωρίς παντελόνι;
5. Τι σκατά σημαίνει επιτέλους Ζαβαρακατρανέμια;
6. Ποιος είναι επιτέλους ο ανιψιός του Μπάρμπα Μπεν και ποιος του Μπάρμπα Στάθη;
7. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ισχύει και στις καπνοβιομηχανίες;
8. Πως λύνει το πρόβλημα με τα οδοντικά σύμφωνα όποιος μιλάει έξω από τα δόντια;
9. Μπορεί κάποιος να αποφασίσει οριστικά ότι είναι αναποφάσιστος;
10. Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε;
11. Όταν κάποιος με μανία καταδιώξεως, καταδιώκεται πραγματικά, λέμε ότι θεραπεύτηκε;
12. Γιατί τα ντουλάπια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κλειδαριές;
13. Με ποια ακριβώς επιχειρήματα έπεισε ο Νώε τα ψάρια να αφήσουν το νερό και να μπουν στην κιβωτό;
14. Η λέξη «Αμφιλοχίας» κρύβει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο;
15. Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός αυτού του Αλέξη όταν κρυβόταν πίσω από τις λέξεις;
16. Υπάρχει λογική απάντηση στην ερώτηση «Γύρισες»;
17. Γιατί χρειάζονται πλύσιμο οι πετσέτες του ντους αφού όταν τις χρησιμοποιούμε είμαστε καθαροί;
18. Αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο γιατί υπάρχουν ακόμη πίθηκοι;
19. Πως πήρε το όνομά της η μακαρονάδα «πουτανέσκα»';
20. Τι σημαίνει κάθομαι όρθιος;
21. Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;
22. Τα ΑΤΜ γιορτάζουν της Αναλήψεως;
23. Γιατί τις λέμε ατομικές βόμβες αφού σκοτώνουν πολλούς;
24. Πώς λέγεται ένα αγριογούρουνο όταν είναι ήρεμο;
25. Ο ΤΕΝ-ΤΕΝ δε θα έπρεπε να λέγεται TWENTY;
26. Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;
27. Τι γεύση έχουν τα λυσσακά;
28. Σε τι τεστ επιδεξιότητας υποβάλλεται ο κώλος ώστε να αποκτήσει τελικά δικαίωμα στο μεταξωτό βρακί;
29. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τα υπόλοιπα μονόχρωμα;
30. Το @ σε τι ακριβώς μοιάζει με το παπάκι;
31. Δεν είναι σατανική σύμπτωση όποιος βρίσκεται στην τουαλέτα όταν χτυπάς να ονομάζεται «άλλος»;
32. Ο Κουτρούλης πόσους προσκεκλημένους έχει τελικά στο γάμο του;
33. Υπάρχει κάποιος ψυχοπαθής που δημιουργεί συστηματικά λάκκους στις φάβες;
34. Γιατί όταν οι τράπεζες στέλνουν «τελευταία ειδοποίηση» για μια δόση, στη συνέχεια αθετούν την υπόσχεσή τους και ξανασχολούνται μαζί μας ;
35. Τι βύσμα έχει τελικά αυτός ο ουδείς και όλοι τον θεωρούν αναντικατάστατο;
36. Στην Αφρική πως ονομάζεται το αράπικο φιστίκι;
37. Πόσο περήφανος για το σώβρακο του είναι ο Σούπερμαν ώστε να το φοράει πάνω από το παντελόνι;
38. Γιατί του διαόλου η μάνα δε δοκιμάζει να μείνει πιο κοντά;
39. Η τσάπα-τσούλα, είναι αγρότισσα ελευθέρων ηθών;
40. Τι χρησιμεύει η τρύπα στα ντόνατς;
41. Αυτός που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο γκρεμό και στο ρέμα,έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας;
42. Αυτός που γράφει το «ακόμα πιο νόστιμο» στις συσκευασίες των γατοτροφών, πώς είναι τόσο σίγουρος;
43. Τι μέσο χρησιμοποιεί ένα βουνό για να πάει στον Μωάμεθ;
44. Αυτό το «διαφανές-περιτύλιγμα-με-τις-φουσκάλες-που-κάνουν-τσούκου-τσούκου-και-κάθονται-όλοι-και-τις-σπάνε-σαν-υπνωτισμένοι», ξέρει κανένας πως λέγεται με μία λέξη;
45. Γιατί οι αριθμοί στο κομπιουτεράκι είναι τοποθετημένοι ανάποδα σε σχέση με τους αριθμούς στα τηλέφωνα;
46. Αφού λένε πως το κολύμπι κάνει καλό στη σιλουέτα πως εξηγούν τις φάλαινες;
47. Οι επιγραφές που λένε πως «επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε σκυλιά που οδηγούν τυφλούς», περιμένουν να διαβαστούν από τα σκυλιά ή από τους τυφλούς;
48. Τι εργαλεία έχουν πια αυτά τα «πράσα» και πιάνουν συνέχεια διάφορους εκεί;
49. Πόσα χρόνια διαρκεί ένα «ζαμάνι»;

