Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα το 2012



Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες.

Μέσα στο 2012 εκατομμύρια νοικοκυριά μαζί με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για τα έτη 2011 και 2012 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, για να εξοφλήσουν έως και έξι φόρους για την ακίνητη περιουσία τους, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:

1) Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από το ΕΤΑΚ του 2009 αναμένονται περίπου 150 εκατ. ευρώ.

2) Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Όσοι είχαν στην κατοχή τους την 1-1-2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

3) Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1-1-2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν το «λογαριασμό» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.

4) Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.

5) Το έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων. Με τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες η προθεσμία μετά την έκδοση του λογαριασμού εντός της οποίας θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανή διακοπή της παροχής ρεύματος.

Η πρώτη δόση του Τέλους Ακινήτων θα καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό, ή εξαιρέσεις (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.). Στις περιπτώσεις που θα προκύψει, λόγω των λαθών, διαφορά φόρου αυτή θα καταβληθεί με την επόμενη εκκαθάριση της ΔΕΗ, μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

6) Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012. Σχεδιάζεται να καταβληθεί σε περισσότερες από 4 δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών συζητά με τη ΔΕΗ να αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την καταβολή των δόσεων ακόμα και χωρίς να περιλαμβάνεται στην αποστολή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ



Κατάργηση του ενιαίου τιμοκαταλόγου εισηγείται η ΡΑΕ.

Την κατάργηση του ενιαίου τιμοκαταλόγου για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με το νέο σύστημα το κράτος, αντί να ορίζει το τιμολόγιο, θα αποφασίσει ένα συγκεκριμένο ύψος επιδότησης, σε ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κάθε κατηγορία δικαιούχων του ΚΟΤ. Την επιδότηση αυτή θα εισπράττουν οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ανταγωνιστές), ως αποζημίωση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές που εντάσσονται στο ΚΟΤ.

Η γνωμοδότηση έχει ήδη σταλεί στο ΥΠΕΚΑ και δεν αποκλείεται η νέα μέθοδος εφαρμογής του ΚΟΤ να ανακοινωθεί μαζί με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου. Η ΔΕΗ, υπενθυμίζεται, έχει ζητήσει αυξήσεις 19% επικαλούμενη την άνοδο του κόστους παραγωγής ρεύματος ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20 - 30% φθηνότερο, σε σχέση με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δικαιούχοι είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα με αναπηρία άνω του 67% για την κύρια κατοικία τους. Η έκπτωση εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατώρες, με την προϋπόθεση ότι η τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί για κάθε κατηγορία (1400 κιλοβατώρες για άτομα με χαμηλό εισόδημα και άνεργους, 1600 kwh για τρίτεκνους και ΑΜΕΑ). Αν η κατανάλωση υπερβεί τα όρια αυτά τότε το ΚΟΤ παύει να ισχύει το συγκεκριμένο τετράμηνο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο.

Το τιμολόγιο του ΚΟΤ κυμαίνεται σήμερα από 0,06452 έως 0,10397 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου και το ύψος της κατανάλωσης. Για την κατάργηση του τιμοκαταλόγου και την αλλαγή του συστήματος η ΡΑΕ επικαλείται την απλότητα εφαρμογής και το γεγονός ότι με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα αποκτήσουν κίνητρο να επιλέξουν τον προμηθευτή με το χαμηλότερο τιμολόγιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψαλιδίζουν επιδόματα σε ΑΜΕΑ



Μείωση όσων πάσχουν από ποσοστά αναπηρίας στην Ελλάδα αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς. Νέος κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας. Κόβουν οριζόντια προνομοιακά επιδόματα. Αναμένονται αντιδράσεις.

Σημαντικές περικοπές σε επιδόματα και παροχές ατόμων με αναπηρία, προβλέπει ο νέος κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας.

Όπως δήλωσε σε πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, άμεσα επηρεάζονται τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, τα άτομα με αυτισμό, μεσογειακή αναιμία, διαβήτη, όσοι πάσχουν από AIDS, αφού τα ποσοστά μειώνονται σε βαθμό τέτοιο που βρίσκονται οριακά μέσα στα πλαίσια για να δικαιούνται προνοιακά επιδόματα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψηΤόνισε ακόμα ότι ζητήθηκαν οι απόψεις των αναπήρων για το νέο κανονισμό εκτίμησης αναπηρίας, αφού προηγουμένως είχε συνταχθεί.

Μιλώντας επίσης στο σταθμοί μας η Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσαρμονίες, οι οποίες - όπως είπε θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση επιδομάτων.

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την κατάρτιση του νέου κανονισμού είπε ότι τα ποσοστά αναπηρίας καθορίζονται από το υπουργείο Εργασίας και όχι από τους επιστήμονες και τόνισε πως δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικοποιείται ο νέος κανονισμός για τους ανάπηρους



Σχετικά με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας.

Ολοκληρώνεται ως το τέλος της εβδομάδας ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η επιστημονική επιτροπή, προκειμένου να καταλήξει οριστικά στις αναγκαίες προσαρμογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τις Ομοσπονδίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, και τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ο νέος κανονισμός, καταρτίστηκε από επιτροπή ιατρών υψηλού κύρους, με βάση τις πιο σύγχρονες ιατρικές απόψεις, καθώς αναγνωρίσθηκαν από όλους, και από την ΕΣΑμεΑ, η ανάγκη επικαιροποίησης του παλιού, που ίσχυε από το 1993 και της εναρμόνισης με την τρέχουσα νομοθεσία απονομής των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων.

Τα ποσοστά του νέου κανονισμού, αφορούν αποκλειστικά σε ιατρική πιστοποίηση της αναπηρίας και σύμφωνα με το υπουργείο, οι προσαρμογές αυτές θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν απόλυτα τα δικαιώματα ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένων, νεφροπαθών, ατόμων με μεσογειακή αναιμία κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Πλωμάρι



Από την ενορία του Αγίου Νικολάου.

Έτοιμος θα είναι σύντομα ο χώρος που θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης και από τα μέσα Δεκεμβρίου θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με την τοπική εκκλησία που ανέλαβε την ευθύνη για την κίνηση αυτή.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι οικογένειες εκείνες που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα για την επιβίωσή τους.

Το Παντοπωλείο θα παρέχει δωρεάν σε οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης όπως ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, γάλα κ.τ.λ και είδη ρουχισμού και υποδήσεως.

Πληροφορίες, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δίνονται καθημερινά (εργάσιμες ώρες), στα τηλέφωνα του γραφείου του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου 22520 32223 και 22520 32243.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ κρύο ή πολύ ζεστό;



Η θερμοκρασία επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ψυχολογία του ανθρώπου είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια… Σε κάθε στεναχώρια, άγχος, στρες, η διέξοδος είναι το ψυγείο και η «συναναστροφή» με το φαγητό! Και αυτή η ικανοποίηση που μας προσφέρει το φαγητό είναι συνυφασμένη με τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες της τροφής όπως για παράδειγμα: η υφή, η οσμή, η γεύση, η όψη και η αλληλεπίδραση της τροφής με τους γευστικούς μας κάλυκες.

Η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε επηρεάζεται επίσης από την πείνα, τη φυσική δραστηριότητα, από προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, από τη γεύση του τροφίμου, όπως επίσης και από έναν άλλο παράγοντα, στον οποίο το πιθανότερο είναι πως δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία: τη θερμοκρασία της τροφής!

Ας αναλύσουμε λοιπόν, πώς η θερμοκρασία ενός τροφίμου μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Το ανθρώπινο σώμα, υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει θερμοκρασία που διατηρείται μέσα σε σχετικά στενά όρια και κυμαίνεται γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία του σώματός μας, αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα του κρυολογήματος, επηρεάζεται και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Στο κρύο δηλαδή, η φυσιολογική μας θερμοκρασία εμφανίζει μικρή πτώση και στη ζέστη, αντίστοιχα, μια μικρή αύξηση. Γι’ αυτό και όταν έχει κρύο, τρέμουμε (με τη σύσπαση των μυών αυξάνουμε τη θερμοκρασία), ενώ όταν έχει ζέστη ιδρώνουμε (σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος). Με τη λήψη τροφής και την πέψη οι καύσεις στο σώμα αυξάνονται και κατ’ επέκταση η θερμοκρασία του αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός, ότι στα έντονα κρύα αναζητούμε ζεστά φαγητά όπως οι σούπες, ενώ στον καύσωνα ζητάμε κάτι παγωμένο όπως το παγωτό! Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την κατεβάζουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης. Υπάρχει δηλαδή, μία συνάρτηση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος-σώματος και θερμοκρασίας φαγητού.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι τόσο η θερμοκρασία του ιδίου του προϊόντος, όσο και η θερμοκρασία του σώματος και του στόματος επηρεάζουν τη γεύση, την ευχαρίστηση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση, ακόμη και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής.

Όταν το φαγητό είναι κρύο, τα λιπαρά συστατικά του είναι πιο «συμπυκνωμένα» και παρουσιάζουν μια στερεή μορφολογική υφή.

Η διαφορετικότητα στην κατανάλωση, την απορρόφηση έως και την ίδια την απόλαυση, είναι αισθητή σε περιπτώσεις υγρών διαλυμάτων ή τροφής. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ενεργοποιηθούν όλοι οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας, να ερεθιστούν και να αναγνωρίσουν τη σύσταση της καταναλισκόμενης τροφής.

Με τη βοήθεια του σάλιου και την κατάποση περνάμε στα επόμενα στάδια διάσπασης και μεταβολισμού, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ένα ικανοποιητικό γευστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει αν πρώτα πιούμε ένα ποτήρι αναψυκτικό ή ακόμη και κρύο νερό και μετά φάμε ένα γλυκό (στη περίπτωση του αναψυκτικού θα διαπιστώσετε ότι δημιουργείται ένας αναβρασμός στο στόμα, κάτι σαν αφρός).

Παράλληλα, είναι γνωστό πως οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας δεν έχουν μεγάλη δραστηριοποίηση στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν η τροφή είναι ζεστή ή στη φυσιολογική της θερμοκρασία μεγιστοποιείται αναπόφευκτα η κατανάλωσή της, με αποτέλεσμα την πρόσληψη περισσοτέρων θερμίδων.

