Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ηφαίστειο βγάζει... μπλε λάβα


Υπάρχει αφθονία φυσικών «θησαυρών» κρυμμένων στα πιο ανυποψίαστα μέρη στη Γη. Ένας από αυτούς είναι και το ινδονησιακό ορυχείο θείου Kawah Ijen, που αποτελεί μέρος του ηφαιστείου Ijen, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας.

Το ηφαίστειο είναι ενεργό και βρίσκεται σε 200 μέτρα βάθος, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού οξέος στον κόσμο.

Ανθρακωρύχοι μεταφέρουν το θείο με καλάθια από τον πυθμένα του κρατήρα. Και αν την ημέρα το Kawah Ijen είναι ένας συνηθισμένος βραχώδης κρατήρας, το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό… σόου μπλε φωτός!



Καθώς ο ήλιος δύει, μια απόκοσμη πυράκτωση αναδύεται από τα βάθη του κρατήρα. Το υψηλής θερμοκρασίας υγρό θείο που ρέει από την άκρη της λίμνης φουντώνει σε μπλε φλόγες που φτάνουν μέχρι και τα 5 μέτρα σε ύψος.

Το θείο που εξορύσσεται στο Kawah Ijen είναι από τα πιο αγνά στην Ινδονησία και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών.

Ο φωτογράφος Olivier Grunewald απαθανάτισε τις φωτογραφίες που βλέπετε, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις και τα αέρια, ενώ στην προσπάθειά του να λάβει τις εκπληκτικές φωτογραφίες έχασε δύο φακούς και μια φωτογραφική μηχανή.

Το αποτέλεσμα ωστόσο τον δικαίωσε!














Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου το σάντουιτς σου να σου πω ποιος είσαι


Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ένα σάντουιτς δεν είναι συνήθως ένα απλό σνακ μέσα στην ημέρα για πολλούς, αλλά ένα κανονικό και πλήρες γεύμα κάπου ανάμεσα στις ώρες εργασίας, πίσω από τον υπολογιστή ή στο κυλικείο στο lunch break (για τους τυχερούς). Επομένως, η επιλογή του σάντουιτς που θα αποτελέσει το (μοναδικό ίσως) μεσημεριανό σας είναι ιερή!

Σταματήστε λοιπόν, να κοιτάτε καθημερινά τα ζώδια στα περιοδικά για να καταλάβετε τι σκέφτεται ο άλλος για εσάς και απλώς, ρίξτε μια ματιά στο σάντουίτς του…

Σκέτο τυρί

Είστε άνθρωποι ελεύθεροι και ανέμελοι σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Huffington Post. Δεν σκοτίζεστε εύκολα με πράγματα στην καθημερινότητά σας και είστε απλοί και ειλικρινείς στις σχέσεις σας. Δίνετε σημασία στις χαρές της κάθε στιγμής και είστε άνθρωπος αξιαγάπητος.

Σάντουιτς με γαλοπούλα

Αν προτιμάτε να φτιάχνετε το σάντουιτς ή το τοστ σας με γαλοπούλα, καπνιστή ή βραστή, τότε μάλλον συνηθίζετε να παίρνετε την πεπατημένη οδό. Δεν είστε πολύ του ρίσκου και των αλλαγών και αγαπάτε τη ρουτίνα σας. Δεν ενθουσιάζεστε συνήθως με τις μόδες που πάνε και έρχονται, αλλά κάνετε πιο κλασικές επιλογές.

Με bacon ή αυγό

Αν τώρα βάζετε μια φέτα (ή και περισσότερες) τραγανού bacon μέσα στις δυο αθώες φετούλες ψωμιού ή ένα βραστό αυγό, τότε σίγουρα είστε τύπος πληθωρικός, που του αρέσουν οι πλούσιες γεύσεις, είστε καλοπερασάκιας και καλοζωισμένος. Δεν κάνετε εκπτώσεις στη ζωή σας εύκολα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι σας μία ώρα νωρίτερα για να ψήσετε το μπέικον και να φτιάξετε το σάντουιτς.

Σάντουιτς με ψωμάκι ντόνατ

Σας αρέσει η γεύση του αφράτου ντόνατ μαζί με κάποιο αλλαντικό και λίγο τυρί. Ε ναι λοιπόν, πρέπει να αποδεχθείτε ότι είστε άνθρωπος έντονος, με τα καλά και τα κακά του. Μπορεί να φοβούνται οι γύρω σας την ώρα και τη στιγμή που θα σας ανακοινώσουν κάτι κακό, αλλά παράλληλα είστε άνθρωποι παθιασμένοι, με άφθονα θετικά συναισθήματα που τα εξωτερικεύετε πάντα. Και μέσα σε όλα είστε ρισκαδόρος και δεν τρομάζετε εύκολα.

Ζεστό σάντουιτς με λιωμένο τυρί και αλλαντικά

Αν προτιμάτε το σάντουιτς σας ζεστό και το τυρί σας λιωμένο, τότε σίγουρα έχετε σθεναρή προσωπικότητα και δεν φοβάστε να τη δείξετε. Τολμάτε να πείτε την άποψή σας δυνατά, ακόμα κι αν δεν ακουστεί ευχάριστα σε μερικούς. Είστε άνθρωπος περήφανος και δεν το κρύβετε.

Ανοιχτό σάντουιτς

Αν προτιμάτε να βάζετε μόνο τη βάση του ψωμιού στο σάντουιτς σας χωρίς να το «σκεπάζετε», τότε μάλλον είστε τύπος νοσταλγικός , που συχνά αναπολεί τις χαμένες ανέμελες παιδικές του στιγμές. Αυτό είναι όμορφο μερικές φορές, αλλά μάλλον θα πρέπει να μεγαλώσετε κάποια στιγμή γιατί τα χρόνια περνούν και οι ευθύνες έγιναν βουνό…

Με τόνο

Είστε τύπος ρομαντικός και ευαίσθητος. Εκφράζεστε με τρυφερότητα και το ίδιο θέλετε να κάνουν και οι άλλοι σε εσάς. Δεν σας ενδιαφέρει το εξωτερικό περιτύλιγμα και δεν μένετε καθόλου στην εμφάνιση. Άλλωστε είστε τόσο όμορφοι εσωτερικά, που αυτό «φωνάζει» από μόνο του.

Με γλυκιά γέμιση

Τέλος, αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις και βάζετε στο σάντουιτς από νουτέλα, μέχρι μαρμελάδα με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, τότε η Huffington Post μαρτυρά, ότι είστε άνθρωπος κάπως προβλέψιμος, αλλά και πιστός. Εύκολα θα εμπιστευόταν κανείς σε εσάς το πιο βαθύ του μυστικό και θα ένιωθε απόλυτη ασφάλεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία για ένα κινητό


Ένα κινητό τηλέφωνο έγινε η αιτία ένα άτομο να χάσει τη ζωή του, ένα ακόμα να αγνοείται και ένα τρίτο να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας 26χρονος, του οποίου το κινητό έπεσε στα παγωμένα νερά ποταμού στο Σικάγο, αποφάσισε να βουτήξει για να το βρει, γεγονός που του στοίχισε τη ζωή. Οι φίλοι του, μια 21άχρονη και ένας 23χρονος, προσπάθησαν να τον σώσουν, εντούτοις η μεν κοπέλα αγνοείται και θεωρείται νεκρή, ο δε άνδρας διεσώθη από σωστικά συνεργεία και δίνει μάχη για τη ζωή του σε νοσοκομείο του Σικάγο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιβίωσε 60 ώρες στη θάλασσα χωρίς να ξέρει κολύμπι


Ο άντρας παρασύρθηκε στα ανοιχτά και κρατήθηκε από το καπάκι... φέρετρου.

Η θέληση για ζωή μπορεί ορισμένες φορές να φανεί πιο ισχυρή από τις φυσικές δυσκολίες, όπως στην περίπτωση ενός άντρα από την Ταϊβάν που παρότι δεν γνώριζε κολύμπι, κατάφερε να επιβιώσει για 60 ώρες στην ανοιχτή θάλασσα.

Βέβαια, εκτός από θέληση για ζωή είχε και μπόλικη τύχη, καθώς βρήκε ένα ξύλινο καπάκι… από φέρετρο, από το οποίο και κρατήθηκε, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ο Tseng Lien-fa βρίσκονταν σε μια παραλία της Hualien county και προσπαθούσε να πιάσει νεαρά χέλια το πρωί της Παρασκευής, όταν ένα μεγάλο κύμα τον τράβηξε στα ανοιχτά.

Ωστόσο, βρήκε το ξύλινο καπάκι το οποίο και χρησιμοποίησε σαν σωσίβια σχεδία.

«Κατάφερα να συγκρατηθώ όταν το πρώτο κύμα με χτύπησε στο στήθος, αλλά το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα με “κατάπιε”», δήλωσε ο άντρας στη United Daily News.

