Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πρόγραμμα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης στην Ελαιοτέχνια 2014


Η στήριξη με τρόφιμα συνολικά 150 οικογενειών με παιδιά με ειδικές ανάγκες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, είναι ο κύριος σκοπός την νέας ενέργειας «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης», που διενεργείται στο πλαίσιο των εκθέσεων Ελαιοτέχνια και Οινόραμα 2014.




Η Ελαιοτεχνία 2014, είναι ένα γεγονός που φέτος συνδιοργανώνεται με την έκθεση κρασιού και αποσταγμάτων «Οινόραμα 2014», δημιουργώντας έτσι ένα θεσμό για την προβολή και προώθηση του ελαιοκομικού –οινοποιητικού κλάδου. Στο πλαίσιο της Ελαιοτεχνία Μεσογειακής έκθεσης ελαιολάδου πραγματοποιείται ο διαγωνισμός Χρυσό Αριστείον εξαιρετικού παρθένου Ελαιόλαδου ο οποίος θα απονείμει τα βραβεία: Χρυσό, αργυρό, χάλκινο αριστείον, ανώτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (http://eleotexnia.gr/dkotinos.html ) ενώ παράλληλα ξεκινά η δημιουργία των Cafesophy πολυχώρων απόλαυσης καφέ (www.linkedin.com/company/cafesophy)

Στόχος του Προγράμματος Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης είναι η διάθεση ελαιολάδου για 150 οικογένειες που στηρίζει ο Σύλλογος «Φροντίδα».
«Κοινοποιούμε την ενέργεια Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης της έκθεσης με στόχο πέραν του να είμαστε επαγγελματικά αποδοτικοί - να συνεισφέρουμε στην Ελληνική κοινωνία που τόσο δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της διοργανώτριας. Συνεχίζοντας αναφέρει «καλούμε, επιχειρήσεις ελαιολάδου για την παραχώρηση ποσοτήτων ελαιολάδου για την ανακούφιση συμπολιτών μας. Οποιαδήποτε ποσότητα ελαιολάδου είναι αποδεκτή, από 10 λίτρα ελαιόλαδο μέχρι όποια ποσότητα επιθυμεί κάθε επιχείρηση».

Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν την διάθεση ελαιολάδου θα έχουν έξτρα προβολή μέσα από ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι γίνεται δεκτή οποιαδήποτε ποσότητα.

Τέλος επισημαίνεται ότι ο Σύλλογος «Φροντίδα» είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος πρόληψης, ενημέρωσης και συμπαράστασης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο down. Ιδρύθηκε το 2008 στον Πειραιά με σκοπό να προσφέρει κοινωφελές έργο στις οικογένειες που καταφεύγουν στην αναζήτηση βοήθειας λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, με την ενεργοποίηση των ίδιων των γονιών των «παιδιών με ιδικές ικανότητες». Ο Σύλλογος «Φροντίδα» είναι αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και από το πρωτοδικείο με αριθ. 7483/2008 και με ΦΕΚ. 1997/Β/2013. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Νομαρχία Πειραιά. Ο Σύλλογος μας πιστεύει ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν παύουν να αποτελούν φορείς προσωπικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας, έχουν μεν ειδικές ανάγκες, όμως διαθέτουν ασφαλείς και ειδικές δυνατότητες, τις οποίες αναπτύσσουν με αξιοθαύμαστο τρόπο, τους μηχανισμούς αναπλήρωσης. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε κοινωνικοί παραβάτες, ούτε απόβλητοι, αλλά άνθρωποι που αποκλίνουν από έναν ιδεατό τύπο «μέσου ανθρώπου». Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε προκατάληψη, κοινωνική ανισότητα, στάση απόρριψης και εμπαιγμού, απέναντι στα άτομα με αναπηρία, κοντά όμως στην ανάδειξη και στήριξη των αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, την μόρφωση, την υγεία, την εργασία, τη ζωή. Ο Σύλλογος «Φροντίδα» ξεκίνησε από ανάγκη και επιθυμία των γονέων αυτών των παιδιών. Στα λίγα χρόνια της ύπαρξής του έχει καταφέρει να βοηθήσει πολλές οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας ποικίλουν και αγκαλιάζουν το πρόβλημα των οικογενειών, αλλά και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας που χρειάζονται βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με την Ελαιοτεχνία-Eleotechnia (210/7568888, info@eleotexnia.gr, www.eleotexnia.gr), είτε κατευθείαν με τον σύλλογο Φροντίδα (210/4908631 και 211/7205287, info@frodida.gr , www.frodida.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικό βίντεο: Ατομα με αναπηρία αποκτούν μοναδική πρόσβαση στον πολιτισμό


Πρόσβαση άνευ ορίων, και μια σπάνια για την Ελλάδα ολική εμπειρία πρόσβασης στον πολιτισμό και στις δράσεις του προσφέρει το πρόγραμμα Unlimited Acess που θα παρουσιαστεί στις 11 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Στέγη συμμετέχει στο πρόγραμμα Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων), το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουνανθρώπους με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα




Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φανέλες για καλό σκοπό!


Η Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.Ψυ.Με) σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠ δημοπρατεί συλλεκτικές φανέλες μεγάλων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, όπως του Στέλιου Γιαννακόπουλου, του Άγγελου Μπασινά, του Αντώνη Νικοπολίδη και άλλων πολλών! Αξίζει την προσοχή μας!

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Φανέλες για καλό σκοπό! (ΦΩΤΟ)

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

2η Δημοπρασία αθλητικών φανελών της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.Ψυ.Με).

Η Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών εδώ και 15 χρόνια περίπου προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ΑμεΑ (αυτισμός, νοητική αναπηρία, ήπια ψυχιατρικά) και τις οικογένειές τους στις περιοχές του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος και της Σαλαμίνας.

Από σήμερα 06/12/2013 και έως τις 31/12/2013 η Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.Ψυ.Με) σε συνεργασία με τον μεγάλο υποστηρικτή των προσπαθειών της, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π), διοργανώνει δημοπρασία που σκοπό έχει την προβολή του έργου της και την οικονομική ενίσχυση του Φορέα για λειτουργικές ανάγκες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας (3η Δεκέμβρη) αλλά και τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διοργανώνεται η 2η Δημοπρασία αθλητικών φανελών μετά την άκρως επιτυχημένη 1η Δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 2η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού). Τη δράση αναμένεται να στηρίξουν και άλλοι αθλητές.

Η δημοπρασία πραγματοποιείται στην επίσημη σελίδα (page) της Ε.Ψυ.Με στο Facebook. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τώρα να στέλνουν τις προσφορές τους στο inbox (μήνυμα) της σελίδας μας, στο τηλέφωνο της Ε.Ψυ.Με (210-4635391) καθημερινά 09:00 - 17:00 και στις γραμματείες των ραδιοφωνικών σταθμών και των sites που θα προβάλουν τη δράση. Μέσω δελτίων τύπου, ανακοινώσεων από τη σελίδα μας στο Facebook αλλά και με τη μορφή σχολίων (comments) κάτω από την κάθε φωτογραφία που απεικονίζεται η φανέλα θα ενημερώνεστε για την μέχρι στιγμής μεγαλύτερη προσφορά.

Η μεγαλύτερη προσφορά για την κάθε μια φανέλα έως τις 31 Δεκεμβρίου και ώρα 21:00 μ.μ. είναι αυτή που θα την αποκτήσει κατόπιν επικοινωνίας μας με τον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση που υπάρχουν προσφορές για φανέλα λίγο πριν το τέλος της προθεσμίας που συνεχίζονται και μετά το τέλος αυτής, την φανέλα αποκτά η μεγαλύτερη τιμή που θα σταματήσει η πρόταση. Αναμένουμε τη στήριξή σας! Καλή επιτυχία!

Την αρχή στη δημοπρασία κάνουν 7 σπουδαίες φανέλες και έπεται συνέχεια…Δίπλα στην Ε.Ψυ.Με, στηρίζοντας τις προσπάθειές της, την αρχή κάνουν οι ποδοσφαιριστές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, προσφέροντας δυο φανέλες (Τζιόλης, Χριστοδουλόπουλος) υπογεγραμμένες από όλους τους ποδοσφαιριστές, από τους αγώνες για τα προκριματικά του Mundial της Βραζιλίας με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας και το θρίαμβο της ομάδος μας. Τιμή εκκίνησης φανέλας: 150 ευρώ.

