Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Άλλο ανταγωνιστικότητα και άλλο κόστος εργασίας


«Ακριβοί» οι Γερμανοί εργαζόμενοι, αλλά οι εξαγωγές της χώρας «καλπάζουν».

Κατά 32% υπερέβη το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε., το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα οποία, σε σχέση με την Ελλάδα, δείχνουν μείωση της τάξης του 7%.

Πάντως οι μισθοί των Γερμανών εξακολουθούσαν να είναι μικρότεροι από εκείνους στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και τη Γαλλία.

Έπειτα από χρόνια μισθολογικών περιορισμών, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες βοήθησαν ώστε η Γερμανία, η οποία χαρακτηριζόταν κάποτε «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», να θεωρείται σήμερα οικονομικά επιτυχημένη, οι μισθοί των Γερμανών έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα δύο τελευταία χρόνια.

Τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες κόστισαν κατά μέσο όρο 31 ευρώ την ώρα πέρυσι, σε σύγκριση με τα 23,50 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό καθιστά τη Γερμανία την όγδοη πιο ακριβή χώρα στην 27μελή Ε.Ε. σε όρους κόστους εργασίας.

Η Σουηδία είχε το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. με 41,90 ευρώ την ώρα και η Βουλγαρία το χαμηλότερο με 3,70 ευρώ. Η Ελλάδα είδε το ωριαίο κόστος εργασίας της να μειώνεται κατά σχεδόν 7% από την προηγούμενη χρονιά, κατεβαίνοντας στα 15,50 ευρώ την ώρα.

Το μέσο ωρομίσθιο στη Γαλλία ήταν υψηλότερο απ' ό,τι στη Γερμανία, στα 34,90 ευρώ, αλλά στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερο, στα 21,90 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα.

Ωστόσο οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το υψηλότερο κόστος της εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γερμανία επειδή οι εξαγωγές της εκτός Ευρώπης είναι πολύ καλές.

«Το τελικό μέτρο της ανταγωνιστικότητα είναι οι εξαγωγές... Το εργασιακό κόστος της Γερμανίας είναι 32% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η χώρα εξακολουθεί να εξάγει 50% του ΑΕΠ της όταν οι περισσότερες άλλες χώρες αυτού του μεγέθους εξάγουν πιθανόν μόνο το 30% του ΑΕΠ τους, έτσι είναι σαφές πως η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτς, από τους κορυφαίους οικονομολόγους της τράπεζας Μπέρενμπεργκ.

«Ενώ η Γερμανία μπορεί να χάνει ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χάνει ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι δεν ανησυχώ», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Η αύξηση του κόστους της εργασίας στη Γερμανία ήταν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. όλες τις χρονιές από το 2001 ως το 2010, αλλά από τότε υπερβαίνει το μέσο όρο.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: Η κοινωνική κρίση επιδεινώνεται


Ως συνέπεια της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, η απασχόληση έχει μειωθεί και η ανεργία δεν παύει να αυξάνεται στην ΕΕ, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει επισφαλής, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών περιορισμών και των αυξήσεων των φόρων στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο είναι ολοένα και πιο ορατές σε ορισμένα κράτη μέλη", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

"Η κοινωνική κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών μελών, δεν φαίνεται καμιά χειροπιαστή ένδειξη βελτίωσης. Πολύ συχνά οι πιο φτωχοί είναι αυτοί που πλήττονται σκληρότερα", αναγνωρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.

Οι αριθμοί στην έκθεση είναι εντυπωσιακοί.

Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται τον Ιανουάριο του 2013. Πλήττει πλέον 26,2 εκατ. ανθρώπους στην ΕΕ (19 εκατ. στην ευρωζώνη), δηλαδή 10,8% του ενεργού πληθυσμού (11,9% αυτού της ευρωζώνης). Η διαφορά στην ανεργία ανάμεσα στο νότο και την περιφέρεια, από τη μια πλευρά, και το βορρά και την ευρωζώνη, από την άλλη, έφτασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο.

Όχι μόνον η ανεργία των νέων έφθασε σε νέα ύψη στο σύνολο της ΕΕ (23,6% των ενεργών νέων ήταν χωρίς απασχόληση τον Ιανουάριο του 2013), αλλά και η διάρκειά της έχει την τάση να επιμηκυνθεί.

Το ΑΕΠ της ΕΕ σημείωσε οπισθοχώρηση κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, τη μεγαλύτερη από την αρχή του 2009. Το συνολικό ποσοστό της απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,4% το 2012. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ταχύτερα απ' ό,τι κατά τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία διαπιστώνεται ότι η αναλογία των νοικοκυριών της ΕΕ που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής καταστροφής παραμένει σημαντικά μεγαλύτερη απ' αυτή που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Σχεδόν ένα νοικοκυριό στα τέσσερα με χαμηλό εισόδημα γνωρίζει αυτή την κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερο το νερό από τον Απρίλιο


Μειώνονται μέχρι 2,5% τα οικιακά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και μέχρι 5,5% τα επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ γίνονται δραστικές μειώσεις της τάξης του 20% στους λογαριασμούς νερού των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, μεγάλη μείωση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% και περαιτέρω εξορθολογισμός θα επέλθει και στις χρεώσεις σε περίπτωση διαρροών νερού. 

Τις μειώσεις αυτές είχε ανακοινώσει οι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην επιχείρηση, και την κάνει πράξη τέσσερις μήνες μετά και λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να εγκριθούν, όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», την Πέμπτη 28 Μαρτίου από το Δ.Σ. της εταιρίας και κατόπιν να εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Ε. Λιβιεράτου ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του ερχόμενου Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια θα γίνουν στα πρώτα κλιμάκια κατανάλωσης νερού και θα κυμαίνονται από 1,5-2,5%. 

Ετσι, για τις καταναλώσεις έως 15 κυβικά μέτρα το τρίμηνο από 0,4138 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα θα μειωθεί στο 0,4034 ευρώ/κυβικό (μείωση 2,5%). Για τις καταναλώσεις από 15 έως 30 κυβικά το τρίμηνο η μείωση θα είναι της τάξης του 1,5% και από 0,6471 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα θα μειωθεί στο 0,6374 ευρώ/κυβικό. Όσον αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια, η μείωση θα κυμαίνεται από 1,5 έως 5,5% ανάλογα με το κλιμάκιο κατανάλωσης. Σημαντική μείωση κατά 20% θα έχουν τα τιμολόγια των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και από 0,2864 ευρώ/κυβικό που χρεώνεται σήμερα μειώνεται σε 0,2292 ευρώ/κυβικό, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν να ενταχθούν στο μειωμένο αυτό τιμολόγιο περισσότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους θα είναι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους.
Καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμολογίων έπαιξαν και τα υψηλά αποθέματα νερού που συγκεντρώθηκαν εφέτος στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την πρωτεύουσα (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη και Μαραθώνας). Συγκεκριμένα, στις 28/02/2013 τα αποθέματα νερού ήταν 1.326 εκατ. κυβικά μέτρα, ήτοι κατά 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού περισσότερα από πέρυσι. Σημειωτέον ότι η ετήσια ζήτηση της Αττικής είναι 420 εκατ. κυβικά μέτρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αδιαχώρητο για φοιτητικό επίδομα


Το αδιαχώρητο επικρατεί αυτή την ώρα στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τους φοιτητές οι οποίοι καταθέτουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το φοιτητικό επίδομα.

H κατάθεση των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Μάρτιου.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προωθούν τον θρησκευτικό τουρισμό


Στα "βήματα του Αποστόλου Παύλου" θα "πλεύσουν" το ερχόμενο φθινόπωρο εξακόσιοι Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί προσκυνητές που θα πραγματοποιήσουν προσκυνηματική κρουαζιέρα.

