Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ανακαλύφθηκαν τέσσερα νέα γονίδια του πονοκεφάλου



Ελπίδες για νέες μελλοντικές θεραπείες.

Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που προδιαθέτουν έναν άνθρωπο να έχει πονοκέφαλο. Προς το παρόν η ανακάλυψη δεν πρόκειται να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ημικρανίες, αλλά μια μέρα, μετά από χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Οι ημικρανίες, πυροδοτούνται τόσο από περιβαλλοντικές αιτίες όσο και από γενετικές. Πέρσι αμερικανική έρευνα είχε εντοπίσει τρία γονίδια που σχετίζονται με τις ημικρανίες και είχε υπολογίσει ότι όσοι κληρονομούν ένα από αυτά, έχουν 10% έως 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνιους πονοκεφάλους.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής του Πονοκεφάλου, που προέρχονταν από την Ευρώπη και την Αυστραλία ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 11.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.800 έπασχαν από ημικρανίες, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αλλά το γονιδίωμά τους μελετήθηκε για λόγους σύγκρισης.

Η ανακάλυψη των γονιδίων ενισχύει την άποψη ότι η δυσλειτουργία ορισμένων μορίων που είναι σημαντικά για την μετάδοση των σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, είναι αυτή που συμβάλλει ιδιαίτερα στην πρόκληση των επίμονων πονοκεφάλων. Δύο από τα γονίδια εξάλλου παραπέμπουν στον πιθανό ρόλο των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόκληση διαταραχών στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Η ημικρανία ταλαιπωρεί περίπου μία στις έξι γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικός οδηγός για τη διαχείριση του προδιαβήτη



Η απώλεια βάρους μειώνει την εμφάνιση του διαβήτη κατά 58%.

Ο προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και πρωτογενή ή δευτερογενή δυσλειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού δεν «αναγνωρίζουν» την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολιστεί. Τα β κύτταρα του παγκρέατος είναι τα κύτταρα από τα οποία εκκρίνεται η ινσουλίνη.

Αποτέλεσμα αυτών των δύο δυσλειτουργιών είναι η αδυναμία των κυττάρων του οργανισμού να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη και έτσι να εμφανίζεται υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), μια κατάσταση επιβαρυντική και μακροπρόθεσμα τοξική για τον οργανισμό μας. Η ύπαρξη είτε διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας (Impaired Fasting Glucose, IFG), είτε διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance, IGT), είτε συνδυασμού των δύο, εξηγείται ως ένδειξη παρουσίας προδιαβήτη.

Το έτος 2003 εκτιμήθηκε πως 314 εκατομμύρια άνθρωποι (το 8.2% του ενήλικου πληθυσμού) είχαν προδιαβήτη. Μέχρι το 2025, εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 472 εκατομμύρια ανθρώπους (9.0% του ενήλικου πληθυσμού). Στις ΗΠΑ, το 2003, το 7% του ενήλικου πληθυσμού (20,3 εκατομμύρια άνθρωποι) είχε προδιαβήτη. Μέχρι το έτος 2025, εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 7,9% του ενήλικου πληθυσμού (29,6 εκατομμύρια άνθρωποι). Tα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε Ασία και Ευρώπη. Μάλιστα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το 2003, 18,7 εκατομμύρια άνθρωποι (6,8%) είχαν προδιαβήτη, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 36,5 εκατομμύρια (7,4%). Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα.

O προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, του τύπου δηλαδή του διαβήτη που οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής (διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα, υπερβάλλον σωματικό βάρος και απουσία φυσικής δραστηριότητας). Βέβαια, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με προδιαβήτη, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.

Περίπου το 30% των ατόμων με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50%.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και έγκυρης επιδημιολογικής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άτομα από την Αμερική, έδειξαν πως μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-7% μείωσε την εμφάνιση του διαβήτη κατά 58%. Η απώλεια βάρους επιτεύχθηκε μέσω της κατάλληλης διατροφής (μείωση των συνολικών θερμίδων και του διαιτητικού λίπους) και συγχρόνως της μέτριας έντασης άσκησης (πχ ήπιο περπάτημα) για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, μέσω δηλαδή κάποιων αλλαγών στον τρόπο ζωής αυτών των ατόμων.

Κάποιες γενικές συμβουλές για την επίτευξη της απώλειας βάρους και της γενικότερης αλλαγής στον τρόπο ζωής φαίνονται παρακάτω:

1) Εισάγετε τον προγραμματισμό στην καθημερινή σας διατροφή και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του. Όταν υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού, γινόμαστε όλοι επιρρεπείς και ευάλωτοι και μπορεί, ακόμα και αν είμαστε πεπεισμένοι για την αξία της προσπάθειάς μας, να καταφύγουμε σε επιλογές που γνωρίζουμε ότι θα μας βλάψουν. Στο χώρο εργασίας πχ. αν δεν έχουμε προετοιμάσει από το σπίτι και πάρει μαζί μας κάτι ‘σωστό’ για να κολατσίσουμε, εύκολα μπορεί να παρασυρθούμε από τον συνάδελφο που τρώει μια σοκολάτα ή ένα σουβλάκι. Επιπλέον, καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι τα μικρά και τακτικά γεύματα (4-6 την ημέρα) βοηθούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας πιο σταθερά, χωρίς παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

2) Στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες : φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψωμί, ψάρι, πουλερικά, κρέας και λίπη. Δεν έχει νόημα πχ. να σας ‘πιάσει φοβία’ με το ψωμί, τις πατάτες κλπ και να τα αποβάλλετε τελείως από τη διατροφή σας. Σημασία έχει να προτιμάτε από εδώ και στο εξής ψωμί ολικής αλέσεως και τις πατάτες να μην τις τρώτε τηγανιτές αλλά βραστές. Το κλειδί της επιτυχίας, λοιπόν, είναι οι πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές και σε καμία περίπτωση ο αποκλεισμός κάποιων τροφών από την καθημερινή σας διατροφή.

3) Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εάν προτιμήσετε το ψάρι και το λευκό κρέας, έναντι του κόκκινου, εάν στο μαγείρεμα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο μπορείτε να προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος, εάν αντικαταστήσετε το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη κ. α.

4) Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιβάλλεται οπωσδήποτε ο αποκλεισμός της από τη διατροφή σας. Ωστόσο, η αντικατάστασή της από την φρουκτόζη (η οποία μεταβολίζεται βραδύτερα και δεν προκαλεί τόσο απότομη αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα μας όσο η γλυκόζη) ή από υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ ή στο τσάι δεν ενδείκνυται. Οι μελέτες για τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της φρουκτόζης έδειξαν ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και ότι προκαλεί μια βραχυπρόθεσμη ινσουλινοαντίσταση στο επίπεδο των μυών. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε. Ακόμα, όταν θυμηθείτε πχ. πόσο νόστιμα είναι τα βουτήματα που φτιάχνει το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας, μην απογοητευτείτε. Φτιάξτε τα μόνοι σας, χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως αντί του λευκού, αντί για άσπρη ζάχαρη βάλτε μαύρη και αντί για βούτυρο ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό, αρκεί να μην σας λείψει η φαντασία.

5) Μην παραλείπετε να προσλαμβάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών με την διατροφή σας (συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης: 20 – 30 γρ.). Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά κλπ. Σχετικά πρόσφατα στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που μπορούν να θεωρηθούν μια σοφή επιλογή στην προσπάθεια αύξησης της προσλαμβανόμενης ποσότητας φυτικών ινών. Εντάξτε μια ποικιλία αυτών των τροφών στην καθημερινότητά σας.

6) Καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση αλατιού να μην ξεπερνάει την ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουτ. γλυκού. Εναλλακτικά του αλατιού μπορείτε να χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού και ποικιλία καρυκευμάτων και μπαχαρικών. Άλλωστε, οι περισσότερες τροφές εμπεριέχουν από την φύση τους αλάτι με αποτέλεσμα το επιπρόσθετο να αποτελεί υπερβολή, συχνά εις βάρος της γεύσης του φαγητού.

7) Κάντε την άσκηση τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός έστω μισής ώρας γρήγορου περπατήματος την ημέρα με μια σωστή διατροφή θα αποφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Επιπλέον, μια άλλη ευεργετική επίδραση της άσκησης στην περίπτωση του προδιαβήτη είναι η σταδιακή μείωση της ινσουλινοαντίστασης, γεγονός που με τον καιρό καθιστά πιο αποτελεσματική την χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τον οργανισμό. Κάποια ‘τρικ’ για να αυξήσετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας είναι να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ ή για τις κοντινές αποστάσεις να περπατάτε (πχ για το χώρο εργασίας σας) και να μην παίρνετε το αυτοκίνητο.

8) Τέλος, ποτέ μην επιλέγετε ένα τρόφιμο εάν πρώτα δεν συμβουλευτείτε την διατροφική του ετικέτα. Πολλές φορές η διαφήμιση οδηγεί στην παραπλάνηση του ανημέρωτου καταναλωτή, κάτι το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να αποφευχθεί εάν συμβουλευτούμε τον πίνακα διατροφικής αξίας του τροφίμου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναζητήσετε πχ. τα δημητριακά τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, μην οδηγηθείτε από τον κάθε διαφημιστή αλλά από τα μάτια σας μόνο.

Η διάγνωση του προδιαβήτη δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλλει. Ο προδιαβήτης σαν αυτοτελής νόσος, απέκτησε κλινική σημασία τα τελευταία χρόνια με απώτερο στόχο την πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Με αλλαγές στον τρόπο ζωής (σωστή διατροφή, απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση) και χωρίς πολύ συχνά να κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη φαρμακευτική αγωγή, η κατάσταση αυτή μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλά ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Είναι σαφές πως κάθε αλλαγή στον τρόπο της ζωής μας είναι δύσκολη, αναλογιστείτε όμως τα οφέλη που θα αποκομίσετε απ’ αυτήν. Και μην ξεχνάτε ποτέ πως η καλύτερη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας είναι η πρόληψη!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε αίμα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο



Εθελοντικές αιμοδοσίες στις 14 Ιουνίου.

Σειρά εθελοντικών αιμοδοσιών προγραμματίζεται για τις 14 Ιουνίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί

-Αιμοδοσία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου απός 9:30-13:30 και 16:30-19:30. H αιμοδοσία γίνεται στη μνήμη του προέδρου Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Ηρακλείου Κώστα Λυδάκη. Έκκληση γίνεται ειδικά στους αιμοδότες με ομάδες αίματος αρνητικό.

-Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ρέθυμνο στο χώρο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου από 8:30-12:30 σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ομορφιά και η περιποίηση των ποδιών



Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα τους.

Τα πόδια ως στοιχείο θηλυκότητας πρέπει να είναι πάντα άψογα. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που απαιτεί τη συχνή φροντίδα τους, η οποία όμως δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα καλό μανικιούρ, αλλά και στην καλή τους υγεία.

Συνήθεις ταλαιπωρίες

Σκληρύνσεις και σκασίματα

Τα πόδια επιβαρύνονται καθημερινά από τα στενά παπούτσια, την ορθοστασία και τα ψηλοτάκουνα. Μάλιστα, η συνεχής τριβή που ασκείται στη φτέρνα και την περιοχή κάτω από τα δάχτυλα οδηγεί σε σκληρύνσεις και σκασίματα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα στα σημεία αυτά να σκληραίνει, να «σκάει» και να δείχνει άγρια και αντιαισθητική.

Τρίβετε συχνά τα σημεία αυτά με ελαφρόπετρα για να απομακρύνονται έτσι τα νεκρά κύτταρα και μετά τα ενυδατώνετε με την ανάλογη κρέμα.

Κάλοι

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα υγείας των ποδιών. Πρόκειται για εκείνο το μέρος της επιδερμίδας που έχει σκληρύνει και εξογκωθεί από την πίεση και την τριβή, που προκαλούν κυρίως τα στενά παπούτσια.

Τα ειδικά επικάλια που υπάρχουν στα φαρμακεία, τα οποία εμποτισμένα με σαλικυλικό οξύ έχουν τη δυνατότητα να απαλύνουν τον κάλο και να τον ξεριζώνουν.