Τα άτομα που έχουν ευαισθησία ή προβλήματα με το στομάχι τους, καλό είναι να αποφεύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες του φαγητού, διότι μπορεί να τους προκαλέσει ενοχλήσεις.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, κάθε άνθρωπος έχει τις προτιμήσεις του στη θερμοκρασία του φαγητού, και τίποτα δεν είναι κανόνας, αν και έχετε…σοβαρές πιθανότητες στον καύσωνα να αναζητήσετε παγωτό και στον χιονιά δύο πιάτα καυτής σούπας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aιμορροΐδες και συμπτώματα



Τι πρέπει να ξέρετε όσοι ταλαιπωρείστε από τη νόσο.

Η νόσος των αιμορροΐδων προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα του δυτικού κόσμου κάθε χρόνο. H συχνότητα της νόσου είναι μικρότερη στις υπανάπτυκτες χώρες.

Η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου στις βιομηχανικές χώρες έχει αποδοθεί στην τυπική δυτική διαβίωση που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπος. Σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αγγειακές μάζες που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, λείες μυϊκές ίνες και αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες ανάμεσα στην άνω αιμορροΐδική αρτηρία και τις αιμορροΐδικές φλέβες.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προέρχονται από τις κάτω αιμορροΐδικές φλέβες και καλύπτονται από το πλακώδες επιθήλιο του πρωκτικού καναλιού και της περιπρωκτικής περιοχής. Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες συντελούν στη δημιουργία φυσιολογικών πρωκτικών πιέσεων.

Παράγοντες όπως η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η κύηση, η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή αυξάνουν τη φλεβική πίεση, προκαλώντας παθολογική διάταση και συμφόρηση των αιμορροΐδων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα και η σταδιακή διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Αρχικά οι εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1). Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2).

Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Οι χρονίως προσπίπτουσες αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσουν επίμονο αίσθημα πληρότητας και βλεννώδες έκκριμα που λερώνει τα εσώρουχα και προκαλεί ερεθισμούς.

Πόνος, δεν εμφανίζεται πάντα και συνήθως είναι αμβλύς. Ένα έντονο άλγος υποδηλώνει συνήθως θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, είναι μια οξεία κατάσταση. Ο επίμονος βήχας, η άρση βάρους, ή τάση κατά την αφόδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία θρόμβωση αιμορροΐδων.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται σήμερα με ειδική διατροφή και φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (σκληροθεραπεία, χειρουργική αποκατάσταση).

Τι πρέπει να ξέρετε επιπρόσθετα εσείς, που πάσχετε από αιμορροιδοπάθεια:

-Η επαρκής λήψη νερού και η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τη διάταση των αιμορροΐδων.
-Διατηρείτε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ. Η παχυσαρκία συνδέεται με επιδείνωση του προβλήματος.
-Υιοθετείστε πρόγραμμα καθημερινής βάδισης με σωστά αθλητικά υποδήματα.
-Εφαρμόζετε καθημερινά πλύσεις της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό.
-Κάθε επεισόδιο αίματος στα κόπρανα δεν προέρχεται απαραίτητα από τις αιμορροΐδες σας.
-Ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγίας χρειάζονται διερεύνηση προς αποκλεισμό επιπρόσθετης οργανικής νόσου (π.χ. διαταραχών πήξης, καρκίνου εντέρου).
-Ειδικά φάρμακα και τοπικές αλοιφές υψηλής αποτελεσματικότητας, χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στέλνετε μηνύματα στον ύπνο σας;



Στο υπερβολικό άγχος αποδίδεται το φαινόμενο «sleep texting».

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν ότι την ώρα που κοιμάται κανείς είναι πολύ πιθανό να υπνοβατεί ή ακόμα και να παραμιλάει. Τώρα όμως επιστήμονες κάνουν λόγο και για μια άλλη διαφορετική συνήθεια που έχει κάνει την εμφάνιση της και που ,όπως ισχυρίζονται, αποδίδεται στο άγχος που έχουμε στη διάρκεια της ημέρας.

Το νέο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «sleep texting» ή με πιο απλά λόγια πληκτρολόγηση μηνύματος ενώ κοιμόμαστε. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο στέλνουν μηνύματα σε φίλους και συναδέλφους ενώ κοιμούνται χωρίς να αντιλαμβάνονται το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου δρ Ντέιβιντ Κάνινγκτον από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, αρκετοί ασθενείς δηλώνουν ότι έχουν ζήσει τέτοιες σουρεαλιστικές στιγμές στον ύπνο τους κατά τις οποίες έστελναν ασυνάρτητα μηνύματα σε φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην παίρνουμε το κινητό μαζί μας στο υπνοδωμάτιο.

Το φαινόμενο του «sleep texting» δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα από τους ειδικούς. Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο της σύνθεσης email κατά τον ύπνο είχε μελετηθεί το 2008.

Ερευνητές από πανεπιστήμιο του Τολέδο στην Ισπανία, είχαν εντοπίσει μια γυναίκα ηλικίας 44 ετών, η οποία έγραφε email κατά τη διάρκεια του ύπνου της ενώ όταν ξυπνούσε δεν θυμόταν τίποτα.

Ο δρ Κάνινγκτον πιστεύει ότι η αποστολή email κατά τον ύπνο είναι πιο συνηθισμένη και ενδεχομένως να έχει αρνητικότερες επιπτώσεις στις ζωές των αποστολέων.

«Τα email αυτά ενδεχομένως να καταλήξουν σε συναδέλφους και να έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις για την επαγγελματική τους ζωή. Αντίθετα, το sms μπορεί εύκολα να σταλεί κατά λάθος σε κάποιον φίλο ή σε συγγενικό πρόσωπο, οπότε το πρόβλημα είναι μικρότερο» εξηγεί ο δρ Κάνινγκτον.
Ο Αυστραλός επιστήμονας αποδίδει το φαινόμενο, στο υπερβολικό στρες που βιώνουν ορισμένα άτομα ακόμα και στον ύπνο τους, εξ αιτίας των υπερβολικών ευθυνών που έχουν αναλάβει στη ζωή τους.

«Τα άτομα αυτά κάνουν τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της μέρας ώστε αισθάνονται ότι εκτελούν το “καθήκον” τους ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους» αναφέρει ο ίδιος. Και τονίζει: «Εάν έχουμε το κινητό στο κομοδίνο, τότε θα είναι πιο δύσκολο να αντισταθούμε στην απάντηση ενός μηνύματος, ή σε έναν τελευταίο έλεγχο του προφίλ μας στο Facebook».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολύτιμα οφέλη του ιχθυελαίου στον οργανισμό μας



Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών.

Το ιχθυέλαιο παράγεται από την σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγκας, σκουμπριού, κλυπέας, σαρδέλας και πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στην περιεκτικότητά τους στα παραπάνω στοιχεία.

Τα δύο λιπαρά οξέα EPA και DHA, είναι σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία, καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως προαναφέρθηκε, και επίσης στη σόγια, στο λιναρόσπορο, στα πράσινα λαχανικά, στα καρύδια και σε τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατίθενται και σε συμπληρώματα. Ενώ όλα τα ωμέγα-3 ενισχύουν και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα ωμέγα-3 από ιχθυέλαια, δηλαδή τα EPA και τα DHA, είναι πιο ισχυρά βιολογικώς από τα ωμέγα-3 λίπη α-λινολενικού οξέος που βρίσκονται σε φυτικές πηγές, όπως ο λιναρόσπορος.

Δυστυχώς, η διατροφή δυτικού τύπου που επικρατεί σε πολλές αναπτυγμένες χώρες είναι φτωχή σε ωμέγα-3. Η απουσία σε ικανοποιητικές ποσότητες αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί να συντέλεσε στην αύξηση πολλών χρόνιων παθήσεων που έχουν σχέση ή γενεσιουργό αιτία την χρόνια φλεγμονή, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη των ιχθυελαίων στην υγεία αποκαλύπτει η ιατρική έρευνα.
Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια προάγουν την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα:

Επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των λιπών του σώματος.
Μειώνουν την πιθανότητα πήξης του αίματος.
Καθιστούν την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες.
Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιοπαθειών, αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και μειώνοντας την υπέρταση.

Εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση ψαριών κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό προτείνεται γιατί όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού. Επειδή το πρώτο εξάμηνο το μωρό τρέφεται με γάλα, είναι ωφέλιμο οι μητέρες να θηλάσουν και η διατροφή τους να είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

Αρθρίτιδα

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα σε άτομα με αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί βελτίωση στα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στους ασθενείς που λάμβαναν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο.

Ψυχική Υγεία

Επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν, πως η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη, μείωσε σημαντικά την συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, μείωση της μνήμης και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ισχυρά αντιψυχωτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, είναι καλύτερα ανεκτά και πιο εύκολα στη λήψη τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλές μελέτες όμως, υποστηρίζουν ότι σημαντικό στοιχείο για την καλή ψυχική υγεία, δεν είναι μόνο η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και η σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, συνεισφέρει μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (διάφορα σπορέλαια, καλαμποκέλαιο, φυστικέλαιο), κάτι που διαταράσσει τη σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Δέρμα και μάτια

Το δέρμα και τα μάτια βελτιώνονται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Διατηρούν την υγρασία που χρειάζονται τα μάτια, χάρη στην αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Πνευματική συγκέντρωση

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαια είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης (όπως κατά την περίοδο των εξετάσεων), γιατί τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και αυξάνουν την συγκέντρωση.

Οστεοπόρωση

Μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαιο, σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου, παρουσιάζουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα, από τις γυναίκες που λάμβαναν μόνο συμπληρώματα ασβεστίου.

Πρόληψη καρκίνου
Θετικά αποτελέσματα βρέθηκαν και στη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Συμπτώματα εμμήνου ρύσης

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες, λόγω τις εμμήνου ρύσης. Η λήψη ιχθυελαίων κατά την περίοδο, είναι δυνατόν να μειώνει και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί, όπως οι πόνοι στην κοιλιά και ο πονοκέφαλος.

Το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής (Πανεπιστήμιο Κρήτης) προτείνει τα εξής:

Συστάσεις και κατανάλωση ψαριού στην Ελλάδα

Πόσο απαιτείται (γραμμάρια την εβδομάδα)

500 γρ. για εφήβους και ενήλικες.
200 γρ. για παιδιά σχολικής ηλικίας.
100 γρ. για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αρκετοί άνθρωποι όμως δεν τρώνε καθόλου ψάρι. Οι ειδικοί συνιστούν σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, καθώς και στους καρδιοπαθείς, να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπό μορφή συμπληρωμάτων, γιατί αυτό είναι προτιμότερο από να στερούνται τελείως τα οφέλη τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι αναγκαίος ο θηλασμός



Πολλαπλά τα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για τα νεογέννητα.

