Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στους μετανάστες


Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής με τη Σοφία Τσιλιγιάννη «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», με τίτλο «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», παραγωγής 2002.



Η εκπομπή ασχολείται με παιδιά μεταναστών από την Αφρική, την Ασία, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Τα παιδιά αυτά διακρίνονται στα ελληνικά σχολεία, κρατούν την ελληνική σημαία στις μαθητικές παρελάσεις και συχνά εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό.



Η Σοφία Τσιλιγιάννη μιλάει με αυτά τα παιδιά, συζητούν για τη σημασία της Ελλάδας ως πατρίδα τους, για τη συνύπαρξή τους στα διαπολιτισμικά σχολεία, τα ενδιαφέροντά τους, τα όνειρά τους, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες στη χώρα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και γνώρισαν ως δική τους. Επίσης παρουσιάζονται εκπαιδευτικοί και άνθρωποι που ασχολούνται με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι οποίοι περιγράφουν τις διαδικασίες ένταξης των παιδιών αυτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ποικιλίας πολιτισμικών ερεθισμάτων για όλα τα παιδιά μέσα από την επαφή και τη συμβίωσή τους στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που τα υποδέχονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για ορφανά παιδιά


Από σήμερα έως τις 20/12 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
.
Τις ανάγκες των παιδιών του ορφανοτροφείου θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» φιλοδοξεί να καλύψει από τα έσοδά του το χριστουγεννιάτικο παζάρι που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο φουαγιέ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Το φιλανθρωπικό σωματείο του ορφανοτροφείου ιδρύθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία κυριών της Θεσσαλονίκης το 1921 με σκοπό την παιδική και εφηβική προστασία.

Το 1922 υποδέχτηκε τα ορφανά παιδιά της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Στέγη που δημιούργησε και από τότε μέχρι σήμερα φροντίζει ανελλιπώς για την περίθαλψη ορφανών και κακοποιημένων παιδιών. Το 1972 το Σωματείο ίδρυσε το Ίδρυμα «Μέλισσα» και προχώρησε στην ανέγερση των εγκαταστάσεων στο Πανόραμα όπου μεταφέρθηκαν τα παιδιά που φιλοξενούνταν στο νεοκλασικό κτίριο της Βασ. Όλγας.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποβαθμίζει το Οικονομικών την απόφαση του Αρείου Πάγου


«Αύριο τα σπουδαία» για το τέλος ακινήτων λένε κύκλοι του υπουργείου
.
Υποβαθμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το τέλος ακινήτων.

Όπως σημειώνουν τα αρμόδια στελέχη η σημαντική και κρίσιμη απόφαση για το τέλος ακινήτων αναμένεται αύριο Τρίτη από τον Άρειο Πάγο και έχει να κάνει με την αίτηση του υπουργείου για την προσωρινή αναστολή της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αν και αύριο η απόφαση του Αρείου Πάγου εναρμονιστεί με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο είσπραξης του τέλους ακινήτων από το οποίο αναμένει -μόνον για το 2012- έσοδα 1 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταχειροκροτήθηκαν στους Πανελλήνιους Αγώνες


Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό οι Έλληνες αθλητές των Special Olympics.

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ και συγκεκριμένα στον προπονητικό χώρο της Άρσης Βαρών οι Πανελλήνιοι Αγώνες των Special Olympics Ελλάς με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας και την συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας του αθλήματος.

Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού μέρους οι αθλητές, επιδεικνύοντας τη θέλησή τους για μια «υπερήφανη ζωή και κοινωνική αναγνώριση ξαναζωντανεύοντας το αθλητικό ιδεώδες των Special Olympics», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στους αγώνες πήραν μέρος είκοσι αθλητές των Special Olympics Ελλάς, οι οποίοι αγωνίστηκαν στα «Βαθύ Κάθισμα» και «Δυναμική Άρση» (Deadlift), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ειδικές ικανότητες τους, ξεπερνώντας το φράγμα των 200 κιλών, καθώς και πέντε αθλητές-τριες της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών (Εμμανουήλ Μαριανάκης, Κων/νος Σαλπιγγίδης, Ευστάθιος Στρούμπης, Ευτυχία Αννανιάδη και Αναστάσιος Τριανταφύλλου), ξεπερνώντας το φράγμα των 300 κιλών.

Την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της Άρσης Βαρών του ΣΕΦ ανέλαβαν οι Εθνικοί προπονητές της Άρσης Βαρών των S.O., Ανδρέας Κωλέττης και Δημήτριος Βελλιανίτης καθώς και οι μουσικοθεραπευτής, Βασίλειος Παπαδόπουλος, και ο ψυχολόγος της ομάδας, Αριστοκλής Παπαχαράλαμπος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η διευθύντρια των S.O. Ελλάς, Άρτεμις Βασιλικοπούλου, ο διευθυντής αθλημάτων των S.O. Ελλάς, Βασίλειος Κασσιμάτης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γεώργιος Παρασκευόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, Βαλέριος Λεωνίδης, αθλητές από άλλα αθλήματα των S.O. Ελλάς. Δυναμική όμως ήταν και η παρουσία των εθελοντών των S.O. Ελλάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Αμπιντάλ: Έχω οικογένεια, δεν θα ρισκάρω…


«Επιθυμία μου είναι να επιστρέψω».

Αποφασισμένος να επιστρέψει ξανά στη δράση, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, δήλωσε ο Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Γάλλος αριστερός μπακ της Μπαρτσελόνα έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο ήπαρ τον Απρίλιο μετά από όγκο που εμφάνισε σε εξετάσεις.

«Επιθυμία μου είναι να επιστρέψω και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί νιώθω πολύ καλά. Θέλω να ξαναπαίξω, αλλά έχω οικογένεια και δεν θα ρισκάρω. Προτεραιότητά μου είναι αυτοί, μετά ο εαυτός μου. Αν μπορώ να παίξω χωρίς προβλήματα, όλα είναι καλά. Αν όχι, θέλω να μπορώ να είμαι δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους», ανέφερε ο Αμπιντάλ.

Ο 33χρονος άσος είχε διαγνωστεί πως έχει όγκο στο ήπαρ το Μάρτιο του 2011, αλλά επέστρεψε στη δράση στο τέλος εκείνης της περιόδου και σήκωσε τιμής ένεκεν το τρόπαιο του Champions League.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέρμανση από... τηγανόλαδο!


Με καύσιμο που φτιάχτηκε από τηγανόλαδα θα ζεσταίνονται το επόμενο χρονικό διάστημα διακόσιοι περίπου μαθητές σχολείων των Πεύκων καθώς οι σχολικές μονάδες τους παρέλαβαν τη δεύτερη ποσότητα βιοντίζελ που παράγεται από την ανακύκλωση των ελαίων αυτών.

