Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

"Αν δεν πετύχουμε, τέλος η κοινωνική πρόνοια το 2013"




Για κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εάν έως το 2013 δεν υπάρξει ανάπτυξη. Αναλυτικά ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι «αν δεν αναστραφεί το κλίμα έως το 2013 τότε οι υπουργοί δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές υποδομές».

Επιπροσθέτως ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι από 1.1.2012 θα βρίσκεται σε πλήρη δράση ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «κόντρα» όπως ο ίδιος τόνισε «στις συντεχνίες ακόμα και μέσα στην βουλή που δεν τον θέλουν» ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει σχετική αλλαγή ώστε δικαίωμα συνταγογράφησης να έχουν όλοι οι γιατροί.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπογραφεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε οι γιατροί του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έναρξη νέας σχέσης με 5000 ιατρούς. Η επιλογή θα γίνουν με κριτήρια που θα ανακοινωθούν το ερχόμενο διάστημα όμως σε αυτά θα υπολογιστεί και το νεαρό της ηλικίας. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στους πειθαρχικούς κανόνες που θα ισχύσουν για όσους θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι «θα διακόπτεται η συνεργασία λόγω υπερσυνταγογράφησης ενώ όσοι έχουν συνταγολόγιο θα τους αφαιρείται όπως και το ΑΜΚΑ. Θα φεύγουν και όταν λήξει η πειθαρχική ποινή το ξανασυζητάμε». Παράλληλα ο υπουργός άφησε αιχμές προς εκείνους που ζητούν την εξαίρεση συγκεριμένων ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ αναφέροντας ως παράδειγμα το ΝΑΤ στο οποίο όπως είπε «δεν εντάχθηκε και παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση». Τέλος ο κ. Λοβέρδος εξήγησε σε έντονο ύφος ότι τις πρώτες ημέρες του 2012 «θα υπάρξει βίαιη προσαρμογή για περαιτέρω μείωση 1 δις ευρώ στα φάρμακα» και τόνισε ότι αν υπάρξουν «ορισμένοι που αντισταθούν τότε θα φάει μια φλατ μείωση όλος ο φαρμακευτικός τομέας και τα φαρμακεία».

Για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μίλησε και ο συναρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης λέγοντας ότι πρέπει «να καλύψουμε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσα από ενιαίο σύστημα με σύγκλιση των πολλών συστημάτων που εφαρμόζει κάθε ταμείο». Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι εως σήμερα έχουν μειωθεί οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων και πως αν δεν είχαν επιτευχθεί τότε «θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε επιπλέον μείωση 10% στις συντάξεις. Αντιθέτως στα ταμεία ΤΑΥΤΕΚΟ, Οίκος Ναύτη και ΕΤΑΑ που είναι έξω από το σύστημα έχουμε αύξηση κατά 300 εκατομμύρια στις φαρμακευτικές δαπάνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος είναι «να φτάσουμε τις δαπάνες στα 7 δις από τα 10 που ήταν το 2009» γι αυτό πρόσθεσε πως προχωρά «στην εφαρμογή ενιαίου συνταγολογίου και από 1.1.2012 θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία που σημαίνει δυνατότητα ελέγχου δαπάνης και ελέγχου του προφιλ του κάθε παρόχου (γιατρού φαρμακοποιού)», της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του ενιαίου κανονισμού παροχών και σε ενιαίες συμβάσεις με παρόχους. Τέλος ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως θα υπάρξουν 22.000 σημεία εξυπηρέτησης ασθενών και συμπλήρωσε πως «Ο νέος φορέας θα διαπραγματεύεται και τις τιμές και κάθε τι που αφορά την συνεργασία του με τους παρόχους υγείας . Ο οργανισμός θα είναι δυναμικά εξελισσόμενος και θα μπορεί να συμπεριλάβει και άλλες δράσεις όπως ενίσχυση προστασίας συνταξιούχων και ανέργων, υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι».



Διαβάστε περισσότερα...

Μία συναυλία γεμάτη χαμόγελα στο ΟΑΚΑ!



Στόχος η ενίσχυση των σπιτιών του Χαμόγελου του Παιδιού.

Γνωστά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως οι Δέσποινα Βανδή, Έλλη Κοκκίνου, Νίνο, Κώστας Μαρτάκης, Goin’Through, ΝΕΒΜΑ, Ήβη Αδάμου, Ελισάβετ Σπανού και OGE με την Αντιγόνη Ψυχράμη ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα καλό σκοπό.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου το ΟΑΚΑ θα γεμίσει χαμόγελα και μουσικές με τη συναυλία «Smile Concert», που έχει στόχο την ενίσχυση των 11 σπιτιών του Χαμόγελου του Παιδιού σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταδίου θα έχει στηθεί, από νωρίς το μεσημέρι, ένα χριστουγεννιάτικο – φιλανθρωπικό bazaar με την επιμέλεια και την υπογραφή της Δέσποινας Βανδή, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τις τελευταίες χριστουγεννιάτικες αγορές του, σε ειδικές τιμές, συμμετέχοντας στην ενίσχυση των δράσεων του συλλόγου.

Στις 17:00 στο κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη αγορά από τη Ράλλειο σχολή



Τα έσοδα θα διατεθούν στη Θεοτόκο και τα Παιδικά Χωριά SOS.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά σε συνεργασία με το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων διοργανώνει χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα «Θεοτόκος» και στα «Παιδικά Χωριά SOS».

Το μπαζάρ θα γίνει τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου από τις 13:00-18:00 και οι επισκέπτες θα βρουν παιχνίδια, βιβλία, dvd, cd, κοσμήματα, κασκόλ, γάντια, σκούφους, αλλά και χειροποίητα γλυκά.

Το μπαζάρ στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μαθητριών και των οικογενειών τους, καθώς και στα μέλη των συλλόγων καθηγητών και γονέων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά του κέντρου «Η Μητέρα»



Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί η πράξη της αναδοχής παιδιών.

Το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» υιοθετεί τα φετινά Χριστούγεννα ο ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9.84» και διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τις ανάδοχες οικογένειες και τα παιδιά του Κέντρου στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί η πράξη της αναδοχής απροστάτευτων, κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, πράξη αναγκαία για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Στη γιορτή θα προσφερθεί χριστουγεννιάτικο γεύμα για 200 άτομα, γονείς και παιδιά. Το γεύμα θα πλαισιώσει παράσταση με ζογκλέρ και παντομίμα, καθώς και συναυλία με τη συμμετοχή του Γιάννη Ζουγανέλη.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων δράσεων του δήμου Αθηναίων με θέμα «Η Αθήνα γιορτάΖΕΙ».



