Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σωτήριο φάρμακο

Εγκρίθηκε η διάθεση φαρμάκου για τον καρκίνο του στομάχου που είναι ο δεύτερος πιο συχνός στον κόσμο με υψηλή θνησιμότητα



Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για το φάρμακο Herceptin που προορίζεται για την θεραπεία του καρκίνου του στομάχου (HER2-θετικού μεταστατικού)
Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έδωσε στην φαρμακοβιομηχανία την έγκρισή της για το φάρμακο αυτό που συνδέεται με την χημειοθεραπεία και καταπολεμά αυτή τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Ο καρκίνος του στομάχου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, με περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο

Διαβάστε περισσότερα...

Τρώτε λίγο από όλα... για να ζήσετε περισσότερο!


Η ποικιλία στη διατροφή χαρίζει χρόνια. Προσοχή όμως μπορούμε να τρώμε διαφορετικές τροφές όχι όμως ότι...θέλουμε!

Ερευνητές στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πολλών και διαφορετικών τροφών που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι αυτή που χαρίζει υγεία και μακροημέρευση. Διάφορες τροφές (π.χ., λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως κτλ.) διαθέτουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν την καρδιά και εμποδίζουν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, που ξεκινούν από τον διαβήτη και καταλήγουν ακόμη και στην άνοια.
 
Πολύς κόσμος γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των τροφών επιλέγει να καταναλώνει σταθερά ορισμένες από αυτές.
 
Σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, η επιλεκτική κατανάλωση ωφέλιμων τροφών, ακόμη και αν αυτή γίνεται συστηματικά, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με το να καταναλώνει κάποιος όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τέτοιων τροφών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα διαιτολόγιο που περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονοδών τροφών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 30%, καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση.
 
«Δεν είχε υπάρξει προηγούμενη έρευνα επάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό μια διατροφή που να βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία ωφέλιμων τροφών. Ομολογούμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αν και δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ποιες από τις ωφέλιμες τροφές έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό θετικής δράσης στον οργανισμό σε σχέση με τις άλλες, εν τούτοις είναι φανερό ότι η ποικιλία είναι αυτή που προσφέρει μεγαλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Ινγκερ Μπγιορκ, επικεφαλής του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής.


Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές διαταραχές: Ξεσκεπάζοντας την αλήθεια…



Παρότι η παχυσαρκία είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη διατροφική διαταραχή στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει διαταραχές στην ψυχολογία ενός ατόμου που όμως έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές του συνήθειες. 


Αν και υπάρχουν επιστημονικές υποψίες για εμπλεκόμενους γενετικούς παράγοντες σ’ αυτά τα φαινόμενα, διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία, η υπερβολική σωματική άσκηση αλλά και κάθε είδους ακραίες δίαιτες με απώτερο στόχο την σύντομη απώλεια βάρους είναι κατά βάση ψυχογενείς και απορρέουν συνήθως από μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος που κάνει κάποιον να μην αντιλαμβάνεται την πραγματική του εικόνα στον καθρέφτη και να νομίζει ότι έχει πολύ πιο αυξημένο βάρος απ’ ότι ισχύει στ’ αλήθεια.

Άλλες πάλι φορές, ένα άτομο μπορεί να έχει αναπτύξει μια φοβία για την παχυσαρκία και ως εκ τούτου να θέτει παράλογους στόχους απώλειας βάρους, ορμώμενο από τα καλλίγραμμα σώματα των μοντέλων και επιθυμώντας την αποδοχή του περίγυρου. 