Σήμερα ο δήμος Νεάπολης - Συκεών παρέδωσε 490 λίτρα βιοκαυσίμου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Πεύκων που φιλοξενούνται στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδας (ΨΚΒΕ). Την περασμένη περίοδο με βιοκαύσιμο ενισχύθηκε η θέρμανση του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίου Παύλου στο οποίο διατέθηκαν 750 λίτρα.

Το παραγόμενο βιοκαύσιμο αποτελεί προϊόν επεξεργασίας από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Τέλη Δεκεμβρίου το επίδομα


Στα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων το επίδομα για το τρίτο παιδί (44 ευρώ μηνιαίως και 88 ευρώ για το ΣΤ' δίμηνο το οποίο δεν καταβλήθηκε σήμερα, 17 Δεκεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ επικαλείται "τεχνικές δυσκολίες του συστήματος" και αναφέρει, ότι η ακριβής ημερομηνία της πληρωμής του επιδόματος θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Πειραιάς: Επιστρέφουν τις πινακίδες


Επιστρέφονται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων από το δήμο Πειραιά, οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν αφαιρεθεί για παράνομες σταθμεύσεις.

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως καταβληθεί το αντίτιμο του σχετικού προστίμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Διέγραψαν έκτακτη εφάπαξ εισφορά από φορολογούμενο


Εφορία διέγραψε έκτακτη εφάπαξ εισφορά και ειδική εισφορά αλληλεγγύης από φορολογούμενο, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε αναφορά πολίτη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά του, η αποζημίωση εθελούσιας εξόδου που έλαβε κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, καθώς και το εφάπαξ ποσό που έλαβε το επόμενο έτος λόγω της συνταξιοδότησής του, με αποτέλεσμα το σύνολο να εκληφθεί ως βάση επιβολής της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε καταρχήν προφορικά το αίτημα για επανεκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς ως προς τα εισοδήματα που περιλάμβαναν και την αποζημίωση εθελούσιας εξόδου, επειδή η επανεκκαθάριση αυτή αφορούσε προηγούμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, ο πολίτης ενημερώθηκε ότι από λάθος συνυπολογίσθηκε το εφάπαξ βοήθημα για την επιβολή της νέας έκτακτης εισφοράς, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει έγκαιρα η επανεκκαθάριση της εισφοράς αυτής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3833/2010), όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, επιβάλλεται έκτακτη εφάπαξ εισφορά επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος του φυσικού προσώπου, εφόσον αυτό είναι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και άνω. Για την εξεύρεση, εντούτοις, του συνολικού εισοδήματος δεν προσμετρώνται συγκεκριμένα εισοδήματα που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Επίσης, προβλέπεται (Ν. 3986/2011) ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις από το 2010.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι και τα δύο αυτά ποσά εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέφθηκαν από τους αντίστοιχους νόμους, βάσει των οποίων επιβλήθηκαν οι δύο αυτές έκτακτες εισφορές. Επίσης, πρότεινε στην αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των εν λόγω εισφορών, με έκπτωση αυτών των ποσών από τα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών.

Έτσι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια υπηρεσία έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του πολίτη για νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2010 και 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Την Παρασκευή το δώρο


Την Παρασκευή 21/12/2012 θα καταβληθεί στους επιδοτούμενους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων 2012, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Επίσης, θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παραπάνω παροχές, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους Τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στο "10"



Να μην επανέλθει το πλαφόν της βάσης του «10», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΜΕ), επειδή το μέτρο θα «στείλει» σε ΙΕΚ και κολέγια εκατοντάδες υποψήφιους, ενώ θα μείνουν εξίσου πολλές θέσεις κενές στα Ιδρύματα: αυτό υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θεμισ. Κοτσυφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί και με άλλα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των Καθηγητών του Δημοσίου.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα εκπαιδευτικά κενά ανέρχονται σε περίπου 2.000. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με τους εκπαιδευτικούς που λείπουν σε κάθε περιοχή. Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που υπάρχουν δεν ξεπερνούν τις 120, ως εκ τούτου δεν θα καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία παρατηρούνται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τάξεων για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί.

Συγχρόνως, κατήγγειλαν την έλλειψη διοικητικού προσωπικού και τη μείωση των δαπανών για τα σχολεία κατά 32%.

Ιδιαίτερα ανέπτυξαν το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από τη Σλοβενία και την Εσθονία που προσφέρουν χαμηλότερες αποδοχές στους εκπαιδευτικούς τους. Αντίθετα, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, είπαν, οι μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών παρέμειναν σταθερές την τελευταία διετία και σε 16 έγιναν αυξήσεις διάφορων μορφών και τρόπων.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στα φαινόμενα σχολικής βίας τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό αυτά έχουν ενταθεί, ανακοίνωσε ότι η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και παρέμβασης, ενώ θα καταγράψει πρώτα τα φαινόμενα.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Δεκεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

1.200 βιογραφικά για μια θέση


Η ανεργία όσων αποφοίτησαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης μέχρι το 2006 ήταν 7% ενώ μέχρι να τελειώσει το 2012 αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 μονάδες στο 12%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Που απασχολούνται οι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου Κρήτης».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 341 πτυχιούχων των τμημάτων ΗΜΜΥ, ΜΗΧΟΠ και ΜΠΔ. Να σημειωθεί ότι οι Μηχανικοί που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά κρατούν το γραφείο τους με νύχια και με δόντια ανοικτό, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται σε ύφεση, δε θεωρούνται άνεργοι.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ ήταν σε ποσοστό 11,6% ενώ το 2012 ήταν 16,2%. Στις ηλικίες από 25 έως 29 ετών η ανεργία σκαρφάλωσε στο 36,8%. Εντυπωσιακά είναι τα όσα ανέφερε απόφοιτος του πολυτεχνείου Κρήτης ο οποίος όταν έστειλε το βιογραφικό του ξεχώρισε ανάμεσα σε 200 ενώ σήμερα στην ίδια εταιρεία για μια θέση εργασίας αποστέλλονται περίπου 1.200 βιογραφικά.

Με βάση την έρευνα το 9,3% του συνόλου των αποφοίτων δεν έχει εργαστεί ως μηχανικός, ενώ ο μέσος χρόνος ανεύρεσης της πρώτης εργασίας ανέρχεται περίπου στους 7 μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: 2.000 τα εκπαιδευτικά κενά, 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους


Αναλυτικούς πίνακες με τους εκπαιδευτικούς που λείπουν σε κάθε περιοχή έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ενώ ταυτόχρονα τάσσεται κατά της επαναφοράς της βάσης του 10.