Και το THE BEST !!
50. Στην ερώτηση «θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων;» η απάντηση «πάρτε τα @ρχίδι@ μου», θεωρείται θετική ή αρνητική;



Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται ο αντικαταστάτης του Blu-Ray


Τα Archival Disc θα ξεπεράσουν το 1TB χωρητικότητας.

Οι οπτικοί δίσκοι περνούν στην επόμενη γενιά, μέσω του νέου standard που ανακοινώθηκε από την κοινοπραξία της Sony με την Panasonic.

Τα Archival Disc αναμένεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια τα Blu-Ray αφού θα κυκλοφορήσουν με χωρητικότητα 300GB, εξαπλάσια δηλαδή από τα σημερινά Blu-Ray των 50GB.

Σύντομα θα ακολουθήσουν δίσκοι χωρητικότητας 500GB και 1TB, χωρίς να αποκλείονται και ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη.

Τα πρώτα Archival Discs αναμένονται στην αγορά μέσα στο επόμενο καλοκαίρι και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα ακολουθεί:



Οι νέοι δίσκοι αρχικά θα απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες (π.χ. του IT κλάδου, της κινηματογραφικής βιομηχανίας), αλλά και σε όσους επιζητούν μια λύσης μακρόχρονης αποθήκευσης των ψηφιακών δεδομένων τους.




Πηγή: http://www.thegang.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστικό για να παίρνετε πιο σωστές αποφάσεις


Ξεχωρίστε τις χρήσιμες από τις άχρηστες πληροφορίες.

Μια μικρή καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανάμεσα σε ένα τυχαίο αποτέλεσμα και μια τέλεια και απόλυτα ακριβή συνέπεια, γράφει η Alice Park στο Time.

Τις στιγμές που χρειάζεται κανείς να πάρει μια απόφαση μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου –για παράδειγμα αν θα πατήσει γκάζι ή φρένο την ώρα που πλησιάζει σε ένα φανάρι που έχει ανάψει πορτοκαλί, ή αν θα βάλει το χέρι του ανάμεσα στις πόρτες του ασανσέρ που κλείνουν για να το «κρατήσει» για κάποιον- μια ελάχιστη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης αποδεικνύεται πολλές φορές «σωτήρια».

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Columbia και Pittsburgh βρήκαν, ότι όταν κανείς χρειάζεται να πάρει μια απόφαση ανάμεσα σε μια σωστή και μια λάθος απάντηση, η ακρίβεια των ανθρώπων στη λήψη της «σωστής απόφασης» αυξάνεται δραματικά, όταν δίνουν στον εαυτό τους λίγο χρόνο παραπάνω.

Χωρίς το «έξτρα» αυτό χρονικό περιθώριο, οι αποφάσεις τους δεν είναι κάτι ορθότερες από μια απόφαση… στην τύχη.
«Έχει να κάνει με το πόσο χρόνο αφιερώνουμε για να εφιστήσουμε την προσοχή μας και να αξιολογήσουμε τις σημαντικές πληροφορίες, από αυτές που προκαλούν περισπασμό» ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Columbia, Vincent Ferrera.

«Αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα –διάρκειας μερικών κλασμάτων του δευτερολέπτου- που μας δίνει το χρόνο να απορρίψουμε τις άσχετες πληροφορίες, είναι αυτό που κάνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο αποτελεσματική» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από 13 εθελοντές να κοιτάξουν ένα σετ από τελείες που περνούσαν μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή.

Τους είπαν ότι αυτός ήταν ο «στόχος» τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να υποδείξουν προς ποια κατεύθυνση κινούνταν οι τελίτσες, ενώ την ίδια στιγμή «εισήγαγαν» κάποιον παράγοντα αντιπερισμασμού (ένα άλλο σετ από τελείες). Οι τελείες-αντιπερισπασμός κινούνταν είτε προς την ίδια κατεύθυνση, ή προς την αντίθετη από τις τελείες-στόχος.

