Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Σκολίωση: πότε πρέπει να γίνει εγχείρηση


Τί είναι η σκολίωση;
Η σκολίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη γέρνει ασυνήθιστα από τη μια πλευρά, αντί να είναι ευθεία. Η σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να συστρέφεται.
Η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια 10-16 ετών. Στο γενικό πληθυσμό, 1 στα 100 άτομα έχουν κάποιο είδος σκολίωσης.

Η χειρουργική επέμβαση για τη σκολίωση γίνεται μόνο για να διορθωθεί μια σοβαρή κλίση της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότερες περιπτώσεις της σκολίωσης δεν είναι σοβαρές και δεν απαιτούν χειτουργική επέμβαση. Εξετάστε τα εξής κατά τη λήψη της απόφασής σας για το αν εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση:

Εάν η σπονδυλική στήλη έχει καμπύλη μικρότερη από 25 μοίρες, πρέπει να ελέγχεις την εξέλιξή της κάθε 4 έως 6 μήνες. Στην περίπτωση αυτή η εγχείρηση δεν απαιτείται.
Εάν η σπονδυλική στήλη έχει καμπύλη μεταξύ 25 και 40 μοιρών, οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν τη χρήση κηδεμόνα σε παιδιά για να μην χειροτερέψει η καμπύλη, αλλά όχι για να την διορθώσει.
Εάν το παιδί σας έχει καμπύλη μεγαλύτερη από 40 μοίρες, θα χρειαστεί να επιλέξετε τη χειρουργική επέμβαση.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Εφιαλτική αναμονή...


Και ενώ έχουμε τις νέες «διαταγές» της τρόικα, ενώ η «επικαιρότητα» είναι γεμάτη με «καυτά» θέματα όπως οι δημοσκοπήσεις, οι διακοπές των επωνύμων, τα ξέκολα (με το συμπαθειο) μαγιό των τηλεπερσόνων, και άλλα πολλά συνταρακτικά νέα που συγκλονίζουν την καθημερινότητα της χώρας, στο παρασκήνιο έχουμε και κάποια άλλα, λιγότερο σημαντικά γεγονότα.

Και δεν τα χαρακτηρίζω εγώ έτσι, αλλά οι «αρχισυντάκτες» των ειδήσεων οι οποίοι «φροντίζουν» για την ενημέρωση μας.

Ένα λοιπόν «ασήμαντο» γεγονότος με το οποίο ούτε που κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν τα μεγάλα ΜΜΕ είναι αυτό μωρέ, το παλιό των ΚΕ.Π.Α, των επιτροπών αναπηρίας και, των ΧΙΛΙΑΔΩΝ ασθενών που περιμένουν….

Περιμένουν να περάσουν από επιτροπή αναπηρίας προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί το επίδομα, η σύνταξη, αλλά το βασικότερο, να αποκτήσουν και πάλι τα θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας για να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Βέβαια, θα μου πείτε «σιγά το γεγονός», και τι μας νοιάζει εμάς για όλους αυτούς που εκτός του ότι ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα οι περισσότεροι να πάρουν φάρμακα, ΠΕΙΝΟΥΝ αφού η όποια οικονομική βοήθεια έχει κοπεί;

ΔΕΝ είναι κάτι το σημαντικό γι αυτό και δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ (ούτε καν το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή).

Γιατί να ασχοληθούμε εμείς;

Το πρόβλημα (σιγά το πρόβλημα δηλαδή) δεν χτύπησε τη δική μας πόρτα, οπότε ας νοιαστούν εκείνοι που το έχουν!

Ας νοιαστούν όλοι εκείνοι (και οι συγγενείς τους) που περιμένουν ΜΗΝΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Ας νοιαστούν ΟΛΟΙ εκείνοι που η όποια αναμονή τους γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική όσο βλέπουν ΤΙ γίνεται στις όποιες επιτροπές έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα.

Βλέπουν άτομα με σοβαρότατα προβλήματα αναπηρίας ξαφνικά με απόφαση επιτροπής να γίνονται πιο υγιείς και από τους υγιείς!

Βλέπετε μάλλον η «γραμμή» που έχει δοθεί από «ψηλά», προς τις επιτροπές αναπηριών είναι να «τσεκουρώνουν» όσο γίνεται περισσότερο.

Εφιαλτική αναμονή, και αγωνιά.

Και δεν μιλώ φυσικά για εκείνους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρέπει να κοπούν γιατί απλά η όποια αναπηρία τους ήταν βγαλμένη από κάποιο βουλευτικό γραφείο.

Μιλώ για ΟΛΟΥΣ εκείνους που έχουν πραγματικό πρόβλημα, που μόλις και μετά βίας ζουν χωρίς κανένα έσοδο, χωρίς (πολλοί) δυνατότητα να πάρουν φάρμακα εδώ και μήνες.

Έχει κόσμο ο οποίος περιμένει ΔΕΚΑΞΙ μήνες τώρα και δε βλέπει φως πουθενά.

Η επιλεκτική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης να επαναχορηγήσει για ένα εξάμηνο ΜΟΝΟ τις αναπηρικές συντάξεις και ΟΧΙ τα αναπηρικά επιδόματα οδήγησε τους ανθρώπους, τους παραπληγικούς που ζούσαν ΜΟΝΟ από τα επιδόματα αυτά στην πλήρη εξαθλίωση.

Βέβαια, όλα αυτά, είναι ασήμαντα, ΔΕΝ πρέπει να μάθει ο κόσμος τι τραβούν οι συνάνθρωποι του και οι οικογένειες τους, γι αυτό και ΔΕΝ ασχολούνται δηλαδή όλοι εκείνοι που υποτίθεται ότι σαν καθήκον, σαν λόγο ύπαρξης έχουν την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Η εφιαλτική αναμονή των ατόμων με αναπηρία συνεχίζεται, και ένας Θεός ξέρει για πόσο ακόμα.

Στον αντίποδα, οι «αρμόδιοι» εν μέσω δημοσκοπήσεων και άλλων «σημαντικών» βεβαιώνουν τον κόσμο ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προσχωρούν και θα προχωρήσουν ακόμα καλύτερα, και ότι η χώρα, θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης!

Μετά ξύπνησαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή στον καύσωνα! Τι να επιλέξετε – τι να αποφύγετε!


Ποντάρετε σε δροσερές σαλάτες, σνακ με πολύχρωμα φρούτα και smoothies και αποκτήστε τη σιλουέτα που ονειρεύεστε…!

Έχετε βαρεθεί τις αυστηρές δίαιτες και θέλετε απλώς να υιοθετήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, χωρίς ημερομηνία λήξης, προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα;

Σας προτείνουμε ένα απόλυτα καλοκαιρινό μενού!

Το τελευταίο δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ελαφριά και κρύα πιάτα, χωρίς όμως να σας στερεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη.

Δευτέρα

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: 1 κουλούρι

Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα

Σνακ: 2 φρούτα της επιλογής σας (π.χ. 1 ροδάκινο και 5-6 κεράσια)

Βραδινό: φρυγανιές με γαλοπούλα και σαλάτα

Τρίτη

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: 1 κουλούρι

Μεσημεριανό: κρύα σαλάτα με γαρίδες βραστές, διάφορα λαχανικά, κρουτόν και ελαιόλαδο

Σνακ: 1 γρανίτα καρπούζι

Βραδινό: σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα

Τετάρτη

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: 1 γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι

Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα

Σνακ: 1 ζελέ

Βραδινό: παξιμάδι με τυρί και ντομάτα

Πέμπτη

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: 1 κουλούρι

Μεσημεριανό: 1 σάντουιτς σολομού με τυρί spreadκαι λαχανικά

Σνακ: 1 μπολ καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι κ.λπ.)

Βραδινό: σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα

Παρασκευή

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι

Μεσημεριανό: ρύζι με γιαούρτι 2%

Σνακ: 1 παγωτό light

Βραδινό: σαρδέλες με χωριάτικη σαλάτα

Σάββατο

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: 1 κουλούρι

Μεσημεριανό: κρύα σαλάτα με γαρίδες βραστές, διάφορα λαχανικά, κρουτόν και ελαιόλαδο

Σνακ: 1 μπολ καλοκαιρινά φρούτα (μούρα, κεράσια κ.λπ.)

