Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοποριακό βιντεοπαιχνίδι βοηθάει τους τυφλούς να προσαρμοστούν στο χώρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα πρωτοποριακό βιντεοπαιχνίδι, βοηθάει τους τυφλούς να προσαρμοστούν καλύτερα στο χώρο, μαθαίνοντας το κτίριο δια της αφής

Συγκεκριμένα, ένας υπολογιστής δημιουργεί τη διαρρύθμιση ενός κτιρίου βοηθώντας στη βελτίωση της χωρικής ευαισθητοποίησης των ατόμων με προβλήματα όρασης, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Η ιδέα του παιχνιδιού βασίστηκε στο κτίριο ενός κέντρου για τυφλούς στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά σήματα για να βοηθήσει τους τυφλούς παίκτες να βρουν κρυμμένα κοσμήματα χωρίς να τους πιάσουν τα υποτιθέμενα τέρατα.

Μετά το παιχνίδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν οι παίκτες ήταν σε θέση να βρουν ευκολότερα το δρόμο τους μέσα στο κτίριο κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιντεοπαιχνίδι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους τυφλούς να μάθουν καλά τα μέρη που συχνάζουν.

Ο Δρ Λοβι Μέραμπετ, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι επικεφαλής της ομάδας η οποία ανέπτυξε το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν 285 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο και το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα άτομα να προσαρμοστούν στο χώρο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρωτοποριακό παιχνίδι σε εκ γενετής τυφλούς και σε άτομα που είχαν χάσει την όρασή τους, σε ηλικίες από έφηβους μέχρι 45 ετών και διαπίστωσαν οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είναι καλοί στην εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών στο κτίριο σε σχέση με άλλους τυφλούς ανθρώπους που δεν έπαιζαν: « Το βιντεοπαιχνίδι όχι μόνο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα χάρτη στο μυαλό σας, αλλά σας επιτρέπει και να αλληλεπιδράτε με αυτό ψυχικά με έναν τρόπο που δεν θα είστε σε θέση να διδαχθείτε αλλιώς» δήλωσε ο Μέραμπετ.

Ωστόσο οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν βλέπουν το παιχνίδι ως αντικαταστάτη για να βοηθήσει τους τυφλούς ανθρώπους να μάθουν, αλλά ως συμπλήρωμα για την ενίσχυση μιας ικανότητας που χρειάζονται, και στο χτίσιμο αυτοπεποίθ


Πηγή:  http://www.iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.