Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μάθετε τα οκτώ είδη νοημοσύνης


Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς γονείς , πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι πανέξυπνα. Και δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε απίθανο. Αρκεί να μην θεωρούν ότι η νοημοσύνη έχει να κάνει μόνο με τα μαθηματικά και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Εδώ και αρκετά χρόνια όλοι οι επιστήμονες έχουν αποδεχθεί ότι υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη νοημοσύνης και κάθε άνθρωπος- συνεπώς και κάθε παιδί – έχει αναπτυγμένο ένα είδος νοημοσύνης.
Διαβάστε ποια είναι τα οκτώ είδη νοημοσύνης –σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «Kid.in.gr» και δείτε σε ποια έχετε αναπτυγμένη εσείς και ποια το παιδί σας. 


-Λεκτική νοημοσύνη: Η γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη, της οποίας πηγή είναι ο αριστερός κροταφικός λοβός, αφορά όλες τις λεκτικές ικανότητες του ανθρώπου. Περιλαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους παράγουμε τη γλώσσα, αλλά και την κατανόηση και τη δημιουργία λεπτών αποχρώσεων στην έκφραση του λόγου, όπως είναι η αλλαγή της σημασίας των λέξεων, η αντίληψη των κανόνων, του μέτρου και των ρυθμών της ανάλογα με το κυμάτισμα της φωνής, η ικανότητα πλοκής των λέξεων, αλλά και η ικανότητα εκμάθησης και ομιλίας διαφορετικών γλωσσών.
-Αριθμητική/ λογική νοημοσύνη : Η μαθηματική νοημοσύνη, της οποίας πηγή είναι το δεξί ημισφαίριο, είναι η ικανότητα της επαγωγικής, της αναγωγικής και της επιστημονικής λογικής. Επιστήμονες, μαθηματικοί, φιλόσοφοι, προγραμματιστές, στατιστικολόγοι, λογιστές και ντετέκτιβ βασίζονται σε αυτή τη νοημοσύνη. Τα παιδιά με αναπτυγμένη μαθηματική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από αριθμούς και λογική σκέψη να υπολογίζουν και να οργανώνουν τις διάφορες πληροφορίες που έχουν ως δεδομένα, ενώ στοχεύουν στη λύση των προβλημάτων και στην αναζήτηση της σχέση αιτίας αποτελέσματος σε οποιοδήποτε πρόβλημα, μαθηματικό ή μη.
- Διαπροσωπική νοημοσύνη : Η διαπροσωπική νοημοσύνη βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, να μπορεί να επισημάνει τους σκοπούς, τα κίνητρα και τα ενδιαφέροντά τους, να κατανοήσει τη συμπεριφορά τους και να δουλέψει μαζί τους αποτελεσματικά. 


- Ενδοπροσωπική νοημοσύνη : Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη, δίνει την ικανότητα στον άνθρωπο να κατανοήσει τα βαθύτερα αισθήματα, επιθυμίες και ιδέες του ίδιου του εαυτού. Αποτελεί την ικανότητα της προσωπικής γνώσης που στρέφεται προς τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τις δεξιότητες της αυτοσυγκέντρωσης, της επιμέλειας, της προσοχής, της υψηλής μεθοδικότητας στη σκέψη και στη λογική, της κατανόησης των πολλών και διαφορετικών αισθημάτων μας, τα οποία και σχετίζονται με την εκάστοτε συμπεριφορά μας.
-Σωματική νοημοσύνη :Η σωματική νοημοσύνη βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξάρτητα αλλά και συνδυαστικά τις κινητικές του δεξιότητες. Δίνει στο ανθρώπινο σώμα τη δυνατότητα να λειτουργήσει αρμονικά και συνεργατικά με τον εγκέφαλο και με τη βοήθειά του να λύνει προβλήματα, να εκφράζει ιδέες, γνώσεις και συναισθήματα.
-Μουσική/ρυθμική νοημοσύνη : Η μουσική νοημοσύνη στηρίζεται στην απόλαυση και στην κατανόηση της μουσικής. Πηγή τη ευφυΐας αυτής είναι το δεξί ημισφαίριο, στο οποίο γίνεται η επεξεργασία όλων των ακουσμάτων. Εμπεριέχει την ικανότητα του ανθρώπου να νιώθει το ρυθμό, τη χροιά του ήχου, τη μελωδία, το συνδυασμό των οργάνων και των μουσικών μέτρων, την αντίληψη της διαφορετικότητας των ειδών της μουσικής, αλλά και τη συνάφειά τους. 