Στη συνέχεια, 3 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ φανέλες από πολύ σπουδαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Φορέα μας:

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ προσφέρει μια υπογεγραμμένη φανέλα του της αγγλικής BOLTON WANDERRES F.C. Τιμή εκκίνησης φανέλας: 150 ευρώ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ προσφέρει μια υπογεγραμμένη φανέλα του της ισπανικής REAL MALLORCA F.C. Τιμή εκκίνησης φανέλας: 150 ευρώ.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ προσφέρει μια υπογεγραμμένη φανέλα του της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Euro 2008) – τελευταίας διοργάνωσης που συμμετείχε ο σπουδαίος Έλληνας τερματοφύλακας. Τιμή εκκίνησης φανέλας: 150 ευρώ.
Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ προσέφεραν 2 φανέλες (Αποστολόπουλος, Γιαννιτσάνης) με τις υπογραφές όλων. Τιμή εκκίνησης φανέλας: 100 ευρώ.

Ευχαριστούμε τον Π.Σ.Α.Π για την συνεργασία και την τεράστια προσφορά του και στήριξη στην Ε.Ψυ.Με όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα, τους αθλητές και τις διοικήσεις των ομάδων για τη σημαντική τους κίνηση.

Ο σκοπός είναι σημαντικός, δεδομένου των πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία αλλά και ειδικότερα στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία και η 2η Δημοπρασία που μόλις ξεκίνησε!

Για την Ε.ΨΥ.ΜΕ.
Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος – Πρόεδρος Δ.Σ.
Δυναμίδη Σιμέλα – Κοινωνική Λειτουργός


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά μαθαίνουν για τον ρατσισμό γύρω τους...


Μια φορά και έναν καιρό ένα λιοντάρι αποφάσισε να χαρίσει τη ζωή σε ένα μικρό ποντικάκι αντί να το φάει, με την υπόσχεση να του ανταποδώσει κάποια στιγμή την καλοσύνη του. Αργότερα όταν το λιοντάρι έπεσε σε παγίδα το ποντίκι ήταν εκείνο που έκοψε με τα δόντια του το σχοινί που κρατούσε δεμένα τα πόδια του και έτσι του έσωσε τη ζωή.

Το μήνυμα ότι και οι πιο αδύνατοι μπορούν να ξεπληρώσουν το καλό που κάνουν οι δυνατότεροί τους μεταφέρουν -μέσα από τον παραπάνω γνωστό μύθο του Αισώπου αλλά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό- κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί σε μετανάστες και γηγενείς μαθητές είκοσι σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας, που παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση μεταναστευτικού πληθυσμού.

“Τα παιδιά, ακόμη και σε μικρές ηλικίες, αντιλαμβάνονται την έννοια του ρατσισμού στη βάση της διαφορετικότητας” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Δέσποινα Τσιγγινού και φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση μαθητών της πέμπτης δημοτικού που κατάφεραν να επισημάνουν διαφορετικά είδη ρατσισμού και διαφοροποίησης ανθρώπων με βάση το βάρος, την ομορφιά, το φύλο, τη νοημοσύνη, τον πλούτο και το αν εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑΜΕΑ.

“Μαθητές και μαθήτριες της πέμπτης και έκτης δημοτικού αλλά και του γυμνασίου και του Λυκείου, αναζητούν επίσης μέσα από το διάλογο, την αιτία του ρατσισμού. Κοινή διαπίστωση είναι ότι πίσω του βρίσκεται ο φόβος για το διαφορετικό που ξεπερνιέται μόνο όταν κανείς γνωρίσει τον συνάνθρωπό του, μελετήσει το πολιτισμικό του επίπεδο και ανταλλάξει μαζί του απόψεις και σκέψεις για διαφορετικούς τρόπους ζωής” προσθέτει.

“Μέσα από το μύθο, το παιχνίδι, το θέατρο και τον διάλογο τα παιδιά υποδύονται διαφορετικούς ρόλους, μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα και την ισότητα, γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς και εξοικειώνονται με τις νοοτροπίες ξένων χωρών” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η εκπρόσωπος του ΚΕΚ ΔΙΟΝ, ενός από τους φορείς υλοποίησης του σχετικού προγράμματος, Άννα Γερίμογλου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, διοργανώνονται καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, σεμινάρια συμβουλευτικής, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις τέχνης ή ακόμη και σεμινάρια θεάτρου δρόμου.

Προωθείται, παράλληλα, ενημερωτικό υλικό και γλωσσάριο με όρους δικαιωμάτων και πολιτικής αγωγής, αποσπάσματα ιστοριών μεταναστών μαθητών και μαθητριών και ένα οπτικοακουστικό σποτ για την αποδοχή της διαφορετικότητας και των διαφορετικών πολιτισμών σε ένα σχολείο.

Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης για "την προώθηση διαδραστικών ενημερωτικών εκστρατειών στα σχολεία με ομάδες στόχο μετανάστες και γηγενείς μαθητές καθώς και τους γονείς τους".

Οι φορείς, άλλωστε, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα είναι το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΟΝ ΕΠΕΚΑ.

Από τον Νοέμβριο του 2012 που ξεκίνησαν οι σχετικές προετοιμασίες, έχουν γίνει εκστρατείες σε είκοσι σχολεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τη Λέσβο και την Ξάνθη ενώ γίνεται προσπάθεια επέκτασης του έργου και σε άλλες περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Πάτρα.

Το επόμενο βήμα του προγράμματος, που χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς, θα είναι η διάδοση της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο (http://kekdionschools.omegatechnology.biz).

Εκεί νέοι μαθητές μπορούν να θέτουν ερωτήματα για την εκπαίδευσή τους, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, την επίλυση νομικών ζητημάτων που αφορούν μετανάστες, το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μετά την υποβολή γραπτών αιτημάτων, οι διαχειριστές του συστήματος δίνουν απαντήσεις “ηλεκτρονικά” και μάλιστα η διαδικασία είναι ανοιχτή ώστε οι επισκέπτες της ιστοσελίδας να ενημερώνονται για κάθε θέμα που θίγεται.

Στη συνέχεια το γλωσσάριο και το “τετράδιο επαγγελματιών ιστοριών” που δημιουργούνται θα προωθηθούν και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας ώστε να χρησιμοποιούνται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλισμός ύψους 360.000€ από τον δήμο Σερρών για ειδικά σχολεία


«Ο Δήμος Σερρών διαθέτει σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σχολείων του Δήμου Σερρών δέκα τέσσερα πακέτα εξοπλισμών (υπολογιστές, έπιπλα, διαδραστικούς πίνακες ,εξοπλισμός φυσιοθεραπείας κ.τ.λ) , συνολικού ποσού 360.000 ευρώ για την καλύτερη εκπαίδευση και διαβίωση των μαθητών. Ο εξοπλισμός θα διατεθεί σε 15 σχολεία του Δήμου Σερρών».

Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης κατά την επίσκεψή του στο Ειδικό Σχολείο την Δευτέρα 9-12-2013 συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Δημήτρη Μερετούδη και την πρώην Αντιδήμαρχο Σταυρούλα Αρβανίτη-Αγιαννίδου.

Η προμήθεια του εξοπλισμού των ειδικών σχολείων από το Δήμο Σερρών, προήλθε μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» στις 9-11-2011.

Η πρόταση εγκρίθηκε στις 13-1-2012 και μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη στις 11-1-2013, ο Δήμος Σερρών προμηθεύτηκε δεκατέσσερα πακέτα με:

  • Υπολογιστές - μηχανές γραφείου - συσκευές ήχου-εικόνας
  • Διαδραστικοί πίνακες
  • Έπιπλα
  • Εξοπλισμός φυσιοθεραπείας
  • Εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχαγωγικής αγωγής
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων κεραμικής
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων μηχανολογίας - ηλεκτρολογίας
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων υφαντικής-ραπτικής
  • Εξοπλισμός εργαστηρίων κηροπλαστικής
  • Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα
  • Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης
Τα σχολεία που αφορά το πρόγραμμα είναι :
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών
  • Ειδικό Νηπιαγωγείο Σερρών
  • Τ.Ε.Ε Ειδικής Αγωγής Α' Βάθμιας Σερρών
  • Ειδικό ΕΠΑΛ, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης Σερρών
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο
  • 13ο Δημοτικό Σχολείο
  • 15ο Δημοτικό Σχολείο
  • 18ο Δημοτικό Σχολείο
  • 20ο Δημοτικό Σχολείο
  • Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως
  • Δημοτικό Σχολείο Μητρουσίου
  • Δημοτικό Σχολείο Λευκώνα
  • 2ο Γυμνάσιο
  • 3ο Γυμνάσιο

Nα υπενθυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια αυτής της δημαρχιακής θητείας, η δημοτική αρχή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σερρών έχει προσθέσει 1.750.000 ευρώ μέσω προγραμμάτων.