Να μην επανέλθει το πλαφόν της βάσης του «10», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, επειδή το μέτρο θα «στείλει» σε ΙΕΚ και κολέγια εκατοντάδες υποψήφιους, ενώ θα μείνουν εξίσου πολλές θέσεις κενές στα Ιδρύματα. Αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θεμισ. Κοτσυφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί και με άλλα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των Καθηγητών του Δημοσίου.Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα εκπαιδευτικά κενά ανέρχονται σε περίπου 2.000. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με τους εκπαιδευτικούς που λείπουν σε κάθε περιοχή. Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που υπάρχουν δεν ξεπερνούν τις 120, ως εκ τούτου δεν θα καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία παρατηρούνται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τάξεων για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί.


Συγχρόνως, κατήγγειλαν την έλλειψη διοικητικού προσωπικού και τη μείωση των δαπανών για τα σχολεία κατά 32%.

Ιδιαίτερα ανέπτυξαν το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από τη Σλοβενία και την Εσθονία που προσφέρουν χαμηλότερες αποδοχές στους εκπαιδευτικούς τους. Αντίθετα, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, είπαν, οι μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών παρέμειναν σταθερές την τελευταία διετία και σε 16 έγιναν αυξήσεις διάφορων μορφών και τρόπων.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στα φαινόμενα σχολικής βίας τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό αυτά έχουν ενταθεί, ανακοίνωσε ότι η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και παρέμβασης, ενώ θα καταγράψει πρώτα τα φαινόμενα.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοροϊδία με τις ιατρικές δαπάνες


Κενό γράμμα αποδεικνύεται στην πράξη η πρόβλεψη του φορολογικού νομοσχεδίου για έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, η φοροαπαλλαγή από το 2014 θα χορηγείται μόνο στο μέρος των δαπανών που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες και μόνο εάν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος! Επίσης το ποσό της μείωσης φόρου δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 3.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 15.000 ευρώ που θα δηλωθεί το 2014 θα δίνεται έκπτωση φόρου, μόνον εφόσον οι ιατρικές δαπάνες που επιβαρύνουν καθαρά τον μισθωτό υπερβαίνουν τα 750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ η αντίστοιχη καθαρή δαπάνη πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα 25.000 ευρώ τα 1.250 ευρώ κ.ο.κ.

Στην πράξη δηλαδή ακόμα και αυτή η «ψαλιδισμένη» φοροαπαλλαγή που απέμεινε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι δώρον... άδωρον, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιήσουν το αναγκαίο ποσό ιατρικών δαπανών (με δική τους συμμετοχή), που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μείωση φόρου κατά 10%.

Στις δαπάνες που θα μπορεί υποβληθούν στην Εφορία περιλαμβάνονται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

- Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη κ.ά.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών «θα ροκανίσει» τα όποια οφέλη περιμένουν οι φορολογούμενοι από την καταβολή των νέων επιδομάτων για τα παιδιά.

Για μισθωτό με 1 παιδί και 20.000 ευρώ εισόδημα (δηλαδή 1.429 ευρώ/ μήνα) ο αναλογών φόρος το 2013 θα διαμορφωθεί στα 2.220 ευρώ, καθώς όμως έχει έκπτωση 100 ευρώ για το ενοίκιο κατοικίας, 100 ευρώ για δίδακτρα, 80 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής και 80 ευρώ, ο τελικός φόρος θα υποχωρήσει στα 1.910 ευρώ.

Για το 2014 ο αναλογών φόρος θα φτάσει στα 2.300 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση φόρου. Ακόμα και μετά το επίδομα του παιδιού η τελική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα 2.140 ευρώ, δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει επιπλέον βάρος 230 ευρώ σε σχέση με το 2013!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν δίνουν απάντηση για τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη


Ακόμα μία βραδιά στο κρύο θα περάσουν απόψε οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος, δεν έχει βρει λύση στο θέμα της στέγασής τους, τις νύχτες που το θερμόμετρο «πέφτει» κοντά στο μηδέν.

Χθες η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, μιλώντας στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm, έριξε το φταίξιμο για το όλο θέμα, στις καταλήψεις των εργαζομένων του δήμου, λόγω των οποίων, δεν έχει συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή, για να εγκρίνει το σχετικό κονδύλιο, για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία.

Το enikos.gr, επικοινώνησε και σήμερα με το γραφείο της αντιδημάρχου και ζήτησε να μάθει αν ο δήμος έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει. Η γραμματέας της μάλιστα, αφού πρώτα μας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα», μετά μας πληροφόρησε ότι «θα μάθουμε τι ακριβώς θα κάνει ο δήμος για το θέμα, με δελτίο Τύπου, όταν αυτό εκδοθεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Χάρδας, παρεμβαίνοντας, στο ραδιόφωνο του Real fm, είπε ότι οι καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους, αφορούν μόνο στα γραφεία προσωπικού (για να μην «φύγουν» οι καταστάσεις για τη διαθεσιμότητα) και σε καμία άλλη υπηρεσία. «Δεν υπάρχει πιθανότητα, να μην υπάρχουν υπάλληλοι για να συνεδριάσει είτε το δημοτικό συμβούλιο, είτε η οικονομική επιτροπή, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάχνει ρομπότ για εγκεφαλικά


Εδώ και 15 χρόνια ασχολείται με εφαρμογές ρομποτικών συστημάτων στην ιατρική τεχνολογία. Και από το 2002 εστιάζει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που διευκολύνει τη φυσική αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

"Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να περπατήσουν ξανά χωρίς προβλήματα, μέσα από την εξάσκηση τους σε κυλιόμενους διαδρόμους" λέει ο καθηγητής Μηχανολογίας-Μηχανικής και διευθυντής του εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μηχατρονικής (Ρομποτικής) στο πανεπιστήμιο Northeastern των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Μαυροειδής.

Το ρομποτικό σύστημα (Robotic Gait Rehabilitation-RGR) που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας καθηγητής καθοδηγεί το γόνταο και τον γοφό του ασθενούς και τον βοηθάει να στέκεται και να βαδίζει κανονικά, όπως πριν από το εγκεφαλικό. "Μοιάζει με ένα παντελόνι φόρμας, που το φοράει ο ασθενής για να μάθει να εκτελεί σωστά τις κινήσει που απαιτούνται για το περπάτημα. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι μικρό σε μέγεθος και ελαφρύ, αλλά μπορεί να ασκήσει ισχυρές δυνάμεις στις αρθρώσεις του ατόμου που το χρησιμοποιεί. Η εξάσκηση στον κυλιόμενο διάδρομο είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί την παρουσία δύο ή τριών φυσιοθεραπευτών. Ο δικός μας στόχος είναι να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο θα επιτρέπει στον ασθενή να εξασκείται μόνος του, υπό την επίβλεψη μόνο ενός φυσιοθεραπευτή".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση σε εκπαιδευτικούς


Τον επόμενο μήνα, δηλαδή στις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα σίτισης για τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι κατοικούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους αναπληρωτές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την ευθύνη υλοποίησής του θα αναλάβει το Ιδρυμα Νεολαίας κα Διά Βίου Μάθησης.