Το ταξίδι θα έχει αφετηρία το Λαύριο και ενδιάμεσους σταθμούς την Πάτμο, το Κουσάντασι, την Κωνσταντινούπολη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Τις λεπτομέρειες εξετάζει ιδιωτική εταιρεία που έχει έρθει σε συνεννόηση με το συνοδικό γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση της Συνόδου. Στις 24 Οκτωβρίου, μάλιστα, το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω ταξίδι θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώνεται επίσημη υποδοχή.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Συνόδου με το υπουργείο για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού. Για τις σχετικές προετοιμασίες θα εργαστεί μεικτή επιτροπή από το υπουργείο, το συνοδικό γραφείο και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενώ εξετάζεται η έκδοση ενός οδικού χάρτη θρησκευτικών μνημείων προκειμένου αυτά να προβληθούν διεθνώς αλλά και πιο συγκεκριμένα στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας, τις βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία.

"Σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Ανδόρα και στο οποίο συμμετείχαμε διαφάνηκε ότι ενώ ο τουρισμός γενικά αναμένεται να σημειώσει πτώση, αυτό δεν θα συμβεί ειδικά στον θρησκευτικό τουρισμό" σχολίασε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και τόνισε ότι σκοπός της σχετική προσπάθειας της Εκκλησίας είναι η αύξηση του ρεύματος των τουριστών με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Επισήμανε ακόμη ότι η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεννόηση με το Βατικανό, τις Βαλκανικές Εκκλησίες και τη Ρωσία ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο αντιπροσωπεία της θα επισκεφθεί την Κίνα.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε, άλλωστε, ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την διοργάνωση του δεύτερου συνεδρίου θρησκευτικού τουρισμού μετά από το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο το 2009 και συνέδεσε τον συνολικό σχεδιασμό με τον εορτασμό φέτος των 1150 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς Αγίους, Κύριλλο και Μεθόδιο. "Ο χώρος είναι η Θεσσαλονίκη και ο χρόνος είναι φέτος" είπε και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι το συνέδριο θα αφορά όλο τον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Μακεδονία και γενικά τη βόρεια Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπηκαν 1.018 συντάξεις


Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου ανακοινώθηκαν τα εξής:

Α. Απογραφή – Καταγραφή

Η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους–ΓΛΚ (δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών) έχει ολοκληρωθεί.

Εκ των 447.162 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη, τελικώς δεν απεγράφησαν 2.277 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.018 αφορούν σε συνταξιούχους ΟΓΑ/Εθνικής Αντίστασης.

Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.

Το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής, τον Οκτώβριο του 2012, είναι 705.855 ευρώ ανά μήνα.

Από την απογραφή διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανήρχοντο στο ποσό των 26.119.279 ευρώ.

Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 13.666.014 ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσό των 12.453.265 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.

Στις περιπτώσεις που η αναζήτηση έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί τα σχετικά ποσά, ακολουθεί παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η έρευνα συνεχίζεται.

Β. Συμπλήρωση/ταυτοποίηση στοιχείων συνταξιούχων (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ)

Σε εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής προώθησης του «νοικοκυρέματος» στο πεδίο των συντάξεων, προχωρεί η ταυτοποίηση των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για κάθε συνταξιούχο.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου (αποστολή σχετικής επιστολής και απάντηση με στοιχεία).

Καλούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να συνεργασθούν άμεσα με την αρμόδια Υπηρεσία του ΓΛΚ.



Διαβάστε περισσότερα...

"Να ενταθούν οι έλεγχοι για τα φρούτα στα σχολεία"


Να ενταθούν οι έλεγχοι για την ποιότητα των φρούτων που διανέμονται στα σχολεία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά", ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), έπειτα από τις καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα περιστατικά με αλλοιωμένα φρούτα, ακατάλληλα για κατανάλωση.

Ο ΣΕΚΛΑ, ζητά να σταματήσει η δυσφήμιση των φρούτων και των λαχανικών με αυτό τον τρόπο και να εντοπιστούν και ν' αποδοθούν οι ευθύνες και ν' αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη διανομή ακατάλληλων προϊόντων, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι τα σχολεία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι:

«Έπειτα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τα περιστατικά με ακατάλληλα φρούτα στην ειδική χάρτινη συσκευασία που μοιράζονται στα σχολεία να πυκνώνουν, θα επιθυμούσαμε να προβείτε άμεσα σε εκτεταμένους ελέγχους για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα σχολεία με τίτλο "Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά".

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ευθύνη του Υπουργείου σας, στόχο έχει να διαδώσει και να διευρύνει τη συμμετοχή των φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των παιδιών ως την υγιεινότερη λύση και κατά της παιδικής παχυσαρκίας και όχι να δυσφημίσει τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς αυτό στην ουσία είναι που γίνεται, όταν έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά με αλλοιωμένα φρούτα μέσα στις ειδικές συσκευασίες που διανέμονται στα σχολεία.

Είναι χρέος μας να διαδώσουμε με σωστό τρόπο και ασφαλή προϊόντα την ιδέα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και όχι βεβαίως να υποστηρίξουμε την αλόγιστη διανομή προϊόντων που δεν έχουν ελεγχθεί κατάλληλα και δεν έχει διασφαλιστεί η ποιότητά τους πριν μοιραστούν στα σχολεία.

Ζητούμε να ενταθούν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις, ν' αποκατασταθεί το πρόγραμμα και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες για τη ζημιά που έχει προκληθεί».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο "φθηνές" κάρτες στα ΜΜΜ


Η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ ενέκρινε σήμερα την σχετική ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την οποία προβλέπεται η ημερήσια αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις πρόσφατες εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με βάση τη ρύθμιση που προωθείται για την αποζημίωση των επιβατών κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τουλάχιστον 24ωρης διάρκειας, που πραγματοποιήθηκαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι τιμές πώλησης των μηναίων καρτών Απριλίου 2013 διαμορφώνονται ως εξής:

Τύπος Κάρτας Κανονική Τιμή πώλησης Τιμή πώλησης με έκπτωση λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων

Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ € 45,00 € 34,00
Μηνιαία Κάρτα για όλα τα ΜΜΜ μειωμένη € 23,00 € 17,00
Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλεϊ-Τραμ € 20,00 € 16,00
Μηνιαία Κάρτα για Λεωφορεία- Τρόλεϊ-Τραμ μειωμένη € 10,00 € 8,00

Διευκρινίζεται ότι οι εκπτώσεις στις ανωτέρω τιμές πώλησης προσδιορίστηκαν με βάση:

- Τον αριθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, στον ΟΣΥ ΑΕ (6 ημέρες) και ΣΤΑΣΥ ΑΕ (9 ημέρες).

- Το ανώτατο ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% της αξίας της κάρτας.

- Το συγκοινωνιακό μέσο ή μέσα που απεργούσαν. Συγκεκριμένα οι προβλεπόμενες εκπτώσεις αντιστοιχούν στο 1/30 ή 1/45 ή 1/60 της αξίας της μηνιαίας κάρτας για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και σε σχέση με το μέσο ή τα μέσα που απεργούσαν και σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υλοποίησης της παροχής, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Οι ανωτέρω εκπτώσεις θα παρέχονται ειδικά για το μήνα Απρίλιο 2013 στους κατόχους κυρωμένου στελέχους μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών και θα ισχύουν για όλες τις μηνιαίες κάρτες που θα ανανεωθούν στα εκδοτήρια των ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

2. Οι παραπάνω εκπτώσεις δεν θα παρέχονται σε περιπτώσεις έκδοσης νέων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών.

3. Οι εκδότες θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικά όλους τους ενδιαφερόμενους επιβάτες ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναρτηθεί εγκαίρως σχετική ανακοίνωση – ενημέρωση (με τις τιμές πώλησης ανά τύπο κάρτας) σε εμφανές σημείο όλων των εκδοτηρίων πώλησης καρτών.

4. Για τυχόν μηνιαία κουπόνια που πωλήθηκαν μέχρι τις 25/03/2013 χωρίς την παροχή έκπτωσης, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ να μεριμνήσουν για την καταγραφή των αριθμήσεων τους και να οργανώσουν τη διαδικασία παροχής των ανωτέρω εκπτώσεων σε περίπτωση επανεμφάνισης του επιβάτη.