Ο 42χρονος κατάφερε να κρατηθεί από το καπάκι μέχρι την Κυριακή, οπότε και τα κύματα τον ξέβρασαν στη νοτιοανατολική επαρχία της Taitung, 75 χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ξεκίνησε η περιπέτειά του.

Οι λιμενοφύλακες που είχαν ειδοποιηθεί και αναζητούσαν τον Tseng, κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι είχε υποστεί ελαφριά αφυδάτωση, ενώ έφερε και πληγές στα χέρια του. «Δεδομένου ότι δεν είχε φαγητό ή νερό, ενώ περιπλανιόταν στη θάλασσα για 60 ώρες, αλλά διατήρησε τις αισθήσεις του, θα έλεγα ότι επρόκειτο για θαύμα», δήλωσε ο γιατρός Chen Tien-su.








Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε το 2014


Σπουδαία «θαύματα σε μικροκλίμακα».

Το 2013, που αποχαιρετίσαμε πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε από πολλές καινοτομίες στον τεχνολογικό τομέα.

Βέβαια, αυτό που συνήθως ακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις είναι οι… βελτιωμένες εκδοχές αυτών, γράφει ο Lance Ulanoff στο mashable.com.

Στις μέρες μας οι διάφορες καινοτομίες και εξελίξεις τείνει να συμβαίνουν σε νανο-κλίμακα, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να τις δουν ή να τις βιώσουν.

Για παράδειγμα η τεχνολογία οθονών LCD υπήρχε επί δεκαετίες, όμως οι αλλαγές που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια στο μέγεθος, το πλάτος και την ανάλυση των οθονών, αποτελούν εκλεπτυσμένες βελτιώσεις της αρχικής ιδέας.

Όπως συνέβη το 2013, έτσι και το 2014 οι τεχνολογικές τάσεις και καινοτομίες, μπορεί να μην αλλάξουν τη ζωή μας ριζικά, όμως θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές προβλέψεις για το… μέλλον στο χώρο της τεχνολογίας:

1. «Έξυπνα» σπίτια
Ο έξυπνος οικιακός θερμοστάτης Nest, απέδειξε ότι οι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο οικιακές συσκευές και συστήματα μπορούν να είναι απλά, εάν βασίζονται σε υπάρχουσες γλώσσες επικοινωνίας (Wi-Fi) και κατανοητές και ήδη υιοθετημένες διεπαφές (iOS and Android).

Βέβαια, η Nest δεν ήταν η πρώτη που έκανε κάτι τέτοιο.

Οι κατασκευαστές οικιακών κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, όπως το DropCam, είχαν εφαρμόσει την ιδέα αυτή πριν από αρκετά χρόνια. Όμως ενώ δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να προστατεύσουν το σπίτι τους, εγκαθιστώντας συστήματα ασφαλείας με κάμερες, τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από ένα θερμοστάτη.

Η Nest διαθέτει τώρα στο εμπόριο ανιχνευτές καπνού, ενώ η Lockitron επιτρέπει στο νοικοκύρη να κλειδώνει τις πόρτες του σπιτιού του μέσω smartphone.

Το 2014 αναμένεται κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Nest και Lockitron. Με εσωτερικούς αισθητήρες εντός των κατοικιών, θα δείξουν το δρόμο προς τα «έξυπνα σπίτια» της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

2. Διαφημίσεις παντού
Κατακλυζόμαστε ήδη από διαφημίσεις προϊόντων όταν βλέπουμε το αγαπημένο μας τηλεοπτικό πρόγραμμα, αθλητικό γεγονός ή μετάδοση κ.τ.λ. Καθώς αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα από τις ιστοσελίδες μέχρι τις εταιρείες μουσικής, οι πάντες θα αναζητήσουν νέους τρόπους για να συνδέσουν τους διαφημιστές με το κοινό.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο «brand-supported περιεχόμενο», που δεν είναι κάτι άλλο από την παραγωγή αξιόλογου περιεχομένου με τη διαφημιστική υποστήριξη.

Οι διαφημιστές χρηματοδοτούν θέματα, τα οποία έχουν κάποια σχέση με τα εμπορικά τους σήματα και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο στοχεύουν.

3. Πόλεμος στα… σύννεφα (cloud)
Όλο και περισσότεροι χρήστες θα «αγκαλιάσουν» τα «cloud» ως αποθηκευτικά μέσα.

Οι Amazon, Apple, Microsoft και Google θα τα διαφημίσουν σε μεγάλο βαθμό και θα ανταγωνιστούν σκληρά μεταξύ τους σε έναν «πόλεμο»- price-per-gigabyte.

Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς οι πωλήσεις εξωτερικών σκληρών δίσκων θα γνωρίσουν μεγάλη… ύφεση, ενώ αντίθετα των αποθηκευτικών χώρων «στα σύννεφα» θα εκτοξευθούν… στα ύψη!

4. 4K HDTV
Οι τηλεοράσεις 4K HDTVs (γνωστές και ως «Ultra HDTVs») προσφέρουν τέσσερις φορές καλύτερη ανάλυση από τις κλασικές 1080p HDTV.

Βέβαια οι τιμές των τηλεοράσεων αυτών θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα το 2014, όσο υψηλή είναι και η ανάλυσή τους!

5. Εξελίξεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας
Η «σε μοριακό επίπεδο τεχνολογία» πέρασε από τη θεωρία στην πράξη και υπόσχεται πολλά από τον τομέα της βιοϊατρικής μέχρι τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν το 2013, θα είναι «μικρά» σε σχέση με αυτά που αναμένεται να γίνουν τη νέα χρονιά που ξεκίνησε.

Το 2014 είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, την απώλεια ακοής και όρασης, την αποθήκευση και το χειρισμό δεδομένων. Θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς «θαύματα σε μικροκλίμακα».



Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε τη σορό μιας άγνωστης στο φέρετρο της μητέρας της


Το γραφείο κηδειών μπέρδεψε τα σώματα των νεκρών.

Μια οικογένεια στην Αμερική θρηνούσε την απώλεια της Margaret Pokka, όταν λίγο πριν την κηδεία, ανοίγοντας το φέρετρο διαπίστωσαν ότι μέσα βρίσκονταν η σορός μιας άλλης, άγνωστης γυναίκας.

Η 82χρονη Margaret Pokka απεβίωσε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο νησί Saint Martin. Περίπου την ίδια ώρα έχασε τη ζωή της και μία άλλη γυναίκα και οι Αρχές πιστεύουν ότι οι σοροί των δύο γυναικών μπερδεύτηκαν πριν σταλούν στις περιοχές καταγωγής τους.



«Κοίταξα προς τα πάνω και σκέφτηκα “Θεέ μου, Θεέ μου με κοροϊδεύεις;” Είχα μείνει άναυδη», διηγιέται η κόρη της νεκρής, Lisa Kondvar από το Rhode Island. Αναζητώντας απαντήσεις, πήγε στο διευθυντή το γραφείου κηδειών, ο οποίος την παρέπεμψε στο γραφείο κηδειών του Saint Martin, το οποίο είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένεια, ζητώντας 7.000 δολάρια για την αποστολή της σορού στις ΗΠΑ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι μια Καναδή είχε πεθάνει με μικρή χρονική διαφορά και το σώμα της είχε αποτεφρωθεί στην Οτάβα.

Η οικογένεια προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντεντέκτιβ, ο οποίος συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ παράλληλα σκέφτονται να απευθυνθούν σε διεθνή εισαγγελέα.




Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τους συμβασιούχους με προσωρινές διαταγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Ζητούν από τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου.

Στην άμεση διαγραφή των συμβασιούχων από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπηρετούν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιοι στους φορείς που εργάζονται, υπενθυμίζει σε σχετική εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «όλοι οι απασχολούμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αγωγές τους, ακόμη και αν άσκησαν ένδικό μέσο ή παραιτήθηκαν από ασκηθέν ένδικο μέσο που διατηρούσε την εργασιακή σχέση, ανεξάρτητα από το καθεστώς με το οποίο οι απασχολούμενοι ήταν καταχωρισμένοι στο Μητρώο (π.χ. ως Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ.), θα πρέπει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου με την αιτιολογία διαγραφής "Λόγω Απορριπτικής Δικαστικής Απόφασης" ».

