Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Αρνούνται να «σωθούν» για να μην συλληφθούν οι παράνομοι μεταλλωρύχοι στη Νότια Αφρική


Έχουν παγιδευτεί σε στοά χρυσωρυχείου.

Εικοσιτέσσερις παράνομοι μεταλλωρύχοι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από το χρυσωρυχείο που κατέρρευσε κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, ωστόσο πολλοί άλλοι αρνούνται να. . . σωθούν φοβούμενοι ότι μόλις βγουν στην επιφάνεια θα συλληφθούν.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα σωστικά συνεργεία ανέφεραν ότι εκατοντάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν στις στοές του ορυχείου στο Μπενόνι μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκαν το Σάββατο. Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Gold One ανέφερε ωστόσο στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ακριβής και ότι έγινε «παρεξήγηση» με μια ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τον Γκραντ Στιούαρτ, τον εκπρόσωπο της εταιρείας, στην περιοχή αυτή δρουν εκατοντάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι που προσπαθούν να εξορύξουν χρυσό από εγκαταλειμμένα μεταλλεία, όμως πιστεύεται ότι στο Μπενόνι παραμένουν παγιδευμένοι μόνο 9 άνθρωποι.

Από την πλευρά της, η ιδιωτική εταιρεία παροχής επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ER24 ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί με σκοινιά 24 άνθρωποι. Η εταιρεία αυτή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Ο εκπρόσωπός της είπε όμως ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι διασώστες θα αποσυρθούν μόλις πέσει το σκοτάδι, αφήνοντας μόνο τους φύλακες της εταιρείας εξόρυξης οι οποίοι θα περιμένουν να βγουν από τις στοές και οι υπόλοιποι.

Όσοι έχουν διασωθεί μέχρι τώρα είναι καλά στην υγεία τους, αλλά έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της παράνομης εξόρυξης. Οι 11 πρώτοι θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον δικαστηρίου, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κατλέγκο Μογκάλε.

Όσοι παραμένουν στο ορυχείο φοβούμενοι τη σύλληψη, δεν είναι παγιδευμένοι γιατί τα σωστικά συνεργεία έχουν απομακρύνει τους βράχους και τα χώματα. Πιστεύεται ότι έχουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να αντέξουν στις στοές για αρκετές ημέρες.

Στη λεκάνη του Μπενόνι υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα ορυχεία, καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων κατέστησε αδύνατη την εξόρυξη χρυσού. Η κινεζικών συμφερόντων Gold One έχει αγοράσει τα δικαιώματα εξόρυξης σε ένα τμήμα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της στοάς όπου παγιδεύτηκαν οι παράνομοι μεταλλωρύχοι. Ο Στιούαρτ είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της να προχωρήσει σε εξόρυξη στο ορυχείο αυτό.

Η κατολίσθηση πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια άλλη ομάδα παράνομων μεταλλωρύχων. Η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό την Κυριακή, όταν μια περίπολος άκουσε κραυγές να βγαίνουν από τη στοά.

Σύμφωνα με τον Στιούαρτ, αντίπαλες συμμορίες παράνομων μεταλλωρύχων συγκρούονται συχνά στην περιοχή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φτάνουν ακόμη και στη δολοφονία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε η τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών


Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

Το νομοσχέδιο συνάντησε μονάχα τις ενστάσεις του ΚΚΕ που δήλωσε «παρόν», ενώ η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτίμησε πως το δικαίωμα που είχε δοθεί στους επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα - νόμιμους αλλά μη πολιτογραφημένους - μετανάστες, αντέβαινε στο Σύνταγμα. Η απόφαση ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Πολιτείας να πολιτογραφεί αλλοδαπούς επί τη βάσει «τυπικών και ουσιαστικών κριτηρίων»: νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα, αλλά και τεκμηρίωση των «γνήσιων δεσμών τους προς την ελληνική κοινωνία» (ενσωμάτωση).

Οι συγκεκριμένες αποστροφές της απόφασης του ΣτΕ, έδωσαν την αφορμή στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, (αλλά και σε αγορητές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ), να υποστηρίξουν πως η κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή στην υλοποίηση της απόφασης, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου όσων αλλοδαπών το δικαιούντο, ενώ θα μπορούσε να κινηθεί εναλλακτικά, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Η μερίδα αυτή των εισηγήσεων, θεώρησε αναγκαία την ψήφο ως μέτρο «κοινωνικής συνοχής», δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό αφορά μετανάστες δεύτερης γενεάς.

«Οι αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της μειοψηφίας τους, είναι απολύτως δεσμευτικές και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας το αν θα τις υλοποιήσει ή όχι. Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών» παρατήρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ).

«Γιατί δεν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία για την ιθαγένεια με τους αυστηρότερους όρους - και με αυτή τη λογική να φτάναμε σε αναπροσδιορισμό του εκλογικού σώματος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος (ανεξάρτητος).

«Το ΣτΕ, είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών και όχι να αποκλείσει όλους τους μετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στάθης Παναγούλης.

«Η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Σαλτούρος. Ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό στη Βουλή, και εκτίμησε πως ο πολιτικός κόσμος έχει τοποθετηθεί πλειοψηφικά υπέρ του δικαιώματος ψήφου: «Στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, μονάχα ο ΛΑΟΣ είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας - και είχε καταψηφιστεί» υπενθύμισε.

- «Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, και αποσιωπά πως η εξέλιξη αυτή υπήρξε προεκλογική της δέσμευση» σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Από 170.000 ανθρώπους, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματός τους μόνον 12.762. Και τώρα, η συγκυβέρνηση έρχεται να τους καταργήσει και αυτό το δικαίωμα...»

Η τροπολογία ωστόσο, δέχθηκε βολές και για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους ομογενείς, που επίσης στερούνται του δικαιώματος ψήφου που είχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Τροπολογία κατά των ομογενών» την χαρακτήρισε η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, θεωρώντας «παράλογη και αντεθνική» την ταύτιση των ομογενών με τους αλλοεθνείς μετανάστες.

- «Υπερψηφίζουμε την τροπολογία με το ίδιο ερώτημα που έθεσαν οι ΑΝΕΛ» ανέφερε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

- «Πολιτική της Ελλάδας είναι να διατηρηθούν οι ομογενείς στις εστίες τους και να κρατήσουν την υπηκοότητα που είχαν. Δεν είναι σκοπός της Ελλάδας να τους φέρει όλους εδώ» απάντησε ο Ηλίας Βλαχογιάννης (ΝΔ). «Συμφέρει στο ελληνικό κράτος να δώσει ελληνική υπηκοότητα στους ομογενείς; Θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά τους στη Βόρειο Ήπειρο!» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

- «Αν οι ομογενείς μας στην Αυστραλία πάρουν αυστραλιανή υπηκοότητα, αυτομάτως χάνουν την ελληνική. Το ίδιο γίνεται και με τη Ν. Αφρική» παρατήρησε ο Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ). «Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν ζητώντας "ψήφο στους ομογενείς", χωρίς κατάλληλη επεξεργασία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε με τη σειρά του, πως η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και την συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται.

«Μέχρι τώρα είχαμε 20 νόμους και 42 κανονιστικές αποφάσεις για τις νομιμοποιήσεις.Τώρα έρχεται ένας νόμος. Απλοποιούνται οι διαδικασίες. Οι άδειες εργασίας, από τέσσερις κατηγορίες γίνονται μία - και καταργούμε 20 δικαιολογητικά. Έχουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ιθαγένεια δεν έχετε!» παρενέβη η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέντα για να μην πληρώνει... ρεύμα


Το σπίτι της είχε κανονικά φως αλλά στη ΔΕΗ έδειχνε να είναι κομμένο. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, οι αστυνομικοί μετέβησαν, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ, στο σπίτι της 54χρονης, όπου διαπιστώθηκε παραβίαση σφραγίδας ρολογιού και επέμβαση στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.


Η 54χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. συνελήφθη, σήμερα το πρωί στη Θήβα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ Θηβών, η απώλεια σε κιλοβατώρες ανέρχεται στις 28.460 και η συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.100 ευρώ.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρσα κατέληξε σε τραγωδία


Σε τραγωδία εξελίχθηκε μία φάρσα μεταξύ μαθητών στο Άρκανσο των ΗΠΑ, όταν ο πατέρας ενός παιδιού πυροβόλησε προς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι συμμαθητές του γιου του, σκοτώνοντας μια 15χρονη.

