Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κεραυνοί «προειδοποιούν» για σεισμούς;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις αναφορές για «τα φώτα των σεισμών» που εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.

Τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

Όπως αναφέρει το econews.gr, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε τρία διαφορετικά υλικά, τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν όπως η Γη σε σεισμογενείς περιοχές: πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη. Συμπέραναν ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Όμως, δεν βρήκαν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί.

Δοκίμασαν το πείραμα με διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και σε δοχεία διαφόρων μεγεθών και υλικών, ώστε να αποκλείσουν τις πιθανότητες λανθασμένων συμπερασμάτων, αλλά όλες οι μετακινήσεις είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανακουφισμένος από τα ευρήματα της νέας μελέτης, δήλωσε ο Τζον Έμπελ από το κολλέγιο της Βοστώνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού: «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς ή ηλεκτρικές λάμψεις, που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις, για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.