Διαβάστε περισσότερα...

Το αίμα θα «ανιχνεύει» το Αλτσχάιμερ



Μία απλή εξέταση αίματος θα προβλέπει τη νόσο.

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την εμφάνισή της διαχωρίζοντας την απλή αφηρημάδα από τα πιο επικίνδυνα «κενά» μνήμης τα οποία υποδηλώνουν άνοια σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μάλιστα οι επινοητές της εξέτασης προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και ελπίζουν ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιείται εκτενώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Αλτσχάιμερ και οι άλλες μορφές άνοιας υπολογίζεται ότι προσβάλλουν 7,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και περισσότερους από 160.000 Έλληνες. Η έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας θα επιτρέψει την πρώιμη έναρξη θεραπείας και, με την βελτίωση των υπαρχόντων φαρμάκων, θα ανοίξει το δρόμο ώστε στο μέλλον να μην την αναπτύσσουν πλήρως οι πάσχοντες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους καθηγητές Ματέι Ορέσικ από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT και Χίλκα Σόινινεν από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Κουόπιο, έκαναν την ανακάλυψη πραγματοποιώντας εξελιγμένες αναλύσεις αίματος σε 226 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 68 έως 79 ετών, και παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους επί πέντε χρόνια κατά μέσον όρο. Οι αναλύσεις αίματος κατέδειξαν σαφείς διαφορές στις συγκεντρώσεις τριών μεταβολιτών (είναι χημικές ουσίες που παράγονται κατά τις διεργασίες του οργανισμού), ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με την μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, δηλαδή με την υποξία.

Βέβαια όπως εξηγούν οι επιστήμονες απαιτούνται ακόμα κι άλλες μελέτες για να τεκμηριωθεί η ακρίβεια της νέας εξέτασης ωστόσο είναι αισιόδοξοι καθώς όπως υποστηρίζουν η έγκαιρη διάγνωση του επικείμενου Αλτσχάιμερ θα μπορέσει να βοηθήσει τους πάσχοντες να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας, καθυστερώντας την έναρξη των συμπτωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια στους πολίτες που τη χρειάζονται



Κέντρο διάθεσης τροφίμων και ειδών στη Θεσσαλονίκη.

Ανοίγει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να παράσχει βοήθεια στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το Κέντρο, που στεγάζεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 152, στην περιοχή Αμπελώνες της Σταυρούπολης, παρέχει βασικά είδη διατροφής, ένδυσης και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του Παύλου Μελά.

Στο Κέντρο συγκεντρώνονται τρόφιμα, είδη καθαριότητας, είδη ένδυσης και παιχνίδια σε άριστη κατάσταση και στη συνέχεια, με ευθύνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παύλου Μελά, διανέμονται σε κατοίκους του δήμου που τα έχουν ανάγκη.

Κάθε κάτοικος του Δήμου Παύλου Μελά ή δημότης που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή είναι άνεργος μπορεί να αποταθεί στο Κέντρο για την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσής του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 609380, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πίνακες τοποθετήσεων προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα



Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει, ότι η Επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 2643/98, που έχει την έδρα της στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ, έχει περατώσει το έργο της αναφορικά με την προκήρυξη του ανωτέρω νόμου και την τοποθέτηση των προστατευομένων, που προκρίθηκαν σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο Τομέα.

Οι σχετικές ειδοποιήσεις προς τους προστατευόμενους θα αποστέλλονται με συστημένες επιστολές μετά την Παρασκευή 16/12/2011.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Τοποθέτηση προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα στην Περιφ. Αττικής και Νήσων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Τοποθέτηση προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα στην Περιφ. Αττικής και Νήσων


Πίνακες τοποθετήσεων προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα στην Περιφ. Αττικής και Νήσων


ΑΜΕΑ ΥΕ
ΑΜΕΑ ΔΕ
ΑΜΕΑ ΤΕ

ΑΜΕΑ ΠΕ

ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ ΥΕ

ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ ΔΕ
ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ ΤΕ
ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ ΠΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΥΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΥΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕ
ΤΕΚΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΕ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΥΕ

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΤΕ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΠΕ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΥΕ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΕ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ


-----------------

Τελικός Πίνακας Τοποθετήσεων των επιτυχόντων του Ν. 2643/98 για τις θέσεις του Δημοσίου Τομέα έτους 2008, της προκήρυξης με αρ. 4136/19-6-08 για τις Περιφερειακές Δ/νσεις Πελοποννήσου ( Πάτρα ) & Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα)


Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου ( Πάτρα )
Περιφερειακλη /νση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 10/11/2011 και ώρα 14.00, θα αναρτηθούν οι πίνακες τοποθέτησης προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου τομέα, όπως αυτοί καταρτίστηκαν από τις Επιτροπές του άρθρου 9 που έχουν έδρα τους τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε ΚΑΒΑΛΑ και ΠΑΤΡΑ. Η ανάρτηση θα γίνει στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου (ΠΑΤΡΑ) και Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας κ’ Θράκης (ΚΑΒΑΛΑ) καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr.


Οι σχετικές ειδοποιήσεις προς τους προστατευόμενους θα αποστέλλονται με συστημένες επιστολές.



-----------------------------

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής όλοι οι συμμετέχοντες. Ύποπτο είναι δε και το σημείο της ημερομηνίας ανακοίνωσης ώστε να χαθούν και μέρες λόγω γιορτών. Καλή επιτυχία σε όλους.
Διαβάστε περισσότερα...

Eνοριακό Παντοπωλείο στα Τρίκαλα



Θα καλύπτει τις ανάγκες 130 δικαιούχων οικογενειών.

Εγκαίνια έκανε το Ενοριακό Παντοπωλείο των Τρικάλων στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 130 οικογενειών.

Οι δικαιούχες οικογένειες, ανάλογα τα μέλη τους, θα δικαιούνται ποσότητα τροφίμων μηνιαίως, από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που θα ανανεώνει το εμπόρευμα μέσα από δωρεές Τρικαλινών.

Τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Πέμπτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκησης και Σταγών κ. Αλέξιο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγίου Κωνσταντίνου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου επί της οδών Καποδιστρίου και Συγγρού.



Διαβάστε περισσότερα...

Τελειώσατε τη φασίνα και νομίζετε ότι έχετε καθαρίσει;



Ποια είναι τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σας.

Σκούπισες, σφουγγάρισες, έκανες τα τζάμια, έπλυνες τα πιάτα έβαλες και πλυντήριο. Αυτά δεν είναι ούτε τα μισά!