Ο Ferrera και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν λίγο χρόνο παραπάνω στη διάθεσή τους (της τάξεως των 50 milliseconds) για να καταλήξουν σε μια απόφαση, η ακρίβειά τους βελτιωνόταν.

Για ποιο λόγο άραγε συνέβαινε αυτό;

Αυτός ο πολύτιμος έξτρα χρόνος (ακόμη κι αν μοιάζει σχεδόν… ανύπαρκτος) είναι αρκετός για να μας επιτρέψει να εστιάσουμε την προσοχή μας κάπου και να αξιολογήσουμε τις χρήσιμες από τις άχρηστες πληροφορίες, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όταν κανείς έχει πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα πάρει καλύτερες αποφάσεις. Κι αυτό γιατί, όσο περισσότερο χρόνο έχει κανείς μπροστά του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διασπαστεί η προσοχή του και να φιλτράρει παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει.

Τα ευρήματα του Ferrera υποδηλώνουν, ότι η συσσώρευση όλο και περισσότερων πληροφοριών δεν είναι πάντα βοηθητική.

«Αυτό που λέμε είναι ότι, προτού ξεκινήσει κανείς να συλλέγει αποδείξεις, ίσως θα ήταν καλύτερο να καθίσει μια στιγμή για να καθορίσει/αποφασίσει αν αυτές οι πληροφορίες είναι όντως σχετικές με την απόφαση που καλείται να πάρει» είπε.

Από μια διαισθητική λογική τα αποτελέσματα της έρευνας μοιάζουν… προφανή, ωστόσο η μελέτη αυτή κατάφερε να ποσοτικοποιήσει τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο διαθέσιμο χρόνο και τη λήψη αποφάσεων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά που όντως παίζουν ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Έχουν γίνει αρκετές έρευνες, οι οποίες εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς καταλήγει στη λήψη αποφάσεων, όμως ελάχιστες έχουν μελετήσει τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, καταλήγει η αρθρογράφος.



Διαβάστε περισσότερα...

Προστατεύει τα άγρια ζώα ο νόμος του Θεού


Στην Ινδονησία θρησκευτικοί ηγέτες εξέδωσαν θρησκευτική ανακοίνωση (φετβά) κατά την οποία απαγορεύεται η θανάτωση των άγριων ζώων που είναι υπό εξαφάνιση. Πρώτη φορά θρησκευτική αρχή απαγορεύει τη λαθροθηρία και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, σύμφωνα με τον «νόμο του Θεού».

Ο επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του συμβουλίου των ουλεμάδων, Χαγιού Πραμπόβο, εξήγησε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της αύξησης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων. «Η φετβά αυτή εκδόθηκε για να δώσει μία εξήγηση, καθώς και καθοδήγηση, σε όλους τους μουσουλμάνους της Ινδονησίας για το πώς αντιμετωπίζει η Σαρία τα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των ζώων», ανέφερε ο Πραμπόβο.

Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στην Ινδονησία συναντώνται πολλά μοναδικά ζώα και φυτά. Η μουσουλμανική χώρα εξάγει ξυλεία και φοινικέλαιο, ενώ παρατηρείται έξαρση λαθροθηρίας ελεφάντων και ρινόκερων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι τρώνε για πρωινό στον κόσμο;


Τι πρωινό τρώνε οι Αμερικάνοι, οι Κενυάτες, οι Ρώσοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και άλλοι λαοί της Γης; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει με ένα βίντεο το γνωστό κανάλι του YouTube, BuzzFeed.

Αβγά με μπέικον, ρύζι, τσάι, πίτες, βάφλες, χυμοί και άλλες πολλές διατροφικές συνήθειες «αποκαλύπτονται» σε αυτό το βίντεο, που μας παρουσιάζει το πρωινό των λαών της Γης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεραυνοί «προειδοποιούν» για σεισμούς;


Επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις αναφορές για «τα φώτα των σεισμών» που εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.

Τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

Όπως αναφέρει το econews.gr, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε τρία διαφορετικά υλικά, τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν όπως η Γη σε σεισμογενείς περιοχές: πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη. Συμπέραναν ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Όμως, δεν βρήκαν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί.