Βραδινό: κοτόπουλο με πουρέ και σαλάτα

Κυριακή

Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι

Σνακ: γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι

Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα

Σνακ: 1 ζελέ

Βραδινό: σολομός και ψητά λαχανικά


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΚΑ: Φθηνότερο ρεύμα για προνοιακές δομές


Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εντάσσονται κοινωνικές και προνοιακές δομές. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό κόστος των δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, προωθούνται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και η απαραίτητη Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν σε θεσμό αντίστοιχο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (KOT) όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που εξυπηρετούν Δημοτικά, ή Εκκλησιαστικά, ή Κοινωνικά Συσσίτια και άλλες ανάλογες δράσεις κοινωνικών παροχών, καθώς επίσης και οι λογαριασμοί των ειδικών Κοινωνικών Προνοιακών Υποδομών στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. τα Παιδικά Χωριά SOS, κ.ά.

Πρόθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι να προσφερθούν ευνοϊκά τιμολόγια από το σύνολο των επιχειρήσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε, Αρθούρο Ζερβό, την περασμένη Δευτέρα 08.07.2013, επεσήμανε ότι για φορείς που επιτελούν έργο κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, προκειμένου να απολαμβάνουν αντίστοιχες εκπτώσεις με τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ ΙΙ, στο οποίο εντάσσονται - μεταξύ άλλων - οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής στήριξης, εξασφαλίζοντας ποσοστό έκπτωσης που προσεγγίζει το 40% σε σχέση με τα υφιστάμενα τιμολόγια. Προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά κατάχρησης της ειδικής αυτής έκπτωσης, θα μπορούσε να τεθεί ανώτατο όριο αναγνωριζόμενης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η συγκεκριμένη ενέργεια θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό κόστος των δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που με πολύ κόπο και προσπάθεια έχουν δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα αρκετοί Δήμοι, Ενορίες, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής


Από το Δήμο Αρταίων ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» μέσω Ε.Σ.Π.Α. για την σχολική περίοδο 2013 – 2014, από τους φορείς του ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ (Ν.Π.Δ.Δ., ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.) καλούνται οι ενδιαφερόμενες ωφελούμενες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών καθώς και νηπίων, παιδιών και εφήβων με Αναπηρία, που πληρούν τις προϋποθέσεις για υποβολή αίτησης (Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α.) που επιθυμούν να εντάξουν τα τέκνα τους σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς Σταθμούς καθώς και στα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π./Μ.Ε.Α, όπως αφού πληροφορηθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Πληροφορίες: ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ τηλ. 2681362106 Ν.Π.Δ.Δ.ΑΡΤΑΙΩΝ,τηλ.2681362106, ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.2681071830) να συμπληρώσουν την Αίτησή τους και να την καταθέσουν το αργότερο μέχρι τέλους ΙΟΥΛΙΟΥ στους ως άνω αναφερόμενους σχετικούς ΦΟΡΕΙΣ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Αίτηση συμμετοχής-Δήλωσης
Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ( πρόσφατο-εντός του τελευταίου τριμήνου)

-Αν η ενδιαφερόμενη είναι διεζευγμένη απαιτείται αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

-Αν τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης (π.χ. φορολογική δήλωση)

-Αν είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4 . Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2011 έως 31/12/2011)

ΠΡΟΣΟΧΗ Εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγω απόρριψης.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 35.000 για 3 ή 4 παιδιά και 40.000 από 5 παιδιά και άνω.

(Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων)

5. Δικαιολογητικά απασχόλησης ανεργίας

(Επειδή διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες )

6. Δικαιολογητικά αναπηρίας

-Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής ή Βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο

Αν η ενδιαφερόμενη μητέρα ή ο σύζυγος της έχουν αναπηρία με ποσοστό 35% και άνω για την μητέρα και 67% και άνω για τον πατέρα, απαιτείται Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής ή Βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο. Τα δικαιολογητικά να είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των πρωτοτύπων.


Διαβάστε περισσότερα...

Και επίσημα συνεχίζεται η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών


Απάντηση Μιχελάκη στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης, μετά από παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ι. Μιχελάκης: «στις 29 Μαΐου 2013, μετά από συνεργασία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, αποφασίστηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης της εξαιρετικά επιτυχημένης δράσης «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και για το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014 με δημόσια δαπάνη που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των €150.000.000».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι, με τη δράση αυτή επιχορηγούνται πάνω από 60.000 άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες, ώστε να μπορούν να εντάξουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, προκειμένου απρόσκοπτα να αναζητήσουν εργασία ή να μπορούν να εργάζονται.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνάψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα την Ελλάδα της Ευρωπαικής Επιτροπής, στις Απριλίου 2012 για τη διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς την κατεύθυνση της Κοινωνικής Πολιτικής που αποβλέπει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διοίκηση και τα προγράμματα του κοινωνικού τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 22 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία θα επενδύσει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα επενδύσουν, κατά τα επόμενα επτά έτη, 22,58 δις. ευρώ, για έρευνα και καινοτομία σε τομείς που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί σε πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους τομείς των φαρμάκων, της αεροναυτικής, των βιομηχανιών βιολογικής βάσης, των καυσίμων, και των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Η Επιτροπή προσδοκά ότι οι ερευνητικές αυτές συμπράξεις θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε τομείς που παρέχουν ήδη περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και παράλληλα θα δώσουν λύσεις σε μείζονες προκλήσεις της κοινωνίας, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η παροχή αντιβιοτικών της επόμενης γενιάς.

Ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία στρατηγικών τεχνολογικών τομέων που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Αυτή η δέσμη επενδύσεων στην καινοτομία συνδυάζει τις δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι προϋπολογισμός για την ανάπτυξη».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να γίνουν επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, με στόχο τη στήριξη του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», με περίπου 8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», 10 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία και περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, οι πέντε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι οι εξής: • Καινοτόμα φάρμακα 2 (ΙΜΙ2): για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, όπως νέα αντιβιοτικά • Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2 (FCH2): για την επέκταση της χρήσης αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας • Clean Sky 2 (CS2): για την κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2 • Βιομηχανίες βιολογικής βάσης (BBI): για τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης • Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα (ECSEL): για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων Τέλος, προβλέπονται επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για έρευνα σε τομείς που αφορούν νέες θεραπείες ασθενειών που σχετίζονται με τη φτώχεια, τεχνολογίες μέτρησης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, στήριξη σε ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας, και λύσεις ώστε ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητές με αναπηρία συμμετείχαν στην κατάβαση του Νέστου με κανό, σε μία διαδρομή δέκα συνολικά χιλιομέτρων


Τα νερά του ποταμού Νέστου διέσχισαν, κάνοντας την κατάβαση του, σε μία διαδρομή δέκα χιλιομέτρων, αθλητές με αναπηρία.

Οι αθλητές συμμετείχαν στο "Riverwalk 2013", το οποίο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι "Περπατώ" και "Ηρόδικος" της Κομοτηνής.

Έλαβαν μέρος αθλητές από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Κομοτηνή, οι οποίοι ακολούθησαν το ρου των νερών του Νέστου, για να βρεθούν στις εκβολές του ποταμού στο Θρακικό Πέλαγος, ακριβώς απέναντι από τη Θάσο.

Η προσπάθεια των αθλητών με αναπηρία υποστηρίχτηκε από εθελοντές των δύο συλλόγων, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στη χώρα μας.




Ήδη έχει αποφασιστεί ο επόμενος στόχος που είναι πάλι η κατάβαση του ποταμού Νέστου αλλά συγχρόνως να καθιερωθεί ως θεσμός τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερου μήκους διαδρομή και με ακόμα περισσότερες συμμετοχές από όλη την ελληνική επικράτεια.

Η πρώτη διοργάνωση του "Riverwalk" έγινε με κλειστό αριθμό ατόμων, ώστε να υπάρχει περισσότερο έλεγχος και να έχουν οι διοργανωτές μετρήσιμα αποτελέσματα για την καλύτερη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Συμμετείχαν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες, για να διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι πως λειτουργούν σωστά και τι υποστήριξη χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία μέσα στο κανό.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για τον καύσωνα


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο από αύριο Δευτέρα 29/7, με πιο ζεστή ημέρα την Τρίτη 30/7.

Ενδεικτικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που θα σημειωθούν θα είναι οι παρακάτω:

• Τη Δευτέρα 29/7 η θερμοκρασία θα φτάσει στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά τους 38 βαθμούς Κελσίου και στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο τους 37 βαθμούς Κελσίου.

• Την Τρίτη 30/7 η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο και στους 38 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει έως τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες θα κυμανθεί έως τους 32-34 βαθμούς, στο Ανατολικό Αιγαίο θα αγγίξει τους 36 βαθμούς, στην Κρήτη τους 35 και πιθανόν στα νότια του νησιού θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς.

