Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ξάνθη: Από 2.180 οι ανάπηροι έμειναν... 778!


Σε απόγνωση έχει οδηγήσει δεκάδες αναπήρους στην Π.Ε. Ξάνθης η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, καθώς έχει ψαλιδίσει τον βαθμό αναπηρίας τους με αποτέλεσμα να... βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ή ακόμη και να εξαφανίζονται.

ΑμΕΑ που μέχρι πρότινος λάμβαναν αναπηρικές συντάξεις ξαφνικά είδαν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται, με το νέο Κανονισμό να τους ρίχνει στην κυριολεξία στον Καιάδα της ανέχειας. «Στην Ξάνθη μειώθηκαν δραματικά οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ Ξάνθης κ. Κώστας Αμοιρίδης εξηγώντας πως «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που είχαν πιστοποιημένη αναπηρία 67% και το ποσοστό τους μειώθηκε σε 50% ή ακόμη και 45%». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ThrakiToday.com σήμερα λαμβάνουν επίδομα βαριάς αναπηρίας στην Ξάνθη 778 άτομα, όταν πέρσι ο αριθμός αυτών έφτανε τους 992. Το 2010 οι αντίστοιχος αριθμός δικαιούχων ήταν 1.660 ενώ το 2008 οι δικαιούχοι του επιδόματος ανέρχονταν σε 2.180.


«Δώσαμε αγώνα για την εξάλειψη των “μαϊμού” αναπήρων. Δεν μπορεί κάποιος να στερεί το επίδομα ενός αναπήρου για να τα λάβει ο ίδιος που δεν έχει κανένα πρόβλημα» επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν μπορεί από την άλλη σε οφθαλμοφανείς περιπτώσεις αναπηρίας να κόβουν τα επιδόματα».

Χαρακτηριστική η περίπτωση αναπήρου στην Ξάνθη, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος από το γόνατο και κάτω και με τον νέο Κανονισμό είδε την αναπηρία του να προσδιορίζεται στο 50% και να στερείται πλέον κοινωνικών παροχών. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο ακρωτηριασμός ήταν από το γόνατο και πάνω το ποσοστό αναπηρίας θα ξεπερνούσε το 67%. «Δεν λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης. Οι άνθρωποι οδηγούνται πλέον σε απόγνωση λόγω των επιδομάτων που χάνουν» σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης, εκτιμώντας ο ίδιος πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των αναπήρων και να συνυπολογίζονται τα κοινωνικά κριτήρια ανά περίπτωση.

Ξαφνικά μένουν χωρίς εισόδημα!

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Περνά κάποιος επιτροπή και του δίνει ποσοστό αναπηρίας 67% για δύο χρόνια. Ο άνθρωπος παραιτείται από την εργασία του και παίρνει σύνταξη. Δύο χρόνια μετά περνά πάλι από επιτροπή η οποία ρίχνει το ποσοστό αναπηρίας στο 50% και κάτω. Τον κρίνει δηλαδή ουσιαστικά κατάλληλο για εργασία όταν προ διετίας τον είχε κρίνει ακατάλληλο. Ο άνθρωπος όμως το διάστημα αυτό είχε χάσει τη δουλεία του» σχολιάζει ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας, συμπληρώνοντας πως«καλούν και ξανακαλούν ανθρώπους με προβλήματα μη αναστρέψιμα για να τους εξετάσουν. Λες και υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει ξανά το πόδι ή το χέρι».

Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Αμοιρίδης πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/10 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται τα προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να δίδεται στους πάσχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% επ’ αόριστον. «Είναι παράλογο σε αυτονόητες περιπτώσεις να καλούνται δύο και τρεις φορές να εξεταστούν από τις επιτροπές. Θα έπρεπε με μια φορά να λύνεται το θέμα» σημειώνει ο ίδιος.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς γίνεται το «άγριο ψαλίδι» στις αναπηρικές συντάξεις


Το «κόλπο» της αλλαγής κατηγορίας κατεβάζει ποσοστά και αποζημίωση.

Πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο. Παρασύρθηκε από δίκυκλο που οδηγούσε «όργανο» του κράτους. Σήμερα το ίδιο το κράτος έρχεται και του ρίχνει τη σύνταξη που δικαιούται στα Τάρταρα μειώνοντας τραγικά το ποσοστό αναπηρίας του. Ο άνθρωπος ο οποίος επί 18 χρόνια «χάριζε» στο κράτος επιδόματα και σύνταξη αναπηρίας διότι δεν ήθελε να σταματήσει να εργάζεται τρώει σήμερα, έχοντας μείνει πια χωρίς δουλειά, ένα ηχηρό χαστούκι από την Πολιτεία. Βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και καλείται να ζήσει με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Μαζί του τα δύο ανήλικα παιδιά του και η άνεργη σύζυγός του.

Αναμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα από τα οποία εξακολουθεί να «αιμορραγεί» η Ελλάδα είναι τα τροχαία ατυχήματα και οι συνέπειές τους. Χιλιάδες έχουν χαθεί - και εξακολουθούν να χάνονται κάθε χρόνο - σε τροχαίο δυστύχημα και πολύ περισσότεροι τη γλιτώνουν αλλά αποκτούν κάποια μορφή αναπηρίας. Ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: τον Μάιο του 2013 συνέβησαν σε όλη τη χώρα 1.052 οδικά τροχαία δυστυχήματα (αύξηση 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012), στα οποία 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μείωση 26,9%) και 127 τραυματίστηκαν βαριά (αύξηση 22,1%).

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού
Τη στιγμή που η ελληνική άσφαλτος θερίζει ανθρώπινες ζωές, το ελληνικό κράτος αφαιρεί από όσους καταφέρνουν να επιβιώσουν, ακόμη και με σοβαρά προβλήματα, κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο πλαίσιο των περικοπών τροποποιεί αβίαστα τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας και ρίχνει χιλιάδες ανθρώπους στον Καιάδα της ανέχειας. Με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας μειώνεται σε πολλούς το ποσοστό αναπηρίας, με συνέπεια την περικοπή ή μείωση των επιδομάτων ή της σύνταξης που ελάμβαναν ως πρόσφατα.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Περνά κάποιος από επιτροπή και του δίνει ποσοστό αναπηρίας 67% για δύο χρόνια. Ο άνθρωπος παραιτείται από την εργασία του και παίρνει τη σύνταξη. Δύο χρόνια μετά περνά πάλι από επιτροπή η οποία ρίχνει το ποσοστό αναπηρίας στο 50% και κάτω. Τον κρίνει, δηλαδή, ουσιαστικά κατάλληλο για εργασία όταν προ διετίας τον είχε κρίνει ακατάλληλο. Ο άνθρωπος όμως το διάστημα αυτό έχει χάσει τη δουλειά του» σχολιάζει ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του 47χρονου Αναστάσιου Νοτάκη, ο οποίος πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο ατύχημα. Παρ' ότι υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις και έφυγε στο εξωτερικό για αποκατάσταση της ζημιάς, το χέρι του έμεινε παράλυτο. Από το 1992 ως το 2010, οπότε έμεινε χωρίς δουλειά, δεν είχε κάνει αίτηση για σύνταξη αναπηρίας. Σε αυτή τη λύση οδηγήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν έχασε την εργασία της και η σύζυγός του. Η επιτροπή που τον εξέτασε τότε του έδωσε ποσοστό αναπηρίας 80%. Το ΙΚΑ έκανε ένσταση στην απόφαση των γιατρών της επιτροπής και ο κ. Νοτάκης προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία του έδωσε το ίδιο ποσοστό αναπηρίας.