Όμως ακόμα κι αν όντως έχεις κάνει γενική καθαριότητα στο σπίτι, υπάρχουν σίγουρα κάποιες εστίες μικροβίων που θέλουν πιο συχνό καθάρισμα από τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού κι όμως μπορεί να μην τα έχουμε καθαρίσει και ποτέ!

Πρώτοι-πρώτοι στη λίστα μπαίνουν πανηγυρικά οιδιακόπτες παντός είδους. Αυτοί που ανάβουμε το φως, που ανοίγουμε την καφετιέρα, τον υπολογιστή, την ηλεκτρική κουζίνα και γενικώς ότι ακουμπάμε για να ανοίξουμε και να κλείσουμε μια συσκευή. Αυτό πολύ απλά συμβαίνει γιατί τα χέρια μας είναι η μεγαλύτερη εστία μεταφοράς μικροβίων μέσα στο σπίτι μας. Και μην ξεχάσουμε φυσικά το κουμπί από το καζανάκι.

Αντίστοιχα παραμελημένα από το καθάρισμα μας μένουν τα χερούλια. Από πόρτες, συρτάρια, ντουλάπες, ψυγεία, κατσαρόλες, ακόμα και αυτό του κουβά της σφουγγαρίστρας. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές τη μέρα και πόσα άτομα μέσα στο σπίτι αγγίζουν τόσο τους διακόπτες όσο και τα χερούλια. Για παράδειγμα, γυρίζετε σπίτι και πάτε κατευθείαν να πλύνετε τα χέρια σας. Η διαδικασία είναι η εξής: ανοίγετε την εξώπορτα, ανοίγετε την πόρτα του μπάνιου, το φως, τη βρύση και πλένετε τα χέρια σας με το σούπερ αντιμικροβιακό κρεμοσάπουνο χεριών που αγοράσετε και θεωρείτε ότι ξεφορτωθήκατε τα μικρόβια. Αυτά όμως, σουλατσάρουν ήδη στο σπίτι σας!

Γενικά, τα πράγματα που αγγίζουμε περισσότερο είναι και τα πιο βρώμικα και έτσι επόμενα στη λίστα είναι τα τηλεκοντρόλ (της τηλεόρασης, του dvd, του κλιματιστικού κλπ.), το σταθερό τηλέφωνο καθώς και το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή. Μετά είναι αυτά που κουβαλάμε μαζί μας όλη μέρα όπως το κινητό, τα hands-free, τα κλειδιά και τα γυαλιά ηλίου και συχνά τα ακουμπάμε όπου να 'ναι, όπου βρεθούμε και σταθούμε.

Το κινητό μάλιστα είναι με διαφορά το βρώμικο απ' όλα αυτά. Ας το οπτικοποιήσω: αφήνουμε το κινητό πάνω στο γραφείο, στο τραπέζι της κουζίνας, στο τραπέζι της καφετέριας(!) και σε τόσα άλλα μέρη. Το πιάνουμε με τα χέρια μας που είπαμε είναι η μεγαλύτερη εστία μικροβίων, το φέρνουμε κοντά στο στόμα μας άρα μεταφέρονται και τα βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας καθώς μιλάμε και ειδικά για τις γυναίκες μένουν επάνω του και υπολείμματα από το μακιγιάζ. Κι όλο αυτό μετά το ακουμπάμε στο πρόσωπό μας.

Εξίσου παντού ακουμπάμε και τα κλειδιά μας αλλά ποτέ κανείς δεν μας έχει επισημάνει ότι πρέπει να τα καθαρίσουμε κι έτσι ούτε που μας περνάει από το μυαλό. Αναφέρω συγκεκριμένα τα γυαλιά ηλίου και όχι τα οράσεως γιατί αυτοί που φορούν γυαλιά οράσεως συνήθως έχουν μπει στη διαδικασία να τα καθαρίζουν και πιθανόν να καθαρίζουν και τα γυαλιά ηλίου τους. Και επίσης τα γυαλιά ηλίου έχουμε και αυτά την τάση να τα ακουμπάμε σε διάφορα μέρη.

Σημεία που ξεφεύγουν της προσοχής μας στο χώρο της κουζίνας είναι η πιατοθήκη, οι λαβές από τα μαχαιροπίρουνα, το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα και για τους πιο σχολαστικούς τα βαζάκια της ζάχαρης και του καφέ. Για το σφουγγάρι των πιάτων και την πιατοθήκη έχουμε την εντύπωση ότι επειδή με το ένα καθαρίζουμε και στο άλλο βάζουμε τα πλυμένα πιάτα μας, δεν χρειάζονται και τα ίδια τους καθάρισμα. Αλλά σκεφτείτε λίγο... κι από το μπάνιο καθαροί είμαστε όταν βγαίνουμε και σκουπιζόμαστε όμως μετά πλένουμε τις πετσέτες μας και μάλιστα αν τις παρα-αφήσουμε μυρίζουν.

Για διαφορετικούς λόγους λερώνεται το κάθε τι όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι τα κατάλοιπα που μένουν. Στις πετσέτες του μπάνιου τα νεκρά κύτταρα και στη πιατοθήκη τα άλατα που είναι ότι πρέπει για να συσσωρευτούν βακτηρίδια σε συνδυασμό με την υγρασία και το νερό που λιμνάζει από κάτω. Το ίδιο και στο σφουγγάρι, αν ειδικά αναλογιστούμε το τι υπολείμματα φαγητού περνούν από πάνω του.

Ας μην ξεχάσουμε το μπάνιο. Εκεί, το συρτάρι και το λάστιχο του πλυντηρίου μαζεύουν νερό και υπολείμματα σαπουνιού και μαλακτικού, το καπάκι της οδοντόβουρτσας μαζεύει οδοντόπαστα και κάτι λίγο απ' τα βακτήρια του στόματος και αν την κλείνουμε κάθε φορά μετά τη χρήση, την εμποδίζουμε και να στεγνώσει καλά. Τέλος η αντλία του κρεμοσάπουνου που αν την κοιτάξετε από κάτω θα βρείτε θαύματα και η σαπουνοθήκη.

Άλλα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που παραμελούμε τον καθαρισμό τους είναι η παπουτσοθήκη και οικάδοι σκουπιδιών. Ότι πατάμε στο δρόμο μεταφέρεται στις σόλες των παπουτσιών μας κι εμείς μετά τα συμμαζεύουμε στην παπουτσοθήκη μας. Αναμενόμενο είναι, αν κάποια στιγμή την αδειάσετε να έχει μέσα χώματα, πετραδάκια και άλλες βρωμιές που βλέπετε και μικρόβια να κάνουν πάρτι που δεν βλέπετε. Ένα χέρι καθάρισμα το χρειάζεται και αυτή και οι κάδοι σκουπιδιών που συχνά μυρίζουν γιατί οι βρωμιές και τα μικρόβια δεν συμμορφώνονται και δεν μένουν πάντα μέσα στις σακούλες!