• Την Τετάρτη 31/7 αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο που μέχρι το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα οι βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά και βόρεια θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 7 μποφόρ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα. Στη διάρκεια του καύσωνα συνιστάται επίσης η τοποθέτηση υγρών καλυμμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά, τα παιδιά καθώς και τους ηλικιωμένους για να μην πάθουν αφυδάτωση και για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά. Σε περίπτωση συστηματικής λήψης φαρμάκων συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό, για τη συνέχιση της αγωγής και τη δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι για τον νέο κώδικα


Σε θέση μάχης είναι ο δικηγορικός κόσμος, καθώς έχει ενστάσεις για τρία σημεία του νέου Κώδικα Δικηγόρων που καταρτίζει εδώ και καιρό το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μετά το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Αυγούστου.

Μετά από 59 χρόνια και μετά από ατέρμονες προσπάθειες δεκάδων υπουργών Δικαιοσύνης και προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων των 166 άρθρων αναμένεται να πάρει το δρόμο για την Βουλή.

Ο Κώδικας των Δικηγόρων που ισχύει μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει 250 άρθρα, τέθηκε σε εφαρμογή το 1954. Έκτοτε έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις και έχουν συσταθεί την τελευταία 20ετία δεκάδες επιτροπές αναμόρφωσής του, χωρίς όμως ποτέ να έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο νέου Δικηγορικού Κώδικα και πολύ περισσότερο δεν έχει φτάσει ποτέ στην Βουλή.

Τα τελευταία δύο χρόνια εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και σήμερα είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου ένας ολοκληρωμένος νέος Κώδικας, ο οποίος του είχε παραδοθεί σε τελικό στάδιο από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. Πάντως, η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών μαζί με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι να δοθεί το τελικό σήμα από τον κ. Αθανασίου για την κατάθεση του στη Βουλή. Από την Βουλή δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία των κωδίκων, δηλαδή «μία και έξω» σε μία συνεδρίαση του κοινοβουλίου, αλλά θα συζητηθεί κανονικά κατ΄ άρθρον, καθώς τον Αύγουστο λειτουργούν τα θερινά τμήματα του κοινοβουλίου και κατά συνέπεια δεν συγκροτείται η ολομέλεια για να μπορεί να περάσει με την διαδικασία των Κωδίκων.

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, καθορίζει, μεταξύ των άλλων, τον τρόπο αμοιβής των δικηγορικών υπηρεσιών, επιτρέπει για πρώτη φορά με προϋποθέσεις τη διαφήμιση των δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών, προβλέπει Πανελλαδικές εξετάσεις υψηλού επιπέδου για την εγγραφή των ασκούμενων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, επεκτείνει τη θητεία των διοικήσεων των Συλλόγων από τα τρία στα τέσσερα χρόνια, καθιερώνει το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις δικηγορικές εκλογές, καταργώντας το μέχρι σήμερα παραταξιακό, διευρύνει αισθητά τον κύκλο των υπηρεσιών στις οποίες οι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών μπορούν να κάνουν την άσκηση δικηγορίας, κ.λπ.

Όμως, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας με πρωτοστατούντες αυτούς των μεγάλων πόλεων, διαπιστώνουν έντονες ενστάσεις και εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες του νομικού κόσμου, στα εξής τρία σημεία του νέου Κώδικα: 1) Στο θέμα καθορισμού των αμοιβών τους, 2) Στον τρόπο διανομής των κρατήσεων από το γραμμάτιο προείσπραξης και 3) Στην μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής στους έμμισθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα (απασχολούμενους με παγία αντιμισθία).

Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα η δικηγορική αμοιβή καθορίζεται με γραπτή συμφωνία δικηγόρου και πελάτη. Τα δυο μέρη μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβή για το σύνολο της υπόθεσης ή ανά στάδιο νομικών ενεργειών. Αν δεν υπάρξει γραπτή συμφωνία, τότε η αμοιβή καθορίζεται ανάλογα με την αξία της κάθε υπόθεσης, σε συνδυασμό με τις νόμιμες αμοιβές που ισχύουν σήμερα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3919/2011).

Ενδεικτικά, αν δεν υπάρξει έγγραφη συμφωνία, τότε για τη σύνταξη αγωγής που έχει αντικείμενο έως 200.000 ευρώ η αμοιβή θα είναι 2%, για αγωγή από 200.001 έως 750.000 ευρώ η αμοιβή θα είναι 1,5%, από 750.001 έως 1.500.000 ευρώ θα είναι 1%, κ.λπ., ενώ για άλλες υποθέσεις που δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, ισχύουν οι σημερινές αμοιβές του Ν. 3919/2011 και η σχετική υπουργική απόφαση του 2007. Για παράδειγμα η αμοιβή για παράσταση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο καθορίζεται στα 214 ευρώ και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στα 117 ευρώ. Παράλληλα καθορίζονται οι νόμιμες αμοιβές για διάφορες άλλες νομικές ενέργειες, όπως ασφαλιστικά μέτρα, συμβιβασμοί κατά τη διάρκεια της δίκης, κ.λπ.

Οι δικηγόροι ωστόσο εκφράσουν φόβους ότι η αμοιβή τους δεν θα καθορίζεται από καμία διάταξη του νέου Κώδικα, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται η αξιοπρεπής παρουσία του δικηγόρου στα δικαστήρια, κ.λπ., ενώ θα δημιουργηθεί χάος στις σχέσεις δικηγόρου και πελάτη. Ακόμη, τονίζουν ότι ο Γερμανικός Κώδικας Δικηγόρων, όπως και οι αντίστοιχοι Κώδικες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθορίζουν με σαφήνεια τις αποδοχές των δικηγόρων. Για αυτό ζητούν να διατηρηθούν οι σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα ως προς τις αμοιβές τους.

Το δεύτερο σημείο που διαφωνούν οι Σύλλογοι είναι το άρθρο 61 του νέου Κώδικα το οποίο αναφέρεται στη διανομή του ποσού των κρατήσεων που γίνονται από τα γραμμάτια προείσπραξης. Μάλιστα, στο σχέδιο του Κώδικα για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο προστάσεις.

Η πρώτη πρόταση αναφέρει ότι από το ποσό του γραμμάτιου προείσπραξης ορισμένο ποσοστό πηγαίνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους, στο Ταμείο Νομικών, στο Διανεμητικό Λογαριασμών Νέων Δικηγόρων, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, κ.λπ.

Η δεύτερη πρόταση αναφέρει ότι από το γραμμάτιο προείσπραξης (ανεξάρτητα ύψους) θα κρατείται για τους Συλλόγους, Ταμεία, κ.λπ. ένα πάγιο ποσό.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην δεύτερη αυτή πρόταση (πάγιο ποσό), καθώς εκτιμούν ότι είναι προπομπός για την παντελή κατάργηση του γραμματίου προείσπραξης, σε επόμενο στάδιο. Να διευκρινιστεί ότι το ποσοστό αυτό υπέρ των Συλλόγων, Ταμείων, κ.λπ. δεν επιβαρύνει τον πελάτη, αλλά αφαιρείται από την αμοιβή του δικηγόρου.

Το τρίτο σημείο τριβής των Δικηγορικών Συλλόγων είναι η μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής στους έμμισθούς δικηγόρου του ιδιωτικού τομέα και στο μικρό ύψος αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης τους. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ενώ καθορίζεται η ελάχιστη αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη, δεν καθορίζεται η κατώτερη αμοιβή του έμμισθου δικηγόρου του ιδιωτικού τομέα.

Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Κώδικας περιλαμβάνει και τομές, όπως είναι ότι η θητεία των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα είναι πλέον τετραετής αντί της τριετούς που ισχύει σήμερα και η προεδρική θητεία δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο, δηλαδή οι πρόεδροι θα μπορούν να παραμένουν μέχρι 8 χρόνια . Εξάλλου, οι υποψήφιοι για τα διοικητικά συμβούλια θα κατέρχονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο εφόσον ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει μέχρι χίλια μέλη. Αν όμως έχει πάνω από χίλια μέλη, τότε μπορεί μεν να καταρτιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο, αφού όμως έχει προηγηθεί θετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, η οποία συγκαλείται τουλάχιστον 6 μήνες πριν τις εκλογές.

Οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί του Φεβρουαρίου που γίνονται σήμερα και η θητεία των νέων προέδρων και των νέων Δ.Σ. θα αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Διευκρινίζεται ότι ο νέος Κώδικας Δικηγόρων δεν καταλαμβάνει τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου του 2014, καθώς η ισχύς των νέων εκλογικών διατάξεων αρχίζει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Επίσης, επιτρέπεται η διαφήμιση δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Όμως, η διαφήμιση πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της αξιοπρέπειας, χωρίς να είναι αθέμιτη και παραπλανητική, χωρίς να αναφέρεται σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστό επιτυχίας του διαφημιζόμενου δικηγόρου σε υποθέσεις, χωρίς να γίνονται συγκρίσεις με άλλους δικηγόρους, χωρίς να αναφέρονται σε ονόματα πελατών τους χωρίς τη συναίνεσή τους, ενώ οι δικηγόροι μπορούν να διατηρούν και επαγγελματική ιστοσελίδα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ στους υπότροπους προβλέπεται ποινή προσωρινής παύσης από δύο έως έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι 20.000 ευρώ. Αντίθετα, απαγορεύεται να δίνουν συνεντεύξεις και να κάνουν δηλώσεις εφόσον αποκαλύπτουν στοιχεία επί εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι δικηγορικές εταιρείες μπορούν να συσταθούν μόνο από εν ενεργεία δικηγόρους, ενώ αποκλείεται η συμμετοχή κάθε άλλου επαγγελματία (συμβολαιογράφου, κ.λπ.). Οι εταιρείες αυτές σκοπό έχουν μόνο την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, ενώ μπορούν να έχουν υποκαταστήματα τόσο στην Ελλάδα (εκτός της έδρας του Δικηγορικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένοι οι δικηγόροι-μέλη της εταιρείας), όσο και στο εξωτερικό.

Η άσκηση δικηγορίας (18 μήνες) μπορεί να γίνει εκτός από τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες, στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στις ανεξάρτητες Αρχές, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε Οργανισμούς, Δικηγορικούς Συλλόγους, σε νομικές υπηρεσίες δημοσίων υπηρεσιών και για διάστημα έξι μηνών στα δικαστήρια της χώρας. 'Άσκηση μπορούν να κάνουν και όσοι είναι πτυχιούχοι Ευρωπαϊκών ΑΕΙ, ενώ οι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών της αλλοδαπής, οφείλουν προηγουμένως να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους ως ισότιμο των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Δύο φορές το χρόνο (Οκτώβριο και Απρίλιο) οι υποψήφιοι δικηγόροι θα δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις με τη φροντίδα της «επιτροπής δοκιμασίας επάρκειας» η οποία συγκροτείται από καθηγητές Πανεπιστημίων και από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Οι νέοι δικηγόροι θα ορκίζονται πλέον ενώπιον του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο εγγράφονται και όχι στα δικαστήρια όπως γίνεται σήμερα.

Για θέματα ιδιαίτερης και κρίσιμης σημασίας που αφορούν τον δικηγορικό κόσμο ή τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα πανελλαδικής εμβέλειας με μυστική ψηφοφορία, εφόσον όμως προηγηθεί απόφαση των 2/3 των μελών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τέλος, τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων θα εκλέγονται με κλήρωση από το σύνολο των μελών του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου που έχει 15 χρόνια δικηγορία και θα προεδρεύει ο αρχαιότερος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χορτοφαγική διατροφή έχει ευεργετική δράση στην καρδιά


Αιτία οι διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης.

Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στην καρδιά σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη 44.500 ανθρώπων στην Αγγλία και τη Σκωτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι ήταν 32% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας καρδιαγγειακών νόσων συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν χορτοφάγοι.

Συνολικά οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 15.100 χορτοφάγους και 29.400 ενήλικες που έτρωγαν κρέας και ψάρι τους οποίους και παρακολούθησαν για έντεκα χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα των χορτοφάγων οφείλεται σε διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σωματικού βάρους μεταξύ όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική και όσων είναι κρεατοφάγοι.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τη διατροφή τους χορτοφαγική πρέπει να σχεδιάζουν τα γεύματά τους προσεκτικά, ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια π.χ., σιδήρου η καλύτερη πηγή του οποίου είναι το κρέας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τηλεοράσεις τραυματίζουν ένα παιδί κάθε μισή ώρα στη χώρα


Ανησυχητικά ευρήματα σε έρευνα στις ΗΠΑ.

Ένα παιδί τραυματίζεται κάθε μισή ώρα από την τηλεόραση στις ΗΠΑ σωματικά. Οι συσκευές της τηλεόρασης ευθύνονται για ολοένα και περισσότερους τραυματισμούς παιδιών, ιδίως αφότου έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά οι επίπεδες τηλεοράσεις.

Οι μισοί (52%) από τους τραυματισμούς που έχουν υποστεί νήπια κάτω των 18 μηνών από το 1990 μέχρι το 2011 οφείλονται σε πτώσεις τηλεοπτικών συσκευών, γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics. Το 1990 5.455 παιδιά μεταφέρθηκαν στα επείγοντα τραυματισμένα από τηλεοράσεις. Μέσα σε μια εικοσαετία ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε και το 2011 οι τραυματισμοί αυτού του είδους ανήλθαν στους 12.300.

Οι τηλεοράσεις, εκτός από το να πέφτουν πάνω στα παιδιά, εκδικούνται και όσα τόλμησαν να τους "επιτεθούν". Το 38% των τραυματισμών οφειλόταν σε χτυπήματα που έδωσαν τα παιδιά στις συσκευές.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς δεν ήταν σοβαροί και μόνο το 2,6% των παιδιών χρειάστηκε νοσηλεία.

Τα αίτια της αύξησης των τραυματισμών από τηλεοράσεις είναι δύσκολο να διευκρινιστούν. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι τηλεοράσεις είναι πανταχού παρούσες στα σπίτια και μάλιστα το 55% των οικογενειών διαθέτει τουλάχιστον τρεις συσκευές. «Πιστεύουμε ότι ενδέχεται να ευθύνεται το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις έχουν αλλάξει θέση μέσα στα σπίτια και ότι (με την άφιξη των επίπεδων τηλεοράσεων) οι παλιές συσκευές εξορίστηκαν σε ακατάλληλα σημεία», γράφουν, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τριπλασιάστηκαν οι τραυματισμοί από συσκευές που έπεσαν από ντουλάπες και σκευοθήκες. Επιπλέον, οι επίπεδες τηλεοράσεις είναι κατά πολύ ελαφρύτερες από τις παλαιότερες και για αυτό μπορούν να πέσουν πιο εύκολα.

Μια παλαιότερη μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 2000-2011, 215 παιδιά σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από συσκευές τηλεόρασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική δράση των εργαζομένων της Pfizer Hellas στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη


Η Pfizer Hellas διοργάνωσε πρόσφατα εθελοντική δράση των εργαζομένων της εταιρείας στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ευαισθησία και ενεργοποίησή τους για τη στήριξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, μια πολυάριθμη ομάδα εργαζομένων της εταιρείας με ευχάριστη διάθεση και ζήλο ανέλαβε να διαμορφώσει δύο εξωτερικούς χώρους του Παιδικού Χωρίου. Μια παιδική χαρά μεταμορφώθηκε σε έναν μοντέρνο αλλά και ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διασκέδασης ενώ ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής σε ένα όμορφο και χρηστικό χώρο για όλα τα παιδιά του Χωριού. Επιπλέον, ομάδες εργαζομένων βοήθησαν να ταξινομηθούν και να ελεγχθούν προϊόντα διατροφής και είδη ρουχισμού σε αποθήκες, που λειτουργούν εκτός των άλλων και ως κέντρο διανομής ειδών πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες.

Ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού Βάρης, Πέτρος Παπαδάκης ευχαρίστησε την Pfizer Hellas και τόνισε ότι «Είναι γεγονός πως την τελευταία τριετία τα ποσοστά των οικογενειών που ζητούν τη βοήθειά μας έχουν αυξηθεί δραματικά και γι’ αυτό, περισσότερο από ποτέ, η συνδρομή και η αλληλεγγύη των συνανθρώπων μας είναι αναγκαία και πολύτιμη. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή των εργαζομένων της Pfizer Hellas, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Επιπλέον, τα παιδιά του χωριού μας είναι βέβαιο ότι θα περάσουν πολλές ώρες ξέγνοιαστου παιχνιδιού και χαράς στους χώρους που διαμόρφωσαν με την προσωπική τους εργασία οι εργαζόμενοι της Pfizer Hellas».
Εθελοντική δράση των εργαζομένων της Pfizer Hellas στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, Erik Nordkamp, δήλωσε σχετικά: «Η Pfizer έχει αποδείξει τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα πως βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ιδίως ομάδων που χρειάζονται την άμεση στήριξη μας, όπως είναι τα παιδιά. Η ιδέα του εθελοντισμού, της εκούσιας προσφοράς και της αλληλεγγύης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους που θέτει η εταιρεία στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σκοπός της Pfizer είναι να υλοποιούνται τέτοιου είδους ενέργειες και στο μέλλον με την άμεση και ανιδιοτελή σύμπραξη των εργαζομένων της».