Επισημαίνεται δε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 106 του ν.4172/2013, η διοίκηση υποχρεούται να διερευνήσει ποιες από τις εκκρεμείς αγωγές εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, είτε με σύμβαση έργου (οι οποίες αγωγές έχουν ως αντικείμενο ότι η υφιστάμενη εργασιακή σχέση είναι εκείνη της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου), δεν έχουν συζητηθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2013. Σημειώνεται, ότι στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, λήγουν αυτοδίκαια τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι προσωρινές δικαστικές διαταγές από 1.11.2013 και οι απασχολούμενοι δυνάμει των ανωτέρων αποφάσεων/διαταγών θα πρέπει να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου με την ίδια αιτιολογία (Λόγω Απορριπτικής Δικαστικής Απόφασης) και να μην γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους».

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «η μη συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις από τους κατά περίπτωση αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες επισύρει τις ανάλογες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».



Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της σαμπάνιας


Κρασί με ονομασία προέλευσης!

Πολλοί την επιλέγουν για να γιορτάσουν κάποια ξεχωριστή επέτειο, μια νίκη σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, σε επίσημες εκδηλώσεις και φυσικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος για τη σαμπάνια, έναν εκλεκτό αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή Καμπανίας (στα γαλλικά Champagne) στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, απ' όπου πήρε και το όνομα της.

Αν ο αφρώδης οίνος που έχετε μέσα στο ποτήρι σας δεν είναι από αυτήν περιοχή, απλά δεν είναι… σαμπάνια.

Κι ενώ πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «σαμπάνια» γενικά για οποιοδήποτε αφρώδες κρασί, οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν το νόμιμο δικαίωμα να αποκαλούν τα κρασιά τους «σαμπάνια» για πάνω από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Ethan Trex, που γράφει στο mentalfloss.com, η Συνθήκη της Μαδρίτης που υπογράφτηκε το 1891 κατοχύρωσε αυτόν τον κανόνα και η Συνθήκη των Βερσαλλιών που ακολούθησε τον επιβεβαίωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην προστασία αυτής της αποκλειστικότητας, αν και ορισμένοι αμερικανοί παραγωγοί μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σαμπάνια» στις ετικέτες τους, εάν είχαν τη χρήση αυτού πριν από τις αρχές του 2006.

Πώς φτιάχνεται η σαμπάνια;

Οι αφρώδεις οίνοι μπορεί να φτιαχτούν με διάφορους τρόπους, αλλά η παραδοσιακή σαμπάνια προέρχεται μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται «μέθοδος Champenoise».

Η «ζωή» της σαμπάνιας ξεκινά όπως κάθε κανονικού κρασιού.

Γίνεται ο τρύγος, συλλέγονται τα σταφύλια από τα αμπέλια, στη συνέχεια πιέζονται και γίνεται η πρώτη ζύμωση. Μετά γίνεται η εμφιάλωση και ακολουθεί η δεύτερη ζύμωση μέσα στο μπουκάλι (σε αυτή τη φάση δημιουργούνται και οι φυσαλίδες).

Δημιουργούνται οι οινολάσπες και τα μπουκάλια στη συνέχεια αποθηκεύονται σε οριζόντια θέση, έτσι ώστε να «ωριμάσουν μέσα στην οινολάσπη» για περίπου 15 μήνες ή και παραπάνω.

Μετά από αυτό το στάδιο, οι οινοπαραγωγοί αναποδογυρίζουν τα μπουκάλια, έτσι ώστε οι οινολάσπες να καθίσουν στον πάτο. Στη συνέχεια, τα μπουκάλια ανοίγονται για να αφαιρεθεί η μαγιά και να προστεθεί λίγη ζάχαρη, η οποία ανάλογα με τη δοσολογία της καθορίζει τη γλυκύτητα της σαμπάνιας και μπαίνουν οι φελλοί.

Τι το τόσο ξεχωριστό έχει η περιοχή Champagne της Γαλλίας;

Για την παραγωγή της σαμπάνιας χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες σταφυλιών chardonnay, pinot noir και Pinot Meunier, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και το κλίματος που επικρατεί εκεί, τα σταφύλια έχουν την κατάλληλη οξύτητα για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Επιπλέον, το πορώδες έδαφος της περιοχής –αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών πριν από εκατομμύρια χρόνια- βοηθά στην καλή αποστράγγιση.

Σαμπάνια ή αφρώδης οίνος;

Παρότι πολλές σαμπάνιες είναι ιδιαίτερα απολαυστικές, πολλές περιοχές του κόσμου παράγουν γευστικούς αφρώδεις οίνους, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστραλία, χωρίς να χρειάζεται να βάλει κανείς το χέρι στην τσέπη… τόσο βαθιά όσο για να αγοράσει μια Dom Perignon.

Ποιος ήταν ο Dom Perignon;

Ο Ντομ Πιερ Περινιόν ήταν Βενεδικτίνος μοναχός (17ος- 18ος αιώνας) στον οποίο συχνά αποδίδεται η εφεύρεση της σαμπάνιας.

Όμως, όπως αναφέρει η Wikipedia, αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, ο Perignon δούλεψε μεν σκληρά και κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών της περιοχής, αλλά δεν ήταν ο πρώτος που εφηύρε το αφρώδες κρασί, ούτε την σαμπάνια.

Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά αφρώδες κρασί κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρκετές δεκαετίες προτού παραχθεί στη Γαλλία. Η διάσημη σαμπάνια Dom Pérignon της γαλλικής οινοποιίας Moët & Chandon ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Ο Perignon βοήθησε στην τυποποίηση των μεθόδων παραγωγής για την αποφυγή των εκρήξεων (ο μη ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας μπορούσε να οδηγήσει στο να συνεχίζεται η ζύμωση μετά την εμφιάλωση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκρήγνυνται τα μπουκάλια), και πρόσθεσε επίσης δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας στα κρασιά του: παχύτερα γυάλινα μπουκάλια που άντεχαν περισσότερο την πίεση και ένα σχοινί ασφαλείας, που βοηθούσε στο να κρατιούνται οι φελλοί στη θέση τους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η ονοματοδοσία των παιδιών με αποκλειστικά το επώνυμο του πατέρα αποτελεί διάκριση»


Απόφαση- σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα συνιστά διάκριση και παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή ενός παντρεμένου ζευγαριού (Αλεσάντρα Γκουζάν και Λουίτζι Φάτσο), η επιθυμία του οποίου το πρώτο του παιδί να πάρει το επώνυμο της μητέρας προσέκρουσε στην άρνηση της ιταλικής δικαιοσύνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι η υποχρεωτική ονοματοδοσία του παιδιού με το επώνυμο του πατέρα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις και συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999, όταν το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί (κορίτσι) και ο κ. Φάτσο ζήτησε να καταχωρηθεί το παιδί του στα ληξιαρχεία με το επώνυμο της μητέρας του.

Το αίτημα απορρίφθηκε και το παιδί καταχωρήθηκε στα μητρώα με το επώνυμο του πατέρα του αλλά το ζευγάρι άσκησε έφεση στην εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στην Ιταλική δικαιοσύνη, με την οποία να απαγορεύεται στην κόρη τους να φέρει το επώνυμο της μητέρας.

Παρά τις συνεχείς αρνήσεις των ιταλικών δικαστηρίων το ζευγάρι, ύστερα από έναν μακρύ δικαστικό αγώνα που κράτησε μέχρι το 2006, κατάφερε να υπάρξει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην οποία σημειωνόταν ότι το σύστημα που ίσχυε και προέβλεπε την υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα βασίζονταν σε μία πατριαρχική αντίληψη περί οικογένειας και εξουσίας του πατέρα, είχε τις ρίζες του στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και δεν ήταν πλέον συμβατό με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Την 14η Δεκεμβρίου 2012 και αφού το ζευγάρι είχε ζητήσει την παρέμβαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, ο νομάρχης του Μιλάνου εξουσιοδότησε εντέλει τους δύο συζύγους να αλλάξουν το επώνυμο του παιδιού τους.

Από την 13η Δεκεμβρίου 2006 ωστόσο το ζευγάρι είχε προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για παράβαση των διακρίσεων και για παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξανόμενη η απειλή από κυβερνοεπιθέσεις


Οι λειτουργίες ασφάλειας των πληροφοριών δεν ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των εταιρειών.

Το 93% των εταιρειών παγκοσμίως διατηρεί σταθερές ή αυξάνει τις επενδύσεις του στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου για την καταπολέμηση της συνεχώς αυξανόμενης απειλής από επιθέσεις, ενώ οι λειτουργίες ασφάλειας των πληροφοριών δεν ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του 83% των εταιρειών, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της EY.

Η 16η ετήσια έκθεση της ΕΥ, «Global Information Security Survey 2013- Under cyber-attack» καταγράφει το επίπεδο ενημέρωσης και δράσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο και διερευνά τις απόψεις περισσότερων από 1.900 ανώτερων στελεχών, παγκοσμίως. Τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά ποσά για να προστατευθούν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς ο αριθμός των παραβιάσεων ασφαλείας αυξάνεται. Το ερώτημα δεν είναι πλέον το αν, αλλά πότε μία εταιρεία θα αποτελέσει στόχο επίθεσης.