Προφανώς στο σημείο αυτό του άρθρου το πιθανότερο είναι να σας έχει πιάσει αηδία και να θέλετε να κλειστείτε σε μια γυάλα.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε γιατί όλα αυτά τα σημεία καθαρίζονται πολύ μα πολύ εύκολα. Ο λόγος που συσσωρεύονται τόσα μικρόβια σε αυτά τα μέρη είναι γιατί παραμελούμε να τα καθαρίσουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βετέξ ή ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας που θα ψεκάσετε με οινόπνευμα ή ξύδι ή κάποιο καθαριστικό με χλώριο.

Η ακόμα πιο απλή λύση είναι τα υγρά μαντιλάκια με οινόπνευμα που χρησιμοποιούμε για τα χέρια. Είναι αποτελεσματικά κατά των μικροβίων και πολύ εύκολα στη χρήση.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ένοχος» ο επίμονος βήχας



Βρείτε τις αιτίες και αντιμετωπίστε τον!
Όταν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από έξι ως οχτώ εβδομάδες πρέπει να σας χτυπήσει «καμπανάκι» ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.

Ο χρόνιος βήχας, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις φωνητικές χορδές, να δημιουργήσει κήλες στις φωνητικές χορδές, ακόμα και ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Στο 90% των περιπτώσεων, οι υποκείμενες αιτίες για τον επίμονο και χρόνιο βήχα, είναι το άσθμα ή ακόμη και μία οισοφαγική διαταραχή. Οι λιγότερο πιθανές αιτίες είναι η χρόνια βρογχίτιδα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Οι γιατροί συνήθως συστήνουν αντισταμινικά και φάρμακα για το άσθμα και συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην καπνίζουν και να μην πηγαίνουν σε μέρη όπου υπάρχει πολύς καπνός.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε τα παιδιά σας πιο υγιή



Συμβουλές για τη διατροφή και την άσκησή τους.

Τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό να τρώνε όλα μαζί αρκετές φορές την εβδομάδα, αν είναι εφικτό. Η κατανάλωση γευμάτων θα πρέπει να γίνεται στο τραπέζι της κουζίνας ή στην τραπεζαρία και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν καλύτερα το φαγητό.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού, το ήρεμο κλίμα και το ευχάριστο περιβάλλον βοηθάει στο να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης τα παιδιά καλό θα είναι να πέρνουν μέρος στην προετοιμασία του γεύματος, ακόμα και με το να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή το σερβίρισμα.

Η καθημερινή διατροφή των παιδιών πρέπει να αποτελείται από 5-6 γεύματα π.χ πρωινό, κυρίως γεύμα το μεσημέρι, ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ και ενδιάμεσα γεύματα. Είναι απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Το ελαιόλαδο να είναι το κύριως λίπος στα φαγητά ενώ τα ζωικά λίπη να περιορίζονται. Να προτιμάται η κατανάλωση προιόντων ολικής αλέσεως όπως ψωμί, δημητριακά και μακαρόνια ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι. Ακόμα να καταναλώνονται ψάρι και όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Επίσης τα παιδιά δε πρέπει να συνδέουν τα γλυκά ή γενικότερα το φαγητό με την επιβράβευση ή την παρηγοριά ή ως αντάλλαγμα για να συμπεριφέρονται καλά.

Οι γονείς θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους ώστε να δείχνουν στα παιδιά τους ότι νοιάζονται για αυτά. Από την άλλη, η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του παιδιού.

Έτσι οι γονείς είναι απαραίτητο να ενθαρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν κάποιο άθλημα που φυσικά αρέσει στα ίδια. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά:

1. Ο οργανισμός αντιστέκεται περισσότερο στις ασθένειες.

2. Η απόδοση στο σχολείο είναι καλύτερη.

3. Νιώθουν λιγότερο κουρασμένα και έχουν μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη.

4. Βοηθάει στο να είναι ο ύπνος καλύτερος και το πρωινό ξύπνημα με περισσότερη ενέργεια.

5. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση, μειώνοντας το άγχος και αποφεύγοντας την κατάθλιψη.

6. Όταν κάνουν κάποιο άθλημα διασκεδάζουν και παράλληλα κάνουν περισσότερες παρέες. Άρα έχουν ενίσχυση της κοινωνικότητας και βελτίωση της αυτοπεποίθησης τους.

7. Βελτιώνει το συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων.

8. Βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και βελτιώνει τη στάση του σώματος.

Συνεπώς, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά, αφού επηρεάζει τη νοητική, τη συναισθηματική καιτη σωματική υγεία τους.


Πηγή: http://healthierworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της διατροφής στο αναπνευστικό



Πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων μας.

Η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υγείας και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες στον άνθρωπο, με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων μας προκαλώντας:

Φλεγμονή των αεραγωγών
Αλλεργικές αντιδράσεις
Οξειδωτικό στρες
Παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα αναπνευστικά προβλήματα

Αντιθέτως η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία των πνευμόνων μας με πολλούς τρόπους, όπως:

Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες
Προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση
Βοηθώντας στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους
Βοηθώντας στη χαλάρωση των αεραγωγών
Βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Για να αντιληφθούμε πληρέστερα τις επιδράσεις αυτές της διατροφής στο σώμα και ιδιαίτερα τους πνεύμονές μας θα πρέπει να κατανοήσουμε τις παρακάτω διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Φλεγμονή

Η φλεγμονή αποτελεί φυσική αντίδραση του υγιούς σώματος σε ξένες ουσίες. Τα συμπτώματά της είναι η ερυθρότητα, το πρήξιμο, ο πόνος και η θερμότητα. Η φλεγμονή στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται από πρησμένες και υπερβολικά ευαίσθητες αναπνευστικές οδούς. Η μακροχρόνια φλεγμονή προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε ξένες ουσίες.

Η μακροχρόνια φλεγμονή παρατηρείται στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Σε μια άλλη νόσο, το Άσθμα, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση υπερευαισθησίας οπότε δημιουργείται φλεγμονή από αντίδραση σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία, η οποία προκαλεί αλλεργία.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η αλλεργική αντίδραση αποτελεί υπερβολική ανοσιακή απόκριση σε μια ουσία που γενικά είναι αβλαβής, όπως η γύρη. Το αποτέλεσμα είναι φλεγμονή, βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα των αναπνευστικών οδών και σύσφιξη των μυών, προκαλώντας στένωση των αναπνευστικών οδών.