Συνεπώς καταφεύγει σε εξοντωτικές διατροφικές συμπεριφορές όπως ασιτία ή ακραίες δίαιτες, χρήση διουρητικών ή καθαρτικών και εμετός, οι οποίες ενώ αρχικά φαίνεται πως ανακουφίζουν και επιτυγχάνουν προσωρινά τον πολυπόθητο στόχο της απώλειας βάρους, στην συνέχεια ισχυροποιούν τα ψυχογενή συμπτώματα, εγκαθιδρύουν σταδιακά μια εμμονή με το φαγητό και το βάρος, εξαθλιώνουν και εξουθενώνουν σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, και δύνανται να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο, εάν δεν θεραπευθούν.


Όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες για την υγεία και απαντώνται πλέον κατά κόρον και στην Ελλάδα, παρόλη τη βαριά διατροφική μας κληρονομιά ως υπέρμαχους της πολύ δημοφιλούς σε όλο τον κόσμο Μεσογειακής διατροφής.
Η διατροφική τούτη μάστιγα αγγίζει κυρίως νεαρά κορίτσια και γυναίκες, αν και δεν είναι διόλου σπάνιο φαινόμενο στους νεαρούς άνδρες αλλά και στους αθλητές.
Παρότι στη συνέχεια εκτίθενται τα γενικά χαρακτηριστικά συμπτώματα των δύο γνωστότερων διατροφικών διαταραχών, απαραίτητο είναι να υπάρχει επιστημονική διάγνωση δίχως να εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
Ένα πολύ αδύνατο άτομο δεν είναι απαραίτητα ανορεκτικό (όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν), ούτε η ασιτία καθρεφτίζεται στο σώμα ή στο πρόσωπο κάποιου από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Νευρική ανορεξία

Γενικά χαρακτηριστικά & συνήθη συμπτώματα
• Έντονη ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος, εμμονή με τον συνήθως μη ρεαλιστικό στόχο της μεγάλης απώλειας βάρους, πανικός με το νούμερο της ζυγαριάς
• Μονοφαγία ή και απόλυτος περιορισμός τροφής, τελετουργικό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, σπάνια με παρέα έτσι ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος
• Έντονη σωματική δραστηριότητα και υπερδιέγερση, συνεχές στρες, ευερεθιστότητα, αντιδραστικότητα ειδικά στον έλεγχο, ψέματα και απόκρυψη των διατροφικών συνηθειών
• Καχεξία, υπερβολικά μειωμένο βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος 17,5 ή και λιγότερο)
• Μειωμένος μεταβολικός ρυθμός και ορμονικές διαταραχές εξαιτίας της απώλειας μυϊκού ιστού και της μειωμένης σύνθεσης ορμονών του θυρεοειδούς
• Αδύναμο μυοκάρδιο, μειωμένος καρδιακός παλμός, λιποθυμικές τάσεις, εύκολη κούραση, συνεχής ανάγκη για ύπνο
• Μειωμένη θερμοκρασία σώματος και μη ανεκτικότητα στο κρύο εξαιτίας της μεγάλης απώλειας υποδόριου λίπους
• Χαμηλά επίπεδα σιδήρου και λευκών αιμοσφαιρίων εξαιτίας ανεπαρκούς και φτωχής σε θρεπτικά συστατικά σίτισης, αδυναμία
• Έντονη τριχόπτωση, ξηρή και κρύα επιδερμίδα, επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς, λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών
• Αφύσικη αίσθηση φουσκώματος που μπορεί να διαρκέσει για ώρες
• Διακοπή εμμήνου ρύσεως, διαταραχές στην ανάπτυξη

