Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το αίμα θα «ανιχνεύει» το Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μία απλή εξέταση αίματος θα προβλέπει τη νόσο.

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την εμφάνισή της διαχωρίζοντας την απλή αφηρημάδα από τα πιο επικίνδυνα «κενά» μνήμης τα οποία υποδηλώνουν άνοια σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μάλιστα οι επινοητές της εξέτασης προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και ελπίζουν ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιείται εκτενώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Αλτσχάιμερ και οι άλλες μορφές άνοιας υπολογίζεται ότι προσβάλλουν 7,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και περισσότερους από 160.000 Έλληνες. Η έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας θα επιτρέψει την πρώιμη έναρξη θεραπείας και, με την βελτίωση των υπαρχόντων φαρμάκων, θα ανοίξει το δρόμο ώστε στο μέλλον να μην την αναπτύσσουν πλήρως οι πάσχοντες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους καθηγητές Ματέι Ορέσικ από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT και Χίλκα Σόινινεν από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Κουόπιο, έκαναν την ανακάλυψη πραγματοποιώντας εξελιγμένες αναλύσεις αίματος σε 226 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 68 έως 79 ετών, και παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους επί πέντε χρόνια κατά μέσον όρο. Οι αναλύσεις αίματος κατέδειξαν σαφείς διαφορές στις συγκεντρώσεις τριών μεταβολιτών (είναι χημικές ουσίες που παράγονται κατά τις διεργασίες του οργανισμού), ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με την μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, δηλαδή με την υποξία.

Βέβαια όπως εξηγούν οι επιστήμονες απαιτούνται ακόμα κι άλλες μελέτες για να τεκμηριωθεί η ακρίβεια της νέας εξέτασης ωστόσο είναι αισιόδοξοι καθώς όπως υποστηρίζουν η έγκαιρη διάγνωση του επικείμενου Αλτσχάιμερ θα μπορέσει να βοηθήσει τους πάσχοντες να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας, καθυστερώντας την έναρξη των συμπτωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.