Στόχος είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που βαρύνονται ούτως ή άλλως με τα έξοδα διαμονής να ανακουφιστούν από το κόστος της σίτισής τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρέχονται καθημερινά πλήρη γεύματα στους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές που εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους σε στρατιωτικές λέσχες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων στα Τρίκαλα


Πραγματοποιήθηκε και σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε φορείς της περιοχής, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν σε 25.259 δικαιούχους.

Στις αποθήκες του δήμου Τρικκαίων έγινε η διανομή στους δήμους Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας συνολικά 31 τόνων ζυμαρικών.

Αύριο θα γίνει δωρεάν διανομή τροφίμων για το δήμο Καλαμπάκας 22 τόνων ζυμαρικών. Η διανομή θα γίνει στις 9 π.μ. στις αποθήκες της ΕΑΣ Καλαμπάκας στη Σαρακίνα.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού Τρικάλων, υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Τρικάλων έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Τρικάλων.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων αφορά άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από Ιούνιο πληρώνουμε σε τράπεζες και ΕΛΤΑ για οφειλές προς τις ΔΟΥ


Στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ θα εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ υποχρεωτικά από 1 Ιουνίου 2013. Έως τότε η καταβολή των φόρων και άλλων οφειλών θα γίνεται εναλλακτικά στις εφορίες ή στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με στόχο την αποσυμφόρηση των εφοριών από την πληρωμή των φόρων, την διευκόλυνση των φορολογουμένων στις συναλλαγές τους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Η απόφαση αυτή, όπως ορίζεται, ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της στο ΦΕΚ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για πλειστηριασμούς, εξώσεις και Κυριακές


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα δημοσιευτεί σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

1) Η προαιρετική λειτουργία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών τις δυο τελευταίες Κυριακές του έτους 2012.

2) Η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία για ένα ακόμα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

3) Η αναστολή των εξώσεων στις εμπορικές μισθώσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινό σε 860 μαθητές



Ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα σε 860 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και το πρωινό των παιδιών τους, διανέμει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.


Η χορήγηση δωρεάν πρωινού ξεκίνησε από σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει έως το τέλος της σχολικής σεζόν. 


Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 54 σχολεία και η πίστωση από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 45.000 ευρώ. Το κολατσιό διατίθεται μέσω εταιρίας catering η οποία ανέλαβε τη διανομή μετά από τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απορρίφθηκε το αίτημα για το χαράτσι


Εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ,καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του ελληνικού δημοσίου να εκδοθεί προσωρινή διαταγή. Το ελληνικό δημόσιο ζητούσε μέχρι να συζητηθεί το αίτημα αναστολής από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπορεί με την προσωρινή διαταγή να εισπράττει το χαράτσι, αυτό όμως το απέρριψε ο Άρειος Πάγος.



Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές βόλτες στο μουσείο


Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης ξεκινά το προσεχές Σαββατοκύριακο. Παιδικά εργαστήρια, οικογενειακά αρχαιολογικά παιχνίδια, τρισδιάστατες προβολές, μουσικές εκδηλώσεις και χριστουγεννιάτικα κεράσματα είναι μερικές από τις εκπλήξεις που περιμένουν τους επισκέπτες του τη φετινή εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα, στο Μουσείο θα λειτουργήσουν:

Παιδικό εργαστήριο «Η Ειρεσιώνη και τα Κάλαντα» Το Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να στολίσουν την Ειρεσιώνη, ένα κλαδί ελιάς, όπως έκαναν στην αρχαιότητα. Έτσι θα γνωρίσουν από πού προέρχεται το αγαπημένο τους έθιμο. Επίσης θα τραγουδήσουν κάλαντα ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών. (Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 23 Δεκεμβρίου & Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Ώρες προγράμματος: 11:00-11:45 π.μ., 2:00-2:45 μ.μ., 3:00-3:45 μ.μ.).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών και πραγματοποιείται στο αναγνωστήριο του δεύτερου ορόφου (συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 2 ευρώ για κάθε παιδί). Κρατήσεις θα πραγματοποιούνται στο Γραφείο Πληροφοριών 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης (αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25 παιδιά).

Κρύο και Ζεστό, Ρόδι Ρόδι είσαι εδώ; Το Μουσείο υποδέχεται τα παιδιά με τους γονείς τους να παίξουν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές και να ανακαλύψουν γιορτές και δώρα της αρχαιότητας συνδέοντάς τα με το σήμερα. Στο τέλος τους περιμένει μια έκπληξη. (Ημέρες προγράμματος: Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου & Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Ώρες προγράμματος: 11:00-12:00 μ.μ., 12:00-1:00 μ.μ., 1:00-2:00 μ.μ., 2:00-3:00 μ.μ., 3:00-4:00 μ.μ., 4:00-5:00 μ.μ.).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών (συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 2 ευρώ για κάθε παιδί). Κρατήσεις θα πραγματοποιούνται στο Γραφείο Πληροφοριών δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης (αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 15 παιδιά με τους γονείς τους).

Το Μουσείο καλωσορίζει τους επισκέπτες στην Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας με τρισδιάστατες προβολές προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τα μνημεία της Ακρόπολης (Ημέρες προγράμματος: Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου & Κυριακή 30 Δεκεμβρίου). Επίσης, η δεκαπεντάλεπτη ταινία «Η Ακρόπολη στην Αρχαιότητα» θα προβάλλεται στο διάστημα 1.30 μμ. έως 5.00 μμ. (συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 1 ευρώ από τα ταμεία). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επισκέπτες ηλικίας άνω των 13 ετών.

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν τα εκθέματα του Μουσείου ακούγοντας εορταστικές μελωδίες: στις 12:30 μ.μ.: «Χριστουγεννιάτικες μουσικές ιστορίες από το βασίλειο των ζώων» και «Νέα μουσικά παραμύθια» από τον πιανίστα και συνθέτη Μάριο Στρόφαλη στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων.

Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Άρειο Πάγο το χαράτσι


Στον απόηχο της επικριτικής αντίδρασης της Ένωσης Εισαγγελέων για την εντολή Στουρνάρα εκδικάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για την αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητεί κατ΄ αρχήν την αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από τον Άρειο Πάγο επί της αίτησης αναίρεσης, που επίσης έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην αίτηση αναστολής, η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης «θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», αφού «θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος του επιβάλλουν».