Στη Pfizer Hellas, η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνδέεται άρρηκτα με το όραμα της εταιρείας, που είναι η συνεργασία για έναν υγιέστερο κόσμο. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δίνοντας έμφαση στους άξονες της πρόληψης, της ενημέρωσης και της στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν σημαντικά και οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν εθελοντικές δράσεις, όπως η ενέργεια στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και ενέργειες που έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής, στο Ξενώνα της «Φλόγας» και η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων «Χαμόγελο του Παιδιού» και «Κιβωτός του Κόσμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Μετεγγραφές φοιτητών: Τι πρέπει να ξέρετε


Εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν για τη μετεγγραφή φοιτητή-μέλους οικογένειας με δύο παιδιά και άνω- Το όριο διπλασιάζεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων

Επέκταση της διάταξης για τις μετεγγραφές των φοιτητών, λόγω κρίσης, φαίνεται ότι μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Δικαίωμα να μετεγγραφούν σε άλλες σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ από αυτές που πέτυχαν, απέκτησαν έδωσε ήδη το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάταξης για τις μετεγγραφές του υπουργείου Παιδείας, το δικαίωμα αυτό θα το έχουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς τίθεται εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δηλαδή για να δικαιούται μετεγγραφή ένας φοιτητής - μέλος οικογένειας με δύο παιδιά, πρέπει η τετραμελής οικογένεια να είχε εισόδημα το 2011 έως 24.000 ευρώ. Ωστόσο, το όριο διπλασιάζεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων.

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στο τμήμα που μετεγγράφονται όσοι είχαν αυτό το δικαίωμα με βάση τις αλλαγές που έκανε εφέτος το υπουργείο Παιδείας, ενώ χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων θα μπορέσουν να κάνουν και οι εισακτέοι του 2011.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , όσοι ήδη μετεγγράφησαν θα πάνε στο νέο ίδρυμα τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Επαναφέραμε τον θεσμό των μετεγγραφών ακριβώς γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και θέλαμε μ' αυτόν τον τρόπο, βάζοντας μία σειρά από κριτήρια, να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα» έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας.

«Μέσα στον Απρίλιο έληξε η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έγινε η επεξεργασία των στοιχείων. Να σας πω ότι είχαμε 4.604 αιτήσεις, πολύ κάτω από το 10%. Και επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε τις μετεγγραφές εν μέσω του εαρινού εξαμήνου, αυτοί που θα μετεγγραφούν θα πάνε στο νέο ίδρυμα το Σεπτέμβριο, δηλαδή με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε υπερβεί το 10% - γιατί φέτος αφορούσε τις εισακτέους του 2012 - μπορούμε να επεκτείνουμε το μέτρο και στους εισακτέους του 2011» έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας.

Οι βασικές προβλέψεις της διάταξης ορίζουν τα εξής:

Ολοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
Η διάταξη για τις μετεγγραφές των φοιτητών που εισήχθησαν εφέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» που εισάγεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στις μετεγγραφές αφορούν μόνο του εισακτέους της περσινής χρονιάς.

Με την τροπολογία αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής των υποψηφίων, γεγονός που σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα όμως, στις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται, ενώ επίσης για πρώτη φορά δίνεται δικαίωμα δύο επιλογών σε κάθε δικαιούχο μετεγγραφής ανάλογα με την πόλη που θα προτιμήσει. Οι μετεγγραφόμενοι ωστόσο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβούν το 10% των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

Καθώς όμως η διαδικασία των αιτήσεων για μετεγγραφή θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2013 (και μάλιστα από την κεντρική υπηρεσία εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και όχι τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας), οι υποψήφιοι θα πρέπει αναγκαστικά να καταθέσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του 2011. Πολλοί εξ αυτών όμως, είναι πιθανόν να έχασαν τις δουλειές τους μέσα στο 2012, οπότε το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη λύση να μπορούν οι υποψήφιοι να ενταχθούν στις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφών εάν καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα βεβαιώνουν ότι και οι δυο γονείς τους είναι άνεργοι τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ή ο ένας τουλάχιστον 12 μήνες.

Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη εγγραφεί σε τμήματα που εισήχθησαν αλλά και εκείνοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους αλλά δεν εγγράφησαν (πιθανώς για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους). Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα οι διατάξεις αυτές να αφορούν και τους εισακτέους του 2011, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν σε τμήματα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ αλλά δεν εγράφησαν καθόλου την περασμένη χρονιά, λόγω οικονομικής στενότητας.

Ολόκληρη η απόφαση για τις Μετεγγραφές:

Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τη μεταφορά θέσεων εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτυχόντων, στις οποίες έχουν εισαχθεί με την συμμετοχή στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄, Μαΐου – Ιουνίου του σχολικού έτους 2011−2012 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μεταφορές θέσεων αφορούν Σχολές ή Τμήματα αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων εισαγωγής δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαφορετική πόλη.

2. Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, νοούνται ως:

α) Μέλη της οικογένειας: Ο επιτυχών που ζητεί τη μεταφορά της θέσης του και όσοι άλλοι εμφανίζονται μαζί με αυτόν στην φορολογική δήλωση που κατατέθηκ ε για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2012, ως τέκνα καθώς και οι υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο επιτυχών είχε υποβάλει ο ίδιος φορολογική δήλωση, τότε υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειάς του τα τέκνα που αυτός είχε δηλώσει καθώς και το άτομο μαζί με το οποίο ενδεχομένως υπέβαλε την δήλωση, (σύζυγος).

β) Μονογονεϊκή οικογένεια: Ο αιτών θεωρείται μέλος μονογονεϊκής οικογένειας όταν κατά την στιγμή που υποβάλει την αίτηση μεταφοράς της θέσης του έχει εν ζωή έναν μόνο γονέα, είναι άγαμος και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του ή τυγχάνει άγαμο μη αναγνωρισμένο τέκνο άγαμης μητέρας που δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του (δηλαδή οι γεννηθέντες από την 01.01.1988 και εντεύθεν.) Την ίδια αντιμετώπιση με τις ανωτέρω κατηγορίες έχει και όποιος, την στιγμή που υποβάλει την αίτηση μεταφοράς της θέσης του, στερείται λόγω θανάτου και τους δύο γονείς του.

γ) Πολύδυμα τέκνα: τα τέκνα που γεννήθηκαν ύστερα από πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ. αδέλφια).

δ) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2012 ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς» στη σχετική ένδειξη.

ε) Κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα: Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του οικογενειακού εισοδήματος επιβολής εισφοράς του οικονομικού έτους 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση δ), με το συνολικό αριθμό των μελών της οικογένειας του αιτούντος που βρίσκονταν εν ζωή κατά το έτος αυτό ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

στ) Μόρια εισαγωγής: τα μόρια βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο επιτυχών από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Προκειμένου για επιτυχόντες που βαθμολογήθηκαν με διαφορετική κλίμακα, όπως οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων Ομάδας Α, τα μόριά τους υπολογίζονται με αριθμητική αναγωγή σε ενιαία κλίμακα με μέγιστο τα 20.000 μόρια ή αντιστοίχως 22.000 ή 24.000 αν πρόκειται για σχολή−τμήμα με ειδικό/ά μάθημα/τα.



Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Ν.Υόρκη


Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου και 68η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Τρεις Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθούν κατά τις εργασίες της φετινής 68ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Θέμα της πρώτης Συνάντησης, στις 23 Σεπτεμβρίου, θα είναι: «Αναπηρία και ανάπτυξη». Η δεύτερη Συνάντηση, στις 26 Σεπτεμβρίου, θα ασχοληθεί με τον «Πυρηνικό αφοπλισμό» και η τρίτη, στις 3-4 Οκτωβρίου, με την «Παγκόσμια μετανάστευση και την ανάπτυξη».

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ θα γίνει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με πρώτους ομιλητές τον γενικό γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει αρκετές συναντήσεις με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών και θα προσφωνήσει την 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ενημερώνοντας δημοσιογράφους ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτές-διαπιστευμένους στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε στα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό και ονομασία πΓΔΜ) που συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και σε θέματα ενόψει της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες, με βάση τους άξονες θεματολογίας της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ θα διοργανωθούν και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Το δικαίωμα στην κίνηση


Μεσημέρι στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου κινείται ηλικιωμένος με αναπηρία οδηγώντας το ειδικό ηλεκτροκίνητο όχημα και συνοδευόμενος από το γιο του.