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πάρα πολλά. Η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέες ασθένειες για τις οποίες ο θηλασμός είναι μοναδικό και πολύτιμο μέτρο πρόληψης. Τέτοιες ασθένειες αφορούν στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Πρόληψη ίκτερου του νεογέννητου

Από την πλευρά του παιδιού, ο θηλασμός στις πρώτες μέρες της ζωής είναι ένα εξαιρετικό μέτρο πρόληψης του νεογνικού ίκτερου. Το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο και προκαλεί συχνές κενώσεις στο νεογέννητο. Τα κακά είναι κιτρινωπά και μαζί με αυτά απομακρύνεται από τον οργανισμό του μωρού η χολερυθρίνη, η ουσία που είναι υπεύθυνη για τον ίκτερο και τις επιπτώσεις του.

Επιπλέον προστασία για τα νεογέννητα

Το νεογνό του ανθρώπου είναι πολύ ευαίσθητο στις λοιμώξεις (γι’ αυτό οι παιδίατροι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις επισκέψεις που δέχονται οι οικογένειες για να θαυμάσει ο κόσμος το νεογέννητο μωρό). Ο μητρικός θηλασμός προλαμβάνει τις λοιμώξεις. Το νεογέννητο που θηλάζει συχνά και σωστά δεν κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση και υπογλυκαιμία.

Προφύλαξη του μωρού απ’ τις αρρώστιες

Το μωρό που θηλάζει προφυλάσσεται για όλο το διάστημα του θηλασμού από στοματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Παθαίνει πολύ σπάνια μέση ωτίτιδα. Το άσθμα είναι πολύ πιο σπάνιο στα παιδιά που θηλάζουν ή που έχουν θηλάσει, όπως και ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών (η συχνότητά του στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 8 παιδάκια τον χρόνο), οι αλλεργίες και το αλλεργικό σοκ, κάποιες οφθαλμικές παθήσεις, η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ορθοδοντικά προβλήματα, οι αρθρίτιδες, οι κήλες.

Αν το παιδί έχει θηλάσει όταν ήταν μικρό

Τα παιδιά που έχουν θηλάσει παθαίνουν πολύ λιγότερο συχνά κάποιους τύπους καρκίνου. Παιδιά που δε θήλασαν είναι πιο πιθανό να βρέχουν το κρεβάτι τους. Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά που έχουν θηλάσει. Πρόσφατα βρέθηκε επίσης ότι αν μια γυναίκα έχει θηλάσει όταν ήταν παιδί, κινδυνεύει λιγότερο να αναπτύξει η ίδια καρκίνο του μαστού ως ενήλικη.

Αρρώστιες μέσα στην οικογένεια του μωρού

Ένα μωρό που θηλάζει δεν αρρωσταίνει αν είναι κάποιος άρρωστος στο σπίτι, ακόμη κι αν ο άρρωστος είναι η ίδια του η μαμά που συνεχίζει να το θηλάζει. Όταν η μαμά αρρωστήσει, έχει πυρετό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψει το θηλασμό, αυτό μάλιστα θα ήταν και επικίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί από το γάλα της το μωρό παίρνει αμέσως τα αντισώματα για να πολεμήσει τις αρρώστιες του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πιο έξυπνα παιδιά

Τα παιδιά που θηλάζουν αναπτύσσονται νευρολογικά πιο γρήγορα και σωστά, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο έξυπνα στα γνωστά τεστ ευφυΐας. Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται και στο γεγονός ότι στο μητρικό γάλα αποδομείται το ειδικό λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το λίπος αυτό λέγεται σφιγγομυελίνη, και μέσα από το μητρικό γάλα μυελινώνει τα νευρικά κύτταρα του μωρού. Έτσι, ο εγκέφαλός του ωριμάζει γρήγορα και η μητέρα αδυνατίζει και χάνει όλο το βάρος που έβαλε στην εγκυμοσύνη, χωρίς προσπάθεια και εξαντλητικές δίαιτες. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Τα μωρά που γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο μητρικός θηλασμός είναι ασφαλέστερος για τα μωρά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες ή η ινοκυστική νόσος. Η τεχνητή διατροφή είναι γι’ αυτά τα παιδιά ένας επιπλέον κίνδυνος για την πορεία και την ανάπτυξή τους. Με τον μητρικό θηλασμό παίρνουν όλα τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος, για να μη παθαίνουν λοιμώξεις και επιβαρύνεται η υγεία τους, και η μητέρα δένεται πιο πολύ μαζί τους.

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα που θηλάζει

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας αμέσως μετά τον τοκετό, αφού η μήτρα τους συσπάται και επανέρχεται στο μέγεθος της μη εγκύου πολύ πιο σύντομα απ’ ότι αν δε θήλαζαν.
Οι ορμόνες του θηλασμού προκαλούν χαλάρωση στη μητέρα, η οποία αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του νέου της ρόλου με πολύ λιγότερο στρες. Τη βοηθούν τελικά να γίνει μητέρα με τον πιο απλό, φυσικό και εύκολο τρόπο.
Η καθημερινή δουλειά ελαττώνεται στο ελάχιστο, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζει, να πλένει, να αποστειρώνει την «προίκα» του ξένου γάλακτος. Οι νύχτες είναι πιο ευχάριστες, αφού δεν της χρειάζεται παρά να παίρνει το μωρό της στο κρεβάτι της και να το θηλάζει. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε πολύ λιγότερο.
Θηλάζοντας το μωρό της η νέα μητέρα αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τις δυνάμεις της και νιώθει μεγάλη περηφάνια που μεγαλώνει το μωρό της μόνο με το γάλα της.

Το αισθητικό μέρος

Όπως ήδη είπαμε, με τον θηλασμό αποδομείται σωστά το λίπος που συσσωρεύτηκε στην εγκυμοσύνη και η γυναίκα χάνει τα περιττά κιλά της αργά αλλά σταθερά και χωρίς δίαιτα. Το σώμα της επίσης δε χαλάει, αφού έχει βρεθεί πως οι γυναίκες που θηλάζουν για αρκετούς μήνες και απογαλακτίζουν σταδιακά, αποκτούν τελικά περιφέρεια μικρότερων διαστάσεων απ’ ότι πριν μείνουν έγκυες. Όσον αφορά τον φοβερό μύθο ότι χαλαρώνει το στήθος, αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες που δε θηλάζουν. Ξέρουμε όλες ότι το στήθος «πέφτει» από μεγάλες αλλαγές βάρους και όγκου, όπως συμβαίνει στις γυναίκες που αντί να θηλάσουν τα μωρά τους μόλις γεννήσουν, που το στήθος τους είναι πολύ πρησμένο, παίρνουν χάπια και σταματούν το θηλασμό.
Το στήθος μικραίνει απότομα και «πέφτει» στις μητέρες που δεν θηλάζουν.

Μακροπρόθεσμη προστασία

Ο θηλασμός παρέχει προστασία στη γυναίκα από την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, ανάλογη με τον συνολικό χρόνο θηλασμού. Δηλαδή, όσο περισσότερο χρόνο θηλάσει μια γυναίκα τα παιδιά της, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχει. Επίσης, αν μια έγκυος εμφανίσει διαβήτη της κύησης, κινδυνεύει αργότερα να παρουσιάσει διαβήτη αν δε θηλάσει.

Πλεονεκτήματα για την οικογένεια

Τα οφέλη για την οικογένεια είναι τεράστια. Μιλήσαμε ήδη για την πολύ λιγότερη κούραση του θηλασμού, στην οποία προστίθεται το μηδενικό του κόστος. Τα παιδιά που θήλασαν αρρωσταίνουν λιγότερο, με αποτέλεσμα ελάχιστη ταλαιπωρία και στεναχώρια για το άρρωστο παιδί, μικρότερο κόστος για θεραπεία, φάρμακα, νοσηλεία και απουσία των γονιών από τη δουλειά τους.

Γενικά υπάρχει μεγάλη οικονομία αφού το μητρικό γάλα είναι δωρεάν και δε χρειάζεται να αγοράσετε μπουκάλια και μηχανήματα αποστείρωσης, δεν έχετε σκεύη για πλύσιμο και δεν καταναλώνετε πολύτιμο χρόνο για το πλύσιμο και την αποστείρωση.

Ο θηλασμός όχι μόνο δεν απομονώνει κοινωνικά, αλλά κάνει την κοινωνική ζωή προσπελάσιμη για τους νέους γονείς, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να μεταφέρουν το μωρό τους για μια βόλτα ή μια εκδρομή. Το γάλα του είναι πάντα έτοιμο και τέλεια αποστειρωμένο. Δε χρειάζεται την παραμικρή προετοιμασία. Σερβίρεται πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία. Όχι μόνο δε χρειάζεται ζέσταμα, αλλά και δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί το μωρό.
Οι οικογένειες που τα παιδιά θηλάζουν έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά οικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Αντισυλληπτική προστασία

Ακόμη, ο θηλασμός παρέχει υπό κάποιες συνθήκες πολύ καλή αντισυλληπτική προστασία και χρονική απόσταση μεταξύ των γεννήσεων, χωρίς να διαταράσσει ή να βλάπτει την οικογένεια με άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το περιβάλλον

Το μητρικό γάλα είναι οικολογικό, γιατί το περιβάλλον δε ρυπαίνεται από καμιά διαδικασία επεξεργασίας ή από κουτιά και συσκευασίες.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για τους μπαμπάδες


* Θα έχετε πολύ λιγότερη δουλειά με το μωρό το πρώτο διάστημα της ζωής του.
* Δε θα χρειάζεται να περπατάτε με το μωρό για να αποκοιμηθεί τα βράδια. Θα κοιμάται θηλάζοντας στο στήθος.
* Το μωρό θα σας στοιχίσει λιγότερο σε έξοδα για να το ταΐσετε, να το πάτε στον γιατρό και να πληρώσετε για φάρμακα, αφού το γάλα δεν κοστίζει και τα μωρά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν.

Το κόστος της τεχνητής διατροφής

Βασική, κλινική, δημογραφική έρευνα και οικονομικές μελέτες δείχνουν πως η τεχνητή διατροφή κοστίζει. Το κόστος της ανάγεται στην αγορά γάλακτος, νερού, μπουκαλιών και μεθόδων αποστείρωσης, και κατανάλωσης ενέργειας για την παρασκευή του ξένου γάλακτος. Σημαντικότερα όμως είναι τα έξοδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών που είναι συχνότερες στα μωρά που δε θηλάζουν και στα άτομα που δεν τράφηκαν με μητρικό γάλα στο παρελθόν (ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, νοσήλια, απουσία των γονιών από τη δουλειά τους).