Σύμφωνα με το Δημόσιο, η σχετική αδυναμία είσπραξης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια δημοσίων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, ελλειμματικός προϋπολογισμός και αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στον Πολιτισμό


Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά την πρόσληψη 1.579 ανέργων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Ηδη βρίσκονται στο ΑΣΕΠ τα πρώτα 15 αιτήματα φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την πρόσληψη περίπου 300 υπαλλήλων. Θυμίζουμε ότι οι 1.579 θέσεις θα καλυφθούν από ημερήσιους φύλακες και νυχτοφύλακες, εργάτες-εργατοτεχνίτες, καθαριστές/στριες, αρχαιολόγους και μουσειολόγους-μουσειοπαιδαγωγούς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

- Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

- Να είναι άνεργοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1978 και μετά.

- Να κατέχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ταμείο για εφάπαξ


Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του εφάπαξ σε 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, που περιμένουν το βοήθημα έως και 24 μήνες.

Από τα χρήματα της δόσης ένα ποσό της τάξης 1.13 δισεκατομμυρίων ευρώ «κατευθύνεται» στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου κάθε μήνα να καταβάλλονται περίπου 3.500 εφάπαξ.

Η αρχή θα γίνει με τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα από το 2010 και θα ακολουθηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Στόχος είναι το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο να έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση μέσα στο 2010 και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι αιτήσεις του 2011.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ


Τις μειώσεις των συντάξεων από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο (ν. 40/93/2012) κοινοποίησε με την αρ. 81/14.12.2012 εγκύκλιό της η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Οι μειώσεις από 5-20%, θα εφαρμοσθούν στις συντάξεις, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ κατά μήνα αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν 31/12/2012. Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο. Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.

Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (πχ ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).

Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά. Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζει σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.

Με άλλη εγκύκλιο, (αρ. 79/12.12.20120), η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Εξαιρούνται και σε αυτή την περίπτωση, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, για τους οποίους ορίζεται, ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως δώρο Χριστουγέννων, το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το μισό του επιδόματος. αυτού το οποίο ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρέβεζα: Διαμαρτυρία μαθητών του Μουσικού Σχολείου


Με παράσταση διαμαρτυρίας μετά... μουσικής στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας και στο Δημαρχείο καθώς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, συνοδευόμενοι από καθηγητές τους, ζήτησαν το αυτονόητο: καθηγητές και βιβλία.



Η έλλειψη καθηγητών μουσικών οργάνων, δεν επιτρέπει στο σχολείο να λειτουργήσει σωστά, κάτι που εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές.

«Κουραστήκαμε να ακούμε τις ίδιες υποσχέσεις», λένε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοπατήθηκαν στην ουρά


Το αδιαχώρητο επικράτησε το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης με περισσότερους από 170 πολίτες να περιμένουν στην σειρά για τα δωρεάν δέματα ενίσχυσης που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

Μάλιστα απαιτήθηκε και η επέμβαση της Αστυνομίας για την επιβολή της τάξης με τους δικαιούχους, στο σύνολό τους άποροι και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον υπό το φόβο ότι θα τελειώσουν τα δωρεάν τρόφιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία για πετυχημένα γηρατειά


Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Μια ανθεκτική στάση μπορεί να αποτελεί το μυστικό για επιτυχημένο γήρας. Ενδεχομένως έχει μεγαλύτερο ρόλο και από την καλή σωματική υγεία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 1.006 ενήλικες στο Σαν Ντιέγκο, ηλικίας 50 έως 99 ετών, μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, που ακολουθήθηκε από έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν καταστάσεις σωματικής υγείας, όπως χρόνια νόσο και αναπηρία, ενώ εστίασαν και σε πιο υποκειμενικούς παράγοντες, όπως κοινωνική δέσμευση και αναφορές των εθελοντών σχετικά με την υγεία και το βαθμό επιτυχημένων γηρατειών.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, με χαμηλή σωματική λειτουργικότητα αλλά ανθεκτικότητα-ικανότητα να ανακάμπτουν από αρνητικά γεγονότα-είχαν παρόμοια βαθμολογία του επιπέδου επιτυχημένων γηρατειών με υγιείς που ήταν λιγότερο ανθεκτικοί. Άνθρωποι που ήταν λιγότερο σωματικά ικανοί αλλά δεν είχαν κατάθλιψη ή είχαν χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης ανέφεραν βαθμολογία παρόμοια με αυτή σωματικώς υγιών, που εμφάνιζαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Ο ερευνητής Dilip V. Jeste, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η τέλεια σωματική υγεία δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε αρκετή και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα για ενίσχυση της επιτυχημένης διαδικασίας γήρανσης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και αντιμετωπίζοντας ή εμποδίζοντας την κατάθλιψη.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλότερη βαθμολογία επιτυχούς γήρατος, από τον εθελοντή, ήταν περισσότερο πιθανή μεταξύ όσων είχαν υψηλή μόρφωση, καλύτερες νοητικές λειτουργίες, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, λιγότερη κατάθλιψη και μεγαλύτερη αισιοδοξία και ανθεκτικότητα.

Ο Jeste, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι το γήρας δεν χρειάζεται να θεωρείται αρνητικό γεγονός, που αφορά τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ όπου υπάρχουν περίπου 40 εκατ. ενήλικες άνω των 65. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αρκετή συζήτηση σχετικά με το οικονομικό βάρος στην κοινωνία λόγω του αυξημένου κόστους περίθαλψης για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, το επιτυχημένο γήρας μπορεί να γίνει σπουδαία πηγή για τις νεότερες γενεές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του «American Journal of Psychiatry».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συχνή απολέπιση μπορεί να βλάψει το δέρμα


Ο τύπος επιδερμίδας καθορίζει την κατάλληλη μέθοδο.

Είναι δύσκολο να πείσεις τις γυναίκες ότι η πολύ απολέπιση κάνει κακό. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» εξηγεί η Dr. Hirsch, δερματολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική της Βοστόνης».

«Η υπερβολική απολέπιση είναι ίσως η βασική αιτία που το πρόσωπό μας "ξεσπά" και γεμίζει σπυράκια».

Για κάποιο λόγο, οι γυναίκες πιστεύουν ότι όσο πιο δυνατά κάνουν απολέπιση τόσο καλύτερα καθαρίζουν το πρόσωπό τους.

Σύμφωνα με την Dr. Hirsch οι γυναίκες αυτές που κάνουν απολέπιση συνήθως χρησιμοποιούν στο δέρμα τους και ενεργά συστατικά όπως Retin-A, σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ, κάνουν θεραπείες προσώπου, καθώς και μικροδερμοαπόξεση. Κάθε ένα από αυτά είναι πολύ καλό αλλά όλα όταν εφαρμόζονται όλα μαζί προκαλούν τελικά ζημιά στο δέρμα.