Οξειδωτικό στρες

Καθημερινά εισπνέουμε την απίστευτα μεγάλη ποσότητα των 15 κυβικών μέτρων αέρα. Στον αέρα που αναπνέουμε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονές μας, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ρυπογόνες ουσίες και μικρόβια. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλείται «οξειδωτικό στρες».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από οξυγόνο μέσω των κυττάρων του σώματος, παράγουμε με φυσικό τρόπο χημικές ουσίες που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες φορές τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος τις δημιουργούν επί τόπου για να εξουδετερώσουν ιούς και βακτηρίδια.

Ωστόσο διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και οι λοιμώξεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς, ή όργανα, και αυτή η διαδικασία ορίζεται ως οξειδωτικό στρες


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν θετικές θερμίδες;



Αρκετές τροφές προσφέρουν ενέργεια χωρίς να βλάπτουν.

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στις θερμίδες που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή μας, τις συνδέουμε σχεδόν πάντα με την αύξηση του σωματικού μας βάρους και γενικά με κάτι αρνητικό. Παρόλα αυτά, τις θερμίδες τις χρειαζόμαστε και μπορεί να είναι θετικές, ανάλογα με τις τροφές, από τις οποίες προέρχονται.

Οι θερμίδες αντιπροσωπεύουν την απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα μας, η οποία είναι χρήσιμη για να φέρουμε σε πέρας όλες τις μεταβολικές ενέργειες και δραστηριότητες μας. Ανάλογα με την ηλικία μας, το φύλο, το βάρος και το ύψος μας, προσδιορίζονται οι μεταβολικές και ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες μεταφράζονται στις θερμίδες που θα πάρουμε από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Οι συστάσεις για το γενικό πληθυσμό είναι να παίρνουμε το 50-55% της απαιτούμενης ενέργειας από τους υδατάνθρακες, το 15% από τις πρωτεΐνες και το 25-30% από τα λίπη. Αυτά τα ποσοστά μπορούν να καλυφθούν είτε από κακές και ανθυγιεινές επιλογές, οπότε αν και καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας, είτε από πιο σωστές και υγιεινές διατροφικές επιλογές, οπότε έχουν θετική επίπτωση στην υγεία μας. Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι τροφές που μας προσφέρουν θετικές θερμίδες;

Ελαιόλαδο

Ο οργανισμός μας χρειάζεται το λίπος σε ένα ποσοστό 25-30%, για μια σειρά από μεταβολικές διαδικασίες. Έτσι όταν η πρόσληψη είναι σε αυτά τα επίπεδα είναι απαραίτητο. Το λίπος όμως μπορεί να προέλθει από το κρέας και τα τυροκομικά προϊόντα, αλλά και από το ελαιόλαδο ή τα άλλα λάδια.

Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε για τα λίπη και τα έλαια είναι πως όλα, είτε κορεσμένα είτε ακόρεστα, αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες (9 KCal/g). Ασφαλώς από όλα τα λίπη το ελαιόλαδο υπερέχει. Το ελαιόλαδο λόγω των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παρέχει καλύτερη γεύση χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα, σε σύγκριση με υπόλοιπα σπορέλαια.

Όπως έχει δειχθεί, οι μεσογειακοί λαοί εμφανίζουν χαμηλότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός αυτό στη μεσογειακή δίαιτα η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και το ελαιόλαδο, σα βασική πηγή λίπους.

Άλλες έρευνες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε 28 χώρες, διαπιστώνουν ότι το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας και της καθημερινής διατροφής στην Ελλάδα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως φάνηκε από τις έρευνες αυτές, το ελαιόλαδο επιδρά με κάποιο τρόπο στο μεταβολισμό του εντέρου, μειώνοντας τα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται δεσοξυχολικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ευεργετικά την αναδιοργάνωση των κυττάρων του εντέρου.

Το ελαιόλαδο ακόμα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology.

Κρασί

Ένα ποτήρι καλό κρασί, κόκκινο ή λευκό, όπως έχει βρεθεί, μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, αναστέλλοντας τη σύνθεση μίας πρωτεΐνης, της ενδοθηλίνης-1, η οποία συντελεί σημαντικά στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, όπως προκύπτει από έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, για το κόκκινο κρασί.

Ειδικότερα το κόκκινο κρασί παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως υποστηρίζουν έγκυρες έρευνες, που οφείλεται στις πολυφενόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή της ενδοθηλίνης-1, μίας χημικής ουσίας η οποία συντελεί στην αγγειοσυστολή. Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πάνω σε αυτή τη θεωρία στηρίχτηκε το λεγόμενο Γαλλικό παράδοξο (French paradox), σύμφωνα με το οποίο οι Γάλλοι, οι οποίοι πίνουν συχνά κόκκινο κρασί με, τα γεύματά τους, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, παρόλο που η πρόσληψη κορεσμένου λίπους είναι ανάλογη με των άλλων δυτικοευρωπαικών κρατών, όπως της Βρετανίας. Αυτή η θεωρία βέβαια αμφισβητείται τελευταία από τους επιστήμονες. Έτσι, 1-2 ποτηράκια κρασί καθημερινά έχουν βρεθεί ότι πέρα από την απόλαυση, προσφέρουν και ωφέλιμες θερμίδες.

Ψάρι

Το ψάρι είναι σίγουρα μια τροφή με σημαντική θρεπτική αξία. Στην χώρα μας ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, οι γόπες και οι κολιοί κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας και είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής διατροφής, αν και τα τελευταία χρόνια με τη δυτικοποίηση της δίαιτας η κατανάλωση του μειώνεται. Το ψάρι αποτελεί μία θρεπτική και υγιεινή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αφού μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός μπορεί να πάρει μόνο μέσα από τη διατροφή, αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, καθώς και ιωδίου.

Το ψάρι είναι συνήθως φτωχό σε κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη, και για αυτό προσφέρει ωφέλιμες θερμίδες, σημαντικές για την ανάπτυξη. Ακόμα όμως και τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα, το σκουμπρί, ο σολομός που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και άρα πιο πλούσια σε θερμίδες, μας παρέχουν παράλληλα σημαντική προστασία από τις θρομβώσεις και μειώνοντας την "κακή" χοληστερίνη. Άρα, είναι σαφώς προτιμότερο να συμπεριλάβουμε αυτά τα ψάρια στο εβδομαδιαία μας διαιτολόγιο, από οποιοδήποτε τύπο κρέατος, που θα μας δώσει ίσως τις ίδιες θερμίδες αλλά σε συνδυασμό με αρκετό κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τρόφιμα πολύ ωφέλιμα, που μας προσφέρουν υδατάνθρακες ως ζάχαρα αλλά και ως φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έτσι, αν και η κατανάλωση τους απαιτεί προσοχή-ειδικά των φρούτων- αφού μας δίνουν θερμίδες, είναι και απαραίτητη και υγιεινή.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με όσους δεν ξεπερνούν τις δύο με τρεις μικρομερίδες. Τα φρούτα, καθώς και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως καλίου, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυλλικού οξέος, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λαχανικά όπως αυτά που είναι πράσινα φυλλώδη, (σπανάκι, μπρόκολο, χόρτα) καθώς και φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση έναντι των καρδιοπαθειών. Ακόμα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών.