Το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του
Ως τον περασμένο Οκτώβριο ο 47χρονος έπαιρνε κανονικά τη σύνταξή του, η οποία μαζί με το επικουρικό και το επίδομα τέκνων έφθανε αρχικά στα 880 ευρώ και στη συνέχεια, με τις μειώσεις που έγιναν, στα 760 ευρώ. Ωστόσο έπρεπε να επανεξεταστεί, όπως και οι περισσότεροι ανάπηροι. Εναν μήνα μετά τροποποιείται και ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας. Ετσι, από εκεί που ανήκε στην κατηγορία «ακρωτηριασμός ενός άνω άκρου από την άρθρωση του ώμου (απεξάρθρωση)» με ποσοστό 80%, τον τοποθετούν σε μια εντελώς διαφορετική (συνήθως επίκτητη κατά τη γέννα...) «παράλυση ή διατομή βραχιονίου πλέγματος (μαιευτική παράλυση, εξελκυσμός κτλ.)» και με ποσοστό 67%. Αυτό σημαίνει ότι από 760 ευρώ που έπαιρνε τον μήνα τώρα θα λαμβάνει ίσως και λιγότερα από 500 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά καλείται να ζήσει την τετραμελή οικογένειά του, δεδομένου ότι η σύζυγός του δεν έχει βρει ακόμη δουλειά.

Εν τω μεταξύ τον τελευταίο χρόνο η σύνταξή του δεν καταβάλλεται. Και το χειρότερο; Από την ώρα που έκανε ένσταση για το 67% που του έδωσε η επιτροπή το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του. «Από την ώρα που κάνετε ένσταση δεν δικαιούστε ασφαλιστική κάλυψη» τον ενημέρωσε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος μάλιστα τον προέτρεψε να καταφύγει στην Πρόνοια. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος και η άνεργη σύζυγός του όσο και τα δύο ανήλικα παιδιά του δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ταλαιπωρία
«Τους ξανακαλούν λες και θα “φυτρώσει” ξανά το πόδι»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο, ο προηγούμενος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, ο οποίος συντάχθηκε προ διετίας, επιχειρήθηκε να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεωρήθηκε λοιπόν, όπως αναφέρει, ότι περιλαμβάνει διατάξεις δυσμενέστερες για τους ασφαλισμένους. «Γι' αυτό συγκροτήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο επιτροπή η οποία επεξεργάζεται διατάξεις που θεωρούνται από τους ασφαλισμένους άδικες» προσθέτει ο κ. Βλασταράκος. «Ως ΠΙΣ είμαστε της άποψης ότι το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των αναπηρικών συντάξεων θα πρέπει να το βλέπουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, ανάλογα βέβαια και με το είδος της εργασίας, της ηλικίας και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος με προβλήματα αναπηρίας».

Την ταλαιπωρία που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάποιου μέλους του σώματός τους ή πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα θίγει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας. «Καλούν και ξανακαλούν ανθρώπους με προβλήματα μη αναστρέψιμα για να τους εξετάσουν. Λες και υπάρχει περίπτωση να "φυτρώσει" ξανά το πόδι ή το χέρι» δηλώνει και προσθέτει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/10 που καθορίζει τα προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να δίδεται στους πάσχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% επ' αόριστον.

Αυτά είναι το Σύνδρομο Down, ο αυτισμός και η υψηλού βαθμού νοητική υστέρηση, οι ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων, οι φωκομέλειες (εκ γενετής πρόβλημα, όταν τα άκρα δεν αναπτύσσονται), η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων, η τυφλότητα, η παραπληγία - τετραπληγία και η ινώδης κυστική νόσος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό βραβείο για προσβάσιμο τουρισμό στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς


Πάφος: Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ η τελετή βράβευσης του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος έχει αναδειχθεί νικητής προορισμός στο διαγωνισμό για την επιλογή του Άριστου Ευρωπαϊκού Προορισμού με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός» στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence- EDEN 2013 «Accessible Tourism». 

Σε ομιλία του ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, Άγγελος Οδυσσέως, ανέφερε πως πρόκειται για την τρίτη φετινή διάκριση του Δήμου, αφού προηγήθηκαν η απόκτηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Medeea για την εξοικονόμηση ενέργειας και η απόκτηση του χρυσού βραβείου για ολόκληρη την επαρχία όσον αφορά την ποιότητα ακτογραμμών για το 2013 και την απόκτηση μιας θέσης στο «THE TOP 20 SUSTAINABLE DESTINATIONS» παράκτιων προορισμών ποιότητας της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέως, ο διαγωνισμός EDEN βραβεύει εκείνους τους προορισμούς, οι οποίοι έχουν αναπτύξει τουριστικά τον προορισμό τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι προσβάσιμος προς όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση, ηλικία ή και αναπηρία. 

Στόχος του προγράμματος, όπως ανέφερε, είναι η προσέλκυση αξιών από διαφορετικούς προορισμούς, η ποικιλομορφία, καθώς και τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, βελτιώνεται ο τρόπος προβολής των αναδυόμενων Ευρωπαϊκών Προορισμών, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για τη διάδοση ορθών πρακτικών και προώθηση της δικτύωσης μεταξύ των βραβευμένων νικητών προορισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς είπε πως με τη διάκριση του αυτή ο Δήμος «αποκτά μια σημαντική προοπτική ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα και προνόμιο συμμετοχής και προβολής του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού 2013, που θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες στις 11-12 Νοεμβρίου 2013». Επιπλέον, συνέχισε, προσφέρεται η δυνατότητα και ευχέρεια προβολής στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους υπόλοιπους νικητές προορισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕDΕΝ.

Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε επίσης πως ο Δήμος μαζί με τους υπόλοιπους προορισμούς του φετινού διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία προβολής τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της επίσημης ιστοσελίδας EDEN στην Κύπρο και διάφορα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «ο Δήμος, πιστός στη δέσμευσή του για βελτίωση των συνθηκών ζωής και διακίνησης των συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του για την υλοποίηση όλων εκείνων των έργων που θα διευκολύνουν τον απλό πολίτη», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε «πως μέτρο σήμερα δεν πρέπει να είναι ο μέσος όρος της ανθρώπινης δύναμης, αλλά η διευκόλυνση της ανθρώπινης αδυναμίας».

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη δημοτική πλαζ, η οποία πρόσφατα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Πράσινες Κυπριακές Παραλίες, στην παρουσία και του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, των δημάρχων Πέγειας και Κερύνειας, του Βοηθού Αρχηγού αστυνομίας, κοινοταρχών και εκπροσώπων ξενοδοχειακών μονάδων. 


Διαβάστε περισσότερα...

Θύελλα αντιδράσεων για "λουκέτο" σε σχολείο


Στα «όπλα» βρίσκονται από σήμερα οι γονείς και το σύνολο των κατοίκων στο Χαϊκάλι και τα γύρω χωριά (Περιστέρα, Άγιος Στέφανος κ.α.) προκειμένου ν’ αποτρέψουν την υλοποίηση της αιφνιδιαστικής απόφασης της Κυβέρνηση για "λουκέτο" στο Δημοτικό Σχολείο του Χαϊκαλίου το οποίο σήμερα, μαζί με το Νηπιαγωγείο, εξυπηρετεί 39 παιδιά. Εξοργισμένος ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Στεφάνου Κώστας Γεωργιόπουλος, μιλώντας στο thebest.gr, τονίζει πως οι συμπολίτες του είναι αποφασισμένοι να παλέψουν προκειμένου να μην κλείσει το σχολείο.

Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κατάληψη του σχολείου, ώστε να μην φύγουν τα χαρτιά για τις μετεγγραφές, παραστάσεις στον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και την Α’ βάθμια Εκπαίδευση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, οι μικροί μαθητές θα πρέπει να διανύουν με το λεωφορείο μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο νέο σχολείο τους που πλέον θα είναι στο Μαζαράκι.

«Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά; Θα υπάρχει κάποιος να συνοδεύει τα παιδιά; Και στο τέλος γιατί να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία όταν το σχολείο μας διαθέτει πολύ καλές εγκαταστάσεις και το χωριό μας διαρκώς αναπτύσσεται πληθυσμιακά», προσθέτει ο κ. Γεωργιόπουλος.

Οι γονείς, οι σύλλογοι των κατοίκων και οι τοπικές Αρχές συνεδριάζουν απόψε για το θέμα.

και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

«Μια ακόμα απαράδεκτη ενεργεία του υπουργείου παιδείας είναι και το κλείσιμο εν μια νυκτί του δημοτικού σχολείο Χαϊκαλίου .

Κατά την περσινή χρονιά πάρα τις διαβεβαίωσης τον εδώ παραγόντων του υπουργειου παιδείας ότι το δημοτικό σχολείο Χαϊκαλίου δεν θα κλείσει, ήταν στο φεκ με τα υπό καταργήσει σχολειά του νομού .Μέτα από έντονες αντιδράσεις των κάτοικων των δυο κοινοτήτων που εξυπηρετητή το σχολείο την κοινότητα Χαϊκαλίου και την κοινότητα Αγίου Στεφάνου και τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δυτικής Αχαΐας και του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πήρε αναστολή η απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου και έτσι το σχολείο λειτουργείστε κανονικά κατά την σχολική χρονιά 2012-2013 .

Σήμερα λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά το υπουργείο έρχεται ξαφνικά και κλείνει το σχολείο πάρα τις διαβεβαιώσεις τον παραγόντων του υπουργείου παιδείας ότι όσο το σχολείο θα έχει αυξητικές τάσης στο μαθητικό του δυναμικό θα συνέχιση να λειτουργεί κανονικά

Το σχολείο κατά την περσινή σχολική χρονιά είχε 26 μαθητές στο δημοτικό και 13 στο νηπιαγωγείο Κατά την νέα σχολική χρονιά 2013-2014 θα έχει 30 μαθητές στο δημοτικό και 18 στο νηπιαγωγείο με αυξητική τάση και για την επόμενη χρόνια.

Οι γονείς και οι κάτοικοι των δυο κοινοτήτων μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 αποφάσισαν ομόφωνα να κάνουν κατάληψη στο σχολείο και να εμποδίσουν την μεταφορά των εγγράφων των μεταγραφών των μαθητών σε γειτονικό σχολείο επίσης αποφάσισαν να έχουν συνάντηση και να καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους βουλευτές του νομού Αχαΐας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον περιφερειακό διευθυντή της εκπαίδευσης και στον δήμαρχο δυτικής Αχαΐας.

Επίσης καλούν την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση του και να επιτρέψει την λειτουργιά του σχολείου και για την νέα σχολική χρονιά.
Εάν δεν κάνει δεκτό το αίτημα τους απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τούς.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γιάννης Τσαρούχης όλο το χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη


Από τα τέλη Σεπτέμβρη ξεκινά μια σπουδαία έκθεση.

Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Μέρος 1 (1910-1940)» παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά θα περιδιαβεί μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη την εποχή του, τα ακούσματα του, τις γνωριμίες του, τις συναναστροφές του, τους συνεργάτες του, τους δασκάλους του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλούς άλλους σε μία περιήγηση που θα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από τον Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση αναμένεται να κάνει εγκαίνια στις 26 Σεπτεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μας ενώνει η αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς μας»


Για προσπάθεια διχασμού κατηγορούν τον Παντελή Καψή οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

«Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, που εργάζονταν στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου κατασυκοφαντήθηκαν και καθυβρίστηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως υπαίτιοι για "αμαρτίες" για τις οποίες ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που διόριζαν τις διοικήσεις της ΕΡΤ. Πρώτοι οι εργαζόμενοι τις είχαμε καταγγείλει. Αυτό μας ενώνει κ. Καψή, είτε εργαζόμαστε στην Αγ. Παρασκευή, στη Λ. Στρατού και στις περιφερειακές ΕΡΑ είτε στην Κατεχάκη: Η αποκατάσταση της επαγγελματικής και προσωπικής μας αξιοπρέπειας όσο και αν επιχειρείτε να την ποδοπατήσετε», δηλώνουν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κατηγορώντας τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Καψή για προσπάθεια διχασμού των εργαζομένων της ΕΡΤ και για επίμονη και απέλπιδα προσπάθεια να ξεχαστεί ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ και απολύθηκαν κατά παράβαση κάθε εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας 2.656 εργαζόμενοι.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους «τώρα που ρίξατε τη μάσκα και μιλήσατε για πρόσωπα της απεργιακής ΕΡΤ που απασχολούνται στην ΔΤ, όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπογραφές σε επισφαλείς δίμηνες συμβάσεις εργασίας (αλήθεια πόσες και ποιες είναι;) ως άλλοθι και προκάλυμμα για την ανομία της κατάργησης της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι που αναζήτησαν, έστω και για δύο μήνες, μια απασχόληση δεν σας παρέχουν αυτό το άλλοθι. 'Αλλωστε, η συντριπτική πλειονότητά τους έχει προσφύγει με αγωγή εναντίον του τωρινού εργοδότη τους, κατά της παράνομης απόλυσής τους από την ΕΡΤ».



Διαβάστε περισσότερα...

Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση


Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Tη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι πολλοί ειδικοί, Έλληνες και ξένοι, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, προτείνουν να μην συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να παρέχει υπηρεσίες Υγείας και να παραμείνει ως ασφαλιστικός οργανισμός που «αγοράζει» υπηρεσίες υγείας.

Αν και ο κ Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν κατατεθεί για την εξυγίανση του Οργανισμού και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, σημειώνει πως «αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε χωρίς ταμπού, όσο και αν κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα ενοχληθούν».

Υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λάβουμε καμία απόφαση που θα οδηγούσε 6.000 γιατρούς σε απόλυση» και στην ερώτηση αν θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ δηλώνει πως «όταν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση (για το ρόλο του ΕΟΠΥΥ) θα ολοκληρωθεί και θα δούμε...».

Τονίζει τέλος ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει σημαντική συμμετοχή και στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ημερομηνίες εγγραφών στα πανεπιστήμια


Τα αναμενόμενα δικαιολογητικά που θα κληθούν να προσκομίσουν οι επιτυχόντες.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των Τμημάτων.

Αν και τα δικαιολογητικά επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί, καθώς αυτό θα γίνει τις προσεχείς μέρες με νεότερο δελτίο Τύπου, αυτά είθισται κάθε χρόνο να είναι τα ακόλουθα:

- Αίτηση για εγγραφή που τη λαμβάνει ο κάθε φοιτητής από τη γραμματεία της σχολής.

- Τίτλος απόλυσης: Απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή νομίμως κυρωμένο φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα (όπως οι σχολές και τμήματα περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Φ.253/28934/Β6/21-3-2006 Υ.Α.).

- Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Απλή φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή νομίμως κυρωμένο φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (προσοχή: όχι την πρωτότυπη βεβαίωση).

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Επισημαίνεται ότι οι επιτυχόντες με τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν προσκομίζουν κανένα επιπλέον σχετικό δικαιολογητικό, αφού ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών έχει ήδη γίνει στα Λύκεια και θα επακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Αθλητές

Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων της παρ. 12 α του άρθρου 18 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά ή με συστημένη επιστολή. Η σχετική εγκύκλιος μπορεί να βρεθεί στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου.

Μαθητές με παθήσεις 5%

Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, θα κληθούν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό τους δελτίο από τις 9 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Άλλες πληροφορίες

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνές εικαστικό φεστιβάλ στην Πάτρα


«Re-culture 2» από 1η Σεπτεμβρίου.