Η Άντριαν Μπρόντγουεϊ, μια δημοφιλής μαζορέτα, σχεδίαζαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, μαζί με άλλους έξι μαθητές ηλικίας από 14 έως 18 ετών στην κοινότητα Άικα, μια φάρσα με θύμα έναν συμμαθητή τους: ήθελαν να πασαλείψουν το αυτοκίνητό του με μαγιονέζα, αυγά και φύλλα, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KARK.

"Φαίνεται ότι ήταν μια πλάκα μεταξύ συμμαθητών", εξήγησε στο κανάλι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λιτλ Ροκ, Σίντνεϊ Άλεν.

Ο μαθητής που μπήκε στο "στόχαστρο" είχε κάνει μια παρόμοια φάρσα σε έναν φίλο του τον περασμένο Νοέμβριο και η παρέα του ήθελε να τον... εκδικηθεί. Όμως ο πατέρας του, όταν αντιλήφθηκε τους νεαρούς, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού και πυροβόλησε το αυτοκίνητο που έφευγε. Η σφαίρα βρήκε την 15χρονη στο κεφάλι ενώ ένας άλλος μαθητής τραυματίστηκε από τα θραύσματα του σπασμένου τζαμιού.

Ο 48χρονος Γουίλι Νομπλ, που ενδέχεται να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία, είπε στην αστυνομία ότι ήθελε μόνο να φοβίσει τα παιδιά και για αυτό άνοιξε πυρ εναντίον τους, ανέφερε η εφημερίδα Arkansas Democrat Gazette.



Διαβάστε περισσότερα...

Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε γυναίκα στη Λέσβο


Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε η 55χρονη.

Με σοβαρότατα τραύματα σε όλο της το σώμα, μεταφέρθηκε το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μία 55χρονη γυναίκα από το Πλωμάρι, η οποία δέχθηκε επίθεση από ένα σκυλί, ράτσας Ροτβάιλερ.

Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το Ροτβάιλερ επιτέθηκε στην άτυχη γυναίκα, την οποία αφού έριξε στο έδαφος, άρχισε να την δαγκώνει σε όλο της το σώμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μεταδίδει το lesvosnews.gr, στο σημείο βρίσκονταν περαστικοί, οι οποίοι κατάφεραν να γλυτώσουν την 55χρονη γυναίκα, από το Ροτβάιλερ.

Η 55χρονη γυναίκα σοκαρισμένη από την επίθεση που δέχθηκε, αλλά και με πολλά σοβαρότατα τραύματα, μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και νοσηλεύεται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφυλακίζονται κατάδικοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και εκτίουν ποινές έως 10 χρόνια


Προϋπόθεση να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

Με τροπολογία που καταθέτει σήμερα Τρίτη στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απολύονται όσοι κατάδικοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από » σκλήρυνση κατά πλάκας ,ημιπληγία, παραπληγία, ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ή νεφρού, έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί».

Στην ίδια τροπολογία εντάσσονται και οι μητέρες που εκτίουν ποινές έχοντας στη φυλακή και τα ανήλικα παιδιά τους.

Οι κρατούμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος από τα οποία θα προκύπτουν τα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.

Της συγκεκριμένης ρύθμισης, πάντως, εξαιρούνται καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα αλλά και καταχραστές του δημοσίου .

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνιζαν ότι την παρούσα ρύθμιση επιβάλλουν «λόγοι υγείας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης καθώς και λόγοι ανθρωπιστικοί για ευπαθείς ομάδες του σωφρονιστικού πληθυσμού».



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για εμπλοκή γερμανού πρώην υπουργού σε σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας


Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και κατόπιν Αγροτικής Ανάπτυξης Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παρέβη τον νόμο, όταν αποκάλυψε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ότι το όνομα του βουλευτή τους Σεμπάστιαν Εντάτι αναφέρεται σε διεθνή έρευνα για παιδική πορνογραφία, διέταξε σήμερα η Εισαγγελία του Ανόβερου.

Στον απόηχο αυτής της υπόθεσης την περασμένη Παρασκευή ο κ. Φρίντριχ παραιτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Φρίντριχ είχε ενημερωθεί από τις γερμανικές υπηρεσίες για έρευνα που διεξήγετο από τις αρχές του Καναδά, λόγω της θέσης του στο υπουργείο Εσωτερικών και, με την απόφασή του να ενημερώσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες. Ο κ. Εντάτι από την πλευρά του, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας μία μόλις ημέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και η αστυνομία, σε έλεγχο που διενήργησε στο σπίτι του, δεν βρήκε οποιοδήποτε στοιχείο.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό ZDF , ο κ. Φρίντριχ, στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και διευκρίνισε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί, από «αναξιόπιστους δικηγόρους και τυπολάτρες», οι οποίοι ήθελαν να τον βλάψουν. Όπως είπε, αναρωτιόταν, «γιατί πρέπει να είσαι εσύ που θα παραιτηθείς, αφού απλώς έκανες το καθήκον σου;» και διευκρίνισε ότι δεν είχε δώσει στον κ. Γκάμπριελ λεπτομερείς πληροφορίες, αλλά τον είχε ενημερώσει μόνο για το γεγονός ότι υπήρχαν κάποιες «ταπεινωτικές πληροφορίες». Δήλωσε μάλιστα ότι υπέθεσε ότι η συζήτησή τους θα παρέμενε εμπιστευτική και πως ό,τι έκανε, το έκανε προκειμένου να διαφυλάξει την διεθνή εικόνα της Γερμανίας.

Όπως είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή, ο κ. Φρίντριχ επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την πολιτική, προτιμά ωστόσο, σημείωσε, να μην συμμετάσχει στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κόμματός του και των Σοσιαλδημοκρατών, με αφορμή την διαχείριση της υπόθεσης. Τα βέλη της CSU στράφηκαν κυρίως εναντίον του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από τον κ. Φρίντριχ, ενώ πολλά στελέχη των συντηρητικών κομμάτων ζήτησαν «να θυσιαστεί» από το κόμμα του, προκειμένου να αποδοθεί «δικαιοσύνη».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έχει ζητήσει εξηγήσεις από το SPD, απαιτώντας να πληροφορηθεί «ποιος γνώριζε τι και πότε». Κάποιοι κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι προειδοποίησε τον κ. Εντάτι για την έρευνα και του έδωσε έτσι χρόνο να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

«Το SPD πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ από το CDU, ενώ απόψε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Χορστ Ζεεχόφερ, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά θέματα, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα το πετύχουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή θα δώσει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις για την υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Απειλή για τη Μεσόγειο η εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας»


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 14 χώρες της ΕΕ.

Διεθνή έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακύρωση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, συνυπογράφουν περιβαλλοντικοί φορείς και επιστήμονες από 14 χώρες της ΕΕ.

Στην έκκληση, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκφράζεται η ανησυχία «για τον κίνδυνο δηλητηρίασης της Μεσογείου», ανησυχία που οφείλεται «στους πιθανούς κινδύνους μιας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μια σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της μεθόδου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και με την επιλογή του τόπου. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για «μια επιβαρημένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν».

Τη διεθνή έκκληση συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, φορείς, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Αρχιπελάγους» για την ανάδειξη του θέματος, πραγματοποιήθηκαν, επιπροσθέτως, συναντήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων και ευρωβουλευτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο έργο RECONASS στοχεύει σε ένα «έξυπνο» σύστημα ελέγχου των κτιρίων


Θα παρέχει μια αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της στατικής κατάστασής τους μετά από κάποια καταστροφή.

Η διαδικασία αξιολόγησης των βλαβών στις κατασκευές έως σήμερα, όπως συνέβη και με τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά, βασίζεται κυρίως στην επιθεώρηση από εξειδικευμένους μηχανικούς. Όμως η νέα τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να δώσει τη δική της «χείρα βοηθείας», ιδίως σε περιπτώσεις όπου οι κατασκευές, μετά από ισχυρές καταπονήσεις, έχουν βλάβες που δεν είναι εύκολα ορατές και εντοπίσιμες, με συνέπεια να χρειάζονται περαιτέρω χρονοβόροι έλεγχοι και έτσι η πληγείσα κατασκευή να καθίσταται μη λειτουργική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το RECONASS (http://www.reconass.eu), που μόλις ξεκίνησε και το οποίο συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στοχεύει στην ανάπτυξη ενός «έξυπνου» συστήματος ελέγχου των κατασκευών, που θα παρέχει μια αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της στατικής κατάστασής τους μετά από κάποια καταστροφή (σεισμός, έκρηξη κ.ά). Το σύστημα θα παρέχει άμεσα και συνεχώς ενημερωμένα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής όσον αφορά την αντοχή και τη λειτουργικότητά της.