Άλλος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η καθημερινή τριβή του κάλου –μετά το μπάνιο– με ειδικό μεταλλικό εργαλείο. Πάντως, η καλύτερη λύση για πλήρη και ουσιαστική βοήθεια είναι να απευθυνθείτε σε μια εξειδικευμένη πεντικιουρίστα.

Εφίδρωση και κακοσμία

Πρόκειται για μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Λύση στο πρόβλημα είναι το καθημερινό πλύσιμο των ποδιών και η χρήση ενός αποσμητικού ή αντιιδρωτικού σπρέι για τα πόδια.

Άψογο πεντικιούρ

Επειδή το δέρμα των ποδιών είναι τέσσερις φορές πιο σκληρό από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας, γι’ αυτό χρειάζεται συχνή περιποίηση. Η φροντίδα των ποδιών πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Οι απλές και απολύτως βασικές κινήσεις είναι:

Μία φορά την εβδομάδα να κάνετε ένα χλιαρό ποδόλουτρο, αφού προηγουμένως έχετε προσθέσει στο νερό μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ή άλατα που φημίζονται για τη καταπραϋντική και χαλαρωτική τους δράση.

Μόλις μαλακώσουν τα πόδια, τα τρίβετε απαλά με ελαφρόπετρα για να απομακρυνθούν οι σκληρύνσεις. Μετά τα σκουπίζετε καλά και τους κάνετε ένα μασάζ με αρωματικό λάδι ή μια πλούσια ενυδατική κρέμα, φροντίζοντας να επιμένετε στα προβληματικά σημεία, όπως πατούσες και φτέρνες.

Μετά κόβετε με ένα ψαλιδάκι τα νύχια, σε σχήμα τετράγωνο ή οβάλ, σε μήκος που δεν πρέπει να ξεπερνάει την άκρη των δακτύλων. Στη συνέχεια με μια χάρτινη λίμα και το ειδικό ξυλάκι για τα νύχια σπρώχνετε τα πετσάκια προς τη βάση των νυχιών. Αν είναι σκληρά, τα κόβετε.

Έπειτα περνάτε τα νύχια με μια βάση για καλύτερη εφαρμογή του μανόν, αλλά και για να προστατεύει τα νύχια από το κιτρίνισμα που προκαλούν τα σκουρόχρωμα μανόν και μετά τα βάφετε στο χρώμα της αρεσκείας σας.

Βελούδινο δέρμα

Τα μέσα για την αποτρίχωση των ποδιών είναι σήμερα πολλά και εξελιγμένα και τα περισσότερα μας απαλλάσσουν αποτελεσματικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Η γκάμα των επιλογών είναι μεγάλη:

Ξυραφάκια: Γρήγορος, ανώδυνος και οικονομικός τρόπος. Λύνει άμεσα το πρόβλημα και γι’ αυτό προτιμάται από το μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Επειδή όμως κόβει την τρίχα στη βάση της επιδερμίδας, αυτή ξαναβγαίνει γρήγορα, με αποτέλεσμα η αποτριχωτική αυτή μέθοδος να πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μέρες.

Κερί και χαλάουα: Αυτού του είδους η αποτρίχωση γίνεται κυρίως στα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο, που αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα χωρίς ερεθισμούς, αφήνοντας απαλή και καθαρή την επιδερμίδα των ποδιών για πολλές μέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τρίχες να έχουν μήκος 5 χιλ.

Αποτριχωτικές κρέμες: Απλώνονται στα πόδια και με την αφαίρεσή τους απομακρύνονται μαζί τους και οι τρίχες, οι οποίες κόβονται από τη ρίζα. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, που όμως μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και αλλεργίες.

Συμβουλές

-To μανόν στο πεντικιούρ χρειάζεται περίπου διπλάσιο χρόνο για να στεγνώσει απ’ ό,τι στο μανικιούρ.

-Βάφετε τα νύχια σας ακολουθώντας τον κανόνα των 3 κινήσεων: μια κάθετη πινελιά, μια στο κέντρο, μια δεξιά και μια αριστερά.

-Μην παραλείπετε το top coat που δίνει έξτρα λάμψη και γυαλάδα στο βερνίκι σας.

-Τα πολύ σκούρα μανόν απαιτούν, σε κάθε περίπτωση, άψογα νύχια.

-Η χρήση της λίμας απαιτεί επιδεξιότητα και εξελιγμένη τεχνική.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση του «παγκόσμιου εισοδήματος»



Ποιους αφορά και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων κατοίκων ημεδαπής και αλλοδαπής παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών, αποσαφηνίζοντας πως θα αντιμετωπίζεται εφεξής το «παγκόσμιο εισόδημά» των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει τις 183 ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Η δε διαμονή τεκμαίρεται ως συνήθης, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά.

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι ούτε κάτοικοι Ελλάδας, ούτε συνήθως διαμένοντες στην Ελλάδα, φορολογούνται για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα Επομένως, ένας κάτοικος Ελλάδας ή συνήθως διαμένων στην Ελλάδα φορολογείται στη χώρα μας για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτά, τόσο στην ημεδαπή, όσο και στην αλλοδαπή, ενώ ο κάτοικος αλλοδαπής φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτά από πηγές Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, δεδομένου ότι η έννοια της κατοικίας δεν ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του φορολογικού κώδικα, θα κρίνεται από τις διατάξεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι το πρόσωπο έχει ως κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Έτσι, κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες. Η δε κατοικία διατηρείται ωσότου αποκτηθεί νέα. Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία κατοικία του προσώπου, ως κατοικία θεωρείται ο τόπος της διαμονής του.

Συνεπώς, για την απόκτηση κατοικίας απαιτείται πραγματική εγκατάσταση σε ορισμένο τόπο και βούληση του ατόμου να καταστήσει τον εν λόγω τόπο κέντρο της ύπαρξης του, των βιοτικών του σχέσεων, των υλικών του συμφερόντων, του υλικού του βίου και της επαγγελματικής του εγκατάστασης. Σημειώνεται πως η επαγγελματική εγκατάσταση χωρίς τον οικιακό βίο και την κατοικία της οικογένειας του ατόμου, δεν έχει κρίσιμη σημασία ως προς την κατοικία.

