Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Καθυστερούν τα δεδουλευμένα ακόμα και τρία χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τα μελανότερα χρώματα απέδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δυστυχώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλέον την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία του ΕΚΑ, ο πρόεδρος του Κέντρου Μιχάλης Λιαγούρης επισήμανε ότι το 70% των εργαζομένων στον ιδιωτικό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολείται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τις μειώσεις στις αποδοχές τους σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν και το 45%. «Μόλις τέσσερις συλλογικές συμβάσεις εργασίας παραμένουν ενεργές σε ολόκληρη την χώρα. Οι μισθοί μέσω των ατομικών συμβάσεων που υπογράφονται έχουν ως αφετηρία πλέον τα 586 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαγούρης.

Την ίδια στιγμή, στο 35% των απασχολουμένων οφείλονται μισθοί έως και τρία έτη με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως καταγγέλλει το ΕΚΑ να μην μπορεί να κάνει τίποτα λόγω της αποδυνάμωσης του. Μάλιστα ο κ. Λιαλούρης κατήγγειλε εταιρεία που για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις άνω του 5%, προχώρησε στη διάσπαση της σε διαφορετικά τμήματα ώστε να απολύσει το μέγιστο που μπορεί από κάθε τμήμα.

Ακόμη περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς οι εταιρείες που δούλευαν είτε παραμένουν σε αδράνεια, είτε έκλεισαν με αποτέλεσμα οι καρτέλες των ενσήμων τους να μην έχουν ενημερωθεί, αφού δεν έχουν καταβληθεί τα απαιτούμενα ποσά, και μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ή να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, η διοίκηση του ΕΚΑ χαρακτηρίζει ημίμετρο τον νέο νόμο, ζητώντας την καθολική αναστολή τους, ενώ ο κ. Λιαγούρης τόνισε ότι πρόκειται για τοκογλυφική πολιτική η αύξηση στο 30% της προσαύξησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα:

-Στη στήριξη με νομικές συμβουλές όλα τα σωματεία του ΕΚΑ που θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους από πλειστηριασμούς κατοικιών τους.

-Σε ανοιχτές δράσεις και συγκεντρώσεις έξω από Τράπεζες που προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

-Θα παρευρίσκεται κάθε Τετάρτη στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο ειρηνοδικείο από πολίτες και φορείς για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

-Θα κινηθεί νομικά εναντίον του πλέον μόνιμου φόρου ακινήτων.

-Στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πιθανού κύματος εξώσεων από τη νέα χρονιά.

Ακόμη το ΕΚΑ διεκδικεί:

- Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο δίκαιο για τους δανειολήπτες ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα.

- Επέκταση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

- Ολοκληρωμένη νομοθετική και πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία θα περιλαμβάνει μερική ή και ολική διαγραφή χρεών, για εκείνους τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν, με συγκεκριμένους κοινωνικούς όρους και προϋποθέσεις.

- Τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να υπαχθούν στις προστατευτικές του διατάξεις και οι μικροεπιχειρηματίες .

- Διαγραφή, με προϋποθέσεις, του μεγαλύτερου μέρους, ή και του συνόλου των οφειλών, που αφορούν καταχρηστικούς όρους δανειακών συμβάσεων, ληστρικά-τοκογλυφικά επιτόκια κ.λπ.

- Δραστική μείωση του επιτοκίου των διακανονισμών σε ύψος που να μην υποκρύπτει κερδοσκοπικούς στόχους (επιτόκιο ΕΚΤ συν κάποια έξοδα διαχείρισης).

- Επαναδιαμόρφωση των κριτηρίων του κοινωνικού τιμολογίου και διεύρυνση των ομάδων πολιτών που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και με αναδρομική ισχύ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.