Το RECONASS (Reconstruction and REcovery Planning: Rapid and Continuously Updated COnstruction Damage, and Related Needs ASSessment) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 5,48 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4,26 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει διάρκεια 3,5 χρόνια (έως τον Μάιο του 2017) και υλοποιείται από μία κοινοπραξία εννέα εταίρων από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Πλην του ΕΠΙΣΕΥ, συμμετέχουν το Πολυτεχνείο της Δρέσδης (Γερμανία), το Πανεπιστήμιο του Τβέντε (Ολλανδία), η Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αντιπροσωπεία Τεχνικής Αποκατάστασης, καθώς επίσης εταιρίες από την Ελλάδα (Δ. Μπαϊρακτάρης), τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής του έργου είναι το ΕΠΙΣΕΥ, με υπεύθυνο τον δρ Άγγελο Αμδίτη, ερευνητή Α' και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας I-SENSE. Εκτός από τις δράσεις διάχυσης και προβολής του έργου στο ευρύ κοινό, το ΕΠΙΣΕΥ είναι υπεύθυνο επίσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τηλεπικοινωνιακή λύσης, που θα διασυνδέει το σύστημα ελέγχου και καταγραφής δεδομένων με τον κεντρικό σταθμό επεξεργασίας και οπτικοποίησης.

Αναλυτικότερα, το RECONASS θα αναπτύξει ένα σύστημα επίβλεψης που θα αποτελείται από ασύρματους αισθητήρες θέσης, καταπόνησης, επιτάχυνσης και θερμοκρασίας, καθώς και το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να γίνεται μια εκτίμηση για την κατάσταση των εγκαταστάσεων από στατική άποψη, αλλά των αναγκών σε υλικά, κόστη και ανθρώπινο δυναμικό, για την αποκατάστασή τους. Το σύστημα θα επιτρέπει την αποστολή των δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε έναν απομακρυσμένο σταθμό, που θα είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία τους και για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών διαχείρισης της κρίσης.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΠΙΣΕΥ, μπορεί να βοηθήσει ώστε:

- Οι εργασίες επισκευών σε περίπτωση καταστροφών να ξεκινούν πολύ νωρίτερα.

- Τα συνεργεία εκτάκτου ανάγκης να έχουν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ζημιών σε εγκαταστάσεις.

- Το κόστος των καταστροφών να μειωθεί, καθώς θα αποφεύγεται έγκαιρα η κατάρρευση επιρρεπών υποδομών.

- Να γίνεται πιο γρήγορα γνωστή η ανάγκη κατεδάφισης εγκαταστάσεων.

- Να μειωθεί το χρονικό διάστημα που τα κτίρια παραμένουν μη λειτουργικά και ταυτόχρονα οι οικονομικές απώλειες από την παύση των δραστηριοτήτων τους.

- Να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης κρίσιμων κρατικών υποδομών (νοσοκομεία, υπουργεία κ.α.).

Η πρώτη συνάντηση της κοινοπραξίας του έργου διοργανώθηκε από το ΕΠΙΣΕΥ στην Αθήνα, στις 13-14 Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ που γεννήθηκαν μέσα σε συμφορές και τραγωδίες


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρή εικόνα - Οι φρικιαστικές παγκόσμιες πρωτιές που όλοι θα απεύχονταν
.
Την ώρα που όλοι θαυμάζουμε τους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα για να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην παγκόσμια Ιστορία, υπάρχουν και ρεκόρ που προκύπτουν από λόγους που κανείς δεν θα ήθελε.

Και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα να ζηλέψεις στα «κατορθώματα» αυτά, που έχουν ξεπηδήσει μέσα από καταστροφές, προβλήματα υγείας και άλλες εκφυλιστικές νόσους.

Από το ιατρικό περίεργο μέχρι και το μοναδικά συγκλονιστικό λοιπόν, ιδού οι άνθρωποι που κατέχουν τραγικές και μακάβριες παγκόσμιες διακρίσεις, οι οποίες αποκτήθηκαν από παροιμιωδώς κακή τύχη...

Μακροβιότερη επιβίωση με εξωτερική καρδιά



Ο Christopher Wall γεννήθηκε το 1975 με μια ιδιαίτερα σπάνια γενετική ανωμαλία, που κάνει την καρδιά του εμβρύου να αναπτύσσεται έξω από τη θωρακική κοιλότητα. Η πάθηση έχει μάλιστα πολύ υψηλό δείκτη θνησιμότητας, με την πλειονότητα των εμβρύων να μην επιβιώνουν περισσότερο από 48 ώρες. Μετά τη γέννα λοιπόν του Wall, οι γιατροί δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν την καρδιά στη σωστή της θέση, τράβηξαν οπότε το δέρμα του ώστε να την καλύψει. Στους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, το μωρό άφησε άπαντες με το στόμα ανοιχτό με τη θέλησή του για ζωή, αναγκάζοντας έτσι τους χειρουργούς να προβούν κατόπιν σε 15 επεμβάσεις (στο πρώτο 15μηνο της ζωής του μωρού!), όταν και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη κατάφεραν να τοποθετήσουν την καρδιά εκεί όπου ανήκει. Ο Christopher Wall έγινε έτσι ο άνθρωπος που έζησε περισσότερο με τη συγκεκριμένη πάθηση...

Επιβιώνοντας από το γρηγορότερο τρακάρισμα της Ιστορίας



Ο πάντα διψασμένος για αδρεναλίνη θρυλικός οδηγός Donald Campbell έσπασε στη ζωή του 8 παγκόσμια ρεκόρ επίγειας και θαλάσσιας ταχύτητας. Τον Σεπτέμβριο του 1960 όμως, μέσα στο επίσης μυθικό όχημά του Bluebird, προσπαθώντας να καταρρίψει άλλη μια παγκόσμια επίδοση, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου (στα 580 χλμ/ώρα!), το οποίο αναποδογύρισε και συνετρίβη. Τα προστατευτικά μέτρα του Bluebird τον έκαναν ωστόσο να βγει σώος και σχετικά αβλαβής, με μώλωπες και μικροεκδορές (κι ένα σπασμένο κρανίο βέβαια, που δεν θεωρήθηκε πάντως ανησυχητικό), επιστρέφοντας στο σπίτι του έπειτα από 2 εβδομάδες παραμονής στο νοσοκομείο. Κι έτσι έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, αν και δεν ήταν στα σίγουρα αυτός ο στόχος του...

Μακροβιότερη επιβίωση με σφαίρα στο κεφάλι



Ο William Lawlis Pace ήταν μόλις 8 χρονών το 1917, όταν ο αδερφός του τον πυροβόλησε κατά λάθος με το πατρικό περίστροφο στο κεφάλι: ο τραυματισμός τον άφησε τυφλό από το ένα μάτι και κουφό από το ένα αυτί, με τους γιατρούς να αποφασίζουν ωστόσο να μην πιέσουν άλλο την τύχη του, καθώς οποιαδήποτε απόπειρα να βγει από τον εγκέφαλο η σφαίρα θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Πόσο χρόνο κουβάλησε στο κρανίο του τη σφαίρα ο άτυχος άντρας; Όχι λιγότερα από 94 χρόνια, στα οποία έζησε μια κατά τα άλλα φυσιολογική ζωή: έπαιξε τα σπορ του στο σχολείο, παντρεύτηκε, απέκτησε παιδιά και όταν συνταξιοδοτήθηκε, γύρισε με τη σύζυγό του τον κόσμο. Όχι κι άσχημα για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε τόσο τραγικά τη ζωή του...