-Χωρική νοημοσύνη: Η χωρική νοημοσύνη δίνει την ικανότητα στον άνθρωπο να αναπαραστήσει το χώρο που βλέπει στο μυαλό του. Τον βοηθά να παρατηρεί και να χειρίζεται με επιδεξιότητα μια μορφή ή ένα αντικείμενο, να παρατηρεί και να δημιουργεί συνθέσεις με έναν ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, φτιάχνοντας ένα ακριβές αντίγραφο αυτού που παρατηρεί.
-Νατουραλιστική νοημοσύνη : Η νατουραλιστική νοημοσύνη εμπεριέχει την ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τη χλωρίδα και την πανίδα, να ξεχωρίζει τα διάφορα ζωντανά όντα, φυτά και ζώα, να διακρίνει αντικείμενα και διαδικασίες από τον φυσικό κόσμο και να τα χρησιμοποιεί εποικοδομητικά. Τα άτομα αυτά αγαπούν όχι μόνο να αναγνωρίζουν, αλλά και να κατηγοριοποιούν το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Τέτοια ευφυΐα έχουν οι βιολόγοι, οι βοτανολόγοι, οι γεωργοί, οι κυνηγοί, οι γεωλόγοι, οι σεφ.




Διαβάστε περισσότερα...

Η τεμπελιά δεν παχαίνει


Τέλος στην άποψη ότι τα τεμπέλικα παιδιά κινδυνεύουν από παχυσαρκία έρχεται να δώσει έρευνα Βρετανών επιστημόνων οι οποίοι αφού μελέτησαν για 11 χρόνια 200 παιδιά έως 18 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νωθρά παιδιά δεν γίνονται παχύσαρκα. Αντιθέτως τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται νωθρά. Και για το λόγο αυτό ζητούν από το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας να επικεντρώσει τις ενημερωτικές καμπάνιες στη διατροφή και όχι στην άσκηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τον εθισμό των εφήβων στο Διαδίκτυο


Ένας στους δέκα εφήβους είναι εθισμένος στο διαδίκτυο. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι το  θέμα που θα απασχολήσεις τους επιστήμονες που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 2ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «e-LIFE2011» που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. 
Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιαστούν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων σε μία προσπάθεια να καταγραφούν τα οφέλη αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων των νέων τεχνολογιών στον άνθρωπο, για την περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού Πολίτη.
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει α)Δορυφορικά Συμπόσια, β) Στρογγυλές Τράπεζες, γ) Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, και δ) Προφορικές και Αναρτημένες ανακοινώσεις
Για περισσότερες πληροφορίες για τις βασικές θεματικές ενότητες αλλά και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται παράλληλα, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου  www.e-life2011.gr

Η Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων (Ε.Ε.Ε.Γ.) είναι Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας Ίντερνετ του 2ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «e-LIFE2011».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» βοηθάει παιδιά με νοητικά προβλήματα


Μία πρωτότυπη μέθοδο, που διευκολύνει την ανάγνωση και κατανόηση κειμένων από παιδιά με νοητικά προβλήματα- δυσλεξία ή αυτισμό, ανέπτυξαν εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.( Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Πτολεμαϊδας, στηριζόμενοι στις έννοιες της αγάπης και της φιλίας της πολυδιαβασμένης ιστορίας του «Μικρού Πρίγκηπα» του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ.