Για δεύτερη φορά το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας με τίτλο RE-culture 2, ανοίγει τις πόρτες του, τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό, από την 1η Σεπτεμβρίου και για δυο μήνες, ενώνοντας για οχτώ εβδομάδες τη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την πόλη της Πάτρας με το διεθνές γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση φιλοξενεί 15 εικαστικές επιμέλειες και περισσότερους από 140 Ευρωπαίους και Αμερικάνους καλλιτέχνες. Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν επώνυμοι από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό και πνευματικό βίο της χώρας, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες καθώς και ακόλουθοι από τις πρεσβείες των χώρων που συμμετέχουν στο RE-culture 2.

Τοποθεσίες: Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα (Σολωμού 85 & Ιεροθέου), Πάτρα

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12-14), Πάτρα

Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη 118), Πάτρα

Ημερομηνία: 1 Σεπτεμβρίου-31 Οκτωβρίου 2013

Πληροφορίες: 2610 339743

Είσοδος ελεύθερη


Διεθνές εικαστικό φεστιβάλ στην Πάτρα


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» Αρβανιτόπουλου σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών


«Στόχος είναι να μην μείνει κανείς άνεργος».

Ήπια αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αν αυτοί προχωρήσουν σε απεργίες στην αρχή της χρονιάς, προαναγγέλει ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Realnews, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση, όπως είχε κάνει στις Πανελλαδικές και προσθέτει ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών».

Διαβεβαιώνει δε ότι «δεν κινδυνεύει καμία θέση εκπαιδευτικού», ούτε και θα συμμετάσχουν άλλοι στο β' κύμα κινητικότητας και πως «στόχος είναι να μην μείνει κανείς άνεργος».



Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Έφηβος καταδικάσθηκε για βιασμό


Ινδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν έφηβο στην ανώτερη επιτρεπόμενη ποινή για τη συμμετοχή του στον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της, ένα τραγικό γεγονός που είχε συγκινήσει τη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος στο Νέο Δελχί.

"Κρίθηκε ένοχος για βιασμό και ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, Ανίλ Σάρμα, ανακοινώνοντας την πρώτη καταδικαστική απόφαση, σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Λόγω του ότι ο κατηγορούμενος ήταν 17 ετών, όταν διεπράχθη το έγκλημα, καταδικάστηκε στην ανώτατη ποινή του τριετούς εγκλεισμού σε ειδικό κέντρο, ενώ ελήφθη υπόψη και ο χρόνος που έμεινε στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του.

Η οικογένεια του θύματος είχε ζητήσει τη θανατική ποινή, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία για τα παιδιά, η οποία αποσκοπεί όχι στην τιμωρία τους, αλλά στο σωφρονισμό τους, είναι πολύ επιεικής.

Η 23χρονη φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού από έξι άνδρες σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 και υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά της σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης 13 ημέρες μετά.

Η δίκη των τεσσάρων βασικών κατηγορουμένων θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Ο πέμπτος κατηγορούμενος πέθανε στη φυλακή. Πιθανότατα αυτοκτόνησε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάμπινγκ εργατών στη Μανωλάδα


Κάμπινγκ εποχιακών εργατών γης στην περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας σχεδιάζει να δημιουργήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως, οι εργάτες.

Ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, σχετικά με το θέμα.

Μάλιστα, προγραμματίστηκε συνάντηση, που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «στόχος είναι να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα της στέγασης των εργαζόμενων μεταναστών, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα, όπως έγινε κατά την περασμένη άνοιξη».

Επίσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, «εκτός από τη στέγαση, θα πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε την προστασία των μεταναστών - εργατών γης, οι οποίοι θα πρέπει να απολαμβάνουν της δέουσας ασφαλιστικής κάλυψης και των ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Κατάρρευση χωρίς γενόσημα


«Ο αγώνας για τα γενόσημα είναι Εθνικός και όχι μνημονιακός», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 60% στη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει», είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα γενόσημα φάρμακα τα παίρνουν σε ποσοστό 70% σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι πιστοποιημένα από την Ευρώπη. «Αν πάω σε ένα γιατρό και επιμένει να πάρω φάρμακο με εμπορική ονομασία θα πω ότι αυτός ‘τα παίρνει’» τόνισε.

«Ο ΕΟΦ κάνει ελέγχους ασταμάτητα, όσο ποσοστό πιάσανε να μην είναι εντάξει στα γενόσημα τόσο πιάσανε να μην είναι εντάξει και στην εμπορική ονομασία, να μην κολλάμε με την εμπορική ονομασία» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα στη χώρα μας είναι να δώσουμε υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε όλους. «Δεν αφήνουμε κανέναν να πεθάνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3


Εκστρατεία ενημέρωσης για τη συνέχιση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος μέσω διαδικτύου άρχισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3.

Συγκεκριμένα, ανήρτησαν στην πλατεία Αριστοτέλους πανό στο οποίο αναγράφεται "Η σιωπή της ΕΡΤ είναι η σιωπή της Δημοκρατίας- Είμαστε ακόμα ζωντανοί- Δείτε μας και ακούστε μας www.thessproject.gr www.veelte.com" και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Οι πολίτες εξέφρασαν στους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΡΤ3 την αγανάκτησή τους για το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου, καθώς και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 θα βρίσκονται καθημερινά από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών «Οι Θάλασσες»


ο πρώην κέντρο διασκέδασης «Οι Θάλασσες» στο αεροδρόμιο της Χίου θα είναι το νέο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών για μητέρες και παιδιά.

Ο χώρος επιλέχτηκε μετά από κοινή σύσκεψη μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, Αστυνομίας και Λιμεναρχείου σχετικά με την εξεύρεση επιπλέον χώρων διαμονής μεταναστών που περνούν παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας και καταλήγουν στη Χίο.



Με βάση τα όσα ειπώθηκαν, πρόκειται για στεγασμένο χώρο συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. το οποίο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες από τρίτες χώρες για μικρό χρονικό διάστημα.



Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά και το ζήτημα της χρηματοδότησης της σίτισης των μεταναστών με τους συμμετέχοντες να διαπιστώνουν ανεπάρκεια οικονομικών πόρων στο θέμα της κάλυψης των δαπανών που απαιτούνται, εξαιρετικά δε σε περιπτώσεις μαζικών αφίξεων λαθρομεταναστών όπως αυτή της Τρίτης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά για άπορους


Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που παραμένουν αδιάθετα μετά την ολοκλήρωση της λαϊκής αγοράς στην Ξάνθη διαθέτουν οι τοπικοί παραγωγοί στις άπορες οικογένειες της περιοχής.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν από κοινού η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Σωματείο Παραγωγών Πωλητών Ξάνθης, πρωτοβουλία που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά δειλά, δειλά τα Χριστούγεννα του 2012, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να καλύπτει τις ανάγκες 300 περίπου οικογενειών της Ξάνθης που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.
Πρόκειται για άνεργους και χαμηλόμισθους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διάστημα τρόφιμα, που προέρχονται από δωρεές.

Κάθε Σάββατο ωστόσο και όταν κατέβουν οι μπάρες της Λαϊκής Αγοράς, οι τοπικοί παραγωγοί δείχνοντας εμπράκτως την ανθρωπιά και τον αλτρουισμό τους προσφέρουν από το υστέρημά τους, όχι σε χρήμα, αλλά σε… φρούτα και λαχανικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο υγιείς οι εργαζόμενες γυναίκες


Ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση εργασιακής κατάστασης και μεταβολικού συνδρόμου.

Οι γυναίκες που εργάζονται μετά την εμμηνόπαυση τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία συγκριτικά με εκείνες που δεν απασχολούνται σε κάποια εργασία σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Νοτίου Κορέας διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου (υψηλή πίεση, χοληστερίνη, σάκχαρο καθώς και πάχος) συγκριτικά με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν εργάζονταν.