Μέλι

Το μέλι είναι επίσης ένα τρόφιμο που συναντούμε συχνά στην ελληνική διατροφή, κυρίως λόγω της μεγάλης παραγωγής της χώρας μας και της υψηλής ποιότητας του. Πολλοί το θεωρούν τρόφιμο ιδιαίτερα υγιεινό και το χρησιμοποιούν σε όλα τα ζεστά ροφήματα τους. Άλλοι φοβούνται την κατανάλωση του λόγω των θερμίδων που δίνει.

Η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα, αφού αν και δίνει περίπου 30 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, μας δίνει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Έτσι, αν και το μέλι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα φρούτα ή τα λαχανικά στη διατροφή μας, μπορεί σίγουρα να αποτελέσει ένα πολύ υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης, που το μόνο που παρέχει στον οργανισμό είναι κενές θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμου που πραγματικά μας παρέχει "θετικές" θερμίδες. Και είναι θετικές αφού μας παρέχονται σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, λίπος καλής ποιότητας, πρωτεΐνες όχι βέβαια ισάξιας αξίας με αυτές του κρέατος, αλλά υψηλότερης από κάποια λαχανικά. 6 μικρά καρύδια ή αμύγδαλα ή 20 ολόκληρα μικρά φιστίκια δίνουν περίπου όσες θερμίδες δίνει ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα (45 θερμίδες). Έτσι, αν είμαστε προσεχτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε και αν δεν είναι αλατισμένοι, είναι μια τροφή που μας δίνει δύναμη, υγεία και πολύτιμα διατροφικά στοιχεία.

Γάλα

Το γάλα, αποτελεί μια πλήρη τροφή που παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπίδια όπως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινική δράση, υδατάνθρακες, αλλά και μέταλλα όπως ασβέστιο και φωσφόρο και βιταμίνες Α και D.

Η κατανάλωση είναι σημαντική για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο τόσο για τα παιδιά, όσο για τους ενήλικες αλλά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ακριβώς επειδή αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποτελέσει εύκολα ένα υποκατάστατο άλλων ποτών, που όπως τα αναψυκτικά, τα energy drinks και τους χυμούς τύπου "νέκταρ", όπου ο χυμός είναι μόνο το 20%.

Ένα ποτήρι (200ml) από πλήρες γάλα παρέχει 224mg ασβεστίου και μόλις 136 θερμίδες, το ημίπαχο γάλα 98 θερμίδες ανά ποτήρι και 244mg ασβεστίου, ενώ το άπαχο γάλα, δηλαδή το πλήρως αποβουτυρωμένο παρέχει 248mg ασβεστίου, με ενεργειακή αξία που δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι. Είναι λοιπόν φανερό πως ακόμα και το ολόπαχο γάλα δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό μας θερμιδικά, αφού και θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει, αλλά κυρίως δε δίνει τόσες άχρηστες θερμίδες όσες μας παρέχουν τα παραπάνω ποτά.

Ψωμί

Το ψωμί, μαζί με τα άλλα δημητριακά, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες αποτελούν τροφές που για πολλούς θεωρούνται επικίνδυνες και παχυντικές, αλλά πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Οι αμυλούχες τροφές και ιδιαίτερα το ψωμί πρέπει να υπάρχει στο διαιτολόγιο μας, όχι βέβαια συνοδεία τυριού, με επάλειψη μαργαρίνης ή με αρκετή ποσότητας ελαιολάδου, μέσα από τη σαλάτα.

Μία φέτα ψωμί περίπου 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 80 θερμίδες με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι σύνθετοι. Το ψωμί πέρα από τους υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου, όταν είναι σίκαλης ή ολικής, μας παρέχει σημαντικές και υγιεινές διαιτητικές φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία, μειώνουν την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου και συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και σίδηρου Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψωμί ως τρόφιμο περιέχει συνήθως ελάχιστα λιπαρά, κάτι που το κάνει ιδανικό και για τη δίαιτα (εκτός από κάποια τυποποιημένα ψωμιά που περιέχουν λιπαρά για βελτίωση της γεύσης ή ζάχαρη).

Για όσους προτιμούν τις φρυγανιές για να αποφύγουν την κατανάλωση του ψωμιού, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους, λόγω της υγρασίας που περιέχει, ενώ δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη, που περιέχουν συχνότερα οι φρυγανιές. Άρα, το ψωμί χορταίνει περισσότερο, αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες.

Σουσάμι και ταχίνι

Το σουσάμι και το ταχίνι είναι σίγουρα δύο τρόφιμα πραγματικά αγνά κι ωφέλιμα, που λαοί όπως οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Κινέζοι, είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Επιστημονικές μελέτες από ξένα και ελληνικά ερευνητικά κέντρα έχουν δείξει ότι το σησάμι και τα παράγωγά του, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία, αν και προσφέρουν αρκετές θερμίδες λίπους.

Τα 100 γραμμάρια ταχινιού αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες, όσες και 100 γραμμάρια κάποιου κίτρινου τυριού. Πέρα όμως από τις θερμίδες το σησάμι και το ταχίνι προσφέρουν ένα συνδυασμό λίπους (50% περίπου), πρωτεΐνης (20% περίπου), αλλά και υδατανθράκων.

Το λίπος του σουσαμιού και του ταχινιού, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, (σύμφωνα με μετρήσεις 2,5 περισσότερη από του ελαιόλαδου). Τα προϊόντα αυτά συμβάλλουν στην πρόληψη των θρομβώσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης, κυρίως χάρη σε μια ουσία που ονομάζεται σησαμίνη, η οποία μειώνει τη χοληστερίνη του οργανισμού.