Στο ύψος της Ανάστασης βρίσκει μπροστά του το "πηγάδι" σκουπιδιών του δήμου και ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από το αρμυρίκι. Χρειάστηκαν μεγάλη προσπάθεια, ελιγμοί και βοήθεια για να συνεχίσει το δρόμο του. Ανάρτησα τη φωτογραφία στο Facebook και φίλος με ενημέρωσε πως επρόκειτο για ομογενείς από την Αυστραλία που έρχονται κάθε 2-3 χρόνια και καταταλαιπωρούνται από τέτοιες καταστάσεις. Αλλος φίλος Γερμανός που έρχεται πολύ συχνά στην πόλη, χρησιμοποιώντας τον αυτόματο μεταφραστή μού έδωσε να καταλάβω ότι η παρατήρηση του ίδιου και της γυναίκας του είναι πως τέτοιες καταστάσεις συναντούν διαρκώς στην Καλαμάτα.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ανεβαίνοντας στην Ακρίτα είδα στη μέση του δρόμου και δίπλα στη νησίδα μια κυρία να σπρώχνει στον ήλιο το καροτσάκι με ηλικιωμένο που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Τα πεζοδρόμια του αρτηριακού αυτού δρόμου είναι αφιλόξενα για άτομα με αναπηρία και η διαπίστωση έγινε με μια εικόνα που παραπέμπει σε πρωτόγονες καταστάσεις.

Την Κυριακή το βραδάκι στη Νέδοντος είχε πάρει στροφή ο Σταύρος με το ηλεκτροκίνητο καροτσάκι του και πηγαίνοντας ακριβώς πίσω του διαπίστωσα ότι σχηματίστηκε ουρά μέχρι να φθάσει σε ένα φαρδύτερο σημείο για να ξακρίσει λίγο αφού ο δρόμος δεξιά και αριστερά είχε καταληφθεί από αυτοκίνητα. Για τα πεζοδρόμια δεν το συζητάμε, ποδηλατόδρομος δυτικά, τρόμπες βενζίνης δεξιά και ελεύθερο πεζοδρόμιο καθόλου. Και μπορεί από πεποίθηση ο Σταύρος να διεκδικεί το δικαίωμα της κυκλοφορίας στο δρόμο, κάποιος άλλος όμως θα το σκεφτόταν πολύ να επιχειρήσει μια επικίνδυνη βόλτα.

Τρεις εικόνες σε πυκνό χρόνο που είναι αρκετές όμως για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Προερχόμενες μάλιστα από σημεία της πόλης τα οποία έχουν αρτηριακή σημασία και επομένως έπρεπε να διαθέτουν και την κατάλληλη υποδομή αλλά και την προστασία της. Γιατί στη Ναυαρίνου για παράδειγμα, ο δήμος αντί να προστατεύει το δικαίωμα της ακώλυτης διέλευσης απαγορεύοντας "διά ροπάλου" τη στάθμευση στο σημείο που προαναφέρθηκε, αρκέστηκε να τοποθετήσει μια πινακίδα που δείχνει ότι μπορούν να παρκάρουν άτομα με ειδικές ανάγκες και τοποθέτησε τουαλέτα. Μόνο και μόνο γιατί αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρει… "γαλάζια σημαία".

Ανάλογη αδιαφορία επιδεικνύεται και για την προστασία των σημείων που προορίζονται για άτομα με κινητικά (και άλλα) προβλήματα όπως οι ειδικές θέσεις στάθμευσης. Για τις ράμπες ας μην το συζητάμε, στη Βαλαωρίτου που είναι στο κέντρο να δει κάποιος τι γίνεται και θα καταλάβει τι συμβαίνει λίγο πιο… απόκεντρα.

Δυστυχώς η πόλη παραμένει αφιλόξενη για άτομα με αναπηρίες και θα μπορούσαν να αναφερθούν αμέτρητα παραδείγματα. Το πρόβλημα είναι να αντιληφθεί ο δήμος ότι έχει και νομική υποχρέωση να διευκολύνει την κινητικότητα όλων και πρωτίστως των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Ηλίας Μπιτσάνης


Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση όλων οι Καιάδες για τους ανθρώπους με αναπηρίες


Σταματούν να καταβάλλονται τα νοσήλια των ανθρώπων με μακροχρόνιες βλάβες.

Έκκληση προς τους Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη διακοπή των νοσηλίων χιλιάδων κατάκοιτων συμπολιτών μας απευθύνει ο ποιητής (με κινητική αναπηρία) Άρης Ταστάνης με ένα κείμενο υπογραφών που έδωσε στη δημοσιότητα.

"Τον Ιούλιο του 2013 θα πάψουν να καταβάλλονται τα νοσήλια των ανθρώπων με βαριές αναπηρίες και των ασθενών με μακροχρόνιες βλάβες. Ακόμα και αυτή η κατά κοινή ομολογία άθλια περίθαλψη του βάρβαρου νεοελληνικού κράτους, που επί δεκαετίες μεταφραζόταν σε αβίωτες συνθήκες διαβίωσης για τους πάσχοντες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό, εξολοθρεύεται και πετιέται στα αζήτητα.

Πετιούνται στα κοινωνικά αζήτητα πάνω από 3.000 άνθρωποι με βαριές αναπηρίες. Άνθρωποι που επί δεκαετίες 'απολαμβάνουν' μισά, τσακισμένα κοινωνικά δικαιώματα. Οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν την εγκατάλειψη παντελώς μονάχοι, δεν έχουν καν κάποιο συγγενή, έστω και μακρινό, να τους συντροφέψει, να τους προστρέξει. Απάνθρωποι, εξοντωτικοί καθημερινοί 'Καιάδες'. Απρόσιτα και εφιαλτικά τα ψηλά τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού αποτέλεσαν διαχρονικά σύμβολα του διάχυτου ρατσισμού μιας χώρας που και στις εποχές των τεχνητών πλεονασμάτων της παρήγαγε τεράστια ελλείμματα στην κοινωνική μέριμνα. Πλέον ούτε καν το δικαίωμα στην εγκατάλειψη και τη δυστυχία δεν είναι ανεκτό. Πλέον οι άνθρωποι με βαριές αναπηρίες είναι αντιληπτοί μονάχα ως περιττό οικονομικό έξοδο. Η 'Μνημονιακή κατοχή'σήμερα αξιώνει την εξόντωσή τους... (...) Ξεκίνησαν κατακρεουργώντας τα εξωιδρυματικά επιδόματα, 'ξεροκόμματα' οίκτου, βυθίζοντας τους ανθρώπους με βαριές αναπηρίες ακόμα πιο βαθιά, στον κατώτατο πάτο της ανέχειας. (...) Οι (όποιες) κλινικές εξετάσεις είδος πολυτελείας. Ακόμα και οι άποροι άνθρωποι με αναπηρία, ακόμα και αν η αναπηρία τους υπερβαίνει το 75%, είναι υποχρεωμένοι πλέον να αγοράζουν τα φάρμακα που δεν μπορούν να αγοράσουν. Όσο για τα λεγόμενα «αναλώσιμα υλικά» στα θεραπευτήρια ούτε λόγος να γίνεται. (...) Επειδή είμαι ο ίδιος άτομο με βαριά κινητική αναπηρία (μυοπάθεια), που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, έχω βιώσει από παιδί όλη την αδιαφορία, υποκρισία και αναλγησία της πολιτείας, στην περίθαλψη, μέριμνα, αποκατάσταση, παιδεία, πρόσβαση και επανένταξη στην καθημερινή ζωή. Μπορώ ο ίδιος με όλη τη δύναμη του νου και της ψυχής μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι επί δεκαετίες πολιτικές ένταξης για τα ΑμεΑ ήταν ψευδεπίγραφες, τα περί ισοτιμίας δικαιωμάτων δεν ήταν παρά ένα χυδαίο ρητορικό άλλοθι. Το μόνο αληθινό μέλημα της νεοελληνικής πολιτείας και των φορέων εξουσίας της εξαντλούνταν σε άθλιους τηλεμαραθώνιους αγάπης, επικερδείς παραολυμπιακές μπίζνες, κρατική και ιδιωτική φιλανθρωπία και χυδαία εξαγορά ψήφων. Πίσω από τα μεγάλα, ψεύτικα λόγια εξελισσόταν ένα πανηγύρι χειρότερο και χυδαιότερο ακόμα και από τις πιο χυδαίες υποθέσεις διαπλοκής, όπως αυτές των εξοπλισμών ή της Siemens.

Φίλες και φίλοι,

δεν απευθύνομαι γενικά, αλλά ειδικά - προσωπικά σε σας. Σας ζητώ στο όνομα όλων των ανθρώπων με βαριές αναπηρίες τη συμπαράστασή σας. Ζητώ το ενυπόγραφο προσωπικό σας 'óχι' στο εξελισσόμενο έγκλημα κατά της αξιοπρέπειας, που δεν έχει 'θύματα' μόνο εμάς τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και κάθε εναπομείναν πρόσχημα του λεγόμενου κοινωνικού πολιτισμού μας.