Όσον αφορά στην έννοια της συνήθους διαμονής, αυτή στοιχειοθετείται όταν ένα φυσικό πρόσωπο διαμένει στην Ελλάδα για χρονική περίοδο που υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Ως ημέρα παρουσίας στην Ελλάδα, θα λογίζεται οποιαδήποτε ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας, όσο σύντομη και αν είναι αυτή, ένα φυσικό πρόσωπο βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια (π.χ. τμήμα της ημέρας, ημέρα άφιξης και αναχώρησης, ημέρες εορτών, αργιών, διακοπών κ.λπ.). Ακόμη, συνάγεται ότι, οποιαδήποτε πλήρης ημέρα παραμονής εκτός Ελλάδας, δεν θα συνυπολογίζεται στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής ορίζεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας, που υπηρετεί στην αλλοδαπή, θεωρείται ότι συνεχίζει να έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, εφόσον είναι λειτουργός ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου με φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου με θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνή Οργανισμό.

Κατ' εξαίρεση υπόκειται σε φόρο μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, για τρία διαδοχικά έτη και για μία μόνο φορά, το φυσικό πρόσωπο που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα και υπόκειται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του σε κράτος το οποίο δεν έχει συνάψει με την Ελλάδα Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας . Το χρονικό διάστημα των τριών ετών υπολογίζεται από την έναρξη διαμονής του φυσικού προσώπου στην Ελλάδα.

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι υπόκειται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένα να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θα προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση. Η μη υποβολή τους ή η εκπρόθεσμη υποβολή τους συνεπάγεται ότι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να προσδιορισθεί και να αξιολογηθεί σε διαφορετική βάση από αυτήν που ίσχυε μέχρι σήμερα η υπαγωγή του φυσικού προσώπου στη γενική κατηγορία των «κατοίκων εξωτερικού» και να διασταυρωθεί η υπαγωγή τους ή μη στη φορολόγηση για το παγκόσμιο εισόδημά τους εφαρμόζοντας τις γενικές αρχές του διεθνούς φορολογικού δικαίου.

Τέλος, η εγκύκλιος αναφέρει ότι αν ο υπόχρεος σε δήλωση μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Ελλάδας, θα συνεχίσει να υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, το οποίο αρχίζει από την υποβολή της δήλωσης μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκατέλειψαν 6χρονη επειδή πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο



Φωτογραφίες της μικρής Liu.

Η μικρή Liu Jiangli από την Κίνα γνώρισε ήδη το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο που εμφανίζεται σε ένα στα ένα δισεκατομμύριο παιδιά (!) και έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτεται από έντονη τριχοφυΐα το 60% του σώματός της.

Το πραγματικό πλήγμα όμως είναι πως λόγω της κατάστασης αυτής οι γονείς της 6χρονης την εγκατέλειψαν. Σε ηλικία μόλις δύο ετών η μητέρα της έφυγε από το σπίτι και λίγο αργότερα ο πατέρας της την άφησε στο βρεφονηπιακό σταθμό και δεν επέστρεψε ποτέ να την πάρει.

Ο σταθμός έβαλε αγγελίες στις εφημερίδες απευθύνοντας έκκληση στους συγγενείς του κοριτσιού και έξι μήνες αργότερα (!) εμφανίστηκε ο παππούς ενός από τα ξαδέρφια της και ανέλαβε την κηδεμονία της.

Ο Liu Mingying φροντίζει τη μικρή αλλά δεν παύει να ανησυχεί πως πάντα θα την χλευάζουν για την εμφάνισή της. Η 6χρονη δεν καταφέρνει να κάνει φίλους καθώς τα άλλα παιδιά είτε τη φοβούνται είτε την κοροϊδεύουν.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη εξήγηση για την κατάσταση της Liu αλλά εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τα συμπτώματα του συνδρόμου Hypertrichosis Universalis, που προκαλεί πολύ έντονη τριχοφυΐα και πλήττει έναν στο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Οι ληστές δεν κατάφεραν να σβήσουν το χαμόγελό της



Φωτογραφίες και βίντεο της γενναίας Thusha.

Πριν από δεκαπέντε μήνες έδινε μάχη για τη ζωή της στο δάπεδο του καταστήματος του σπιτιού της. Η Thusha Kamaleswaran αιμορραγούσε από τον πυροβολισμό που είχε δεχθεί, αθώο θύμα ενός τρομακτικού πολέμου ναρκωτικών, που θα την άφηνε παράλυτη από τη μέση και κάτω.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς της πως ήταν δύσκολο να ξαναπερπατήσει. Αλλά υπάρχει κάτι που η σφαίρα δεν μπόρεσε να στερήσει από το κορίτσι: το χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπό της.

Σαν να μην έχει τίποτα αλλάξει στη ζωή της η Thusha απόλαυσε μία μέρα με την οικογένειά της στη Legoland. Αν δεν χρειαζόταν ο μπαμπάς της να τη σηκώνει για να την βάζει να καθίσει στα διάφορα παιχνίδια, κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει πως αυτό το κοριτσάκι είναι διαφορετικό.

Ακόμα ελπίζει πως θα καταφέρει να ανέβει σε ποδήλατο, θέλει να σπουδάσει ιατρική και προσπαθεί να μη σκέφτεται τους «κακούς ανθρώπους» που της έκλεψαν το όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια.

Ωστόσο οι τρεις δράστες που οδηγήθηκαν στη φυλακή για τους πυροβολισμούς ενδέχεται να περπατούν ελεύθεροι στους δρόμους όταν εκείνη διανύει την Τρίτη δεκαετία της ζωής της.