Περισσότερα εγκαύματα σε άνθρωπο



Ο Tony Yarijanian, αρμένιος μετανάστης στην Αμερική, διατηρούσε σαλόνι ομορφιάς στο Λος Άντζελες. Πηγαίνοντας λοιπόν στην επιχείρησή του ένα κυριακάτικο πρωινό του Φεβρουαρίου του 2004, δεν έδωσε σημασία στην οσμή γκαζιού, όταν και προκλήθηκε τεράστια έκρηξη που άφησε τον άτυχο άντρα με εγκαύματα τρίτου βαθμού να καλύπτουν το 90% του σώματός του. Η εισπνοή καπνού έκανε ταυτοχρόνως τους πνεύμονές του να καταρρεύσουν και οι πιθανότητες να τη σκαπουλάρει ήταν σχεδόν μηδενικές. Κι όμως, ο Yarijanian πέρασε σε τεχνητό κώμα αρκετούς μήνες, στους οποίους οι τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών και οι μεταγγίσεις αίματος τον επανέφεραν στη ζωή, χαρίζοντάς του ταυτοχρόνως το ιδιαίτερο αυτό παγκόσμιο ρεκόρ...

Περισσότερος χρόνος σε συνθήκες κώματος



Και μιλώντας για κώμα, η Edwarda O'Bara κατέχει το τραγικό ρεκόρ. Η άτυχη έφηβη έπεσε σε διαβητικό κώμα το 1970 για να μην ξυπνήσει ποτέ. Η μητέρα και η αδερφή της ήταν πάντα στο προσκέφαλό της, με την ίδια να γίνεται διασημότητα ως η μακροβιότερη ασθενής με απώλεια συνείδησης: εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν κάθε χρόνο το κατώφλι της οικίας της φέρνοντας δώρα στην άτυχη κοπέλα, ενώ φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν και για ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες που κατείχε λέει η ασθενής. Όπως κι αν έχει, η επίγεια περιπέτεια της Edwarda έληξε στις 12 Νοεμβρίου 2012, με την ίδια να πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών, έχοντας περάσει στο κώμα 42 ολόκληρα χρόνια...

Ο κάτοχος της μεγαλύτερης ταινίας που βρέθηκε ποτέ σε άνθρωπο



Οι άνθρωποι μολύνονται συνήθως από τα αυγά του παρασιτικού αυτού σκουληκιού όταν καταναλώνουν μολυσμένες τροφές και υγρά, με την τυπική ταινία να φτάνει σε μέγεθος 4,5 μέτρων αν δεν ανακαλυφθεί νωρίς. Ακόμα και περιπτώσεις που είχε καλύψει όλο το έντερο έχουν καταγραφεί, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ανακάλυψαν οι γιατροί στις 5 Σεπτεμβρίου 1991, όταν μια ταινία μήκους 11,5 μέτρων ανασύρθηκε από τα έγκατα του σώματος της Sally Mae Wallace! Το σκουλήκι αφαιρέθηκε από το στόμα της, με την ίδια ξύπνια...

Περισσότερος χρόνος χωρίς τροφή



Παίρνοντας τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, ο James Scott επιχείρησε να κάνει σύντομη πεζοπορία στα Ιμαλάια του Νεπάλ τον Δεκέμβριο του 1991, όταν η σφοδρή χιονοθύελλα τον έκανε να χάσει το μονοπάτι. Δεν είχε μαζί του φωτιά, ενώ τα μόνα που κουβαλούσε στο σακίδιό του ήταν δύο μπάρες σοκολάτας, μια αλλαξιά εσωρούχων, κάλτσες και τον υπνόσακό του. Για 43 λοιπόν ολόκληρες ημέρες, ο άτυχος πεζοπόρος επιβίωσε με χιονόμπαλες και μία κάμπια που κατάφερε να ξετρυπώσει στο παγωμένο τοπίο. Η επιβίωσή του αψηφεί κάθε λογική εξήγηση, αν και το γεγονός ότι ήταν τελειόφοιτος Ιατρικής θα έπαιξε σίγουρα τον ρόλο του, καθώς ήξερε από πρώτο χέρι πώς να ελέγχει τις φυσιολογικές του λειτουργίες και τις σωματικές του ανάγκες μέχρι να περάσει ο εφιάλτης...

Περισσότερα εμφράγματα σε άνθρωπο



Τον Δεκέμβριο του 2005, ο μη-καπνιστής Leslie Hackwell υπέστη 32 εμφράγματα σε 20 μόλις λεπτά! Ο άτυχος άντρας ξύπνησε το επίμαχο πρωινό με οξύ πόνο στο στήθος. Υπέστη δύο εμφράγματα, οι γιατροί κατάφεραν ωστόσο να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του, μόνο για να γίνουν μάρτυρες ενός κατοπινού μπαράζ καρδιακών επεισοδίων, με τον ίδιο να επανέρχεται ωστόσο κάθε φορά στη ζωή με τη βοήθεια του απινιδωτή. Ο άνθρωπος που «πέθανε» 32 φορές αλλά έζησε τελικά υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο στήθος, από τα πολλαπλά ηλεκτροσόκ, και πέρασε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο για να αναρρώσει...

Η πιο βαριά πέτρα νεφρού που βρέθηκε ποτέ



Έχει λεχθεί ότι ο μόνος πόνος που συγκρίνεται με τις οδύνες της γέννας είναι η πέτρα στο νεφρό, η οποία μάλιστα πλήττει τους άντρες σε ποσοστό 80% του συνολικού αριθμού των ασθενών που καταφτάνουν κάθε χρόνο στα ιατρεία. Οι πέτρες των νεφρών μοιάζουν συνήθως με μικροσκοπικούς κρυστάλλους, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να φτάνουν ακόμα και στο μέγεθος χαλικιού. Μεγέθη αμελητέα δηλαδή σε σχέση με τη μεγαλύτερη πέτρα που ανασύρθηκε ποτέ από νεφρό ασθενούς: ο «τυχερός» κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Wazir Muhammand από το Πακιστάν, με τον βράχο που αφαιρέθηκε από το σώμα του στις 24 Ιουνίου 2008 να φτάνει τα 23,5 εκατοστά μήκος και βάρος τα 620 γραμμάρια...

Πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου



Στις 20 Μαρτίου 2010 έλαβε χώρα η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου του κόσμου, στο νοσοκομείο Vall d’Hebron της Βαρκελώνης. Ο νεαρός άντρας είχε χάσει κυριολεκτικά το πρόσωπό του 5 χρόνια πρωτύτερα σε ατύχημα με πυροβολισμό. Η 24ωρη επέμβαση χρειάστηκε 2 χρόνια προσεκτικού σχεδιασμού και εκτελέστηκε από μια ομάδα 30 γιατρών. Μήνες μετά, όταν βγήκε από το νοσοκομείο, ο Oscar (μόνο το όνομά του έγινε γνωστό) εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου για να δείξει στον κόσμο το νέο του πρόσωπο, με τα ολοκαίνουρια σαγόνια, μάγουλα, μύες, δόντια, δέρμα και μύτη...



Διαβάστε περισσότερα...

Για μια θέση δίπλα στον Τζόρνταν


Δύο Ελληνόπουλα θα διεκδικήσουν θέση στο καμπ του Μάικ Τζόρνταν. Τι δηλώνει ένας εξ αυτών για την τιμητική πρόσκληση.



Δύο μεγάλα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, ο Βασίλης Χρηστίδης και ο Μιχάλης Λούντζης, θα λάβουν μέρος 7-9 Μαρτίου «Jordan Classic Brand» διεκδικώντας με ακόμη 38 παιδιά της ηλικίας τους μια από τις δέκα θέσεις για το καμπ του Μάικλ Τζόρνταν στις ΗΠΑ στις 18 Απριλίου.

Ο 18χρονος Χρηστίδης, ύψους 2,06μ., αγωνίζεται στον Μαντουλίδη με αγαπημένη του θέση το «4» αλλά ικανότητα να παίξει και σε άλλες, ενώ ο συνομήλικός του Λούντζης, ύψους 1,94μ., είναι γκαρντ του Κρόνου Αγίου Δημητρίου. «Ελπίζω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα προσπαθήσω να πάρω το "εισιτήριο" για το καμπ σης ΗΠΑ», δήλωσε στη SportDay ο πρώτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχία του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Πρώτη φορά ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στους 3 πρώτους.

Η ομάδα του εργαστήριου Ηλεκτρονικής που αποτελείται από τους Χαράλαμπο Αντωνιάδη, Παναγιώτη-Ταξιάρχη Γιαννακού, Χρήστο Καλονάκη, Δήμο Ντιούδη σε συνεργασία με τον απόφοιτο του τμήματός Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και πλέον μεταπτυχιακό φοιτητή στο ΤU Delft Γεώργιο Πινήτα, προκρίθηκαν στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού CAD αλγορίθμων που διοργανώνεται στα πλαίσια του TAU workshop.