Ειδικότερα, η παρουσία της βιταμίνης Ε κάνουν τα τρόφιμα αυτά αλλά και τις θερμίδες που μας παρέχουν ακόμα πιο θετικές, αφού είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτική, περιορίζοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών και τις βλάβες που προκαλούν στα συστήματα του οργανισμού. Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, τη δημιουργία μεταλλάξεων που συνδέονται με ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson, ενώ λόγω της σησαμίνης παρέχει προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Πέρα από την Ε προσφέρει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι Β1, Β2 και νιασίνη, ιχνοστοιχεία (φωσφόρο και σίδηρο), καθώς και αρκετές διαιτητικές ίνες. Έτσι, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, λίγο ταχίνι στο ψωμί, αντί για οποιαδήποτε πραλίνα σοκολάτας, δίνει σημαντικά διατροφικά στοιχεία, με αντίστοιχο βέβαια θερμιδικό φορτίο.

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μας δίνουν ασφαλώς θερμίδες, αφού αποτελούν συνδυασμούς των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα όμως με το ενεργειακό τους φορτίο, μας χαρίζουν μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, που το καθένα παίζει το δικό του ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας. Έτσι αξίζει από κάθε άποψη να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να θυμόμαστε ότι περά από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των θερμίδων αυτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παγίδες του χειμώνα



Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Σκασμένα χείλη, παγωμένα χέρια ή πόδια, χιονίστρες...Αλλά και κρυοπαγήματα ή υποθερμία. Χειμερινές δηλαδή παγίδες, περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες, τις οποίες πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε ή, ακόμα καλύτερα, να αποφεύγετε...

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ

Κρυοπάγημα, δηλαδή πάγωμα του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, συμβαίνει όταν ένα μέρος του σώματος πάθει σοβαρή βλάβη από θερμοκρασίες που είναι πολύ κάτω του μηδενός. Τότε η ροή του αίματος στην περιοχή που έχει προσβληθεί διακόπτεται και τα κύτταρα του δέρματος μπορεί να πάθουν μόνιμη βλάβη.

Συμπτώματα

• Μούδιασμα λόγω παγωνιάς (ελαφρά μορφή κρυοπαγήματος).
• Συνήθως, το δέρμα στα μάγουλα, στη μύτη, στα αφτιά και στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών –μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα ή έχουν ελλιπή κυκλοφορία– κοκκινίζει και πονάει – στο αρχικό στάδιο.
• Όταν το πάγωμα είναι πιο βαθύ, τότε το δέρμα ασπρίζει, ξεφλουδίζει και μουδιάζει ή βγάζει φουσκάλες αν ζεσταθεί.
Προστασία
• Τα πολλά και ζεστά ρούχα όταν φοριούνται κάτω από το αδιάβροχο, το οποίο προφυλάσσει συγχρόνως και από τον αέρα, σίγουρα προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα.
• Τα αφτιά, τα χέρια, τα πόδια, ακόμη και η μύτη πρέπει να είναι καλά προστατευμένα από το κρύο.

Προσοχή!

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, που πρέπει να αντιμετωπίζεται, γιατί κάθε στιγμή καθυστέρησης μειώνει τις πιθανότητες αποκατάστασης.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

Προκύπτει σε περίπτωση που η θερμοκρασία όλου του σώματος κατέβει κάτω από τους 35 οC. Ο καθένας υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει υποθερμία, αν κάτσει για πολύ έξω όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από το μηδέν ή εάν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες με ελαφρά ρούχα. Επίσης, όσοι κολυμπούν ή πέσουν σε παγωμένα νερά ή όταν φοράνε βρεγμένα ρούχα σε συνθήκες μεγάλου ψύχους.

Εκείνοι, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη. Επίσης, ακόμα και σε μέτριες θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε γενική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, εάν κάποιος ελαφρά ντυμένος –χωρίς επαρκή και κατάλληλη τροφή– παραμείνει εκτεθειμένος στο κρύο.

Συμπτώματα

• Ο πάσχων δεν έχει ούτε ρίγη ούτε την αίσθηση κρύου. Νιώθει υπνηλία και εξασθένηση, ενώ το δέρμα του γίνεται χλομό, μελανό, ζωηρό ρόδινο ή πρήζεται.
• Μπορεί επίσης να προκληθεί τρεμούλιασμα, μούδιασμα ή απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών.
• Τα παιδιά θα παρουσιάσουν επιπλέον κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πιγούνι, στη μύτη και στα άκρα. Δε θα μπορούν να κλάψουν ή, εάν είναι βρέφη, δε θα μπορούν να πιπιλίσουν κατά το θηλασμό.

Προσοχή!

Αν η υποθερμία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η αναπνοή του πάσχοντα μπορεί να γίνει ρηχή και αργή, με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΡΕΪΝΟ

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες σύνδρομο, μια ασθένεια που ανακαλύφθηκε το 1862, που εκδηλώνεται με σπασμούς των μεικτών αγγείων του αίματος. Προσβάλλει κάθε φορά συγχρόνως και τα δύο χέρια και φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών.

Συμπτώματα

• Τα δάχτυλα των χεριών γίνονται στην αρχή μπλε, μετά μυρμηγκιάζουν και, τέλος, ασπρίζουν από το κρύο σαν να σταμάτησε να κυκλοφορεί σ’ αυτά το αίμα. Μετά από 10 λεπτά όμως ξαναποκτούν ζωή, αλλά εξακολουθούν να πονάνε.

Αν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για αρκετό καιρό, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται στις κορυφές των δαχτύλων νεκρώσεις και αργότερα μπορεί να προκληθεί ακόμη και γάγγραινα.

Προστασία

• Επαρκής και ήσυχος ύπνος, χαλαρωτικές ασκήσεις και διακοπή του καπνίσματος είναι αρκετά για να βελτιώσουν τη μικρή κυκλοφορία του αίματος.
• Προληπτικά, μπορείτε να φοράτε γάντια όταν κυκλοφορείτε έξω και να διατηρείτε πάντα τα χέρια σας ζεστά και στεγνά.

Προσοχή!

• Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια κρίση του συνδρόμου βυθίζοντας τα χέρια σας σε ζεστό νερό (34-37 οC) ή ζεσταίνοντάς τα με ένα πιστολάκι μαλλιών.
• Επειδή το σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιου πιο σοβαρού νοσήματος, είναι απαραίτητη η γνώμη ειδικού.

ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ

Ενοχλητικές αλλά δίχως μακροχρόνιες συνέπειες οι κόκκινες αυτές σκληρές βλάβες του δέρματος, που προκαλούνται όταν το κρύο δρα τοπικά στο δέρμα, οφείλονται κυρίως σε διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος και στην ευαισθησία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στο κρύο. Εμφανίζονται με το κρύο και την υγρασία σε χέρια, πόδια, αφτιά και μύτη.