5. Η ρύθμιση που αφορά την παροχή έκπτωσης στους κατόχους ετησίων καρτών απεριορίστων διαδρομών θα εφαρμοστεί από τον Ο.Α.Σ.Α. για το σύνολο του έτους, με την έκδοση αντίστοιχης απόφασης του Δ.Σ. του οργανισμού

Η συγκεκριμένη ρύθμιση στοχεύει στη διατήρηση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του επιβατικού κοινού απέναντι στα ΜΜΜ και ταυτόχρονα δικαιώνει τους τακτικούς χρήστες που επιλέγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετακίνηση τους. Επίσης συμπληρώνει το προηγούμενο μέτρο ανταμοιβής των τακτικών χρηστών των ΜΜΜ, δηλαδή τη δεσμίδα δέκα συν ένα και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του υπουργείου για την εξυγίανση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ και την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Το υπουργείο με το συγκεκριμένο μέτρο όπως και με τη μη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανταμοιβή των τακτικών χρηστών και αναμένει εκ μέρους του επιβατικού κοινού να στραφεί στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που επιτρέπουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών με ταυτόχρονη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρανοι... απάτη στην Κοζάνη εν ονόματι των ΑμεΑ!


Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Ψευδείς εράνους πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα επιτήδειοι στην πόλη της Κοζάνης που προσποιούνται ότι συγκεντρώνουν χρήματα για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς ή επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας και οικονομικά προβλήματα.

Σχετικές αναφορές έχουν γίνει στο δήμο Κοζάνης από κατοίκους, ωστόσο δεν υπήρξαν ονομαστικές καταγγελίες.

Πρόσφατα κάποιοι χρησιμοποίησαν το όνομα των υπηρεσιών του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου ενώ για το λόγο αυτό εκδόθηκε από το συγκεκριμένο τμήμα ανακοίνωση για το θέμα.

«Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης, δεν έχει καμία σχέση με παρόμοιες διαδικασίες συγκέντρωσης χρηματικών ποσών και σε καμία περίπτωση δεν θα προέβαινε σε παρόμοιες πρακτικές» αναφέρει η ανακοίνωση και συνιστά στους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Ειδικότερα, τονίζει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πείθονται εύκολα και σημειώνει ότι ο κάθε δημότης θα πρέπει να ζητά μπλοκ αποδείξεων-δωρεών του σωματείου ή του συλλόγου που θα είναι θεωρημένα από την εφορία ή από δημόσιο φορέα (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ή Δήμο Κοζάνης).

Σε περίπτωση που κόβεται απόδειξη συνιστάται στους κατοίκους να παρατηρούν τι αναγράφεται σε αυτήν και σε κάθε περίπτωση να παραπέμπονται όσοι χρήζουν υποστήριξης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για να μην ανασταλεί η καταβολή συντάξεων


Μέχρι 10/4 θα πρέπει τα Ταμεία να ολοκληρώσουν την ταυτοποίηση.

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες έλαβαν όλοι οι διοικητές των κύριων και επικουρικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στις συντάξεις των ασφαλισμένων τους.

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, συμμετείχαν οι διοικητές όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Καταρχήν αποφασίστηκε, ως συνέχεια σχετικής εγκυκλίου που είχε δοθεί από το υπουργείο Εργασίας, όλα τα ταμεία να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης ώστε μέχρι την τελευταία ροή στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ, δηλαδή στις 10/4/2013, να έχουν ενημερώσει τα αρχεία τους και έτσι να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι πρόσφατες αποκλίσεις – της τελευταίας ροής 10/3/2013 - οι οποίες είναι 3,81% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΜΚΑ, δηλαδή 176,364 συντάξεις και 3,46% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΦΜ, δηλαδή 152,311 συντάξεις καθώς και 15.882 συντάξεις που δεν έχουν ταυτόχρονα ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφευχθεί το δυσάρεστο αλλά αναγκαίο μέτρο της προσωρινής αναστολής της καταβολής συντάξεων, αποφασίστηκε το κάθε ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 10-4-2013, με ανακοινώσεις είτε με όποιο άλλο μέσο επιλέξει, τους ασφαλισμένους του, στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχει είτε το ΑΜΚΑ είτε το ΑΦΜ, με σκοπό την πλήρη ταυτοποίηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης: «Μας χωρίζει μία πολύ μικρή απόσταση από το να αποκτήσει η χώρα μας ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης του μητρώου των συντάξεων, ισοδύναμο με αυτά των πιο προηγμένων χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ευθύνη, πλέον, μεταβιβάζεται στις διοικήσεις των ταμείων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να μικρύνουν όσο το δυνατόν τις αποκλίσεις και να ταυτοποιήσουν όσες περισσότερες συντάξεις γίνεται μέχρι την τελευταία ροή που θα δώσει η ΗΔΙΚΑ στις 10 Απριλίου, με στόχο να μηδενιστούν.

Η αναστάτωση που δημιουργείται μέσα από την αναστολή των συντάξεων στο τέλος Απριλίου θα είναι προσωρινή και τελευταία καθώς διορθώνεται άμεσα. Το όφελος, όμως θα είναι μόνιμο για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, για τη χώρα μας και για όλους τους Έλληνες».


Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδικός βιασμός μετά... μουσικής μέσα σε αυτοκίνητο


Ένα ακόμα αποτρόπαιο περιστατικό με θύμα νεαρή γυναίκα στην Ινδία.

Ένα ακόμα κρούσμα ομαδικού βιασμού, όπως αυτό που πριν λίγους μήνες πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και εκτεταμένες ταραχές, συνέβη στην Ινδία, αυτή τη φορά με θύμα μία νεαρή η οποία απήχθη στην πόλη Αμριτσάρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι δράστες είχαν δυναμώσει τη μουσική στο αυτοκίνητο και κυκλοφορούσαν στην πόλη για διάστημα μιας ώρας αργά το βράδυ της Δευτέρας βιάζοντας διαδοχικά την άτυχη 21χρονη που έπεσε στα χέρια τους.

«Το θύμα επέστρεφε σπίτι από την δουλειά όταν δύο άντρες την ανάγκασαν να επιβιβαστεί δια της βίας σε αυτοκίνητο κοντά σε στάση λεωφορείου. Αργότερα στο αυτοκίνητο μπήκαν άλλοι δύο άντρες. Μετά τον βιασμό την πέταξαν στο πεζοδρόμιο», διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Χαρζίτ Σινγκ Μπραρ.

Η νεαρή γυναίκα νοσηλεύεται και η κατάστασή της είναι σταθερή.

Η αστυνομία γνωρίζει ήδη τους δύο από τους τέσσερις δράστες και ελπίζει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε συλλήψεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δράμα μιας 80χρονης ΑμεΑ και η απόγνωση της οικογένειάς της


«Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη και η Εφορία δεν υπολογίζει τίποτα» καταγγέλλει στο newsbeast.gr η κόρη της.

«Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη εδώ και έξι χρόνια μετά από σοβαρή μορφή ρευματοαρθρίτιδας ωστόσο η εφορία παρά τις οχλήσεις μας να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημά μας, δεν υπολογίζει τίποτα», καταγγέλλει στο newsbeast.gr η κόρη της 80χρονης Α. Κ.

Η κόρη της χήρας αναφέρει ότι το μηνιαίο εισόδημα της μητέρας της είναι 1.100 ευρώ αλλά ξεκαθαρίζει ότι τα 400 ευρώ είναι το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει κάθε μήνα, τα 200 προέρχονται από ενοίκιο, το οποίο ο ενοικιαστής δεν τους δίνει-ελλείψει χρημάτων- κάθε μήνα και τα 500 ευρώ προέρχονται από ακόμη ένα ενοίκιο, χρήματα τα οποία, όπως βλέπετε στα έγγραφα παρακάτω, η Εφορία έχει πάρει την απόφαση να της κατασχέτει μηνιαίως. Ουσιαστικά δηλαδή η 80χρονη είναι αναγκασμένη να ζήσει με τα 400 ευρώ της μηνιαίας σύνταξής της.