Για την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Menopause οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία προερχόμενα από 3.142 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση καθώς και από 2.115 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με σκοπό να διερευνήσουν πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στην εργασιακή κατάσταση και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους αφήνουν αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι εργασία χαρίζει περισσότερη υγεία στις γυναίκες ή αν οι υγιείς γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν εργασία.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινοί τρόποι για απώλεια βάρους


Χάστε κιλά και διατηρήστε σταθερό το βάρος σας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσετε βάρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και υγιεινοί. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς υγιεινούς τρόπους για να χάσετε κιλά αλλά και να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας...

Να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα: Γίνετε ο σεφ του εαυτού σας και ετοιμάστε γύρω στα 5 μικρά γεύματα για κάθε μέρα. Προτιμήστε να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, τροφές ολικής άλεσης και περιορίστε αισθητά τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια. Με το να τρώτε συχνά θα αποβάλετε το αίσθημα της πείνας, δεν θα στερήστε, αλλά και θα τονώσετε το μεταβολισμό σας.

Να τρώτε μια σαλάτα πριν βγείτε έξω: Είστε καλεσμένες κάπου σήμερα το βράδυ αλλά δεν θέλετε να φάτε πολύ; Φάτε μια σαλάτα πριν βγείτε από το σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσετε το στομάχι σας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε «ατασθαλίες». Επίσης θα πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες για τον οργανισμό σας.

Να πίνετε πολύ νερό: Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το νερό. Είναι απαραίτητο συστατικό για την υγεία του οργανισμού σας, αλλά και για την εξωτερική σας εμφάνιση. Να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα τα οποία θα σας θα σας χορταίνουν και δεν θα χρειάζεστε να τρώτε παραπάνω.

Να κάνετε γυμναστική: Προσπαθήστε να γυμνάζεστε 3-4 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να καίτε λίπος και να αποβάλετε τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα.

Ένα μήλο την ημέρα: Να τρώτε ένα μήλο 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγετε τα νυχτερινά σνακ τα οποία θα σας προσθέτουν θερμίδες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη


Στις 6 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Σε εθελοντική αιμοδοσία καλούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Με σύνθημα «Το έχουμε στο αίμα μας… χαρίζουμε ζωές!», το Σωματείο Εργαζομένων διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία, στις 9:30 το πρωί, στο νοσοκομείο. Όπως τονίζουν τα μέλη του, «κάθε σταγόνα είναι σημαντική για να κάνεις μια καρδιά να χτυπά!» και ειδικά το καλοκαίρι, με τις ανάγκες να είναι αυξημένες, η προσφορά αίματος μπορεί να γίνει αληθινό δώρο ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας.


Πηγή: http://www.agelioforos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάβασμα και χόμπι απομακρύνουν την άνοια


Τι δείχνει νέα έρευνα από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Η ενασχόληση με νοητικές δραστηριότητες - όπως το διάβασμα βιβλίων, το γράψιμο επιστολών και η επίλυση καθημερινών προβλημάτων - από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκδήλωση των συμπτωμάτων της άνοιας όπως η απώλεια μνήμης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology κρατώντας διαρκώς δραστήριο τον εγκέφαλό μας βοηθάμε στην καλύτερη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων ακόμη και αν σταδιακά έχουν αρχίσει τα πρώτα σημάδια εκφύλισης περιοχών του εγκεφάλου, ενδεικτικές της άνοιας.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rush διαπίστωσαν ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ήταν 32% χαμηλότερη σε εκείνους που κρατούσαν διαρκώς απασχολημένο τον εγκέφαλό τους, ενώ σε εκείνους που δεν ασχολούνταν με νοητικές δραστηριότητες και τόσο συχνά ο ρυθμός μείωσης των νοητικών τους ικανοτήτων ήταν κατά 48% γρηγορότερος.

Η έρευνα αυτή δίνει μια απάντηση και μια εξήγηση στο γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων χωρίς πρόβλημα στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη, παραταύτα, μετά θάνατο αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν εμφανή σημάδια νευροεκφύλισης ενδεικτικά της νόσου του Άλτσχάιμερ.

Επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές ο εγκέφαλος εφόσον παραμένει δραστήριος, έχει την ικανότητα να συντηρεί την καλή του λειτουργία αναπτύσσοντας εναλλακτικά κυκλώματα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ωράριο επηρεάζει τη γονιμότητα


Ερευνητές εστιάζουν στην επιρροή του ωραρίου εργασίας στη γονιμότητα των γυναικών.

Με ποιο τρόπο μπορεί το ωράριο της δουλειάς σας να επηρεάσει τις πιθανότητες να γίνετε μητέρα; Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 100 χιλιάδες γυναίκες, έδειξε ότι όλες οι βάρδιες εργασίες -πλην της κανονικής πρωινής- ήταν πιθανό να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών.

Επίσης, φάνηκε να αυξάνουν την πιθανότητα διαταραχών της έμμηνου ρύσης και αποβολών. Μάλιστα, όσες εργάζονταν μόνο βράδυ ήταν 80% πιο πιθανό να δυσκολευτούν να συλλάβουν σε σύγκριση με εκείνες που δούλευαν μόνο ημέρα.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να οφείλονται στις ακατάλληλες ώρες ύπνου και εργασίας, που απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο ελέγχει βασικές λειτουργίες, όπως η έκκριση ορμονών, η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακών ρυθμός.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούνται και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία της ζωής όσων εργάζονται άστατες ώρες, όπως οι κακές διατροφικές επιλογές και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, ωστόσο φαίνεται αυτή η έλλειψη σταθερότητας να επηρεάζει τόσο τη βιολογική όσο και την ψυχολογική λειτουργία των ανθρώπων.

Τέλος, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τα προβλήματα γονιμότητας δεν σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο και ξεκαθαρίζουν ότι πριν οι γυναίκες εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ας περιμένουν τα συμπεράσματα τους να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές συμβάλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους


Δεν περιέχει θερμίδες και μειώνει την όρεξη.

Όχι μόνο μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης!

Ο λόγος, φυσικά, για τον καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα των περισσότερων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τη μέρα τους απολαμβάνοντας τη συντροφιά του.

Πλέον, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους με διάφορους τρόπους. Ας τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...

- Δεν περιέχει θερμίδες. Ο σκέτος καφές από τη φύση του περιέχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες και η κατανάλωσή του, λοιπόν, δεν επηρεάζει το σωματικό μας βάρος. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο καφές αποκτάει θερμίδες όταν περιέχει ζάχαρη ή/και γάλα, καθώς και από άλλα υλικά που μπορεί να του προσθέτουμε (π.χ. σιρόπι ή σαντιγί).

Επομένως, είναι χρήσιμο να υπολογίζετε τις θερμίδες των επιπλέον υλικών που προσθέτετε στον καφέ μέσα στο σύνολο των θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

- Μειώνει την όρεξη. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, ο καφές μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας βραχυπρόθεσμα, επιδρώντας σε επίπεδα ορισμένων ορμονών της όρεξης.

- Περιέχει πολύτιμα συστατικά. Πρόσφατες έρευνες συνδέουν ορισμένα συστατικά του καφέ, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μαννοολιγοσακχαρίτες με ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος. Τα χλωρογενικά οξέα (αντιοξειδωτικά του καφέ) φαίνεται να συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, ενώ οι μαννοολιγοσακχαρίτες πιθανόν να έχουν ευεργετική δράση στο σωματικό βάρος και στη σύσταση σώματος.

