Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Λιγότερα τραπεζοκαθίσματα



Μια μεγαλύτερη πλατεία Αριστοτέλους, με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και περισσότερο ελεύθερο χώρο, «φωτογραφίζεται» στο σχέδιο των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, που έρχεται προς έγκριση τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Με το σχέδιο αυτό απελευθερώνεται μία ζώνη τεσσάρων μέτρων μεταξύ της πλατείας και των κτιρίων, που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, ενώ επιχειρείται να τεθεί τάξη στην αναρχία που επικρατεί.

Πρόκειται για το σχέδιο που οριοθετεί το χώρο στον οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και το οποίο είχε παρουσιάσει ο «ΑτΚ» το Μάιο. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε –και μάλιστα ομόφωνα- από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Ιούνιο, ενώ τη σύμφωνη γνώμη της έδωσε και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, με κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο τελικό σχέδιο.

«Με το σχέδιο διευρύνεται η πλατεία Αριστοτέλους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη ζώνη των τεσσάρων μέτρων που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, μετά την εφαρμογή του σχεδίου θα τοποθετηθούν παγκάκια.

Στόχος του δήμου, μέχρι και την προγραμματιζόμενη (εδώ και χρόνια) ανάπλαση της πλατείας, είναι να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία του χώρου, να αποτραπεί η αυθαίρετη κατάληψη χώρου από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), τα οποία πια θα «μοιραστούν» ισομερώς τον προβλεπόμενο χώρο.

Τι προβλέπεται


Με το σχέδιο καθορίζονται τα εξής:

* ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.

* Ο ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ χώρος που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους από τον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ των υφιστάμενων παρτεριών.

* ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους 4 μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.

Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, εγκαταστάσεις και κατασκευές εξοπλισμού για τη λειτουργία του χώρου, όπως κιόσκια, τέντες κ.ά., δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου.

Μετά την έκδοση αυτής της απόφασης, το προς διάθεση τμήμα της πλατείας θα κατανεμηθεί στα ενδιαφερόμενα ΚΥΕ με ατομικές πράξεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών».

Ιστορικός τόπος


Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο, βάσει απόφασης του ΥΠΠΟ από το 2000. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης τα μέτωπα (όψεις) των 12 κτιρίων της πλατείας, ενώ τα κτίρια εκατέρωθεν της πλατείας έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Η διάθεση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους σε παρακείμενα ΚΥΕ για τα τραπεζοκαθίσματα εγκρίθηκε παλαιότερα με σειρά αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με πιο πρόσφατη απόφαση του 2003, η οποία για τυπικούς λόγους (δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη λήψη της κανονιστικής απόφασης) ακυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ελεγχοι στα τυφλά


Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει πριν από μήνες ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι στην ουσία από το 2003 και μετά δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο του δήμου, βάσει του οποίου έπρεπε να παραχωρούνται άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους που καθορίζει η διεύθυνση Υγείας. Ετσι, οι άδειες δίνονταν με βάση τα σχέδια των ιδιωτών μηχανικών, οι υπηρεσίες ενέκριναν χωρίς να ελέγχουν, ενώ και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών γίνονταν στα τυφλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα περίθαλψης ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη

Βοήθεια στο σπίτι, δημιουργική απασχόληση και φροντίδα ηλικιωμένων μέχρι το 2013.


Τη συνέχιση μέχρι το 2013 του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ και Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, τα σχετικά προγράμματα ενισχύονται και διευρύνονται καθώς η αρμόδια Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2.104.000 ευρώ, έναντι 906.000 ευρώ που είχαν εισρεύσει στα ταμεία της το 2010. Η εισροή αυξημένων πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα οφείλεται στον διπλασιασμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στην ΔΗΚΕΘΕ να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Έτσι, ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρέχει δωρεάν «βοήθεια στο σπίτι» σε 1000 συνολικά νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα, δημιουργεί 13 νέες θέσεις εργασίας και διασφαλίζει τη συνέχιση θέσεων εργασίας σε 47 εργαζόμενους στα προγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας



Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας, ιατρός κ. Βασίλειος Μπούρης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) κατόπιν σχετικής Πρόσκλησης του Υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Στη συγκεκριμένη πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δ.Σ. όλων των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ της χώρας (24). Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Γεώργιος Κατριβάνος (Προεδρεύων) , ο έτερος Υφυπουργός Υ.Κ.Α κ. Τιμοσίδης κ.α.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η συζήτηση για το Σχέδιο ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) της χώρας.


Στη σύντομη παρουσίαση του επιτελούμενου έργου από τη Διοίκηση του Κέντρου που έγινε, με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αποδείχτηκε περίτρανα η σημαντικότητα του έργου που επιτελείται στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας. Αυτό το έργο κατατάσσει το Κέντρο από σκοπιάς απόδοσης και παραγωγικότητας – τηρουμένων των αναλογιών σε προσωπικό και πόρους- στα πέντε καλύτερα Κέντρα της επικράτειας.

