Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

"Παραθυράκι" για προσλήψεις



Σε τρεις περιπτώσεις επιτρέπει το Σύνταγμα να προσλαμβάνονται σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα συμβασιούχοι για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο είναι να έχει προηγηθεί η έκδοση νόμου που θα καθορίζει τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), η οποία δεν μπορεί να είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα, ρητά απαγορεύεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ' αριθμ. 86/2012 γνωμοδότησή τους αναφέρουν ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο (το έτος 2001) άρθρο 103 του Συντάγματος σε τρεις περιπτώσεις είναι, πλέον, επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αφενός, με το Δημόσιο ή άλλούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφετέρου με φυσικά πρόσωπα.

1) Η πρώτη περίπτωση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών και μόνον, για μη νομοθετημένες οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι για την σύναψή των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος (όπως λέγεται στη νομική ορολογία), ο οποίος καθορίζει και την χρονική τους διάρκεια, η οποία δεν μπορεί να είναι μακρά (παράγραφοι 2 και 8 άρθρο 103 Συντάγματος)

2) Η δεύτερη αφορά συμβάσεις είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου για την κάλυψη είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών είτε παγίων και διαρκών αναγκών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι: α) τα προσλαμβανόμενα πρόσωπα καταλαμβάνουν νομοθετημένες οργανικές θέσεις, και β) ότι ανήκουν είτε στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό είτε στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό

3) Η τρίτη και τελευταία περίπτωση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μόνον) για την κάλυψη νομοθετημένων οργανικών θέσεων με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο ειδικό επιστημονικό ή στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι για την σύναψη των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ο οποίος καθορίζει και την χρονική τους διάρκεια, η οποία δεν μπορεί να είναι μακρά (παράγραφος 8 άρθρου 103 Συντάγματος).

Τέλος, υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι, το ίδιο άρθρο 103 του Συντάγματος στην παράγραφο 8 θεσπίζει ρητή απαγόρευση της μονιμοποιήσεως των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και της ρητής επίσης απαγόρευσης μετατροπής των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν είσοδος κάθε Σάββατο στο δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας



Από τις 08:00 έως τις 15:00.

«Ανάσες δροσιάς» προσφέρει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας στους Θεσσαλονικείς καθώς παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και μάλιστα με δωρεάν είσοδο για το κοινό κάθε Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 15:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κολυμπήσει κανείς στην πισίνα είναι να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση (από δερματολόγο και παθολόγο ή καρδιολόγο) προκειμένου να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Τούμπας το οποίο παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 08:30-14:30 και από τις 15:30-21:00, λειτουργούν τμήματα υδρογυμναστικής υψηλής επιβάρυνσης-aqua aerobic, υδρογυμναστικής χαμηλής επιβάρυνσης, εκμάθησης κολύμβησης παίδων-εφήβων(προχωρημένων και αρχαρίων) και Ακαδημία.

Δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιούν την πισίνα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, (γονείς και παιδιά), οι δικαιούχοι βιβλιαρίων υγείας (απορίας), τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς στο Δημοτικό Κολυμβητήριο υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και η κατάλληλη υποδομή για την άθληση και των ΑμεΑ.

Στις κατηγορίες με έκπτωση 50% συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ, στρατευμένοι, δημοτικοί υπάλληλοι, σύζυγοι και ανήλικα τέκνα αυτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο «πράσινο» σχολείο αποκτά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών



Με προϋπολογισμό 4,45 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο αποκτά η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 8ο Δημοτικό Σχολείο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, το οποίο θα παραδοθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Αυγούστου.

Το σχολείο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 4.550.000 ευρώ και καλύπτει όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με βάση τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, για τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στα δύο ολοήμερα νηπιαγωγεία (8ο και 15ο), στον τομέα Τειχών. Πρόκειται για ένα επιπλέον βιοκλιματικό πολυδύναμο νηπιαγωγείο, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται,εξάλλου, και το 16ο νηπιαγωγείο, στην περιοχή Κρυονερίου, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Το ολοήμερο, πολυθέσιο και βιοκλιματικό κτίριο, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ, είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, καταργώντας τη φιλοξενία των νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, έντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αποκτά και το 1ο Λύκειο Νεάπολης, όπου οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Το κόστος του έργου καλύφθηκε από δημοτικούς πόρους.

«Το ενδιαφέρον μας για την παιδεία και την εκπαίδευση των νέων βρίσκεται σταθερά στις πρώτες προτεραιότητές μας, κάτι που αποδεικνύεται με έργα σε βάθος χρόνου, χωρίς λαϊκισμούς και συμβιβασμούς», τονίζει-μεταξύ άλλων-ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος δικαίως αποκτά τον τίτλο «του πλέον ευαίσθητου και πρωτοπόρου δήμου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη γνώση».



Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε τους γονείς του για πρώτη φορά



Ο 18 μηνών Finn υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση στον εγκέφαλο
.
Ο 18 μηνών Finn Johnson άκουσε τη φωνή των γονιών του για πρώτη φορά. Υποβλήθηκε σε μια λεπτή επέμβαση κατά την οποία οι γιατροί του εμφύτευσαν ένα ακουστικό, που επανασυνδέει τα ακουστικά νεύρα με τον εγκέφαλο.

Όταν ενεργοποιήθηκε το μηχάνημα, η αντίδρασή του επιβεβαίωσε στους γιατρούς ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και ότι ο Finn πλέον μπορούσε να ακούσει για πρώτη φορά στη ζωή του!

Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Verona.





Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησε τον καρκίνο δύο φορές



Και έχει βάλει στόχο να το καταφέρει άλλη μία!
Η 27χρονη Lyndsey Roughton χτυπήθηκε από τον καρκίνο δύο φορές και αφιέρωσε τη ζωή της στη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η νεαρή γυναίκα ήταν αποφασισμένη να νικήσει την αρρώστια και να μην παρατήσει τη ζωή της... αλλά η τύχη δεν της χαμογέλασε. Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι έχει μπροστά της μόνο λίγους μήνες ζωής!

Παρότι είχε νικήσει τον καρκίνο στον εγκέφαλό της δύο φορές και οι γιατροί της είχαν πει ότι ήταν «καθαρή», ο καρκίνος επέστρεψε πιο επιθετικός.

Όμως η Lyndsey αποφάσισε να μην το βάλει κάτω, παρόλο που έχει μπροστά της από δύο μήνες ζωής μέχρι δύο χρόνια το περισσότερο! Συνεχίζει να προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για το φιλανθρωπικό σωματείο The Christie, ενώ υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες!



«Δεν ακούω τι μου λένε. Μου είχαν πει ότι οι δύο πρώτοι καρκίνοι ήταν ανίατη και δε μπορούσαν να γιατρευτούν, αλλά εγώ απαλλάχτηκα από αυτούς και ελπίζω να τους διαψεύσω για άλλη μια φορά» δήλωσε η ίδια.

Ο μέσος όρος ζωής για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα είναι ένας χρόνος. Περίπου 6% των ασθενών επιζούν μέχρι και πέντε χρόνια μετά από τη διάγνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι βάρδιες κάνουν κακό στην καρδιά σας



Ειδικά για όσους εργάζονται νύχτα.

Οι νυχτερινές βάρδιες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Έρευνα που έγινε σε 2 εκατ. ανθρώπους έδειξε ότι όσοι εργάζονταν σε βάρδιες είχαν 25% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Όσοι μάλιστα δουλεύουν στη νυχτερινή βάρδια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε ποσοστό 41%, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της επιθεώρηση British Medical Journal.

Ακόμη, όσοι εργάζονται σε βάρδιες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτούν μη υγιεινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα να τρώνε junk food, να μην κοιμούνται καλά και να μην γυμνάζονται… οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και διαβήτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιδεύοντας με μωρό



Πώς θα αντιμετωπίσετε το κλάμα κατά τη διάρκεια πτήσης
.
Το ταξίδι με αεροπλάνο όταν υπάρχει ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί είναι κάτι που προκαλεί άγχος στους γονείς, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε ξεκουραστεί αρκετά πριν ταξιδέψετε.

Ένα μωρό ίσως βρει την πτήση χαλαρωτική και μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα και να κοιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο θηλασμός ή το τάισμα με το μπιμπερό κατά την απογείωση και την προσγείωση θα βοηθήσει να μην κλείσουν τα αφτιά του, αφού η κατάποση εξισορροπεί την πίεση που συγκεντρώνεται στα αφτιά εκείνη τη στιγμή. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να του δώσετε να πιει χυμό με ένα καλαμάκι.

Μόλις απογειωθείτε, είναι προτιμότερο να περπατάτε πάνω κάτω στο διάδρομο με το ανήσυχο μωρό σας παρά να είναι απαρηγόρητο για ώρες. Μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή κοιτώντας έξω από το παράθυρο.

Το άγχος να κρατήσετε ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας ευχαριστημένο μπορεί να είναι τεράστιο, ειδικότερα όταν θέλει να τρέχει ελεύθερα μέσα στο αεροπλάνο.

Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μια τσάντα με σνακ και παιχνίδια για να το διασκεδάσετε και να μη βαρεθεί. Μια καλή ιδέα είναι οι μαριονέτες, τα βιβλία αφής ή με δραστηριότητες. Ένα παιδί που μπορεί να κρατήσει μολύβι ίσως να ήθελε να ζωγραφίσει για λίγο.