Ωστόσο, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν τα παραπάνω συστατικά στον οργανισμό μας, αλλά και οι ποσότητες στις οποίες μπορεί να επιφέρουν τα αποτελέσματα αυτά.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, απολαμβάνοντας τον καφέ μας καθημερινά σε μέτριες ποσότητες (2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζάνια ελληνικού καφέ ημερησίως) μέσα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής (διατροφή και σωματική δραστηριότητα) έχουμε στο πλάι μας κι έναν ακόμη σύμμαχο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση αλλάζει το DNA του λίπους


Νέα δεδομένα από έρευνα στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.
Η άσκηση ακόμη και σε μικρές δόσεις αλλάζει την έκφραση του DNA μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να καταγραφεί τι συμβαίνει σε επίπεδο επιγενετικής στα κύτταρα του λίπους μετά από συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι η επιγενετική αφορά τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων. Τα γονίδια μας αποτελούν την κληρονομιά των γονιών μας και δεν αλλάζουν. Ωστόσο η έκφρασή τους δηλαδή η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίησή τους επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

«Στην έρευνά μας φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, επειδή το επιγενετικό μοτίβο των γονιδίων που επηρεάζουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα αλλάζει» εξηγεί η ερευνήτρια Charlotte Ling αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Lund.

Οι ερευνητές ανέλυσαν με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας 480.000 θέσεις στο γονιδίωμα 23 υπέρβαρων υγιών ανδρών που αθλούνταν κατά μέσο όρο 1,8 φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Διαπίστωσαν επιγενετικές αλλαγές σε 7000 γονίδια.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους in vitro (μελετώντας καλλιέργειες κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες) απενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια και μειώνοντας έτσι την έκφρασή τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης λίπους στα κύτταρα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παυσίπονα προκαλούν απώλεια ακοής στις γυναίκες


Ερευνητές παρακολούθησαν 62.261 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 31 και 48.
Τα αναλγητικά μπορεί να σταματούν προσωρινά την πόνο, ωστόσο, μπορούν να κρύβουν και μια δυσάρεστη παρενέργεια. Να προκαλούν απώλεια της ακοής, τουλάχιστον στις γυναίκες! Μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές του «Brigham and Women’s Hospital» και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λήψη ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Όσο πιο συχνά, μάλιστα, παίρνει μια γυναίκα τέτοια φάρμακα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει προβλήματα ακοής. Επιπλέον, αυτή η σχέση μεταξύ παυσιπόνων και απώλειας της ακοής αποδείχτηκε πιο συχνή στις γυναίκες κάτω από την ηλικία των 50 ετών, και ακόμη πιο συχνή για εκείνες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν προέκυψε η παραμικρή σχέση μεταξύ μειωμένης ακοής και λήψης ασπιρίνης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία κράτησε 14 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 62.261 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 31 και 48. Από αυτές τις γυναίκες, 10.012 δήλωσαν ότι έχουν προβλήματα ακοής.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, εκείνες που έπαιρναν 2 ή 3 φορές την εβδομάδα βρέθηκαν να έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ακοή τους. Οι γυναίκες που έπαιρναν το φάρμακο 4 έως 5 φορές την εβδομάδα είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ακοής, ενώ εκείνες που έπαιρναν σχεδόν καθημερινά είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο ακεταμινοφαίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, εκείνες που έκαναν χρήση του φαρμάκου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα βρέθηκε να έχουν 11% αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής, ενώ για λήψη 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα ο κίνδυνος αύξανε σε 21%.

Αν και η μελέτη αφορούσε αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει επιβάρυνση της ακοής και σε άνδρες που έκαναν τακτική λήψη αναλγητικών.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης, Sharon Γ. Curhan, σχολίασε: «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα μπορεί να μειώνουν τη ροή του αίματος στον κοχλία- το όργανο ακοής- και να βλάπτουν τη λειτουργία του. Η ακεταμινοφαίνη, ιδιαίτερα, μπορεί να καταστρέφει τους μηχανισμούς που προστατεύουν τον κοχλία».

Πρόσθεσε, δε, ότι τα παυσίπονα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πιο συχνά από ό,τι συνιστάται από τον γιατρό. «Αν τα άτομα βρίσκουν την ανάγκη να παίρνουν αυτά τα είδη των φαρμάκων τακτικά, θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για να συζητάνε για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη, αλλά και να διερευνούν άλλες, πιθανές εναλλακτικές λύσεις».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος χρόνου για 300.000 δηλώσεις


Πάνω από 300.000 φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο TAXISnet μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς, από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά τις 8 το πρωί, όσες δηλώσεις υποβληθούν, θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έως χθες είχαν υποβληθεί 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις, άρα οι 300.000 που απομένουν, θα πρέπει να υποβληθούν σήμερα και αύριο.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως το τέλος του χρόνου την ισχύ των υφιστάμενων κωδικών που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι, για να έχουν πρόσβαση στο TAXISnet.

Όσοι, όμως, δεν έχουν προμηθευτεί τον αναγκαίο κλειδάριθμο από την Εφορία, θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31/12, καθώς από το επόμενο έτος δεν θα λειτουργούν οι παλαιοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως συνέπεια τη μη αναγνώριση των μειώσεων φόρου που προκύπτουν από την έκπτωση του 10% συγκεκριμένων δαπανών του φορολογουμένου, την επιβολή πρόσθετου φόρου 2,5% επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και επιπλέον την επιβάρυνση με προσαυξήσεις επί του κανονικού οφειλόμενου φόρου.

Οι έλεγχοι σε φορολογικές δηλώσεις θα συνεχιστούν έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι στοίβες θα αυξηθούν, οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται με ρυθμό χελώνας και όσοι ελέγχονται, θα αργήσουν πολύ να πάρουν το εκκαθαριστικό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύση στο ροχαλητό μπορεί να δώσει... το τραγούδι


Φωνητικές ασκήσεις μπορεί να βελτιώσουν το πρόβλημα.

Έχετε πρόβλημα με το ροχαλητό; Μια σειρά φωνητικών ασκήσεων υπόσχονται να βελτιώσουν το πρόβλημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια δασκάλα φωνητικής είπε σ’ έναν καθηγητή ωτορινολαρυγγολόγο ότι ένας μαθητής της είπε ότι μετά τις ασκήσεις φωνητικής το ροχαλητό του μειώθηκε.

Μαζί σχεδίασαν ένα πρόγραμμα φωνητικών ασκήσεων που ενισχύουν ορισμένους μύες στο λαιμό και μειώνουν με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να προκληθεί από την αδυναμία των μυών της υπερώας και του άνω λάρυγγα (οι μύες του φάρυγγα).

Το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί το ροχαλητό να μην είναι μια απειλητική κατάσταση, αλλά διαταράσσει τη ζωή τόσο του πάσχοντα, όσο και του περιβάλλοντός του ώστε πολλές φορές να αναζητούν ιατρική λύση.

Για την κλινική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 60 άτομα που ροχαλίζουν για χρόνια και άλλα 60 με μέτρια ή ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου. Από αυτούς επιλέχθηκαν τυχαία κάποια άτομα να ακολουθήσουν για ένα τρίμηνο ένα 20λεπτο πρόγραμμα φωνητικών ασκήσεων την ημέρα (με οδηγίες σε ηχογραφημένο cd).

Tα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ημερήσιες ασκήσεις φωνητικής βοήθησαν ώστε να μειωθεί η σοβαρότητα, η συχνότητα και η ένταση του ροχαλητού και να βελτιωθεί η ποιότητα ύπνου, σε όσους τις ακολούθησαν. Η δοκιμή διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Exeter στη Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία των θαλασσινών


Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και χωρίς πολλές θερμίδες.

Τα θαλασσινά έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά τρόφιμα, τα οποία προάγουν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κατά καιρούς τα θαλασσινά έχουν κατηγορηθεί για υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και για την εμφάνιση αλλεργιών.

Διαβάστε τι ισχύει σχετικά με την κατανάλωση των θαλασσινών...

Διατροφική αξία

Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θαλασσινού.

Τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών, συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην όραση.