Οι εκπαιδευτικοί διασκεύασαν σ' ένα εικονογραφημένο βιβλίο, με τον τίτλο «Μέθοδος για όλους», απόσπασμα από το παιδικό βιβλίο «ΜικρόςΠρίγκιπας»- την συνάντηση δηλαδή, του Μικρού Πρίγκιπα με την αλεπού- διαπιστώνοντας ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι δύο ήρωες λειτουργεί ευεργετικά στη διδασκαλία της ανάγνωσης και της κατανόησης του κειμένου από τους μαθητές του ειδικού σχολείου.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά σε αφηρημένες ή αλληγορικές έννοιες, δείχνοντας ότι μπορούν, όχι μόνο να τις κατανοήσουν αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις κατανόησης, συμβίωσης, σεβασμού και φιλίας μεταξύ τους.

«Στα παιδιά με νοητικά προβλήματα, και κυρίως με αυτισμό, κυριαρχούν η απομόνωση στον εαυτό τους και η αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει η έννοια της φιλίας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας, μέσα από το βιβλίο βελτιώθηκαν σημαντικά οι μεταξύ τους σχέσεις. Για παράδειγμα, υπήρχε η διάθεση προσφοράς βοήθειας, αποδοχής και συναναστροφής», είπε χαρακτηριστικά η φιλόλογος και διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δέσποινα Καραγιαννάκου.

Τα δύο βιβλία, της ανάγνωσης και του εκπαιδευτικού, διδάχτηκαν κατά την περσινή χρονιά, σε παιδιά ηλικίας 14-20 ετών (αλλά με νοητική ηλικία 8-16 ετών), με δείκτη νοημοσύνης 40-80. Έλαβαν την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με σκοπό να διατεθούν, μέσω του υπουργείου Παιδείας, ως ηλεκτρονικά βιβλία, σε όλες τις μονάδες ειδικής αγωγής. Θα μπορούσαν, ωστόσο, όπως εξηγεί η κ.Καραγιαννάκου, να χρησιμοποιηθούν και σε κανονικά σχολεία, για παιδιά μικρότερης ηλικίας (δημοτικό) ή σε τμήματα ένταξης του Γυμνασίου.

Εξηγώντας την επιλογή του συγκεκριμένου αποσπάσματος του βιβλίου του Σαιντ - Εξυπερύ, η φιλόλογος αναφέρει ότι στη διάρκεια των 25 χρόνων διδασκαλίας σε συμβατικά σχολεία, τα παιδιά έδειχναν ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση στο κομμάτι της φιλίας του Μικρού Πρίγκιπα με την αλεπού και στα βήματα που οδηγούσαν σ' αυτή. «Είναι ένα αλληγορικό κείμενο για την αγάπη και τη φιλία, που όμως διδάσκει με τον καλύτερο τρόπο τα βήματα για να δημιουργήσει κάποιος μια φιλική σχέση, μια σχέση αγάπης με πρόσωπα ή ακόμα και με πράγματα», εξηγεί.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ασκήσεις για το μαθητή, καθώς κι ένα θεατρικό έργο, στο οποίο οι μαθητές θα πρέπει να μεταφέρουν την ιστορία επί σκηνής.


Διαβάστε περισσότερα...

Δυσκολίες στην ενήλικη ζωή τους έχουν τα άτακτα παιδιά


Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα παιδιά που είναι υπερδραστήρια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, δρουν παρορμητικά και κάνουν αταξίες ήδη από την ηλικία των τριών ετών. Παράλληλα, τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα, υγείας, οικονομικά και συμπεριφοράς (π.χ. κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών), όταν ενηλικιωθούν.
Οι ερευνητές από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, τη Ν. Ζηλανδία και τον Καναδά, υπό την ψυχολόγο Τέρι Μόφιτ του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Πρακτικά» (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α, εξέτασαν περίπου 1.000 παιδιά έως την ηλικία των 32 ετών.