Ο Δήμος Σερρών ειδικότερα:

  • Προμηθεύτηκε ένα ειδικό αυτοκίνητο από τον ΟΠΑΠ, ύψους 65.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Εντάχθηκε στο «κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Δήμου Σερρών», ύψους 207.000 ευρώ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (γέροντες, ΑΜΕΑ, ασθενείς).
  • Λειτουργεί «το κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας», προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ.
  • Προμηθεύτηκε μέσω προγραμμάτων πακέτα εξοπλισμών για ειδικά σχολεία, ύψους 360.000 ευρώ.
  • Υλοποιεί το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας ύψους 816.000 ευρώ, σε συνεργασία με το ΣΟΦΨΥ και λειττουργεί την κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, τον δημοτικό λαχανόκηπο.
  • Κατασκεύασε 250 ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Διέθεσε 75.000 ευρώ για δωροεπιταγές (Χριστούγεννα και Πάσχα) σε απόρους για αγορά τροφίμων. Οι δωροεπιταγές δόθηκαν σε 1.875 συμπολίτες μας.
  • Καθιερώθηκε νέος θεσμός για άτομα με Ειδικές Ανάγκες με τον τίτλο «ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ».
  • Δημιουργήθηκε το Κέντρο Εθελοντισμού με σκοπό τη δημιουργία βάσης πληροφοριών.
  • Από το γραφείο τύπου του Δήμου Σερρών


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο υπερόπλο «κοιμίζει» τον κινητήρα και ακινητοποιεί το όχημα


Επιτυχημένη δοκιμή ηλεκτρομαγνητικής ακτίνας στη Βρετανία.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους περιορισμού της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας ή και της απλά «διαφορετικής» διασκέδασης στους δρόμους.

Ειδικά τους μοτοσυκλετιστές, μάς είχε για πολλά χρόνια «στη μπούκα», με τη ρετσινιά του μηχανόβιου, του τσαντάκια, κλπ. Στο παρελθόν μάς αγριοκοίταζαν, μετά μάς άρπαζαν τα κλειδιά στα φανάρια, ύστερα ήρθαν τα μπλόκα, τα κυνηγητά, τα ραντάρ, οι φωτογραφίσεις.

Στο μέλλον θα ελεγχόμαστε από ιπτάμενες συσκευές -drones- και όπως τώρα μαθαίνουμε, ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες που θα κοιμίζουν τους κινητήρες μας.

Αυτή η τελευταία δυνατότητα εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Πριν λίγες μέρες επιδείχθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας και ορισμένους δημοσιογράφους από την κατασκευάστρια εταιρεία που ονειρεύεται παχουλά κρατικά συμβόλαια: την βρετανική Ε2V.

Η συσκευή που επιδείχθηκε ονομάζεται RF Safe-Stop. Πρόκειται για ένα «όπλο» που αντί για μεταλλικό βλήμα εκτοξεύει έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP). Όταν ο παλμός αυτός συναντήσει τα ηλεκτρονικά διαχείρισης του κινητήρα μιας μοτοσυκλέτας (την ECU ουσιαστικά), τα εξουδετερώνει, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή της.

Οι συσκευές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών παλμών είναι προϊόν στρατιωτικών ερευνών. Προφανώς οι στρατιωτικοί έχουν προχωρήσει στην εξέλιξη της επόμενης γενιάς του συστήματος και έτσι επέτρεψαν την πολιτική χρήση της τεχνολογίας. Όχι από όλους βέβαια. Η τροχαία της Αγγλίας πάντως θεωρείται «φίλια» δύναμη και θα μπορέσει, εφόσον κρίνει ότι τη συμφέρει, να τη χρησιμοποιήσει.

Στο βίντεο που παραθέτουμε, μπορείτε να δείτε ότι πράγματι τα οχήματα που πλησιάζουν τη συσκευή μετωπικά, ακινητοποιούνται από αρκετή απόσταση. Όμως είναι φανερό πως πλησιάζουν το «αστυνομικό μπλόκο» με πολύ χαμηλή ταχύτητα.



Κατά δήλωση των αστυνομικών που παρακολούθησαν την επίδειξη, βασικός στόχος της συσκευής στο παρόν στάδιο είναι εξουδετέρωση τρομοκρατικών απειλών όπως η προσέγγιση και εκτίναξη παγιδευμένων οχημάτων κοντά σε ευαίσθητους στόχους.

Αλλά βέβαια τίποτα δεν θα εμποδίσει τη χρήση μια μικρότερης, φορητής συσκευής από τις τροχαίες δυνάμεις στην αστυνόμευση των δρόμων, όπως σήμερα τα ραντάρ χειρός.

Παρατηρώντας το βίντεο μπορούμε να διακρίνουμε κάμποσες βασικές -ακόμη- αδυναμίες του «υπερόπλου». Ανάμεσά τους ο όγκος και το βάρος που κάνουν απαραίτητη τη μεταφορά του από βαν ή φορτηγάκι. Η RF Safe-Stop της δοκιμής ζυγίζει 160 κιλά.

Ακόμη για να επιτύχει η «προσβολή» των ηλεκτρονικών ενός οχήματος, η ακτίνα πρέπει να μείνει διαρκώς εστιασμένη πάνω σε αυτό, αλλιώς ο κινητήρας συνέρχεται αμέσως από τη «νάρκωση» και ξαναλειτουργεί.

Περιορισμένη είναι και η ακτίνα δράσης της. Στην επίδειξη το όχημα προσβλήθηκε με επιτυχία από τα 50 μέτρα. Όμως ένα όχημα που κινείται με 100 χλμ/ώρα καλύπτει τα 50 αυτά μέτρα σε 1,8 δευτερόλεπτα. Ακόμα κι αν ο κινητήρας σβήσει ακαριαία, η ορμή του θα επαρκεί για να προσεγγίσει το «στόχο».

Κι έπειτα ανακύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα σε ενδεχόμενη πολιτική χρήση. Επηρεάζονται ή όχι και σε ποιο βαθμό τα ηλεκτρονικά που ελέγχουν το ABS των φρένων;

Προξενείται βλάβη στις πανάκριβες προσωπικές συσκευές επικοινωνίας όπως smartphone, GPS, tablet, που μάς συνοδεύουν καθημερινά; Και τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο οδηγός/αναβάτης φέρει βηματοδότη;

Και μετά; Μετά, δύσκολα τα πράγματα για τον εγκληματία, τον τρομοκράτη ή το λάτρη της σούζας. Μπορούμε να υποθέσουμε βέβαια ότι παλιότερες μοτοσυκλέτες που λειτουργούν χωρίς εκτεταμένη ηλεκτρονική υποστήριξη θα έχουν «ανοσία» στο νέο υπερόπλο.

Δεν θα παραξενευτούμε πάντως αν ξαφνικά οι ληστές για παράδειγμα διαφεύγουν με συλλεκτικά κλασσικά vintage δίτροχα, αντί για «μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού»…

Δείτε το βίντεο...








Διαβάστε περισσότερα...

Live επικοινωνία ή social media;


Το καταπληκτικό βίντεο των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει με εύγλωττο τρόπο γιατί είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πραγματικοί μας φίλοι είναι… εκεί έξω.

Οι φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ έφτιαξαν ένα υπέροχο βίντεο προκειμένου να αφυπνίσουν τους νέους της γενιάς τους.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχολογικό τεστ με γυμνά σώματα


Τη δική του εκδοχή του τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach δημιούργησε γάλλος φωτογράφος.

Γυμνά σώματα ανδρών και γυναικών συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό από το γάλλο φωτογράφο Olivier Valsecchi στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου project.

Ο βραβευμένος το 2012 καλλιτέχνης αποφάσισε να συνθέσει σώματα ώστε να δημιουργήσει εικόνες που παραπέμπουν στα τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach.

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι μια μέθοδος διάγνωσης που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι προκειμένου να εξετάσουν και να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία των ασθενών τους. Το τεστ βασίζεται στις απαντήσεις που δίνει ο ασθενής κοιτώντας αφηρημένα πάτερν μελάνης, όπως το παρακάτω:



«Φαντάστηκα κάποιο είδος παραστατικών μονομαχιών και ενστικτωδώς έριξα μια ματιά στο τεστ Rorschach», εξηγεί ο Olivier Valsecchi, μιλώντας στο theverge.com. «Ταίριαζε απόλυτα στο σχέδιό μου. Βλέπω πολλά ανθρώπινα σώματα σε αυτά και αποφάσισα να κάνω τη δική μου φωτογραφική λήψη».