Ενωμένοι μπορούμε να τους σταματήσουμε! Αρκεί στο πρόσωπο του 'άλλου' να αναγνωρίσουμε το δικό μας πρόσωπο. Αρκεί στην ειδική ανάγκη του 'άλλου' να αναγνωρίσουμε τη δική μας ανάγκη".


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίκαιρη ερώτηση του Σπ. Λυκούδη σχετικά με τη χρήση κάρτας αναπηρίας για ΑμεΑ και τη λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας


Θέμα: Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη σχετικά με τη χρήση κάρτας αναπηρίας για ΑμεΑ και τη λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠΑ

Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ως κοινωνική ομάδα, λόγω της διαφορετικότητάς τους στις αναπηρίες και στις ανάγκες τους χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Ως απάντηση μέρους των προβλημάτων τους, η πολιτεία προέβλεψε τη θεσμοθέτηση της κάρτας αναπηρίας.

Η κάρτα αναπηρίας (ICF) , αποτελεί ένα νέο διεθνές σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης της αναπηρίας με σκοπό τη συμμετοχή των ασθενών στην κοινωνική ζωή, με μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους, της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και απόδοση της αξιοπρέπειας που τους ταιριάζει. Παρότι υπάρχει σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, με ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής από το 2006, είναι δε έτοιμο από το 2008 το πληροφοριακό σύστημα που θα την υποστηρίξει, η κάρτα αναπηρίας δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί και τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.

Χωρίς την κάρτα αναπηρίας, στη νέα σκληρή πραγματικότητα της χώρας, τα ΑμεΑ - με θέματα που διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημά τους- δυσκολεύονται από τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, κοινώς ΚΕ.Π.Α.

Ο θεσμός των ΚΕ.Π.Α απαιτεί χρόνο, ταλαιπωρία, ενέργεια και στο μεσοδιάστημα παραμένουν ακάλυπτες οι ανάγκες των ΑμεΑ. Από τη στιγμή που θα πάρει κάποιος σειρά προτεραιότητας για να περάσουν τα χαρτιά του από τον έλεγχο καταλληλότητας έως την παραλαβή του πολυπόθητου πορίσματος μεσολαβεί συχνά εξάμηνο διάστημα, απαιτείται η επανειλημμένη προσέλευση των ΑμεΑ ή των πληρεξουσίων τους με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία ή και επιβάρυνση της υγείας τους και συχνά στερούνται στο μεσοδιάστημα τα δικαιώματα που η ίδια η πολιτεία προβλέπει.

Για όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο Υπουργός:

1: Γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί η κάρτα αναπηρίας, δεν λειτουργεί και δεν συνδέεται με τα αρμόδια υπουργεία ώστε και το κράτος να λειτουργήσει σύγχρονα και οργανωμένα και τα άτομα με αναπηρίες να έχουν μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα, με απλούστερη και ασφαλή απολαβή όλων των διευκολύνσεων που προβλέπει γι’ αυτούς η Πολιτεία;

2: Γιατί τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που δεν επιλύουν προβλήματα των ΑμεΑ αλλά μάλλον τα μεγεθύνουν;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό νυστέρι ανιχνεύει τους καρκινικούς ιστούς


Δημιουργεί προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργεία.

Ένα πειραματικό χειρουργικό νυστέρι μπορεί με ακρίβεια να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, την ώρα που ο χειρουργός το χρησιμοποιεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργείo.

Ένα πειραματικό χειρουργικό νυστέρι μπορεί με ακρίβεια να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, την ώρα που ο χειρουργός το χρησιμοποιεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργεία που απομακρύνουν κάθε ίχνος καρκινικού ιστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

To iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να καυτηριάσει τους ιστούς στους οποίους γίνεται τομή και μετά ανιχνεύει τον καπνό που προκαλείται από τον καυτηριασμό για να καθορίσει αν ο ιστός είναι υγιής ή καρκινικός.

Στην πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 81 ασθενείς σε τρία νοσοκομεία της Ουγγαρίας το iKnife αναγνώρισε με ακρίβεια 97% τους καρκινικούς από τους υγιείς ιστούς.

Η τεχνολογία που υποστηρίζει το iKnife επιτρέπει την αναγνώριση του παραγόμενου από τον καυτηριασμό καπνού με βάση μια βάση δεδομένων 3.000 «αποτυπωμάτων» ιστών.

Το σκεπτικό πίσω από τη χρήση του είναι η μείωση του χρόνου που χρειάζεται προκειμένου να αναγνωριστεί αν ο ιστός που αφαιρέθηκε είναι καρκινικός. Προς το παρόν οι χειρουργοί πρέπει να περιμένουν περίπου μισή ώρα τη σχετική βιοψία ενώ ο ασθενής παραμένει σε αναισθησία. Με το iKnife προσδοκούν ότι η άμεση αναγνώριση του ιστού θα επισπεύδει τον χρόνο του χειρουργείου.

Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς ώστε να πει κανείς κατά πόσο η συσκευή θα κάνει όντως τη διαφορά στον πραγματικό χρόνο του χειρουργείου.

Η χρηματοδότηση για την τεχνολογία του iKnife προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας και το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικοί συνδυασμοί με σημαντικά οφέλη


Ζευγάρια ουσιών που συμβάλουν στην υγεία.

Τα παρακάτω ζευγάρια τροφίμων αν συνδυαστούν μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε τη σιλουέτα που πάντα ονειρευόσασταν...

Σίδηρος και βιταμίνη C

Ο καθένας ξέρει ότι ο σίδηρος είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν δύο είδη; Το ένα είδος βρίσκεται στο κρέας και τα θαλασσινά και το άλλο στα ρεβίθια, στα σκούρα πράσινα φύλλα, και σε άλλα φυτά. Το πρόβλημα είναι, ότι τα δεύτερα δεν απορροφούνται τόσο εύκολα από τον οργανισμό.

Εδώ μπαίνει ο ρόλος της βιταμίνης C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές και στις φράουλες και αυξάνει την οξύτητα των εντέρων με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο εύκολα ο σίδηρος.

Πώς μπορείτε να τα συνδυάσετε

Περιχύνουμε βινεγκρέτ λεμονιού σε σπανάκι και σαλάτα με φράουλες ή προσθέτουμε ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές σε ρεβίθια. Στα γεύματα που γίνεται ανάμειξη σιδήρου και βιταμίνης C, προσπαθήστε να αποφύγετε το τσάι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Λυκοπένιο και «καλά λιπαρά»

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά όπως το καρπούζι. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επειδή το λυκοπένιο έχει λιποδιαλυτές ιδιότητες, το πεπτικό σύστημα είναι σε θέση να το απορροφήσει καλύτερα όταν συνοδεύεται από λίπη. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι, όταν άτομα έτρωγαν ντομάτες και αβοκάντο μαζί, απορροφούσαν 4,4 φορές περισσότερο λυκοπένιο.

Πώς μπορείτε να τα συνδυάσετε

Μια καλή λύση ώστε να συνδυάσετε το λυκοπένιο με τα καλά λιπαρά είναι οι μπρουσκέτες με ψιλοκομμένη ντομάτα, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12

Το φυλλικό οξύ (όπου βρίσκεται στα λαχανικά και τα φασόλια) και η βιταμίνη Β12 (που τη βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης) βοηθούν στην παραγωγή νέων κυττάρων. Ρίχνουν επίσης τη λεγόμενη ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που, σε υψηλά επίπεδα, συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πώς μπορείτε να τα συνδυάσετε

Για πρωινό μπορείτε να συνδυάσετε την ομελέτα με σπανάκι. Για δείπνο, φάτε φιλέτο σολομού με σπαράγγι, και προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε. (Το αλκοόλ εμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τις βιταμίνες.)


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άθλησης


Μπορεί να επιφέρει σημαντική πτώση στις επιδόσεις.
Αρκετοί αθλητές διαφόρων ομαδικών αγωνισμάτων διανύουν τη μεταβατική περίοδο και προπονούνται ενεργά, με στόχο τη βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.

Βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα της προπόνησης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Ο ρυθμός εφίδρωσης ενός αθλητή, είναι μεγαλύτερος σε θερμό περιβάλλον άνω των 30 βαθμών Κελσίου, εν αντιθέσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε συνδυασμό με προπόνηση σημαίνει μεγάλη απώλεια υγρών, με ρυθμό που κυμαίνεται από 300-2.600ml/h, αναλόγως της έντασης και της διάρκειας του αγωνίσματος, με συνέπεια οι αθλητές να οδηγούνται σε αφυδάτωση. Στον πίνακα που θα βρείτε παρακάτω, μπορείτε να δείτε ενδεικτικά την απώλεια υγρών σε μερικά αθλήματα.