Τα στρείδια, ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επίσης τα στρείδια περιέχουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλουν στην καλή λειτουργία οστών και δοντιών.

Τα θαλασσινά αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Τα θαλασσινά, περιέχουν επίσης και τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν καρδιοπροστετευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι «τρέφουν» και τον εγκέφαλο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και φαίνεται να βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο αστακός θεωρείται ο βασιλιάς των οστρακοειδών. Από πολλούς θεωρείται ότι έχει το πιο νόστιμο κρέας αλλά έχει και την υψηλότερη τιμή. Αποτελεί καλή πηγή καλίου, σεληνίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Η γνωστή αστακομακαρονάδα αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Τελικά τα θαλασσινά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης;

Τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τη χοληστερόλη του σώματος και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας.

Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος, αφού είναι φτωχά σε λίπος.

Τα θαλασσινά προκαλούν αλλεργίες;

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί αλλεργικές αντιδράσεις μετά από κατανάλωση οστρακοειδών. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται στα ίδια τα θαλασσινά, σε κάποια άλλη τροφή που καταναλώθηκε μαζί με τα θαλασσινά ή σε μικροοργανισμούς.

Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν κάποια τροφική αλλεργία, να υποβληθούν σε κάποια διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αναγνωριστεί η τροφή εκείνη που προκαλεί την αλλεργία και να απομακρυνθεί από το διαιτολόγιο. Τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που προκαλούν αλλεργίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά και πρέπει να τα αποφεύγουν.

Η κατανάλωση θαλασσινών ενέχει κινδύνους;

Τα θαλασσινά είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καδμίου και μολύβδου. Το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος αυτός αφορά τα εισαγόμενα που προέρχονται από θάλασσες με υψηλά ποσοστά ρύπων, αλλά και όσα αλιεύονται στη χώρα μας σε περιοχές με ρύπους.

Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευόμαστε τους ελέγχους της Πολιτείας και να αποφεύγουμε τα θαλασσινά με δυσάρεστη οσμή και αλλοιωμένο σχήμα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε είναι αυτός που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Τα τηγανητά καλαμαράκια και οι γαρίδες έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα ψητά ή βραστά. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα θαλασσινά μας είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα;

Αναμφισβήτητα τα φρέσκα θαλασσινά είναι πιο θρεπτικά και ανώτερα ποιοτικά από τα κατεψυγμένα. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι «πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο»; Αν δεν είμαστε σίγουροι τελικά για το πόσο φρέσκα είναι τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, το κατεψυγμένο ψάρι ή θαλασσινό που έχει καταψυχθεί αμέσως μετά την αλίευσή του και έχει διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης μέχρι το μαγείρεμά του είναι σαφώς καλύτερο από το «φρέσκο» που δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες διατήρησής του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρώματα διατροφής «γένους» θηλυκού


Οι θρεπτικές ουσίες που ευνοούν το γυναικείο οργανισμό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία ευνοούν ιδιαίτερα το γυναικείο σώμα και οργανισμό...

Μαγνήσιο: Ευνοεί διάφορες λειτουργίες, βοηθά τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, διατηρεί τους παλμούς τη καρδιάς σε σταθερό επίπεδο, τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην καλή λειτουργία του αίματος και αποτρέπει τις κράμπες, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Φολικό οξύ: Βοηθά στο να αναπαράγονται καινούργια κύτταρα στον οργανισμό, αποτρέπει τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και εμποδίζει την εξέλιξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βιταμίνη D: Μια πολύ σημαντική ορμόνη (ναι είναι ορμόνη και όχι βιταμίνη), η οποία δυναμώνει τα οστά, βοηθά στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και διατηρεί το θυρεοειδή σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωμεγα-3 λιπαρά: Περιορίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νερό «σύμμαχος» υγείας και ομορφιάς


Οι περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει η υδροθεραπεία.

Από το ντους μέχρι τη σάουνα, από το χαλαρωτικό ποδόλουτρο μέχρι τα ιαματικά λουτρά και από τις κομπρέσες μέχρι τη θαλασσοθεραπεία, το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς σας. Μάθετε πώς θα εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά: ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να επιβιώσει αρκετές βδομάδες χωρίς συγκεκριμένες βιταμίνες, δεκάδες μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις ελάχιστες χωρίς νερό. Εκτός από απαραίτητο συστατικό ζωής, μας ξεδιψά, μας τονώνει, μας βοηθά να αδυνατίσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας. Και όχι μόνο, συμπληρώνουν οι ειδικοί!

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν καθημερινά ότι το νερό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, άτομα που πίνουν τουλάχιστον 7 ποτήρια κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση με απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς λόγω στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο, το νερό δεν είναι πολύτιμο μόνο σε πόσιμη μορφή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιαματικές του ιδιότητες, είτε μόνες σας στο σπίτι, είτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο.

Γνωρίστε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σας βοηθήσει η υδροθεραπεία και επωφεληθείτε. Να θυμάστε: πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Μπάνιο και ντους
Πού βοηθάει: Σε θερμοκρασία σώματος: αποτελεσματικό κατά της αϋπνίας, της συναισθηματικής ταραχής και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Ζεστό: Στους πόνους των αρθρώσεων, στη δυσκοιλιότητα, τα αναπνευστικά και αυχενικά προβλήματα.

Κρύο: Στη μείωση του πυρετού, της κόπωσης, του πονοκεφάλου και της έντασης.

Με εναλλαγή: Καταπραΰνει από την οσφυαλγία.

Πώς εφαρμόζεται: Επιλέξτε το μπάνιο που σας ταιριάζει, με γνώμονα το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Στις περιπτώσεις του κρύου και του ζεστού, η μέθοδος εφαρμόζεται με τον κλασικό τρόπο! Για τις υπόλοιπες δύο, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

- Για το μπάνιο σε κανονική θερμοκρασία: Γεμίστε τη μπανιέρα με νερό, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος (περίπου 34 βαθμούς Κελσίου). Βυθίστε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας και μείνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Προσθέστε νερό, όποτε χρειάζεται, για να διατηρήσετε την κατάλληλη θερμοκρασία (ελέγξτε την με ένα κανονικό θερμόμετρο).

- Για το μπάνιο με εναλλαγή: Ξεκινήστε ρίχνοντας ζεστό νερό με το ντους μέχρι τη μέση σας (από τα πόδια μέχρι την κοιλιά) για περίπου 1-4 λεπτά. Έπειτα αλλάξτε με κρύο νερό, για 5-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλο το σώμα.

Κομπρέσες
Πού βοηθούν

Ζεστές: Στην ανακούφιση από πόνους που προκαλούνται από μυϊκούς σπασμούς και από ορισμένες μορφές αρθρίτιδας και στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Κρύες: Στη μείωση του πόνου της ουρικής αρθρίτιδας, στη θεραπεία οιδημάτων από μώλωπες και διαστρέμματα.

Με εναλλαγή: Στη θεραπεία διαστρεμμάτων και κακώσεων των μυών.

Πώς εφαρμόζονται: Διπλώστε στη μέση και κατά μήκος μία μεγάλη πετσέτα προσώπου. Στρίψτε την (σαν να τη στύβετε) και βουτήξτε το μεσαίο κομμάτι της σε μία λεκάνη με νερό (ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, το νερό μπορεί να είναι καυτό ή κρύο ή να απαιτείται εναλλαγή της θερμοκρασίας). Έπειτα, τραβήξτε τις άκρες της όσο πιο δυνατά μπορείτε για να φύγει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (τόσο, ώστε να παραμείνει απλά νωπή). Τοποθετήστε πάνω στην περιοχή που θέλετε μία στεγνή πετσέτα κι έπειτα από πάνω την κομπρέσα. Εφαρμόστε τη μέθοδο για περίπου 5 λεπτά, κάθε 2 ώρες.