Η Dr. Hirsch υποστηρίζει ότι το δέρμα μας από μόνο του κάνει απολέπιση επομένως δεν υπάρχει λόγος εμείς να το παρακάνουμε. Επίσης, θέλει προσοχή γιατί το κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες και η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων είναι σημαντική.

- Το κανονικό δέρμα συνήθως χρειάζεται απολέπιση με το χέρι. Χρησιμοποιεί μικρά, λειαντικά σωματίδια για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος.

- Η χημική απολέπιση ενδείκνυται στα μεικτά δέρματα. Βασίζεται σε φρούτα ή γαλακτικό οξύ τα οποία χαλαρώνουν την «κόλλα» που ενώνει τα νεκρά κύτταρα με την επιφάνεια του δέρματος. Οι ασθενείς με ακμή έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με αυτή τη θεραπεία.

- Το ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται απολέπιση βασισμένη σε ένζυμα. Τα ένζυμα διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, χωρίς τριβή, αφήνοντας το δέρμα υγιές και με ελάχιστο κίνδυνο ερεθισμού.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο τσάι για ευεξία


Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες.

Ιδιαίτερα ευεργετικές θεωρούνται οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ευεξία και την ενίσχυση της ασπίδας του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες ουσιών όπως οι πολυφαινόλες και κατεχίνες που περιέχει, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό συμβαίνει καθώς, οι κατεχίνες ενδέχεται είτε να εμποδίζουν το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, είτε να καταπολεμούν καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς.

Το πράσινο τσάι, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ακόμη, για τη μείωση επιπέδων της χοληστερόλης και την αποφυγή σχηματισμού θρομβώσεων στο αίμα, οι οποίες προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διαχείριση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη


Πώς θα αποφύγετε την υπερβολική αύξηση κιλών.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να μην πάρετε περισσότερα κιλά απ’ αυτά που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος και αντίστοιχα καλά και δοκιμασμένα κόλπα για να τα καταφέρετε!

Όχι, δεν μας έχει πιάσει μανία με το βάρος, ούτε μετράμε κάθε μέρα πόσους πόντους είναι η περιφέρειά μας. Η υπερβολική όμως αύξηση του βάρους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μητέρα, στο έμβρυο και στη διαδικασία του τοκετού.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα και πρέπει να τη ζήσουμε και να την απολαύσουμε.

Αν όμως μέσα στο κεφάλαιο «απόλαυση» συμπεριλάβουμε μερικές σοκολάτες και παγωτά την εβδομάδα, τσιμπολογήματα μέσα στη νύχτα επειδή μας «μύρισε» και ατέλειωτα πρωινά με ζεστό ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα… τότε κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε μια υπέροχη εμπειρία σε αγχωτική περίοδο.

Κι αυτό, γιατί τα περιττά κιλά στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, όπως περισσότερες πιθανότητες:

- Για διαβήτη της κύησης, να γεννηθεί το μωρό με διαβήτη.

- Να πάρει πολύ βάρος και να μην είναι δυνατός ο φυσιολογικός τοκετός.

- Να εμφανίσετε αυξημένη αρτηριακή πίεση και ένα σωρό άλλα θέματα που, όσο είναι στο χέρι σας, καλό είναι να τα αποφύγετε.

Για να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες όπως μέτρηση θερμίδων και διατροφή, ας δούμε τις καλύτερες συμβουλές των διαιτολόγων και των γυναικολόγων σχετικά με τον έλεγχο του βάρους...

Πόσο κιλά επιτρέπεται να πάρω;

Τα κιλά που θεωρούνται «φυσιολογικά» αλλάζουν ανάλογα με το σωματότυπο και το αρχικό βάρος της μέλλουσας μητέρας.

Σύμφωνα με μια γενική εκτίμηση, η αύξηση πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 0,5-1 κιλό το μήνα στα δύο πρώτα τρίμηνα και περίπου 1,5-2 κιλά το μήνα στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή κατά μέσο όρο να πάρετε έως και 12 κιλά.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας είναι να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, και να ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες.

Προσοχή: Οποιαδήποτε απότομη αύξηση βάρους που συνοδεύεται από πρήξιμο των άκρων ή/και έντονους πονοκεφάλους πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο γιατρό που σας παρακολουθεί, γιατί μπορεί να σημαίνει το ξεκίνημα προεκλαμψίας, μιας κατάστασης που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν ελεγχθεί.

Πώς θα ελέγξετε το βάρος σας

Τρώτε καλό πρωινό

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα αφού προμηθεύει τον οργανισμό με θερμίδες «εκκίνησης» ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά μετά από τη νυχτερινή νηστεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως, αν παραλείπουμε το πρωινό για να γλιτώσουμε τις θερμίδες του, σίγουρα αργότερα θα πεινάσουμε πολύ και θα φάμε χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα.

Παράδειγμα πρωινού:

1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή μούσλι και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
1 ποτήρι φυσικός χυμός και ένα τοστ με κασέρι ή άσπρο τυρί ή 1 κουλούρι σουσαμένιο με κασέρι ή άσπρο τυρί
1 ποτήρι γάλα και 2 φέτες ψωμί με φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι

Σχεδιάστε τα γεύματά σας

Αφιερώστε μισή ώρα ένα απόγευμα για να γράψετε τι τροφές θα μπορούσατε να φάτε μέσα στην εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες ώστε να συμπληρώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σημειώστε π.χ. 6 φαγητά για το μεσημέρι, σνακ για το πρωί και το απόγευμα κάθε μέρας και 6 βραδινές επιλογές.

Κάντε αυτή τη διαδικασία κάποια στιγμή που δεν θα πεινάτε και, αν κρατήσετε αυτό το πρόγραμμα, θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι να μην πάρετε υπερβολικό βάρος. Μπορείτε σε αυτό να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας ή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Παράδειγμα:

Μεσημέρι:

1 μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας με λαχανικά και άσπρο τυρί ή κεφαλοτύρι ή 1 μερίδα κοτόπουλο ή ψάρι ψητό ή λεμονάτο ή πλακί στο φούρνο με βραστές πατάτες ή ρύζι και σαλάτα ή 1 μερίδα φασολάκια ή μπάμιες ή μπριάμ με λαχανικά εποχής, 1 φέτα άσπρο τυρί και 2 φέτες ψωμί

Για τα ενδιάμεσα σνακ:

φρουτοσαλάτα με διάφορα φρούτα, καρύδια και μέλι ή 1 γιαούρτι με 2-3 κριτσίνια ή κράκερ ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό με μια μπάρα δημητριακών ή 1 κουλούρι

Για βράδυ:

τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα ή σαλάτα του σεφ με αβγό και 1 φέτα ψωμί ή 1 τοστ με κασέρι ή τυρί ή 1 ντάκο με φρέσκια ντομάτα και τυρί ή ½ μερίδα από το μεσημεριανό με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί

Επιλέγετε τροφές με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη και με πολλές ίνες

Μάθετε να διαβάζετε τις πληροφορίες που δίνουν οι ετικέτες των τροφίμων. Να θυμάστε πως τα συστατικά που αναγράφονται πρώτα είναι αυτά που περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, οπότε αν η ζάχαρη ή το αλάτι είναι στις πρώτες θέσεις καλύτερα να αποφύγετε τη συγκεκριμένη τροφή.