Συμπτώματα

• Έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, πρήξιμο, κνησμός (φαγούρα) και κάψιμο. Συχνά παρουσιάζεται και πόνος.
Προστασία
• Με μασάζ ή ζεσταίνοντας το σημείο, χωρίς όμως να το τρίβετε ή να χρησιμοποιείτε θερμαντικές πηγές, όπως σόμπες κ.λπ.
• Με ζεστά ροφήματα και λιπαρές κρέμες με βιταμίνη Α – η καλύτερη λύση για τις χιονίστρες.
• Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και Ε. Για παράδειγμα, οι κόκκινες πιπεριές και ο χυμός από φραγκοστάφυλλο βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Προσοχή!

Αντιμετωπίστε τις χιονίστρες πριν εξελιχθούν.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος του μεταβολισμού



Τον έχεις πιστέψει ε;

Κάθε fitness expert του πλανήτη προσπαθεί να σε κάνει φούρνο καύσης λίπους... Και καλά! Σου υπόσχονται τρόπους να αλλάξεις τον μεταβολισμό σου και να καις λίπος σαν υψικάμινος. Αυτές οι μπούρδες έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς μέσα από best-seller βιβλία και blog γνωστών διατροφολόγων που δεν γίνεται να μην τις πιστέψεις. Ε λοιπόν μην τις πιστεύεις!

Μπορεί να είναι σοκ για σένα, μυστικά πάντως για να μπουστάρεις τον μεταβολισμό σου δεν υπάρχουν. Όλοι οι τρόποι που σου προτείνουν για να κάψεις θερμίδες χωρίς άσκηση απλά δεν δουλεύουν. Με τη γυμναστική αναμφίβολα ανεβάζεις στροφές καύσης, ωστόσο τρικ και κόλπα που θα κάνουν το σώμα σου να κάψει εξτρά θερμίδες την ώρα που κοιμάσαι ή απολαμβάνεις ένα σνακ ή βλέπεις πορνό είναι μόνο μύθοι!

Στην πραγματικότητα, η φυσική ενέργεια που θα δαπανήσεις για να κρατηθείς σε φόρμα ή για να χάσεις βάρος θα κάνουν τον μεταβολισμό σου να πέσει. Αν μετατραπείς δηλαδή από παιδί του καναπέ σε κήρυκα της αερόβιας άσκησης, ο αριθμός των θερμίδων που θα κάψεις όταν αναπαύεσαι θα ελαττωθεί σημαντικά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το μικρότερο σωματικό βάρος ισοδυναμεί με χαμηλότερο μεταβολισμό. Επιπλέον, όσο πιέζεις το σώμα σου συνεχώς με έντονη άσκηση, σιγά-σιγά το σώμα εξοικειώνεται και συνηθίζει τον ρυθμό, όχι μόνο της άσκησης, αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας. Ακόμα λοιπόν κι αν βλέπεις απλώς τηλεόραση, θα καις λιγότερες θερμίδες!

Ο διαπρεπέστερος μύθος του fitness λοιπόν στα πόδια σου: αν προσθέσεις μυική μάζα στο σώμα σου, θα αυξήσεις δραστικά την καύση των ημερήσιων θερμίδων. Ο μύθος συνεχίζει ως εξής: 500 γραμ. μυών θα κάψουν αυτόματα 50 θερμίδες την ημέρα κι εσύ δεν θα χρειαστεί να κουνήσεις ούτε το δαχτυλάκι σου. Αν μάλιστα μπουστάρεις τους μύες σου και τους φτάσεις στα 5 κιλά, τότε 500 θερμίδες θα εξαφανιστούν από τον ημερήσιο μεταβολισμό σου ως διά μαγείας! Θα 'θελες...

Πλήθος επιστημονικών δεδομένων υποδεικνύουν ότι η αύξηση της μυικής μάζας παίζει ελάχιστα ρόλο στον ρυθμό του μεταβολισμού. Ακόμα λοιπόν κι αν γίνεις «κτηνάκι», δεν θα καταφέρεις να αλλάξεις τον μεταβολισμό σου την ώρα της χαλάρωσης, καθώς οι σκελετικοί μύες επηρεάζουν ελάχιστα τον αριθμό των ημερήσιων θερμίδων που καις μην κάνοντας τίποτα. Περισσότερες θερμίδες καις στην ανάπαυση από τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων, παρά από τους μύες!

Πόσες θερμίδες καίει τελικά το σώμα χωρίς κίνηση; Ας το κάνουμε ξεκάθαρο: ας υποθέσουμε ότι αρχίζοντας εντατική γυμναστική και αλλάζοντας τη δίαιτά σου, χάνεις 25 κιλά λίπους και παίρνεις 10 κιλά σε μύες (κάτι που βέβαια απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πολύ χρόνο!). Το χάσιμο του βάρους σημαίνει ότι τώρα καις 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, ενώ η αύξηση της μυικής μάζας ισοδυναμεί με κάψιμο 120 επιπλέον ημερήσιων θερμίδων. Στη «σούμα» δηλαδή το μόνο που θα καταφέρεις σε επίπεδο μεταβολισμού είναι να καις 20 θερμίδες την ημέρα, το 1/3 δηλαδή από ένα μπισκοτάκι σοκολάτας! Τρίχες δηλαδή...

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να κρατιέσαι σε φόρμα, τουναντίον! Με τα βάρη καις θερμίδες, απλώς όχι όσες περιμένεις. Οπότε κάν' το, μην πιστεύεις ωστόσο σε θαύματα...


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το άγχος προκαλεί σωματικά προβλήματα



Η καταστροφολογία δεν βοηθάει.

Το συναίσθημα της ανησυχίας προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και εικόνες που εστιάζονται στην αποφυγή μιας επερχόμενης απειλής που μας φοβίζει.

Τα καθημερινά προβλήματα (π.χ. οικονομικά, εργασιακά, υγείας, αλλαγές) τείνουν να δημιουργούν ανησυχία, ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης,κενά στην σκέψη, μυϊκή ένταση και διαταραγμένο ύπνο. Ο εγκλωβισμός σε έναν διαρκή φόβο για μια επερχόμενη «καταστροφή» κάνουν την επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή να πάσχουν.

Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν στον χρόνο, θα πρέπει να αναγνωρίσετε μέσα σας την αναγκαιότητα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο (σε αντίθεση με την επικρατούσα, λανθασμένη και δυνάμει επικίνδυνη κοινή πεποίθηση, η αναζήτηση θεραπευτικής στήριξης αποτελεί ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας).

Ένας κύκλος συνεδριών γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι η ανησυχία σας δημιουργείται από τις ερμηνείες που δίνετε στα γεγονότα και όχι από τα γεγονότα αυτά καθαυτά, και θα μάθετε να σκέφτεστε με έναν μη-απειλητικό τρόπο, όπου θα κυριαρχεί η στάση «επίλυσης προβλήματος» και όχι η καταστροφολογία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...