Η μητέρα που δε θηλάζει αρρωσταίνει συχνότερα και αν δεν κάνει καλή αντισύλληψη μένει πιο συχνά και πιο εύκολα έγκυος, με όλα τα επακόλουθα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την οικονομική επιβάρυνση του μεγαλώματος περισσότερων παιδιών.

Η έναρξη του θηλασμού

Η έναρξη του θηλασμού καλό είναι να γίνεται το συντομότερο μετά την έξοδο του μωρού από την κοιλιά της μητέρας. Το ιδανικό είναι το μωρό να αφήνεται στην κοιλιά ή στο στήθος της στα πρώτα δευτερόλεπτα που ακολουθούν τη γέννησή του, να σκεπάζεται με ζεσταμένη πολύ μαλακή πετσέτα και να σκουπίζεται το πρόσωπό του. Εάν το μωρό αρχίσει να θηλάζει αμέσως (τα περισσότερα μπορούν), οι θηλαστικές κινήσεις του στο στήθος θα προκαλέσουν έκκριση ορμονών στο σώμα της μητέρας. Οι ορμόνες αυτές και κυρίως η ωκυτοκίνη -που λέγεται και ορμόνη της αγάπης- θα προκαλέσουν με τη σειρά τους συσπάσεις στη μήτρα και θα διευκολύνουν την έξοδο του πλακούντα. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο τοκετός με τον πιο φυσικό και ακίνδυνο τρόπο.

Τα μωρά που μπαίνουν στο στήθος μέσα στην αίθουσα τοκετού, είναι εκείνα που έχουν τα λιγότερα προβλήματα. Εάν ο γιατρός σας πει ότι αυτό δεν γίνεται, θηλάστε το και πάλι το συντομότερο δυνατόν.

Τοποθετώντας το μωρό σωστά στο στήθος

Η μητέρα κάθεται με το σώμα του μωρού ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα της. Η κοιλιά του μωρού πρέπει να ακουμπά στο στομάχι της μητέρας κι όχι να κοιτάζει προς το ταβάνι.
Η μητέρα πιάνει το στήθος της με το αντίθετο χέρι (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπά τα δάχτυλά της στη θηλή ή στη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάει το στήθος πάνω – κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή.

Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα του, η μητέρα το φέρνει πιο κοντά της ώστε να πιάσει το στήθος. Το μωρό πρέπει να έχει στο στόμα του και μεγάλο τμήμα γύρω από τη θηλή.

Ο θηλασμός δεν πονά. Αν η μητέρα πονά στο στήθος, τη θηλή ή την πλάτη της, κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλει το μωρό από το στήθος και να το ξαναβάλει από την αρχή σωστά.

Πώς βγάζουμε το μωρό απ’ το στήθος: η μητέρα βάζει το μικρό της δάχτυλο (αριστερό χέρι – δεξί στήθος) στο στόμα του μωρού, βαθιά περίπου 3 εκατοστά, ώστε το μωρό να πιάσει το δάχτυλο και να αφήσει τη θηλή. Έτσι το μωρό αφήνει το στήθος χωρίς να προκαλέσει πόνο στη μητέρα. Μην προσπαθήσετε ποτέ να βγάλετε το μωρό από το στήθος κλείνοντας τη μύτη του.
Εάν δεν τα καταφέρετε, ξανακάντε την προσπάθεια απ’ την αρχή όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή και μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω. Έτσι η μητέρα δεν πονάει και το μωρό φαίνεται ικανοποιημένο και ακούγεται να καταπίνει.

Έναρξη θηλασμού και πόνος στην κοιλιά

Τις πρώτες φορές που θηλάζετε είναι πιθανόν να αισθάνεστε πόνο ή κράμπες στην κοιλιά. Μην ανησυχείτε. Είναι η μήτρα σας που, χάρη στο θηλασμό, επιστρέφει γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Θα χρειαστεί να δίνω τσαγάκι;

Μη δίνετε τίποτε άλλο εκτός από το γάλα σας, δηλαδή ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ούτε τσάι, ούτε νερό. Στο γάλα σας υπάρχει ό,τι χρειάζεται το μωρό σας. Αν διψάσει θα πιει το γάλα σας, θα διψάσετε εσείς με τη σειρά σας και το νερό που θα πιείτε θα καθαριστεί από το στήθος σας με τέλειο τρόπο. Το μωρό έτσι δεν κινδυνεύει από στοματίτιδα ή γαστρεντερίτιδα. Το γάλα σας είναι η πιο πλήρης και η πιο ασφαλής τροφή για το μωρό σας.

Μπορώ να βάλω πρόγραμμα στο μωρό που θηλάζει;

Βάζετέ το στο στήθος όσο συχνά δείχνει να θέλει. Στην αρχή οι θηλασμοί θα είναι πολύ συχνοί, δηλαδή κάθε μισή ώρα ή και συχνότερα. Μπορεί το μωρό να θηλάζει ασταμάτητα για δύο-τρεις ώρες και αφού κοιμηθεί για λίγα λεπτά να συνεχίσει για άλλες τρεις ώρες. Αυτό είναι απαραίτητο για να έρθει το γάλα σας. Επίσης, το στομάχι του μωρού σας είναι πολύ μικρό, δεν χωράει πολύ γάλα.

Το στομάχι του νεογέννητου είναι πολύ μικρό, έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μωρό σπάνια μπορεί να μείνει νηστικό για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο ωρών. Συνήθως τα νεογέννητα θέλουν να φάνε κάθε 1-1,5 ώρα, αλλά μπορεί και πολύ συχνότερα. Το μητρικό γάλα είναι πάρα πολύ εύπεπτο και του κάνει καλό.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πεινάει;

Μάθετε να καταλαβαίνετε πότε ένα μωρό πεινάει και βάζετέ το στο στήθος όσο συχνά θέλει. Τα μωρά όταν πεινούν, δηλαδή σχεδόν όλη την ώρα, πρώτα ψάχνουν αριστερά δεξιά ανοιγοκλείνοντας το στόμα τους στον αέρα. Στη συνέχεια βάζουν το χέρι στο στόμα και το πιπιλίζουν. Όταν πια πεινούν πολύ αρχίζουν να κλαίνε. Αν είναι το πρώτο μωρό που θηλάζετε, προσπαθήστε να το βάζετε στο στήθος όταν απλώς ψάχνει με το στόμα. Όταν αρχίσει να τρώει τα χέρια του ή να κλαίει, μπορεί να έχει χάσει την υπομονή του, με συνέπεια να κλαίει στο στήθος και να δυσκολευτείτε να το κάνετε να πιάσει σωστά.

Πόσο συχνά θα θηλάζω;

Ειδικά τις πρώτες μέρες που το μωρό είναι ακόμη πολύ μικρό, κουράζεται και κοιμάται στο στήθος. Μην το απομακρύνετε ή θηλάστε ξανά αμέσως μόλις το δείτε να σας ψάχνει με το στοματάκι του. Το μωρό σας πεινάει συνέχεια κι εσείς έχετε ανάγκη από συχνούς θηλασμούς, για να αποσυμφορίζετε το στήθος σας και να έχετε άφθονο γάλα. Μην κρατάτε ωράρια και μην το αφήνετε να κλάψει και να νευριάσει. Στην ηλικία αυτή το μωρό σας δεν έχει καπρίτσια, αλλά ανάγκες. Αν δεν τις ικανοποιείτε χάνει την εμπιστοσύνη του σ’ εσάς και στον εαυτό του. Ξεχάστε ότι ξέρετε και εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο. Αυτό θα σας πει πότε να αγκαλιάσετε και να θηλάσετε ένα ανήσυχο μωρό.

Θα θηλάζω και τις νύχτες;

Θηλάστε το μωρό σας όσο συχνά θέλει, μέρα και νύχτα. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι πολύ σημαντικοί γιατί τη νύχτα εκκρίνεται η ορμόνη που κάνει τα μωρά να μεγαλώνουν. Τα μωρά έχουν ανάγκη να τρώνε τη νύχτα. Η διακοπή των νυχτερινών γευμάτων είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη.

Αποκλειστικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Είναι επίσης μια μοναδική πηγή χαράς και ευτυχίας για τη μητέρα και μια πηγή ηρεμίας για την οικογένεια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τη UNICEF, όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής τους.
Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει το μωρό να παίρνει μόνο μητρικό γάλα όποτε πεινάει. Δηλαδή, να μη δίνουμε καθόλου συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, τσάι, νερό ή πιπίλα για όλο αυτό το διάστημα.
Τα συμπληρώματα αποφεύγονται γιατί είναι άχρηστα και μπορεί να προκαλέσουν μόνο προβλήματα και διακοπή του θηλασμού.

Πιπίλα δεν είναι σωστό να δώσουμε, τουλάχιστον για τις πρώτες 40 μέρες, γιατί όταν το μωρό μας είναι ανήσυχο σημαίνει ότι πεινάει και πρέπει να το ταΐσουμε.

Το χρονικό διάστημα των 4-6 μηνών είναι βέβαια λίγο αυθαίρετο και αντανακλά την ετοιμότητα των συστημάτων του μωρού να δεχθεί στερεά τροφή. Έτσι, άλλες τροφές μπορούν να αρχίσουν να προστίθενται όταν η μητέρα και ο παιδίατρος δουν τα συμπτώματα αυτής της ετοιμότητας: το μωρό μπορεί να κάθεται μόνο του, βγάζει δόντια και κυρίως αρχίζει να ενδιαφέρεται για άλλες τροφές.

Να δώσω πιπίλα;

Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο. Τουλάχιστον για τις πρώτες 40 μέρες, το μωρό είναι καλό να μην πάρει πιπίλα. Κατά το διάστημα αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να τρώει συχνά για να μεγαλώσει. Η πιπίλα κάνει το μωρό να μην τρώει αρκετά, να μπερδεύεται ανάμεσα σ’ αυτήν και το στήθος. Η μητέρα αργεί να εξοικειωθεί με τα μηνύματα που θα έστελνε το μωρό εάν δεν είχε την πιπίλα στο στόμα του. Αν όλες τις θηλαστικές του κινήσεις τις κάνει στο στήθος, τότε η μητέρα κατεβάζει αρκετό γάλα. Μπορεί εξαιτίας της πιπίλας να μην έχετε αρκετό γάλα, αφού το μωρό σας δεν θα τρώει όσο συχνά θέλει.

Ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα του μωρού σας για αγκαλιά ή για θηλασμό και μην αρνηθείτε να το θηλάζετε τη νύχτα. Μη το βγάζετε ποτέ από το στήθος σας όταν θηλάζει.