Δοκίμασαν το πείραμα με διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και σε δοχεία διαφόρων μεγεθών και υλικών, ώστε να αποκλείσουν τις πιθανότητες λανθασμένων συμπερασμάτων, αλλά όλες οι μετακινήσεις είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανακουφισμένος από τα ευρήματα της νέας μελέτης, δήλωσε ο Τζον Έμπελ από το κολλέγιο της Βοστώνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού: «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς ή ηλεκτρικές λάμψεις, που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις, για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της τέχνης του τατουάζ


Η παράδοση της δερματοστιξίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Η τέχνη του τατουάζ είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο «βάφουν» τα σώματά τους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια είτε στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετουργικών, είτε ως σύμβολα κοινωνικής θέσης, ή απλά για λόγους αισθητικής.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με μόνη διαφορά ότι… έχουν μειωθεί κατά πολύ οι πιθανότητες μόλυνσης από τη διαδικασία αυτή, γράφει ο Andrew Tarantola στο gizmodo.com.



Η τέχνη του τατουάζ κατά την αρχαιότητα

Η τέχνη του τατουάζ υπάρχει από την παλαιολιθική εποχή. Η μούμια του Ότζι («άνθρωπος των πάγων») είχε 57 τατουάζ και όπως εξήγησε στο περιοδικό Smithsonian η ερευνήτρια Joann Fletcher από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου York στη Μ. Βρετανία:



«Μετά από συζητήσεις με το συνεργάτη μου και καθηγητή, Don Brothwell, ο οποίος εξέτασε τη μούμια, η διανομή των τατουάζ –σημάδια από τελείες και σταυρούς- στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, το δεξί γόνατο και τις αρθρώσεις του αστραγάλου έχει γίνει σε σημεία όπου εμφανίζεται εκφυλισμός, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν γίνει ως μια μορφή ‘θεραπείας’ για να απαλυνθεί ο πόνος στις αρθρώσεις. Αυτό θα εξηγούσε επίσης την κάπως ‘τυχαία’ διανομή τους σε περιοχές του σώματος, που δεν ήταν εύκολο να φαίνονται αν είχαν δημιουργηθεί ως σύμβολα κοινωνικού στάτους».

Το ίδιο παρατηρείται και σε πολλούς προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς τους Περού και της Χιλής.

Για παράδειγμα, ο πολιτισμός των Moche, που κυβέρνησε πολλά τμήματα των Άνδεων γύρω στο 500 π.Χ., χρησιμοποιούσε τα τατουάζ για να δηλώνει την ηγεσία. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν για πολύ καιρό ότι η κοινωνία τους ήταν αυστηρά πατριαρχική, μέχρι που το 2006 ανακαλύφθηκε μια πάρα πολύ καλά διατηρημένη μούμια γυναίκας, η οποία είχε πολλά τατουάζ στο σώμα της, υποδηλώνοντας ότι η κοινωνία τους διακατεχόταν μάλλον από ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η μούμια αυτή έφερε τατουάζ τόσο από θρησκευτικές φιγούρες καθώς επίσης και από αράχνες και φίδια στα χέρια, τα πόδια και τις πατούσες της. Υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 25 ετών και ήταν η πρώτη γυναίκα ηγέτης στον πολιτισμό των Moche που ανακαλύφθηκε ποτέ. Είχε θαφτεί μαζί με 23 τόξα και το πτώμα ενός εφήβου –πιθανώς στραγγαλίστηκε στο πλαίσιο τελετουργικής θυσίας κατά την ταφή- στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη ότι η γυναίκα αυτή ανήκε στα υψηλότερα στρώματα της κοινωνίας των Moche.

Η τέχνη των τατουάζ υπήρχε ακόμη στον πολιτισμό διαφόρων φυλών Ινδιάνων της Αμερικής, με τα τατουάζ πολλές φορές να εξυπηρετούν θρησκευτικούς σκοπούς, ή να αποτελούν «μετάλλια» νίκης σε πολέμους.

Βέβαια, δεν έσκιζαν όλοι το δέρμα τους και έτριβαν επάνω στις πληγές κάρβουνο για κάθε… κεφάλι που είχαν «πάρει» σε κάποια μάχη.



Οι Inuit, για παράδειγμα, -τουλάχιστον από τον 13 αιώνα και μετά- χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ για αισθητικούς λόγους, καθώς επίσης και γιατί πίστευαν ότι θα τους προσέφεραν μια ειρηνική ζωή μετά θάνατον.