Προσοχή όμως! Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χρειάζονται και τα λιπαρά, οπότε δεν πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Απλά, αντί να φάτε ένα ντόνατ ή μια έτοιμη τυρόπιτα, προτιμήστε να πάρετε τα λιπαρά σας από ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή ένα πλήρες γιαούρτι ή 2 κουταλιές της σούπας καλής ποιότητας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας.

Από την άλλη πλευρά, η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη και είναι αρκετή για τον οργανισμό η ποσότητα που λαμβάνουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Έξυπνη» διατροφή στην πράξη

- Τρώτε ένα μεγάλο μπολ σαλάτα πριν από το κυρίως γεύμα σας.

- Προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης που σας παρέχει φυτικές ίνες και βοηθά να νιώθετε για περισσότερες ώρες χορτάτη.

- Αν πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα, μασουλήστε ένα κρίθινο παξιμάδι.

- Πίνετε άφθονα υγρά και κατά προτίμηση νερό – προσθέστε μια δυο φέτες από ένα καλοπλυμένο λεμόνι και παγάκια για να μοιάζει με αναψυκτικό.

- Γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με υγιεινές τροφές: ωμούς ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια, ηλιόσπορους και αμύγδαλα, σνακ ολικής άλεσης με πολλές φυτικές ίνες, μπάρες δημητριακών, γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, λαχανικά που «μασουλιούνται» όπως αγγουράκια και καρότα, φρούτα και μέλι.

Μερικοί συνδυασμοί τους μάλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γεύμα (γιαούρτι με ψιλοκομμένα φρούτα και μέλι ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι), ενώ άλλα είναι πολύ γευστικά και υγιεινά σνακ.

- Φάτε κάτι ελαφρύ προτού βγείτε για φαγητό. Ένα γιαούρτι ή ένα μικρό σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, τυρί με λίγα λιπαρά και γαλοπούλα θα σας κόψει την πείνα και θα απολαύσετε χωρίς τύψεις (και υπερβολές) το φαγητό σας.

- Έχετε στην τσάντα σας ένα σακουλάκι με αποξηραμένα φρούτα. Έτσι θα έχετε πάντα μαζί σας κάτι γλυκό και θρεπτικό για να αντιμετωπίζετε τις «λιγούρες».

- Μην ακούτε τις συμβουλές τρίτων. Όχι, η έγκυος δεν πρέπει να τρώει για δύο, ούτε για τρεις, και σίγουρα το μωρό δεν θα γεννηθεί με ένα σημάδι σαν πάστα σοκολάτας επειδή αντισταθήκατε και δεν φάγατε το γλυκό που σας προσέφεραν!


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα


Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ­δυσλειτουργία του εντέρου γι' αυτό πρέπει να την προσέξετε. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές όσο πιο πολύ μπορείτε:

- Τρώτε πολλές φυτικές ίνες καθώς και τροφές με καθαρτικές ιδιότητες όπως τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και πολλά λαχανικά όπως το μπρόκολο και το καρότο

- Πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως)

- Αποφύγετε αμυλούχες τροφές και προϊόντα από λευκό αλεύρι

- Προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης

- Εντάξτε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλό χαράτσι στα ακίνητα – Δύο φόροι και αύξηση αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2013


Φωτιά μπαίνει και πάλι στην αγορά ακινήτων σε μια περίοδο ου η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει πέσει... κάτω από το μηδέν.

Με δύο φόρους και μια αύξηση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα το υπουργείο θέλει να αφαιρέσει επιπλέον φόρους από την τσέπη του Έλληνα, δίνοντας έτσι και τη χαριστική βολή στην ούτως ή άλλως παγωμένη οικοδομή.

Πλέον σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου μπαίνουν δύο φόροι. Ο πωλητής θα επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας 20%, ενώ ο αγοραστής με φόρο μεταβίβασης που θα κυμαίνεται από 8% ως και 10%.

Ο τρίτος φόρος που θα ισχύσει μέσα στο 2013 δεν θα είναι άλλος από τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξησή τους κατά 20% θα σημάνει και αντίστοιχη αύξηση των φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα.

Με βάση το νέο φορολογικό σε κάθε πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά ή δωρεά θα επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ κτήσης και και πώλησης.

Ο φόρος θα επιβαρύνει και τον πωλητή και τον αγοραστή.

Ο πωλητής θα πληρώνει 20% επί της διαφοράς της αντικειμενικής αξίας από τη στιγμή κτήσης μέχρι την στιγμή πώλησης. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα αυτό τόσο μικρότερος θα είναι και ο φόρος καθώς η υπεραξία θα μειώνεται με βάση τον συντελεστή παλαιότητας. Εάν έχουν περάσει 5 χρόνια και για ποσά υπεραξίας ως και 25.000 ευρώ προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο.

Σε ότι αφορά στον αγοραστή, αυτός επιβαρύνεται με 8% της αντικειμενικής αξίας για τις πρώτες 20.000 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και 20% για το ποσό πάνω από τις 20.000 της αντικειμενικής.

Για αγορά πρώτης κατοικίας και για άγαμο αγοραστή ισχύει το αφορολόγητο 200.000 ευρώ και 10% της αντικειμενικής για αξία άνω των 200.000 ευρώ.