Το 31% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι ο αριθμός των περιστατικών ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5%, τους τελευταίους 12 μήνες. Πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση και το βάθος της απειλής που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα στο 70% των επιχειρήσεων η ασφάλεια των πληροφοριών πλέον να αποτελεί ευθύνη των στελεχών που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, επικεφαλής των υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων Πληροφορικής της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί ότι «σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών δεν μπορεί κανείς να μένει πίσω, καθώς το περιβάλλον των πληροφοριακών πόρων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και οι απειλές αυξάνονται. Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον και με δεδομένη τη στενότητα πόρων και προϋπολογισμού, οι υπεύθυνοι ασφάλειας πληροφοριών των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν το δύσκολο έργο να υλοποιήσουν όλους αυτούς τους μηχανισμούς ασφάλειας που θα εξασφαλίσουν την προστασία από επιθέσεις και κάθε είδους απειλές».

Τα τμήματα ασφάλειας πληροφοριών βρίσκονται υπό πίεση

Παρά το γεγονός ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες σχεδιάζουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους κατά 5% ή και περισσότερο στους επόμενους 12 μήνες, το 65% αναφέρει ανεπαρκείς τους προϋπολογισμούς για την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση, προκειμένου να ανταποκριθούν στα επίπεδα λειτουργίας που απαιτεί η επιχείρησή τους. Μεταξύ των επιχειρήσεων με έσοδα μέχρι 10 εκατ. δολάρια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 71%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των προϋπολογισμών για τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 14% καλύπτει τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Καθώς οι σημερινές τεχνολογίες παγιώνονται στο δίκτυο και την κουλτούρα ενός οργανισμού, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν επίγνωση του πώς οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις συσκευές τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στην προσωπική τους ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία οι ερωτηθέντες εντοπίζουν ως το χώρο όπου εξακολουθούν να αισθάνονται αβέβαιοι ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.

Τα τμήματα ασφάλειας πληροφοριών αντιμετωπίζουν έλλειψη ειδικών πόρων

Παρά το γεγονός ότι η ασφάλεια πληροφοριών επικεντρώνεται στις σωστές προτεραιότητες, σε πολλές περιπτώσεις, το τμήμα δεν διαθέτει τους ειδικούς πόρους ή τη στήριξη και την ευαισθητοποίηση της διοίκησης που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δημιουργώντας μία αγορά πωλητών, με το 50% των ερωτηθέντων να αναφέρει ως εμπόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ομοίως, ενώ, κατά την προηγούμενη έρευνα μόνο το 20% των συμμετεχόντων είχε αναφέρει την έλλειψη ευαισθητοποίησης ή στήριξης από τη διοίκηση ως θέμα, σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 31%.



Διαβάστε περισσότερα...

Χορεύοντας με λευκές φάλαινες


Το να δαμάσεις μία φάλαινα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Πόσω μάλλον το να χορέψεις μαζί της, όπως έκαναν εκπαιδευτές σε κινεζικό ενυδρείο.

Στις αρχές του νέου έτους, εκπαιδευτές και φάλαινες του ενυδρείου Harbin Pole, που βρίσκεται στη Βόρεια Κίνα, πρόσφεραν ένα εκπληκτικό θέαμα στους επισκέπτες.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ












Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε ξανά η τροπολογία για τα τσιγάρα


Κατατέθηκε ξανά, βελτιωμένη, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο, η τροπολογία με την οποία αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, ως ισοδύναμο οικονομικό μέτρο της κατάργησης της καταβολής 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων και κατά 7 λεπτά το ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά ένα ευρώ. Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φθάσουν στα 50,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Ειδικότερα, στην εισηγητική έκθεση εκτιμάται ότι «από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια 45 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών, κατά 50,7 εκατομμύρια περίπου ετησίως, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης των ετών 2012-2013».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ συνεχιστεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε μέτρια επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Θεσσαλονίκη


Τι δείχνει η ανακοίνωση του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου της συμπρωτεύουσας.

Σε μέτρια επίπεδα κινείται η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις τελευταίες μετρήσεις, που έγιναν περίπου στις 13.00, των σταθμών του δημοτικού δικτύου ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του κεντρικού δήμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10, ήταν 88 μg/ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό της Λαγκαδά, 28 στον σταθμό Επταπυργίου, 56 στην Τούμπα, 68 στο δημαρχείο, 80 στη Μαρτίου και 54 στην Εγνατία.

Εξάλλου, από τη 1 το ξημέρωμα μέχρι τις 11.00 σήμερα το πρωί, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χαρακτηρίζονται μέτρια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι μέγιστες ωριαίες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 καταγράφηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα κυρίως στο σταθμό της Λαγκαδά στο δυτικό τμήμα της συμπρωτεύουσας και στη συνέχεια κατέγραψαν πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέγιστες ωριαίες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν από τη 1 το ξημέρωμα μέχρι τις 11.00 σήμερα το πρωί, ήταν 232 μg/ ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό της Λαγκαδά, 127 στη Μαρτίου, 122 στην Εγνατία, 110 στο δημαρχείο, 83 στην Τούμπα και 67 στο Επταπύργιο.

Η μέση ημερήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ήταν 87 μg/ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό της Εγνατίας, 71 στη Μαρτίου, 147 στη Λαγκαδά, 64 στο Επταπύργιο, 58 στην Τούμπα και 73 στο δημαρχείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγκαλιά με… παγοκολόνες για την εύνοια της τύχης


Αρχαίο ιαπωνικό τελετουργικό για όσους αντέχουν το πολύ κρύο.

Το να αγκαλιάζει κανείς τεράστια κομμάτια πάγου, προκειμένου να έχει την εύνοια της τύχης με το μέρος του τη νέα χρονιά, ίσως να φαντάζει περίεργο σε όσους δε ζουν στην Ιαπωνία, όμως για τους άντρες αυτούς ίσως να αποτελεί μια… παρηγοριά ότι ο καινούριος χρόνος δε θα μπορούσε να είναι χειρότερος από τη στιγμή που… ενώνουν το κορμί τους με μια παγοκολόνα!

Εκατό περίπου άντρες συμμετείχαν το Σάββατο που μας πέρασε σε ένα αρχαίο τελετουργικό στο πλαίσιο του φεστιβάλ Kanchu Misogi. Πρόκειται για ένα χειμερινό τελετουργικό «καθαρισμού» του σώματος και της ψυχής, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι έρχονται πιο κοντά με τα μυστικιστικά πνεύματα τα οποία φέρνουν την επιτυχία.



Οι άντρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, φορώντας μόνο ένα μικρό κομμάτι ύφασμα, που καλύπτει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και ένα μαντήλι στο κεφάλι, προσεύχονται δυνατά ενώ βουτούν στο παγωμένο νερό μιας πισίνας στο ιερό Teppozu Inari Shinto.

Η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από 6 βαθμούς Κελσίου.



Το αρχαίο αυτό τελετουργικό γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, με τους συμμετέχοντες να κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό και σε άλλες περιπτώσεις να καλύπτουν το σώμα τους με χιόνι.

Το «Shinto» δεν είναι τόσο μια θρησκεία, όσο ένας τρόπος ζωής, και οι «πιστοί» του πραγματοποιούν αρκετά τελετουργικά, που στόχο έχουν να ευχαριστήσουν τα «kame», δηλαδή τα «πνεύματα».



Η συγκεκριμένη τελετή είναι αφιερωμένη στο «Inari», ένα από τα πιο σημαντικά «kame» που φέρνουν επιτυχία, ευημερία και γονιμότητα.



Παρότι υποφέρουν από το κρύο, αναφέρει ο αρθρογράφος, οι οπαδοί του Shinto πιστεύουν ότι τα πνεύματα θέλουν οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και είναι διατεθειμένα να τους βοηθήσουν να πετύχουν το σκοπό τους, αν τους συμπεριφέρονται σωστά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στη Μελβούρνη


Θα εγκαινιασθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στην εφημερίδα της Μελβούρνης The Age δημοσιεύεται το άρθρο σύμφωνα με το οποίο «στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, σε μία παγκόσμια πρωτιά και μετά από την υπογραφή συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας και μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, θα εγκαινιασθεί τον ερχόμενο Μάρτιο μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η έκθεση θα περιλαμβάνει ελληνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς από την αρχαιότητα έως τη Νεο-ελληνιστική Εποχή αλλά και εκθέματα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας άλλων περιόδων, σε μία κίνηση του Μουσείου να βγάλει «για πρώτη φορά εκθέσεις του εκτός Ελλάδας, με σκοπό, αφενός, την ανάπτυξη πολιτιστικών δεσμών με τη διασπορά και, αφετέρου, την προβολή του στο εξωτερικό».