Κάποια σνακ που του αρέσουν, τα οποία θα του τα δίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως καθησυχάσουν και απασχολήσουν το μικρό σας.

Προσπαθήστε να αγνοήστε τυχόν αγενή σχόλια από τους άλλους επιβάτες. Το πιο πιθανόν είναι να εκφράσουν τη συμπάθειά τους όταν σας δουν ότι προσπαθείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας.

Ίσως να κάθεται και κάποιο ευγενικό άτομο δίπλα σας, που είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει διασκεδάζοντας για λίγο το παιδί σας. Κάποιες φορές ένα διαφορετικό, άγνωστο πρόσωπο είναι ό,τι χρειάζεται για να αλλάξει η διάθεση του μωρού.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικές ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς



Για 90 σταθμούς στην Αθήνα, υπάρχουν μόνο 140 συμβασιούχοι.

Στο δρόμο μένουν οι συμβασιούχοι που εργάζονταν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας με αποτέλεσμα τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι τεράστια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί να μπουν στους 90 βρεφονηπιακούς σταθμούς που υπάρχουν στην πρωτεύουσα συνολικά 5.800 παιδιά αλλά λόγω των τραγικών ελλείψεων στη στελέχωση των θέσεων, πολλά από αυτά δεν θα τα καταφέρουν.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις που θα υπάρξουν από τη νέα χρονιά καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις σε 270 υπαλλήλους και θα μείνουν μόνο περίπου 140 εργαζόμενοι που εκ των πραγμάτων μαζί με το μόνιμο προσωπικό φαίνεται να μη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των 90 σταθμών που υπάρχουν στο δήμο Αθηναίων.



Αναφέρουν μάλιστα ότι δε θα μπορούν να καλύψουν τα κενά στην καθαριότητα και τη σίτιση των παιδιών που θα δημιουργηθούν με τις πληροφορίες όμως να αναφέρουν ότι ο δήμος Αθηναίων κάνει προσπάθειες μέσω του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 100 συμβασιούχων εργαζόμενων.

Οι ειδικευμένοι υπάλληλοι απαντούν σε αυτό λέγοντας ότι ακόμη κι αν αυτό συμβεί, οι καινούργιοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις καθώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Γι’ αυτό έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο δημοτικό βρεφοκομείο Αθηνών που βρίσκεται στα Σεπόλια, προκειμένου, όπως λένε, να μελετήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Ακούστε τι λέει η συμβασιούχος, Σοφία Καραμπή.





Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Οι ιατρικοί έλεγχοι που γίνονται κάθε μήνα της κύησης.

Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται γύρω στην 6η-7η εβδομάδα κυήσεως όπου βλέπουμε την καρδιακή λειτουργία και ενδομήτριο σάκο. Όταν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος και παρακολουθούμε την κύηση κάθε 3 εβδομάδες.

Σε περιπτώσεις όπως κύηση από εξωσωματική γονιμοποίηση ή σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών ή εξωμήτριο κύηση η παρακολούθηση είναι πιο συχνή. Στην πρώτη επίσκεψη, ενημερώνεται η γυναίκα για την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα, τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει και την πορεία της παρακολούθησης.

Μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας γίνεται μια εξειδικευμένη εξέταση, η αυχενική διαφάνεια η οποία σε συνδυασμό με το PAPP-A και free BHCG μας δίνει τις πιθανότητες για ένα έμβρυο να έχει κάποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία όπως σύνδρομο Down, τρισωμία 13 και άλλες.

Επίσης, γίνεται και ένας πρώτος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Εάν οι πιθανότητες για κάποια πάθηση είναι αυξημένες μπορεί να γίνει βιοψία τροφοβλάστης στη 13η εβδομάδα ή αμνιοκέντηση στη 17η εβδομάδα.

Εάν όλα είναι φυσιολογικά τότε η παρακολούθηση γίνεται ανά 3-4 εβδομάδες.

Μεταξύ 20ης και 22ης εβδομάδας γίνεται το υπερηχογράφημα β-επιπεδου όπου ελέγχεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου (καρδιά, πνεύμονες, ουροποιητικό, εγκέφαλος, γαστρεντερικό, πρόσωπο, άκρα κ.α.).

Πέραν των εξετάσεων που γίνονται κάθε μήνα στην έγκυο όπως γεν. αίματος και γεν. ούρων, στη 28η εβδομάδα κάνουμε και την καμπύλη σακχάρου εκτός και εάν -λόγω ιστορικού- γίνει πιο νωρίς.

Στην 32η εβδομάδα κυήσεως γίνεται doppler όπου ελέγχουμε την ανάπτυξη και την αιμάτωση του εμβρύου.

