Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Οι Έλληνες διαπρέπουν όταν θέλουν



Ελιές με….. προβιοτικά δημιούργησαν επιστήμονες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες, Ελλάδα , Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσίασε η συντονίστριά του, μικροβιολόγος τροφίμων, Χρυσούλα Τάσσου, στην ημερίδα με τίτλο «Metagenomes and Food: Innovations for Agriculture, Nutrition and Health» που συνδιοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.

«Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να παραχθεί ένα καινοτόμο προϊόν και γι΄αυτό επιλέξαμε τις προβιοτικές ελιές», ανέφερε η κ.Τάσσου. Όπως εξήγησε, επιλέχθηκαν βακτήρια με προβιοτικές ιδιότητες που υπάρχουν στη χλωρίδα της ελιάς και χρησιμοποιήθηκαν στη ζύμωση, τη φυσική δηλαδή διαδικασία 3-4 μηνών που απαιτείται για να αποκτήσει η ελιά τα οργανοληπτικά στοιχεία που έχει.

«Στην ουσία δηλαδή, παίρνουμε τα συγκεκριμένα βακτήρια με τα προβιοτικά που έχουν οι ελιές και τα βάζουμε, σε αυξημένη ποσότητα, στην άλμη όπου γίνεται η ζύμωση. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά αφού δεν αλλοιώθηκε η γεύση, ούτε άλλαξε ο τρόπος συντήρησης ενώ ανά γραμμάριο προϊόντος, υπήρχε επαρκής ποσότητα προβιοτικών» σημείωσε η κ.Τάσσου.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2013, με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του σε μέρος της ελαιοπαραγωγής, εταιρίας στη Κατερίνη.

«Συνεργαζόμαστε και με την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Βρώσιμων Ελιών προκειμένου να βελτιώσουμε και τη συσκευασία των παραγόμενων ελιών αλλά και να πετύχουμε χαμηλότερο ποσοστό αλατιού στο προϊόν» κατέληξε η κ.Τάσσου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 20 ετών και έχει ύψος 1.96



Επειδή οι γιατροί δεν κατάφεραν να διαγνώσουν τον όγκο στον εγκέφαλο της.

Μια 20χρονη κοπέλα που έχει ύψος 1.96, εξαιτίας όγκου στην υπόφυση του εγκεφάλου της, μηνύει ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αγγλίας, επειδή οι ιατροί δεν κατάφεραν να διαγνώσουν το πρόβλημα της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το αδένωμα της υπόφυσης προκαλεί την υπερβολική παραγωγή αυξητικών ορμονών και σήμερα η Kate Woodward ισχυρίζεται ότι πρέπει να πληρώσει δύο εκατομμύρια λίρες για ιδιωτική θεραπεία.

Η ανάπτυξη της Woodward ήταν ανέκαθεν αφύσικη, ενώ όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό είχε ύψος 1.75 – το ύψος ενός ενήλικα άνδρα. Το όνειρο της 20χρονης ήταν να γίνει ηθοποιός, αλλά λόγω του προβλήματος της δεν τα κατάφερε.

Η νεαρή κοπέλα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στη καθημερινότητα της. Οι πόνοι στη πλάτης της, τα γόνατα και τα δόντια της είναι αφόρητοι, ενώ δεν μπορεί πλέον να αγοράζει ρούχα στα κεντρικά μαγαζιά.

«Δεν εμπιστεύομαι πλέον το δημόσιο νοσοκομείο. Το όνειρο μου ήταν να γίνω ηθοποιός και μου το στέρησαν. Η ζωή μου καταστράφηκε», είναι τα λόγια της.


Διαβάστε περισσότερα...

O Pistorius στους Ολυμπιακούς



Αν και τέθηκε το ερώτημα, αν θα του επιτραπεί να τρέξει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012 (σκυταλοδρομία 4Χ400 μέτρα), εξαιτίας των ειδικών προσθετικών στα κάτω άκρα, ο Oscar Pistorius συμπεριλήφθηκε τελικά επίσημα στην Ολυμπιακή ομάδα της Νοτίου Αφρικής.

Μάλιστα, ο Τάμπι Ρέντι, εκτελεστικός διευθυντής της Αθλητικής Συνομοσπονδίας και Ολυμπιακής Επιτροπής της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η συμμετοχή του Πιστόριους στη σκυταλοδρομία σημαίνει ότι θα μπορέσει να πάρει μέρος και στο ατομικό αγώνισμα των 400 μέτρων.

Αυτό τον καθιστά ως τον πρώτο αθλητή όλων των εποχών με δυο προσθετικά μέλη που διαγωνίζεται σε ατομικό αγώνισμα στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες



Στην καταβολή επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ το μήνα και μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την εργασία τους προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βρούτσης αναμένεται να υπογράψει σχετική απόφαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ σιέλου για AIDS



Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου τέστ για AIDS που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος, στο σπίτι του, χωρίς συνταγή γιατρού.
Πρόκειται για το τέστ σιέλου OraQuick In-Home HIV Test και η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ εγκρίθηκε την Τρίτη. Μέσα σε 20 με 40 λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα.

Η εταιρεία παρασκευής του τέστ OraSure Technologies αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία τον Οκτώβριο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι το OraQuick δίνει μία εναλλακτική λύση σε ανθρώπους που θέλουν να εξεταστούν, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι απόλυτα ακριβές. Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η ακρίβεια του τέστ ανέρχεται στο 92% για εκείνους που είναι φορείς του ιού του AIDS.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς δε βλέπουν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα



Δεν τολμούν να τους μιλήσουν γιατί φοβούνται ότι θα τα πληγώσουν.

Δύο στους τρεις γονείς φοβούνται ότι το να μιλήσουν στα παιδιά τους για το βάρος τους θα τους προκαλέσει… διατροφικές διαταραχές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το να συζητήσουν και μόνο το θέμα μαζί τους θα επηρεάσει την αυτοπεποίθησή τους και έτσι αποφεύγουν να πουν κάτι, ακόμη κι αν τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός «Mend» (Mind, Exercise, Nutrition . . . Do it!) και η ιστοσελίδα συμβουλευτικής γονέων Netmums, οι γονείς κάνουν συχνά το λάθος να μην… αντιλαμβάνονται έγκαιρα αν τα παιδιά τους έχουν τάση προς την παχυσαρκία, ή είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τι ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 11 χρονών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι που αποδεικνύεται απειλητικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Το 37% των γονέων πιστεύουν ότι αν μιλήσουν στα παιδιά τους για το βάρος τους, αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία τους. Δύο στους πέντε το έχουν δοκιμάσει, αλλά οι μισοί από αυτούς που είχαν ένα υπέρβαρο παιδί δήλωσαν ότι ήταν «άδικος κόπος».

Τα δύο τρίτα των γονέων χρειάζονται υποστήριξη για να μιλήσουν στα παιδιά τους για το θέμα των κιλών τους, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 85% για εκείνους που έχουν παχύσαρκα παιδιά.