«Μας ρώτησε κανείς εάν τα 600 ευρώ που της μένουν, συμπεριλαμβάνων σε αυτά των 200 ευρώ που άλλοτε παίρνουμε και άλλοτε όχι, αν φθάνουν για τη διαβίωσή της; Όχι λοιπόν, δεν φθάνουν ούτε για φάρμακα ούτε για γιατρούς, ούτε για τη γυναίκα που χρειάζεται για να την καθαρίζει αφού όλες της οι ανάγκες γίνονται στο κρεβάτι και πολλά ακόμη έξοδα που προκύπτουν», αναφέρει η κόρη της, Κωνσταντίνα.



Η 80χρονη είναι κατάκοιτη και ανάπηρη, λέει η οικογένειά της

Και τονίζει: «Ρωτήσαμε στην τοπική ΔΟΥ αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ένσταση και η απάντηση που μας δόθηκε είναι πως ο έφορος είναι ανάλγητος και ακολουθεί το γράμμα του άδικου και απάνθρωπου νόμου», για να προσθέσει ο γαμπρός της που είναι άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια και περιμένει τη σύνταξή του εδώ και 18 μήνες «δηλαδή θέλουν το επόμενο βήμα μας να είναι να την σηκώσουμε 4 με 5 άτομα από το κρεβάτι και να την παραδώσουμε στον κύριο έφορο και τους αρμοδίους για να την συντηρήσουν;». «Πρέπει δηλαδή να πεθαίνουν οι υπερήλικες από τα χαράτσια και τους φόρους; Ας μας απαντήσει κάποιος αν ο νόμος πια σε αυτή τη χώρα ισχύει για όλους», λέει όλο νόημα.

Η 80χρονη οφείλει στην Εφορία το ποσό των 17.783 ευρώ σήμερα. «Αυτά τα λεφτά έχουν φτάσει σε αυτό το ποσό σήμερα επειδή άρχισε να χρωστά από το 2008. Έτσι συσσωρεύτηκαν», λέει η κόρη της που τονίζει ότι «πήγα πριν από λίγο καιρό στην εφορία και τους ενημέρωσα ότι μπορώ να τους δίνω λίγα λίγα τα χρήματα όποτε έχω. Μου είπαν να κάνω διακανονισμό. Τους ανταπάντησα ότι σε περίπτωση διακανονισμού δεν θα είμαι συνεπής γιατί δεν θα έχω να πληρώσω το ποσό που θα μου ζητούν και θα είναι σαν να τους εξαπατώ. Κάπως τα βρήκαμε και τους έδωσα 100 ευρώ για αρχή. Όμως, εκείνοι λίγες μέρες αργότερα έστειλαν το κατασχετήριο. Είναι ντροπή τους!», τονίζει η κόρη της και ζητά να παρθεί πίσω η απόφαση της κατάσχεσης των 500 ευρώ της μητέρας της.

Το κατασχετήριο που έστειλαν στην 80χρονη








Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 300 οικογένειες έχουν βοηθηθεί από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Χανίων


Μέχρι σήμερα έχει διανέμει χιλιάδες τσάντες με τρόφιμα και ρούχα.

Περισσότερες από 300 άπορες οικογένειες στα Χανιά έχουν βοηθηθεί από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Στο διάστημα αυτό έχουν διανεμηθεί χιλιάδες τσάντες με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, σχολικά είδη αλλά και είδη οικιακής χρήσης, ενώ ο αριθμός των δημοτών που ζητούν να γίνουν δικαιούχοι στο παντοπωλείο αυξάνεται.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών και από την πρώτη στιγμή αρωγοί αυτής της πρωτοβουλίας είναι φορείς, επιχειρήσεις, η σχολική κοινότητα και απλοί πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν σχεδόν σε καθημερινή βάση είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, «τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών των νέων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου και οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν προκειμένου να παραλάβουν την ειδική κάρτα ώστε να λαμβάνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο δήμος, θέλοντας να τιμήσει φορείς και πολίτες για την βοήθειά τους διοργανώνει ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση για τους Κύπριους φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου


Η πρύτανης του Ιδρύματος ανέλαβε τη δαπάνη.

Το ανθρώπινό του πρόσωπο δείχνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στους φοιτητές της Κύπρου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφυκτιά οικονομικά εδώ και δύο εβδομάδες, λόγω των τεκταινομένων στην Κύπρο και των κλειστών κυπριακών τραπεζών.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, να σιτίζονται δωρεάν στο φοιτητικό εστιατόριο του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι Κύπριοι φοιτητές του Ιδρύματος.

Η πρύτανης του Ιδρύματος κ. Αναστασία Σαλή ανέλαβε προσωπικά τη δαπάνη της χρηματοδότησης της σίτισης των φοιτητών.

Σαν επόμενη κίνηση της δράσης, καλούνται οι Κύπριοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου να προσέρχονται από την Τρίτη 26 Μαρτίου για να καταγραφούν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν σίτιση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύψιστο δικαίωμα η προστασία της ιδιωτικότητας


Αξιολογείται σαν το σημαντικότερο από τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου.

Την προστασία της ιδιωτικότητας αξιολογούν σαν το σημαντικότερο δικαίωμά τους, οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου. Αυτό έδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι χρήστες κλήθηκαν να αξιολογήσουν από μια λίστα 10 δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, αυτά που θεωρούν σημαντικότερα.

Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83,8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν, με 58,2%.

Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο ίντερνετ (50,1%).

Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%).

Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%), και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο Διαδίκτυο (24%).

Τελευταίο στη λίστα με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δε γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο, είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση νέων προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου


Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Στην ανάκληση προϊόντων από την ελληνική αγορά, λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνέχεια των εργαστηριακών αποτελεσμάτων δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από σχετικούς ελέγχους της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:

- Σαλάμι «MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ» (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση "SIA GRAVENDALE" (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.– ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.

- Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D» (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1 br="">
- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση «ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES» (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα της Περιφέρειας, ζήτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Αστυνομία ζητάει 160 άτομα με πτυχίο για τη Διεύθυνση Αλλοδαπών


Ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργοί και μεταφραστές με σύμβαση έργου.

Στην πρόσληψη 160 ατόμων με συμβάσεις μίσθωσης έργου αναμένεται να προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς το ΑΣΕΠ έδωσε την έγκρισή του σε σχετικό αίτημα του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Η προκήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες αφορά 50 Ψυχολόγους, 50 Κοινωνικούς Λειτουργούς και 60 Μεταφραστές – Διερμηνείς (για τις γλώσσες Αραβική, Γεωργιανή, Φαρσί, Παστού, Ουρντού, Σουαχίλι,Κινέζικη, Μπεγκάλι, Αμαρικά, Μπατζαμί και Ισπανικά).

Τα συγκεκριμένα άτομα θα απορροφηθούν για την κάλυψη θέσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ψυχολόγοι που θα προσληφθούν καλούνται να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και κρατούνται σε Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αναμένεται η έκδοσή τους στις χώρες προέλευσής τους. Οι κοινωνική λειτουργοί θα παρέχουν κοινωνική φροντίδα στην παραπάνω κατηγορία μεταναστών, ενώ οι μεταφραστές – διερμηνείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν τα βασικά σημεία αποφάσεων απέλαση. Καθήκον τους επίσης, θα είναι η διερμηνεία κατά τη διάρκεια της εξέτασης – ταυτοποίησης αυτών.

Τι προσόντα θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι:

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ψυχολόγοι: α) Πτυχίο ή δίπλωμα Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στην Ψυχολογία ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου. γ) Εξειδικευμένη εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κονωνικοί λειτουργοί: α) Πτυχίο ή δίπλωμα του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας ΑΕΙ ή Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικής Εργασίας (ΠΕ) ή (ΤΕ).γ) Εξειδικευμένη εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους..