Δείτε τις φωτογραφίες και το σοκαριστικό βίντεο από τους πυροβολισμούς





















Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 29 Ιουνίου η υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση οφειλών



Η παράταση αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως τις 29/2/2012.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, παρατείνεται έως τις 29 Ιουνίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να επιλέξετε γυναικολόγο



Ποια είναι τα κριτήρια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επιλογή του Γυναικολόγου είναι ένα θέμα που προβληματίζει συχνά τις γυναίκες καθώς κάθε γυναίκα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του, η οποία μέσα στην πάροδο των χρόνων μετατρέπεται σε σχέση ζωής. Ο Γυναικολόγος είναι εκείνος που θα την ενημερώσει και θα την καθοδηγήσει σωστά σε μία υπεύθυνη σεξουαλικά ζωή, που θα την προφυλάξει από αρκετά προβλήματα υγείας με την συστηματική παρακολούθηση και τον προληπτικό έλεγχο και εκείνος που θα είναι μαζί της σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της, δηλαδή την γέννηση των παιδιών της.

Όταν μία γυναίκα δεν παρακολουθείται τον Γυναικολόγο που μπορεί να εμπιστευτεί και να συζητήσει μαζί του τους προβληματισμούς της τείνει να είναι ασυνεπής στην παρακολούθησή της και στις οδηγίες του με αποτέλεσμα να μην έχει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που δικαιούται. Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος αναζήτησης Γυναικολόγου είναι μέσω συστάσεων από φίλες και γνωστές. Η γυναίκα όμως που παραπέμπει μία άλλη γυναίκα σε έναν Γυναικολόγο συνήθως περιορίζεται σε κριτήρια βασισμένα στην προσωπική επαφή γιατί δύσκολα μπορεί να αξιολογήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του πέρα από την περίπτωσή της.

Ένας ακόμα τρόπος αναζήτησης είναι μέσω των πληροφοριών από το διαδίκτυο, ενημερωτικών συναντήσεων και της προβολής μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κάθε γυναίκα στο σημείο αυτό πρέπει να είναι επιφυλακτική και να κρίνει τις παρεχόμενες πληροφορίες με βάση την ποιότητα και την εγκυρότητά τους και όχι το κατά πόσο ελκυστικά παρουσιάζονται.

Πέραν του κριτηρίου της προσωπικής επαφής και επικοινωνίας για τον σχηματισμό προσωπικής άποψης, η γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της πριν την τελική της επιλογή το βιογραφικό του Γυναικολόγου. Πρέπει δηλαδή να μαθαίνει για τις σπουδές του (σε ποιο Πανεπιστήμιο εισήχθη και από ποιο Πανεπιστήμιο αποφοίτησε, σε ποια νοσοκομεία εξειδικεύτηκε, αν συνέχισε την εκπαίδευσή του μετά την λήψη της ειδικότητας σε κάποιο αναγνωρισμένο επιστημονικό κέντρο), την κλινική του εμπειρία και το επιστημονικό του έργο (αν δηλαδή είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, αν έχει συγγραφικό έργο). Το να είναι επικοινωνιακός ένας επαγγελματίας είναι επιθυμητό, αλλά δεν διασφαλίζει την επιστημονική κατάρτιση ούτε την χειρουργική δεινότητα (τουναντίον, μπορεί να τις καλύπτει).

Τα παραπάνω αποτελούν αδιαμφισβήτητα κριτήρια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, που σε συνδυασμό με την υλικοτεχνική υποδομή του ιατρείου θα της διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση. Ο Γυναικολόγος πέραν της προσωπικής σχέσης και επικοινωνίας που αναπτύσσει με την γυναίκα που έχει απέναντί του, είναι ένας επιστήμονας που μελέτησε και εργάστηκε χρόνια πριν σταθεί απέναντί της. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κριτήρια η γυναίκα προφυλάσσει τον εαυτό της, την υγεία της και την γονιμότητά της από ενδεχομένως ατυχείς επιλογές, που μπορεί να έχουν κόστος στην πορεία της ζωής της.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΡΤ κόβει την ενημέρωση στους κωφούς




Η ΕΡΤ για άλλη μια φορά κάνει διακρίσεις στην ενημέρωση και κόβει το κεντρικό δελτίο στη νοηματική γλώσσα...

Μετά το κλείσιμο του καναλιού ΠΡΙΣΜΑ η ερτ μετέφερε και μετέδιδε καθημερινά το κεντρικό δελτίο στη νοηματική γλώσσα από τη συχνότητα της ΕΤ1. Τις μέρες που για κάποιο λόγο το δελτίο στη νοηματική γλώσσα δεν χωρούσε στο πρόγραμμα της ΕΤ1 η μετάδοση γινόταν από το webtv της ΕΡΤ.

Ξαφνικά απο χτες που άρχισε το EURO με έκπληξη διαπίστωσα ότι το δελτίο της νοηματικής είχε κοπεί και δεν μεταδιδόταν πουθενά ουτε από το πρόγραμμα της ΕΤ1 αλλά ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ WEBTV της ΕΡΤ χωρίς καμία ενημέρωση.


Η ΕΡΤ που είναι δημόσιο αγαθό και την πληρώνουμε όλοι μας και πρέπει να προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές και κυρίως τώρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο με τόσο έντονη πολιτική επικαιρότητα.

Με αυτή την απόφαση να διακόψει το κεντρικό δελτίο στην Νοηματική γλώσσα και από την ΕΤ1 αλλά και από το WEBTV χωρίς ΚΑΜΙΑ ενημέρωση αποτελεί απίστευτη διάκριση και ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ συμπεριφορά απέναντι σε μια ομάδα ΑΜΕΑ τους κωφούς.

Ελπίζω η ΕΡΤ να αναθεωρήσει την απόφαση της και να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ να μεταδίδει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην νοηματική γλώσσα έστω από το webtv αν δεν μπορεί να μεταδοθεί από την συχνότητα της ΕΤ1 λόγω του EURO.

Ένας αποκλεισμένος από την ενημέρωση


Πηγή: http://24wro.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον 15.000 δικαιούχοι δεν θα λάβουν προνοιακά επιδόματα





Για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

Σε τουλάχιστον 15.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων σε όλη τη χώρα δεν θα καταβληθούν χρήματα για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχαν εξαγγείλει τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας.