Οι περισσότεροι γονείς μάλιστα κάνουν το λάθος να «ζυγίζουν» τα παιδιά τους με το «μάτι» συγκρίνοντάς τα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, αντί να τα ζυγίζουν κανονικά ή να επισκέπτονται κάποιον ειδικό.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτό το θέμα στα παιδιά του, η επιμονή και η συνεργασία στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων οδηγεί σε… πιο χαρούμενα και υγιή παιδιά» λέει η Siobhan Freegard από το Netmums.


Διαβάστε περισσότερα...

Η καφεΐνη ασπίδα για τον καρκίνο του δέρματος



Έρευνα για το συσχετισμό της με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν πολύ συνηθισμένο τύπο καρκίνου του δέρματος αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που πίνουν καφέ. Σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα 113.000 ανθρώπων εκείνοι που έπιναν τρεις ή και τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

«Πιστεύω θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τις ωφέλιμες συνέπειες της κατανάλωσης καφέ», σημείωσε η εκ των συντακτών της έρευνας Jiali Han, καθηγήτρια δερματολογίας κι επιδημιολογίας στο Boston's Brigham and Women's Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με την ίδια, διαπιστώνεται επίσης σύνδεση με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη και νόσο του Πάρκινσον. «Δεν θα συνιστούσα κατανάλωση καφέ, βάσει μόνο αυτής της μελέτης, αλλά προσθέτει κάτι καλό στον κατάλογο», πρόσθεσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Cancer Research ρίχνει φως σε ένα τύπο καρκίνου του δέρματος που πλήττει 2,8 εκατ. Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ δεν είχε τις ίδιες ωφέλειες, αναδεικνύοντας την καφεΐνη σε προστατευτικό παράγοντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι εργαζόμενοι ζητούν συγνώμη



Ανοιχτή επιστολή έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" της Θάσου, ζητώντας συγγνώμη από όσους ωφελούνται από το πρόγραμμα και αυτόν τον καιρό στερούνται των υπηρεσιών τους, καθώς βρίσκονται σε επίσχεση.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Θάσου, εδώ και δυο βδομάδες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αφού είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν έχουν πάρει ούτε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Με την επιστολή αυτή λοιπόν ζητούν συγγνώμη από τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του προγράμματος που δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, λόγω της κινητοποίησης.

Αναλυτικά η επιστολή

"Αγαπητοί μας ηλικιωμένοι και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, αισθανόμαστε την ανάγκη στην παρούσα δύσκολη φάση τόσο για τη χώρα όσο και για τον καθένα από εμάς να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής ωθούμενοι από την επαγγελματική και ανθρώπινη συνείδηση μας και βασιζόμενοι στη καρποφόρα συνεργασία μας των εννέα χρόνων παρουσίας του προγράμματος στη Θάσο.
Αναφέρουμε ότι τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» δημιουργήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου συγκροτημένα και με επιστημονικό τρόπο να απαντήσουν ολοκληρωμένα και πολύπλευρα σε αυτές τις ανάγκες των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας αλλά και, στο μέτρο του δυνατού, στις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Θυμίζουμε ότι για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος είναι βασικές και απαραίτητες οι ειδικότητες του Κοινωνιολόγου, Νοσηλευτή και Οικογενειακών Βοηθών. Επισημαίνουμε ότι εξυπηρετούνται στη Θάσο 150 και άνω άτομα –ηλικιωμένα, ΑΜΕΑ, άπορα, μονογονεϊκών οικογενειών (με έκτακτα, 200 άτομα τον μήνα).
Η διαπροσωπική επαφή που έχουμε, μας προστάζει ηθικά να ζητήσουμε ΣΥΓΝΩΜΗ, από κάθε μια και κάθε έναν από εσάς, τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος μας και το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον σας, που ταλαιπωρηθήκατε και συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε το τελευταίο διάστημα λόγω της απευκταίας αλλά ταυτόχρονα ύστατης αναγκαίας για τη βιωσιμότητα του προγράμματος κινητοποίησής μας. Ήδη βρισκόμαστε για 2η εβδομάδα σε Επίσχεση Εργασίας διεκδικώντας εκτός των άλλων αμοιβές που αντιστοιχούν σε έξι μισθούς συν Δώρα και Επιδόματα. Σημειώνουμε εδώ ότι, παρά τα όποια προβλήματα και την αβεβαιότητα που υπήρξε και στο παρελθόν (όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό όπως σήμερα) εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς διακοπή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κακή οργάνωση των Ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, η έλλειψη σχεδιασμού και η γραφειοκρατία ήταν πάντα σοβαρά εμπόδια στη δουλειά μας. Παρά όμως τα όποια προβλήματα όλες οι έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα προκρίνουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ως το πιο παραγωγικό, ανταποδοτικό και αποδεκτό από τη κοινωνία προνοιακό πρόγραμμα που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα.
Οι εργαζόμενες, συνάμα με τη τεράστια συγνώμη που ζητούμε, είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ατόμου ή φορέα για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία της κατάστασης ή για συνεργασία".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: "Με απέλυσαν χωρίς λόγο"



Η Χριστίνα Τζάσα, άτομο με ειδικές ανάγκες, καταγγέλλει στο eniko ότι ενώ προσελήφθη το 2010 στο Δήμο της Ηλιούπολης, με επιχορηγούμενο πρόγραμμα για ΑΜΕΑ από τον ΟΑΕΔ, αντιμετώπισε από την αρχή προβλήματα με την πληρωμή της. Επίσης καταγγέλλει την συμπεριφορά των προισταμένων της αποδίδοντας την απόλυσή της, χωρίς αποζημίωση, στις πολιτικές-κομματικές διαφωνίες που είχε μαζί τους.

Ακούστε τι είπε στον eniko η Χριστίνα Τζάσα:


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκε γιατί …έσωζε ζωές



Ένα τέταρτο πριν τις 14.00 το μεσημέρι τη Δευτέρα, η παραλία του Χάλαντεϊλ στο Μαϊάμι ήταν γεμάτη κόσμο που απολάμβανε τη θάλασσα. Σε αρκετά σημεία, ειδικά παρατηρητήρια με ναυαγοσώστες επιτηρούσαν την κατάσταση.

Ένας από αυτούς, ο Τόμας Λόπεζ, εντόπισε στην θάλασσα κάποιον που κινδύνευε και άλλου λουόμενου να προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσε ταχύτατα δίπλα του και όπως είπε τον βρήκε σχεδόν αναίσθητο και με νερό στα πνευμόνια του, οπότε του παρείχε τις προβλεπόμενες βοήθειες, προς ικανοποίηση όλων των παριστάμενων.

Ο εργοδότης του ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος και αποφάσισε άμεσα να τον απολύσει, προκαλώντας την οργή των συναδέλφων του που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αιτία της απόλυσης ήταν το γεγονός ότι ο Λόπεζ «πέρασε» την νοητή γραμμή του χώρου ευθύνης της εταιρείας που παρέχει ναυαγοσώστες στην τοπική δημοτική Αρχή. Εάν κάποιος άλλος λουόμενος, λίγα μέτρα πιο... μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, αντιμετώπιζε πρόβλημα, οι δικηγόροι του θα «έκαναν πάρτι» διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Όπως είπε η εταιρεία, «δημιουργήθηκαν θέματα έκθεσής μας σε νομικές ευθύνες και γι' αυτό προστατέψαμε την εταιρεία ... Αυτό που έκανε ήταν δική του απόφαση, γνωρίζοντας του κανόνες της εταιρείας», είπε από την πλευρά της η προϊσταμένη του, Σούζαν Ελις.