Παρά την φαινομενική επεξεργασία, ο Γάλλος ξεκαθαρίζει ότι για καμία εικόνα δεν χρησιμοποιήθηκε το Photoshop. «Τα πάντα φωτογραφήθηκαν ζωντανά. Αυτό ήταν η πραγματική performance, και ένας εφιάλτης ταυτόχρονα». Αντίθετα, όπως εξήγησε για την ολοκλήρωση κάθε εικόνας απαιτήθηκαν τουλάχιστον 3 ώρες.

Δείτε τις φωτογραφίες καθώς και ένα βίντεο από τη διαδικασία δημιουργίας των εικόνων…




























Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο σημαντικές είναι οι λίστες στη ζωή μας


Μυστικά για να αυξήσετε την απόδοση και την παραγωγικότητά σας
.
Οι λίστες αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε τις περισσότερες φορές.

Είτε τις αποτυπώνουμε σε χαρτί, σε ηλεκτρονικό αρχείο, είτε απλά… τις φτιάχνουμε μέσα στο μυαλό μας, οι λίστες είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα, που έχουμε αξιολογήσει ως σημαντικά.

Ο φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Ουμπέρτο Έκο είναι μεγάλος θαυμαστής και υποστηρικτής τους και έχει εκφράσει μερικές πολύ συναρπαστικές ιδέες, σε ό,τι αφορά το γιατί είναι τόσο σημαντικές για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με άρθρο της Belle Beth Cooper στο blog.bufferapp.com, ο Έκο έχει πει το εξής: «Από τις λίστες προέρχεται ο πολιτισμός. Αποτελούν μέρος της ιστορίας, της τέχνης και της λογοτεχνίας. Τι θέλει ο πολιτισμός; Να κάνει το κατανοητό το άπειρο… και πώς κανείς αντιμετωπίζει το άπειρο; Πώς προσπαθεί να κατανοήσει το ακατανόητο; Μέσα από λίστες…».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι οι λίστες είναι κάτι σαν «λείψανα πρωτόγονων πολιτισμών» - απλοποιημένοι μηχανισμοί που δεν ανήκουν πια στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, η πιο απλή μορφή της λίστας εμφανίζεται ξανά και ξανά στην πάροδο του χρόνου, γιατί, όπως λέει ο Έκο «έχει μια ακαταμάχητη μαγεία».

Όταν προσπαθούμε να εκφραστούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Μας βοηθούν να έχουμε μια αίσθηση του κόσμου γύρω μας. Φτιάχνουμε λίστες από τα αξιοθέατα που βλέπουμε στις διακοπές μας, τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε, τα ψώνια που πρέπει να κάνουμε στο σουπερμάρκετ και τα καθήκοντα που πρέπει να φέρουμε εις πέρας.

Είναι μια απλή συνήθεια, που μας βοηθά να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας κάθε μέρα.

Αποτυπώνουμε σε μια δομημένη μορφή γραφής όλη την… τρέλα και την αμφισημία της ζωής.

Με απλά λόγια, όταν κάνουμε λίστες, αυξάνεται ο βαθμός ευτυχίας που απολαμβάνουμε.

Βενιαμίν Φραγκλίνος: ο «νονός» της λίστας

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα κάποιου που χρησιμοποιούσε λίστες για να βελτιώνει τον… εαυτό του.

Είναι γνωστό ότι είχε καταγράψει ένα πρόγραμμα 13 εβδομάδων για να εξασκήσει σημαντικές αρετές όπως η καθαριότητα, η μετριοπάθεια κ.ά. Κάθε ημέρα κατέγραφε την πρόοδο που έκανε σε ένα διάγραμμα.

Επίσης, είχε θέσει στον εαυτό του ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο αποτελούνται από λεπτομερειακά καθορισμένες ώρες αφιερωμένες στον ύπνο, στα γεύματά του και στην εργασία.

Βέβαια, οι απαιτήσεις της δουλειάς του στο τυπογραφείο δεν του επέτρεπαν πάντα να ακολουθεί τη ρουτίνα του.

Συμβουλές για το πώς να συντάξετε μια επιτυχημένη λίστα, που θα σας βοηθήσει να φέρετε εις πέρας όσα χρειάζεται:

1. «Σπάστε» τα καθήκοντά σας σε μικρότερα κομμάτια

Όλοι έχουμε μέσα μας μια «φωνή» που μας υπενθυμίζει/γκρινιάζει για τα καθήκοντα που δεν έχουμε ολοκληρώσει. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «Zeigarnik effect».

Μπορεί να ακούγεται καλό, καθώς μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό, όμως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αξιόπιστο ή ότι κάνει καλό στην υγεία μας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο μέρος του εαυτού μας. Το ασυνείδητο τμήμα του μυαλού μας δε μπορεί να οργανώσει πώς θα ολοκληρώσει ένα καθήκον, όμως ενοχλείται από το αίσθημα… ανολοκλήρωτου. Έτσι υπενθυμίζει στο συνειδητό τμήμα του εγκεφάλου μας τι έχουμε να κάνουμε –όχι πώς να το ολοκληρώσουμε, αλλά μας ενθαρρύνει να το «βάλουμε στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τη μέθοδο που προτείνει ο David Allen, κανείς μπορεί να «σπάει» κάτι σε μικρότερα κομμάτια και να προγραμματίζει κάθε βήμα με τη σειρά, έτσι ώστε να ολοκληρώσει κάτι που έχει σε εκκρεμότητα. Αυτό «καθησυχάζει» κάπως το ασυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου, καθώς ικανοποιείται ως ένα βαθμό με κάθε βήμα που ολοκληρώνεται, ή επειδή έχουμε προγραμματίσει πώς να φέρουμε εις πέρας το καθήκον μας.

2. Θέστε προτεραιότητες

Πολλές φορές «χανόμαστε» ανάμεσα σε όσα πράγματα καλούμαστε να κάνουμε, που τελικά δεν καταφέρνουμε να κάνουμε τίποτα. Το να θέσουμε προτεραιότητες και να αξιολογήσουμε τι είναι πιο σημαντικό, είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτά που έχουν σημασία, στο χρόνο που διαθέτουμε.

3. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Πριν από 100 χρόνια, πρόεδρος της εταιρείας Bethlehem Steel στις ΗΠΑ ήταν ο Charles M Schwab. Η εταιρεία του δεν τα πήγαινε και τόσο καλά και έτσι ο Schwab αποφάσισε να βελτιώσει την απόδοση και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων του, καλώντας τον Ivy Lee, γνωστό εμπειρογνώμονα «απόδοσης» της εποχής.

Ο Lee συμφώνησε να βοηθήσει, ενώ η αμοιβή του θα κρινόταν από τα αποτελέσματα, μετά από τρεις μήνες.

Ο Lee συμβούλεψε κάθε υπάλληλο της εταιρείας να γράφει στο τέλος κάθε ημέρας μια λίστα με καθήκοντα που έπρεπε να γίνουν. Κάθε λίστα θα περιείχε έξι καθήκοντα, τα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν την επόμενη ημέρα και τα οποία είχαν αξιολογηθεί σε σειρά προτεραιότητας.

Την επόμενη ημέρα οι υπάλληλοι έκαναν όσα είχαν γράψει σε αυτή τη λίστα, ξεκινώντας από την αρχή και προχωρώντας στο τελευταίο σκέλος αυτής, κάνοντας ένα τη φορά. Αν κάτι έμενε ανολοκλήρωτο, έμπαινε στη λίστα της επόμενης ημέρας με προτεραιότητα.

Μετά από τρεις μήνες η αποδοτικότητα της εταιρείας είχε αλλάξει σημαντικά και ο Schwab έστειλε στον Lee μια επιταγή 25.000 δολαρίων.

Μπορείτε να προγραμματίζετε αποβραδίς όσα έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα, αξιολογώντας τα πιο σημαντικά και βάζοντάς τα στην κορυφή της λίστας σας.

4. Να είστε ρεαλιστές
Αν πασχίζετε να φτιάξετε τη δική σας λίστα προτεραιοτήτων, ίσως αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να την αλλάξετε και να δοκιμάσετε μια διαφορετική. Γίνετε ρεαλιστές με αυτά που θέλετε να πετύχετε.

Παρότι μια λίστα καθηκόντων μπορεί να είναι… ατελείωτη, δε συμβαίνει το ίδιο και με το χρόνο που διαθέτει κάποιος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεισαν μεθυσμένο πως ξύπνησε από… δεκαετές κώμα!


Δείτε το απίστευτο -και διδακτικό- βίντεο.