Τονίζεται δε ότι, «εν μέσω οικονομικής κρίσης, σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές στις κρατικές αλλά και ιδιωτικές επιχορηγήσεις, σε σημείο που να τίθεται ακόμα και θέμα διακοπής της λειτουργίας του, πρόβλημα το οποίο όμως επιλύθηκε «χάρη στη συνεισφορά της διασποράς, των φίλων των τεχνών και την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά», αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Δεληβορριάς».

Καταληκτικά σημειώνεται ότι το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, «το οποίο δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη στην μνήμη της κόρης του Ναυσικάς, συνεργάζεται τακτικά και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού».



Διαβάστε περισσότερα...

Άσημος στην πατρίδα του, διάσημος στην Ιαπωνία


Ο Νεοϋορκέζος συγγραφέας που έκανε καριέρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο David Gordon, συγγραφέας στο επάγγελμα, ζούσε στη Νέα Υόρκη και προσπαθούσε να γίνει διάσημος στην πατρίδα του, πασχίζοντας να κάνει γνωστό το έργο του, όμως ο ανταγωνισμός στο Μεγάλο Μήλο ήταν σκληρός.

Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα φώτα του Μανχάταν, στην Ιαπωνία.

Ο νεαρός συγγραφέας είχε γράψει το 2010 ένα βιβλίο με τίτλο «The Serialist», το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και έκανε μέτριες πωλήσεις.

Στην Ιαπωνία όμως… έσπασε τα κοντέρ!

Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να διακρίνεται και σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στη χώρα.



Με άρθρο του στους New York Times ο Gordon εξήγησε με ποιο τρόπο κατάφερε να κερδίσει σε τρεις μεγάλους διαγωνισμούς λογοτεχνίας της Ιαπωνίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ κανείς, ειδικά ένας Αμερικανός, γράφει η Alexandra Klausner στη Daily Mail.

Εκτός από ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό, ο Gordon με το βιβλίο του κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό, όταν η ιστορία του μεταφέρθηκε και στις κινηματογραφικές οθόνες.



«Ξαφνικά άρχισε να με πολιορκεί ο Τύπος, να με τυφλώνουν τα φλας των φωτογράφων και να με κυνηγούν τηλεοπτικά συνεργεία. Σίγουρα όλα ήταν πιο συναρπαστικά και γεμάτα αίγλη, σε σχέση με όσα είχα καταφέρει στην Αμερική» είπε ο ίδιος.

Φυσικά, καταλήγει το δημοσίευμα, το δεύτερό του βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Ιαπωνία, ενώ δεν αναμένεται πριν από τον ερχόμενο Ιούλιο στις ΗΠΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα


Το σύνολο των επενδύσεων να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους.

Οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων θα είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα το 2014 σε πιο «ριψοκίνδυνες» αγορές, παρά την οικονομική κρίση, μια τάση που παρατηρήθηκε στην επενδυτική δραστηριότητα της Ελλάδας κατά το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Colliers International.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές είναι επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, με το 70% να σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Μια απόφαση περισσότερο επηρεασμένη από τα χαρακτηριστικά ακινήτων και τις αποδόσεις παρά από κρατικούς και πολιτικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως οι πιο φιλόδοξοι, καθώς αναμένεται σταθερή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της επενδυτικής δραστηριότητας ακίνητης περιουσίας το 2013 και 2014.

Με θετικές προοπτικές για τη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) το 2014, το 61% των ερωτηθέντων επενδυτών της περιφέρειας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους στην αγορά ακινήτων. Ευκαιρίες εμφανίζονται κυρίως σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, με ακίνητη περιουσία που απαιτεί κεφαλαιακή δαπάνη και επανατοποθέτηση, παρά τη πρόσφατη πολιτική και οικονομική αναταραχή. Περίπου το 87% των ερωτηθέντων στη ζώνη ΕΜΕΑ συμφώνησαν ότι «υπάρχει κατάλληλο επενδυτικό προϊόν στη διεθνή αγορά, αλλά γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να εντοπιστεί».

Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παραμένει το πιο σημαντικό κριτήριο επένδυσης για τους ερωτηθέντες στη ζώνη ΕΜΕΑ (4.0 σε μια κλίμακα από 0 έως 5), με την οικονομική ανάπτυξη να ακολουθεί (3.9).

Ο κρατικός ρίσκος (3.8) κατείχε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ασία πρώτη (4.0). Ο αντίκτυπος της υφιστάμενης οικονομικής ύφεσης σε πριμ κινδύνου παραμένει σε σημαντικά επίπεδα σε κύριες και περιφερειακές αγορές της Ευρώπης, παρά τη πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομικής και πολιτικής διάθεσης.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για ανάληψη ρίσκου, οι ερωτηθέντες στη πλειονότητα τους προτιμούν να επενδύσουν σε τοπικές αγορές. Μόνο ένα 10% δείχνει ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Οι ερωτηθέντες από τις τρεις περιφέρειας της ζώνης ΕΜΕΑ (Δυτική Ευρώπη, Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική) παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου πηγάζει από τις τοπικές αγορές τους.

Σε περίπτωση που στρέφονται προς το εξωτερικό, οι επενδυτές από τη Δυτική Ευρώπη επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι από την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι επενδυτές από Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική σε Ασία.

Για όλους τους επενδυτές, η Γερμανία αποτελεί τη προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να ακολουθεί. Οι επενδυτές που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις αγορές, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας την τοπική συμπεριφορά των κεφαλαιακών ροών.

Αυξημένο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητη περιουσία, καθώς και η προδιάθεση τους για ανάληψη ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική τους δραστηριότητα κατά το 2013, με το σύνολο των επενδύσεων να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Τα έργα των αποκρατικοποιήσεων κατείχαν πρώτη θέση στη δραστηριότητα που σημειώθηκε, με τους τομείς της φιλοξενίας και την αγορά γραφείων να ακολουθούν.

«Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα το 2013, ενώ και οι τοπικοί επενδυτές εστίασαν επίσης περισσότερο στην εγχώρια αγορά», σχολίασε η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Hellas.

«Τα χαρακτηριστικά ακινήτων παρέμεινε το πιο σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, που σε συνδυασμό με τις προσαρμογές των τιμών, οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, έκαναν την χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, το 2014 θα αποτελέσει χρονιά μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, παρόμοια με τα επίπεδα που σημείωσε η Ιταλία και η Ισπανία το 2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα από επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ προς την Ελλάδα, αναφέρει η έρευνα.



Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο ποιητής Θανάσης Βενέτης


Ο ποιητής Θανάσης Βενέτης έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία, σε ηλικία 78 ετών.

Γεννημένος το 1936 στο Δομοκό Φθιώτιδας, ο Θανάσης Βενέτης μεγάλωσε στη Λαμία. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και του Παντείου Πανεπιστημίου ασχολήθηκε με την ποίηση και τη λογοτεχνική κριτική. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Με φτιαγμένα ζάρια» (1976). Ακολούθησαν: «Παρίσταται» (1981), «Αραχναία νήματα» (1984), «Τα προσωπεία» (1985), «Κυρίως με φως» (1989), «Φωτεινός πίνακας» (1989), «Σύνεργα απατεώνος» (1993), «VOL 43%» (1994), «Ωσεί παρών» (1997), «Αναψηλάφηση μέλλοντος» (2001). Η ποιητική παραγωγή του συγκεντρώθηκε στη συλλογή «Τα προσφιλή, 1976-2001» (2003).Τελευταία συλλογή του ήταν τα ποιήματα «Στην ενέδρα του θαύματος» (2008).



Ποίησή του έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά η Λέξη, Νέα Εστία, Γράμματα και Τέχνες, Ελίτροχος, Εμβόλιμο, Νέα Πορεία, Πόρφυρας κ.ά.. Πολλά ποιήματά του, επίσης, έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.

Το 1984, ο Θανάσης Βενέτης τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για την ποιητική συλλογή «Αραχναία Νήματα».

Το τελευταίο αντίο στον Θανάση Βενέτη, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί αύριο, Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στις 12.30 μ.μ. στο Α’ νεκροταφείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκε ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων


Σε... μεγάλη ζήτηση το ευρώ από τους παραχαράκτες.
Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 11,4% σε σύγκριση το πρώτο εξάμηνο, στα 353.000, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ από τα τέλη του 2010, παρόλο που το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει χαμηλό σε σχέση με χαρτονομίσματα τα αξίας 15 δισεκατομμυρίων που κυκλοφορούν σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε σήμερα ένα νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, το οποίο εκτιμά ότι θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο των παραχαρακτών.

Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ παραμένουν τα «αγαπημένα» των παραχαρακτών. αποτελούν τα δυο τρίτα των πλαστών χαρτονομισμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνα» σε 65χρονο που λάμβανε παράνομα σύνταξη


Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε με σημερινή απόφαση του, το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, σε έναν 65χρονο συνδικαιούχο λογαριασμού σύνταξης του ΙΚΑ, ο οποίος εισέπραττε τη σύνταξη της μητέρας του, η οποία όμως είχε πεθάνει το 2008.

Για 3 χρόνια ο γιος εισέπραττε κανονικά τη σύνταξη, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με το ποσό των 27.000 ευρώ. Το Ίδρυμα είχε κινήσει κανονικά όλες τις ενέργειες και είχε καταφέρει να πάρει πίσω το ποσό των 12.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα κινήθηκε δικαστικά, στέλνοντας την υπόθεση στο ακροατήριο.

Πρωτόδικα ο 65χρονος είχε καταδικαστεί σε 8μηνη φυλάκιση, ποινή που επαναβεβαιώθηκε σήμερα και σε δεύτερο βαθμό, ενώ το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη τελεσίδικη απόφαση σε επίπεδο Κρήτης που καταδικάζει συνδικαιούχο λογαριασμού του ΙΚΑ, που παράνομα εισέπραττε χρήματα χωρίς να το δικαιούται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεοχάρης: "Άτυπη συμφωνία" φορολογούμενων με την εφορία


«Άτυπη συμφωνία» με την εφορία μπορούν να συνάπτουν όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν αντικειμενικά να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ούτε τα ουσιαστικά δεδομένα για να μπορέσουν να μπουν σε ρύθμιση, δηλαδή δεν μπορούν να αντέξουν το ποσό της δόσης, αλλά ούτε τα τυπικά δεδομένα, δηλαδή για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση παρόλο που μπορούν να πληρώσουν τη δόση, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια άτυπη συμφωνία, να δηλώσουν τι περίπου μπορούν να πληρώσουν -φυσικά κάποιο ποσό που να έχει κάποια αξία, με την έννοια να μειώνει την οφειλή τους» τονίζει ο κ. Θεοχάρης.

«Σε αυτή την περίπτωση» προσθέτει «λαμβάνουμε υπόψη τη θετική πρόθεση του φορολογουμένου να μειώσει το χρέος του. Απλώς ζητάμε να ενημερώνει και την εφορία ώστε να είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει και να δείχνει έτσι ότι έχει την πρόθεση να καταβάλει τις οφειλές του».

Ερωτηθείς πάντως αν ο φορολογούμενος που δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων, μπορεί και να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε:

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε αυτό το πράγμα υπόψη, αλλά δεν υπάρχει βέβαια καμιά νομική εξασφάλιση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις. Ιδιαίτερα όμως θα το κάνουμε αυτό αν δούμε ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα, έχουν πηγές, αλλά απλώς δεν καταβάλουν τις οφειλές τους όχι γιατί πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, αλλά γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό βέβαια δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εφορία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την Ελληνική Προεδρία


«Σημαντική ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα».

Τις προτάσεις που έκανε προς το υπουργείο Εξωτερικών ο Συνήγορος του Πολίτη, για την ελληνική Προεδρία, η οποία αποτελεί, όπως αναφέρει, μία σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα του πολίτη στον ευρωπαϊκό χώρο και ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ανεξάρτητη Αρχή.

Ειδικά σε μία περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης που διαπερνά τις διοικητικές δομές των κρατών, προσθέτει η Αρχή, το ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και του κράτους δικαίου ως κεκτημένου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί, ότι στην παρούσα συγκυρία τομείς προτεραιότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ζητήματα ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, περιβαλλοντικής προστασίας, ισότητας φύλων, καταπολέμησης διακρίσεων, προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, προώθησης δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Η ανεξάρτητη Αρχή πρότεινε από τον Σεπτέμβριο του 2013 στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της σύνταξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας, επιγραμματικά, τα εξής θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ή να αναδειχθούν:

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση να παύσουν να στερούνται αναγκαία φορολογικά έσοδα, καθώς και στην ελλιπή συνεργασία των ελληνικών φορολογικών αρχών με εκείνες των λοιπών κρατών-μελών αναφορικά με την έκδοση βεβαιώσεων φορολογικής κατοικίας.

Την προώθηση πολιτικών ένταξης των μεταναστών, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, που ευνοεί φαινόμενα μισαλλοδοξίας, τα προβλήματα παράτυπης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση μικτών μεταναστευτικών ροών σε μεγάλη κλίμακα κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των αιτούντων άσυλο ή ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την έξαρση της ρατσιστικής βίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στις προτεραιότητες προτείνεται η συζήτηση προώθησης μέτρων με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και της φροντίδας των παιδιών, τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του παιδιού, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και την προώθηση της καταπολέμησης των διακρίσεων στο ελληνικό δημόσιο και την ένταξη ευπαθών ομάδων όπως οι Ρομά.

Επίσης, την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία (2014-2020), με στόχο την υιοθέτηση σύγχρονων και βιώσιμων συστημάτων υγείας εκ μέρους των κρατών - μελών και την ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης, η οποία αποσκοπεί στην ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η προώθηση δράσεων - μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία με την προώθηση της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, την καταπολέμηση της ελλιπούς φοίτησης και της σχολικής διαρροής, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας που αυξανόμενα προκύπτουν από τις παρούσες κοινωνικό- οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 50 πράγματα που άλλαξαν στην Ελλάδα


Καταγραφή με τη ματιά της «Welt am Sonntag».

«Η Ελλάδα αναγεννάται από τις στάχτες της», είναι ο τίτλος ολοσέλιδης ανταπόκρισης της «Welt am Sonntag» από την Αθήνα, στην οποία περιγράφεται η «τεράστια πρόοδος» που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς. «Οι Έλληνες αναμορφώνουν τη χώρα τους εκ βάθρων και σημειώνουν τεράστια πρόοδο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει στην αρχή της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους του, συγκεκριμένα περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την δανειακή βοήθεια της Ελλάδας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα οποία, όπως διευκρινίζεται, η Αθήνα θεωρεί ότι δικαιούται, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται η δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι «είμαστε καλύτεροι από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα» και εκτιμάται ότι με αυτό το επιχείρημα η ελληνική κυβέρνηση θα «διαπληκτισθεί» με τους ελεγκτές, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα. «Ένα είναι σίγουρο- κάτι έχει γίνει στην Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα και επιχειρεί έναν απολογισμό σε 50 επιμέρους σημεία:

1. Αποδείξεις: Ο Έλληνας δεν φεύγει πια από κανένα κατάστημα χωρίς απόδειξη και όλα τα καταστήματα διαθέτουν πλέον ταμειακές μηχανές. Ένας γρήγορος καφές για ένα ευρώ; Ένα μπουκαλάκι νερό; Μια εφημερίδα από το περίπτερο; Η καθημερινότητα στην Ελλάδα είναι πλούσια σε αποδείξεις.

2. Φόροι. Ο Χάρης Θεοχάρης, Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι το 2013 για πρώτη φορά εισπράχθηκαν περισσότεροι φόροι από αυτούς που είχαν υπολογισθεί.

3. Φακελάκι. Οι διευθυντές των εφοριών πρέπει κάθε δύο χρόνια να αλλάζουν θέση.

4. Καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Προκειμένου να πληρωθεί ο στόχος για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, όπως ζητά η τρόικα, η κυβέρνηση απέστειλε σε κάθε δημόσιο υπάλληλο ερωτηματολόγιο ώστε να καταγραφεί από κάθε αποδέκτη το ακριβές προφίλ της θέσης εργασίας του και τα προσόντα του.

5. Απολύσεις. Όποιος πληρωνόταν στον δημόσιο τομέα και δεν εμφανιζόταν, τώρα απολύεται χωρίς διακρίσεις.

6. Απολύσεις ΙΙ. Το ελληνικό κράτος απασχολούσε 950.000 ανθρώπους το 2009, το 2012 ήταν 750.000 και έως το 2016 πρέπει να είναι 660.000.

7. Αναμόρφωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός αρμόδιος για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, θεωρεί τον περιορισμό και την αναμόρφωση σε μία σύγχρονη διοίκηση ως το μεγάλο καθήκον του.

8. Λιτότητα. 50 εκ. ευρώ διατίθενται για την εξάμηνη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ποσό χαμηλότερο από αυτό που είχε διατεθεί για προηγούμενες Προεδρίες.

9. Χορηγοί. Οι λιμουζίνες για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας χορηγούνται από την Audi.

10. Μεσαία κατηγορία. Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα περιμένει μετά τις συναντήσεις του ένα VW Passat.