Αν ο αγοραστής είναι έγγαμος το αφορολόγητο είναι 250.000 ευρώ και αυξάνεται 25.000 για κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο παιδί και μετά.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός Πανελληνιων εξετάσεων οι στρατιωτικές σχολές! Κοσμογονία αλλαγών στη στρατιωτική εκπαίδευση


Αλλάζουν όλα στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και πρώτα απ΄ όλα ο τρόπος εισαγωγής, ακόμη και με εξαίρεση των σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι αλλάζει ριζικά το καθεστώς διοίκησης των σχολών με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις “υπερεξουσίες” που τους εκχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η κυβέρνηση θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές με στόχο να εισάγονται σ΄ αυτές όσοι έχουν ως προτεραιότητα την στρατιωτική καριέρα και όχι όσοι επέλεγαν τις σχολές αυτές ως δεύτερες και τρίτες επιλογές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί το νέο καθεστώς εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι εκτός Πανελληνίων εξετάσεων. Η πρόταση έχει γίνει κατά καιρούς από πολλούς στρατιωτικούς παράγοντες αλλά πάντα “σκόνταφτε” στο επιχείρημα της αδιάβλητου που παρέχουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις . Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει θα εξασφαλίζει την απόλυτη αξιοκρατεία εισαγωγής στις σχολές. Επιπλέον θεωρεί σημαντικότερη την εισαγωγή νέων που επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί.

Οι καθηγητές χάνουν τον έλεγχο

Αλλαγές και μάλιστα μεγάλες αναμένονται και στον τρόπο λειτουργίας των σχολών. Οι καθηγητές που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ουσιαστικά στη διοίκηση των σχολών ,περνάνε σε δεύτερο πλάνο ,ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού για το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παράπονα που έχουν κριθεί δικαιολογημένα και αιτιολογημένα.

Ο έλεγχος των σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους καθηγητές να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο.

Στόχος είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών,ο οποίος δεν επιτεύχθηκε με τα όσα έκανε ο Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ. Το βασικό του λάθος ήταν ότι οι ρυθμίσεις που έκανε αντιμετώπιζαν τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές σαν ένα οποιοδήποτε ΑΕΙ.

Και ασφαλώς δεν είναι έτσι.

Όλες οι αλλαγές θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά αν είναι δυνατόν.



Διαβάστε περισσότερα...

25% μειώσεις στους μισθούς των ΔΕΚΟ – Στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου όλοι οι υπάλληλοι


- “Ταβάνι” στα 2.200 ευρώ το μήνα μεικτά στα 35 χρόνια
- Το μέτρο αφορά 120.000 υπαλλήλους σε όλους τους οργανισμούς
- Σε ισχύ το νέο βαθμολόγιο από την αρχή του χρόνου

120.000 υπάλληλοι που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, αλλά και στις δημοτικές επιχειρήσεις, σε τοπικούς οργανισμούς όπως και στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 25% τουλάχιστον.

Με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου από 1/1/2013 εντάσσονται όλοι στο λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και έτσι οι αμοιβές τους αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη μείωση που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, μετά τη μείωση 20% με το πρώτο μνημόνιο και το 35% που ακολούθησε το Φθινόπωρο του 2011.

Επί της ουσίας με το νέο βαθμολόγιο οι μισθοί των υπαλλήλων αυτών θα πέσουν από τις 26.000 με 27.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 21.000 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο.

Πλέον το... ταβάνι στις αποδοχές μπαίνει στις 2.200 ευρώ μεικτά το μήνα για υπαλλήλους με 35 έτη υπηρεσίας και με πτυχίο ΑΕΙ.

Καταργούνται και όλα τα επιπλέον επιδόματα και μένουν μόνο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στα 150, το επίδομα απομακρυσμένης εργασίας 150 ευρώ, το επίδομα τέκνων (50 ευρώ το πρώτο παιδί, 70 το δεύτερο κλπ) και το επίδομα θέσης και ευθύνης (900, 450 και 250 ευρώ για γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες αντίστοιχα).



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δωρεάν γιατρούς από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!


Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν οι συμβεβλημένοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί από τις 17/12/2012 γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν με μετρητά την επίσκεψη όπως άλλωστε και τα φάρμακα εξαιτίας της απεργίας των φαρμακοποιών.

Οι γιατροί προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις καθώς και πάλι δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ: «Παρά το γεγονός ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής, ο ΕΟΠΥΥ απέτυχε να τιμήσει τις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο στους κλινικούς ιατρούς όσο και στα συμβεβλημένα εργαστήρια.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Ελληνική Κοινωνία με πάνω από 1 δις ευρώ άτοκη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκ. ευρώ καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012. Επίσης χρωστά στο ιατρικό σώμα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010.Σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Η Ένωση καλεί όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς μέλη της να μη δέχονται με πίστωση τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως ότου καταβληθούν τα χρωστούμενα.
Έτσι οι ασθενείς θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα να πληρώνουν και τις ιατρικές επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη του και στη συνέχεια να τα διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος


«Νικήστε» τις ιώσεις.

Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος - με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα, το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο, εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα, στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός της γονιμότητας οι light τροφές


Σε κίνδυνο η υγεία των γυναικών από τις παρατεταμένες δίαιτες.

Οι γυναίκες που επιμένουν σε light τροφές και παρατεταμένες δίαιτες περιορίζουν σημαντικά τη γονιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτό υποστηρίζει η ομογενής γιατρός Νάταλι Κριγκούδη που είναι ειδική σε θέματα γυναικείας γονιμότητας.

Η δρ Κριγκούδη μαζί με την 'Αντι Λιού, παρουσιάστρια της αυστραλιανής τηλεόρασης έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο «Eat Fat, Be Thin» όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πως, όταν μία γυναίκα είναι έγκυος συνηθίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του μωρού της και της ίδιας.

Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας.

«Οι τροφές light», λένε, «οδηγεί σε μείωση της γονιμότητας ανδρών και γυναικών, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές μελέτες». Συμπληρώνουν δε, πως οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να τρώνε «κανονικές τροφές με όλα τα συστατικά τους» και κυρίως αυγά, άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς και πολλά λαχανικά και φρούτα. «Αυτό προτείνουν οι γιατροί. Επί πλέον οι τροφές αυτές ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Δρ. Κριγκούδη.

Μαζί της συμφωνεί και η 'Αμπερ Χόκινς που προσπαθούσε επί 18 μήνες να μείνει έγκυος και έκανε και μια αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση. Πήγε στην δρ. Κριγκούδη η οποία της συνέστησε τη σωστή διατροφή και τώρα όπως λέει είναι 20 εβδομάδων έγκυος και «τρισευτυχισμένη», αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Το βιβλίο αναφέρει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στη γονιμότητα περισσότερο από την κατανάλωση απλών (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κρουασάν κ.α). Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει θετικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Ακόμα συνίσταται η κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που περιέχουν ω3 και ω6, ωφέλιμα λίπη για τον οργανισμό.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται ότι συνδέεται με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως με αποβολή του εμβρύου. Τέτοια έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Οι δυο συγγραφείς υπογραμμίζουν πως μία καλή διατροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μία επιτυχή σύλληψη καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι΄αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα το γυναικολόγο τους.



Διαβάστε περισσότερα...