Και πώς θα ξέρω ότι χόρτασε;

Θα το θηλάζετε όποτε θέλει, δε θα δίνετε ξένο γάλα, τσάι ή νερό μετά τον θηλασμό ή ενδιάμεσα στα γεύματα. Θα ξεκουράζεστε σε κάθε ευκαιρία και θα παρακολουθείτε το μωρό να φαίνεται ευχαριστημένο, να κοιμάται και να ξυπνάει φυσιολογικά και να έχει καθημερινά, δηλαδή σε 24 ώρες, 6–8 βρεγμένες πάνες, εάν είναι μικρότερο από 40 ημερών. Όταν σαραντίσει, μεγαλώνει σιγά-σιγά η ουροδόχος κύστη του και μπορεί να συγκρατεί περισσότερα ούρα, έτσι τότε θα αρκούμαστε σε 4 – 5 βρεγμένες πάνες το 24ωρο.

Πώς μπορεί να καταλάβει η γυναίκα ότι έχει γάλα;

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθεί μια γυναίκα την ώρα που θηλάζει. Εντούτοις, πολλές γυναίκες που έχουν θηλάσει επιτυχώς και για μεγάλα διαστήματα δεν αισθάνονται τίποτα, εκτός ίσως από κάποιο πόνο τις πρώτες ημέρες του θηλασμού λόγω της ταλαιπωρίας των θηλών και του πετρώματος.

* αίσθηση θερμότητας εσωτερικά στο στήθος
* φαγούρα, μυρμήγκιασμα στο στήθος
* συναισθηματική ευαισθησία (κλάματα, δυσάρεστες σκέψεις)
* δίψα
* συσπάσεις στη μήτρα κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα
* το άλλο στήθος μπορεί να τρέχει γάλα
* το μωρό, αν θηλάζει αποκλειστικά, βρέχει περισσότερες από 6 πάνες το εικοσιτετράωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, για να αισθανθούμε το βάρος τους βάζουμε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσουμε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό έκανε τσίσα.
* το μωρό ακούγεται να καταπίνει

Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες του θηλασμού. Προσωπικά, θήλασα δίδυμα αποκλειστικά για 5,5 μήνες και συνολικά 2,5 χρόνια και δεν ένιωσα ποτέ κανένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω. Όταν τα κορίτσια ήταν 2 μηνών και η μία έκανε εμετό, χάρηκα απ’ την καρδιά μου γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το γάλα μου και αποδεικνυόταν στα μάτια μου πως είχα γάλα.

Τα κακά του μωρού μου φαίνονται πολύ παράξενα…

Εάν δείτε τα κακά του μωρού σας την ώρα που βγαίνουν, φαίνονται σαν αεριούχος πορτοκαλάδα. Στη συνέχεια στερεοποιούνται ελαφρώς και είτε τα πίνει η πάνα την οποία απλώς χρωματίζουν, είτε αφήνουν επάνω της ένα υπόλειμμα σαν μουστάρδα, κολλούν στην πάνα, έχουν μια υπόξινη μυρωδιά, περίπου σαν ξινισμένο γάλα. Το μωρό μπορεί να κάνει κακά από 2 φορές σε κάθε τάϊσμα, ακόμη και 20 φορές την ημέρα, έως 1 φορά στις 20 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μωρό έχει δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Εάν όμως το μωρό σας έχει σκληρά κόπρανα, κόπρανα σαν νερό, ανησυχία, πόνο στη κοιλίτσα, πολλά αέρια, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι πραγματικά χρήσιμα τα στοματικά διαλύματα;



Πως θα καταπολεμήσετε τη στοματική κακοσμία.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για μια ποικιλία στοματικών διαλυμάτων που καταπολεμούν την ουλίτιδα και την πέτρα, άλλα που προλαμβάνουν την τερηδόνα, αντιμετωπίζουν την κακοσμία και γενικά μας εξασφαλίζουν ένα καθαρό και υγιές στόμα. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες διαλυμάτων, τα αντισηπτικά και τα φθοριούχα.

Αντισηπτικά διαλύματα

Η βασική οδοντιατρική ένδειξη για χρήση ενός αντισηπτικού διαλύματος είναι οι παθήσεις των ούλων, ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα. Υπάρχουν διάφορες ουσίες για το σκοπό αυτό, με πλέον αποτελεσματική τη χλωρεξιδίνη.

Ωστόσο, η καθημερινή χρήση αντισηπτικών όχι μόνο δεν θεραπεύει τα ούλα αλλά ίσως να έχει και αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς προκαλεί αλλοίωση της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος και σταδιακή επικράτηση ισχυρότερων μικροβιακών στελεχών. Άλλες παρενέργειες από την καθημερινή χρήση αντισηπτικών είναι η εμφάνιση χρωστικών στα δόντια, ο ερεθισμός του στοματικού βλεννογόνου, η αλλοίωση της γεύσης κ.λπ.

Η απαλλαγή των δοντιών από τη μικροβιακή πλάκα είναι βασική προϋπόθεση για υγιή ούλα και δόντια. Ωστόσο, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μηχανικά και όχι χημικά. Δηλαδή, ένα αντισηπτικό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να διορθώσει τις συνέπειες του ελλιπούς βουρτσίσματος των δοντιών ή της μη χρήσης οδοντικού νήματος.

Δηλαδή, τα στοματικά διαλύματα είναι άχρηστα; Όχι! Μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις π.χ. κατά τη διάρκεια περιοδοντικής θεραπείας, πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, μετά από τοποθέτηση εμφυτευμάτων κ.λπ, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό ιατρική καθοδήγηση.

Φθοριούχα διαλύματα

Το φθόριο είναι μία πολύτιμη ουσία για τα δόντια, καθώς ενσωματώνεται στην αδαμαντίνη και την προστατεύει από τα οξέα του στόματος που προκαλούν την τερηδόνα, δηλαδή την ασθένεια που καταστρέφει τα δόντια. Ο ρόλος του φθορίου στην πρόληψη των σφραγισμάτων είναι γνωστός εδώ και πολλές δεκαετίες και αδιαμφισβήτητος. Για το λόγο αυτό, όλες σχεδόν οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο.

Συμπληρωματική χρήση φθορίου σε μορφή διαλύματος δεν είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί όμως να φανεί χρήσιμη σε περιπτώσεις ατόμων με έντονη προδιάθεση για τερηδόνα καθώς και στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Κακοσμία του στόματος & διαλύματα

Η στοματική κακοσμία είναι μία πολύ ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζει και ο μικροβιακός παράγοντας, εναντίον του οποίου κυρίως στοχεύουν και τα στοματικά διαλύματα που προορίζονται για την κακοσμία.

Ασφαλώς αυτά προσφέρουν μία προσωρινή ανακούφιση, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά περιέχουν αλκοόλη που προκαλεί αφυδάτωση του στόματος η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει την κακοσμία. Δηλαδή, το όφελος που προσφέρουν είναι πολύ παροδικό.

Περισσότερο χρήσιμα είναι εκείνα τα διαλύματα που περιέχουν οξυγόνο, καθώς αυτό εξουδετερώνει πιο αποτελεσματικά τις θειούχες ενώσεις των μικροβίων που είναι κυρίως υπεύθυνες για την κακοσμία. Χωρίς αμφιβολία όμως, καλύτερη και μονιμότερη λύση αποτελεί ο εντοπισμός της αιτίας που ευθύνεται για την κακοσμία και η αντιμετώπισή της.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δυσλεξία του παιδιού σας



Η δυσλεξία είναι μία μόνιμη κατάσταση. Η αντιμετώπιση μπορεί να ωφελήσει.

Η δυσλεξία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία νευρολογικής προέλευσης. Τα προβλήματα των παιδιών με δυσλεξία προέρχονται κυρίως από τη δυσχέρεια στην επεξεργασία των ήχων της ομιλίας μέσα στις λέξεις και στη σύνδεση μεταξύ των ήχων αυτών και των γραμμάτων. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα στη φωνολογική επεξεργασία της γλώσσας το οποίο συχνά είναι άσχετο με τις υπόλοιπες γνωστικές ικανότητες καθώς και με την ποιότητα της εκπαίδευσης του παιδιού.

Ο επίσημος ορισμός που δίνεται από το IDA (International Dyslexia Association) είναι ο εξής: «Η δυσλεξία είναι μία διαταραχή με νευροβιολογική βάση, συχνά κληρονομική, η οποία εμποδίζει την κατάκτηση της γλώσσας. Διαφέρει σε σοβαρότητα από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκολίες στην αντίληψη και έκφραση της γλώσσας, ιδιαίτερα στη φωνολογική επεξεργασία, στην ανάγνωση και στη γραφή, στην ορθογραφία και μερικές φορές στην αριθμητική.

Η δυσλεξία δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης κινήτρων, αισθητηριακών δυσλειτουργιών και ανεπαρκών εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών ευκαιριών, αλλά μπορεί να συνυπάρχει με τα παραπάνω. Αν και η δυσλεξία διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του ατόμου, τα άτομα με δυσλεξία συχνά ανταποκρίνονται με επιτυχία σε έγκαιρη και κατάλληλη παρέμβαση».

Η δυσλεξία ΔΕΝ προκαλείται από:


κακή ανατροφή ή έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών
φτωχή εκπαίδευση ή λανθασμένη διδασκαλία ανάγνωσης
περιβαλλοντικούς παράγοντες
οπτικά ή ακουστικά προβλήματα
έλλειψη κινήτρων
Στατιστικά δεδομένα
Στην Ελλάδα η δυσλεξία απαντάται περίπου στο 8% του πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5-17%.

Πολλά παιδιά με δυσλεξία δε λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση.

Η δυσλεξία επηρεάζει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η δυσλεξία είναι μία μόνιμη κατάσταση. Ωστόσο, η αντιμετώπιση μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής.

Η δυσλεξία είναι το ίδιο συχνή σε αγόρια και κορίτσια, αν και διαγιγνώσκεται συχνότερα στα αγόρια.

Η δυσλεξία συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, κάθε άτομο έχει τις δικές του ικανότητες και αδυναμίες, και οι αδυναμίες αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα.

Η πρώιμη εντόπιση και παρέμβαση (όταν το παιδί φοιτά στην τελευταία τάξη του νηπιαγωγείου) είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη των προβλημάτων ανάγνωσης.

Παρ’ όλο που η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση είναι ο καλύτερος δρόμος για την επιτυχία, τα περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται στο Δημοτικό, και μάλιστα στις μεσαίες τάξεις.

Πολλά παιδιά, έφηβοι, ενήλικες με μέσης βαρύτητας δυσλεξία δε διαγιγνώσκονται ποτέ.