Κατά την 15η Ιουνίου που είχε προγραμματιστεί ως ημερομηνία καταβολής -και μάλιστα με καθυστέρηση ενός μήνα- των επιδομάτων, λίγοι δήμοι της χώρας αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής και την ταυτοποίηση των δικαιούχων, που αποτελούσε προϋπόθεση για την εγγραφή των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε τέσσερις από τους 61 συνολικά δήμους όπου υπάρχουν δικαιούχοι οι διαδικασίες ένταξης των στοιχείων της απογραφής στο μητρώο βρίσκονται κυριολεκτικά στο.. μηδέν. Πρόκειται για τους δήμους Αγίου Νικολάου - Λασιθίου. όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο υγείας η πρόοδος στην επεξεργασία των στοιχείων είναι 0%, με την ίδια… μηδενική πρόοδο να καταγράφεται στη Φλώρινα, την Έδεσσα και την Τρίπολη.

Στις συγκεκριμένες περιοχές είναι αμφίβολο –έως ακατόρθωτο- να πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τα μέσα Ιουνίου. Κάκιστη πρόοδο έχουν επίσης οι δήμοι Ηρακλείου (0,97%) και Καρδίτσας (0.17%). Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στους εν λόγω δήμους είναι 11.789 αλλά μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα μόλις 46 άτομα!

Όπως διευκρίνισε την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, κ. Δημήτρης Μπαλασόπουλος, το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε η διαδικασία της απογραφής που ήταν αποκλειστική αρμοδιότητά του στις 18 Μαΐου και στη συνέχεια παρέδωσε τους καταλόγους για περαιτέρω επεξεργασία στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναλόγως τα χρηματικά ποσά που αφορούν στα προνοιακά επιδόματα μεταφέρθηκαν στυς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011αναφέρονταν και κυρίως… πληρώνονταν 240.292 δικαιούχοι, αλλά η διαδικασία της απογραφής «έκλεισε» με 36. 294 άτομα λιγότερα. Τελικά απεγράφησαν 203.998 άτομα ως δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Από αυτούς, οι 13.281 είναι νεφροπαθείς οι οποίοι αποτελούν ειδική κατηγορία ατόμων που δικαιούνται προνοιακής πολιτικής.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο σύστημα έχουν καταχωρηθεί 105.994 δικαιούχοι από τους 183.934 που απογράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, 100% ετοιμότητα εμφανίζουν οι δήμοι Αμφιλοχίας, Καστοριάς, Σερρών, Λευκάδας, Ναυπάκτου, Κεφαλλονιάς, Πρεβέζης, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Σπάρτης.Υψηλό ποσοστό ετοιμότητας προκύπτει ότι έχουν οι δήμοι Χίου, Κατερίνης, Αγρινίου, Σάμου, Χαλκιδέων, Αγίας Παρασκευής, Αρταίων και Πύργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάσεις δύο ταχυτήτων για τις Πανελλαδικές




Οι φετινές εξετάσεις θα μείνουν στην ιστορία για τις αντικρουόμενες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής, το οποίο μαζί με τα Μαθηματικά φαίνεται ότι θα οδηγήσουν τις βάσεις σε πτωτική πορεία. Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν κυρίως, ιατρικές, πολυτεχνικές και άλλες θετικές σχολές ενώ τα γραπτά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης συγκεντρώνουν καλύτερες βαθμολογίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα τρία στα τέσσερα γραπτά της Φυσικής δεν «πιάνει» ούτε τη βάση. Μάλιστα οι βαθμολογητές επισημαίνουν ότι δεν ήταν δύσκολο μόνο το επίμαχο Γ4 αλλά και το σύνολο των θεμάτων «έκρυβε» δυσκολίες, που προβλημάτισαν πολύ τους υποψηφίους.

Οι βαθμολογητές αναφέρουν ότι τα μαθηματικά φαίνεται να είναι το «βατερλό» των υποψηφίων, καθώς και εκεί η εικόνα των γραπτών δεν είναι πολύ καλή και πολλά γραπτά βαθμολογούνται με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Επίσης και η Νεοελληνική γλώσσα προβλημάτισε τους υποψηφίους και κυρίως η περίληψη που λίγα γραπτά πήραν σε αυτό το θέμα καλή βαθμολογία.

Οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με την κατάργηση της βάσης του 10, αλλά και την επαναφορά ειδικών ρυθμίσεων για πολυτέκνους θα οδηγήσουν για μία ακόμα χρονιά, όπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων , σε είσοδο σε Πανεπιστήμια, ακόμα και με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση.

Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης, αδικημένοι είναι οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης καθώς τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα έκαναν ακόμα και τους προετοιμασμένους υποψηφίους να μην γράψουν τα αναμενόμενα. Ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει οτι η ακριβώς αντίστροφη βαθμολόγηση των γραπτών της Θεωρητικής θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στις Φιλοσοφικές και Νομικές Σχολές.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για πτώση Ιατρικών Σχολών κάτω από τις 19.000 , ενώ πτωτική αναμένεται ότι θα είναι και η πορεία των άλλοτε περιζήτητων Παιδαγωγικών Σχολών. Η απότομη άνοδος των Παιδαγωγικών Σχολών συνδυάστηκε με την επιθυμία για άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας, γεγονός που δεν ισχύει πλέον. Τη μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να έχουν οι Φυσικομαθηματικές σχολές, λόγω της κακής εικόνας των γραπτών σε Φυσική και Μαθηματικά , ενώ στην πτώση θα συμπαρασυρθούν και σχολές του Πολυτεχνείου .
Οι Πανελλαδικές συνεχίζονται την Παρασκευή με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων, για τους υποψηφίους που τα έχουν επιλέξει.

Την Παρασκευή οι υποψήφιοι εξετάζονται στα αγγλικά, ενώ η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου, με το γραμμικό σχέδιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπενθήμερη δράση στη «ζωή χωρίς τσιγάρο»



Δωρεάν εξετάσεις για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα από το Ερρίκος Ντυνάν.

Στην παγκόσμια προσπάθεια κατά του καπνίσματος συμμετέχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, διοργανώνοντας δεκαπενθήμερη δράση στη «ζωή χωρίς τσιγάρο»...

Στη διάρκεια του αφιερώματος, διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις και παρακολούθηση σε όσους ενδιαφέρονται να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πρόκειται για κλινική εξέταση που θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, δίχως την καταβολή οποιουδήποτε ποσού.