Η επίσημη θέση της εταιρείας είναι ότι ο χώρος που ελέγχεται από τους ναυαγοσώστες της είναι σαφέστατα οροθετημένος και υπάρχουν ταμπέλες που προειδοποιούν τους λουόμενους ότι «πέρα από εδώ συνεχίζετε με δική σας ευθύνη». Ο Λόπεζ έφτασε περίπου 500 μ. νοτιότερα για να σώσει τον κολυμβητή που κινδύνευε.

Ένας από τους παραιτηθέντες συναδέλφους του Λόπεζ αναρρωτήθηκε: «Τι έπρεπε να κάνει, να κάτσει να κοιτάει έναν άνθρωπο να πνίγεται;».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε κόκκινο αυτοκίνητο; Προσοχή!



Αν έχετε κόκκινο αυτοκίνητο και πολύ συχνά το βλέπετε «λερωμένο» από τα πουλιά, ήρθε και η επιστημονική εξήγηση!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα κόκκινα αυτοκίνητα «ελκύουν» περισσότερο τις…κουτσουλιές! Και μάλιστα σε ποσοστό 18%. Ακολουθούν το μαύρο και το λευκό χρώμα αυτοκινήτου, ενώ τα πιο καθαρά αυτοκίνητα είναι τα πράσινα! Η σχετική έρευνα πάντως δεν «έδειξε» τα σαφή αίτια των προτιμήσεων των φτερωτών μας φίλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρόβιο εναντίον Αλτσχάιμερ



Μικρόβιο που μπορεί να δράσει ως φυσικό φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ερευνητές, στις Νήσους του Πάσχα. Η ουσία ονομάστικε ραπαμυκίνη (rapamycin) και βασίζεται σε βακτήρια που βρέθηκαν στις νήσους του Πάσχα, εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα διάσημα όσο και μυστήρια αγάλματα. Το όνομά του προέρχεται από το Ράπα Νούι, το όνομα που οι Πολυνήσιοι είχαν δώσει στα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, το φάρμακο ανέστειλε την πτώση της εγκεφαλικής λειτουργίας όσο μεγάλωναν και οι επιστήμονες φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και την κατάθλιψη.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη σε ανθρώπους προκειμένου να αποτρέψει την απόρριψη μοσχευμάτων και σύμφωνα με τους συντάκτες του επιστημονικού περιοδικού Neuroscience.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση



Είναι ακίνδυνη η μικρή ποσότητα;

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά πέντε ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Ααρχους στη Δανία αποφαίνονται ότι ένα έως οκτώ ποτά την εβδομάδα δεν έχουν αρνητική επίδραση. Στη Δανία ένα ποτό έχει 12 μονάδες αλκοόλ ενώ σε άλλες χώρες έχει 7,9 μονάδες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην πίνουν αλκοόλ αλλά υπάρχουν και επιστήμονες που πιστεύουν ότι ένα με δύο ποτά μια ή δυο φορές την εβδομάδα δεν κάνουν κακό. Φυσικά η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της κύησης έχει σχετιστεί με αποβολές, εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο και χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.

Οι Δρ Ουλρικ Σιολερ Κεσμοντελ από το πανεπιστήμιο Ααρχους και Ερικ Λυκκε από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης επανεξέτασαν πέντε δημοσιευμένες μελέτες για την επίπτωση του αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, προκειμένου να αποσαφηνίσουν το ζήτημα.

Συνολικά στις μελέτες είχαν λάβει μέρος περισσότερες από 1.600 έγκυες γυναίκες, που είχαν επιλεχθεί μετά την πρώτη τους επίσκεψη σε γυναικολογική μονάδα. Οι μισές γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά και λιγότερες από το ένα τρίτο ήταν καπνίστριες ακόμη και κατά την διάρκεια της κύησης.

Όλες ερωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ. Ως χαμηλή κατανάλωση ορίστηκε το ένα έως τέσσερα ποτά ανά εβδομάδα, ως μέτρια τα πέντε ή περισσότερα ανά περίπτωση. Οι έγκυες που δεν έπιναν καθόλου κατά την κύηση επίσης συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του αλκοόλ στον δείκτη νοημοσύνης, την προσοχή, τις εκτελεστικές λειτουργίες (σχεδιασμός, οργάνωση και αυτό-έλεγχο) των απογόνων των μητέρων, όταν εκείνα ήταν πέντε ετών.

Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή και μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση στα πρώιμα στάδια της κύησης δεν είχε σημαντική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών, όπως επίσης και η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν καταγράφηκαν διαφορές στα τεστ νοημοσύνης στα παιδιά των μητέρων που έπιναν μία έως τέσσερις μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα ή πέντε έως οκτώ μονάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με τα παιδιά των μητέρων που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Ωστόσο, η κατανάλωση περισσοτέρων από εννέα μονάδων ανά εβδομάδων σχετίστηκε με χαμηλότερη ικανότητα επικέντρωσης της προσοχής στα παιδιά.

«Η υψηλή προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ έχει σχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες στην νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Τομείς όπως η νοημοσύνη, η προσοχή και οι εκτελεστικές δεξιότητες έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ ευάλωτες. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλή και η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί παρενέργειες στα 5χρονα παιδιά», σημειώνουν οι ερευνητές.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οστεοπόρωση και παραμελημένα σπονδυλικά κατάγματα



Μία συχνή πάθηση του σκελετού.

Η οστεοπόρωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας γιατί αφορά μεγάλο μέρος του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση του σκελετού που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη οστική αντοχή και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα σπονδυλικά κατάγματα από οστεοπόρωση προκαλούν οξύ και χρόνιο πόνο, αναπηρία και ανικανότητα, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο για νέα κατάγματα, αυξάνουν την θνησιμότητα και επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Παρόλα αυτά και παρά την ευρέως διαδεδομένη χρήση και κατάχρηση της μέτρησης της οστικής πυκνότητας , η οστεοπόρωση δεν διαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται σωστά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αρχίζει η θεραπεία, αυτή δεν γίνεται σωστά και δεν έχει ως αποτέλεσμα την αναμενόμενη ελάττωση του κινδύνου για κάταγμα. Ιδιαίτερα όταν συμβεί ένα σπονδυλικό κάταγμα οι πιθανότητες να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί με σύγχρονη ιατρική μεθοδολογία είναι ελάχιστες. Διεθνώς τα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα δεν διαγιγνώσκονται σε ποσοστό 30 έως 45%.



Περίπτωση 1:

Συντηρητική θεραπεία: 6 μήνες μετά τη διάγνωση του κατάγματος η ακτινολογική εικόνα συμβαδίζει με την κλινική. Η ηλικιωμένη ασθενής έχει αναπηρικό πόνο που δεν της επιτρέπει να κινηθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν είναι παράλυτη αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η λύση τώρα δεν είναι απλή. Η ασθενής πάσχει από χρόνιο πόνο και κινησιοφοβία εκτός του ορθοπεδικού της προβλήματος.

