Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρία συνολικά τα περιστατικά.

Δύο νέα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε Θεσσαλονίκη και Ανατολική Αττική, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε τρία, καθώς την περασμένη Τρίτη οι υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το πρώτο περιστατικό στην Αρτέμιδα.

Το πρώτο από τα δύο νέα κρούσματα αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Θεσσαλονίκης με υποκείμενα νοσήματα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη Β. Ελλάδα για τη φετινή περίοδο. Το δεύτερο αφορά σε νεαρή γυναίκα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής με υποκείμενα νοσήματα, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εξαιρετική σημασία, υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.