Τα παιδιά που είχαν χαμηλό αυτοέλεγχο παρουσίαζαν ως ενήλικοι διάφορα προβλήματα υγείας, όπως συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στα ούλα, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, φλεγμονές, υψηλή χοληστερόλη και πίεση ή ήταν υπέρβαρα. Επίσης, αντιμετώπιζαν πιο συχνά οικονομικές δυσκολίες, όπως αυξημένα χρέη σε πιστωτικές κάρτες. Ακόμα, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να χωρίσουν, να έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο και να είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές, βέβαια, έκαναν και μια δεύτερη έρευνα σε 500 ζεύγη διδύμων αδελφών, για να αναλύσουν τις διαφορές ανάμεσα στον αδελφό με τον μικρότερο αυτοέλεγχο και σε αυτόν (ή αυτήν) με τον μεγαλύτερο, καθώς μεγάλωναν. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι το παιδί με τη μικρότερη αυτοπειθαρχία στα πέντε του χρόνια ήταν πιο πιθανό να αρχίσει να καπνίζει, να έχει χειρότερους βαθμούς στο σχολείο και να επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα δείχνει πως η ικανότητα ενός παιδιού να ασκεί αυτοέλεγχο, έχει σημαντική επίδραση στη ζωή του, ανεξάρτητα από τον βαθμό της δικής του νοημοσύνης, αλλά και από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει, δηλαδή από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειάς του. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι οι τυχόν αλλαγές στον τομέα της αυτοπειθαρχίας, καθώς το παιδί μεγαλώνει, έχουν θετικό αντίκρισμα στην ενήλικη ζωή του. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ψείρες. Ο εφιάλτης ξαναχτυπά


Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κολλήσατε ψείρες και η μαμά σας σάς υπέβαλε στο μαρτύριο του... ξεψειρίσματος. Αυτή η ανάμνηση είχε υποσυνείδητα σβηστεί από τον «σκληρό» σας δίσκο. Δυστυχώς για εσάς όμως, αναγκαστήκατε να το ξαναθυμηθείτε λόγω της υπέροχης κατά τα άλλα πεντάχρονης κορούλα σας.
Εκτός από τα σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε, υπάρχει και ένας τρόπος προφύλαξης, απλός και καθόλου χημικός.
Μια φορά την εβδομάδα, απλώστε στα μαλλιά -όλων των γυναικείων μελών της οικογένειας- ένα διάλυμα από ένα λίτρο νερό και μισό λίτρο ξύδι. Σκεπάστε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα και μετά από δέκα λεπτά χτενίστε τα με μία λεπτή χτένα.
Εκτός του ότι θα κάνετε το κεφάλι σας... αφιλόξενο για τα μαύρα αυτά ζωύφια, θα δώσετε και λάμψη στα μαλλιά σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβοι και αντιεξουσιαστική συμπεριφορά


Με στόχο να απομυθοποιήσουμε την αντιεξουσιαστική συμπεριφορά των εφήβων, η Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής διοργανώνει την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου σεμινάριο-διάλεξη με κύριο ομιλητή τον δρ Alan Braconnier, διευθυντή του Κέντρου μελέτης της Εφηβείας του Παρισιού.
Ο δρ Braconnier θα εξηγήσει σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν (γονείς, παιδαγωγούς και ψυχολόγους), γιατί πρέπει να κατανοήσουμε την άρνηση των εφήβων απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.
Υπεύθυνη Διοργάνωσης :Ελένη Λαζαράτου, Επικ. Καθ. Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ
Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα «Σειρήνες ΙΙ» του ξενοδοχείου Golden Age Hotel στις 18 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Η διάλεξη του Prof.A.Braconnier θα είναι στα Γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Διαβάστε περισσότερα...

To άγχος προκαλεί καρκίνο


Για άμεση σχέση άγχους και μεταστάσεων καρκίνου έκανε λόγο χτες ο Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Αθηνών δρ. Θεοχάρης Κ. Θεοχαρίδης.

Στην ομιλία του ο δρ. Θεοχαρίδης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Tufts Βοστώνης, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των μαστοκυττάρων, που οφείλονται σε φλεγμονή, όπως έκζεμα, ινομυαλγίες, ψωρίαση, στεφανιαία νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτισμό, καρκίνο. Τόνισε μάλιστα ότι επιδεινώνονται με το οξύ άγχος.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του πως δημοσιευμένα στοιχεία του 2008 αναφέρουν ότι πάνω από 60% των ατόμων μεταξύ 18-35 ετών δηλώνουν καθημερινό άγχος, το οποίο επιτείνεται με τη συνεχιζόμενη κοινωνικό-οικονομική κρίση.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε «να γίνουμε καλύτεροι, να συνεργαστούμε περισσότερο, να συμμετέχουμε ενεργά, να προλάβουμε κυρίως άνθρωπο-δημιουργούμενα προβλήματα» και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Η παιδεία και η υγεία δεν είναι μόνο βασικά αγαθά, αλλά η μόνη ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρου του πλανήτη».