Την ευθύνη γι’αυτό φέρουν κυρίως οι γιατροί που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ασθενών με οστεοπόρωση. Πολλοί γενικοί γιατροί, παθολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι και ορθοπαιδικοί παραπέμπουν ασθενείς για μέτρηση οστικής πυκνότητας και συνταγογραφούν αντιοστεοπορωτικά φάρμακα χωρίς να ακολουθούν τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Συνειδητά ή υποσυνείδητα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και όχι των ασθενών τους.



Περίπτωση 2:

Η γυναίκα 78 ετών με οστεοπόρωση υπό θεραπεία για περισσότερα από 15 χρόνια. Είχε πάρει από όλες τις κατηγορίες των αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων. Τα τελευταία 2 χρόνια έκανε ενέσεις παραθορμόνης. Παρόλα αυτά συνέχιζε να παθαίνει κατάγματα και να υποφέρει από πόνους. Απαλλάχθηκε από τον πόνο μετά από σπονδυλοπλαστική σε δύο επίπεδα με τοπική αναισθησία.

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης δεν αρχίζει με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας σε ένα εργαστήριο και τελειώνει με την συνταγογράφηση ενός φαρμάκου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο γιατρός πρέπει να εξετάσει τον ασθενή, να διαγνώσει τη πάθηση, να αναζητήσει την αιτία και να προτείνει ανάλογη αντιμετώπιση. Το φάρμακο είναι ένα μέρος της θεραπείας. Χωρίς την σωστή διατροφή, την άσκηση, την πρόληψη των πτώσεων και την ενεργητική συμμετοχή του καλά ενημερωμένου ασθενή κανένα φάρμακο δεν θα πετύχει το στόχο που είναι η πρόληψη των καταγμάτων και της ανικανότητας που αυτά προκαλούν.

Ελάχιστοι γνωρίζουν για την αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική τεχνική της ενίσχυσης του σπονδυλικού σώματος με ορθοπεδικό τσιμέντο, την σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική. Η τεχνική αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και τις επιπλοκές από τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.

Ελάχιστες είναι οι παραπομπές ασθενών σε χειρουργούς που μπορούν να εφαρμόσουν με ασφάλεια τις σύγχρονες αυτές τεχνικές, χρησιμοποιώντας την διαθέσιμη στις μέρες μας υψηλή τεχνολογία. Οι ειδικοί της οστεοπόρωσης δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν την μηνιαία επίσκεψη του ασθενή τους, γιατί η αντιοστεπορωτική φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνεχιστεί – πιθανόν τροποποιημένη – και μετά την χειρουργική αντιμετώπιση του σπονδυλικού κατάγματος.

Οι ορθοπαιδικοί που δεν ξέρουν, γιατί η εκπαίδευση τους δεν τους το επιτρέπει, να αντιμετωπίσουν το σπονδυλικό κάταγμα δεν είναι κακό να το παραδεχθούν. Είναι προς όφελος των ασθενών να παραμερίσουν τον ιατρικό τους εγωισμό. Η καταστροφολογία και η τρομοκρατία με τον κίνδυνο της παράλυσης και η καταδίκη των ασθενών με σπονδυλικά κατάγματα σε μακροχρόνιο κλινοστατισμό – που επιδεινώνει την οστεοπόρωση – ή η βασανιστική και αναποτελεσματική χρήση κηδεμόνων, είναι κακή ιατρική με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Για την χειρουργική τεχνική της ενίσχυσης του σπονδυλικού σώματος με ορθοπεδικό τσιμέντο δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Σε περιπτώσεις ύπαρξης προβλημάτων, που καθιστούν επικίνδυνη τη γενική νάρκωση, η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί και με τοπική αναισθησία.

Κάθε ασθενής που υποφέρει από σπονδυλικό πόνο για περισσότερο από ένα μήνα μετά από απλή πτώση, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ότι μπορεί να απαλλαγεί από τον πόνο αρκεί να παραπεμφθεί ή να απευθυνθεί στον κατάλληλο γιατρό.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε κιλά χωρίς θυσίες



Χρήσιμες συμβουλές για το αδυνάτισμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να χάσουν μερικά περιττά κιλά, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να κάνει δίαιτα.

Η απώλεια βάρους, λοιπόν, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων μεθόδων, από τελείως ανορθόδοξες έως πλήρως επιστημονικές. Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μεθόδων δεν σχετίζεται μόνο με την απώλεια του βάρους, αλλά και με την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Οι διαιτητικές παρεμβάσεις παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών για την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα παχύσαρκα άτομα συνήθως βρίσκουν ευκολότερο να μειώσουν την τροφική πρόσληψη, παρά να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα, προκειμένου να παράγουν ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.

Μία δίαιτα με ελεγχόμενες μερίδες θα παράγει απώλεια βάρους γρηγορότερα από ό,τι μία παραδοσιακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, όπως επίσης και μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι ορισμένες βασικές και χρήσιμες συμβουλές μπορούν να μας κατευθύνουν στο στόχο μας. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθειά μας να έχουμε κάποια απώλεια βάρους χωρίς όμως να μπούμε σε ένα κατευθυνόμενο πρόγραμμα διατροφής.

Δώστε έμφαση στον ύπνο σας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας παρατηρούνται σε ομάδες ατόμων που έχουν περιορισμένο ή άστατο ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία ώρα ύπνου παραπάνω τις βραδινές ώρες μπορεί να προκαλέσει και μείωση του περιττού βάρους έως και 30 κιλά το χρόνο.

Χρονομετρήστε τα φαγητό σας. Τα γεύματά σας δεν πρέπει να διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά. Έτσι θα δώσετε χρόνο στο σώμα σας να αντιληφθεί τα σημάδια του κορεσμού τη σωστή στιγμή. Επιπλέον, είναι καλό να πραγματοποιείτε παύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του γεύματος, αφήνοντας το πιρούνι για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η συνήθεια θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το φαγητό σας αλλά και την παρέα που σας συνοδεύει στο γεύμα.

Το πρωινό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας, που σπάει την πολύωρη βραδινή νηστεία. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεύματα, απαραίτητο για μία ισορροπημένη διατροφή. Πλήθος τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών ερευνών καταδεικνύουν έντονη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού γεύματος και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Παρατηρήθηκε ότι άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά πρωϊνό έχουν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν. Η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, σε μία μελέτη παρέμβασης παρατηρήθηκε ότι άτομα που ξεκίνησαν να τρώνε πρωϊνό οδηγήθηκαν σε απώλεια έως και 7,7 κιλών έναντι σε αυτών που συνέχισαν να μην καταναλώνουν πρωινό.

Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά σε λίπος. Ως εκ τούτου, δημιουργείται αρνητικό ισοζύγιο των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνετε, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.

Μειώστε το μέγεθος του πιάτου σερβιρίσματος ώστε να μειώσετε και το μέγεθος της μερίδας που καταλαώνετε. Φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα που σερβίρουμε, τόσο περισότερο φαγητό καταναλώνουμε. Σε έρευνα, παρατηρήθηκε ότι το 30% των συμμετεχόντων κατανάλωναν περίπου 162 θερμίδες παραπάνω όταν σερβιριζόταν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού (περίπου η διπλάσια) και μόνο το 40% αυτών αντιλήφθηκε τη διαφορά στην ποσότητα σερβισρίσματος.