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μεταφραστές - διερμηνείς: α) Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος Τίτλος Σχολών της αλλοδαπής β) Εξειδικευμένη εμπειρία, τουλάχιστον ενός (1) έτους στη μετάφραση μιας εκ των γλωσσών Αραβική, Γεωργιανή, Φαρσί, Παστού, Ουρντού, Σουαχίλι, Κινέζικη, Μπεγκάλι, Αμαρικά, Μπατζαμί και Ισπανικά )

Η καλή ή πολύ καλή γνώση των παραπάνω γλωσσών θα αποδειχθεί μετά από συνέντευξη ενώπιον ειδικά καταρτισμένης επιτροπής.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και οι πάσχοντες από άνοια έχουν δικαίωμα στο σεξ


Εκστρατεία για παροχή ερωτικών υπηρεσιών σε ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, μπορεί να πάσχουν από άνοια αλλά θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στο σεξ. Ακόμα και στον αγοραίο έρωτα! Αυτό υποστηρίζει η 80χρονη Αυστραλή νοσοκόμα Ελέιν Γουάιτ που έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να προσφέρονται αμειβόμενοι ερωτικοί συνοδοί σε αυτούς που πάσχουν από άνοια.

Η Ελέιν Γουάιτ υποστηρίζει πως μπορεί αυτοί που πάσχουν από άνοια να χάνουν τη μνήμη τους, δεν χάνουν όμως και τη διάθεση για σεξ.

Η νοσοκόμα από τη Νέα Νότια Ουαλία είπε, επίσης, ότι προκειμένου να ικανοποιηθούν ερωτικά κάποιοι ασθενείς ή τρόφιμοι γηροκομείων με άνοια, η λύση μπορεί να είναι ένα ερωτικό μασάζ ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ίσως θα πρέπει να απασχολούνται και πληρωμένοι ερωτικοί σύντροφοι προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σεξουαλικές τους ανάγκες.

«Εξαρτάται από το άτομο, την ηλικία και τη σεξουαλική ζωή του πάσχοντα πριν διαγνωστεί με άνοια» λέει χαρακτηριστικά η κ. Γουάιτ.

Η Λίντελ Κοέν, διευθύντρια παροχής Υπηρεσιών Φροντίδας σε οίκο ευγηρίας λέει για το ίδιο θέμα:

«Από την εμπειρία μου, η ανάγκη για τρυφερότητα και ερωτικές επαφές όταν ένα άτομο διαγνωστεί με άνοια δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται» λέει η κ. Κοέν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας


Εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ καταγγέλλουν εργασιακή υποβάθμιση.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, διαμαρτυρόμενοι για την «απαξίωση του Οργανισμού λόγω της υποχρηματοδότησης» και για την «εργασιακή τους υποβάθμιση».










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική απομόνωση «σκοτώνει« τους ηλικιωμένους


Αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Οι γηραιότεροι άνθρωποι που έχουν λιγοστές κοινωνικές επαφές, είναι πιθανότερο να ζήσουν λιγότερα χρόνια, ακόμα κι αν δεν τους πειράζει η μοναξιά τους, σε σχέση με τους όσους δεν ζουν απομονωμένοι, αλλά έχουν συχνές συναναστροφές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι πιο απομονωμένοι κοινωνικά έχουν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κοινωνικά δικτυωμένους.

Αυτό, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι όταν ένας ηλικιωμένος ζει απομονωμένος, δεν έχει κάποιον να φροντίσει για τη σωστή διατροφή του, για να πάρει το φάρμακό του ή για να τον βοηθήσει σε μια επείγουσα περίπτωση.

Γι’ αυτό, όπως συνιστούν οι επιστήμονες, ακόμα και όσοι άνθρωποι ζουν μόνοι τους στην τρίτη ηλικία, αλλά καθόλου δεν τους πειράζει, με άλλα λόγια ευχαριστιούνται τη μοναξιά τους, πρέπει να έχουν περιοδική επαφή με κάποιους ανθρώπους, που θα συμβουλεύουν και θα υποστηρίζουν τον ηλικιωμένο.

Η μελέτη δείχνει ότι η συναισθηματική-υποκειμενική μοναξιά (ένα αίσθημα απογοήτευσης από τις κοινωνικές σχέσεις και μια δυσκολία επικοινωνίας με τους άλλους) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για τους ηλικιωμένους, όμως οι συνέπειες της αντικειμενικής κοινωνικής απομόνωσης φαίνεται να είναι ακόμα πιο επικίνδυνες,

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κοινωνική απομόνωση δρα ανεξάρτητα από την μοναξιά ως παράγων κινδύνου, που υποσκάπτει ακόμα πιο πολύ την υγεία και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές συνιστούν πρωτοβουλίες, ώστε να καταπολεμηθεί τόσο η μοναξιά, όσο και η κοινωνική απομόνωση. Όπως αναφέρουν, η ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και επαφών, δηλαδή η καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ακόμα περισσότερο από ό,τι η καταπολέμηση της μοναξιάς ως συναισθήματος.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Άντριου Στεπτόου και με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Δημακάκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το «Nature», μελέτησαν 6.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 52 ετών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν, για μια χρονική περίοδο επτά ετών, τον κίνδυνο θανάτου αυτών των ατόμων σε σχέση με την ψυχική κατάστασή τους και τις συνθήκες ζωής τους.

Η περιορισμένη επαφή κάποιου με την οικογένειά του, με φίλους, με τη γειτονιά, με διάφορες οργανώσεις και γενικότερα με την κοινωνία, θεωρείται κοινωνική απομόνωση και σχετίζεται, αλλά δεν ταυτίζεται με τη μοναξιά.

Σύμφωνα με την μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας υπάρχει σε αυτούς που ταυτόχρονα βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση.

Η έρευνα έδειξε ότι τόσο το πιο υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς, όσο και η πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όμως, ενώ η σχέση μεταξύ μοναξιάς και πρόωρου θανάτου αφορά κατά βάση όσους ανθρώπους έχουν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, στην περίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης αυξάνει ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ανεξάρτητα από την σωματική και ψυχική υγεία κάποιου.

Η μελέτη επισημαίνει πως οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου είναι ζωτικά για την ευημερία ενός ανθρώπου.

Η κοινωνική απομόνωση εξελίσσεται σταδιακά σε πρόβλημα κατά την μέση και ιδίως κατά την τρίτη ηλικία, όταν μπορεί να συνδυαστούν διάφοροι παράγοντες, όπως η μείωση του εισοδήματος, οι κινητικές δυσκολίες και ο θάνατος φίλων και συγγενών, με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες για κοινωνικές επαφές, ακόμα και αν υπάρχει η σχετική επιθυμία εκ μέρους του ηλικιωμένου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινωνικά απομονωμένα και τα μοναχικά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, λοιμώδεις νόσους, εκφύλιση εγκεφάλου - νου κ.α.

Επίσης κινδυνεύουν με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των χρόνιων φλεγμονών, με διαταραχή του μεταβολισμού και με λιγότερη αντοχή στο στρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η μοναξιά πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, ενώ η κοινωνική απομόνωση και τα δύο φύλα εξίσου.

Τα απομονωμένα άτομα είναι συχνότερα ανύπαντρα, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και με χειρότερη υγεία γενικά.

Άλλοι ερευνητές, πάντως, κυρίως από τις ΗΠΑ, δήλωσαν την αμφιβολία τους κατά πόσο η κοινωνική απομόνωση από μόνη της, συντομεύει τη ζωή, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από το οδυνηρό αίσθημα της μοναξιάς.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία απάντησαν ότι η μοναξιά δεν πρέπει ασφαλώς να αγνοείται, αλλά η κοινωνική απομόνωση ως αντικειμενική κατάσταση παίζει εξίσου καθοριστικό και ξεχωριστό ρόλο ως παράγων κινδύνου που μειώνει το προσδόκιμο ζωής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη «πονάει» τα κόκαλα


Η συναισθηματική κατάσταση «καθρεφτίζεται» στα οστά ως πόνος.

Οι πόνοι στα οστά και στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οφείλονται και σε κατάθλιψη. Τα κόκαλα και η σπονδυλική στήλη είναι θέση προβολής της συναισθηματικής φόρτισης και η συναισθηματική κατάσταση «καθρεφτίζεται» στα οστά ως πόνος.