  Ο Κ. Θεοχαρίδης αποτελεί τον έναν από τους μόλις έξι αποφοίτους του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ από την ίδρυσή του το 1701, ο οποίος κατέχει πέντε πτυχία από το ίδιο Πανεπιστήμιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζιζάνιο για τη θεραπεία του δερματικού καρκίνου


Το εκχύλισμα ενός συνηθισμένου αγριόχορτου, που από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο, φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα μιας σύγχρονης ήπιας θεραπείας κατά των καρκίνων του δέρματος, με εξαίρεση το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή.

Όμως, οι Βρετανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν τη θεραπεία, συνιστούν στους ασθενείς να μην αρχίσουν μόνοι τους να πειραματίζονται, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, αλλά να κάνουν υπομονή, καθώς η φαρμακευτική θεραπεία είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμής.

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με 36 ασθενείς που υπέφεραν από καρκίνο του δέρματος (όχι μελάνωμα).

Οι περισσότερες από αυτές τις ελαφρύτερες μορφές καρκίνου του δέρματος μπορούν εύκολα να θεραπευτούν, συνήθως με χειρουργική αφαίρεση ή με άλλες μορφές θεραπείας, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οι θεραπείες δεν επιτυγχάνουν ή κρίνονται ακατάλληλες.

Οι Βρετανοί γιατροί έδωσαν στους ασθενείς εκχύλισμα από ζιζάνιο του γένους ευφορβία (Euphorbia peplus), ένα είδος μικρής γαλατσίδας, το οποίο οι πάσχοντες άπλωναν στις καρκινικές αλλοιώσεις του δέρματός τους μια φορά τη μέρα.

Αυτό το φυτικό εκχύλισμα έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο εδώ και αιώνες και οι επιστήμονες το υπέβαλαν πλέον σε μια σύγχρονη κλινική δοκιμή.

Ύστερα από έναν μήνα, οι περισσότερες δερματικές βλάβες είχαν εξαφανιστεί πλήρως και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις σχετικές κλινικές εξετάσεις. Σε όσους ασθενείς η ανταπόκριση στο αγριόχορτο ήταν μερική, ακολούθησε δεύτερος γύρος θεραπείας. Μετά από 15 μήνες κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα τουλάχιστον (68,5%) των δερματικών βλαβών όλων των ασθενών (που είχαν κάνει ένα ή δύο γύρους θεραπείας) συνέχιζαν να είναι εξαφανισμένες.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη πλέον να γίνουν νέες μεγάλες μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσο η ενεργή ουσία (Ingenol mebutate) στο εκχύλισμα του ζιζάνιου μπορεί όντως να αποτελέσει μια νέα μη επεμβατική μορφή θεραπείας των δερματικών καρκίνων, πλην πάντως του μελανώματος και των άλλων πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του δέρματος, όπου η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναπόφευκτη.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία του εν λόγω φυτού, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, δεν σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιπλέον διεγείρει την αντίδραση των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου στο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο θόρυβος των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό


Σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, όσοι εκτίθενται μόνιμα στον θόρυβο που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, ιδίως αυτοί που είναι άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαρχους, υπό την Μέτε Σόρενσεν του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 51.500 ατόμων (εκ των οποίων οι 1.881 έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια της πενταετίας που διήρκεσε η μελέτη), σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους στην Κοπεγχάγη ή γύρω από αυτήν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση του επιπέδου θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ από τον θόρυβο του δρόμου, αυξανόταν κατά 14% η πιθανότητα εγκεφαλικού (για όλες τις ηλικίες). Η αύξηση κινδύνου για τους κάτω των 65 ετών ήταν σχετικά αμελητέα, όμως για τα άτομα άνω των 65 ετών η πιθανότητα εγκεφαλικού αύξανε κατά 27% για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ του θορύβου από το κυκλοφορικό.