Η τελική θέση θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου που θα διοργανωθεί στην Santa Cruz, CA στις 6-7 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο βρίσκεται στους τρεις πρώτους.

To TAU workshop συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της βιομηχανίας του EDA (Electronic Design Automation), με εταιρίες όπως την Intel, IBM, TI, AMD, Cadence, Synopsys και είναι το κορυφαίο workshop στον τομέα αυτό. Ο διαγωνισμός έχει θέμα την ανάπτυξη λύσεων για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα της περιοχής της ανάλυσης χρονισμού (timing analysis) και συμμετέχουν ομάδες από πολύ γνωστά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου τάσσονται αναγνώστες και φορείς


H απελευθέρωση της τιμής θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των βιβλίων.

Υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής βιβλίου τάσσονται εκπρόσωποι φορέων του βιβλίου και αναγνώστες, καθώς πιστεύουν ότι η απελευθέρωση της τιμής θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των βιβλίων και στο κλείσιμο των μικρών βιβλιοπωλείων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με αφορμή την πρόταση για κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις που εμφανίζονται στον χώρο (αγορές από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά βιβλία) θέτουν τις βάσεις για μια νέα προσέγγιση του ζητήματος.

«Είμαστε σίγουρα αρνητικοί προς το ενδεχόμενο κατάργησης του νόμου για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου γιατί θα φέρει πολλές αρνητικές συνέπειες για τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τους αναγνώστες και την ποιότητα του ελληνικού βιβλίου. Η απελευθέρωση των τιμών οδηγεί τα μικρά βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε κλείσιμο.

Αυτό συμβαίνει στην Αμερική και στις αγγλοσαξονικές χώρες, όπου δεν υπάρχει ενιαία τιμή. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα έχει ως αποτέλεσμα το μονοπώλιο, τη μείωση της παραγωγής ποιοτικών βιβλίων και την αύξηση της τιμής τους.

Οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία θα κινούνται με άξονα το κέρδος και για θα επιδιώκουν τα μπεστ σέλερς με σκοπό το γρήγορο κέρδος και το επιστημονικό βιβλίο θα πάψει να υπάρχει. Το βιβλίο είναι και πρέπει να παραμείνει πολιτιστικό προϊόν» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Νίκος Σταθάτος, πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ελλήνων Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χάρης Ψυχογιός, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοπωλών (ΕΝΕΛΒΙ). «Είμαστε σίγουρα υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, κυρίως για τον λόγο ότι τηρεί μια ισορροπία μεταξύ αναγνωστών, συγγραφέων, βιβλιοπωλών και εκδοτών.

Πολλοί προσπαθούν να πείσουν το αγοραστικό κοινό και τους αναγνώστες πως με την κατάργηση της ενιαίας τιμής, θα επιτευχθεί η μείωση της τιμής του βιβλίου.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ενιαία τιμή διατηρεί και προστατεύει τη μέγιστη έκπτωση από τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία στο 10% και δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών.

Διαφορετικά, θα μπορούσαν για παράδειγμα, οι εκδόσεις Ψυχογιός να βάλουν 40% έκπτωση για αγορά βιβλίων από τα κεντρικά. Είναι σίγουρο πως αυτή η κίνηση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για βιβλιοπωλεία που αγοράζουν τα βιβλία μεγάλων εκδοτικών οίκων. Κατανοείτε λοιπόν για ποιον λόγο πρέπει να διατηρηθεί η ενιαία τιμή».

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (στο οποίο περνάνε οι δράσεις και τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου -ΕΚΕΒΙ) δηλώνει στο ΑΠΕ– ΜΠΕ: «Σκοπός μας είναι η προστασία του βιβλίου ως παράγοντα πολιτισμού και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατάργηση της ενιαίας τιμής.

Η ενιαία τιμή είναι αποφασιστικός παράγοντας για τον χώρο του ελληνικού βιβλίου. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τα έργα και οι συγγραφείς και όχι οι τιμές των βιβλίων. Το βιβλίο είναι κυρίως πολιτιστικό αγαθό και όχι αντικείμενο εμπορίου».

Τα e-readers (ηλεκτρονικοί αναγνώστες) και τα e-books (ηλεκτρονικά βιβλία) έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα από το 2010, αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Οι αναγνώστες μπορούν από μια «ταμπλέτα» να διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία όπου και αν βρίσκονται, ενώ η αγορά από το ίντερνετ σε ψηφιακή μορφή τα καθιστά πιο εύκολα στην αγορά και στην μεταφορά. Βέβαια όλη η διαδικασία ψηφιοποίησης προκαλεί πολλά ερωτήματα, όπως αυτό της καταπολέμησης της πειρατείας, η οποία ανθεί.

Το νέο αυτό καθεστώς οδηγεί πολλούς ανερχόμενους συγγραφείς στην αυτοέκδοση, αφού έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν δωρεάν υλικό ή ακόμα και όλο το βιβλίο τους σε ιστοσελίδες, αποσκοπώντας σε donations (δωρεές) από τους αναγνώστες.

«Η τεχνολογία προχωρά και πρέπει να την ακολουθούμε και να μη τη φοβόμαστε. Το γεγονός ότι πολλοί συγγραφείς οδηγούνται στην αυτοέκδοση μόνο ως αρνητικό δεν μπορούμε να το πάρουμε, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη συγγραφή και την ανάγνωση βιβλίων. Η πειρατεία μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει» δηλώνει ο κ. Σταθάτος.

Με αυτήν τη γνώμη συμφωνεί και ο Χάρης Ψυχογιός ο οποίος αναφέρει ότι «με τον φόβο των πειρατών δεν μπορούμε να μην αναπτυχθούμε. Αντιθέτως πρέπει να επιδιώξουμε λύσεις. Η στροφή προς τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες παρατηρείται κυρίως στην Αμερική, όπου λόγω της κατάργησης της ενιαίας τιμής, τα βιβλιοπωλεία είναι πιο δυσεύρετα από ό,τι στην Ευρώπη. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια η χρήση τους αυξάνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αλέξανδρος, φοιτητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, ως αναγνώστης, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Λατρεύω τα e- readers γιατί είναι πιο εύκολα στη μεταφορά και μπορείς να βρεις πιο εύκολα τα βιβλία που θες να διαβάσεις. Συνήθως βιβλία αγοράζω από το ίντερνετ, αλλά πολλές φορές πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία και σε παζάρια.

Πιστεύω πως η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα έχει αρνητικές συνέπειες. Το βιβλίο πρέπει να προστατευτεί και να προαχθεί σε όλες τις μορφές του. Όπως χρειαζόμαστε τα μπεστ σέλερς, έτσι θέλουμε και τα επιστημονικά βιβλία».
Από την άλλη, η Ελευθερία, απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρει: «Πάντα προτιμώ τα έντυπα βιβλία και ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα ηλεκτρονικά. Είναι βέβαιο πως με την κατάργηση της ενιαίας τιμής τα μικρά βιβλιοπωλεία θα κλείσουν. Σχετικά με την αγορά, ίσως οι τιμές μειωθούν και αυτό αποτελέσει όφελος για το αναγνωστικό κοινό. Το αρνητικό θα είναι η χαμηλή ποιότητα των βιβλίων. Προτιμώ πάντοτε τα ελληνικά βιβλιοπωλεία και ποτέ δεν έχω αγοράζει βιβλίο από το ίντερνετ».

«Πιστεύω πως η ενιαία τιμή πρέπει να διατηρηθεί και οι εκδοτικοί οίκοι θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση για τις υψηλές τιμές, καθιερώνοντας εκπτώσεις σε περίπτωση που αγοράζονται πολλά βιβλία μαζί. Είμαι επιφυλακτικός για το ηλεκτρονικό βιβλίο και συνήθως αγόραζα βιβλία από βιβλιοπωλεία. Ξεκίνησα να στρέφομαι προς το διαδίκτυο όταν πήγα στο εξωτερικό» δηλώνει ο Βασίλης που κάνει το μεταπτυχιακό του στο Βερολίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Όταν δεν είναι ξεκάθαρο αν τα παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες


Αν οι γονείς δεν προσφύγουν στην πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, υπερισχύει η ΚΕ.Δ.Δ.Υ
.
Με έγγραφό της η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Χανιών ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών τι συμβαίνει στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων στις γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον ίδιο μαθητή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο ότι σύμφωνα με το Νόμο 3699 (ΦΕΚ 199/2-10-2008, άρθρο 5, παρ. 4), «όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και των ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή, οι γονείς έχουν δικαίωμα προσφυγής σε πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, που συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και των ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή και οι γονείς δεν προσφύγουν στην πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.».