«Όταν ένα άτομο αποταθεί στον ορθοπαιδικό, λόγω πόνων στα οστά, και οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται είναι αρνητικές και δεν δείχνουν κάτι παθολογικό, τότε το πιο πιθανό είναι ο πόνος να οφείλεται σε ψυχοσωματικά αίτια, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη.

Το ποσοστό των πόνων στα οστά και τη σπονδυλική στήλη που οφείλονται σε ψυχοσωματικά αίτια κυμαίνεται από 17% έως 40% και σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να αποταθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός ορθοπαιδικός, Γιάννης Λαφαζάνος.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε επιδημία μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, η οστεοπόρωση, η οποία μειώνει σταδιακά την πυκνότητα και την ποιότητα των οστών και με το πέρασμα των χρόνων να καθιστά λεπτά και εύθραυστα.

Στην Ελλάδα μετά την ηλικία των 60 ετών ποσοστό 19% των γυναικών και 11% των ανδρών θα παρουσιάσουν οστεοπόρωση, ενώ στην ηλικία των 80 μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους οκτώ άντρες θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου.

Αν και για πολλά χρόνια η οστεοπόρωση εθεωρείτο σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία νόσος στις μέρες μας έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι πλήττει και τους άντρες, μόνο που αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό οφείλεται στο ότι στους άντρες η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι στις γυναίκες.

«Η οστεοπόρωση, όπως και η υπέρταση, εξελίσσεται προοδευτικά, για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις. Αν την υπέρταση τη θεωρούμε “ύπουλο δολοφόνο”, γιατί πραγματικά σκοτώνει, την οστεοπόρωση την ονομάζουμε “ύπουλο κλέφτη” γιατί “κλέβει” την ποιότητα της ζωής μας.

Παρότι είναι ύπουλη, μπορεί να εμφανίζει κάποια σημάδια και να μας προειδοποιήσει, όπως διάχυτους πόνους, προοδευτική κύφωση και έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οφείλονται σε μικροκατάγματα της οσφυικής και θωρακικής μοίρας. Η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι αν το ασβέστιο του αίματος είναι φυσιολογικό δεν έχει οστεοπόρωση. Το ασβέστιο δεν αποτελεί διαγνωστικό δείκτη για την οστεοπόρωση» εξηγεί ο κ. Λαφαζάνος.

Η οστεοπόρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος, αλλά οι δύο κυριότεροι παράγοντες είναι: η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα (που επιτυγχάνεται μέχρι την ηλικία των 35 ετών) και ο αυξημένος ρυθμός της οστικής απώλειας. Παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση οστεροπόρωσης είναι: η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας κρέατος, (γιατί αυξάνει την αποβολή ασβεστίου με τα ούρα),το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ (γιατί ελαττώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο), οι καφέδες ,το τσάι και το αλάτι (γιατί συμβάλουν στην αποβολή ασβεστίου με τα ούρα), η έλλειψη βιταμίνης D και η κληρονομικότητα.

«Η κορυφαία οστική μάζα επηρεάζεται από τη διατροφή, για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τι τρώνε τα παιδιά μας. Επηρεάζεται ακόμη από:τη φυλή, η μαύρη φυλή κάνει κορυφαία οστική μάζα κατά 10% περισσότερο από τη λευκή, τη μυική άσκηση και τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας αγοριών ηλικίας 15 ετών, στη Δυτική Ευρώπη. Με την ανυπαρξία άθλησης στα σχολεία και με υπέρβαρα παιδιά, δημιουργείται ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα και έτσι καλωσορίζουμε την οστεοπόρωση στη ζωή μας κάπου στη μέση ηλικία» αναφέρει ο κ. Λαφαζάνος.

Στο ερώτημα αν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοπόρωση, ο κ Λαφαζάνος δίνει την εξής απάντηση: «Η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται 100%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η θεραπεία της εγκατεστημένης οστεοπόρωσης περιλαμβάνει φάρμακα μαζί με μυική άσκηση και τήρηση κανόνων ζωής. Η θεραπεία πρέπει να περιέχει τρία φάρμακα, ένα βασικό συν ασβέστιο συν βιταμίνη D. Τα βασικά φάρμακα της οστεοπόρωσης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτά που σχηματίζουν οστό και σε αυτά που εμποδίζουν την καταστροφή του οστού».
Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ο κ Λαφαζάνος συνιστά άσκηση και μεσογειακή διατροφή.

«Ένας περίπατος μισής ώρας τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετός για τους ηλικιωμένους. Ανακαλύψτε την μεσογειακή δίαιτα των γονιών που έχει χαθεί από την καθημερινότητά μας. Έτσι μπορείτε να εμποδίσετε να σας καταστρέψει την ζωή η οστεοπόρωση. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά, έχετε τη δυνατότητα να περνάτε καλά και με την οστεοπόρωση» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβότερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους


Σε ισχύ από σήμερα η νέα λίστα.

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού αποζημίωσης στην τιμή.

Από την Τρίτη 26 Μαρτίου τίθεται, εξάλλου, σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων καθώς και ο κανόνας ότι η αποζημίωση του Ταμείου θα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή, η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.

Για σκευάσματα με λιανική τιμή, που ισούται με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή που είχε μέχρι τώρα.

Αν όμως είναι ακριβότερο, τότε ο ασφαλισμένος δυστυχώς θα επιβαρύνεται επιπλέον με το 50% της διαφοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, κάλεσε για άλλη μια φορά τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης


Απροετοίμαστη η ιατρική κοινότητα στις ανθεκτικές μορφές της νόσου.

Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των περιστατικών φυματίωσης -και ιδίως των ανθεκτικών μορφών της νόσου- η οποία επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια βρίσκοντας απροετοίμαστες και αθωράκιστες τις δομές υγείας.

Σαράντα νέα κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων τα πέντε ανθεκτικής μορφής, διαγνώστηκαν το 2012 στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί το μοναδικό οργανωμένο πνευμονολογικό κέντρο στην πόλη, με τρεις πνευμονολογικές κλινικές (μία πανεπιστημιακή και δύο του ΕΣΥ).

Ωστόσο, η διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης δεν μπορεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη,αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο μηχάνημα, ενώ λόγω της έλλειψης υλικών σήμερα υπάρχει αδυναμία διάγνωσης ακόμη και της απλής φυματίωσης. Η αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που έχει ως συνέπεια να μην υποβάλλονται σε θεραπεία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ευνοεί τη διασπορά της νόσου.

«Έχουμε αύξηση των περιστατικών φυματίωσης, εκείνο όμως που μας προβληματίζει είναι η ποιοτική διαφοροποίηση, διότι εμφανίζονται ανθεκτικές μορφές της νόσου. Επειδή για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν κρούσματα ή ήταν ελάχιστα, η επανεμφάνιση της φυματίωσης μας βρήκε απροετοίμαστους. Εδώ και δύο χρόνια μείναμε πίσω στη θωράκιση. Ζητήσαμε να προμηθευτούμε στο νοσοκομείο Παπανικολάου ένα μηχάνημα, με το οποίο να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης άμεσα και όχι να χρειάζονται 10 μέρες, όπως γίνεται σήμερα, που η διάγνωση γίνεται στην Αθήνα. Αυτές τις 10 ημέρες ο ασθενής θα πρέπει να μείνει απομονωμένος σε ξεχωριστό χώρο του νοσοκομείου για να μη διασπείρει τη νόσο. Και όχι μόνο δεν έχουμε τέτοιο μηχάνημα, σήμερα δεν έχουμε καν τα υλικά για να κάνουμε τη διάγνωση της απλής φυματίωσης» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, με αφορμή την 24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 40 νέα περιστατικά φυματίωσης, που διαγνώστηκαν πέρσι στο Παπανικολάου, δεν δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης διότι αφενός υπάρχουν ασθενείς που δεν πηγαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά προτιμούν τον ιδιώτη γιατρό και αφετέρου υπάρχουν ασθενείς από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