Όσον αφορά στα ροφήματα, προτιμήστε λεπτό και ψηλό ποτήρι, σε αντίθεση με ένα κοντό και φαρδύ. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι βάζουν μεγαλύτερες ποσότητες ποτών σε ένα κοντό και φαρδύ ποτήρι προσλαμβάνοντας, έτσι, περισσότερες περιττές θερμίδες.

Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, διότι μας προμηθεύουν με αρκετές περιττές θερμίδες εφάμιλλες με αυτές του λίπους. Εφόσον η περίσταση απαιτεί κάποιο ποτό προτιμήστε 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια για απώλεια βάρους αποτελεί η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η υιοθέτηση άσκησης για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι σημαντική, αφού βοηθάει στην επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου. Περπατώντας 20 λεπτά την ημέρα, καθαρίζοντας το σπίτι για 30 λεπτά, κουρεύοντας το γρασίδι για 20 λεπτά, κ.ά. μπορείτε να χάσετε μεχρι και 100 επιπλέον θερμίδες κάθες μέρα. Αυτό σημαίνει απώλεια μέχρι και 20 κιλών τον χρόνο. Συστήνεται φυσική δραστηριότητα κατα τη διάρκεια ενός προγράμματος για απώλεια και διατήρησης βάρους για τέσσερις βασικούς λόγους: 1) βοηθάει να επιτευχθεί η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, 2) Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κοιλιακού λίπους, 3) αυξάνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τέλος, 4) βοηθάει στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Γι' αυτό συστήνεται ο συνδυασμός μίας υποθερμιδικής δίαιτας με αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι η χορήγηση μόνο του υποθερμιδικού διαιτολογίου.

Συμπεριλάβετε σούπες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σούπας ως μέρος των διατροφικών μας συνηθειών σχετίζεται με μειωμένο Δείκτη μάζας Σώματος άρα και Μειωμένο Σωματικό βάρος. Οι σούπες στην αρχή ενός γεύματος βοηθούν στη μείωση της όρεξης, με συνέπεια να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Έτσι μπορούμε να καταναλώνουμε σούπες χωρίς κρέμες γάλακτος και πολλά λιπαρά, αλλά σούπες εμπλουτισμένες με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία μαζί με τα προϊόντα ολικής αλέσεως, αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών. Η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε φυτικές ίνες σχετίζονται με ηπιότερο αίσθημα πείνας και εντονότερο αίσθημα κορεσμού μεταγευματικά, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια του επόμενου γέυματος. Συγκεκριμένα, μία αύξηση της κατανάλωσης διαιτητικών ινών κατά 14g ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο από 2 ημέρες οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 10%. Τα οφέλη από την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών φάνηκαν να είναι πιο έντονα στα παχύσαρκα άτομα.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη με έντονες γεύσεις. Έρευνες έχουν δείξει θετικές επιδράσεις από την μάσηση τσίχλας στην καλύτερη διαχείρηση του σωματικού βάρους. Σε μία μελέτη παρέμβασης παρατηρήθηκε μείωση κατά 36 θερμίδες κατά την ημερήσια πρόσληψη από την ομάδα που χρησιμοποιούσε τσίχλα σε σχέση με την ομάδα που δε χρησιμοποιούσε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση του Πάρκινσον μέσω της φωνής




Μια πρωτοποριακή μέθοδο αναπτύσσει ερευνητής του ΜΙΤ.

Για να διαπιστώσουμε αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια απαιτείται τουλάχιστον μια επίσκεψη σε γιατρό. Πολύ συχνά βέβαια προκειμένου και ο ίδιος να βγάλει συμπέρασμα καθώς και για να επιβεβαιώσει τη γνωμάτευσή του, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε εξετάσεις.

Όλα αυτά, πιθανότατα, ανήκουν στο παρελθόν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νόσο Πάρκινσον, η οποία θα μπορεί να διαγνωστεί απλά και μόνο από το φωνή μας!

Η πρωτοποριακή διαγνωστική αυτή μέθοδος βασίζεται σε αλγόριθμο που ανέπτυξε ο ερευνητής του ΜΙΤ, Max Little. Ο αλγόριθμος αυτός, είναι σε θέση να αναλύει φωνητικά μοτίβα ώστε να διαγνώσει την ασθένεια.

Για την ανάπτυξη της μεθόδου, ανέλυσαν 263 δείγματα φωνής συγκεκριμένης συχνότητας από 43 ασθενείς. Από αυτά ξεχώρισαν 132 φωνητικές διαταραχές, από τις οποίες μόλις 10 απαιτούνται για τη διάγνωση του Πάρκινσον. Μάλιστα το ποσοστό ακρίβειας της μεθόδου φτάνει το 99%.

Ο Max Little ευελπιστεί ότι το περιθώριο σφάλματος θα μειωθεί και άλλο, αν η βάση φωνητικών δεδομένων ενισχυθεί. Για το σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει το project «Parkinson’s Voice Initiative» και ζητάει εθελοντές από όλο τον κόσμο να περάσουν μια 3λεπτη συνέντευξη. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στο project μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας parkinsonsvoice.org, μόνο όμως από ορισμένες χώρες, στις οποίες η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μέθοδοι διάγνωσης του Πάρκινσον είναι εξαιρετικά περιορισμένες, και βασίζονται στην παρακολούθηση των συμπτωμάτων. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο το συγκεκριμένο αλγόριθμο.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aκούστε τα όνειρά σας



Τι δείχνουν για την ψυχολογική σας κατάσταση.

Οι επιστήμονες αποκτούν σταδιακά πρόσβαση σε όλο και πιο βαθιά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που επιδιώκουν να λύσουν έχει να κάνει με τα όνειρα και με τη σημασία που έχουν αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι αλήθεια ότι όταν κοιμόμαστε, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα παραμένουν ξύπνια και πυροδοτούν τα όνειρά μας. Υπάρχουν κάποιες πτυχές της εγκεφαλικής δραστηριότητάς μας, κατά τον ύπνο, που, αν μη τι άλλο προκαλούν εντύπωση.

1. Τα βίαια όνειρα μπορεί να είναι προάγγελος ασθενειών
Πολλοί άνθρωποι, καθώς βλέπουν εφιάλτες, παρουσιάζουν αντιδράσεις: τινάζονται, κλωτσούν ή ουρλιάζουν. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις έχουν συνδεθεί με ασθένειες , όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι στα πρόθυρα των ασθενειών, καθώς η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει πολλές δεκαετίες αργότερα.

2. Τα «νυχτοπούλια» βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ξαγρυπνούν τις νύχτες είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες, σε σχέση με όσους κοιμούνται νωρίς. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μια εκδοχή είναι ότι οι περισσότεροι εφιάλτες «έρχονται» τις πρωινές ώρες. Έτσι, όσοι κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς, «γλιτώνουν» αυτό το διάστημα.