Ειδικά για αύξηση του θορύβου πάνω από 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αύξανε σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 8% όλων των εγκεφαλικών και το 19% των εγκεφαλικών στα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να αποδοθούν στον αυξημένο θόρυβο.

Ένας μέσος θορυβώδης δρόμος εύκολα «γεννά» θόρυβο 70 έως 80 ντεσιμπέλ, ενώ - συγκριτικά- η απογείωση ενός αεροπλάνου προκαλεί θόρυβο 120 ντεσιμπέλ και ενός μηχανήματος που κουρεύει το γκαζόν 90 - 100 ντεσιμπέλ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον θόρυβο του κυκλοφοριακού με αυξημένη πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα.
Ο θόρυβος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργεί ένα συνεχές στρες και διαταράσσει τον ύπνο, αυξάνοντας έτσι την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, καθώς επίσης το επίπεδο των ορμονών του άγχους.
Η διαβίωση δίπλα σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων συχνά συνδέεται με τα λιγότερο προνομιούχα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, καθώς οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε απομονωμένες και ήσυχες περιοχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο... χειρουργείο


Βρετανίδα ασθενής επί δεκαετία θεραπεύτηκε χάρη σε δύο διαφορετικές πρωτοποριακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια 62χρονη Βρετανίδα η οποία πάλευε με την κατάθλιψη επί μια δεκαετία βρήκε ξανά το χαμόγελό της χάρη σε δύο διαφορετικές πρωτοποριακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο.

Η Σίλα Κουκ, η οποία εργαζόταν ως νοσοκόμα, εμφάνισε πριν από περίπου δέκα χρόνια βαριάς μορφής κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει ούτε τα πιο απλά καθημερινά καθήκοντα. Η ασθενής αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί από την εργασία της, όπως και ο σύζυγός της, ερευνητής φυσικός, ο οποίος κλήθηκε να τη φροντίζει νυχθημερόν.

Η 62χρονη γυναίκα μπορεί πλέον να χαίρεται τη ζωή μετά την υποβολή της σε επεμβατικές θεραπείες του εγκεφάλου στο νοσοκομείο Frenchay στο Μπρίστολ από ειδικούς του νοσοκομείου σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η κυρία Κουκ που εμφάνιζε αυτοκτονικές σκέψεις και είχε σταματήσει να αποκρίνεται στις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες, υπεβλήθη σε εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, στο πλαίσιο της πρώτης παγκοσμίως κλινικής δοκιμής η οποία αφορά διέγερση δύο διαφορετικών σημείων στον εγκέφαλο για αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στη χρήση ηλεκτροδίων τα οποία εμφυτεύονται στα κατάλληλα σημεία του εγκεφάλου του ασθενούς που ρυθμίζουν το συναίσθημα μέσω μικροσκοπικών οπών που ανοίγονται στο κρανίο.

Τα ηλεκτρόδια επικοινωνούν με έναν βηματοδότη ο οποίος παρέχει μικρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να ενεργοποιήσει ή αντιθέτως να θέσει εκτός λειτουργίας επίμαχα σημεία που ευθύνονται για την κατάθλιψη.

Στο πλαίσιο της δοκιμής στο Μπρίστολ στην οποία συμμετέχουν συνολικά οκτώ άτομα οι ειδικοί συγκρίνουν για πρώτη φορά την επίδραση της διέγερσης δύο διαφορετικών περιοχών του εγκε φάλου. Τα αποτελέσματα εφαρμογής της θεραπείας στους υπόλοιπους επτά ασθενείς αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα εφέτος.