Σε περίπτωση που διαγνωστικές εξετάσεις κριθούν απαραίτητες, θα υπάρχει έκπτωση 50% σε αυτές, ενώ με χρήση του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ), οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς συμμετοχή.

Το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 11 μέχρι τις 22 Ιουνίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 9.00- μέχρι τις 14.00, από Δευτέρα ως και Παρασκευή. Επιπλέον την Τετάρτη, 13 Ιουνίου και 20 Ιουνίου από τις 16.00 μέχρι τις 19.00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα τηλέφωνα: 210 6972140, 210 6972141 και 210 6972000, κατά τις ώρες 8.00-16.00 καθημερινά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ταλέντο που έσπασε καρδιές




Ο Χρήστος Καρνάβας παρέδωσε μαθήματα τραγουδιού και ζωής.

Ράγισαν καρδιές απόψε στον ημιτελικό του «Ελλάδα έχεις ταλέντο» με την ερμηνεία του Χρήστου Καρνάβα, ο οποίος έδωσε μια εξαιρετική εκτέλεση της «Ρόζας» του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου.

Ο ταλαντούχος 29χρονος όλο το πανελλήνιο και παρέδωσε μαθήματα ζωής! Γεννήθηκε πρόωρα και έχασε την όρασή του τις πρώτες μέρες της ζωής του λόγω ιατρικού λάθους.

Δείτε και ακούστε τον!








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο έρχονται κατασχέσεις μισθών-συντάξεων-καταθέσεων



Τελευταία ευκαιρία σήμερα για 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου να υπαχθούν σε ρύθμιση ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.


Με τα έσοδα των κρατικών ταμείων κάτω από το... μηδέν ο στόχος είναι από τις οφειλές των ιδιωτών να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα και το πολύ ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι ξεκινάει ένα πραγματικό σαφάρι και έχει ήδη δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών. Παράλληλα ξεκινούν οι κατασχέσεις ενοικίων, αυτοκινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

Εάν μάλιστα το χρεών ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ, τότε ασκείται άμεσα ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ και να απαλλαγούν από το σύνολο των προσαυξήσεων ή με 2 έως 24 δόσεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργικός μαραθώνιος για το χαμόγελό της



Φωτογραφίες της 16χρονης που είχε παραμορφωμένο πρόσωπο.

Το χαμόγελο της 16χρονης Katie Meehan στον πρώτο της χορό στο σχολείο είναι πολύ ξεχωριστό γιατί αποκτήθηκε με πολύ κόπο και πολλές επεμβάσεις. Η νεαρή γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο επειδή έπασχε από κυστικό ύγρωμα, μία πάθηση που προκαλεί συγκέντρωση υγρών στο κεφάλι και το λαιμό παραμορφώνοντας το πρόσωπο και διογκώνοντας τη γλώσσα.

Οι γιατροί φοβούνταν πως η Katie από το Jarrow της Βρετανίας δεν θα κατάφερνε ποτέ να μιλήσει. Πάνω από 73.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από δωρεές για να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων που θα άλλαζαν τη ζωή της.

Αυτός ήταν ο δύσκολος δρόμος που την οδήγησε στο χαμόγελο της ημέρας του χορού. «Έδειχνε τόσο όμορφη, ήταν μία
τόσο περήφανη στιγμή για την οικογένεια και για μένα», δήλωσε η μητέρα της Dawn McIntyre. «Όταν σκέφτομαι πως ήταν σαν μωρό και πως είναι σήμερα, η μεταμόρφωση είναι απίστευτη. Έδειχνε πανέμορφη, κατάφερε τόσα πολλά», προσθέτει.

Η ασθένεια της Κatie απειλούσε και τη ζωή της καθώς όποτε αρρώσταινε το πρόσωπό της γινόταν διπλάσιο από το πρήξιμο, κάτι που μπορούσε να δυσκολέψει την αναπνοή της.

Η Katie υπεβλήθη στην πρώτη της επέμβαση το 2000. Οι χειρουργοί άνοιξαν το αριστερό της μάγουλο και τη γλώσσα της κι απομάκρυναν τις κύστεις. Την άνοιξη του 2001 μπήκε και πάλι στο χειρουργείο και δύο χρόνια αργότερα υποβλήθηκε στην τρίτη επέμβαση. Θα χρειαστεί όμως κι άλλη στη γλώσσα της και το κάτω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη ευκαιρία για τους μαθητές



Ξεκίνησαν σήμερα οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των γενικών λυκείων, που θα διαρκέσουν έως και τις 20 Ιουνίου.

Την Παρασκευή, 15 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου.

Την Παρασκευή 15 και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου δεν θα διεξαχθούν ενδοσχολικές εξετάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερο παραστάσεων, μουσικής και αθλητισμού διοργανώνουν νέοι με αναπηρία



Την Δευτέρα 11 και Τετάρτη 13 Ιουνίου, τα Άτομα με Αναπηρία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Δήμου Πατρέων διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων ανθρωπιάς και ευαισθησίας.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης και μέσα από θεατρικές παραστάσεις, μουσικοκινητικά δρώμενα, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες οι νέοι με αναπηρία θα αναδείξουν τις ικανότητες, δυνατότητες αλλά κυρίως την ευαισθησία τους στα κοινωνικά δρώμενα. Μια εκδήλωση που έχει πολλά να προσφέρει σε όλους μας μέσα σε αυτή την σκληρή καθημερινότητα.

Το διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

• Δευτέρα 11Ιουνίου 2012 και ώρα 20:00 στο θεατράκι του Ο.Λ.ΠΑ.

Πρόγραμμα:
Ø Έναρξη - χαιρετισμοί
Ø Θεατρικό «Η Παναγία των Παρισίων» ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Θουκυδίδου)
Ø Προβολή ταινίας μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τα μέλη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΚΟΜΑΙΘΩ» με τίτλο «Μια μέρα θα ξυπνήσω… Δύσκολοι καιροί για ήρωες»
Ø Παρουσίαση χορών από το χορευτικό τμήμα του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΚΟΜΑΙΘΩ»

• Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 και ώρα 17:00 Τουρνουά Μπάσκετ Κέντρων ΑΜΕΑ στο κλειστό γήπεδο της Ε.Α.Π.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος Ιουνίου οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων




Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.