Οι φίλοι ενός άνδρα που είχε συλληφθεί πέντε φορές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και έστησαν σε βάρος του μία φάρσα με σκοπό να τον «ταρακουνήσουν» και να τον αποτρέψουν από το να συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά.

Ένας από τους φίλους του είναι ο φαρσέρ του YouTube Tom Mabe του «MabeInAmerica».

Μαζί με τους υπόλοιπους φίλους έφτιαξαν ένα γραφείο να μοιάζει με θάλαμο νοσοκομείου ενώ μια ομάδα ηθοποιών υποδυόταν την ιατρική ομάδα. Έτσι έπεισαν τον άνδρα πως είχε πέσει σε κώμα επί δέκα χρόνια.

Το αποτέλεσμα της «πλάκας» βιντεοσκοπήθηκε και ανέβηκε στο διαδίκτυο με σκοπό να αποτρέψει κι άλλους ανθρώπους από το να συνδυάσουν οδήγηση και αλκοόλ, σημειώνει η Daily Mail.

Αφού πρώτα ζήτησε την άδεια της οικογένειας του μεθυσμένου φίλου του, ο Tom Mabe έστησε το «νοσοκομείο» και την «ιατρική ομάδα» και στη συνέχεια ξύπνησε τον άνδρα.

Είχε φροντίσει μέχρι και να γυριστούν «δελτία ειδήσεων» που έπαιζαν στην τηλεόραση του θαλάμου μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τον μεθυσμένο.

Τότε μπαίνει ο ίδιος και αρχίζει να τον χαστουκίζει και να του φωνάζει: «Σε συνέλαβαν πέντε φορές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ» και καθώς το κάνει αυτό η ιατρική μάσκα που φοράει πέφτει και ο πρώην μεθυσμένος συνειδητοποιεί πως πρόκειται για το φίλο του.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Νεαρός επιστήμονας «επιχειρεί» μαζεύοντας χόρτα"


Δηλώνει τροφοσυλλέκτης ή, κατά το επιστημονικότερον, εξερευνητής και συλλέκτης αυτοφυούς τροφής. Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος αναζητά στις Ράχες Μεσσηνίας την εικόνα και τα προϊόντα της ελληνικής φύσης που έχουμε ξεχάσει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα προϊόντα του φιγουράρουν στο μενού των βραβευμένων εστιατορίων της Αθήνας και εσχάτως και του Παρισιού.

Με σπουδές στο εξωτερικό

Στα 30 του, με σπουδές στα οικονομικά, έφυγε για μεταπτυχιακό στην Αγγλία, όπως οι περισσότεροι φίλοι του, και δούλεψε σε πολυεθνική πάνω σε οικονομετρικά μοντέλα. «Εκεί βρίσκεις πιο εύκολα ευκαιρίες και ελευθερία να αναπτύξεις το ταλέντο σου. Ενα πρωί, όμως, ξύπνησα και αναρωτιόμουν: «Αυτό θέλω να κάνω; Αυτή είναι η πραγματική ζωή;». Αν συνέχιζα, θα έμενα για πάντα, αλλά κάτι μέσα μου με έτρωγε», λέει στο Εθνος. Επιστρέφει, λοιπόν, στην Αθήνα, γράφει για ένα περιοδικό μοτοσυκλέτας -«μου έδινε άπλετο χρόνο να σκεφτώ»- και δοκιμάζει διάφορα. «Η αλήθεια είναι ότι από παιδί είχα μάθει να στέκομαι στα πόδια μου. Ο πατέρας μου δεν μου είπε ποτέ τι να κάνω, αρκεί να μπορώ να το υποστηρίξω. Από δεκατριών με έστελνε στις τράπεζες, έκανα τις εξωτερικές δουλειές, είχα μάθει να επικοινωνώ με τον κόσμο και αυτό με βοήθησε πολύ».

Πήγε στις Ράχες Μεσσηνίας 


Τα εγκαταλείπει όλα και πηγαίνει στο χωριό του πατέρα του, στις Ράχες Μεσσηνίας. «Ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, βλέπεις όλες τις εποχές του χρόνου. Το χωριό όπου πηγαίναμε διακοπές από παιδιά, με έναν κήπο στην άκρη, τη θάλασσα 10 λεπτά με τα πόδια και ωραίες αναμνήσεις. Τίποτα περισσότερο ώσπου αποφασίζω να μείνω και τον χειμώνα». Αγοράζει σπόρους, σπέρνει το κτήμα του και ζει μόνο με ό,τι βγάζει η γη. «Εναν μήνα αργότερα έρχεται η μητέρα μου, ανοίγει το ψυγείο και το βρίσκει άδειο. «Πώς ζεις τόσον καιρό;» μου λέει, κι εκεί γίνεται το κλικ. Ανακαλύπτω ότι, τελικά, δεν χρειάζονται πολλά. Χόρτα από το βουνό, ντομάτες από το χωράφι, αβγά από τη θεία. Μια πραγματική ζωή χωρίς καμία φιλοσοφία από πίσω».


Η ζωή στη φύση έγινε επάγγελμα 

Αποφασίζει, λοιπόν, ότι αυτό που κατάφερε μπορεί να το κάνει και επάγγελμα. Μαζεύει σε μια λίστα ονόματα και τηλέφωνα βραβευμένων σεφ στην Αθήνα και προσπαθεί να τους πείσει ότι μπορεί να τους προμηθεύει με άγρια χόρτα και ζαρζαβατικά που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που αγοράζουν. «Κάποιοι σκέφτηκαν ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που μου άνοιξαν τον δρόμο όταν δεν με ήξερε κανείς. Γι” αυτό με συνδέει μαζί τους κάτι παραπάνω από εκτίμηση: Ενας σεβασμός. Αν με πάρουν δέκα η ώρα το βράδυ και μου ζητήσουν να τους βρω πετροκαυκαλήθρες, θα το κάνω με κάθε τρόπο. Είναι οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μένα και σε μια άλλη ηθική για την τροφή». Η αλήθεια είναι ότι οι ντομάτες του δεν έχουν ωραίο χρώμα ούτε σχήμα, τα μαρούλια έχουν τρύπες από τα σαλιγκάρια, η ρόκα είναι με στίγματα, αλλά όταν τη δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις ξανά εκεί την πρωτόγονη γεύση που ήταν αποθηκευμένη στο μυαλό σου. «Γιατί αυτό με ενδιαφέρει ουσιαστικά: Να βρίσκω το καλύτερο από κάθε είδος. Σιγά σιγά, άρχισα να ανακαλύπτω πράγματα, να διαβάζω, να ρωτώ. Να μαθαίνω για τοπικές ποικιλίες, να αναζητώ στο διαδίκτυο τους πιο παράξενους σπόρους και να πειραματίζομαι. Βάζω τις ντομάτες και περιμένω να δω. Ξέρω ότι μπορεί να πάει χαμένη όλη η παραγωγή, αλλά δεν με νοιάζει. Δοκιμάζω συνταγές -πέρασε το καλοκαίρι φτιάχνοντας 15 είδη τραχανά-, ποιος σπόρος μπορεί να δώσει την πιο γλυκιά ντομάτα, τι πρέπει να τρώνε οι κότες για τα καλύτερα αβγά και ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική ώστε να διατηρήσει το μάξιμουμ της φρεσκάδας του το κολοκύθι».


Πήρε το πρώτο βραβείο

Η πρόσφατη εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσαν οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προοπτικής ανάπτυξης και θετικής ενέργειας. Οι 5 live διαγωνισμοί ανέδειξαν συνολικά 14 νικητές ανάμεσα στις 50 νεοφυείς επιχειρήσεις που πήραν μέρος, οι οποίοι κέρδισαν 465.000 ευρώ, ενώ διεθνείς ομιλητές έθεσαν καίρια ζητήματα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σε έναν από αυτούς, τον «Reinspiring Greece from the Youth UP», ο οποίος δημιουργήθηκε από την εταιρεία τροφίμων GAEA σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, την RSM Inter­national και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την πρώτη θέση πήρε, μαζί με τη Family Farm, η Radiki του Σωτήρη Λυμπερόπουλου. Το βραβείο αφορούσε ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ, την παροχή ενός χαμηλότοκου δανείου 25.000 ευρώ, καθώς και υπηρεσίες καθοδήγησης και υποστήριξης από την επιτυχημένη επιχείρηση GAEA.

Η «χρυσή» εταιρεία Radiki

Η Radiki είναι μια εταιρεία η οποία έχει ως αντικείμενο την πώληση χόρτων, ελαιολάδου, τραχανά και αποξηραμένων φρούτων εντός Ελλάδας, με στόχο την εξάπλωση της δραστηριότητάς τους στις διεθνείς αγορές.