Στον τελευταίο μήνα της κυήσεως η παρακολούθηση είναι πιο συχνή κάθε 7-12 ημέρες και ελέγχετε το έμβρυο υπερηχογραφικά αλλά και με καρδιοτοκογράφο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα από τον Ιατρικό Σύλλογο στις φυλακές Αυλώνα



Σε συνεργασία με το δήμο Αμαρουσίου
.
Φάρμακα πρώτης ανάγκης και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό παρέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στις Φυλακές Ανηλίκων στον Αυλώνα για τις ανάγκες των κρατούμενων παιδιών και εφήβων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος για ακόμη μία φορά προσέφερε ρούχα, κομοδίνα για τις ανάγκες ένδυσης και διαβίωσης, καθώς και μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ για τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

«Σε ένα κράτος που δεν μπορεί, είμαστε κοντά στα παιδιά που μας χρειάζονται, όχι για να αντικαταστήσουμε το κράτος, αλλά για να δώσουμε σε αυτή τη νέα γενιά μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους για να ζουν ανθρώπινα και υγιεινά ως την αποφυλάκισή τους. Και ας μην ξεχνούμε ότι η φυλάκιση αυτών των παιδιών δεν εξαρτάται από τη βούλησή τους, αλλά τις περισσότερες φορές από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρέασαν καταλυτικά τη διαβίωση και την επιβίωσή τους. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους», τόνισε από τις φυλακές ο κ. Πατούλης.

Με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό οργανισμό Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι κοντά σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και προσπαθεί καθημερινά με 228 εθελοντές γιατρούς να διασφαλίσει την υγεία χιλιάδων παιδιών παραμελημένων και ανασφάλιστων. Στα πλαίσια αυτά ξεκινάει το Σεπτέμβριο Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού σε 5 σταθμούς της Αττικής, κατά την οποία προβλέπεται να καλυφθούν και οι εμβολιαστικές ανάγκες των φυλακισμένων παιδιών στην Αυλώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικοι δοκιμάζουν έκσταση και κοκαΐνη



Κάνουν χρήση κάνναβης από την ηλικία των 7 ετών.

Παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών στη Μεγάλη Βρετανία παίρνουν έκσταση και κάνουν χρήση κάνναβης, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail. Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι αρκετοί ανήλικοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, επειδή οι γονείς τους αποτυγχάνουν να τους ελέγξουν.

Έρευνα για την εγκληματικότητα που διεξήχθη φέτος στη χώρα έδειξε για πρώτη φορά ότι ανήλικοι κάνουν χρήση των πιο «διάσημων» ναρκωτικών ουσιών –κάνναβη, έκσταση και κοκαΐνη. Το ένα τρίτο αυτών που έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας, τη δοκίμασαν σε ηλικία μικρότερη των 16 ετών.

Περίπου το 6% αυτών που δοκίμασαν κοκαΐνη πρώτης ποιότητας, την πήραν στο σχολείο και το 8,2% πήρε έκσταση πριν κλείσει τα 16.

«Μιλάμε για ένα πρόβλημα που αγγίζει χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο και όπως δείχνουν τα δεδομένα, οι γονείς είναι αυτοί που επηρεάζουν τα παιδιά τους και το πώς προσεγγίζουν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ» είπε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Family Lives, Jeremy Todd.

«Αν “εξοπλίσουμε” τους γονείς με τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα παιδιά από το να “πειραματίζονται” σε πρώιμη ηλικία με τις ουσίες και να αποφύγουμε το να μπλεχτούν με αυτές στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή τους» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θα κλείσει κανένα νοσοκομείο»



Για συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας.

Κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με την τρόικα.

Ποτέ δεν ετέθη θέμα για λουκέτο σε νοσοκομεία είπε χαρακτηριστικά, αλλά διευκρίνισε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών σε νοσοκομεία, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία τους.

Όπως αποκάλυψε, ο στόχος είναι να έχουμε 661 λιγότερα τμήματα μέχρι το τέλος του 2012 και εξήγησε ότι «προτεραιότητα μας είναι η πληρότητα και η ποιότητα των παροχών υγείας προς τους πολίτες».

Όταν ρωτήθηκε αν πιέσθηκε από τις απαιτήσεις της τρόικας, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «εν αισθάνθηκα καμία πίεση, όλοι παλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί» και τόνισε ότι εκφράσθηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την ηλεκτρονική αποτύπωση των χειρόγραφων συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά το πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασθενή, ανά έτος, ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει καν συζητηθεί ή προταθεί.