Νευρική βουλιμία
Γενικά χαρακτηριστικά & συνήθη συμπτώματα
• Φαύλος κύκλος: υπερφαγία  φόβος πρόσληψης βάρους  εμετός (προκειμένου να μην αφομοιωθεί η θερμιδική περιεκτικότητα της τροφής)  ανακούφιση  τύψεις και ενοχές  άγχος  υπερφαγία κ.ο.κ.
• 33-75% των θερμίδων απορροφώνται ακόμη και μετά τον εμετό, οπότε η απώλεια βάρους είναι προσωρινή και όχι η επιθυμητή
• Διαταραχές στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη, απώλεια θρεπτικών συστατικών και αφυδάτωση εξαιτίας του εμετού
• Φθορά των δοντιών εξαιτίας της συνεχούς έκθεσης τους στα οξέα του εμετού, έντονη ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και στο κρύο, τερηδόνα
• Χαμηλά επίπεδα καλίου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και να οδηγήσουν ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο
• Πρησμένοι σιελογόνοι αδένες εξαιτίας μόλυνσης από τον συχνά προκαλούμενο εμετό
• Έλκος στομάχου και αιμορραγία οισοφάγου σε ορισμένες περιπτώσεις
• Δυσκοιλιότητα εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης καθαρτικών (το εμετικό σιρόπι ipecac μπορεί να αποβεί τοξικό για την καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά και χορηγείται μόνο σε σοβαρές δηλητηριάσεις)

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές φορές ένα άτομο δεν πάσχει ξεκάθαρα από μία συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, αλλά εμφανίζει ένα συνονθύλευμα συμπεριφορών και συμπτωμάτων από κάθε μία διαταραχή, πολλές φορές σε συνδυασμό με κατάθλιψη. 

Επίσης, δεν είναι ασύνηθες μια διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη, κάνοντας παραδείγματος χάρη ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ή και το αντίστροφο. 

Σε κάθε περίπτωση, μείζονος σημασίας είναι η επιστημονική διάγνωση να συνοδεύεται απαραιτήτως από ολοκληρωμένη συμβουλευτική και θεραπεία από μια ομάδα ειδικών, κατά την οποία το άτομο να χαίρει διατροφικής, ψυχολογικής και ιατρικής παρακολούθησης προκειμένου να αποκτήσει ένα υγιές βάρος αλλά, πάνω απ’ όλα, μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος
με ειδίκευση στην Ανοσολογία

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αγάπη είναι τυφλή αλλά και όχι και κουφή!


Όταν ερωτευθούμε ή όταν νομίζουμε πως έχουμε βρει τον έρωτα της ζωής μας πολλές φόρες δεν “βλέπουμε” τίποτα γύρω μας. Όμως φαίνεται πως ακούμε πολύ καλά...τι γίνεται γύρω μας!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία οι γυναίκες της χώρας πιστεύουν πως ο έρωτας και το …ροχαλητό δεν πάνε μαζί.
 
Από την έρευνα αυτή προκύπτει πως το ροχαλητό σκοτώνει την ερωτική ζωή.
 
Συνολικά ρωτήθηκαν 500 γυναίκες, σε όλη την χώρα και το 50% απάντησε πως το ροχαλητό των συντρόφων τους χάλασε την ρομαντική τους σχέση, ενώ ένα ποσοστό 40% δηλώνει πως κοιμάται σε ξεχωριστά δωμάτια «για να αποφεύγει το μαρτύριο».
 
Επίσης το 30% δήλωσε πως λόγω του ροχαλητού έχει συχνά καυγάδες με το σύντροφο και το 6% απάντησε πως το ροχαλητό διέλυσε τον γάμο ή την σχέση τους.
 
Η έρευνα έγινε από την εταιρία Fisher & Payker Healthcare σύμφωνα με την οποία πολλές γυναίκες δήλωσαν πως προτιμούν να ακούν την βρύση να στάζει, ή τα κομπρεσέρ έξω από το σπίτι παρά τον σύντροφό τους να ροχαλίζει.

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε τον πόνο με έρωτα


Ο έρωτας -όταν δεν πονάει- μπορεί να δράσει ως ισχυρό αναλγητικό, εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα κατά του πόνου που πουλάνε τα φαρμακεία!