Συνεργάζεται με 12 εστιατόρια

Ξεκίνησε το 2011 από το εστιατόριο Milos του Hilton και σήμερα ήδη συνεργάζεται με 12 από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, όπως για παράδειγμα με τον σεφ Περικλή Κοσκινά στο Αλάτσι, το Νίκο Καραθάνο στο Hytra, τους δίδυμους σεφ του Base Grill Bαγγέλη και Σπύρο Λιάκο, τον Μάνο Ζουρνατζή του Cucina Povera, τον Γιώργο Βενιέρη στο Elec­tra Restaurant, τον Arnaud Bignon της Σπονδής κ.ά.

«Εκλεψε» τη συνταγή από Αγγλία και Γαλλία

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος έχει ακολουθήσει τα… βήματα του Βρετανού Miles Irving, που προμηθεύει άγρια φυτά σε διακεκριμένα εστιατόρια του Λονδίνου, του Γάλλου Francois Couplan και του επίσης Γάλλου διάσημου σεφ Marc Veyrat, ο οποίος μαζεύει άγρια βότανα τα τελευταία 35 χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη διακίνηση των προϊόντων με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Το 90% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και τη συσκευασία των αγαθών της Radiki είναι φυσικά (ξύλο, χαρτί, ύφασμα, καλάμια κ.τ.λ.), ενώ δεν πετιέται σχεδόν τίποτα, ενώ σε συνεργασία με τους παραλήπτες τα υλικά συσκευασίας συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται.


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Super Market ΓΑΛΑΞΙΑΣ: Αλυσίδες ρατσιστικής αλητείας


Σύμφωνα με την Εφημερίδα "Δρόμος" υπεύθυνος της πολύ-αγοράς (super market) Γαλαξίας εξεδίωξε εργαζόμενη με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση ανακοινώνοντάς της ότι… «ο Γαλαξίας δίνει δουλειά μόνο σε Έλληνες». Όπως διαφαίνεται από το συγκεκριμένο περιστατικό, η πολυδιαφημιζόμενη ως “ελληνική” αλυσίδα καταστημάτων δεν “πουλάει” ρατσισμό μόνο με όρους διαφήμισης (το πράττουν υπόγεια και κάμποσοι άλλοι) αλλά τον ασκεί σε όλα τα επίπεδα της εσωτερικής της λειτουργίας. Δεδομένου λοιπόν ότι ο Γαλαξίας απευθύνεται αποκλειστικά σε “πελάτες” Έλληνες, οι λοιποί Έλληνες που αρνούνται να είναι “πελάτες” των χυδαίων ρατσιστικών προτύπων αυτονόητα επιβάλλεται να μην επισκεφτούν ποτέ ξανά την συγκεκριμένη “αλυσίδα”.

Δύο λόγια για το περιστατικό που κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα “Δρόμος” από αναγνώστη της συνδικαλιστή: Το θύμα της ρατσιστικής συμπεριφοράς του “Ελληνικού” Γαλαξία ήταν μία κυρία επί χρόνια συνεργαζόμενη με εταιρία προώθησης προϊόντων. Η περί ης ο λόγος κυρία στάλθηκε κάποια στιγμή (από την εταιρία προώθησης) σε κατάστημα της Ελληνικής αλυσίδας “Γαλαξίας” για να προωθήσει καλλυντικά. Δυστυχώς γι’ αυτήν, εξαιτίας της καταγωγής της … αφυπνίστηκαν τα «ελληνικά» αντανακλαστικά του “καθαρού Έλληνα” υπευθύνου του καταστήματος. Ο … Ελληνικός “Γαλαξίας” την άντεξε μόλις ένα δίωρο, τόσο μεσολάβησε από την στιγμή που ξεκίνησε την εργασία της μέχρι την στιγμή που της ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να αποχωρήσει γιατί είναι αλλοδαπή και πως το κατάστημα είναι ελληνικό και απευθύνεται σε Έλληνες! Προηγούμενα είχε σκληρά ανακριθεί από τους … θεματοφύλακες των ιδεωδών του Ελληνικού Γαλαξία … ομολογώντας τους ότι αν και κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια και κάτοχος ελληνικής ιθαγένειας τα τελευταία πέντε, κατάγεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σα δε ντρέπεται …

Η κυρία – θύμα των αλητών ρατσιστών του Ελληνικού “Γαλαξία” δεν στερήθηκε διωκόμενη μόνο τα λίγα πλην όμως γι’ αυτήν αναγκαία χρήματα από τη συγκεκριμένη δουλειά. Στερήθηκε γενικά την δουλειά της διότι το γραφείο προώθησης με το οποίο συνεργαζόταν την απέκλεισε από όλες τις επιλογές του. Πρώτον, διότι ο “Γαλαξίας” ήταν εκ των καλύτερων πελατών του και θέλησε έτσι να αποδείξει έμπρακτα την συμμόρφωση στις … αξίες του, και δεύτερον προς προληπτική αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων και σε άλλες περιπτώσεις “αλυσίδων” καταστημάτων. Κοντολογίς, η κυρία επαγγελματικά καταστράφηκε.

Η μοναδική μέχρι στιγμής διέξοδος αντίστασης της κυρίας και των οικείων της στους αλήτες ρατσιστές του Ελληνικού “Γαλαξία” αποτυπώνεται σε επιστολή του συζύγου της προς τους υπευθύνους της “αλυσίδας” μέσω της οποίας τους ενημερώνει ότι ο ίδιος, η οικογένειά του και όλος του ο περίγυρος δεν θα ψωνίσουν ποτέ ξανά από αυτήν. Είναι προφανές ότι η απειλή μποϊκοτάζ ενός περιορισμένου οικογενειακού περίγυρου ελάχιστα (μπορεί να) ενόχλησε τους ρατσιστές του Ελληνικού “Γαλαξία”. Αν ο οικογενειακός περίγυρος εξελιχτεί σε πολύ μα πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν ο περίγυρος εξελιχτεί σε κοινωνικός, τότε τα πράγματα αλλάζουν…



Πηγή: http://www.truerespect.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επανασυνδέεται άραγες το "εφικτό" με το "ηθικό";


Η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά που τα τελευταία χρόνια της κρίσης το στερούνται είναι αδιαμφισβήτητα θετική πράξη. Όμως: Δεδομένου ότι ορατή διέξοδος από την φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νοικοκυριών δεν υπάρχει, αν η επανασύνδεση δεν ακολουθηθεί από σειρά μέτρων που θα την καθιστούν “μόνιμη” αργά ή γρήγορα θα αποτελεί … ανάμνηση. Πόσο εφικτή είναι μια τέτοια εξέλιξη; Εξαρτάται από την πολιτική βούληση ή αλλιώς από τον τρόπο πολιτικής ανάγνωσης των προτεραιοτήτων…

Μία ανάγνωση των προτεραιοτήτων προτείνει η φέρουσα το όνομα Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας δια του επικεφαλής της Τάσου Ταστάνη. Αντιπαρερχόμαστε τα “γενικά και ιδεολογικά” της σχετικής της ανακοίνωσης, εστιάζουμε στο “ζουμί”. Τα προτεινόμενα από την Πρωτοβουλία κωδικοποιούνται ως ακολούθως: Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.- Άμεση παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στο ελάχιστο όριο για κάθε μήνα σε φτωχές οικογένειες και άνεργους.- Άμεση μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος διακανονισμούς για την εξόφληση των λογαριασμών, διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο. - Άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους πολίτες με περιορισμό του ΕΦΚ.

*Κάποιοι ενδεχομένως θα διατυπώσουν την ένσταση ότι όλα τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα ηττώνται αναμετρώμενα με την έννοια/κριτήριο του μακροοικονομικά “εφικτού”. Θα ανταπαντήσουμε ότι εάν κάτι τέτοιο υποτεθεί ότι ισχύει, τότε οι πρόσφατες αποφάσεις ηλεκτρικής επανασύνδεσης των φτωχών είναι αμιγώς επικοινωνιακές – πολιτικάντικες και ηττώνται αναμετρώμενες με την έννοια/κριτήρια του διαχρονικά “ηθικού”. Κατόπιν της παραπάνω διευκρίνισης, κάθε άποψη δεκτή…



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα σαν παραμύθι με πινελιές Αισώπου


Από όλα τα προγράμματα απόλαυσης ή “απόλαυσης” των Χριστουγεννιάτικων διακοπώνπου προτείνονται στα (μικρά και μεγάλα) παιδιά τούτες τις (προεόρτιες) μέρες από όλες τις κατευθύνσεις, επιλέγουμε ως πληρέστερο αυτό του Ιδρύματος Ευγενίδου. Άνευ διευκρινίσεων ή σχολιασμών παραθέτουμε επί λέξει το σχετικό – με τίτλο “Χριστούγεννα στο Ιδρυμα Ευγενίδου” – δελτίο τύπου:

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, «ντύνονται» τα γιορτινά τους και προτείνουν αυτά τα Χριστούγεννα, στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους μια σειρά από ειδικά εορταστικά προγράμματα και πρωτότυπες δράσεις.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: «Το Άστρο των Χριστουγέννων»

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία εντυπωσιακή όσο και επίκαιρη ψηφιακή παράσταση για όλη την οικογένεια. Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ψηφιακού Πλανηταρίου αποκτά επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μία εικόνα στην αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής, του ξεχωριστού εκείνου κοσμικού φαινομένου, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, ξεκινώντας από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα. Συγχρόνως, γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας στους αναδύοντας πλήθος συναισθημάτων, που σίγουρα θα συγκινήσουν κάθε παιδικό βλέμμα και παράλληλα θα ξυπνήσουν όμορφες παιδικές αναμνήσεις.

