Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Έρευνα ενθαρρύνει τα παιχνίδια με video games

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλοί γονείς έχουν δαιμονοποιήσει τη χρήση υπολογιστών και video games από τα παιδιά τους. Μια πρόσφατη όμως μελέτη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα η ενασχόληση με ταμπλέτες και βιντεοπαιχνίδια υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται με τη βοήθεια και υπό τον έλεγχο των γονέων. Το μυστικό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι να μην είναι μεγάλης διάρκειας η ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι και να μην παίζει ποτέ μόνο του, αλλά υπό την γονεϊκή καθοδήγηση.

Για να δούμε όμως ποια είναι η απεικόνιση του παιδικού εγκεφάλου, όταν το παιδί ασχολείται με ένα video game. Είναι λογικό, το πίσω μέρος του εγκεφάλου να είναι ενεργό, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι η περιοχή που ελέγχει τις αυτόματες κινήσεις. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και η μπροστινή περιοχή, που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη, είναι επίσης ενεργή.

«Αυτό είναι το μήνυμα κλειδί. Ξέρουμε πλέον ότι εάν μάθουμε στο παιδί τη σωστή χρήση των νέων αυτών βιντεοπαιχνιδιών, θα το βοηθήσουμε να χρησιμοποιεί τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου» δηλώνει ο Ολιβιέ Χουντ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Γαλλίας.

Για να επιτύχει όλη αυτή η προσπάθεια είναι αναγκαίο το παιδί να καταλάβει για τι ακριβώς πρόκειται. Σ’ αυτό το βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, ένα μικρό κορίτσι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια οθόνη αφής και ένα περιοδικό. Προσπαθεί να κινήσει την εικόνα στο χαρτί, όπως το κάνει με την οθόνη αφής.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι ο υπολογιστής είναι ένα μέσο, σαν όλα τα άλλα, με το οποίο μπορούν να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πράγματα. Αλλιώς είναι μια αντιπαραγωγική διαδικασία.

«Είναι ένα μέσο ανταλλαγής πληροφοριών που επιτρέπει στο παιδί να ανακαλύψει όχι μόνο τι μπορούμε να κάνουμε με το ίντερνετ, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να ονομάσει τα πράγματα που βλέπει. Μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται. Όλα αυτά το παιδί δεν τα κάνει αυθόρμητα. Καμιά ταμπλέτα δεν μπορεί από μόνη της να βοηθήσει ένα παιδί να κάνει κάτι», υπογραμμίζει ο ψυχίατρος Σερζ Τισερόν.

Το πρόβλημα είναι μερικές φορές οι ενήλικοι και η σχέση τους με τους υπολογιστές. Είναι οι πρώτοι που πολλές φορές ξεχνούν ότι ο υπολογιστής είναι απλά ένα μέσο και τα παιδιά τους δυστυχώς αντιγράφουν τη στάση των προτύπων τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.