Μάλιστα, σε συνθήκες «Μνημονίου» , «μεσοπρόθεσμου» , πρόσθετων μέτρων, προηγούμενων οφειλών, σοβαρών εκκρεμοτήτων κλπ, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που με επιτυχία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Διοίκηση του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας καταφέρνει ακόμα και να αναβαθμίζει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτοπροβολές.

Παρατίθεται σύντομος πίνακας που φαίνονται τα ποσά προς σύγκριση των λειτουργικών δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας σε ετήσια βάση (από Μάιο 2008 έως Μάιο 2011) .


ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΣΕ 12ΜΗΝΗ ΒΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ (Ευρώ) ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Μάιος 2008 έως και
Μάιος 2009 85.180,99 Προηγούμενη Διοίκηση
Μάιος 2009 έως και
07 Μαΐου 2010 76.950,00 Προηγούμενη Διοίκηση
08-05-2010 έως και
Μάιος 2011 30.200 Σημερινή Διοίκηση

Από τον προαναφερόμενο πίνακα πιθανόν λύνονται απορίες για τα κριτήρια με τα οποία διαχειρίζεται η σημερινή Διοίκηση του Κέντρου τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου , ως οφείλει μέσα από διαφανείς διαδικασίες και τεκμηριωμένες ενέργειες και δράσεις . Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προσφέρει «άμισθα» τις υπηρεσίες του στο Κέντρο συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου.
- … « Ως επιστήμονας (ιατρός καρδιολόγος) αλλά και άνθρωπος με κινητικά προβλήματα (ΑμεΑ) θεωρώ σπουδαία αποστολή με μεγάλες κοινωνικά προεκτάσεις να στηρίξω αυτή την κοινή προσπάθεια που εμπεριέχεται στη ρήση του Πρωθυπουργού «…ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε …» ιδιαίτερα μάλιστα σε ότι αφορά ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών , όπως οι ΑμεΑ , οι πάσχοντες που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται στήριξη από δημόσιες προνοιακές δομές. Αυτό απαιτεί ένα σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις προσανατολισμένες στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικά ομάδων και όχι την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών… Λύσεις του τύπου …άστο για αργότερα… όποτε ήθελε προκύψει… θα το δούμε στο μέλλον… κλπ είναι αναποτελεσματικές και πλέον επικίνδυνες».

Απ’ ό,τι έγινε αντιληπτό στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι τρείς (3) κατ’ εξαίρεση οργανισμοί που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για τρία (3) συγκεκριμένα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ (Ρεθύμνου, Καρδίτσας, Φθιώτιδας) δεν έδωσαν λύσεις σε σοβαρές εκκρεμότητες για την εύρυθμη λειτουργία τους . Οι οργανισμοί λειτουργίας τους, που αφορούν όλα τα Κέντρα πρέπει να είναι σύγχρονοι και να αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες, για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Κέντρων . Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ενώ στα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι (ΑμεΑ και Μη) διαφόρων ταμείων μέχρι σήμερα καμία ασφαλιστική εισφορά δεν καταβάλλεται στα Κέντρα με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δομές να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πέραν των άλλων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας φθάνει πλέον τα #40.000,00 Ευρώ#, ενώ για το 2011 λάβαμε το ποσό των 16.000,00 Ευρώ μόλις τον Ιούλιο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, έχουν προστεθεί στα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου και οι κοινόχρηστες δαπάνες του φιλοξενούμενου Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) του Γ.Ν.Ναυπλίου…
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας κατάφερε να μείνει πιστό στο στρατηγικό σχεδιασμό που έθεσε η πρόσφατη Διοίκησή του καθώς και στον κεντρικό του στόχο που είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναπήρων αλλά και όλων των εξυπηρετούμενων του. Παρά τα απρόβλεπτα μεγάλα προβλήματα το Κέντρο κρατήθηκε «ανοικτό» χωρίς να διαταραχθούν τα θεραπευτικά προγράμματα . Απεναντίας εμπλουτίστηκαν οι δράσεις του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας με θεραπευτικά ,εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα αξιοποιώντας όλο το προσωπικό και τους εθελοντές του Κέντρου.
Οι εθελοντές του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας αξίζουν το δημόσιο έπαινο, διότι η σπουδαιότητα της αποστολής τους καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική τούτες τις κρίσιμες μέρες. Ο εθελοντισμός είναι κορυφαία εκδήλωση ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Σήμερα το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας, ως δημόσια προνοιακή δομή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανήκει στην 6η Υ.ΠΕ, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη αυτή τη στήριξη.
Εξάλλου, οι χορηγοί του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας αξίζουν τις δημόσιες ευχαριστίες, διότι με το υστέρημά τους συμβάλλουν στην κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών.
Αναγνωρίζοντας το Υπουργείο Υγείας (Υ.Υ.Κ.Α.) και η 6η Υ.ΠΕ τη μεγάλη προσπάθεια της Διοίκησης , των εργαζομένων και των εθελοντών του Κέντρου προχώρησε – σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης – σε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για συμβάσεις «επικουρικού προσωπικού» σύμφωνα με τις ισχύουσα νομοθεσία ύψους #45.000,00 Ευρώ# προς το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας .
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα καταγραφούν οι θέσεις της Διοίκησης του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας και θα παρθεί απόφαση-πρόταση για το Εθνικό σχέδιο συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ) σχετικά με το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν σοβαρά χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας αυτών των 24 κέντρων της χώρας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποστολή των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ για υποστήριξη (θεραπευτική, εκπαιδευτική, ψυχοκοινωνική) ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών (ενηλίκων και παιδιών) είναι σπουδαία . Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο η πρόταση ένταξης των έξι ΚΑΦΚΑ της χώρας στο ΕΣΥ -ως περιφερειακά νοσοκομεία αποκατάστασης- με κύριο ρόλο την υποστήριξη των νοσοκομείων της ευρύτερη περιοχής τους, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι αναγκαίες τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου συνενώσεων των Μ.Κ.Φ. που είχαν προταθεί αρχικά από την επιτροπή του καθ. Λιαρόπουλου θα πρέπει να συμπεριλάβουν και το σχέδιο συνενώσεων για τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ . Ήρθε η ώρα να καταργηθούν στεγανά παρελθόντων ετών μεταξύ Υγείας και Πρόνοιας. Αντί να αλληλοαποκλείει ο ένας πυλώνας τον άλλο - απαίτηση των πολιτών- είναι η αλληλοϋποστήριξή τους . Αν κινηθεί ο μελλοντικός σχεδιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας/πρόνοιας σε αυτή τη κατεύθυνση τότε θα υπάρχει η δυνατότητα αισιοδοξίας για τη βιωσιμότητα και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.-