Αν απαιτείται εναλλαγή, ξεκινήστε με μια ζεστή κομπρέσα, για 3-4 λεπτά και έπειτα τοποθετήστε στην περιοχή μια κρύα, για 30- 60 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-5 φορές, τελειώνοντας πάντα με κρύα κομπρέσα.

Ποδόλουτρο
Πού βοηθάει

Ζεστό: Στην αντιμετώπιση της αιματικής συμφόρησης στο κεφάλι και το στήθος και των πόνων της περιόδου.

Κρύο: Σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Με εναλλαγή: Ξεκουράζει τα πονεμένα και κουρασμένα πόδια και ανακουφίζει από τα οιδήματα.

Πώς εφαρμόζεται: Ανάλογα με το πρόβλημα, το ποδόλουτρο μπορεί να γίνει με ζεστό ή με κρύο νερό ή με εναλλαγές ζεστού και κρύου.

Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ώστε να καλύπτονται τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλους. Φροντίστε να το ανανεώνετε, ώστε να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Εισπνοές
Πού βοηθούν: Στην αντιμετώπιση αναπνευστικών παθήσεων και της πνευμονίας.

Πώς εφαρμόζονται: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και κατεβάστε την από τη φωτιά. Αφήστε την για μερικά λεπτά, μέχρι το νερό να σταματήσει να κοχλάζει (για να αποφύγετε τα εγκαύματα στο δέρμα). Σκεπάστε το κεφάλι και τους ώμους σας με μία πετσέτα και κρατήστε το πρόσωπό σας σε απόσταση 30 εκατοστών πάνω από το σκεύος. Ακολουθήστε τη θεραπεία για μία περίπου ώρα, ζεσταίνοντας ξανά το νερό, όποτε χρειάζεται.


Πηγή: http://myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους πέντε δεν δηλώνει ΦΠΑ


Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αν και έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του, εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες.

Ειδικά, στο επτάμηνο, έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.676.769 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 2.092.927 δηλώσεις. Δηλαδή, οι 582.842 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας.

Ακολούθησαν «ραβασάκια», e-mail και τηλεφωνήματα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι 38.040 και να πληρώσουν φόρους 7,53 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, ολοκληρώθηκαν 8.489 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα, ύψους 28,37 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται, όμως, σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των εισπράξεων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις κυμαίνεται στο 40%, δηλαδή από τα 10 ευρώ που βεβαιώνουν οι ελεγκτικές Αρχές στα δημόσια ταμεία μπαίνουν τελικά 4 ευρώ.

Οι ελεγκτικές Αρχές υπέβαλαν συνολικά στον εισαγγελέα 7.477 μηνυτήριες αναφορές για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, στο πρώτο επτάμηνο του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με γραπτά λίγο πάνω από το 0 πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο εισαχθέντα.

Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι βάσεις εισαγωγής για πολλά τμήματα διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Εκτός όμως από τα μόρια το Υπουργείο ανακοινώνει και το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης όπου δεν είναι άλλος από το μέσο όρο της βαθμολογίας των 6 ή 7 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων χωρίς όμως να υπολογίζονται οι συντελεστές βαρύτητας. Ο Γενικός Βαθμός πρόσβασης αντικατοπτρίζει καλύτερα το πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι αφού σε πολλές περιπτώσεις τα μόρια είναι αυξημένα λόγω των συντελεστών στα ειδικά μαθήματα. Μέσα από την ανάλυση στην οποία προχωρήσαμε διαπιστώνουμε ότι μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ γράφοντας λίγο πάνω από το 0!

Κυρίως αυτό συμβαίνει σε τμήματα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα.. Για παράδειγμα στο τμήματα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας Αθήνας ο τελευταίος πέρασε έχοντας γράψει 0, στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ενώ ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης, δηλαδή ο μέσος όρος της βαθμολογίας των 6 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ήταν 1.33. Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισαχθείς είχε βαθμολογία στα αρχαία και στην ιστορία 4,3 ενώ ο μέσος όρος των 6 μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε πανελλαδικά ήταν 3.95. Άλλα και στα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας και Λευκάδας ο μέσος όρος των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων ήταν 2.81 για τον τελευταίο εισαχθέντα στην Ηγουμενίτσα και 3.33 για τη Λευκάδα.

Συνολικά υπάρχουν 120 τμήματα όπου οι τελευταίοι εισαχθέντες με βαθμολογία κάτω από τη βάση στα 6 ή 7 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλιστα σε 6 τμήματα ο γενικός βαθμός πρόσβασης (μέσος όρος 6 -7 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων μετά από την αναπροσαρμογή τους με τον προφορικό βαθμό) κυμαίνεται από 1.33 έως 4.33.

Εκτός από το τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας Αθήνας όπου με 0 σε δυο βασικά μαθήματα υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους υπάρχουν και άλλες σχολές όπου σημειώθηκε το πιο πάνω φαινόμενο. Συγκεκριμένα με βαθμολογία στα δυο βασικά μαθήματα 3.6 και 3.7 εισήχθησαν μαθητές στα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Λευκάδα και Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας.



Πέρα όμως από τις αναλύσεις για τα τμήματα όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος και πτώση είναι σημαντικό να δούμε και άλλη μια παράμετρο που δεν είναι άλλη από τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον πρώτο και στον τελευταίο εισαχθέντα.

Μέσα από τη στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι σε πολλά τμήματα υπάρχει ένα «χάσμα» ανάμεσα στον πρώτο, που πιθανόν δήλωσε το τμήμα συνειδητά λαμβάνοντας υπόψη του και οικονομικά κριτήρια (τόπος διαμονής των γονέων) άλλα και στον τελευταίο που πιθανόν να δήλωσε το τμήμα χωρίς να αποτελεί πρώτη του επιλογή απλά το επέλεξε είτε για να «γεμίσει» το μηχανογραφικό του δελτίο είτε για να εισαχθεί σε μια σχολή έστω και χαμηλόβαθμη.

Μέσα από τη στατιστική ανάλυση διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν 67 τμήματα όπου η διαφορά σε μόρια ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο είναι μεγαλύτερη από 5000 μόρια. Στην ανάλυση αυτή η μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά αφορά το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας Αθήνας όπου 16147 μόρια χωρίζουν τον πρώτο από τον τελευταίο.










Διαβάστε περισσότερα...

Το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» αναλαμβάνει την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών


Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης επισκέφτηκε η Φ. Γεννηματά.

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», επισκέφθηκε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά ενημερώθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Σπυρίδων Κονιδάρη ΠΝ, τον Διευθυντή Υγειονομικού Υποναύαρχο (ΥΙ) Ευάγγελο Νεονάκη ΠΝ και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για τις δυνατότητες του πολεμικού πλοίου.

Το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάζει εν πλω τα πλοία του ΠΝ με καύσιμα, πυρομαχικά, υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.

Το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό- μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο και όπως ανακοίνωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα χρησιμοποιηθεί από το Σεπτέμβριο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών.

Συγκεκριμένα διερευνάται υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Αναπληρωτή Υπουργού Φώφης Γεννηματά, η δυνατότητα οργάνωσης εκστρατείας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με μια διευρυμένη διακλαδική ομάδα γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προληπτική ιατρική- περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

«Η δυνατότητα παροχής πλήρους ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με τον κατάλληλο εργαστηριακό και τεχνικό εξοπλισμό καθιστά το πλοίο αυτό ιδιαίτερης σημασίας ενώ η επιχειρησιακή του ικανότητα να συνδράμει σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καθιστά σημαντική την κοινωνική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε σε δήλωση της η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και αναλαμβάνουν δράσεις για την στήριξή της. Προγράμματα και δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο της προληπτική ιατρικής με την ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού».



Διαβάστε περισσότερα...