Πολλοί γίνονται «θύματα» του εκπαιδευτικού συστήματος και δε λαμβάνουν την ειδική θεραπεία που χρειάζονται για να οικοδομήσουν την ικανότητα ανάγνωσης. Η αποκατάσταση είναι πιο δύσκολη όσο το άτομο μεγαλώνει αφού πρέπει να γίνει πιο εντατικά με στόχο να ξεπεραστούν χρόνια δυσκολιών. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον με δυσλεξία να βελτιώσει τις ικανότητές του.

Η δυσλεξία δεν είναι ένα αναπτυξιακό πρόβλημα που τελικά θα υποχωρήσει. Το να περιμένει κανείς για να παρέμβει, δεν ωφελεί το παιδί. Τα παιδιά 5 ετών με πιθανά μελλοντικά προβλήματα, μπορούν να εντοπιστούν μέσω αξιόπιστων τεστ. Μόλις διαγνωστούν, μπορούν να ενταχθούν σε πρώιμη παρέμβαση.

Η δυσλεξία, καθώς και άλλες μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να συνυπάρχουν με καταστάσεις ή διαταραχές όπως προβλήματα λόγου και ομιλίας ή διάσπαση προσοχής/ υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), που απαιτούν επιπλέον θεραπεία.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα για την Υγεία προωθεί η ΕΕ



Στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, με κεντρικό θέμα το νέο πρόγραμμα «Υγεία για την Ανάπτυξη» 2014-2020, προϋπολογισμού 446 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα δίνει μεγαλύτερη έμφαση, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, στο δεσμό μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και υγιούς πληθυσμού.

Οι στόχοι του, όπως αναφέρει το Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, είναι η υποστήριξη των κρατών μελών με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη και την αύξηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την προστασία τους από διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

Ο κ. Λοβέρδος κατά την παρέμβαση του για το νέο πρόγραμμα υγείας τόνισε ότι «υγεία και ανάπτυξη πάνε μαζί και ότι η καλή υγεία του πληθυσμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα», ενώ επισήμανε ότι «η καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών».

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε επίσης, ότι «η πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη περίθαλψη είναι πρωταρχικής σημασίας» και ανέφερε ότι, «μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια της εισαγωγής στις αρχές του φθινοπώρου των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, τα γνωστά DRGs, προωθήσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης για ένα σύνολο 16 βασικών νόσων» και επικρότησε την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων που στοχεύουν στη ποιότητα και ασφάλεια της περίθαλψης και στη συνετή χρήση αντιβιοτικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέξτε σωστά, για να μην βαρεθείτε!



Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος άσκησης για σένα
.
Για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσεις να γυμναστείς, είτε για να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα, είτε για την καλή σου υγεία, είτε για να αδυνατίσεις, είτε για να αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις, είναι σημαντικό να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα τύπο άσκησης.

Μόνο τότε θα μπορέσεις να επιτύχεις τον στόχο σου, μιας και τα οφέλη της άσκησης επιτυγχάνονται μόνο με την συστηματική και μακροχρόνια ενασχόληση σου με αυτήν. Εδώ λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στους βασικότερους παράγοντες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου για σένα τύπου άσκησης:

Διάλεξε έναν τύπο άσκησης που να σε ευχαριστεί, έτσι ώστε να μην τον βαρεθείς αλλά να σου υποκινεί καθημερινά το ενδιαφέρον να ασχοληθείς.

Διάλεξε περισσότερους από έναν τύπους άσκησης. Κάνοντας συνέχεια τον ίδιο τύπο άσκησης δεν είναι μόνο βαρετό, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει σε στασιμότητα ή να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού σου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άσκησης για την εκγύμναση της δύναμης (ασκήσεις με βαράκια), της αντοχής (spinning) και της ελαστικότητας (pilates-yoga). Υπάρχουν επίσης τύποι άσκησης σε κλειστό (γυμναστήρια) ή ανοικτό χώρο (στίβος).

Διαφοροποίησε την ένταση της άσκησης σου. Μια έντονη μέρα άσκησης, ίσως είναι καλό να ακολουθείται από μια πιο ήπια. Ο αρχάριος αθλητής ακολουθεί μικρότερες εντάσεις από τον πιο προχωρημένο και σε μικρότερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το ίδιο κάνει και ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανέξοδο και εύκολα προσεγγίσιμο. Tο περπάτημα, το τρέξιμο στο δρόμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, οι ρακέτες στη θάλασσα το καλοκαίρι και ο χορός είναι κάποιες τέτοιες δραστηριότητες.

Κάνε κάποιες από τις καθημερινές σου δραστηριότητες μέρος του προγράμματος γυμναστικής σου, ειδικά αν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν η απόσταση στο επιτρέπει, πήγαινε με τα πόδια ή το ποδήλατο στη δουλειά, χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, βγάλε το σκύλο βόλτα ή κάνε έντονα τις δουλειές του σπιτιού.

Διάλεξε τύπους ασκήσεων που δεν εξαρτώνται από τον καλό καιρό, έτσι ώστε να μην έχεις δικαιολογία να αποφύγεις την άσκηση. Κάνε π.χ. squash, κολύμπι σε κλειστή πισίνα, γυμναστήριο.

Κάνε ομαδικά αθλήματα ή ομαδικά μαθήματα σε γυμναστήριο, αν πιστεύεις ότι αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον σου για την άσκηση. Ο συναγωνισμός και η κοινωνική προσέγγιση της άσκησης κάνουν πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν περισσότερο.

Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζεις. Αν είσαι π.χ. υπερτασικός ή διαβητικός, κάνε αερόβια άσκηση. Αν έχεις οσφυαλγία κάνε τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης (κοιλιακοί - ραχιαίοι), αν έχεις άσθμα μην κάνεις κολύμπι σε πισίνα, αν έχεις ατροφία, προτίμησε ασκήσεις με αντιστάσεις κ.ο.κ.

Διάλεξε έναν προσωπικό προπονητή(personal trainer), αν νομίζεις ότι οι γνώσεις σου στο αντικείμενο είναι ελλιπείς ή οι στόχοι σου ιδιαίτεροι. Ο εξειδικευμένος γυμναστής θα σχεδιάσει για σένα το προσωπικό σου πλάνο άσκησης, θα σε παροτρύνει και θα σε βοηθήσει στην σωστή εκτέλεση του.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι όποιον τύπο άσκησης κι αν επιλέξεις, και οποιαδήποτε στρατηγική κι αν ακολουθήσεις, για να μείνεις αφοσιωμένος στο στόχο σου θα πρέπει να θυμάσαι να προχωράς αργά και σταδιακά.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά και μην βιάζεσαι. Τα οφέλη από την άσκηση έρχονται με τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια και όχι από τη μια μέρα στην άλλη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύζι, μέρος μιας υγιεινής διατροφής



Ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας.

Λίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν με το ρύζι και τον ρόλο που παίζει στην διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.

Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονοφυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα, 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά σε πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και διάμετρο 2-3 χιλιοστά.

Αποτελεί είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας, καθώς για το 50% έως το 66% του πληθυσμού της γης, το ρύζι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή τροφής. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστούμε την πλούσια διατροφική του αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη ρυζιού όπως: αναποφλοίωτο, λευκό, καφέ, κόκκινο, νυχάκι, μικρόκοκκο,μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, άγριο κ.λπ. Όλες όμως οι κατηγορίες του ρυζιού είναι εξίσου θρεπτικές. Το ρύζι είναι πλούσιο σε:

Σύνθετους υδατάνθρακες, που καθιστούν το ρύζι σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοιυδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από τηναπότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στο οργανισμό ενέργεια,απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, με αποκλειστική εξάρτηση απότους υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητο δομικό συστατικό του οργανισμού. Τα 100 γρ. μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουν περίπου 2,5 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο μαζί με όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τους φυτοφάγους.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Από όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12.Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:

Βιταμίνη Β1(θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Βιταμίνη Β3(νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναι απαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Βιταμίνη Β5(παντοθενικό): Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ). Πρόκειται για μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητη για την σύνθεση του DNA.

Η βιταμίνη E είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.

Ανόργανα στοιχεία: κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο.

Το κάλιο αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το ισοζύγιο του νερού στον οργανισμό, είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης και ρυθμίζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το μαγνήσιο είναι συστατικό των οστών και των δοντιών, απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού σε κυτταρικό επίπεδο και παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών.

Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενέργειας και αποτελεί συστατικό του DNA.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες. Ακόμη, ο σίδηρος είναι απαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης.

Φυτικές ίνες: Βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο ρύζι. Ποικίλες έρευνες έχουν δείξει την σπουδαιότητα των φυτικών ινών στην διατροφή του ανθρώπου και τη χρησιμότητά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών δεν σταματούν εκεί, καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από την εμφάνιση του διαβήτη, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου.

Το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε:

Θερμίδες: Τα 100γρ ρυζιού αποδίδουν περίπου 130 Kcal. Η πλούσια θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες που περιέχει, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά.

Χοληστερίνη και λιπαρά: Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λιπαρά, άρα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και η στεφανιαία νόσος.

Νάτριο: Και η περιεκτικότητα του ρυζιού σε νάτριο είναι φτωχή,μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι, δρα σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα, καθώς είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργία. Το ρύζι, σε αντίθεση με στο σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλικοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία είναι... οικογενειακή υπόθεση



Γονίδια και διατροφικές συνήθειες κληρονομούνται στα παιδιά.

Ένα παιδί που γεννιέται από δυο παχύσαρκους γονείς, έχει 50% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, ενώ αν ο ένας από τους δυο είναι παχύσαρκος πέφτει στο 25%. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, με την κληρονομικότητα να κατέχει εξέχοντα ρόλο. Σε ορισμένες οικογένειες είναι ολοφάνερο ότι γονείς και παιδιά έχουν παρόμοια σωματική κατανομή και αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα γονίδια είναι μια υπόθεση που τα χέρια μας προς το παρόν είναι δεμένα, είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Όμως η παχυσαρκία δεν είναι μια οικογενειακή υπόθεση, λόγω του γενετικού υλικού, αλλά και λόγω συμπεριφορών.

Οι γονείς δε μεταδίδουν μόνο γενετικό υλικό στα παιδιά, αλλά και νοοτροπίες – συμπεριφορές. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς τρώνε γλυκά, τηγανητά, πατατάκια και δεν αθλούνται, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει με την εκπαίδευση των γονιών.