Ο κ. Λυκουρέντζος εκτίμησε μετά τη συνάντηση, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι η νοσοκομειακή δαπάνη θα κλείσει εντός στόχων στα 2,2 δισ. ευρώ, και η φαρμακευτική στα 2,8 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Όπως πρόσθεσε έχει ήδη υπολογιστεί για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clow back (ό,τι υπερβαίνει δηλαδή τη μηνιαία προϋπολογισμένη δαπάνη για φάρμακα) που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό ανέρχεται στα 152,6 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έχει πέσει έξω η φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης έχει υπολογιστεί και το rebate (επιστροφές) που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία για τους δυο πρώτους μήνες του 2012.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση με την τρόικα για μέτρα που αφορούν το 2013 και το 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Η γιόγκα μετά το εγκεφαλικό βελτιώνει την ισορροπία



Τα οφέλη της σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν επιβιώσει από ένα εγκεφαλικό και έχουν σταματήσει τις θεραπείες αποκατάστασης να βελτιώσουν την ισορροπία τους, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα πιθανά οφέλη από τη γιόγκα σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό έξι μήνες νωρίτερα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Doctor Arlene Schmid, ανέφερε: «Σε ασθενείς εγκεφαλικού μια συνεδρία γιόγκας σε ομαδικό τμήμα φαίνεται πως βελτιώνει την κίνηση και την ισορροπία τους».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Stroke.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψεύτες εντοπίζουν πιο εύκολα τους… όμοιούς τους



Ανιχνεύουν το ψέμα με μεγαλύτερη άνεση.

Οι άνθρωποι είναι πολύ κακοί στο να «εντοπίζουν» την απάτη –ίσως επειδή υπάρχουν αρκετοί απατεώνες ανάμεσά μας-. Μια ομάδα όμως ανθρώπων τα καταφέρνει πολύ καλά… και δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους ψεύτες!

Ερευνητές του πανεπιστημίου University College στο Λονδίνο εξέτασαν 51 εθελοντές στην ικανότητά τους να λένε και να διακρίνουν τα ψέματα και ανακάλυψαν ότι οι ψεύτες εντόπιζαν τους «ομοίους» τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Όλως παραδόξως η ικανότητα αυτή δεν σχετίζεται με το δείκτη IQ ή τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η ικανότητα του «ψεύτη» είναι κάτι ξεχωριστό.

Όσοι είναι καλοί στο να λένε ψέματα, μπορούν να τα ξεχωρίσουν πιο εύκολα από τους «μη ψεύτες».

Υπάρχουν καθαρά «σημάδια» που αποκαλύπτουν όταν κάποιος ψεύδεται, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τους παίρνει περισσότερη ώρα για να… ξεστομίσουν αυτά που έχουν να πουν!



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ



Μάθετε για τη διεγερτική δράση της καφεΐνης.

Κάθε πρωί ξυπνάτε με τη σκέψη του και κατά τη διάρκεια της ημέρας συντροφεύει τα διαλείμματα στη δουλειά, χαρίζοντας σας τόνωση για να συνεχίσετε. Ο λόγος για τον καφέ. Κι αν κι εσείς ανήκετε στους λάτρεις του, έχετε σκεφτεί ποτέ τι άλλο σας προσφέρει πέρα από τη μοναδική μυρωδιά και γεύση του;

Η διεγερτική δράση της καφεΐνης

Ο καφές μας «ξυπνάει» και όχι μόνο επειδή συνηθίζεται να συνοδεύει το πρωινό μας γεύμα. Η καφεΐνη που περιέχει ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πνευματική κούραση. Απολαύστε λοιπόν ένα ποτήρι παγωμένο στιγμιαίο καφέ που θα σας δροσίσει και θα σας τονώσει ταυτόχρονα προκειμένου να αξιοποιήσετε στο maximum τις δυνατότητές σας!

Κατά της γήρανσης και όχι μόνο

Με τον όρο αντιοξειδωτικά αναφερόμαστε σε μία ομάδα συστατικών που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας για το σώμα, προστατεύοντας από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι μερικοί από τους καθημερινούς παράγοντες που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στη ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τις φυσιολογικές διεργασίες που επιδρούν στη φθορά του οργανισμού εξαιτίας των ελεύθερων ριζών και κατ’ επέκταση στην γήρανση. Ο καφές, στη σημερινή εποχή, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών ιδιαίτερα στις δυτικού τύπου κοινωνίες, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή κάλυψη των αντιοξειδωτικών αναγκών μας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που συναντάμε σε ένα ποτήρι ή φλιτζάνι καφέ ανήκουν στην τάξη των πολυφαινολών με κύριους αντιπροσώπους το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, μία ιδιαίτερα δραστική τάξη αντιοξειδωτικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