ΥΓ: Επισυνάπτονται 3 φωτογραφίες από τη συνάντηση στο ΥΥΚΑ.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΜΠΟΥΡΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Σέρρες: Προβληματισμός για τη μεταφορά των μαθητών

Στο… παρά πέντε αποφασίζουν οι Δήμοι.



Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Δήμοι του νομού Σερρών, οι οποίοι καλούνται αυτές τις ημέρες να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, σχετικά με το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Ο «Καλλικράτης» έφερε τα πάνω- κάτω και στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ένα ζήτημα που απασχόλησε τις τοπικές κοινωνίες ουκ ολίγες φορές.

Προ «Καλλικράτη», η αρμόδια αρχή για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ήταν η κάθε Περιφέρεια και η κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πλέον, η αρμόδια αρχή για τη μεταφορά των μαθητών, είναι η εκάστοτε δημοτική αρχή και μέχρι τις 30 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα, πρέπει να δημοσιευθούν οι διακηρύξεις για τη μεταφορά των μαθητών. Βέβαια, τα σχολεία ξεκινούν σε μερικές ημέρες και η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα, οπότε ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Οι δημαρχιακές επιτροπές των Δήμων του νομού Σερρών, συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν ετοιμάσει τις μελέτες τους και δημοσιεύουν τις διακηρύξεις τους.
Μία, επίσης, βασική παράμετρος, είναι τι θα γίνει με τη μεταφορά των ΑμΕΑ κι εδώ το πρόβλημα είναι «βαθύ».
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:
Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ2.
Οι δήμοι μεταφέρουν τους μαθητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, κάνοντας χρήση των ιδιόκτητων μεταφορικών τους μέσων, εφόσον τα οχήματα τα οποία διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά όρθιων μαθητών. Αρμόδιος δήμος για τη μεταφορά μαθητών ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους θεωρείται ο δήμος εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το σχολείο στο οποίο οι μαθητές μεταφέρονται. Οι δήμοι μπορούν μέσω διαδημοτικής συνεργασίας να κάνουν χρήση κοινών λεωφορείων. Στην περίπτωση αυτή για τα δρομολόγια αποκλειστικής εξυπηρέτησης μαθητών οι δήμοι αποζημιώνονται σύμφωνα με την αποζημίωση που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο του παραρτήματος αφαιρουμένου του ποσοστού του ευλόγου κέρδους.
Επί ποδός, όμως, είναι και το ΚΤΕΛ νομού Σερρών, που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών, καθώς τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν πως για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες διαδικασίες, είναι πολύ πιθανό να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς και να κληθεί η Περιφέρεια να λάβει σχετικές αποφάσεις. Είναι, δηλαδή, πιθανό να «επιστρατευθούν» τα ΚΤΕΛ να βοηθήσουν την κατάσταση, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας στους γονείς ΑμεΑ

Αφορούν τους όρους συνταξιοδότησης και την εξαίρεσή τους από την εργασιακή εφεδρεία.



Αναδιπλώθηκε μερικώς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ότι αφορά το διττό αίτημα της ομοσπονδίας γονέων – κηδεμόνων ΑμεΑ άρσης της αναδρομικής ισχύος του άρθρου 37 του Ν.3996/2011, που αφορά στη συνταξιοδότηση γονέων ατόμων με αναπηρία με εικοσιπενταετία και εξαίρεσης των γονέων ΑμεΑ από το μέτρο της Εργασιακής εφεδρείας.