Όπως γράφει ο Cardinal Guzman, συγγραφέας του βιβλίου «The History of Tattoo»:

«Οι γυναίκες Εσκιμώοι είχαν τατουάζ, τα οποία μαζί με άλλα διακοσμητικά στοιχεία που είχαν στο πρόσωπό τους, θεωρούσαν ότι τις έκαναν πιο όμορφες και πιο θηλυκές. Για παράδειγμα κάποια τατουάζ συμβόλιζαν ότι ήταν έτοιμες να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

Τα σημάδια γίνονταν με βελόνα και κλωστή, η οποία είχε περαστεί από καπνιά. Στη συνέχεια την περνούσαν κάτω από το δέρμα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Το piercing (τρύπημα του δέρματος) ήταν επίσης κοινό φαινόμενο, ενώ ως αξεσουάρ χρησιμοποιούνταν οστά, όστρακα, μέταλλα και χάντρες, τα οποία τοποθετούνταν στο κάτω χείλος στο πρόσωπό τους.

Ο καλλιτέχνης των τατουάζ ήταν συνήθως μια ηλικιωμένη γυναίκα, συνήθως συγγενής, καθώς σύμφωνα με τα πιστεύω της φυλής μόνο οι ψυχές των γενναίων πολεμιστών και των γυναικών με μεγάλα, όμορφα τατουάζ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη μετά θάνατον ζωή».

Παρομοίως, οι άντρες της φυλής Cree συνήθιζαν να κάνουν τατουάζ σε όλο τους το σώμα, ενώ οι γυναίκες είχαν περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια από τη μέση του θώρακά τους μέχρι τη λεκάνη, ως «προστατευτικές ασπίδες» για να έχουν ασφαλή εγκυμοσύνη.

Στις ακτές του Ειρηνικού, η φυλή των Maidu χρησιμοποιούσε τα τατουάζ για λόγους ομορφιάς.

Για τους προ-χριστιανούς Κέλτες και άλλες φυλές όπως οι Πίκτες, οι οποίοι κατοίκησαν πρώτοι τις Βρετανικές Νήσους, η τέχνη του τατουάζ ήταν πολύ κοινή και στα δύο φύλα.

Το ίδιο συνέβαινε και σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

Ενώ οι Κινέζοι θεωρούσαν τα τατουάζ μια βάρβαρη πρακτική, οι κατάδικοι και οι σκλάβοι συχνά έφεραν σημάδια στο σώμα τους, που υποδήλωναν την κοινωνική τους θέση… είτε ως εγκληματίες, ή ως «ιδιοκτησία» άλλου.



Τα τατουάζ ήταν πολύ διάσημα στους κόλπους της φυλής των Ainu στην Ιαπωνία, με τις γυναίκες να έχουν διακοσμητικά σημάδια στα στόματα (που έμοιαζαν με μουστάκια) και στους πήχεις τους από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με μια άλλη παράδοση των Ainu, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άνδρες σταματούσαν να ξυρίζονται σε μια ορισμένη ηλικία και άρχιζαν να μεγαλώνουν μεγάλες γενειάδες.

Η παράδοση των τατουάζ συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με τα μέλη της ιαπωνικής μαφίας Yakuza, συχνά να γεμίζουν το σώμα τους με περίτεχνα τατουάζ.



Πολλές φυλές ιθαγενών την Ινδονησίας, όπως αυτή των Dayak στο Kalimantan του Βόρνεο, έχουν επίσης στον πολιτισμό τους τα τατουάζ, τα οποία είναι γνωστά ως Kalingai ή pantang, και τα οποία πίστευαν ότι τους προστάτευαν από διάφορους κινδύνους.

Τα πρώτα εργαλεία τατουάζ

Η αρχαιότερη γνωστή μέθοδος τατουάζ περιλάμβανε το κόψιμο ή το τσίμπημα του δέρματος και το τρίψιμο στάχτης στην πληγή. Τα πρώτα τατουάζ εφαρμόζονταν με ένα μακρύ ραβδί, το οποίο είχε ενσωματωμένη μία αιχμηρή άκρη, μέθοδος που χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., όπως ανακάλυψε ο αρχαιολόγος WMF Petrie στην περιοχή της Αβύδου, στην Αίγυπτο. Το «σετ» που βρήκε αποτελούνταν από ένα σύνολο πεπλατυσμένων βελονών δεμένες μαζί στο άκρο μιας ράβδου, οι οποίες δημιουργούσαν ένα διακεκομμένο μοτίβο. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε το 19ο αιώνα ο συγγραφέας William Lane «επάνω στο τρυπημένο δέρμα εφαρμόζεται ένα μίγμα από καπνιά (από ξύλο ή λάδι) και μητρικό γάλα, το οποίο τρίβουν επάνω στην περιοχή».