«Πέρσι, μέσα σε μία εβδομάδα, είχαμε ταυτόχρονα επτά νέα περιστατικά. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί 35 χρόνια. Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι, λόγω της κρίσης, αυξάνουν τα περιστατικά που θα πάνε στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των Ελλήνων που πάσχουν από φυματίωση είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνο των μεταναστών. Οι Έλληνες όμως - λίγο πολύ - έχουν κοινωνική ασφάλιση και μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ οι μετανάστες που είναι άνεργοι, διατρέφονται άσχημα και ζουν σε κακές συνθήκες, δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τη νόσο. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση γι' αυτή την κατηγορία των ασθενών γιατί το νοσοκομείο μπορεί να τους καλύψει για έναν μήνα μόνο. Μετά μένουν χωρίς περίθαλψη και χωρίς φάρμακα» εξηγεί ο κ. Ζαρογουλίδης.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, που λειτουργεί εδώ και 16 μήνες στη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουν διαγνωστεί ή αντιμετωπιστεί ορισμένα περιστατικά φυματίωσης, αλλά δεν υπάρχουν - μέχρι στιγμής - στατιστικά στοιχεία που να δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης.

«Πρόσφατα, είδα στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ένα περιστατικό ανθεκτικής φυματίωσης που είχε διαγνωστεί στις αρχές του χρόνου στην Αθήνα, στο "Σωτηρία". Επρόκειτο για ανασφάλιστο που ήρθε να κάνει τις εξετάσεις και να πάρει τα φάρμακά του. Όμως δεν έχω σαφή εικόνα για τα περιστατικά φυματίωσης που έρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Η φυματίωση είναι ένα πρόβλημα των ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη φαρμακευτική αγωγή και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες. Η φαρμακευτική αγωγή για την απλή μορφή φυματίωσης είναι απλή και μπορεί ο ασθενής, μετά από μία βδομάδα αγωγής, να σταματήσει να διασπείρει τη νόσο. Θα πρέπει, όμως, να συνεχίζει τη θεραπεία, η οποία μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως έναν χρόνο. Αν σε αυτό το διάστημα σταματάει να παίρνει τα φάρμακά του και μετά ξαναρχίζει να τα παίρνει, δημιουργείται ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικής μορφής φυματίωσης,για τη θεραπεία της οποίας χρειάζεται συνδυασμός φαρμάκων που στοιχίζουν ακριβά» αναφέρει ο Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι ένας από τους 20 παθολόγους που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Η πολυανθεκτική φυματίωση δεν είναι πρόβλημα μόνο στη χώρα μας. Στοιχεία της «Έκθεσης 2012 για τη Φυματίωση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν 630.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) παγκόσμια καθώς και ότι η μορφή αυτή της νόσου έχει εντοπιστεί σε 84 χώρες. Το 3,7% των νέων περιπτώσεων και το 20% των παλαιών που αντιμετωπίζονται τώρα σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι έχουν πολυανθεκτική φυματίωση, με την υψηλότερη αναλογία στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει το ΚΕΛΠΝΟ, για το 2011 δηλώθηκαν 476 κρούσματα, από τα οποία τα 267 (56,1%) αφορούσαν Έλληνες και τα 203 (42,4%) αλλοδαπούς. Μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρήθηκε στην Αττική (5,9/100.000 πληθυσμού), ενώ το 42,7% των κρουσμάτων σε Έλληνες καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 65 ετών και το 75,9% των κρουσμάτων σε αλλοδαπούς καταγράφηκε στις ηλικίες 15-44 ετών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα ενθαρρύνει τα παιχνίδια με video games


Πολλοί γονείς έχουν δαιμονοποιήσει τη χρήση υπολογιστών και video games από τα παιδιά τους. Μια πρόσφατη όμως μελέτη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα η ενασχόληση με ταμπλέτες και βιντεοπαιχνίδια υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται με τη βοήθεια και υπό τον έλεγχο των γονέων. Το μυστικό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι να μην είναι μεγάλης διάρκειας η ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι και να μην παίζει ποτέ μόνο του, αλλά υπό την γονεϊκή καθοδήγηση.

Για να δούμε όμως ποια είναι η απεικόνιση του παιδικού εγκεφάλου, όταν το παιδί ασχολείται με ένα video game. Είναι λογικό, το πίσω μέρος του εγκεφάλου να είναι ενεργό, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι η περιοχή που ελέγχει τις αυτόματες κινήσεις. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και η μπροστινή περιοχή, που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη, είναι επίσης ενεργή.

«Αυτό είναι το μήνυμα κλειδί. Ξέρουμε πλέον ότι εάν μάθουμε στο παιδί τη σωστή χρήση των νέων αυτών βιντεοπαιχνιδιών, θα το βοηθήσουμε να χρησιμοποιεί τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου» δηλώνει ο Ολιβιέ Χουντ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Γαλλίας.

Για να επιτύχει όλη αυτή η προσπάθεια είναι αναγκαίο το παιδί να καταλάβει για τι ακριβώς πρόκειται. Σ’ αυτό το βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, ένα μικρό κορίτσι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια οθόνη αφής και ένα περιοδικό. Προσπαθεί να κινήσει την εικόνα στο χαρτί, όπως το κάνει με την οθόνη αφής.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι ο υπολογιστής είναι ένα μέσο, σαν όλα τα άλλα, με το οποίο μπορούν να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πράγματα. Αλλιώς είναι μια αντιπαραγωγική διαδικασία.

«Είναι ένα μέσο ανταλλαγής πληροφοριών που επιτρέπει στο παιδί να ανακαλύψει όχι μόνο τι μπορούμε να κάνουμε με το ίντερνετ, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να ονομάσει τα πράγματα που βλέπει. Μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται. Όλα αυτά το παιδί δεν τα κάνει αυθόρμητα. Καμιά ταμπλέτα δεν μπορεί από μόνη της να βοηθήσει ένα παιδί να κάνει κάτι», υπογραμμίζει ο ψυχίατρος Σερζ Τισερόν.

Το πρόβλημα είναι μερικές φορές οι ενήλικοι και η σχέση τους με τους υπολογιστές. Είναι οι πρώτοι που πολλές φορές ξεχνούν ότι ο υπολογιστής είναι απλά ένα μέσο και τα παιδιά τους δυστυχώς αντιγράφουν τη στάση των προτύπων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Εταιρεία Ύδρευσης Λάρισας ζητάει 55 άτομα



Στην πρόσληψη 55 εποχικών υπαλλήλων προχωράει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στη Λάρισα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2410687104.
Δείτε αναλυτικά τις θέσεις:
ΤΕΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2
ΔΕΒΟΗΘΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
5
ΥΕΕΡΓΑΤΩΝ
5
ΔΕΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ (ΕΚΣΚΑΦΕΑ ΦΟΡΤΩΤΗ ΟΜΑΔΑΣ Β' ΤΑΞΗΣ Δ')
4
ΔΕΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
20
ΔΕΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ
5
ΔΕΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
3
ΔΕΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
7
ΔΕΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ
4


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με παραπάνω ώρες των διορισμένων θα καλυφθούν τα σχολικά κενά


Το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για τις προσλήψεις μόλις 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Ολοένα και πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών από την ερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς οι προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δεν φαίνεται ότι επαρκούν για να καλυφθούν τα κενά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για τις προσλήψεις μόλις 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων το ερχόμενο έτος, αριθμός σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν φέτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα".

Παρότι αναμένεται να εγκριθούν κι άλλες πιστώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το πιο πιθανό είναι να μην επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών, δεδομένων και των ελαχίστων μόνιμων προσλήψεων που αναμένονται και φέτος.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει ότι θα αναδιοργανωθεί και ο τρόπος που τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει ακόμα αν αυτό θα αρκέσει για την κάλυψη των σχολείων του χρόνου, ή θα απαιτηθεί και αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμμαχία κατά του καρκίνου


Η τραγουδίστρια Sophie Ellis-Bextor και η παρουσιάστρια Caroline Flack ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο καμπάνιας κατά του καρκίνου.