To εισιτήριο για την παράσταση αυτή κοστίζει 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας: «H Επιστήμη στον ρυθμό…της μουσικής των Χριστουγέννων »

Τα φετινά Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην επιστήμη! Στην εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό… της μουσικής των Χριστουγέννων » οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα παίξουν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν», ενώ θα πουν τα κάλαντα με ευφάνταστους τρόπους. Το εορταστικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από 26 έως 30 Δεκεμβρίου και από 2 έως 6 Ιανουαρίου.

Η είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση κοστίζει 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό.. της μουσικής των Χριστουγέννων» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.eugenfound.edu.gr

Βιβλιοθήκη : «Χριστούγεννα με τον παππού Αίσωπο»

Πρωτότυπη εικαστική Έκθεση: «Ο κόσμος του Αισώπου»

Οι ωραιότερες ιστορίες του Αισώπου ζωντανεύουν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Εικαστικές δημιουργίες από σύρμα και χαρτί, μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του Αισώπου και μας συστήνουν τους σημαντικότερους από τους ήρωές του.

Και όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε «κρυμμένα» στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ανάμεσα σε βιβλία, ράφια και τραπέζια ανάγνωσης!!!

Σχεδιασμός-Τεκμηρίωση: Γιώργος Ευγενικός

Καλλιτεχνική επιμέλεια-κατασκευή μακετών: Γεωργία Λαζάρου

Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια Έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2013 έως 30 Ιανουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη ώρες 08:30-20:00 . Παρασκευή και Σάββατο ώρες 08:30-15:30. (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου ώρα 12:00 Θεατρική Παράσταση «Αισώπου κόμιξ»

Μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» για παιδιά 5-12 ετών.

Μουσικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τα παραμύθια του Αισώπου «Βοριάς και ήλιος», «Η αλεπού και ο κόρακας», «Ο λαγός και η χελώνα» και «Ο ποντικός της πόλης κι ο ποντικός της εξοχής». Αλληγορίες και αλήθειες, παραμορφώσεις και μεταμορφώσεις από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, «κεντημένες» με κέφι, πολύ μουσική, εναλλαγές στην εικόνα και κίνηση στο σώμα. Οι μύθοι του Αισώπου, όπως και τα κόμιξ, έχουν μεγάλη ταχύτητα και την τάση να «μεταλλάσσουν» την ανθρώπινη μορφή κατά τρόπο αιχμηρό αλλά ακριβή. Οι μικροί θεατές συμμετέχουν στην παράσταση με δημιουργική δράση. Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά και ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30), ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως 5 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eugenfound.edu.gr

Συντελεστές: Σύλληψη ιδέας - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος ¨ Σκηνοθεσία-Μουσική σύνθεση: Πέτρος Δαμουλής ¨ Ηθοποιοί: Έλενα Γεροδήμου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Βέρα Λάρδη ¨ Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου ¨ Εικαστική επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου ¨ Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Μελίνα Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. ¨ Ζωντανή μουσική: ομάδα «Μικρός Νότος».

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00: «Αίσωπος και τεχνολογία. Ένα αφηγηματικό ταξίδι στην εποχή του Αισώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας»

Η ιστορία του Αισώπου ξεδιπλώνεται από τον Γιώργο Ευγενικό σαν παραμύθι. Η Γεωργία Λαζάρου σχεδιάζει παράλληλα με την αφήγηση το σκηνικό των ιστοριών, το οποίο ψηφιοποιείται και προβάλλεται με βιντεοπροβολέα. Ο αφηγητής κινείται στον ψηφιακό εικαστικό χώρο και χρησιμοποιεί ψηφιακά αντικείμενα που σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Προτείνεται για παιδιά 6 ετών και άνω. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως 5 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eugenfound.edu.gr.

Υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός (Αφηγητής, Ηθοποιός)

Γεωργία Λαζάρου (Αφηγήτρια, Εικαστικός)

Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε τώρα αν πάσχεις από FoMO


Αν τα social media έχουν κατακλύσει τη ζωή σου και δεν μπορείς να φανταστείς ούτε μία ημέρα μακριά τους ίσως πάσχεις από FoMO δηλαδή Fear of Missing Out .

Ανανεώνεις το status σου κάθε λίγο και λιγάκι, κάνεις όλη την ώρα check in κι ανεβάζεις φωτογραφίες και βίντεο από κάθε δραστηριότητά σου; Μήπως αν δεν μοιραστείς την κάθε στιγμή με τους εκατοντάδες διαδικτυακούς σου φίλους, νομίζεις ότι δεν την έχεις καν ζήσει;

Κάθε πόσα λεπτά κάνεις refresh στο twitter και στο facebook;

Ως FoMO χαρακτηρίζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο σε κατακλύζει ο φόβος μήπως χάσεις κάτι ενδιαφέρον που κάνουν οι άλλοι και για το λόγο αυτό είσαι συνεχώς συνδεδεμένος.

Ο Dr Andy Przybylski επισημαίνει πως το φαινόμενο του FoMO δεν είναι κάτι νέο αλλά η σύγχρονη τεχνολογία και τα social media μας προσφέρουν ένα “παράθυρο” στις ζωές των άλλων με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε.

Αν ανησυχείς μήπως πάσχεις από FoMO, κάνε το test από το πανεπιστήμιο του Essex. Το τεστ αποτελείται από 17 ερωτήσεις κλειστού τύπου και με την υποβολή των απαντήσεων σου γνωστοποιεί σε ποιο από τα 3 επίπεδα του FoMO (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό) κατατάσσεσαι.

Μπορείς να δεις αν πάσχεις από τη νέα ψυχολογική ασθένεια κάνε το test εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στις αυξήσεις φόρων


Τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες το 2008 και 2009, με τον μέσο όρο των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 34,6% το 2012, από 34,1% το 2011 και 33,8% το 2010.

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν στις 21 από τις 30 χώρες που παρακολουθεί ο Οργανισμός και μειώθηκαν σε εννέα, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν το 2012 σε Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Νέα Ζηλανδία. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στο Ισραήλ, την Πορτογαλία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μέσο φορολογικό βάρος αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 34,6% το 2012, μετά από αυξήσεις 0,2 και 0,3 ποσοστιαίων μονάδων το 2010 και 2011, αντιστρέφοντας την πτώση από το 35% στο 33,6% που κατεγράφη από το 2007 μέχρι το 2009.

Από το 2011 μέχρι το 2012, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (1,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ελλάδα (1,6 ποσοστιαίες μονάδες, από το 32,2% στο 33,8%), ενώ σημαντική αύξηση στους φόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εμφάνισαν η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία (1,4 ποσοστιαίες μονάδες), το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισλανδία (1,2 ποσοστιαίες μονάδες). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώνεις εμφανίζονται στο Ισραήλ (από το 32,6% στο 31,6%), στην Πορτογαλία και στη Βρετανία (κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Στις ΗΠΑ κατεγράφη αύξηση από το 24% του ΑΕΠ το 2011 στο 24,3% του ΑΕΠ το 2012.

Η υψηλότερη φορολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται στη Δανία (48% το 2012) και ακολουθούν Βέλγιο και Γαλλία (43,5%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη της φορολογίας από το 1965 μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται στον αναλυτικό πίνακα του ΟΟΣΑ. Ειδικά για την Ελλάδα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν μόλις 18% το 1965, ενώ μέσα σε περίπου τρεις δεκαετίες «κορυφώθηκαν» στο 34,3% (το 2000), για να υποχωρήσουν μέχρι το 2009 στο 30,5%.