11. Ανάγκη ανακαίνισης. Αναφερόμενος στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, ο συντάκτης επιχειρεί να καταδείξει ότι δεν δαπανώνται κονδύλια για ανακαινίσεις υπουργικών γραφείων, τακτική που εναρμονίζεται με την προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση κονδυλίων.

12. Παλιό κτίριο. Σε αντίθεση με παλαιότερες Προεδρίες, τώρα όλα τα επίσημα Συμβούλια των υπουργών θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

13. Επισκέπτες. Δεκαεπτά εκατομμύρια τουρίστες κατέγραψε η Ελλάδα το περασμένο έτος, ένα ρεκόρ για τον τομέα του τουρισμού.

14. Γερμανοί «οπαδοί». Η αλλαγή επετεύχθη - 10% περισσότεροι Γερμανοί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι γερμανοί παραθεριστές αφήνουν την Ελλάδα με το αίσθημα ότι ήταν σε έναν ασφαλή τόπο με φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους», λέει η υπουργός Τουρισμού.

15. Φιλοξενία. Στους κανόνες της φιλοξενίας συγκαταλέγεται και το να μην εξαπατάς τον επισκέπτη. Κανένας οδηγός ταξί δεν προσπαθεί πλέον να σοφιστεί παράλογες προσαυξήσεις ή να κάνει άνευ λόγου διαδρομές.

16. Κάπνισμα. Τα αποσμητικά χώρου μοιάζουν απαραίτητα όπου υπάρχει καπνός και στην Ελλάδα καπνίζουν πολύ. Τα στριφτά τσιγάρα μοιάζει να προτιμώνται, βρίσκονται σε πολλά τραπέζια και είναι σε μπροστινή θέση για να τα παίρνει εύκολα κανείς από τα κιόσκια.

17. Έλληνες. Στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο εκτίθεται ένα ναυάγιο, το οποίο συνέβη στο Αιγαίο κάποια στιγμή μεταξύ του 70 π.Χ και του 50 π.Χ, το οποίο ήταν παραφορτωμένο με αντικείμενα τέχνης τα οποία ήδη τότε θεωρούνταν αντίκες.

18. Αγοραστική δύναμη. Η απόδοση της οικονομίας βρίσκεται κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, οι συνθήκες ζωής πολλών Ελλήνων έγιναν δραματικά δυσμενέστερες. Τόσο πολύ όσο ποτέ και πουθενά, λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τονίζει ακόμα ότι «δεν θα θέλαμε κανένα νέο όρο λιτότητας» μετά το τέλος του τρέχοντος, δεύτερου προγράμματος.

19. Λιτότητα. Η Ελλάδα εφάρμοσε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους που αγγίζει το 30% του ΑΕΠ.

20. Μπαρ. Τα στέκια στην Πλάκα είναι γεμάτα όπως παλαιότερα. «Αλλά οι άνθρωποι κρατάνε ένα ποτό μία ώρα», λέει ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας.

21. Μίνι-ανάπτυξη. Η Ελλάδα αναμένει για το 2014 ανάπτυξη 0,6%. «Η ανάκαμψη ξεκίνησε», λέει μέλος της κυβέρνησης και εννοεί: «τουλάχιστον δεν πάει πιο κάτω».

22. Αγώνας. Φτάνει με τις υπερβολικές απαιτήσεις, θεωρεί η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά έχει σκληρές διενέξεις με την Τρόικα, η οποία αναμένεται τώρα να επιστρέψει στην Αθήνα.

23. Εκλογικός αγώνας. Το Μάιο διενεργούνται οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Το Πασόκ, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευ. Βενιζέλος, από το 44% στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

24. Αλληλεγγύη. Και έτσι εύχεται η κυβέρνηση υποχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, χαμηλότερα επιτόκια ή μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα κατά το μεγαλύτερο μέρος καταβληθέντα δάνεια των συνολικά 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία ελάφρυνση του χρέους λοιπόν, η οποία δεν κατονομάζεται. Αυτό θα αποφασιστεί πριν από τις επικίνδυνες εκλογές του Μαΐου.

25. Κενό. Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας υπολογίζει ένα χρηματοδοτικό κενό έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του 2015.

26. Πρόσβαση στην αγορά. «Προετοιμαζόμαστε για μια τουλάχιστον περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές τον Ιανουάριο του 2014», λέει ο κ. Στουρνάρας. Οι Έλληνες θέλουν να προσπαθήσουν να δανειστούν χρήματα από τις αγορές. «Οι αγορές θα εκτιμήσουν περισσότερο το δρόμο μέσω των μειωμένων επιτοκίων και της μακρύτερης περιόδου αποπληρωμής, υποστηρίζει ο υπουργός.

27. Παγκόσμιος πρωταθλητής στο πλεόνασμα. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μείωσε τόσο γρήγορα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, λέει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Το 2008 ήταν στο 15% και το 2013 υπολογίζει η Ελλάδα σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 0,9%.

28. Αντιμετώπιση των αιτιών. Οι Έλληνες καταναλώνουν, αλλά όχι πλέον πάνω από τις δυνάμεις τους. «Εξαλείψαμε πλήρως την αιτία της κρίσης», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

29. Εξαγωγές. Στην κρίση οι εισαγωγές μειώθηκαν δραστικά. Η κυβέρνηση βλέπει αυτή την τάση τώρα να διακόπτεται σταδιακά και ταυτοχρόνως σημειώνεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Παρά το χαμηλό επίπεδο, αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι η ελληνική οικονομία ήταν για δεκαετίες προσανατολισμένη μόνο στην εσωτερική αγορά.

30. Κρατικό έλλειμμα. Εάν κανείς δεν συνυπολογίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα αναμένει για πρώτη φορά ένα μικρό πλεόνασμα στο προϋπολογισμό της τάξης του 1,2%. Η επίτευξη πλεονάσματος ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι εταίροι τον Νοέμβριο του 2012 για την προοπτική περαιτέρω βοήθειας.

31. Τρόικα. Ωστόσο την δεύτερη προϋπόθεση οι Έλληνες δεν την ακούνε με ευχαρίστηση. «Εκπλήρωση όλων των όρων» από το πακέτο βοήθειας.

32. Ευεργεσίες. Το απρόσμενο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει τώρα να διατεθεί προς όφελος των Ελλήνων. Το 70% θα διατεθεί για το κοινωνικό σύστημα, το 30% θα αποταμιευτεί. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή και η τρόικα είναι σύμφωνη.

33. Ευελιξία. Ο συντάκτης αναφέρεται στην αρχική πρόθεση να επιβληθεί η καταβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο, κάτι που τελικά ελήφθη η απόφαση να μην εφαρμοσθεί και τα χρήματα θα βρεθούν από την αύξηση στο φόρο για τον καπνό.

34. Εμβάσματα. Η Αθήνα το 2010 δεν μπόρεσε να πληρώσει λογαριασμούς που υπερέβαιναν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ . «Επτά δισεκατομμύρια έχουν στο μεταξύ καταβληθεί», λέγεται σε κυβερνητικούς κύκλους.

35. Την τελευταία στιγμή: H Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014 και ακόμα στα τέλη του 2013 παρέμεναν σημαντικά ζητήματα ανοικτά: «Είναι ο ελληνικός τρόπος, αργούμε πάντα. Αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα», δηλώνει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

36. Κουπόνι αναμονής: Η κυβέρνηση υπόσχεται «μία στάση» για την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης σε μία μέρα.

37. Επιβράβευση: Άδεια παραμονής διάρκειας 5 ετών σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

38. Ιδιωτικοποιήσεις: Η Ελλάδα εισέπραξε μέσω ιδιωτικοποιήσεων 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομολογουμένως αναμένονταν περισσότερα έσοδα.

39. Κτηματολόγιο: Προτού κανείς πουλήσει, πρέπει να γνωρίζει τι του ανήκει. Στην Ελλάδα, όπως επίσης και στη Γαλλία, δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Υπό τις οδηγίες Ολλανδών δημιουργείται ένα σύστημα καταγραφής σε κτηματολόγιο.

40. Λόμπυ: Δεν ισχύει πλέον η παρουσία δικηγόρου και από τους δύο συμβαλλόμενους σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της παρουσίας δικηγόρων ήταν λογική, αλλά οι αντιδράσεις από ομάδες οργανωμένων συμφερόντων τεράστιες.

41. Έπαινος: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φ.Β. Σταϊνμάγερ επαίνεσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας. «Η δουλειά που γίνεται εδώ δεν είναι μόνο δουλειά για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Για αυτό το λόγο τους ενθάρρυνα».