Η διέγερση του εγκεφάλου είχε μόνο παροδικά θετικά αποτελέσματα στην κυρία Κουκ με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια δεύτερη, αφαιρετική επέμβαση του εγκεφάλου, που ονομάζεται εκτομή της πρόσθιας έλικας του προσαγωγίου (GΤΑC)- στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι γιατροί καίνε συνάψεις του εγκεφάλου που είναι πολύ δραστήριες. Η επέμβαση έλαβε χώρα στις αρχές του 2010 και έκτοτε η ασθενής αναφέρει ότι νιώθει χαρά για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια.

Οπως η ίδια δήλωσε, μετά τη δεύτερη επέμβαση «ξύπνησα ξαφνικά το πρωί και ένιωσα διαφορετικά, ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι, να κάνω πράγματα. Αλλαξε όλη η οπτική που είχα για τη ζωή τα τελευταία χρόνια».



Διαβάστε περισσότερα...

H εποχική γρίπη πλήττει την Ευρώπη


Αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης καταγράφεται στην Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ η νόσος εξαπλώνεται και προς τα ανατολικά, με χιλιάδες ανθρώπους να χρειάζονται φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Center for Disease Prevention and Control) εκφράζουν την ανησυχία τους κυρίως για τον αριθμό των νεότερων ατόμων που νοσούν με την εποχική γρίπη. 



Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του θηλασμού


     Οι μητέρες ανά τον κόσμο δέχονται συνεχώς συμβουλές σχετικά με τις αρετές και τα οφέλη του θηλασμού. Πρόσφατη έρευνα,  που δημοσιεύθηκε στις Η.Π.Α και διεξήχθη από την κορυφαία Γενική Χειρούργο Regina M. Benjamin, λέει ότι, ενώ το 75% των γυναικών ξεκινά τον θηλασμό, μόνο το 13% συνεχίζουν μέχρι και τον έκτο μήνα ζωής του νεογέννητου. 

       Σύμφωνα με την έρευνα, ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από μολύνσεις και αρρώστιες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και η διάρροια, μολύνσεις στα αυτιά και η πνευμονία. Τα μωριά που θηλάζονται μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα και να γίνουν παχύσαρκα. Από την άλλη, οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών. 


Διαβάστε περισσότερα...

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις


Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν πέρυσι από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες 8.300.000 φορολογούμενοι, καθώς τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Καθημερινά οι εφορίες δέχονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα πολιτών οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει μέσα στο 2010 και- το σημαντικότερο- ποιες από τις αποδείξεις θα ληφθούν υπόψη για το «χτίσιμο»-εξασφάλιση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. «Το Βήμα της Κυριακής» κατέγραψε τα βασικά ερωτήματα των πολιτών και δίνει απαντήσεις βάσει των αποφάσεων και των εγκυκλίων που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.


Πώς θα υπολογιστεί το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με βάση το εισόδημά του; 
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται σε 10% του ατομικού εισοδήματός του, το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν αυτό είναι έως 12.000 ευρώ και αν είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ στο 30% για το τμήμα αυτού πάνω από τις 12.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του υποχρέου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δεν συνδέεται με προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.100


ευρώ [(12.000 Χ 10%) + 3.000 Χ 30%]2 Ποιες αποδείξεις δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου; 

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ.,


δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό, αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα, όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφής κτλ.


3 Τα κοινόχρηστα πώς θα δηλωθούν στην Εφορία; Τι αποδείξεις πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι διαμερισμάτων;
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις.


4 Πώς θα υποβληθούν οι αποδείξεις στην Εφορία; 
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός τους ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υποχρέου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ ως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.


5 Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος; θα αποτελέσουν τεκμήριο για να φορολογηθεί επιπλέον; 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και έως 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.


Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι επιπλέον αποδείξεις σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τεκμήριο, ακόμη και αν το συνολικό ποσό αποδείξεων ξεπεράσει το δηλωθέν εισόδημα. Επίσης, στην περίπτωση που το εισόδημα είναι κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δεν θα δοθεί πρόσθετη έκπτωση φόρου, ακόμη και αν συγκεντρωθούν περισσότερες αποδείξεις.


6 Τι θα συμβεί αν κάποιος έχει συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις; 
Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται. Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.















Διαβάστε περισσότερα...