Σύμμαχος και στη δίαιτα

Ο καφές αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος, αφού δεν αποδίδει θερμίδες όταν επιλέγουμε να τον καταναλώσουμε σκέτο. Και αν μιλήσουμε με νούμερα: ένα φλιτζανάκι σκέτου ελληνικού καφέ αποδίδει περίπου μία θερμίδα, ενώ ένα ποτήρι φραπέ με 4 γρ στιγμιαίου καφέ σας δίνει μόλις δύο! Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ αυξάνεται μόνο όταν προσθέτουμε συστατικά, όπως είναι η ζάχαρη και το γάλα. Υπολογίστε 20 θερμίδες επιπλέον για κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή/και κάθε γαλατάκι των 10ml και έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι θερμίδες εκτοξεύονται πραγματοποιώντας μικρές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η προσθήκη σαντιγί που ανεβάζει το «κασέ» κατά 75 θερμίδες για κάθε 30 γραμμάρια που διακοσμούν το ποτήρι σας!

Συμβάλλει στην ενυδάτωση

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν την παλαιότερη πεποίθηση πως η καφεΐνη οδηγεί στην αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα, προκαλεί μία αρκετά περιορισμένη διουρητική δράση, τόσο σε ένταση όσο και σε χρονική διάρκεια, που δεν είναι ικανή να διαταράξει την ισορροπία υγρών μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, η μέση δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου ή ελληνικού καφέ (70mg και 40mg αντίστοιχα) είναι πολύ μικρή για να έχει τέτοιου είδους επίδραση. Σύμφωνα και με τις τελευταίες συστάσεις όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα συμβάλουν στην ενυδάτωσή μας, ακόμη και αυτά που περιέχουν καφεΐνη, αφού αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό.

Έτσι, μέσα στα πλαίσια λοιπόν ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο καφές μπορεί να γίνει ένας καθημερινός διατροφικός μας σύμμαχος που θα ενισχύσει «σώμα και πνεύμα», χωρίς να σας επιβαρύνει με θερμίδες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μικρός ήρωας της «Μπάρτσα»



Η μοίρα τού έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, αλλά ο μικρός Γκάμπριελ δεν έπαψε να ονειρεύεται. Κι ένα όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Ο 11χρονος Βραζιλιάνος, που έχει γεννηθεί χωρίς πόδια, προπονήθηκε για μία εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Παρά τα κινητικά του προβλήματα, ο πιτσιρικάς έδειξε πως η θέληση και η αγάπη για το ποδόσφαιρο μπορούν να ξεπεράσουν ό,τι του στέρησε η φύση.

Οι άνθρωποι της ακαδημίας της «Μπάρτσα» έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον μικρό, όπως και ο Ντέκο. Ο γιος του άλλοτε άσου της Μπαρτσελόνα και νυν της Φλουμινένσε προπονείται στις ίδιες ακαδημίες. «Μου είπε ότι είχε έρθει ένα φανταστικό παιδί που δεν είχε πόδια, αλλά έπαιζε πολύ καλά. Η ιστορία του είναι πραγματικά εντυπωσιακή», τόνισε.




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία της τύφλωσης με ένεση


Χημική ουσία, που κατασκεύασαν ειδικοί του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλει, μπορεί σε ενέσιμη μορφή να προσφέρει θεραπεία στην τύφλωση.

Οι ειδικοί εφήρμοσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο προκειμένου να αποκαταστήσουν , τουλάχιστον ως έναν βαθμό, την όραση σε ποντίκια με συγγενή τύφλωση, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Neuron».

Ελπίζουν ότι μια βελτιωμένη εκδοχή της χημικής ουσίας που χρησιμοποίησαν και η οποία έχει την κωδική ονομασία «ΑΑQ» θα μπορεί να χαρίσει το φως σε άτομα με κληρονομικές μορφές τύφλωσης αλλά και σε όσα εμφανίζουν τύφλωση εξαιτίας της ηλικίας.

Η ουσία AAQ δρα κάνοντας τα «τυφλά» κύτταρα του αμφιβληστροειδούς να γίνουν ευαίσθητα στο φως. Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια με γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες οδηγούσαν σε τύφλωση μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννηση. Μετά την έγχυση πολύ μικρών ποσοτήτων της ουσίας στα μάτια των ζώων, εμφανίστηκε, της ευαισθησίας στο φως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το νομοσχέδιο για την παιδεία


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, καθώς καταργείται ο νόμος-πλαίσιο.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο


Διαβάστε περισσότερα...

Πήρατε το εκκαθαριστικό σας;


Νέα σειρά 674.902 εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλε στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για την 7η αποστολή στην οποία τα 474.188 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά, 144.556 είναι μηδενικά και 56.158 είναι πιστωτικά.