Συγκεκριμένα, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι στον αμέσως επόμενο νόμο του υπουργείου που θα μπει για ψήφιση στη Βουλή θα συμπεριληφθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ρητώς : “Για όσους γονείς έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση μέχρι και την ψήφιση του Ν.3996/2011 και δεν έχουν βγει οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, ο φάκελος θα εξεταστεί με την ισχύουσα νομοθεσία κατά την υποβολή των δικαιολογητικών”.

Σε ότι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός εργασίας ήταν πολύ περισσότερο ασαφής. Διαμήνυσε ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν στο έπακρο οι προστατευτικές αρχές για τους ανθρώπους με αναπηρία που παρέχει Ν 2643/98. Τόνισε δε την πεποίθησή του ότι το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως θα απαιτηθούν ώστε να προστατευθούν από την ένταξη στην Εργασιακή Εφεδρεία οι εργαζόμενοι με αναπηρία και εργαζόμενοι γονείς των ατόμων με αναπηρία.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Προχώρησε η διαδικασία πρόσληψης ΑμεΑ σε τρεις περιοχές της χώρας

Φως στο τούνελ της πολύχρονης αναμονής για τους επιτυχόντες του «προστατευτικού» Ν2643.

Η μη τοποθέτηση όλων των επιτυχόντων συνιστά παραβίαση όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της κοινής λογικής.




Κάτι αρχίζει να κινείται σε ότι αφορά την τοποθέτηση σε θέση εργασίας των εκατοντάδων επιτυχόντων της τελευταίας (του μακρινού 2008) προκήρυξης του “προστατευτικού” Ν2643/98, αρχής γενομένης από τους νομούς Ηρακλείου, Ροδόπης και Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τελευταίο δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ, οι Επιτροπές του άρθρου 9 του Ν. 2643/98, που έχουν την έδρα τους στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κρήτης, Κομοτηνής και Λαμίας, έχουν πλέον ολοκληρώσει το έργο τους. Το οποίο σημαίνει ότι έστω με τρία χρόνια καθυστέρηση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης των επιτυχόντων του 2643 σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο Τομέα. Όπως με τρόπο δεσμευτικό ο ΟΑΕΔ διαβεβαιώνει “οι σχετικές ειδοποιήσεις προς τους προστατευόμενους θα αποστέλλονται με συστημένες επιστολές μετά την Τετάρτη 21/9/2011”.

Από αύριο τα σπουδαία λοιπόν για τους επιτυχόντες των τριών συγκεκριμένων περιοχών. “Ελπίζουμε αυτό να σημαίνει ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και για την δικαίωση εκατοντάδων άλλων προστατευόμενων του 2643 (σ.σ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι) σε όλη την χώρα” σχολιάζει με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουσα και υπομένουσα επιτυχούσα. Η κοινή λογική λέει ότι η εφαρμογή του νόμου και η συνακόλουθη δικαίωση των προστατευομένων του δεν μπορεί να περιοριστεί σε τρεις περιοχές της χώρας, αναμένεται και η επιβεβαίωσή της στην πράξη.





Το σχόλιό μας: Ελπίζουμε κάποια στιγμή σε αυτόν τον διαγωνισμό, πέρα από το τέλος του, να δούμε και την αλήθεια για το τι έχει πραγματικά συμβεί, αν θέλει κανείς να την βγάλει στην επιφάνεια. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά για μια ακόμα φορά θα παραμείνουμε στο σκοτάδι και ένας ακόμα διαγωνισμός θα έχει πολλές περίεργες τοποθετήσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Αγώνας μέχρι εσχάτων ενάντια στον κοινωνικό «Καιάδα»

Εκατοντάδες ΑμεΑ και μέλη των οικογενειών τους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανάλγητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ζητούνται επειγόντως διακριτά μέτρα προστασίας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.




Με κεντρικό σύνθημα – μήνυμα “ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων”, εκατοντάδες άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, από τις 9 σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο οικονομικών διατράνωσαν την μετωπική αντίθεσή τους στην “σφαγή” των δικαιωμάτων των ΑμεΑ ελέω των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών.

Όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ που κατέθεσε σειρά αιτημάτων για την προστασία των ΑμεΑ στο γραφείο του υπουργού Ε. Βενιζέλου, “εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία από την οικονομική κρίση, τότε αντικειμενικά προετοιμάζει τις εφιαλτικές συνθήκες για να ανοίξει ο σύγχρονος, κοινωνικός Καιάδας”.

Eστιάζοντας στις εφιαλτικές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής η ΕΣΑμεΑ εγκάλεσε το υπουργείο οικονομικών ότι “στις πρόσφατες ανακοινώσεις του για επιβολή επαναλαμβανόμενων φόρων όπως το νέο τέλος ακινήτων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν εξαιρέθηκαν πλήρως μέσω διακριτών και συγκεκριμένων μέτρων. Παράλληλα, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες που οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμό τους”.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το μείζον για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους θέμα της ανεργίας, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων με δηκτικό τρόπο το εξαιρετικά ανάλγητο της μη εξαίρεσης από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας των ΑμεΑ και των μελών των οικογενειών τους, δεδομένου ότι “στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, μόνο ένα μέλος της οικογένειας εργάζεται αναγκαστικά”. Ας προσεχθεί το συγκεκριμένο σημείο. Η έλλειψη στοιχειωδών υποστηρικτικών δομών στη χώρα μας για τα παιδιά με αναπηρία υποχρεώνει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τον ένα γονέα να παραμένει σπίτι για να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο παιδί του. Άρα, η μη εξαίρεση του ενός και μοναδικού εργαζόμενου γονέα από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας σημαίνει – όπως το επισημαίνει και η ΕΣΑμεΑ – Καιάδας! 



Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο μηδενικής ανοχής των κωφών

Η μεγαλύτερη και μαχητικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων κωφών τα τελευταία χρόνια.

«Άν δεν διασώσετε το πρόγραμμα διερμηνειών προωράμε σε κατάληψη του υπουργείου Υγείας».



Περίπου 500 κωφοί και βαρήκοοι από κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου κατέκλυσαν τον εμπρόσθιο χώρο του υπουργείου Οικονομικών δια-δηλώνοντας την μηδενική ανοχή τους στην απόφαση “σφαγής” του πανελλαδικού προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ήταν για την κοινότητα των Ελλήνων κωφών και βαρηκόων μια ξεχωριστή μέρα. Η απόφαση δραματικών περικοπών του προγράμματος διερμηνείας σημαίνει στην πράξη τον αποκλεισμό τους από πάμπολλες όψεις της κοινωνικής ζωής, άρα η κινητοποίηση που στο άψε σβήσε (εντός μόλις δύο εικοσιτετραώρων) ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ομοσπονδία τους (ΟΜΚΕ) έπρεπε οπωσδήποτε να στεφθεί από επιτυχία. Τα κατάφεραν και με το παραπάνω. “Μού έκανε εντύπωση ότι ανάμεσα στους κινητοποιηθέντες ήταν και πάρα πολλοί κωφοί νέοι στην ηλικία που ουδέποτε είχαμε ξαναδεί σε κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας” αποτιμά ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κώστας Γαργάλης. Όπως αποδεικνύεται η αμφισβήτηση του αυτονόητου δικαιώματος στην επικοινωνία λειτούργησε ως πανίσχυρο κίνητρο ενεργοποίησης και των πλέον αποστασιοποιημένων από συλλογικές διεκδικήσεις . “Κατάλαβαν όλοι ότι η άσκηση των δικαιωμάτων σήμερα απαιτεί αγώνα” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, “ενεργοποίηση και συσπείρωση ακόμα και για τα συνταγματικά αυτονόητα”.

Σε ότι αφορά την πολιτική αντίδραση: Το υπουργείο οικονομικών δια του γενικού γραμματέα δήλωσε σύμφωνο με την αναγκαιότητα βιώσιμης χρηματοδότησης του προγράμματος και επέρριψε την ευθύνη για την σφαγή αποκλειστικά στο υπουργείο υγείας. Μάλιστα δε ανελήφθη επιτόπια πρωτοβουλία αποστολής σχετικού μηνύματος στον γραμματέα του υπ. Υγείας Γ. Κατριβάνο. Δικαιολογημένα υποψιασμένη η “πορεία διαμαρτυρίας” των κωφών, δεν πείστηκε από τις προφορικές διαβεβαιώσεις και βάδισε μέχρι το υπουργείο Υγείας για να λάβει εχέγγυα. Εχέγγυα δεν δόθηκαν πέραν από τα τυπικά σε τέτοιες περιπτώσεις ψελλίσματα ότι “δεν είχαμε κατανοήει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται, θα το επανεξετάσουμε”, συνοδευόμενα από δικαιολογίες του τύπου “νομίζαμε ότι στο πρόγραμμα μετέχουν μόνο δύο διερμηνείς σε όλη την Ελλάδα και όχι εβδομήντα όπως μαθαίνουμε από εσάς σήμερα!”

Στα παραπάνω “κωμικοτραγικά”, η ανταπάντηση των αποφασισμένων κωφών ήταν η επίδοση τελεσίγραφου: Είτε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πιστωθεί το πρόγραμμα με τα περσινά κονδύλια που αποτελούν το ελάχιστο για την επιβίωσή του, είτε θα προχωρήσουμε σε κατάληψη διαρκείας του υπουργείου Υγείας. Μηδενική ανοχή, λοιπόν, κατά τα πρότυπα των καταληψιών του ΙΚΑ στις αρχές του φετινού Καλοκαιριού.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ της Αττικής

Έκκληση προς τα άτομα με αναπηρία του νομού Αττικής και τις οικογένειές τους να δώσουν βροντερό “παρών” στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 (υπουργείο οικονομικών, ώρα 10 το πρωί) απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης “έχει πλέον γονατίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανάλγητων επιλογών που οδηγούν τα ΑμεΑ σε αδιέξοδα παραθέτει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της προς το υπουργείο οικονομικών

Παραθέτοντας τεκμήρια του οριακού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα ΑμεΑ η συνομοσπονδία επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό οικονομικών:

*Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι το γενικό πληθυσμό της χώρας. Οι επιτυχόντες της προηγούμενης προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 περιμένουν ακόμα το διορισμό τους ο οποίος θα κριθεί βάσει των περιοριστικών διατάξεων του 1/10.

*Τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σε αγωνία βρίσκονται οικογένειες, που κατά κανόνα ένα μέλος τους είναι άνεργο (π.χ. μητέρες τέκνων με αναπηρία), προκειμένου να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα σε εκείνο το μέλος που έχει βαριά αναπηρία αφού το δημόσιο σύστημα πρόνοιας αδυνατεί διαχρονικά να παρέχει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

*Η εργασιακή εφεδρεία αφορά σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και υποστηρικτικές δομές του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση!

*Στις πρόσφατες ανακοινώσεις για επιβολή επαναλαμβανόμενων φόρων όπως το νέο τέλος ακινήτων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν εξαιρέθηκαν μέσω διακριτών και συγκεκριμένων μέτρων. Θολή και συγκεχυμένη είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα για την επιβολή του μέτρου.

*Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες που οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμό τους.

*Η περικοπή των επιχορηγήσεων άγγιξε ακόμα και το Πρόγραμμα διερμηνείας ελληνικής νοηματικής γλώσσας το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κωφούς-βαρήκοους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή.

Με ομολογουμένως περίσσεια ευγένεια η ΕΣΑμεΑ δεν εγκαλεί το υπουργείο οικονομικών για συνειδητή αναλγησία και του αναγνωρίζει τεκμήριο άγνοιας. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή της “οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας και την αύξηση αυτού του κόστους σε περιόδους οικονομικών κρίσεων”. Δεδομένης της αποδοχής του τεκμηρίου υπουργικής άγνοιας λοιπόν, η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την προσδοκία ότι “θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε και να σας εκθέσουμε το μέγεθος των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αναπηρικός χώρος”.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθινοπωρινός κρόκος εναντίον του καρκίνου



Τοξικό αλλά σωτήριο το φυτό κολχικό που εξολοθρεύει τους όγκους.

Τη λύση στον καρκίνο φαίνεται πως έδωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ οι οποίοι δημιούργησαν μία «έξυπνη βόμβα».

Ο λόγος για τον φθινοπωρινό κρόκο ο οποίος συγγενεύει με το γνωστό σε όλους κρόκο μόνο που είναι ιδιαίτερα τοξικός.

Η «έξυπνη βόμβα» σταματά την εξέλιξη ή κάποιες φορές εξαφανίζει τελείως τους καρκινικούς όγκους ενώ η δραστική του ουσία, η κολχικίνη, χρησιμοποιείται από τη βυζαντινή εποχή.

Έχει δοκιμαστεί κατά των καρκίνων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και κατά του σαρκώματος με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 70% σε μία μόνο δόση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη «Δημοκρατία» οι επιστήμονες επένδυσαν την κολχικίνη με μία αλυσίδα αμινοξέων που την καθιστούν προσωρινά αδρανή. Με αυτή τη μορφή μπορεί να χορηγηθεί στους καρκινοπαθείς και να «ταξιδέψει» στον οργανισμό τους χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Όταν φτάσει στον καρκινικό όγκο, η «έξυπνη βόμβα» αλληλεπιδρά με το ένζυμο ΜΜΡ-1 που βρίσκεται στην επιφάνειά του και ενεργοποιείται με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί το καρκίνωμα με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο μέσω του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο ο όγκος νεκρώνεται και πεθαίνει.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη θεραπεία εντοπίζει και στοχεύει και τις μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ώστε μελλοντικά το φάρμακο να μπορεί να συμπεριληφθεί στις υπάρχουσες χημειοθεραπείες.


Διαβάστε περισσότερα...

Χορτοφαγία, παιδιά και εγκυμοσύνη



Μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής;

Aκόμη και σήμερα η χορτοφαγία συνδέεται με τη μιζέρια και την ασιτία. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη χώρα μας και η αντίληψη αυτή ίσως να σχετίζεται περισσότερο με τα πρόσφατα μεταπολεμικά χρόνια όπου η μη κατανάλωση κρέατος (λόγω φτώχιας) συνδυάστηκε με ασιτία και πολλούς θανάτους. Συνειρμικά λοιπόν γίνεται η συσχέτιση με τη χορτοφαγία.

Αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει, εξακολουθεί να παραμένει η εντύπωση ότι μία χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά καθώς δεν περιέχει κρέας και συνεπώς ευαίσθητες ομάδες με αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να ακολουθούν.

Στην επίσημη κοινή θέση του Αμερικανικού και Καναδικού Συλλόγου Διαιτολόγων, δηλώνεται απερίφραστα ότι μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα (συμπεριλαμβανομένου και της αυστηρής χορτοφαγίας) «είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και προσφέρει πλεονεκτήματα υγείας τόσο για την πρόληψη, όσο και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα «μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας».

Αυτό σημαίνει πως οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών κυρίως σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12, φυλλικό, ψευδάργυρο μπορεί να καλυφθεί, όχι τόσο εύκολα όσο σε έναν άλλο ενήλικα, αλλά με σωστό σχεδιασμό και συνδυασμό τροφών στο διαιτολόγιο του.