3. Οι άνδρες ονειρεύονται το σεξ και οι γυναίκες έχουν εφιάλτες
Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα. Σε ανάλογες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα ερωτικά όνειρα, ενώ οι γυναίκες βλέπουν συχνά δυσάρεστα όνειρα. Τις περισσότερες φορές βλέπουν ότι κάποιος τις κυνηγά ή ότι χάνουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

4. Οι άνθρωποι που παίζουν video games είναι σε θέση να ελέγξουν τα όνειρά τους
Ακούγεται παράξενο, αλλά οι άνθρωποι που παίζουν συχνά video games μπορούν, ως ένα βαθμό, να ελέγξουν τα όνειρά τους και να «αλλάξουν» την εξέλιξη ενός ονείρου.

5. Γιατί ονειρευόμαστε
Αυτό είναι ένα ερώτημα που εξακολουθεί να βασανίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν καταλήξει σε μία, ξεκάθαρη απάντηση. Πάντως, έχουν διαπιστώσει ότι πολλές φορές, τα όνειρα μας βοηθούν να λύσουμε γρίφους που μας απασχολούν στη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό πολλές φορές ξυπνάμε γνωρίζοντας την απάντηση σε ένα πρόβλημα που μας έκανε να σπαζοκεφαλιάζουμε την προηγούμενη ημέρα!



Διαβάστε περισσότερα...

Μηχανογραφικό-Λήγει η διορία



Ως τις 5 Ιουλίου 2012, οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, απεστάλη ήδη εγκύκλιος στα σχολεία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι για τη σημαντική αυτή διαδικασία της οριστικοποίησης των μηχανογραφικών δελτίων, τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί παράταση. Με την εγκύκλιο οι διευθυντές παρακαλούνται να βοηθήσουν τους υποψηφίους στη διαδικασία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού, ενώ αναφέρονται ειδικές τηλεφωνικές γραμμές και διεύθυνση e-mail στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για να επιλύσουν τεχνικά θέματα.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, «Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων (exams.minedu.gov.gr) τους υποψηφίους της Σχολικής τους Μονάδας, οι οποίοι δεν έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους, ενημερώνοντάς τους για την προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου, που λήγει στις 5 Ιουλίου 2012, επισημαίνοντας ότι πέραν αυτής της προθεσμίας η οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή από το σύστημα».

Για τεχνικά θέματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2103442044, 2103443856, και 2103442934, ή μέσω μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: examshd@minedu.gov.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O δεκάλογος των εκπτώσεων



Συμβουλές της ΕΚΠΟΙΖΩ για να μην εξαπατηθείτε.

Αρχίζουν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν, ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους με βασική αρχή το τρίπτυχο: Ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές:

1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

2.Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και πόσο είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.

9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

10. Να μην ξεχνούν να ζητούν τη νόμιμη απόδειξη, την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή του.

Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

- Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

- Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές αρχική και η τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

- Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

Τέλος εάν διαπιστώσουν οι καταναλωτές ότι οι εκπτώσεις είναι πλασματικές, παραπλανητικές ή ανακριβείς ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση πρέπει να το καταγγείλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

«Σε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο θέμα, έχει αγγίξει για τα καλά την τσέπη μας η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ, και το εισόδημά μας είναι περιορισμένο έως ανύπαρκτο, όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε λιγότερα, η περίοδος των εκπτώσεων πρέπει αφ' ενός να αξιοποιηθεί από εμάς, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με αγορές φθηνές και καλές και αφ' ετέρου να μας προβληματίσει, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες», σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες δεν κάνει καλό στο έμβρυο



Αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό με πρόβλημα υγείας.

Οι εγκυμονούσες που υποφέρουν από άγχος και στρες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Το στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του συνδρόμου εισρόφησης μηκωνίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τοποθετηθεί σε αναπνευστικό μηχάνημα για τις πρώτες ώρες της ζωής του.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Princeton μελέτησαν τα μητρώα γεννήσεων και μετεωρολογικά στοιχεία για το διάστημα 1996-2008 για να εντοπίσουν τα παιδιά που είχαν γεννηθεί εκείνη την περίοδο στο Τέξας, περιοχή όπου είχαν σημειωθεί τυφώνες και ισχυρές τροπικές καταιγίδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν ότι οι μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το «διάβα» ενός τυφώνα και οι οποίες βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε μία αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους (νευροενδροκρινική οδός), λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνάς μας να είναι ότι φαίνεται πως όταν η μητέρα είναι στρεσαρισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έμβρυο» είπε η καθηγήτρια Janet Currie.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο National Bureau of Economic Research.


Διαβάστε περισσότερα...

Μολύνθηκε από την... προβατίνα



Είναι κοινό μυστικό σε όλη την ελληνική επαρχία ότι η κτηνοβασία δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο.

Γι’ αυτό δεν παραξενεύτηκε και πολύ γιατρός σε νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού που χρειάστηκε να... κουράρει έναν κτηνοτρόφο πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr o κτηνοτρόφος αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο όταν παρουσίασε συμπτώματα εκτεταμένης μόλυνσης στα γεννητικά του όργανα και είχε αρχίσει να έχει πόνους.

Από την πρώτη στιγμή το είδος της μόλυνσης έδειξε στο γιατρό ότι δεν ήταν ένα απλό μεταδιδόμενο νόσημα και οι εξετάσεις ούρων και αίματος απέδειξαν την ύπαρξη συγκεκριμένου μύκητα που κολλάει από…πρόβατο.

Οι γιατροί λένε ότι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες των ζώων συνήθως είναι μη συμβατές με τους ανθρώπους αλλά μολύνσεις μπορεί να υπάρξουν. Όπως είναι φυσικό έπεσε η σχετική θυμηδία στο νοσηλευτικό ίδρυμα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΟΣΑ: Καταβολή των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια



Την καταβολή σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και των οικογενειακών) με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα από διάφορους φορείς, ζητά ο ΟΟΣΑ ενόψει της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο και παραμένει στα χαρτιά ακόμη και σήμερα και επιπλέον έχει τεθεί στόχος για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ (1% - 1,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2015.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα και θα συζητηθούν στη συνέχεια με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο διήμερο 9 και 10 Ιουλίου (μαζί με τα άλλα ανοικτά θέματα των μισθών, των συμβάσεων, των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων, των εφάπαξ και των εισφορών) περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της Εκθεσης η οποία εκδόθηκε (και εστάλη στα αρμόδια υπουργεία) 4 ημέρες μετά τις εκλογές (στις 21 Ιουνίου).

Με βάση την Εκθεση που αποκαλύπτει η «Η», ο ΟΟΣΑ:

Διαπιστώνει ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής προστασίας των 89 επιδομάτων, εκτός από πολυδαίδαλο, είναι και αναποτελεσματικό καθώς «μόνο το 50% των επιδοματούχων ανήκει στο 30% των φτωχών».

Παραδέχεται ότι η λιτότητα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ύφεση και την ανεργία αυξάνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα και, για το λόγο, αυτό υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει σταδιακά,να εξοικονομεί από τις περικοπές πόρους υπέρ των ασθενέστερων, να συνδεθεί με άλλες αλλαγές (π.χ. άντληση πόρων από τη γενική φορολογία στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγύης, διαχωρισμό των παροχών οι οποίες στηρίζονται σε εισφορές και σε εκείνες που δεν είναι ανταποδοτικές) και να καταλήξει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με γνώμονα τη στόχευση στους πραγματικά ασθενέστερους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Εισοδηματικά κριτήρια
Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει:

1. Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

2. Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα 2 χρόνια (από 1 σήμερα) με κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου εισοδήματος και την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης.