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 3.761.473 εκκαθαριστικά εκ των οποίων τα 2.562.135 είναι χρεωστικά, τα 885.989 είναι μηδενικά και τα 313.349 είναι πιστωτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκομείο κρατούσε τα μωρά


Περιστατικά ομηρίας βρεφών καταγγέλλουν ανασφάλιστες μητέρες, οι οποίες, αδυνατώντας να καταβάλουν τα έξοδα τοκετού, άφησαν τα μωρά τους σε δημόσιο νοσοκομείο, μέχρι να βρουν τα χρήματα.

Πολλές μητέρες καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο δεν τους έδινε το νεογέννητο μωρό τους, ούτε το πιστοποιητικό γεννήσεως, έως ότου πληρώσουν για τα έξοδα τοκετού.


Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πληρώνω


Τις πρώτες αρρυθμίες στην εξόφληση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ολοκληρώνεται μετ' εμποδίων και με πρωτοφανή καθυστέρηση η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Μέχρι και χθες, περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους και το σύστημα Taxis βγήκε εκτός λειτουργίας μέχρι το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, οι πρώτες ενδείξεις από τη ροή πληρωμών των φόρων εισοδήματος δείχνει ότι η είσπραξή τους θα γίνει μετ' εμποδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης στα τέλη Ιουνίου, σε σύνολο προσδοκώμενων εισπράξεων 133 εκατ. ευρώ, 22 εκατ. ευρώ έμειναν απλήρωτα, περίπου ένας στους έξι δεν πλήρωσε, και οι οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Οσον αφορά τα νέα εκκαθαριστικά, έρχεται η έβδομη παρτίδα με μέσο όρο 2.100 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράθυρο για τα αυθαίρετα



Ανοιχτό το θέμα για αλλαγές στο καθεστώς τακτοποίησης των αυθαιρέτων αφήνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προς αυτή την κατεύθυνση από το ΥΠΕΚΑ εξετάζουν από το ναδοθεί νέα παράταση μέχρι να αυξηθούν οι δόσεις και να μειωθούν τα πρόστιμα.

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Και αυτό, διότι στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η πρθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να υποβάλουν αίτηησ τακτοποίησης.

Αν τελικά δεν δοθεί νέα παράταση, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά στη Γερμανία



Ελληνες τεχνίτες ζητούν γερμανικές εταιρείες...

Δείτε το βίντεο από το Mega.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι για τους ανασφάλιστους


Περισσότερα από ένα εκατομμύριο είναι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας.

Τέλος σ΄ αυτό το πρόβλημα θα προσπαθήσει να βάλει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των αυτοκινήτων, ενώ προ των πυλών είναι μεγάλο χαράτσι για τους οδηγούς που δεν έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα




Δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα προνοιακά επιδόματα, με χιλιάδες δικαιούχους να βρίσκονται σε απόγνωση. Η Πόπη Γιαννοπούλου, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι περιμένει μέρα με τη μέρα για την εκταμίευση του ποσού.


Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας μπλοκάρει κούρεμα


Αρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις στις δικαιώσεις δανειοληπτών με τα κουρέματα χρέους και μάλιστα με μια αιτιολογία η οποία έρχεται να ταράξει τα νερά των νομικών κύκλων, προβληματίζοντας και προκαλώντας έκπληξη.

Η πρώτη έφεση από εισαγγελέα αυτεπαγγέλτως ασκήθηκε στη Ρόδο και αφορά το κούρεμα χρέους ύψους 443.000 ευρώ μιας 45χρονης. Προ μερικών ημερών, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου κατατέθηκε καθ' υπόδειξη της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσο από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας να μην ισχύσει η διαγραφή του χρέους για τη 45χρονη, θέτοντας ερωτήματα για τη "διαχείριση χρημάτων" που εκείνη έκανε, αλλά και για τη συνταγματικότητα του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου. Φόβους εκφράζουν οι νομικοί κύκλοι για την ισχύ της έφεσης πανελλαδικά, σε όλες τις αποφάσεις δικαίωσης δανειοληπτών, αλλά και για αντίστοιχες που μπορεί να ασκηθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψαν στη δουλειά τους


Γύρισαν στις εργασίες τους σήμερα το πρωί οι τρεις συμβασιούχες του ΚΕΠ Νέας Ιωνίας καθώς εκδόθηκε δικαστική απόφαση από το πρωτοδικείο (προσωρινή διαταγή) με την οποία πλέον νομιμοποιούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν αλλά και να πάρουν τα δεδουλευμένα 10 μηνών.

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενες ξεκίνησαν πριν μερικές εβδομάδες κινητοποίηση επίσχεση εργασίας) καταγγέλλοντας τη στάση του Δήμου απέναντί τους και ενώ δουλεύουν από τον Αύγουστο του 2011 χωρίς να έχουν πληρωθεί καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν είχε γίνει εφικτό να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της κινητοποίησης προκλήθηκε αναστάτωση στη λειτουργιά των δύο ΚΕΠ της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να γράφουν με τα μάτια



Νέα τεχνική γεννά ελπίδες.