Οι γονείς μεταφέρουν συμπεριφορές στα παιδιά τους. Εάν η μητέρα δεν τρώει ποτέ φρούτα και λαχανικά δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από το νήπιο ή ακόμη και από τον έφηβο να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. Η καλύτερη μέθοδος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι να συμμετέχει στην προσπάθεια όλη η οικογένεια, ακόμη και αν κάποια μέλη της έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και τρόπου ζωής δεν προϋποθέτει την απώλεια κιλών μόνο, αλλά και την εξασφάλιση της υγείας μας και την πρόληψη νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις προηγούμενες δεκαετίες βλέπαμε την παχυσαρκία των ενηλίκων να αυξάνεται με ρυθμό επιδημίας, ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και την παιδική παχυσαρκία να αυξάνει με τρομακτικούς ρυθμούς και να συνοδεύεται με την εμφάνιση στα παιδιά νοσημάτων που κάποτε χαρακτήριζαν μόνο ενήλικες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διαβήτη τύπου ΙΙ. Σε μελέτη στη γειτονική Ιταλία, προέκυψε ότι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι γονείς έχουν υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά. Η παχυσαρκία των γονιών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Παιδιά από υπέρβαρες και παχύσαρκες οικογένειες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε λιπαρές τροφές, παρά σε φρούτα και λαχανικά. Επίσης δείχνουν προτίμηση σε καθιστικές δραστηριότητες.

Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε την παιδική παχυσαρκία, θα πρέπει επομένως να βάλουμε στο στόχαστρό μας όχι τα παιδιά και τις κακές τους συνήθειες, αλλά τους γονείς και τους δασκάλους, καθώς οι δύο πιο σημαντικές επιρροές στη ζωή των παιδιών είναι η οικογένεια και το σχολείο. Η υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής πρέπει να γίνει από ολόκληρη την οικογένεια ώστε τα παιδιά να έχουν σωστά πρότυπα συμπεριφοράς. Εάν τα παιδιά έχουν σωστά πρότυπα σε οικογένεια και σχολείο δεν χρειάζεται καμία άλλα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς, είναι ότι μικρές αλλαγές, μπορούν να έχουν μόνιμη επίδραση στο βάρος και την υγεία ολόκληρης της οικογένειας. Για παράδειγμα:

1. Κλείστε την τηλεόραση την /ώρα του φαγητού.
2. Μειώστε τις ώρες που τα παιδιά κάθονται στην τηλεόραση ή σε υπολογιστή – βιντεοπαιχνίδια. Τηρήστε όμως και οι γονείς αυτή τη συνήθεια.
3. Επινοήστε τρόπους και ευχάριστες δραστηριότητες να ασκείστε μαζί με τα παιδιά σας. Κανονίστε π.χ. έναν περίπατο όλοι μαζί, 3 φορές την εβδομάδα.
4. Μπορείτε να θέσετε ως στόχο όλη την εβδομάδα να τρώτε για απογευματινό 2 φρούτα, αντί για κάποιο σνακ πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά.
5. Περιορίστε τα γεύματα που τρώτε έξω από το σπίτι.
6. Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού.
7. Θυμηθείτε ότι αποτελείτε πάντα πρότυπο για τα παιδιά σας οπότε φροντίστε να είστε θετική επιρροή για αυτά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παιδιά, ρωτήστε τους νευροεπιστήμονες!»



Μία πρωτοβουλία για τους μαθητές.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να στείλουν μία ερώτηση σχετική με τις νευροεπιστήμες (νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, συμπεριφορά, επικοινωνία μεταξύ νευρώνων, αντίληψη του περιβάλλοντος, ερμηνεία των εισερχόμενων πληροφοριών, αποστολή εντολών στα διάφορα όργανα κ.λπ.).

Οι ερωτήσεις θα αξιολογηθούν από νευροεπιστήμονες - καθηγητές Πανεπιστημίου ή ερευνητές - και θα επιλεγούν δέκα από αυτές με βάση την πρωτοτυπία τους, την επικαιρότητά τους και τις προεκτάσεις τους για τις νευροεπιστήμες και την κοινωνία.

Οι μαθητές που θα έχουν υποβάλει τις δέκα επιλεγμένες ερωτήσεις, θα προσκληθούν σε ειδική, ανοικτή στο κοινό, εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου τον Μάρτιο του 2012 - και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί - για να ακούσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Ειδικοί νευροεπιστήμονες θα αναλάβουν να συνομιλήσουν με τους μαθητές και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους με τρόπο απλό και κατανοητό.

Κάποιες από τις υπόλοιπες ερωτήσεις θα αναρτηθούν μαζί με τις απαντήσεις τους στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να εμπνευσθούν οι μαθητές να ασχοληθούν με τις νευροεπιστήμες και, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους στο μάθημα της Βιολογίας, να προβληματιστούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους.

Βασικός επίσης στόχος των τριών συνεργαζόμενων φορέων, είναι να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας και κυρίως όσους βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας, καθώς και να συζητήσουν σε κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό.

Οι μαθητές μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους προς τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο e-mail: info@hsfn.gr, συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή ερωτήσεων είναι η 20ή Ιανουαρίου 2012.

Σε περίπτωση που ο επιλεγμένος μαθητής κατοικεί εκτός Αθηνών, θα καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και επιστροφής του, καθώς και ενός συνοδού γονέα, στην Αθήνα κατά την ημέρα της εκδήλωσης. Εξάλλου και οι δέκα μαθητές που θα επιλεγούν, θα παραλάβουν τη σειρά εκπαιδευτικών οδηγών του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά «προλαβαίνουν» τα εγκεφαλικά



Η σωστή διατροφή «ασπίδα» για τις γυναίκες.

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, ακόμα και αν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Stroke».

Η έρευνα στηρίχθηκε σε περισσότερες από 5.700 γυναίκες με ιστορικό καρδιοπάθειας. Οι γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια κατά μέσον όρο (η ομάδα που δεν είχε καρδιοπάθεια) ή για 10 χρόνια (η ομάδα που είχε καρδιοπάθεια).

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, περισσότερα από 1.300 εγκεφαλικά επεισόδια συνέβησαν στην ομάδα που δεν έπασχε από καρδιοπάθεια και περισσότερα από 1.000 στην ομάδα καρδιοπάθειας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικές πληροφορίες για να καθορίσουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα μιας γυναίκας. Μεταξύ γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, όσες είχαν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών με βάση τη διατροφή αντιμετώπιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα οφέλη επεκτάθηκαν σε γυναίκες που ήδη υπέφεραν από καρδιοπάθεια. Μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας, γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας είχαν μέχρι 57% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φρούτα και λαχανικά συνέβαλαν περίπου κατά 50% στην αντιοξειδωτική ικανότητα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, που είχαν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν ήταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι και η σοκολάτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Α παίρνει άριστα!



Μάθετε τα πάντα για τη δράση της!

Με τον όρο βιταμίνη Α περιγράφονται οι ενώσεις που επιδεικνύουν την βιολογική δράση της ρετινόλης. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και τα δύο βασικά συστατικά της στις τροφές είναι η ρετινόλη και τα καροτενοειδή.

Δοσολογία

Σε απουσία δυσαπορρόφησης ή ασθένειας του γαστρεντερικού, δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση στις ακόλουθες κανονικές ημερήσιες λήψεις (από τροφές και συμπληρώματα). Η θεραπευτική δοσολογία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αυτά τα όρια, παρά μόνο όταν ο ασθενής βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Για παράδειγμα, στην κυστική ίνωση, μπορούν να δοθούν δόσεις 1200 – 3300 μg (4000 – 10000 Units).

Δράση

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και ιδιαιτέρως για την προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι, για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του επιθηλιακού ιστού και του ανοσοποιητικού συστήματος, για την κυτταρική διαφοροποίηση και διαίρεση, για την ανάπτυξη των οστών, για την λειτουργία των γεννητικών οργάνων, και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης η βιταμίνη Α μπορεί να ενεργεί σαν συμπαράγοντας σε βιοχημικές αντιδράσεις.

Μεταβολισμός

Η βιταμίνη Α απορροφάται εύκολα από το ανώτερο τμήμα του εντέρου (δωδεκαδάκτυλο και νήστιδα) μέσω ενός φορέα-μεσολαβητή. Για την απορρόφηση απαιτείται η παρουσία γαστρικών υγρών, χολικών αλάτων, παγκρεατικής και εντερικής λιπάσης, καθώς και πρωτεϊνικών και διαιτητικών λιπών.

Το ήπαρ περιέχει τουλάχιστον το 90% της αποθηκευμένης στο σώμα βιταμίνης Α (την ποσότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας για περίπου δύο χρόνια). Μικρές ποσότητες είναι αποθηκευμένες στους νεφρούς και στους πνεύμονες.

Η βιταμίνη Α αποβάλλεται στην χολή και στα ούρα (ως μεταβολίτες). Εμφανίζεται και στο μητρικό γάλα. Η απορρόφησή της μειώνεται αισθητά με κατανάλωση τροφής πτωχής σε λίπη (<5g) και από την παρουσία υπεροξειδωμένων λιπών και άλλων οξειδωτικών παραγόντων μέσα στα τρόφιμα. Η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε, ψευδαργύρου και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την μεταφορά, την αποθήκευση και χρησιμοποίηση της βιταμίνης Α.

Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι διαδεδομένη στα παιδιά των υπανάπτυκτων χωρών και γενικά συνδέεται με τον υποσιτισμό. Στα συμπτώματα της ανεπάρκειας περιλαμβάνονται:

Αδυναμία όρασης στο σκοτάδι.
Ξηροφθαλμία.

Ξηροδερμία και παρουσία ασυνέχειας στις δερματικές στοιβάδες.
Μεταπλασία και κερατινοποίηση των κυττάρων της αναπνευστικής οδού και άλλων οργάνων.
Αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος.
Περιστασιακά διάρροια και απώλεια της όρεξης.

Χρήσεις

Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε χρονών, συνιστάται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών Α και D, εκτός εάν μπορεί να διασφαλιστεί η επάρκειά της, από τη διατροφή τους.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη της αξίας της βιταμίνης Α σε προβλήματα των ματιών ή πρόληψης και θεραπείας μολύνσεων που δεν σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Συμπληρώματα βιταμίνης Α σε κανονικές, ασφαλείς δόσεις δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη σε δερματικά προβλήματα (π.χ. ακμή), όμως συνθετικά ρετινοειδή μπορούν να συνταγογραφηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στην διεθνή βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί κατά περιόδους ανεξάρτητες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να είναι ευεργετική στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, όμως αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε τυχαίες δοκιμές.

Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις για κάποια ευεργετική επίδραση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης Α πέρα από τις περιπτώσεις ανεπάρκειας. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τον ρόλο της βιταμίνης Α στον καρκίνο σχετίζονται περισσότερο με τα καροτενοειδή παρά με την βιταμίνη Α γενικά.

Προφυλάξεις
Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Υπερβολικές δόσεις βιταμίνης Α φαίνεται να προκαλούν τερατογενέσεις, αν και τα επίπεδα στα οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχουν επαρκώς καθοριστεί.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Με απλή δόση 300 mg ρετινόλης σε ενήλικες, 60 mg ρετινόλης σε παιδιά, ή 30 mg ρετινόλης σε βρέφη μπορεί να προκληθεί οξεία τοξικότητα. Τα σημεία και συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά (συχνότερα εκδηλώνονται περίπου 6 ώρες μετά την πέψη της οξείας δόσης και εξαφανίζονται μετά από 36 ώρες) και περιλαμβάνουν: βαρεία κεφαλαλγία, στοματαλγία, αιμορραγικά ούλα, ζαλάδα, σύγχυση, έμετο, θολή όραση, ηπατομεγαλία, ευερεθιστότητα.

Όταν η ημερήσια πρόσληψη είναι >15 mg ρετινόλης σε ενήλικες και 6 mg σε βρέφη και νεαρά παιδιά, μπορεί να εμφανιστούν σημεία χρόνιας τοξικότητας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: ξηροδερμία, δερματίτιδα, αποφολίδωση, δερματικό ερύθημα, εξάνθημα λεπιδοειδές δέρμα, διαταραχές της ανάπτυξης των μαλλιών, πόνους σε οστά και αρθρώσεις, υπεροστέωση, κεφαλαλγία, κόπωση, ευερεθιστότητα, αϋπνία, ανορεξία, ναυτία, έμετο, διάρροια, απώλεια βάρους, ηπατομεγαλία, ηπατοτοξικότητα, αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, υπερασβεστιαιμία (λόγω της αύξησης της λειτουργικότητας της αλκαλικής φωσφατάσης).

Τα εμφανιζόμενα σημεία και συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Τα περισσότερα εξαφανίζονται μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ελάττωση της πρόσληψης, αλλά οι αλλαγές στο δέρμα και στα οστά παραμένουν εμφανείς για πολλούς μήνες.

Η βιταμίνη Α αλληλεπιδρά και με το μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών:

Σίδηρος: Σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α ελαττώνονται τα επίπεδα σιδήρου στο πλάσμα.
Βιταμίνη C: Σε συνθήκες υπερβιταμίνωσης Α, τα επίπεδα βιταμίνης C στους ιστούς μπορεί να μειωθούν, ενώ αυξάνεται η απέκκριση βιταμίνης C στα ούρα. Η βιταμίνη C μπορεί να ελαττώσει τα τοξικά αποτελέσματα της βιταμίνης Α.
Βιταμίνη Ε: Μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α αυξάνουν την ανάγκη για βιταμίνη Ε - Η βιταμίνη Ε ελαττώνει την οξειδωτική καταστροφή της βιταμίνης Α.
Βιταμίνη Κ: Σε συνθήκες υπερβιταμίνωσης Α, μπορεί να προκύψει υποθρομβιναιμία, η οποία διορθώνεται με χορήγηση βιταμίνης Κ.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίδρομη η σχέση στρες και υπογονιμότητας



Χαλαρώστε και μην χάνετε τις ελπίδες σας.

Εάν προσπαθείτε περισσότερο από έξι μήνες να μείνετε έγκυος, πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει από την οικογένειά σας και τους φίλους σας συμβουλές του τύπου «Πρέπει να χαλαρώσεις. Εάν χαλαρώσεις, θα συμβεί πιο εύκολα» ή «Πιέζεις πολύ τον εαυτό σου. Άσε το να έρθει φυσικά».

Για πολλά χρόνια, η βασική διαμάχη μεταξύ ειδικών ήταν εάν το στρες είναι αιτία ή αποτέλεσμα της υπογονιμότητας. Πλέον πιστεύεται ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι μάλλον αμφίδρομη, πως δηλαδή το στρες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα επηρεάζει τα επίπεδα στρες και την ψυχική διάθεση, με τρόπο μάλιστα αρκετά δραστικό. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα στρες σε γυναίκες με υπογονιμότητα είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε γυναίκες με καρκίνο, AIDS και καρδιοπάθειες.

Η υπογονιμότητα λοιπόν προκαλεί στρες και επηρεάζει σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής ενός ζευγαριού. Πρώτα απ’ όλα, επιδρά στη σχέση μεταξύ τους αν και οι αντιδράσεις των δύο είναι συνήθως διαφορετικές. Οι γυναίκες τείνουν να εκφράζουν περισσότερο την απογοήτευσή τους και μπορεί να θέλουν να μιλάνε γι’αυτήν. Είναι επίσης συνήθως πιο έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα (δηλαδή σε ιατρικές παρεμβάσεις, υιοθεσία κ.α) απ’ ότι ο σύντροφός τους. Κάποιες φορές, επιδράσεις δέχεται και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού: η γυναίκα μπορεί να συνδέει το σεξ με αποτυχία, ενώ ο άντρας να αισθάνεται ότι έχει μετατραπεί σε μια μηχανιστική διαδικασία που αποσκοπεί μόνο στη σύλληψη ενός παιδιού.

Πέρα από τη σχέση του ζευγαριού, η υπογονιμότητα προκαλεί και αλλαγές σε φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις. Μια γυναίκα μπορεί, για παράδειγμα, να βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα (ζήλειας, απογοήτευσης ή ακόμα και ντροπής) όταν βρίσκεται ανάμεσα σε έγκυες φίλες της ή να αισθάνεται ότι η οικογένειά της δεν κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα και τις αντιδράσεις της.

Για κάποιους ανθρώπους, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιφέρει τόσο έντονη απογοήτευση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή κρίση θρησκευτικού / πνευματικού τύπου. Μπορεί δηλαδή το ζευγάρι να αισθάνεται ότι τιμωρείται για κάτι ή οτι οι προσευχές τους δεν εισακούονται.

Με άλλα λόγια, η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πληθώρα δυσβάσταχτων συναισθημάτων, ειδικά σε ανθρώπους που θεωρούν την απόκτηση απογόνων ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους στη ζωή τους.

Το ερώτημα που απομένει είναι εάν συμβαίνει και το αντίστροφο, εάν δηλαδή, η ψυχική διάθεση και το στρες, ειδικότερα, μπορούν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα και τη γονιμότητα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιέυτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility», γυναίκες που είχαν στο σάλιο τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου άλφα αμυλάση (ενός βιολογικού δείκτη στρές) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με την υψηλότερη συγκέντρωση άλφα - αμυλάσης είχαν 12 % λιγότερη πιθανότητα να συλλάβουν από αυτές που είχαν χαμηλότερη. Η καινούρια αυτή έρευνα αποτελεί μια ένδειξη υπέρ της υπόθεσης ότι το στρές μπορεί να δράσει παρεμποδιστικά στη διαδικασία της σύλληψης.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης, έχουν διπλάσια πιθανότητα να δυσκολευτούν στη σύλληψη από εκείνες που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό. Ο μηχανισμός ο οποίος μπορεί να δημιουργεί υπογονιμότητα έχει πιθανόν να κάνει με τη φυσιολογία της κατάθλιψης, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, τη διατάραξη του άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων, καθώς και με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με μη φυσιολογική έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) η οποία ρυθμίζει την ωορρηξία. Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες επιρροές, γνωρίζουμε ότι το στρές επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα εν γένει, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική λειτουργία. Βέβαια, οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα, το πολύ κάπνισμα, αλκοόλ ή η μειωμένη ερωτική διάθεση έχουν και αυτές μερίδιο ευθύνης στην αναπαραγωγική επιτυχία του ζευγαριού.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνουμε, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να πούμε με σιγουριά ότι το στρες και η ψυχική διάθεση είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υπογονιμότητα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίδραση στο στρές και μπορεί να μην εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο. Άρα το στρές δεν συνδέεται με την υπογονιμότητα με μια σχέση απόλυτη.

Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι εάν προσπαθείτε πολύ καιρό να μείνετε έγκυος ανεπιτυχώς, η διάθεσή σας ίσως έχει επηρεαστεί αρνητικά. Ίσως να αισθάνεστε απογοήτευση και να χάνετε τις ελπίδες σας αλλά είναι σημαντικό, τη δύσκολη αυτή περίοδο, να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Προκειμένου να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε τη διάθεση σας, προσπαθείστε να:

- Κάνετε πράγματα που σας ηρεμούν και σας χαλαρώνουν συχνότερα: μια βόλτα με το σκύλο, μια συζήτηση με φίλους, διάβασμα ή γράψιμο ημερολογίου, μασάζ, γιόγκα, μια εξόρμηση στη φύση.
- Αποδεσμευτείτε από τις συνεχείς αρνητικές σκέψεις και την ανησυχία. Αυτό είναι ίσως δύσκολο, γιατί οι διαρκείς απογοητεύσεις μπορεί να έχουν εντείνει τους φόβους σας. Από την άλλη, η ανησυχία δεν θα σας βοηθήσει σε τίποτα. - Θυμηθείτε με ποιούς τρόπους είχατε αντιμετωπίσει επιτυχώς ανησυχίες του παρελθόντος για να πάρετε ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίστε και την τωρινή κατάσταση. Ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του, μοναδικούς τρόπους για να εξέρχεται από τις δυσκολίες.
- Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε ανθρώπους που ξέρετε ότι θα σας καταλάβουν. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε υποστήριξη από τον περίγυρό σας.
- Συνδεθείτε με τον σύντροφό σας, περάστε χρόνο μαζί, μιλήστε όχι μόνο για τα προβλήματά σας αλλά και για άλλα πράγματα. Είναι σημαντικό να μην απομονώνεστε ο ένας από τον άλλο, μιας και αυτό πιθανώς να εντείνει το στρές και την απογοήτευσή σας.
- Δοκιμάστε να βρείτε τρόπους διαχείρισης του στρες. Η αναζήτηση συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας είναι μια καλή λύση η οποία θα σας βοηθήσει και θα σας οδηγήσει να ανακαλύψετε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων σας. Θυμηθείτε ότι η βοήθεια αυτή δεν είναι απαραίτητο να είναι μακροπρόθεσμη. Ακόμη και μια σύντομη θεραπεία είναι δυνατό να σας βοηθήσει.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...