Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Μετεγγραφές φοιτητών: Τι πρέπει να ξέρετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν για τη μετεγγραφή φοιτητή-μέλους οικογένειας με δύο παιδιά και άνω- Το όριο διπλασιάζεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων

Επέκταση της διάταξης για τις μετεγγραφές των φοιτητών, λόγω κρίσης, φαίνεται ότι μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Δικαίωμα να μετεγγραφούν σε άλλες σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ από αυτές που πέτυχαν, απέκτησαν έδωσε ήδη το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάταξης για τις μετεγγραφές του υπουργείου Παιδείας, το δικαίωμα αυτό θα το έχουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς τίθεται εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δηλαδή για να δικαιούται μετεγγραφή ένας φοιτητής - μέλος οικογένειας με δύο παιδιά, πρέπει η τετραμελής οικογένεια να είχε εισόδημα το 2011 έως 24.000 ευρώ. Ωστόσο, το όριο διπλασιάζεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων.

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στο τμήμα που μετεγγράφονται όσοι είχαν αυτό το δικαίωμα με βάση τις αλλαγές που έκανε εφέτος το υπουργείο Παιδείας, ενώ χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων θα μπορέσουν να κάνουν και οι εισακτέοι του 2011.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , όσοι ήδη μετεγγράφησαν θα πάνε στο νέο ίδρυμα τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Επαναφέραμε τον θεσμό των μετεγγραφών ακριβώς γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και θέλαμε μ' αυτόν τον τρόπο, βάζοντας μία σειρά από κριτήρια, να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα» έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας.

«Μέσα στον Απρίλιο έληξε η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έγινε η επεξεργασία των στοιχείων. Να σας πω ότι είχαμε 4.604 αιτήσεις, πολύ κάτω από το 10%. Και επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε τις μετεγγραφές εν μέσω του εαρινού εξαμήνου, αυτοί που θα μετεγγραφούν θα πάνε στο νέο ίδρυμα το Σεπτέμβριο, δηλαδή με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε υπερβεί το 10% - γιατί φέτος αφορούσε τις εισακτέους του 2012 - μπορούμε να επεκτείνουμε το μέτρο και στους εισακτέους του 2011» έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας.

Οι βασικές προβλέψεις της διάταξης ορίζουν τα εξής:

Ολοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
Η διάταξη για τις μετεγγραφές των φοιτητών που εισήχθησαν εφέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» που εισάγεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στις μετεγγραφές αφορούν μόνο του εισακτέους της περσινής χρονιάς.

Με την τροπολογία αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής των υποψηφίων, γεγονός που σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα όμως, στις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται, ενώ επίσης για πρώτη φορά δίνεται δικαίωμα δύο επιλογών σε κάθε δικαιούχο μετεγγραφής ανάλογα με την πόλη που θα προτιμήσει. Οι μετεγγραφόμενοι ωστόσο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβούν το 10% των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

Καθώς όμως η διαδικασία των αιτήσεων για μετεγγραφή θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2013 (και μάλιστα από την κεντρική υπηρεσία εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και όχι τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας), οι υποψήφιοι θα πρέπει αναγκαστικά να καταθέσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του 2011. Πολλοί εξ αυτών όμως, είναι πιθανόν να έχασαν τις δουλειές τους μέσα στο 2012, οπότε το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη λύση να μπορούν οι υποψήφιοι να ενταχθούν στις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφών εάν καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα βεβαιώνουν ότι και οι δυο γονείς τους είναι άνεργοι τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ή ο ένας τουλάχιστον 12 μήνες.

Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη εγγραφεί σε τμήματα που εισήχθησαν αλλά και εκείνοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους αλλά δεν εγγράφησαν (πιθανώς για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους). Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα οι διατάξεις αυτές να αφορούν και τους εισακτέους του 2011, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν σε τμήματα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ αλλά δεν εγράφησαν καθόλου την περασμένη χρονιά, λόγω οικονομικής στενότητας.

Ολόκληρη η απόφαση για τις Μετεγγραφές:

Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τη μεταφορά θέσεων εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτυχόντων, στις οποίες έχουν εισαχθεί με την συμμετοχή στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄, Μαΐου – Ιουνίου του σχολικού έτους 2011−2012 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μεταφορές θέσεων αφορούν Σχολές ή Τμήματα αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων εισαγωγής δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαφορετική πόλη.

2. Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, νοούνται ως:

α) Μέλη της οικογένειας: Ο επιτυχών που ζητεί τη μεταφορά της θέσης του και όσοι άλλοι εμφανίζονται μαζί με αυτόν στην φορολογική δήλωση που κατατέθηκ ε για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2012, ως τέκνα καθώς και οι υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο επιτυχών είχε υποβάλει ο ίδιος φορολογική δήλωση, τότε υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειάς του τα τέκνα που αυτός είχε δηλώσει καθώς και το άτομο μαζί με το οποίο ενδεχομένως υπέβαλε την δήλωση, (σύζυγος).

β) Μονογονεϊκή οικογένεια: Ο αιτών θεωρείται μέλος μονογονεϊκής οικογένειας όταν κατά την στιγμή που υποβάλει την αίτηση μεταφοράς της θέσης του έχει εν ζωή έναν μόνο γονέα, είναι άγαμος και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του ή τυγχάνει άγαμο μη αναγνωρισμένο τέκνο άγαμης μητέρας που δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του (δηλαδή οι γεννηθέντες από την 01.01.1988 και εντεύθεν.) Την ίδια αντιμετώπιση με τις ανωτέρω κατηγορίες έχει και όποιος, την στιγμή που υποβάλει την αίτηση μεταφοράς της θέσης του, στερείται λόγω θανάτου και τους δύο γονείς του.

γ) Πολύδυμα τέκνα: τα τέκνα που γεννήθηκαν ύστερα από πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ. αδέλφια).

δ) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2012 ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς» στη σχετική ένδειξη.

ε) Κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα: Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του οικογενειακού εισοδήματος επιβολής εισφοράς του οικονομικού έτους 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση δ), με το συνολικό αριθμό των μελών της οικογένειας του αιτούντος που βρίσκονταν εν ζωή κατά το έτος αυτό ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

στ) Μόρια εισαγωγής: τα μόρια βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο επιτυχών από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Προκειμένου για επιτυχόντες που βαθμολογήθηκαν με διαφορετική κλίμακα, όπως οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων Ομάδας Α, τα μόριά τους υπολογίζονται με αριθμητική αναγωγή σε ενιαία κλίμακα με μέγιστο τα 20.000 μόρια ή αντιστοίχως 22.000 ή 24.000 αν πρόκειται για σχολή−τμήμα με ειδικό/ά μάθημα/τα.



Πηγή: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.