Η προσφυγή στην Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ ισχύει και στις περιπτώσεις γονέων /κηδεμόνων του μαθητή που διαφωνούν ως προς το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης του παιδιού τους, ακόμα κι όταν δεν έχουν άλλη γνωμάτευση εκτός από αυτή του ΚΕ.Δ.ΔΥ. Σύμφωνα με το Νόμο 4186 (ΦΕΚ 193/17-9-2013), άρθρο 28, παρ. 14 «Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ΕΑΕ, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο.

Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο οποίο δεν μετείχε ειδικός παιδαγωγός, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕ.Δ.Δ.Υ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στην Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική».

Επιπλέον, οι γνωματεύσεις του ΚΕ.Δ.Δ.Υ, ακόμα κι όταν οι μαθητές δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, πρέπει να συνοδεύουν το φάκελο του μαθητή στις εγγραφές, μετεγγραφές και στην αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για παρατυπίες σε προκήρυξη του ΕΑΠ


Σύμφωνα με τα μέλη ΔΕΠ δεν ανακοινώθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης.

Μη νόμιμη θεωρεί την πρακτική της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, να μη προχωρά στην ανακοίνωση των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων για τις θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ.

Επίσης αναφέρουν ότι στην προκήρυξη για την επιλογή 1500 επιστημόνων υψηλού επιπέδου ορίζεται ότι η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. ανά Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό έτος, θα γίνεται σε ποσοστό 85% από τον πίνακα Α’. Δηλαδή ένας αριθμός υποψηφίων από τον Πίνακα Α’ θα αποκλείεται από την ανάθεση έργου αλλά η προκήρυξη δεν διευκρινίζει το κριτήριο αποκλεισμού γεγονός που οδηγεί το ΔΣ να θεωρεί ότι η πρακτική αυτή είναι μη νόμιμη.

Στο κείμενο του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ τονίζει ότι «η βασική αιτία για το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ίδια η εισήγηση της ΔΕ του ΕΑΠ προς το Υπουργείο που άλλαξε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου για την επιλογή ΣΕΠ το καλοκαίρι του 2013. Για άλλη μία φορά η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ δεν ερωτήθηκε πριν την κατάθεση της εισήγησης στο Υπουργείο και η ΔΕ έδρασε με πλήρη αυθαιρεσία. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τη συνηθισμένη προχειρότητα και αδιαφάνεια με την οποία ενεργεί η ΔΕ του ΕΑΠ. »

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΜ ΔΕΠ του ΕΑΠ απευθύνει ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας για τα ακόλουθα ζητήματα:

Είναι σύννομη μία προκήρυξη θέσεων εργασίας από δημόσιο φορέα χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων;

Είναι σύννομος ο αποκλεισμός από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας του 15% όσων υποψηφίων συνεργάζονταν με το ΕΑΠ ως ΣΕΠ κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος χωρίς να είναι γνωστά εκ των προτέρων τα κριτήρια αποκλεισμού;

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά:

(α) από τη ΔΕ του ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας, ως εποπτεύουσα αρχή, την ανάκληση της προκήρυξης και επαναπροκήρυξη των θέσεων ΣΕΠ για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-17 με νόμιμο τρόπο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι άμεση λόγω της στενότητας χρόνου,

(β) από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών επιλογής και πρόσληψης μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ,

(γ) από το Υπουργείο παιδείας την επανεξέταση του ζητήματος της διαδικασίας και των κριτηρίων πρόσληψης των μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για επίθεση αστυνομικού σε μετανάστη στην Αμυγδαλέζα


Τι αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Στην Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και στην Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος κατήγγειλε ο Χουράμ Σαχζάτ του Μπασίρ ότι χθες το απόγευμα χτυπήθηκε από αστυνομικό μπροστά σε συγκρατούμενούς του.

«Ο αστυνομικός με χτύπησε στο κεφάλι όταν του ζήτησα επίμονα ένα παυσίπονο. Η απάντηση του αστυνομικού ήταν «άντε γ(…), φύγε, πήγαινε μέσα βρωμιάρη» κατήγγειλε ο Χουράμ Σαχζάτ του Μπασίρ με αριθμό κρατούμενου 2663 στην πτέρυγα Α3 δωμάτιο 6 στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Σύμφωνα με την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», η κατάσταση στην περιοχή είναι «τεταμένη τις τελευταίες μέρες αφού η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε απελάσεις χωρίς την θέληση των κρατούμενων αφού αρνούνται να υπογράψουν “οικειοθελή επαναπροώθηση”».

Η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει πως «η αστυνομική βία έχει μείνει συστηματικά ατιμώρητη στην Αμυγδαλέζα και μετανάστες που έχουν υποστεί βασανισμούς είναι στη λίστα των απελάσεων. Γι αυτούς άλλωστε έκανε τη διαβόητη δήλωση του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ το περασμένο καλοκαίρι “κάντε τους το βίο αβίωτο”. Οι ευθύνες ανήκουν στον ίδιο τον υπουργό Νίκο Δένδια που καλύπτει αυτά τα περιστατικά. Απαιτούμε την τιμωρία του αστυνομικού που χτύπησε τον Χουράμ Σαχζάτ. Είναι ώρα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια».

Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» καλεί σε συμμετοχή στα αντιφασιστικά αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 22 Μάρτη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ


Ανακοίνωση 18.02.14

Ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού με τους ιατρούς, καθώς οι Μονάδες Υγείας έχουν αναστείλει την λειτουργία τους για ένα μήνα, με βάση τον νόμο για το
Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

Σε επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ προς τις τηλεφωνικές εταιρείες ενημερώνει ότι από σήμερα, 18/2/2014 και για ένα μήνα δεν θα λειτουργούν οι Μονάδες και έτσι δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός ραντεβού για τους ιατρούς. Στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (υπάρχει λίστα στο site του Οργανισμού, www.eopyy.gov.gr ).

Σε αυτούς τους γιατρούς έχουν δοθεί αυξημένες επισκέψεις, από 200 σε 400 το μήνα. Επίσης οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ο ΕΟΠΥΥ απελευθερώνει πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Νοσοκομείων, για ένα μήνα, δηλαδή όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλανθρωπική βραδιά της Life Action Trust για τη στήριξη νέων καλλιτεχνών


Αύριο στις 19:30 στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Με σκοπό την συγκέντρωση εσόδων για την υποστήριξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, η φιλανθρωπική εκδήλωση της κοινωφελούς οργάνωσης «Life Action Trust» στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει μια ειδική παράσταση της Άννας Βίσση, ιδιωτική ξενάγηση μουσείο, δείπνο με μπουφέ και μια ζωντανή δημοπρασία που θα διενεργηθεί από την Ρούλα Κορομηλά, ενώ ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με πιάνο.

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 19:30. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα έναντι ποσού ύψους 90 ευρώ, για την συμβολή στο κοινωφελές έργο της εκδήλωσης.

Το Life Action Trust ιδρύθηκε το 1993 και έχει ως αποστολή τη χορήγηση υποτροφιών σε ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες ή την προώθησή τους και τη στήριξη άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων μέσω εκδηλώσεων για συγκέντρωση χρημάτων.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ
.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου


Θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Νεστάνης το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες και ετοιμάζουν παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Νεστάνης το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την απόφαση αυτήν έλαβαν ομόφωνα οι συντονιστικές επιτροπές των ανεξάρτητων αγροτικών μπλόκων και φορέων της Πελοποννήσου που συναντήθηκαν και συνεδρίασαν στην Τρίπολη.

Οι συντονιστικές επιτροπές εξέδωσαν κοινό ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση που είναι πέντε και αφορούν:

- Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζεται από 1-1-2014 και άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή του από το 2015.

- Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα.

- Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους.

- «Πάγωμα» των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια.

- Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7 με 10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, γιατί όπως επισημαίνουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τους καταναλωτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή οι πρώτες άδειες για τα υδατοδρόμια


Δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Την Παρασκευή θα εκδοθούν οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των αδειών, ενώ οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του καλοκαιριού, δίνοντας λύση στα προβλήματα της σύνδεσης παράκτιων περιοχών της χώρας και λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησε, με θέμα τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, υπογράμμισε την ανάγκη, η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που απορρέει από τη γεωγραφική της θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών δεδομένων στις μεταφορές.

Αυτό, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για να καταστεί η χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση των διαδρομών του εμπορίου, με την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών και logistics.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι παραδίδεται άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, χωροθέτηση και αντιμετώπιση όλων των σύνθετων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιμόρφωση μόνιμων εκπαιδευτικών σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας


Η επιμόρφωση αφορά μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι τους αναπληρωτές.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων στις ειδικότητες των δασκάλων, νηπιαγωγών, φιλολόγων, μαθηματικών, καθηγητών πληροφορικής και καθηγητές του κλάδου ΠΕ04 (φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι) έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση στα προγράμματα της της 1ης περιόδου εφαρμογής μοντέλου μεικτής επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ (Β’ Φάση/ Μάρτιος – Νοέμβριος 2014),. Οι αιτήσεις κατατίθενται από τις 18 έως τις 26 Φεβρουαρίου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες ΤΠΕ (Α΄ επίπεδο). Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19/20.

Οι αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνει μία μόνο φάση, κατά την οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών και εν συνεχεία κατανέμονται αυτοί στα διαθέσιμα πιλοτικά προγράμματα μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης. Όπως προαναφέρθηκε η υποβολή των αιτήσεων λαμβάνει χώρα από τις 18/02/2014 έως την 26/02/2014..

Δικαίωμα συμμετοχής:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ19/20, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες ΤΠΕ (Α΄ επίπεδο). Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19/20.

Υπηρετούν και ασκούν διδακτικό έργο στην τάξη σε σχολεία της προβλεπόμενης γεωγραφικής περιοχής προέλευσης των επιμορφούμενων, όπως αυτή ορίζεται για κάθε επιμορφωτικό πρόγραμμα.

Δεν έχουν εγγραφεί και παρακολουθήσει, ούτε παρακολουθούν τώρα, άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα Β’ επιπέδου ΤΠΕ.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να αποστείλουν με fax, στο 210 3222135, σχετική βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα επιμορφωτικά προγράμματα. Σχέδιο της βεβαίωσης διατίθεται εδώ.

Επίσης, όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν στο Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης ειδική Δήλωση/ Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου τους (διαθέσιμη εδώ) ότι ασκούν διδακτικό έργο στην τάξη, κατά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η επιμόρφωση θα διακοπεί στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο 2014, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που για οποιοδήποτε λόγο την επόμενη σχολική χρονιά (2014-2015), ενδέχεται:

να μην βρίσκονται στον τόπο της σημερινής τους απασχόλησης (πχ. ενδεχόμενη απόσπαση, μετάθεση σε άλλο τόπο κ.α.),

να μην ασκούν διδακτικό έργο (πχ. ενδεχόμενη απόσπαση σε υπηρεσίες, γραφεία κλπ, ενδεχόμενη μη απασχόληση σε περίπτωση εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων κ.α.),

να μη διδάσκουν «συναφές» μάθημα, στην περίπτωση των «συναφών» ειδικοτήτων,

να μην υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην παρούσα περίοδο, διότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιμόρφωσή τους.

Άλλωστε, με την ολοκλήρωση της περιόδου αυτής προβλέπεται να ξεκινήσει νέα περίοδος επιμόρφωσης, στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, εφόσον τότε πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για τον παραπάνω λόγο, στην παρούσα περίοδο επιμόρφωσης, δεν δίνεται δικαίωμα συμμετοχής σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Το μοντέλο μεικτής επιμόρφωσης περιλαμβάνει δια ζώσης συναντήσεις, συνεδρίες με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, ασύγχρονες δραστηριότητες (εργασίες στο σπίτι, ενασχόληση με εκπαιδευτικά λογισμικά κλπ), δράσεις εφαρμογής στην τάξη και αντίστοιχες υποστηρικτικές συναντήσεις.

Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση ενός προγράμματος μοντέλου μεικτής επιμόρφωσης προϋποθέτει επάρκεια στις βασικές γνώσεις και δεξιότητες ΤΠΕ και εξοικείωση με την χρήση των υπολογιστικών εργαλείων και του διαδικτύου, δεδομένου ότι οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να εκτελούν σε τακτική βάση δραστηριότητες, ασκήσεις, εργασίες κλπ μακριά από τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης και χωρίς φυσική επαφή με τους επιμορφωτές τους.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των πιλοτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων με το μοντέλο μικτής επιμόρφωσης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και κατανομής στα προγράμματα επιμόρφωσης, τις τεχνικές απαιτήσεις κλπ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας θα βρείτε εδώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πυκνό πέπλο ομίχλης κάλυψε το λιμάνι του Πειραιά


Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Πυκνό πέπλο ομίχλης κάλυψε το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της έντονης καθοδικής κίνησης των θερμών αερίων μαζών στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι περιορισμένη αλλά δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

«Είναι ένα φαινόμενο που θα φύγει γρήγορα, ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των πλοίων» τόνισαν στελέχη της πλοηγικής υπηρεσίες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Παράλληλα, ανέφεραν ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι πλοίαρχοι θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τον κώδικα αποφυγής συγκρούσεων».



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωβαρόμετρο: "Ναι" στο ευρώ λένε οι Έλληνες - "Όχι" στην Ευρώπη


Την πλέον αρνητική εικόνα έχουμε οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των 28 λαών της ΕΕ (54%) ταυτόχρονα, όμως, έχουμε πολύ θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούμε ιδιαιτέρως τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσε το ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 κι έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμεριζόμαστε μιαν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και μας ακολουθούν (με 39%) οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας συγκεντρώνουμε ακόμη οι Έλληνες ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος). Στην ΕΕ αποδίδουμε εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ΄αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες ακόμη θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είμαστε μάλλον δύσπιστοι σε μια περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούμε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζουμε ακόμη για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουμε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε επίσης ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ (75% και 72% αντιστοίχως έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε ότι τα συμφέροντά μας εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ αξιολογούμε πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι κατάδικοι αποφυλακίζονται με τροπολογία


Αποφυλακίζονται όσοι κατάδικοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία, ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ή νεφρού ή έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί, σύμφωνα με τροπολογία που καταθέτει στη βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Βάση της ίδιας τροπολογίας απολύονται επίσης και οι κρατούμενες μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους. Προϋπόθεση για την αποφυλάκιση όλων των παραπάνω κρατουμένων είναι να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

Τα νοσήματα θα πρέπει να προκύπτουν από έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος. Της ρύθμισης εξαιρούνται καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα, καταχραστές του δημοσίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου «λόγοι υγείας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης καθώς και λόγοι ανθρωπιστικοί για ευπαθείς ομάδες του σωφρονιστικού πληθυσμού επιβάλλουν την παρούσα ρύθμιση».



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Αυτοκτόνησε μαθητής στον Βόλο


Στην αυτοκτονία, την πρόθεσή του για την οποία είχε εκμυστηρευτεί και σε φίλους του, καταλήγουν οι Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ως αιτία που οδήγησε στο θάνατο τον 18χρονο μαθητή, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα το μεσημέρι της Τρίτης στο σπίτι του, στη Νέα Δημητριάδα Βόλου.

Όπως αναφέρει το e-volos.gr, ο 18χρονος φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε με δίκανο που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Τον άτυχο νέο το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολούσαν έντονα θέματα, τα οποία μάλιστα, όπως προκύπτει από τις πρώτες καταθέσεις που έλαβαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους του, μαζί με την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Η σορός του 18χρονου μαθητή μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ αναμένεται η πραγματοποίηση και νεκροψίας - νεκροτομής, την οποία παρήγγειλαν οι Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας , οι οποίοι έχουν αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο οι ΑΠΕ θα μειώσουν το κόστος ρεύματος


Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος της χώρας μας δεδομένου του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και του New Deal που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σκληρές περικοπές στις ταρίφες και έκτακτη εισφορά επί του τζίρου της παραγωγής ΑΠΕ που ξεπερνά το 40%, προχώρησε ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΑΣΠΗ).

