Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Απρόσμενο νομικό όπλο κατά των Bitcoins

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νόμος του 1862 μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στο διαβόητο ηλεκτρονικό νόμισμα!

Την ώρα που το Bitcoin έγινε πέρυσι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους ολοκλήρωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και πυροδότησε μπόλικο μελάνι για τα έργα και τις ημέρες του, ένα νομικό τερτίπι του αμερικανικού συστήματος μπορεί να το βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Και εξηγούμαστε: η τροποποίηση Stamp Payments Act του 1862(!) απαγορεύει στους αμερικανούς πολίτες να κάνουν χρήση νομισμάτων, τραπεζογραμματίων και επιταγών με αξία μικρότερη του ενός δολαρίου.

Κι εδώ ακριβώς κρύβεται το «τυράκι» του νομοθέτη, μιας και το Bitcoin είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα κατακερματισμένο σε μικροσκοπικές αξίες, θεωρητικά μικρότερες του 1 δολαρίου! Εμπίπτει λοιπόν στην κατηγορία του νόμου που μετρά όχι λιγότερα από 152 χρόνια ζωής και είχε γεννηθεί στις σκοτεινές μέρες του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Κι αυτό προέρχεται από το στόμα της Ερευνητικής Επιτροπής του Κογκρέσου, με την αντίστοιχη έκθεση να αποτελεί κατάληξη των ερευνών που κράτησαν δύο χρόνια και αφορούσαν στη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης του Bitcoin αλλά και τον δραστικό περιορισμό του.



Όλα πλέον είναι στο χέρι της αμερικανικής κυβέρνησης και εξαρτώνται από τη βούλησή της να δώσει τέλος στο «περιθωριακό» ψηφιακό συνάλλαγμα: «Πολλά εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση θελήσει να κινηθεί κατά του Bitcoin», δηλώνει ο Darrell Duffie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, για να σημειώσει με νόημα: «Αν αυτό είναι το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να ελεγχθεί η χρήση του Bitcoin, δεν είμαι και τόσο σίγουρος».

Η στρατηγική αναδίπλωση του νομοθετικού σώματος θέτει βέβαια πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Bitcoin ως τρόπο συναλλαγής και το θέμα της απαγόρευσής του μόνο εύκολο δεν είναι.



Όσο για το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Bitcoin Foundation, που ηγείται της διακίνησης και υπεράσπισης του ηλεκτρονικού νομίσματος, παραμένει ατάραχο: «Κάποιος αμερικανός εισαγγελέας θέλει να κάνει όνομα και φέρνει το θέμα στη δημοσιότητα. Το Bitcoin Foundation είναι πανέτοιμο να υπερασπιστεί την υπόθεση σθεναρά».

Είναι σίγουρο ότι θα δούμε και άλλα επεισόδια στην ιστορία του Bitcoin και είναι σαφώς τρομακτικό ένας νόμος του 19ου αιώνα να μπορεί να επηρεάσει τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συναλλαγές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.