3. Την καταβολή ενός επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί.

4. Τη διατήρηση ενός μόνο οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια.

5. Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας - ανικανότητας με μόνο επίδομα το οποίο θα πληρώνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Χρήση ΑΜΚΑ - έλεγχοι
Για τον έλεγχο των πληρωμών, ο ΟΟΣΑ ζητεί τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και, τρίτον, να υπάρχει στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

Δρακόντειοι έλεγχοι
Τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου.

Να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

ΟΟΣΑ: «Oχι» σε επιδόματα για έχοντες και κατέχοντες

1. Mε βάση εισοδηματικά κριτήρια η καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων

2. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια

3. Την καταβολή ενός επιδόματος στέγασης

4. Ενα μόνο οικογενειακό επίδομα

5. Ενα μόνο επίδομα αναπηρίας-ανικανότητας



Το σχόλιό μας: Βέβαια ακόμα κι αν εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, δεν τίθεται θέμα κινδύνου διακοπής αυτών των επιδομάτων. Κύριος λόγος είναι ένας, το ότι τα άτομα αυτά που δικαιούνται αναπηρικά επιδόματα για να τα λαμβάνουν αυτά (με μόνες εξαιρέσεις το επίδομα τυφλότητας ή παραπληγίας) δεν επιτρέπεται να εργάζονται και να τα λαμβάνουν ταυτόχρονα, άρα και δεν έχουν άλλους πόρους (κυρίως από εργασία) για να ζήσουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για νέες άδειες ταξί



Από την περιφέρεια Αττικής ξεκινά η διαδικασία για την έκδοση των πρώτων νέων αδειών ταξί ύστερα από την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου.

Η περιφέρεια δημοσίευσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόκτηση νέων αδειών ΕΔΧ ή για μετατροπή υφιστάμενων αδειών σε άλλον τύπο.

Ωστόσο, οι νέες άδειες ταξί που θα εκδοθούν θα αφορούν μόνο στα πολυθέσια (7-9 θέσεων) ειδικής μίσθωσης ταξί, για τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε κυκλοφορία στην περοφέρεια περίπου 100 νέες άδειες. Απ' αυτές οι 30 θα αφορούν σε ειδικά διασκευασμένα οχήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αλλά και από τις 100 νέες άδειες θα χορηγηθούν στους ενδιαφερομένους μόνον όσες απομείνουν ύστερα από κλήρωση, εφόσον ολοκληρωθεί η μετατροπή ήδη υφιστάμενων αδειών ΕΔΧ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Ισοδύναμα” αντί απολύσεων


Επιχείρηση κατευνασμού της τρόικας για τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο και στη μείωση δαπανών και προσωπικού άρχισε η κυβέρνηση, με πρώτο βήμα τη χθεσινή ανακοίνωση κατάργησης όλων των αμειβόμενων επιτροπών των υπουργείων καθώς και των ειδικών γραμματειών. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και η συνεχιζόμενη επιμονή της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2015 και να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει άλλα δραστικά, ισοδύναμα με τις απολύσεις, μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για σφιχτό χρονοδιάγραμμα 100 ημερών, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει ένα πρώτο πρόγραμμα αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και προαναγγελία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των προσλήψεων.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν οι ενέργειες αυτές θα πείσουν την τρόικα. Δεδομένου για παράδειγμα ότι μπορεί στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών να αναφέρεται πως «εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό», στην πράξη όμως εκτιμάται πως η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο κόσμος κόβει το ρεύμα!



Συνωστισμός χιλιάδων πολιτών γίνεται κάθε μέρα στα καταστήματα της ΔΕΗ, για να κάνουν διακανονισμό ή για να ζητήσουν... διακοπή ρεύματος λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης έχουν φτάσει τις 130.000.

«Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Τι να πρωτοπρολάβω να πληρώσω με αυτά τα χρήματα; Δεν μπορώ άλλο να πληρώνω τους λογαριασμούς» λέει συνταξιούχος στον Ελεύθερο Τύπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ



Την αύξηση των εισφορών περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ εισηγήθηκε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης με κλιμάκιο τς τρόικας.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θεωρούν ότι τα χρήματα που καταβάλλουν οι εν ενεργεία αγρότες, είναι πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος τω παροχών και μισά σε σχέση με όσα δίνουν οι συνταξιούχοι.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πληρώνουν 10 ευρώ το μήνα, όταν οι συνταξιούχοι καταβάλλουν 20 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα θα κερδίσουν οι δανειολήπτες από πιθανή μείωση των επιτοκίων



Το θα σύμβεί στα στεγαστικά δάνεια.

Ανάσα για τους δανειολήπτες σε μια εποχή που δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ θα αποτελέσει ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αναμένεται αύριο) για μείωση του κύριου επιτοκίου αναχρηματοδοτήσεως κατά 25 μονάδες βάσεως στο 0,75%, από το 1%.

Η απόφαση αυτή θα ωφελήσει τους παλαιούς δανειολήπτες, καθώς στα νέα δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά και σε αυτά που συνέχονται με το euribor, τα οφέλη δεν είναι τόσο μεγάλα λόγω του
αυξημένου περιθωρίου κέρδους που έχουν ενσωματώσει οι τράπεζες στις εν λόγω χορηγήσεις.

Ενδεικτικά, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ μειωθεί κατά 0,25% δανειολήπτης που έχει στεγαστικό 200.000 ευρώ με 20ετή διάρκεια θα δει τη μηνιαία δόση του να μειώνεται κατά 25 ευρώ.

Ομοίως, για δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με επιτόκιο 3% διάρκειας 25 ετών η μηνιαία δόση του μειώνεται στα 915 ευρώ, από τα 945 ευρώ όταν το επιτόκιο ήταν στο 1%.

Τέλος, όφελος θα έχουν και οι δανειολήπτες των οποίων τα στεγαστικά είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor τριμήνου το οποίο θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,25% από 1,36% που ήταν μέχρι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το “σκληρόδερμα” και πως αντιμετωπίζεται



«Το Σκληρόδερμα ή Συστηματική Σκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα εάν διαγνωστεί νωρίς», είναι το φετινό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Σκληρόδερμα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Πέτρος Σφηκάκης.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα, που καθιερώθηκε το 2009 από την FESCA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Ασθενών με Σκληρόδερμα) συμμετέχει κάθε χρόνο και η χώρα μας με ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού και της ιατρικής κοινότητας..

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία όσο και η EUSTAR (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Σκληροδέρματος) υποστηρίζουν την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών που εμφανίζουν πρόδρομα συμπτώματα της νόσου (φαινόμενο Raynaud και Πάχυνση/σκλήρυνση του δέρματος) σε εξειδικευμένα κέντρα για περαιτέρω διερεύνηση.