Μία νέα πρωτότυπη τεχνολογία, που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τους παράλυτους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, να γράφουν μόνο με τα μάτια τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, αλλά θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτές τις κινήσεις, όπως ακριβώς αυτός θέλει. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους ασθενείς να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.

Οι ασθενείς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως ένα νοητό «στιλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20 έως 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς και με τα χέρια του.

Η βιντεοκάμερα παρακολουθεί συνεχώς την ματιά και «μεταφράζει» τις κινήσεις σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα, οπότε ο κέρσορας της οθόνης κινείται ανάλογα, παράγοντας σε γραπτή μορφή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς δεν βλέπουν την ίδια στιγμή τι «γράφουν» με τα μάτια τους, γι’ αυτό κατά καιρούς πρέπει να ελέγχουν στην οθόνη κατά πόσο είναι σωστή η γραπτή αναπαραγωγή των κινήσεων των ματιών τους.

Ο νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού Ζαν Λορενσό ευελπιστεί ότι η μέθοδός του θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, με τη νόσο Λου Γκέριγκ και γενικότερα με κάθε ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κινήσεων.

Ακόμα ο γάλλος επιστήμονας πιστεύει ότι η τεχνολογία «γραψίματος με τα μάτια» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Επίσης θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης με τα μάτια τους, όπως χειρούργους και αθλητές.

Ο γάλλος ερευνητής ήδη μελετά τη βελτίωση της τεχνολογίας τους και σχεδιάζει από το 2013 δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσο Λου Γκέριγκ).


Διαβάστε περισσότερα...

Στον παιδικό σταθμό όλο τον Αύγουστο!



Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει τους γονείς που έχουν ανάγκη.

Ανοιχτό θα κρατήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου έναν παιδικό σταθμό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των γονέων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Πρόκειται για μια προσπάθεια διευκόλυνσης όσων εργάζονται τον Αύγουστο και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, καθώς οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν στις 31 Αυγούστου. Είναι μάλιστα κάτι που γίνεται για πρώτη φορά καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία από άλλο δήμο της χώρας.

Συγκεκριμένα, στον παιδικό σταθμό της Πόντου θα λειτουργήσει από την 1η μέχρι τις 31 Αυγούστου ένα τμήμα για όλο το δήμο εξυπηρετώντας τους γονείς που έχουν άμεση ανάγκη. Ήδη, κάποιες οικογένειες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά η ακριβής καταγραφή τους αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα είναι και η λειτουργία των τριών θερινών τμημάτων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Εκεί, από τα μέσα Ιουνίου, απασχολούνται δημιουργικά περισσότερα από 350 παιδιά, από τις 7.30 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, με δραστηριότητες όπως η γυμναστική, το ομαδικό παιχνίδι, η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικών, το θέατρο, τα εικαστικά και η ενίσχυση ψυχικής υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτος στον κόσμο ο Έλληνας


Ο Βασίλης Παπάς, Έλληνας ερευνητής, πήρε την πρώτη θέση, στο διαγωνισμό ασφάλειας Bluehat που διοργάνωσε η Microsoft με έπαθλο 200.000 δολάρια. Ο Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστήμιου Columbia, Βασίλης Παππάς έλαβε την πρώτη θέση και το τσεκ των 200.000 δολαρίων, κατά την διάρκεια ενός πάρτι στο γνωστό συνέδριο των hackers, Blackhat, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Las Vegas.

Η απονομή, που θύμιζε λίγο από American Idol όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά μέσα, ανέδειξε άλλους δύο νικητές στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Τον Κροάτη Ivan Fratric από το Πανεπιστήμιο του Zagreb , που έλαβε 50.000 δολάρια και τον Jared DeMott ερευνητή ασφάλειας από την Harris Corp, που έλαβε 10.000 δολάρια.

Οι 3 ερευνητές υπέβαλαν τις ιδέες τους αναφορικά με την επίλυση ενός ιδιαίτερα εξειδικευμένου και δυσεπίλυτου προβλήματος που ονομάζεται “Return-Oriented Programming” (ROP). Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζουν οι «χακερς» και που συνήθως χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση ή την παράκαμψη «controls» ασφάλειας που διαθέτουν οι εφαρμογές. Ο έλληνας Βασίλης Παππάς μετά από έρευνα, δημιούργησε και πρότεινε μια λύση επονομαζόμενη “kBouncer” που επιτρέπει την αποτροπή των επιθέσεων ROP και “μπλοκάρει” την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα που φέρει τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας επιθέσεων.

Δείτε το βίντεο με την απονομή:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...