Προτού, λοιπόν, απορρίψετε ή ακολουθήστε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, εμπιστευτείτε ένα εξειδικευμένο πτυχιούχο διαιτολόγο για να εκπαιδευτείτε κατάλληλα και να εξασφαλίσετε την υγιή έκβαση μιας εγκυμοσύνης ή την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενδώστε στις απαγορευμένες τροφές



«Κλειδί» για κομψή σιλουέτα οι έξυπνες επιλογές!

Μετά τις διακοπές και την έναρξη της νέας σεζόν υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να κόψετε όλα τα απαγορευμένα φαγητά. Πίτσα, σοκολάτα και τηγανητές πατάτες είναι, πλέον, απαγορευτικά στο λεξιλόγιό σας.

Μπορείτε, όμως, να τα φάτε, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές χωρίς να παχύνετε.

Σοκολάτα


Γιατί τη λιγουρεύεστε: Επειδή περιέχει τις ευφραντικές ουσίες θεοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη και ανανδαμίδη σε συνδυασμό με τη καφείνη και θεωρείται εθιστική (επιδρούν στα σημεία του εγκεφάλου όπως και τα οπιοειδή σκευάσματα).

Έξυπνη επιλογή: Όταν σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας καταναλώστε 2 κομματάκια των 30 γραμμ. μαύρης σοκολάτας με 70 – 75% κακάο. Εναλλακτικά φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας με σκέτο κακάο το οποίο θα αρωματίσετε με ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγη σκόνη βανίλιας. Αν το ρόφημα σας φαίνεται πικρό προσθέστε γλυκαντική ουσία χωρίς ζάχαρη ή μέλι. Μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη αλλά έχει πιο γλυκιά γεύση και επιπλέον καίγεται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Πίτσα


Γιατί τη λιγουρεύσετε: Η έτοιμη πίτσα περιέχει μεγάλη ποσότητα τυριών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι, γι' αυτό την καθιστά το «φαγητό της παρηγοριάς». Μια ολόκληρη πίτσα αποδίδει πάνω από 1000 θερμίδες

Έξυπνη επιλογή: Φτιάξτε μία σπιτική πίτσα με λεπτή ζύμη ή ακόμη καλύτερη με αραβική πίτα και προσθέστε λαχανικά και light τυριά της επιλογής σας με βάση τη σάλτσα ντομάτας. Μην ξεχνάτε πως η σάλτσα ντομάτας αποτελεί καλή πηγή του αντιοξειδωτικού συστατικού λυκοπένιο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Πατάτες τηγανητές


Γιατί τις λιγουρεύεστε: Έχουν υπέροχη γεύση ειδικά όταν είναι ροδοψημένες, μπορείτε να τις βουτήξετε σε κέτσαπ ή μουστάρδα και συνοδεύονται με όλα. Αλλά θεωρείται ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά λόγω του τρόπου μαγειρέματος.

Έξυπνη επιλογή: Για να φτιάξετε πιο υγιεινές πατάτες κόψτε τις σε ροδέλες, ραντίστε τες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τες σε φούρνο πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 45 λεπτά, στους 200 βαθμούς κελσίου. Για να αποκτήσουν πιο πικάντικη γεύση ρίξτε λίγο κάρι, μπούκοβο (κόκκινες καυτερές τριμμένες πιπεριές) ή ρίγανη.

Διαβάστε περισσότερα...

«Καλπάζει» η φυματίωση στην Ευρώπη



Η αδιαφορία επέτρεψε την έξαρση λέει ο ΠΟΥ.

Κάποιες πολυανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της φυματίωσης εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους, αν οι εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εγκαινιάζοντας ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα δράσης για τον καλύτερο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία των κρουσμάτων της νόσου η οποία μεταδίδεται με τον αέρα, η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη προειδοποίησε ότι η αδιαφορία επέτρεψε την έξαρση της φυματίωσης και αν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί τώρα θα έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στο μέλλον.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Λουτσίτσα Ντιτίου, γραμματέας της πρωτοβουλίας «Συνεργασία Εξάλειψης της Φυματίωσης (Stop TB Partnership)».

Η φυματίωση είναι σήμερα πανδημία από την οποία κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Η φυματίωση προκαλείται από το βάκιλο του Κοχ, ο οποίος φέρει το όνομα του γιατρού που τον ανακάλυψε το 1882.

Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το βάκιλο, αλλά μόνο το 10% εκδηλώνει την ασθένεια. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, απώλεια βάρους και επίμονος βήχας με φλέγματα ή αίμα. Εάν δε χορηγηθεί θεραπεία, η φυματίωση πάντα επιφέρει το θάνατο στον ασθενή μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια.

Τα κρούσματα των πολυανθεκτικών στα φάρμακα μορφών της φυματίωσης εξαπλώνονται γοργά με περίπου 440.000 νέους ασθενείς κάθε χρόνο ανά τον κόσμο και συναντώνται σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Εκεί σημειώνονται περισσότερα από 80.000 τέτοια κρούσματα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων κρουσμάτων.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αλλά σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και πολυανθεκτικών στα φάρμακα μορφών φυματίωσης.