Η νέα μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με ψυχολόγους του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), δείχνει ότι η ρομαντική αγάπη καθιστά πιο υποφερτό τον σωματικό πόνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο έλεγχος του πόνου και το συναίσθημα του έρωτα εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευφορία που προκαλεί το έντονο αίσθημα ενός νέου έρωτα, μπορεί να υπεραντισταθμίσει τη δυσφορία του φυσικού πόνου, όταν π.χ. κάποιος αγγίζει κάτι που καίει.

"Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τον έντονο έρωτα, είναι οι ίδιες με αυτές που στοχεύουν τα φάρμακα για να μειώσουν τον πόνο", δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Άρθουρ Άρον του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος μελετά την επιστημονική φύση του έρωτα και της αγάπης εδώ και 30 περίπου χρόνια. "Η σκέψη του αγαπημένου ενεργοποιεί έντονα την περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου, την ίδια περιοχή που ενεργοποιείται όταν κάποιος παίρνει κοκαίνη ή όταν κερδίζει πολλά χρήματα", πρόσθεσε.

Στη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές με «φρέσκια» ερωτική σχέση (λιγότερο από εννιά μήνες, ώστε τα συναισθήματά τους να είναι ακόμα έντονα) κλήθηκαν να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους, καθώς και άλλων ελκυστικών ατόμων, ενώ υποβάλλονταν σε δοκιμασίες πόνου στα χέρια τους και παράλληλα οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους καταγράφονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). Οι εθελοντές ένιωθαν μικρότερο πόνο, όταν κοιτούσαν το ερωτικό ταίρι τους σε σχέση με κάποιο άλλο ωραίο αλλά άγνωστο άτομο ή απλώς έναν φίλο. Η έρευνα υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο ο έρωτας μείωσε τον έντονο πόνο κατά 12% και τον μέτριο πόνο κατά 45%. 

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορείς να μείνεις έγκυος από... μόνη σου;


Θα μπορεί μια γυναίκα να μένει έγκυος χωρίς να κάνει εξωσωματική αλλά με μία νέα φορητή "συσκευή γονιμότητας";

Μια φορητή "συσκευή γονιμότητας" που δημιούργησαν βρετανοί ερευνητές, πρώην φοιτητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, διαφημίζεται ότι είναι εξίσου καλή με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο να βοηθά μια γυναίκα να συλλαμβάνει παιδί.
 
Η συσκευή με την ονομασία "DuoFertility" παρουσιάστηκε από τους ερευνητές της κατασκευάστριας εταιρίας Cambridge Temperature Concepts στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην Μόσχα, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ".
 
Το νέο σύστημα (κόστους περίπου 500 λιρών) μετρά τις μικροσκοπικές μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, οι οποίες δείχνουν πότε λαμβάνει χώρα η ωορρηξία, βοηθώντας έτσι τη γυναίκα να μείνει έγκυος.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα της βρετανικής εταιρίας δρ Οριάν Σοσιό, η συσκευή έχει επιτυχία γονιμότητας 19,5% μετά από ένα εξάμηνο, ένα ποσοστό ανάλογο με αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης και με πολύ μικρότερο κόστος.
 
Η γυναίκα τοποθετεί ένα "τσιρότο"-αισθητήρα μεγέθους νομίσματος κάτω από το μπράτσο της και το φορά μέρα και νύχτα, για να καταγράφει και την παραμικρή αλλαγή στην θερμοκρασία της, με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής συσκευής-δέκτη που λαμβάνει τα σήματα του αισθητήρα-πομπού. Κάνοντας μετρήσεις 20.000 φορές ημερησίως, η συσκευή καταφέρνει να εντοπίσει τις πιο γόνιμες μέρες μιας γυναίκας με ακρίβεια 99%.
 