Από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής, με ηλεκτρονικό τρόπο. Από σήμερα και μέχρι τις 22 Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκεια οι υποψήφιοι, για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία, όπως επίσης και τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ. που δεν τα προμηθεύτηκαν τον Μάιο.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Φυσικής, από το οποίο προκλήθηκε αναστάτωση εξαιτίας μιας ελλιπούς διατύπωσης της ερώτησης Γ4.

Απέδωσε τον θόρυβο σε «μιντιακό πανικό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επεσήμανε ότι η Επιτροπή Εξετάσεων ενήργησε υπό το κράτος πίεσης και μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «βρέθηκε εν ύπνω» από την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που επεσήμαινε το λάθος.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαφορές στην συμπεριφοράς ανάμεσα στα δυο φύλα



Τα αίτια διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των δυο φύλων αναζητούνται σε δύο παράγοντες, στους βιολογικούς και στους εξωγενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς οσον αφορά την βασική βιολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι οι ορμόνες. Οι ορμόνες φύλου είναι δύο.

Η ανδρογόνος (τεστοστερόνη) και η θηλυγόνος (οιστρογόνα) που ναι μεν υπάρχουν και στα δυο φύλα αλλά σε διαφορετική αναλογία. Έχει αποδειχτεί πως η διαφορά αυτή στην αναλογία των ορμονών μεταξύ των δυο φύλων παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά (πχ. εαν διαταραχθεί σε κάποιο άτομο η καθορισμένη αναλογία φύλου, θα παρουσιάσει συμπεριφορές του αντίθετου φύλου).

Επίσης τα δυο φύλα διαφέρουν ως προς τη δομή των κυττάρων τους και φυσικά ως προς το ρόλο τους κατά την αναπαραγωγή. Ο διαφορετικός ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσουν στην αναπαραγωγή έχει ως αποτέλεσμα να έχουν τα φύλα διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Πρωταγωνιστής των εξωγενών παραγόντων είναι το κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε. Κάθε κοινωνία καθορίζει για κάθε φύλο ένα πρότυπο συμπεριφοράς το οποίο ενσωματώνεται στην ψυχοσύνθεση των παιδιών καθώς αυτά μεγαλώνουν. Πχ. Σε μια κοινωνία μπορεί στο ποσοστό των παιδιών με υψηλές σχολικές επιδόσεις να υπερτερούν τα αγόρια, γιατί λόγω του κοινωνικού κατεστημένου η θέση των περισσότερων κοριτσιών είναι στο σπίτι.

Με μια πρώτη ματιά, βλέπουμε πως είναι ξεκάθαρη η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς μεταξύ των δυο φύλων μιας και αυτή οφείλεται στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών και των βιολογικών παραγόντων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιέσεις για την εκκαθάριση συσσωρευμένων φορολογικών υποθέσεων



«Πονοκέφαλος» στα δικαστήρια.

Αντιμέτωπες με ένα βουνό από εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται οι δικαστικές Αρχές, καθώς εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει με το δεύτερο Μνημόνιο σημαντικές δεσμεύσεις όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για αποφόρτιση των δικαστηρίων μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Η εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, η βελτίωση της διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, η κατάρτιση πλαισίου επιδόσεων και λογοδοσίας των δικαστηρίων και η αναθεώρηση του ελληνικού
κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές είναι ορισμένες εκ των δεσμεύσεων στις οποίες ήδη η χώρα έχει μείνει πίσω.

Έτσι, σχεδιάζεται δύο νέες ομάδες δράσης να αναλάβουν την επίβλεψη της εκπόνησης και δημοσίευσης στατιστικών πληροφοριών για τις δικαστικές υποθέσεις, καθώς και την αναθεώρηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια μείωσης του όγκου των φορολογικών δικών που για 10 ή ακόμη και 12 χρόνια παραμένουν σε εκκρεμότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζάχαρη η ευεργετική



Αξιοποιήστε την προς όφελός σας.

Η ζάχαρη, ως τρόφιμο, δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Για την ακρίβεια, έχει μάλλον τη χειρότερη. Κατηγορείται ότι προκαλεί ένα σωρό προβλήματα στην υγεία, κι όμως! Αυτή η «κακή» ζάχαρη έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Φτάνει να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Κάψιμο στη γλώσσα
Λίγη ζάχαρη μπορεί να ανακουφίσει ένα κάψιμο στη γλώσσα, από ζεστό ρόφημα ή φαγητό. Το ίδιο ισχύει και για τα καυτερά φαγητά.

Ιδανικό συστατικό για πήλινγκ
Είτε σε μορφή κρυστάλλων είτε άχνη η ζάχαρη είναι ιδανικό συστατικό για απολέπιση στο πρόσωπο, τα χείλη ή το σώμα. Ανακατέψτε το με χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού ή λάδι καρύδας ή αβοκάντο.

Τροφή για τα φυτά
Μια κουταλιά ζάχαρης και δύο κουταλιές ξύδι, θα διατηρήσουν για μεγαλύτερο διάστημα τα φρέσκα λουλούδια σας στο βάζο.

Καθαρισμός των χεριών
Αν λερωθείτε με γράσο, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζάχαρη. Οι κόκκοι θα εξαφανίσουν τη βρωμιά.

Καθαρισμός λεκέδων από γκαζόν
Οι πράσινοι λεκέδες γίνονται παρελθόν αν τους τρίψετε με ένα μίγμα από χλιαρό νερό και ζάχαρη άχνη. Αφήνετε το μίγμα για 15 λεπτά και πλένετε κανονικά το ρούχο.

Διατήρηση κέικ
Αν τυλίξετε το κέικ σε διάφανη μεμβράνη, μαζί με μερικού κύβους ζάχαρης, θα διατηρηθεί φρέσκο και αφράτο για μεγαλύτερο διάστημα.

Ανακούφιση πληγών
Λίγη ζάχαρη πάνω σε μία ανοιχτή πληγή μπορεί να διώξει τα βακτήρια και να σας γλιτώσει από μολύνσεις.



Διαβάστε περισσότερα...