Η αφυδάτωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που επιφέρει πτώση της αθλητικής απόδοσης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής το 2007, παρατηρήθηκε ότι μια μείωση της ισορροπίας των υγρών του σωματικού βάρους των αθλητών κατά 2%, οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης. Σε πιο πρόσφατες μελέτες παρατηρήθηκε ότι και μια πιο ήπια αφυδάτωση του οργανισμού κατά 1%, είναι ικανή να οδηγήσει σε μειωμένη αθλητική απόδοση.

Έχει διαπιστωθεί ότι, πολλοί αθλητές κατά την έναρξη της προπόνησης να είναι ήδη αφυδατωμένοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα μέγιστα προπονητικά ερεθίσματα. Απόρροια αυτής της κατάστασης, οδηγεί μακροπρόθεσμα τους αθλητές σε στασιμότητα και όχι σε εξέλιξη των αθλητικών τους ικανοτήτων.

Κάθε αθλητής, ειδικότερα τους θερμούς μήνες, πρέπει να ακολουθεί ένα σωστά σχεδιασμένο πλάνο ενυδάτωσης, με στόχο:

- Την αποτελεσματική ενυδάτωση.

- Την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

- Την παροχή ενέργειας στους εργαζόμενους μύες, ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση και να ενισχυθεί η απόδοση.

Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες επιλογές υδάτωσης, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να επιταχυνθεί η άμεση αποκατάσταση:

Παγωμένο νερό

- Άμεσα απορροφήσιμο.
- εξισορροπεί την αυξημένη θερμοκρασία σώματος σε θερμό περιβάλλον.
- Οικονομική λύση.

Αθλητικά ποτά

- Περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.
- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Ενυδατώνουν και επιταχύνουν την αποκατάσταση.

Σοκολατούχο γάλα και συναφή πρωτεϊνούχα ροφήματα

- Έχουν ιδανική αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη.
- Περιέχουν ηλεκτρολύτες.
- Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D.
- Ενυδατώνουν, επιταχύνουν την αποκατάσταση και αναδομούν το μυϊκό σύστημα.

Παρατηρώντας τα πιο πάνω δεδομένα, διαπιστώνουμε το σημαντικό ρόλο της ισορροπίας των υγρών και ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση.

Ιδανικό θεωρείται όλοι οι αθλητές και τα ενεργά άτομα να ακολουθούν ένα δομημένο πλάνο ενυδάτωσης από εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

ΑθλήματαL/h
Πόλο0,30 έως 0,80
Ποδηλασία0,29 έως 1,25
Κρίκετ0,50 έως 1,40
Τρέξιμο0,54 έως 1,83
Καλαθοσφαίριση0,70 έως 1,60
Ποδόσφαιρο0,70 έως 2,10
Ράγκμπι1,60 έως 2,60


Διαβάστε περισσότερα...

Μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής τα σνακ


Γρήγορες και γευστικές προτάσεις για φαγητό εκτός σπιτιού.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και πιεστικοί με αποτέλεσμα πολλές φορές η ισορροπημένη διατροφή να έρχεται σε δεύτερη μοίρα!

Λόγω του απαιτητικού προγράμματος, μένουμε πολλή ώρα νηστικοί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.

Από την άλλη, κάποιες μέρες τσιμπολογάμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι οι διάφορες «λιχουδιές» μπορούν να μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες, χωρίς να μας προσφέρουν τις περισσότερες φορές απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!

Η κατανάλωση σνακ μέσα στην ημέρα είναι συχνά παρεξηγημένη, αφού πολλοί νομίζουν ότι μας οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.

Ωστόσο, τα σνακ ή διαφορετικά τα ενδιάμεσα γεύματα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όταν αυτά γίνονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και με την προϋπόθεση ότι τα καταναλώνουμε μόνο όταν πεινάμε!

Αν, λοιπόν, «τσιμπολογήσουμε» με το σωστό τρόπο, μπορούμε να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!

Για να είναι πλήρη, τα σνακ πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος), ενώ παράλληλα ο συνδυασμός των δύο τελευταίων συστατικών καταφέρνει να κάνει τα σνακ μας επαρκώς χορταστικά.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες για γευστικά και έξυπνα σνακ που μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε στην τσάντα σας τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού...

Παράλληλα, δεν ξεπερνούν τις 200 θερμίδες και μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ακόμα κι αν έχετε ξεκινήσει να προσέχετε ενόψει των καλοκαιρινών εξορμήσεων!

- 1 μέτριο φρέσκο φρούτο ή μούσλι με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα, χωρίς ζάχαρη και 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

- 3 ρυζογκοφρέτες με σουσάμι, ενώ αν θέλετε μία πιο ιδιαίτερη γεύση δοκιμάστε ρυζογκοφρετάκια με επικάλυψη σοκολάτας ή με επικάλυψη γιαούρτι και με γεύση πορτοκάλι

- Sticks καρότου ή σέλινου ή μικρά κομματάκια κίτρινου τυριού μειωμένων λιπαρών με ρυζογκοφρέτα με γεύση barbeque

- 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με νιφάδες βρώμης και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή cranberries).

- 30 γρ μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και ¼ φλιτζανιού ανάλατους ξηρούς καρπούς.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκιές γεύσεις που δεν μας γεμίζουν θερμίδες


Γευστικές επιλογές για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι ένα ακόμα καλοκαιρινό απόγευμα. Έχετε επιστρέψει στο σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά! Ο υδράργυρος έχει φτάσει στα ύψη και έχοντας χαλαρώσει στον καναπέ του σπιτιού σας παρέα με τον ανεμιστήρα ή το air condition θέλετε κάτι «γλυκό».

Μια διαδρομή μέχρι το ψυγείο αρκεί για να απολαύσετε ένα δροσερό γλυκό, το οποίο παράλληλα δεν θα σας προσφέρει πολλές θερμίδες και θα σας χορτάσει, ενώ θα είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και οικονομικό.

Πολλά τρόφιμα στην καθημερινότητά μας, όπως τα φρούτα έχουν γλυκιά γεύση! Απολαύστε το αγαπημένο σας καλοκαιρινό φρούτο με λίγο μέλι ή με 4 πλακάκια λιωμένης σοκολάτας με στέβια.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε δροσερά καλοκαιρινά φρούτα μέσα σε φρουίζελε με γεύση φράουλα ή κεράσι και στέβια για να απολαύσετε ένα δροσερό γλυκό με ελάχιστες θερμίδες. Κάθε μπολ θα σας προσφέρει κατά μέσο όρο 30-40 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα φρούτων που θα προσθέσετε, ενώ παράλληλα θα σας δροσίσει και θα ικανοποιήσει τη γλυκιά γεύση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να παρασκευάσετε δροσερά και ελαφριά σε θερμίδες γλυκά με φρούτα, γιαούρτι ή κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια και στέβια και φρουίζελε, ενώ μπορείτε να παρασκευάσετε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ισορροπημένα και δροσερά γλυκά για εσάς, τους φίλους και την οικογένειά σας με πρώτες ύλες με μειωμένα λιπαρά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με άλλα γλυκαντικά. Δοκιμάστε κρέμα καραμελέ, τσιζκέικ φράουλα ή μους σοκολάτας.

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στο παγωτό ειδικά το καλοκαίρι. Περιέχει αρκετές θερμίδες, λόγω των πολλών λιπαρών και της ζάχαρης. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, προσθέτουμε σιρόπι ή το συνδυάζουμε με κάποιο άλλο γλυκό, αυξάνοντας κατά πολύ το θερμιδικό του περιεχόμενο.

Μπορείτε να απολαύσετε 1 μπάλα σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χτυπώντας για 15 λεπτά σε απλό μίξερ, μείγμα για παγωτό χωρίς ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες με νερό ή αποβουτυρωμένο γάλα για πιο πλούσια γεύση. Δεν θα σας δώσει πάνω από 100 θερμίδες.

Αν μάλιστα το συνδυάσετε με κομμάτια φρέσκου φρούτου ή με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, αυξάνετε τη θρεπτική του αξία, καθώς και την ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει, με αποτέλεσμα να χορτάσετε πιο γρήγορα με «γλυκό» τρόπο.

Η γλυκιά γεύση μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορείτε να την απολαμβάνετε με τρόφιμα που ήδη υπάρχουν στο ψυγείο σας, δημιουργώντας γευστικούς συνδυασμούς.

Οι παραπάνω γλυκές προτάσεις είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απολαμβάνετε το γλυκό σας με μέτρο και χωρίς ενοχές, ενώ παράλληλα μπορούν να σας χορτάσουν καλύτερα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...