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντεκάχρονος μπήκε στο δρόμο για να σώσει χτυπημένο σκυλάκι


Απίστευτη γενναιότητα επέδειξε ο πιτσιρικάς στη Βραζιλία.

Τη γενναιότητα αυτού του 11χρονου αγοριού θα ζήλευαν σίγουρα πολλοί αρκετά μεγαλύτεροί του. Ο Jean Fernandes από τη Βραζιλία ρίσκαρε την ίδια του τη ζωή για να σώσει ένα σκύλο που είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο στο Itajaí, σύμφωνα με ιστοσελίδα από τη Βραζιλία.

Ο τραυματισμένος σκύλος παρέμενε στον αυτοκινητόδρομο αφότου ο ασυνείδητος οδηγός που τον χτύπησε είχε φύγει από το σημείο.

Τότε, ο Jean έτρεξε ανάμεσα στα διερχόμενα οχήματα για να βοηθήσει το σκυλάκι. Η μητέρα του 11χρονου, Rubia Liliana Rose, δήλωσε ότι ο γιος της αγαπά πολύ τα ζώα και πάντα προσπαθεί να βοηθήσει αβοήθητα ζώα που βρίσκει στο δρόμο.

Το περιστατικό κατέγραψε με την κάμερά της η Rafaela Martin.

Η ενέργεια του 11χρονου αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, καθώς τέτοια περιστατικά είναι συχνά και στους ελληνικούς δρόμους.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακό βιντεοπαιχνίδι βοηθάει τους τυφλούς να προσαρμοστούν στο χώρο


Ένα πρωτοποριακό βιντεοπαιχνίδι, βοηθάει τους τυφλούς να προσαρμοστούν καλύτερα στο χώρο, μαθαίνοντας το κτίριο δια της αφής

Συγκεκριμένα, ένας υπολογιστής δημιουργεί τη διαρρύθμιση ενός κτιρίου βοηθώντας στη βελτίωση της χωρικής ευαισθητοποίησης των ατόμων με προβλήματα όρασης, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Η ιδέα του παιχνιδιού βασίστηκε στο κτίριο ενός κέντρου για τυφλούς στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά σήματα για να βοηθήσει τους τυφλούς παίκτες να βρουν κρυμμένα κοσμήματα χωρίς να τους πιάσουν τα υποτιθέμενα τέρατα.

Μετά το παιχνίδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν οι παίκτες ήταν σε θέση να βρουν ευκολότερα το δρόμο τους μέσα στο κτίριο κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιντεοπαιχνίδι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους τυφλούς να μάθουν καλά τα μέρη που συχνάζουν.

Ο Δρ Λοβι Μέραμπετ, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι επικεφαλής της ομάδας η οποία ανέπτυξε το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν 285 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο και το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα άτομα να προσαρμοστούν στο χώρο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρωτοποριακό παιχνίδι σε εκ γενετής τυφλούς και σε άτομα που είχαν χάσει την όρασή τους, σε ηλικίες από έφηβους μέχρι 45 ετών και διαπίστωσαν οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είναι καλοί στην εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών στο κτίριο σε σχέση με άλλους τυφλούς ανθρώπους που δεν έπαιζαν: « Το βιντεοπαιχνίδι όχι μόνο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα χάρτη στο μυαλό σας, αλλά σας επιτρέπει και να αλληλεπιδράτε με αυτό ψυχικά με έναν τρόπο που δεν θα είστε σε θέση να διδαχθείτε αλλιώς» δήλωσε ο Μέραμπετ.

Ωστόσο οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν βλέπουν το παιχνίδι ως αντικαταστάτη για να βοηθήσει τους τυφλούς ανθρώπους να μάθουν, αλλά ως συμπλήρωμα για την ενίσχυση μιας ικανότητας που χρειάζονται, και στο χτίσιμο αυτοπεποίθ


Πηγή:  http://www.iefimerida.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασύρθηκε από τέσσερα οχήματα και κανείς δεν τη βοήθησε


Οι Κινέζοι φοβούνται να βοηθήσουν τα θύματα τροχαίων για να μην κατηγορηθούν.

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως μια 64χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της μία στην ανατολική πόλη Σουζού της Κίνας όταν παρασύρθηκε τέσσερις φορές από διερχόμενα οχήματα.

Το γεγονός που προκαλεί αποτροπιασμό είναι πως οι περαστικοί παρέμειναν απαθείς και απλώς κοιτούσαν, όπως προκύπτει από βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της αστυνομίας δείχνει ένα τρίκυκλο να χτυπά την γυναίκα και να την ρίχνει στο έδαφος και στη συνέχεια τρία ακόμη οχήματα, ανάμεσά τους κι ένα μεγάλο φορτηγό, να περνούν από πάνω της. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Νοεμβρίου.

Η απροθυμία να βοηθήσουν την γυναίκα που ήταν πεσμένη στο οδόστρωμα τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά δημόσιο διάλογο στη χώρα για ζητήματα ηθικής, ύστερα κι από άλλα τέτοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλοί Κινέζοι φοβούνται να βοηθήσουν τα θύματα τροχαίων για να μην κατηγορηθούν και κληθούν να τους καταβάλουν ιατρικές δαπάνες.

«Ποιος τολμάει να βοηθήσει; Δεν έχω χρήματα», σχολίασε ανώνυμα ένας πολίτης κάτω από το βίντεο με το τροχαίο στη Σουζού που αναρτήθηκε στη δημοφιλή ιστοσελίδα youku.com.

«Ο κόσμος φαίνεται να το συνηθίζει. Είναι πλέον μουδιασμένος», έγραψε ο Ζανγκ Λιφάν, ένας αρθρογράφος για πολιτικά θέματα ο οποίος εδρεύει στο Πεκίνο,.

Πριν από δύο χρόνια στην ανατολική πόλη Φοσάν ένα κοριτσάκι δύο ετών παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από δύο οχήματα ενώ από το σημείο του δυστυχήματος πέρασαν τουλάχιστον 18 πεζοί που όμως το αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε έντονο κοινωνικό διάλογο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πεζός που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και... εκτοξεύτηκε!


Και έζησε για να το διηγείται - Δείτε το απίστευτο βίντεο.

«Όποιου του μέλλει να πνιγεί ποτέ δεν θα πεθάνει» λέει η παροιμία και φαίνεται να επιβεβαιώνεται στο περιστατικό αυτό που συνέβη στη Ρωσία. Αυτοκίνητο χτύπησε έναν πεζό, ο οποίος βρέθηκε στο καπό, στη συνέχεια στον ουρανό του αυτοκινήτου, στη συνέχεια στον… αέρα και εν τέλει στην άσφαλτο!

Η κάμερα αυτοκινήτου που ακολουθούσε κατέγραψε το σοκαριστικό περιστατικό και την κατάληξή του: ο χτυπημένος πεζός φαίνεται σοκαρισμένος αλλά διατηρεί τις αισθήσεις του και συνομιλεί με εκείνους που έτρεξαν να τον βοηθήσουν, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Τη συνέχεια δεν τη γνωρίζουμε, πολύ πιθανό εκτός από το σοκ ο πεζός να έχει και τραύματα, αλλά θα είναι ευχής έργο η ίδια τύχη που τον συνόδευε στο περιστατικό αυτό να συνεχίσει να τον ακολουθεί…

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανιχνεύτηκε νέα «μορφή» εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου


Η ιδιαίτερα ανθεκτική PFTBA.

Μια νέα «μορφή» εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ιδιαίτερα ανθεκτική ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο. Η υπερφθοροτριβουτιλαμίνη (επιστημονικά αναγράφεται ως PFTBA) είναι ένα τεχνητό αέριο, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών του πανεπιστημίου του Τορόντο, η PFTBA είναι το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια που βρέθηκαν να έχουν επίδραση στην ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Η PFTBA δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην οικογένεια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Σε σύγκριση όμως με αυτή την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ο αντίκτυπός της PFTBA στην υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να είναι κατά πολύ ανώτερος από ότι του CO2, υποστηρίζουν οι Kαναδοί ερευνητές.

Ένα μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2, αναφέρει η Κόρα Γιάνγκ χημικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επιπλέον, το συγκεκριμένο αέριο έχει πολύ μακρύτερη διάρκεια ζωής στην κατώτερη ατμόσφαιρα πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα και επί του παρόντοw δεν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας ικανός να το απομακρύνει, εκτιμούν οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters. Η PFTBA θα συμπεριληφθεί σε μια νέα κατηγορία των μακρόβιων αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη πάντως, σημειώνει το ΑΜΠΕ, συνιστά περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η πραγματική επίπτωσή της στο κλίμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...