Το Σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει τις αρθρώσεις αλλά και πολλά όργανα του σώματος (δάκτυλα χεριών, ποδιών, γαστρεντερικός σωλήνας, ήπαρ, καρδιά κ.λπ.). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να μην είναι τυπικά της νόσου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δύο από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι το φαινόμενο Raynaud (διαταραχή της αιμάτωσης στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών) με αλλαγή του χρώματος του δέρματος (λευκό, κυανό, ερυθρό) και τα σκληρά οιδηματώδη δάκτυλα.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικευμένο Ρευματολόγο ιατρό, με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως οι αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπηση η οποία ενδείκνυται για τα Δακτυλικά Έλκη.

Η νόσος μπορεί να εμφανίζει εκδηλώσεις από το δέρμα, τους πνεύμονες,τους νεφρούς, την καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα. Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και τα Δακτυλικά Έλκη.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) εμφανίζεται σε ασθενείς με Σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Δυστυχώς, η ΠΑΥ εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση στην άσκηση που μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως εκδηλώσεις άλλης αναπνευστικής ή καρδιακής διαταραχής. Επιπλέον, η δύσπνοια μπορεί να μην αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της ΠΑΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς με Σκληρόδερμα μπορεί να εμφανίζουν ήδη μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας. Συνεπώς η ΠΑΥ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επιπλοκή του Σκληροδέρματος και ο συστηματικός έλεγχος είναι το κλειδί για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο με ηχοκαρδιογραφία Doppler, καθώς και στην παρουσία ανεξήγητης δύσπνοιας.

Στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα για την άρτια και σωστή αντιμετώπιση της ΠΑΥ σε ασθενείς με Σκληρόδερμα. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Η συνεργασία των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά, με τα ειδικά κέντρα ΠΑΥ, θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

Τα Δακτυλικά Έλκη, δηλαδή οι επώδυνες πληγές στα δάκτυλα, είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης αιμάτωσης των αγγείων η οποία οφείλεται στην υποκείμενη αγγειοπάθεια και εμφανίζονται στο 30-60% περίπου των ασθενών με Σκληρόδερμα. Τα Δακτυλικά Έλκη επηρεάζουν αρνητικά τη ποιότητα ζωής των ασθενών μιας και δυσχεραίνουν τις απλές καθημερινές δραστηριότητες των. Μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως επιμολύνσεις, γάγγραινα, ακρωτηριασμό.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα αλλά η κλινική έρευνα έχει προχωρήσει σημαντικά, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και η έγκαιρη διάγνωση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου.

Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένες εκδηλώσεις της νόσου, όπως η αγωγή με τους αναστολείς της Ενδοθηλίνης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα άσκησης, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια έκβαση. Ειδικά για τα Δακτυλικά Έλκη η αγωγή με τη μποσεντάνη περιορίζει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μειώνει τον αριθμό των νέων Δακτυλικών Ελκών και βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Η χρήση της μποσεντάνης στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από Σκληρόδερμα με δακτυλικά έλκη υποστηρίζεται από τα δεδομένα δυο μεγάλων κλινικών μελετών, των RAPIDS-1 και RAPIDS-2.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράζουν δωρεάν 4 τόνους κηπευτικά στο Ηράκλειο



Η διανομή θα γίνει σήμερα στο χώρο του Εργατικού Κέντρου
.
Μετά από τη δωρεά προϊόντων σε κατοίκους των Αθηνών, ο Συνεταιρισμός «Ανατολή» από την Ιεράπετρα, προχωρά σε μια ακόμη πράξη ανθρωπιάς στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη καθώς θα διαθέσει ακόμα 4 τόνους κηπευτικά συσκευασμένα σε κούτες των 10 κιλών, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, τα προϊόντα θα μοιράσει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που συνεχίζει την ανθρωπιστική του δράση, συλλέγοντας τρόφιμα που προσφέρουν Ενώσεις Αγροτών σε άπορους συνανθρώπους μας.

Η διανομή θα γίνει στο χώρο του Εργατικού Κέντρου σήμερα Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί ενώ θα μοιραστούν 400 κιβώτια με κηπευτικά (αγγούρια, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές).


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις συμβασιούχων για πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα




Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα ημέρες.

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 584 ατόμων για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, ανακοίνωσε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) από 04/07/2012 έως 13/07/2012.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την πρόσκληση (για αναλυτική περιγραφή θέσεων, ειδικοτήτων, δικαιολογητικών, προϋποθέσεων συμμετοχής, κριτηρίων επιλογής), τα έντυπα των αιτήσεων καθώς και τις «Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ)»: α) στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ: Αριστοτέλους 46, Τ.Κ 104 33 Αθήνα, στην ιστοσελίδα της (www.imegsevee.gr), στην ιστοσελίδα του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (www.epanad.gov.gr)· και στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr).

Επίσης, για την ενημέρωση των υποψηφίων, ανάρτηση της προκήρυξης έχει γίνει στα δημοτικά καταστήματα των δήμων ή φορέων που υλοποιείται το πρόγραμμα, στο κτίριο της Π.Ε Αττικής και στα κατά τόπους Κ.Π.Α Ο.Α.Ε.Δ. των συγκεκριμένων περιοχών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο ως το 2015



Μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 με συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων, χωρίς να γίνουν απολύσεις, προβλέπει μελέτη που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η μελέτη συντάχθηκε κατ΄ εντολήν του αρμόδιου υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που χαρακτηρίζεται συντηρητικό, υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων.

Με βάση τις αναλογίες προσλήψεων-αποχωρήσεων που ισχύουν σήμερα μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις μονίμων την επόμενη 5ετία.

Από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το Δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.

Κλειδί φυσικά θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα.

Σύμφωνα με τη μελέτη όμως, δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων και στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασαν τις 100.000, παρά τη μείωση που είχε γίνει.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το πλαίσιο των προσλήψεων θα γίνει πιο αυστηρό και ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» θα γίνει «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις».

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην τρόικα πως μέχρι το 2015 θα έχουν φύγει από το Δημόσιο 150.000 εργαζόμενοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή για την καταπολέμηση της φτώχειας



Από κοινού απόφαση του Ν. Νικολόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής με τη σύμπραξη εκπροσώπων του υπουργείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, με στόχο το σχεδιασμό και την υποβολή συγκεκριμένων δράσεων κατά της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκου Νικολόπουλου, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Διάβλειας Γαβριήλ, ο πρωτοσύγκελος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος, καθώς και εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Αποστολή» και από την πλευρά του υπουργείου, η γενική γραμματέας, Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, Άννα Δελαπόρτα, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Γεώρμας, και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΠΑΝΑΔ, Χρήστος Ντίκος.

Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα αντλεί από το υπουργείο Εργασίας πληροφόρηση για τα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία θα υλοποιούνται από τις δομές της Εκκλησίας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ν. Νικολόπουλος ανέφερε ότι η Εκκλησία με το δίκτυο εθελοντών και την πραγματική γνώση που διαθέτει «μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιορκητικό κριό της χώρας μας απέναντι στη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση, αφού κανένας υπουργός δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα κάθε σπιτιού, ο παπάς όμως ξέρει και μπορεί να προσφέρει».


Διαβάστε περισσότερα...