Οι διάσημες κυρίες, έχοντας στο πλευρό τους ένα γκρουπ από νεαρές γυναίκες πόζαραν στο φακό του διάσημου φωτογράφου Jason Bell, περνώντας ένα μήνυμα ζωής υπέρ του αγώνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η φωτογράφιση έγινε προκειμένου να δώσουν ένα κίνητρο σε άνδρες και γυναίκες, για να τρέξουν στον αγώνα «Race for Life» που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στο Λονδίνο.









Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» 335.557 συντάξεις


Σε αναστολή 335.557 συντάξεων αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ακόμη και από την 1η Απριλίου, για όσους ασφαλισμένους δεν έχει καταγραφεί στα μητρώα τους οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης με αυτό τον τρόπο θέλει να σταματήσει την οικονομική «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων εξαλείφοντας τις παράνομες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, επί συνόλου 4.390.378 συντάξεων εμφανίζονται 167.364 με κενά ή άκυρα ΑΜΚΑ (απόκλιση 3,81%) και 152.311 με κενά ή άκυρα ΑΦΜ (3,46%). Επιπροσθέτως έχουν εντοπιστεί 15.882 συντάξεις με ταυτόχρονα κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για τις οποίες έχει ήδη δοθεί οδηγία άμεσης αναστολής τους. Συνολικά πρόκειται για 335.557 συντάξεις οι οποίες θα ανασταλούν από την 1η Μαΐου αν δεν απογραφούν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ εάν δεν συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία θα διακοπούν 96.232 συντάξεις, στο δημόσιο 59.550, στο επικουρικό του ΙΚΑ 57.295, στο ΤΕΑΔΥ 47.801, στον ΟΓΑ 28.223, στο ΤΑΠΟΤΕ 17.994, στο ΜΤΠΥ 12.173.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εκτιμάται ότι οι συντάξεις «φαντάσματα» που θα εντοπιστούν θα αγγίξουν τις 60.000 μέσω της διαδικασίας απογραφής και της εφαρμογής του συστήματος «Αριάδνη». Η ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να αγγίξει τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα για τα Ταμεία για τα οποία οι έλεγχοι θα διενεργηθούν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31/05/2013. Με την ολοκλήρωση και των ελέγχων στις χορηγούμενες συντάξεις αιτίας θανάτου, θα προκύψει, για πρώτη φορά, μια πλήρης και καθαρή εικόνα του συνόλου των συνταξιούχων και των παροχών, ενώ θα καταγραφεί πλήρως το μέγεθος της παραβατικότητας.

Εφόσον στη ροή δεδομένων που θα διενεργηθεί μεταξύ των Ταμείων, του Δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ στις 10/04/2013, διαπιστωθούν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή κενοί ή άκυροι ΑΦΜ των συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη. Η σύνταξη θα επαναχορηγείται άμεσα με την κατάθεση του ελλείποντος στοιχείου στον αρμόδιο φορέα.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις άξονες για την εξάλειψη της παραβατικότητας του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

-Ο πρώτος άξονας υλοποίησης του σχεδίου δράσης αφορά τη διενέργεια καθολικής αυτοπρόσωπης καταγραφής συνταξιούχων, ταυτόχρονα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και το Δημόσιο για το έτος 2012 και οι οποίες συνεχίστηκαν το 2013.

-Για τη συστηματική παρακολούθηση της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος από τις ενέργειες απογραφής, δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τον όρο: «Μητρώο Παραβατικότητας», στην οποία καταχωρούνται και παρακολουθούνται τα στοιχεία των αναπόγραφων συνταξιούχων, τα στοιχεία αναστολής καταβολής συντάξεων καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.

-Με την αριθμ. Φ 80000/οικ.29810/1981/14.12.12 εγκύκλιο διενεργείται απογραφή συνταξιούχων αιτίας θανάτου, ένας ασφαλιστικός τομέας παροχών, ο οποίος ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης. Για όσα Ταμεία η διαδικασία ελέγχου έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία των δικαιούχων η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31/03/2013.

-Με τη θεσμοθέτηση του συστήματος «Αριάδνη» εξασφαλίζεται ο πλήρης αποκλεισμός της εμφάνισης νέων φαινομένων παραβατικότητας στο μέλλον, όσον αφορά στη λήψη συνταξιοδοτικών και άλλων παροχών.

Αναλυτικότερα ο αριθμός των συνταξιούχων χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ανά ταμείο είναι:

1. ΙΚΑ 96.232
2. ΔΗΜΟΣΙΟ 59.550
3. ΕΤΕΑΜ 57.295
4. ΤΕΑΔΥ 47.801
5. ΟΓΑ 28.223
6. ΤΑΠΟΤΕ 17.994
7. ΜΤΠΥ 12.173
8. ΕΤΕΑ 3.448
9. ΤΑΔΚΥ 3.227
10. ΝΑΤ 1.923
11. ΟΑΠ ΔΕΗ 1.500
12. ΜΤΝ 939
13. ΤΕΑΙΤ 729
14. ΟΑΕΕ 69
15. ΕΤΑΑ 49

Στο στόχαστρο οι διπλοσυνταξιούχοι

Περικοπές στις συντάξεις 100.000 διπλοσυνταξιούχων έρχονται από τον Απρίλιο για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή τέσσερις ασφαλιστικοί νόμοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η έλλειψη μέχρι σήμερα ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης συνταξιούχων είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους εφαρμογής τεσσάρων ψηφισμένων νόμων (άρθρο 38 του Ν. 3863/2010, άρθρο 11 του Ν. 3865/2010, άρθρο 44 του Ν. 3986/2011 και άρθρο 6 του Ν. 4051/2012) λόγω μη δυνατότητας υπολογισμού του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο.

Με αυτό τον τρόπο, ενώ η πλειοψηφία των συνταξιούχων υπέστη τις προβλεπόμενες από τους παραπάνω νόμους προσαρμογές, για ένα τμήμα αυτών οι νομοθετημένες περικοπές δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να διατηρούνται εστίες αδικίας και ανισορροπίας στο σύστημα.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει ήδη ζητηθεί η αποστολή στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μέχρι και την 10/4/2013, συγκεκριμένου ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Στις 10/4/2013 θα γίνει επανεκκίνηση του συστήματος και επανυπολογισμός όλων των συντάξεων στην κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των νόμων προς άρση κάθε αδικίας που δημιουργήθηκε λόγω της άνισης μεταχείρισης των συνταξιούχων.

Επίσης από τις 10/5/2013 θα εφαρμοστεί και η αναδρομική περικοπή από 1/1/2013 του Ν.4093/2012 για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που αυτή δεν έχει ήδη εφαρμοστεί.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις


Το… 48άρι της σχεδιάζει να τραβήξει η κυβέρνηση στην επικείμενη νέα συνάντησή της, την ερχόμενη εβδομάδα, με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμη την πρότασή του για τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που θα έχει άμεση εφαρμογή και θα προωθηθεί στη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι ρυθμίσεις, όπως αποκάλυψε στη Realnews κορυφαίο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι δύο: μία πάγια και μία έκτακτη.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο, η έκτακτη ρύθμιση -ή της «τελευταίας ευκαιρίας»- θα προβλέπει 48 δόσεις και η πάγια από 18 έως 36, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Η έκτακτη θα αφορά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πάγια τα μελλοντικά.

«Μπορεί να βάλαμε πολύ νερό στο κρασί μας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», τόνισε ο ίδιος παράγοντας όσον αφορά τα πολλά βήματα που έκανε πίσω το οικονομικό επιτελείο από τις 60 δόσεις που ήθελε, όμως σε αυτό το σημείο «δεν υποχωρούμε άλλο και σίγουρα όχι πέραν του ισχύοντος καθεστώτος», είπε αναφερόμενος στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπουν ήδη τις 48 δόσεις, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονταν ποτέ από τις εφορίες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...