42. Διαμαρτυρίες: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας κοιτάζει έξω από το παράθυρο του γραφείου του στην Πλατεία Συντάγματος και διαπιστώνει: «Όσο καλύτερα τα σημάδια, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πορεία θα είναι λιγότερο επώδυνη». Και έτσι λιγότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

43. Συντονισμένη δράση: Το ελληνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια μέσω επισφαλών δανείων. Η Εισαγγελία υποθέτει απιστία και διαφθορά και έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για στελέχη και επιχειρηματίες. Τυχαίο ή όχι: πολλές συλλήψεις έγιναν ακριβώς κατά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας.

44. Εκκλησιαζόμενοι: Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διαπιστώνει ότι περισσότερος κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. «Είτε πιστεύουν είτε όχι, οι εκκλησιαζόμενοι αυξάνονται. Αναζητούν υλική και πνευματική βοήθεια».

45. Κατανάλωση: Ο πατήρ Μάξιμος λυπάται για τους ανθρώπους, αλλά ούτε ο καταναλωτισμός των ετών που ζούσαν με δανεικά του άρεσε. «Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες έχασαν για πολύ καιρό την ταυτότητά τους».

46. Μαθητεία: όποιος ήθελε να γίνει κάτι και να αποκτήσει αξία έπρεπε να σπουδάσει. Τώρα υπάρχει το σύστημα της δυϊκής εκπαίδευσης κατά το γερμανικό πρότυπο.

47. Πολιτισμός: «Δώδεκα εκατομμύρια επισκέπτες είδαν τα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους» δηλώνει ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος . «Σας υπόσχομαι ότι θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

48. Μουσείο: Το κρατικό Μουσείο της Ακρόπολης έχει προσελκύσει ήδη έξι εκατομμύρια επισκέπτες από την έναρξη λειτουργίας του το 2009 και ο διευθυντής του κ. Παντερμαλής δηλώνει ότι δεν χρειάζεται επιχορήγηση ούτε ενός ευρώ.

49. Παροχή υπηρεσιών: Ο καθηγητής Παντερμαλής βλέπει το μουσείο σαν χώρο διδασκαλίας: «Οι υπάλληλοι μαθαίνουν εδώ ότι πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες επιπέδου ώστε να μπορούμε να ζούμε από τα έσοδά μας».

50. Απαίτηση: Η μισή ζωφόρος του Παρθενώνα «απήχθη», δηλώνει ο κ. Παντερμαλής και βρίσκεται στο Λονδίνο. Επιθυμεί την επιστροφή της. «Ανήκει στην ανθρωπότητα, ανήκει στην Αθήνα».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο


Δεν κατατίθεται σήμερα στη Βουλή μετά από απόφαση του Α. Γεωργιάδη.

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω εμφανίζονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά τη γενική του συνέλευση συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη και του κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την υγεία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ίδιοι ζήτησαν αλλαγές, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας τους είπε ότι δεν θα καταθέσει σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό. Μετά τη συνάντησή του με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο Α . Γεωργιάδης δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, έχει βγει στη δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή. Έχουμε αποφασίσει να το πάμε στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, όχι σήμερα, σε κανα-δυo μέρες δηλαδή, για να δώσουμε το χρόνο και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να το επεξεργαστούν λίγο περισσότερο. Όπως είπαμε από την πρώτη μέρα -όταν καλούσαμε τους γιατρούς να μην κάνουν αυτή την πολυήμερη απεργία- η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει στο μεγαλύτερο δυνατό κλίμα συναινέσεως, γιατί είναι για το καλό του Έλληνα ασθενή. Και αν το δούμε όλοι ήρεμα και πολιτισμένα, θα διαπιστώσουμε ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωποι με απώλεια εξαμήνου στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας


«Το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο» δηλώνει ο πρόεδρος.

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας απέστειλε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας μέσα από την οποία παρουσιάζει τις τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των τμημάτων να μην έχουν διδαχθεί οι φοιτητές όλα τα μαθήματα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τα τμήματα Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας όπου το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε μόλις 2 άτομα.

Μάλιστα στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ αναφέρει ότι «το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο. Θεωρούμε όμως ότι και το εαρινό εξάμηνο 2014 κινδυνεύει αν συνεχιστεί αυτή η κωλυσιεργία στην πρόσληψη ικανού αριθμού Ε.Π, αφού στις υπάρχουσες ελλείψεις Ε.Π το 2014 προστίθενται οι αποχωρήσεις Ε.Π, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013».

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου κ. Γούλα...

«Με μια σειρά εγγράφων αλλά και προσωπικών επαφών, από τον Ιούνιο του 2013, πριν δηλαδή ξεκινήσει το σπουδαστικό έτος 2013-14, είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος -κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού (μονίμων και εκτάκτων)- δεδομένου και του γεγονότος ότι διατηρήθηκαν με ευθύνη του υπουργείου δύο τμήματα (Πολιτικών Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας), στα οποία συνολικά υπηρετούν μόνο δυο μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Επιπλέον ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου η επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη έκτακτου επιστημονικού προσωπικού επιπλέον των 10 θέσεων που αρχικά κατανεμήθηκαν με την αριθμ. Φ11/141084/Ε5/2013 απόφαση ΥΠΑΙΠΘ καθώς επίσης και πανεπιστημιακών υποτρόφων, επειδή το ΤΕΙ Θεσσαλίας διέθετε μεταφερόμενο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο μπορούσε με την έγκριση του υπουργείου να χρησιμοποιηθεί.

Με την ψήφιση του Ν.4186 και τη ρύθμιση της χρήσης του Ταμειακού Υπόλοιπου με το άρθρο 39 παρ.10 είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι πλέον είχε λυθεί το βασικό πρόβλημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όμως από τις 4/10/2013 (έγγραφο 6063) ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για την έγκριση της πρόσληψης, αρχικά υποτρόφων και μετά το Φ11/141084/Ε5/8-10-2013 έγγραφο του υπουργείου επιπλέον 50 ατόμων σε θέση επιστημονικού προσωπικού και 37 υποτρόφων, εφόσον για οποιαδήποτε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού απαιτείται η έγκριση της τριμελούς επιτροπής που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ33/06.

Στα υποβληθέντα αιτήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είχε τονιστεί ότι το χειμερινό εξάμηνο ξεκίνησε στις 7/10/2013 με διδασκαλία μαθημάτων μόνο με το υπάρχον μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και αυτό που υπάρχει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλά μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί και ειδικά στα τμήματα Πολιτικών Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει εθελοντικά τη διδασκαλία μαθημάτων στο διπλάσιο των υποχρεωτικών ωρών τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η έγκριση για την πρόσληψη υποτρόφων και έκτακτου Ε.Π, όπως έχει προταθεί από το υπουργείο Παιδείας ενώ απομένουν δυο εβδομάδες για τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου.

Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναρωτιέται κανείς αν τελικά υπάρχει η διάθεση επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή απλά γίνονται κάποιες κινήσεις για να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι το υπουργείο προσπαθεί.

Το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο. Θεωρούμε όμως ότι και το εαρινό εξάμηνο 2014 κινδυνεύει αν συνεχιστεί αυτή η κωλυσιεργία στην πρόσληψη ικανού αριθμού Ε.Π, αφού στις υπάρχουσες ελλείψεις Ε.Π το 2014 προστίθενται οι αποχωρήσεις Ε.Π, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Με τις συνθήκες αυτές τα Ιδρύματα ουσιαστικά δεν επιτελούν το έργο , για το οποίο έχουν ιδρυθεί προσδιοριζόμενο στο άρθρο 4 αποστολή ΑΕΙ παρ.2β Ν.4009/2011…"τα ΤΕΙ δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση".

Μπορεί κανείς την περίοδο αυτή να αντιπαρέλθει τα περί «υψηλής εκπαίδευσης», δεν μπορεί όμως να αγνοήσει την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και των οικογενειών τους, οι οποίοι βλέπουν να φεύγουν άπραγα τα εξάμηνα και να αυξάνεται το κόστος σπουδών τους σε περίοδο που η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών δεν μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει στις βασικές της ανάγκες.

Θεωρούμε ότι το θέμα της πρόσληψης του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει οριστικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2014, για να μπορέσει το Ίδρυμα να προγραμματίσει την εκπαιδευτική του λειτουργία για το εαρινό εξάμηνο καλύπτοντας, όπου είναι εφικτό και διδασκαλία μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκε στο χειμερινό εξάμηνο 2013-14, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που προφανώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως και να καλύψει το χαμένο χρόνο για πολλούς σπουδαστές.

Παρακαλούμε για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών που πλέον είναι αποκλειστική ευθύνη δική σας, για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση αναστολής της λειτουργίας των τμημάτων του ιδρύματος».



Διαβάστε περισσότερα...