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου:

- «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η πραγματική λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου από την αρχή του φετινού έτους έως σήμερα διαμορφώνεται σε 21% κατά μέσο όρο για τις έξι αυτές μονάδες, σε σχέση με τη διαθέσιμη ισχύ τους.

Διερωτάται κανείς πόσο θα λειτουργούν οι μονάδες αυτές κατά τις περιόδους χαμηλού φορτίου (άνοιξη, φθινόπωρο) όταν μέσα στο χειμώνα λειτουργούν τόσο λίγο.

- Όσο για την ευελιξία που προσέφεραν στο σύστημα, εδώ τα στοιχεία είναι εξίσου αποκαλυπτικά. Από τις 580 ώρες επί του συνόλου 1.056 ωρών από την αρχή του έτους έως σήμερα, στις οποίες δεν επαρκούσε η λιγνιτική παραγωγή (συν ΑΠΕ, “υποχρεωτικά νερά” και εισαγωγές) και τέθηκε υψηλότερη τιμή στο σύστημα, μόνο στις 330 ώρες έδωσε επιπλέον ενέργεια έστω και μία από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, ενώ τα υδροηλεκτρικά έδωσαν επιπλέον ενέργεια σε 461 ώρες.

Συμπεραίνει επομένως κανείς ποιες είναι οι πραγματικά ευέλικτες μονάδες του συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, «αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι λόγω της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών και της μείωσης του φορτίου κατά τις μεσημεριανές ώρες οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι αυτές οι οποίες παρέχουν την αυξομείωση της παραγωγής κατά τις ώρες αυτές, παρέχοντας την απαραίτητη ευελιξία στο σύστημα». Ο ίδιος επισήμανε: «Οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου (και μάλιστα όχι όλες αφού δεν χρειάζονται) εισέρχονται σε λειτουργία συνήθως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες χωρίς όμως να παρέχουν μεγάλη ευελιξία αφού στο ρόλο αυτό καλούνται και πάλι πολλές φορές οι υδροηλεκτρικές μονάδες».

Όπως ανέφερε, «η μονάδα Ήρων Ι (ανοικτού κύκλου) εδώ και πολλούς μήνες δεν λειτουργεί καθόλου και πληρώνεται κανονικά τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). Η παραπάνω χαμηλή λειτουργία των μονάδων αυτών είναι προφανής σε ένα σύστημα όπως το ελληνικό με 16.000 MW εγκατεστημένης ισχύος εξαιρουμένων των επιπλέον 2.200 MW των ιδιωτικών αυτών μονάδων, μέση ζήτηση κάτω από 6.000 MW και μέγιστη ισχύ που δεν ξεπερνά τα 9.500 MW».

«Επομένως ποια πραγματική ανάγκη κάλυψης του φορτίου εξυπηρετεί η πληρωμή τους για διαθεσιμότητα (ΑΔΙ) στα πρωτοφανή ευρωπαϊκά επίπεδα των 90.000 €/MW, που σημαίνει πληρωμή στις ιδιωτικές αυτές μονάδες φυσικού αερίου στα 200 εκατομμύρια € ετησίως;», διερωτάται ο κ. Κωνσταντινίδης.

Χαρακτήρισε δε ως «παραμύθι» ότι και «η ΔΕΗ λαμβάνει αντίστοιχες πληρωμές για ΑΔΙ - η ΔΕΗ, ως σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής, πληρώνει όλο το ποσό για τα ΑΔΙ και λαμβάνει πίσω για τις μονάδες της το 65% του συνολικού αυτού ποσού». «Το υπόλοιπο 35%, δηλαδή τα 200 εκατομμύρια € ετησίως, αποτελούν καθαρές εκροές της ΔΕΗ προς τους ιδιώτες παραγωγούς», πρόσθεσε.

Έθεσε, επίσης, τα εξής τέσσερα ερωτήματα:

- «Γιατί λοιπόν εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, με τη ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά σε κρίσιμα επίπεδα και ενόσω η ζήτηση ηλεκτρισμού έχει σημειώσει πτώση και υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος στο ελληνικό σύστημα, η ΡΑΕ αποφάσισε το διπλασιασμό του ποσού που καταβάλλεται για τη διαθεσιμότητα των μονάδων αυτών φυσικού αερίου και πληρώνονται σήμερα 90.000 Ευρώ ανά MW ετησίως, όταν π.χ. στη Γερμανία οι ιδιώτες παραγωγοί θερμικών μονάδων προσπαθούν να πετύχουν να εισπράττουν το 1/6 του ποσού αυτού και δεν το έχουν κατορθώσει;

- Ποια η τεκμηρίωση της απόφασης αυτής η οποία αποτελεί μία ακόμα ετήσια επιμήκυνση των μεταβατικών διατάξεων του κώδικα ηλεκτρικής ενέργειας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τίθενται σε ισχύ κανόνες αγοράς (δημοπρατήσεις) για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), ενώ όπου ακόμα εφαρμόζεται σταθερή πληρωμή αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλότερη της ελληνικής;

- Γιατί συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες αθροιστικά (με τον περιβόητο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους πλέον 10%) ξεπέρασαν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια;

- Γιατί στοχοποιείται ο κλάδος των ΑΠΕ της χώρας μας και υπόκειται σε τεράστιες περικοπές, κλάδος με επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και εν λειτουργία ισχύ σχεδόν 5.000 MW και δύο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, συνολικά απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως στην Ελληνική Περιφέρεια, ενώ την ίδια ώρα επιδοτούνται σε υπέρμετρο βαθμό ιδιωτικές μονάδες παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, η παραγωγή των οποίων μάλιστα δεν είναι απαραίτητη στο σύστημα, και οι οποίες απασχολούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων (150 – 200 άτομα για το σύνολο των ιδιωτικών μονάδων) απειλώντας σε κατάρρευση όλη την ενεργειακή αγορά της χώρας μας;

Και υπογράμμισε πώς δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι:

- «Τουλάχιστον το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου αφορά στην προμήθεια εισαγόμενου καυσίμου, που σημαίνει σημαντικές εκροές συναλλάγματος.

- Το κράτος ουδεμία υποχρέωση έχει ή είχε προς τους ιδιοκτήτες των μονάδων φυσικού αερίου ώστε να δοθούν οι υπέρογκες αυτές κρατικές επιδοτήσεις που συνεχίζουν να δίδονται. Αντιθέτως οι παραγωγοί έργων ΑΠΕ έχουν επενδύσει διαχρονικά βάσει ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου (Ν.2244/1994, Ν.3468/2006, Ν.3734/2009, Ν.3851/2010, κλπ.), το οποίο ήταν απολύτως σύμφωνο με την πολιτική και την νομοθεσία της Ε.Ε. (Οδηγίες 2001/77/ΕΚ και 2009/28/ΕΚ).

- Οι ΑΠΕ είναι ένας ζωτικός τομέας της εθνικής μας οικονομίας αντιπροσωπεύοντας άνω του 10% του ΑΕΠ, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα περιβαλλοντικά οφέλη, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές καθώς και το στόχο 20-20-20 που έχει τεθεί από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική κείμενη νομοθεσία».

«Άρα ας ρίξουμε μια ματιά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να δούμε γιατί δεν έρχονται οι επενδυτές και η ανάπτυξη και γιατί δεν πέφτει το κόστος του ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά. Οι ΑΠΕ είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει νέες και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες μάλιστα στο τέλος της ημέρας θα μειώσουν και το κόστος του ρεύματος», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να σώσεις τον εαυτό σου από πνιγμό


Για καταστάσεις SOS.

Ο πυροσβέστης και νοσοκόμος Jeff Rehman δείχνει μια αποτελεσματική μέθοδο με την οποία μπορούμε να σώσουμε την ζωή μας.

Σε περίπτωση που κάποιος πνίγεται από φαγητό αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κάτσει στα τέσσερα άκρα σαν να είναι έτοιμος να μπουσουλήσει και έπειτα να πέσει με δύναμη στο πάτωμα.

Ο αέρας που εκπνέει το άτομο εκείνη τη στιγμή είναι δυνατός και αρκετά ικανός ώστε να απομακρύνει οποιοδήποτε αντικείμενο έχει κολλήσει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...