Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ακριβότερη η γαλοπούλα, φθηνότεροι οι κουραμπιέδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φθηνότερες σε σχέση με πέρσι, αλλά απλησίαστες για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χωρίς εισοδήματα, είναι οι τιμές των περισσότερων από τα είδη που συνθέτουν ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ακριβότερη είναι η γαλοπούλα, φθηνότεροι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Από τον εορταστικό τζίρο χάθηκαν ση διάρκεια της κρίσης 15 δισ. ευρώ! Ο εορταστικός τζίρος των καταστημάτων μειώθηκε στο 1/3 σε σχέση με το 2008.

Αυτή την εικόνα της αγοράς παρουσιάζουν δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν χθες, από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε στοιχεία από το Παρατήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και εκτιμήσεις από στελέχη σούπερ μάρκετ και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τιμές από δειγματοληπτική έρευνα στην αγορά.

Διαφορά 4 ευρώ

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα στα σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα σε ένα τραπέζι που κόστιζε 78,37 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ λιγότερο (μείωση 4,8%). Η γαλοπούλα είναι οριακά ακριβότερη (φέτος η τιμή διαμορφώνεται στα 3,64 ευρώ), σημαντική πτώση έχουν οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες αλλά και στις πατάτες και το κρασί, ενώ ακριβότερα είναι τα κάστανα, η ζάχαρη, τα μαρούλια κ.α.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που συνθέτουν οι συνεργάτες της ΕΣΕΕ πέρσι κόστιζε 11,56 ευρώ και φέτος κοστίζει 147,75 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ (ή2,5%) φθηνότερο.

Η πτώση σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα υπολογίζεται στο 10%. Ακριβότερα είναι φέτος το μαρούλι, τα μήλα και το αρνί.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.