Οι Μαορί στη Νέα Ζηλανδία και την Πολυνησία αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυλών, που χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια.

Το παραδοσιακό τους εργαλείο, γνωστό ως au, κατασκευαζόταν από χαυλιόδοντες αγριογούρουνου και κέλυφος χελώνας, τα οποία δένονταν σε μια ξύλινη λαβή.

Ο καλλιτέχνης αφού βουτούσε τους ακονισμένους χαυλιόδοντες στη μπογιά, χτυπούσε το κέλυφος δυνατά, και η μύτη από το χαυλιόδοντα τρυπούσε το δέρμα. Οι άνδρες έκαναν τατουάζ από τη μέση του θώρακά τους μέχρι τα γόνατα, με τη διαδικασία να διαρκεί από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Σε πολλές περιπτώσεις περνούσε και ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να επουλωθούν οι πληγές, οι οποίες πλέονταν με θαλασσινό νερό. Η διαδικασία ήταν βασανιστική, ενώ πολλές φορές δεν έλειπαν οι δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις.

Η «παράδοση» συνεχίστηκε στη Δύση

Ο όρος τατουάζ (tattoo) προέρχεται από την λέξη «tatau» της Ταϊτής και εισήχθη για πρώτη φορά στο αγγλικό λεξιλόγιο από τον Captain James Cook, όταν επέστρεψε από τα ταξίδια του στο Νότιο Ειρηνικό, στα μέσα του 18ου αιώνα.

Πολλοί από τους άντρες του, ανάμεσα στους οποίους και ο αριστοκράτης βοτανολόγος, Sir Joseph Banks, επέστρεψαν στην Αγγλία με τα… δικά τους σημάδια.

Μέχρι τoν 19ο αιώνα πολλά μέρη της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας είχαν κάνει τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά Εδουάρδου VII και Γεωργίου V και του βασιλιά Φρειδερίκου IX της Δανίας και του τσάρου Νικολάου II της Ρωσίας.



Τα σύγχρονα εργαλεία τατουάζ

Τα σύγχρονα εργαλεία τατουάζ έχουν τις ρίζες τους στην εφεύρεση του Samuel O'Reilly το 1891, ο οποίος κατασκεύασε και πατένταρε το πρώτο περιστροφικό μηχάνημα για τατουάζ. Ο ίδιος βασίστηκε σε μια προηγούμενη πατέντα του Thomas Edison, που είχε σχεδιαστεί για την παραγωγή αντιγράφων εγγράφων μέσω της διάτρησης του αρχικού και την απόθεση μελάνης σε ένα δεύτερο φύλλο χαρτιού από κάτω. Αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιούσε ένα ηλεκτρικό μοτέρ, γύρω από ένα περιστρεφόμενο άξονα, ο οποίος σήκωνε και κατέβαζε τη βελόνα.



Αργότερα εμφανίστηκαν βελτιωμένες εκδόσεις του αρχικού αυτού εργαλείου (coil tattoo machines), οι οποίες προκαλούν λιγότερη ζημιά στο δέρμα.



Η τελευταία επανάσταση στην παράδοση των τατουάζ έγινε το 2000 όταν παρουσιάστηκε η πρώτη μηχανή τατουάζ πεπιεσμένου αέρα στον κόσμο. Μπορεί να αποστειρωθεί, κάτι που μειώνει δραστικά τα ποσοστά λοιμώξεων.



Το 2009 η εταιρεία Neuma παρουσίασε μία υβριδική μηχανή τατουάζ πεπιεσμένου αέρα, η οποία απελευθερώνει αντιμικροβιακούς παράγοντες, κάθε φορά που η βελόνα ακουμπά κάτι υγρό, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να μεταφερθεί κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός από το αίμα ενός πελάτη στον επόμενο.

Τα τατουάζ στις μέρες μας…

Πλέον, μπορεί να πει κανείς ότι τατουάζ έχει… «και η κουτσή Μαρία», καθώς η μόδα τους έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Μάλιστα, η παράδοση των τατουάζ πλέον θεωρείται ως μια μορφή υψηλής τέχνης, με πολλούς χώρους και ινστιτούτα σύγχρονης τέχνης να περιλαμβάνουν εκθέσεις με καλλιτεχνικά δημιουργήματα… επάνω στο ανθρώπινο δέρμα.




Διαβάστε περισσότερα...