Η παραγωγός εταιρία αισθάνεται τόσο σιγουριά, που διαφημίζει ότι θα επιστρέψει τα χρήματα του προϊόντος της σε όποια γυναίκα δεν μείνει έγκυος μέσα σε ένα χρόνο! Εξαιρούνται φυσικά ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις υπογονιμότητας, όπως η παντελής έλλειψη σπέρματος από πλευράς του άνδρα, όπως είπε ο εφευρέτης του DuoFertility δρ Σάμους Χουσίρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συσκευή πάντως έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περιπτώσεις ήπιας ανδρικής υπογονιμότητας, μη περιοδικού κύκλου της γυναίκας ή ανεξήγητης ανικανότητας σύλληψης.
 
Το DuoFertility πωλείται online και -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν χορηγείται από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τα φαρμακεία. Ο Άντριου Σάρκι, από το Τμήμα Παθολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, δήλωσε ότι η νέα συσκευή βασίζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας για να συμπεράνει τις ορμονικές αλλαγές στη φάση της ωορρηξίας, συνεπώς -από τα πρώτα στοιχεία- φαίνεται να είναι μια απλή, φθηνή και αξιόπιστη τεχνική.

Πηγή: Newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε στην άκρη το κόκκινο κρέας για περισσότερη ζωή!


Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ειδικά του κόκκινου θα έσωζε από θάνατο λόγω καρδιοπαθειών και καρκίνων πάνω από 200.000 άτομα σε όλο τον κόσμο!

Εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως θα σώζονταν αν ο καθένας μας μείωνε την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς. Μια νέα έκθεση που έγινε με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Φίλοι της Γης (Friends of the Εarth) δείχνει ότι μόνο στη Βρετανία θα αποφεύγονταν 45.000 θάνατοι ετησίως εξαιτίας καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών και καρκίνων όπως ο καρκίνος του εντέρου αν ο πληθυσμός κατανάλωνε το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα κρέας και μάλιστα σε συνολική ποσότητα που δεν θα ξεπερνούσε τα 210 γραμμάρια εβδομαδιαίως (αντιστοιχούν σε περίπου μισό λουκάνικο την ημέρα).
 
Συγκεκριμένα μια διατροφή «φτωχή» σε κρέας θα έσωζε 31.000 Βρετανούς ετησίως από θάνατο εξαιτίας καρδιοπάθειας, 9.000 από θάνατο εξαιτίας καρκίνου και 5.000 από θάνατο εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής μελέτης.

Μια παρόμοια τακτική όμως θα ήταν σωτήρια για τους κατοίκους όλων των χωρών που ακολουθούν μια «δυτικού τύπου» διατροφή, μεταξύ των οποίων είναι πλέον- δυστυχώς- και οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τις επιταγές της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Αν και στη νέα μελέτη τα στοιχεία αφορούσαν μόνο τη Βρετανία, με μια απλή αναγωγή θα έβλεπε κάποιος ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 8.200 ατόμων ετησίως και στη χώρα μας.
 
Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος όμως δεν θα έσωζε μόνο ζωές και κατ΄ επέκταση τα εθνικά συστήματα υγείας αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη: οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα βρετανική μελέτη επισημαίνουν ότι σήμερα ολόκληρα δάση αποψιλώνονται στον «βωμό» της εκτροφής ζώων.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πολύ κρέας- και ειδικά το επεξεργασμένο- βλάπτει σοβαρά την υγεία καθώς η κατανάλωσή του μεταφράζεται και σε κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνων όπως του γαστρεντερικού συστήματος.
 
 
Πρωταθλητές στην κρεατοφαγία οι Ελληνες
 
Οι Ελληνες δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες των επιστημόνων καθώς έχουν τον τίτλο των πρωταθλητών στην κρεατοφαγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δείχνουν ερευνητικά στοιχεία. Το 1960 η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια. Ωστόσο σήμερα η κατανάλωση αγγίζει τα 100-150 γραμμάρια κατά κεφαλήν ημερησίως. Την ίδια στιγμή σε χώρες πιο κρύες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία ή η Πολωνία, όπου οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για κατανάλωση πρωτεΐνης, η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος είναι περίπου η μισή.
 
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
Διαβάστε περισσότερα...