Το Λονδίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων φυματίωσης μεταξύ των πρωτευουσών δυτικοευρωπαϊκών χωρών με περίπου 3.500 νέα κρούσματα τον χρόνο εκ των οποίων το 2% της πολυανθεκτικής μορφής.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερα χρόνια κοστίζοντας 16.000 δολάρια μόνο για τα φάρμακα και μέχρι 200.000 με 300.000 δολάρια ανά ασθενή αν συμπεριληφθούν και τα έξοδα της απομόνωσης στο νοσοκομείο και άλλου είδους ιατρικής φροντίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός του Αλτσχάιμερ οι βιταμίνες Β6 και Β12



Σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ φτιάχνουν ένα σημαντικό «φάρμακο».

Η λήψη μεγάλων δόσεων των βιταμινών Β6, Β12 και του φυλλικού οξέος μειώνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ποσοστό μέχρι και 30% μέσα μια διετία, επιβραδύνοντας έτσι την εμφάνιση άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την νευροψυχολόγο Σελέστ ντε Τζάγκερ μελέτησαν τις περιπτώσεις 270 ανδρών και γυναικών άνω των 70 ετών που εμφάνιζαν ήπια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους, κάτι που εμφανίζεται κατά μέσο όρο στον ένα στους έξι ηλικιωμένους και περιλαμβάνει προβλήματα στη μνήμη, την ομιλία και άλλες λειτουργίες. Περίπου τα μισά άτομα με τέτοια προβλήματα τελικά εμφανίζουν Αλτσχάιμερ μέσα σε μια πενταετία από τα πρώτα συμπτώματα.

Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση σε ιατρικές ποσότητες βιταμινών Β και φυλλικού οξέος μπορούν να επιβραδύνουν την άνοια, μια μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β, σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, μειώνουν το επίπεδο της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος στο αίμα που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για άνοια. Η ομοκυστεΐνη τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων και έτσι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Για να κρατηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο η ομοκυστεΐνη τους, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε περισσότερο κρέας, ψάρι και πράσινα λαχανικά και να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, γιατί αυτό μειώνει το επίπεδο της βιταμίνης 12 στον οργανισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

H παχυσαρκία δεν «δείχνει» πάντα καρδιακό πρόβλημα



Η διατροφή, όμως, πρέπει να είναι προσεγμένη.

Τα παραπανίσια κιλά δεν σημαίνουν κατ' ανάγκη ότι η καρδιά του παχύσαρκου θα έχει πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ελληνική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50 - 70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 16% των πιο λεπτών.

Αυτό το συμπέρασμα δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν το ιατρικό ελεύθερο να τρώνε με την ησυχία τους, καθώς, όσο περνάνε τα χρόνια, το έξτρα βάρος μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του.

Από την άλλη, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, είτε σε παχουλά είτε σε αδύνατα άτομα, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος.

Έτσι το 63% (σχεδόν τα δύο τρίτα) των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεταβολικό σύνδρομο, εμφάνισαν πρόβλημα καρδιάς, έναντι μόλις 16% όσων δεν είχαν μεταβολικές διαταραχές.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους και τους παχύσαρκους. Μεταξύ των παχύσαρκων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% είχε προβλήματα καρδιάς κάποια στιγμή, έναντι μόλις 9% μεταξύ των παχύσαρκων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με το νέο τέλος



Οι απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

Απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά την καταβολή του τέλους ακινήτων για ανέργους, για ιδιοκτήτες που έχουν κάνει πρόσφατα διακοπή της ηλεκτροδότησης ακινήτου τους, για τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, για περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπως και για όσους κατέχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου, παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για απαντήσεις σε ερωτήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι φορολογούμενοι σχετικά με την καταβολή του τέλους το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν σε δύο δόσεις (για το 2011) από τον Οκτώβριο που θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ραβασάκια της εφορίας έως και τον Ιανουάριο του 2012.

Αναλυτικότερα:

1.Ανεργος που λαμβάνει επίδομα ΟΑΕΔ με ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί σε περιοχή με αντικειμενική αξία κάτω των 3.000 ευρώ το τμ καταβάλει το ειδικό τέλος και πόσο είναι αυτό;

- Ο άνεργος αυτός καταβάλει το τέλος για το ακίνητό του το οποίο υπολογίζεται με βάση την κανονική κλίμακα. Δηλαδή δεν εμπίπτει στην ειδική κατηγορία των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με το χαμηλό τέλος ακινήτων ύψους 0,5 ευρώ το τμ.. Στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή δεν εξαιρούνται από την καταβολή του κανονικού τέλους όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

2. Μακροχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας με ακίνητο το οποίο ιδιοκατοικεί σε περιοχή με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ το τμ, καταβάλλει το τέλος;


- Ο συγκεκριμένος άνεργος θα καταβάλει το τέλος γιατί το ακίνητο που έχει στην κατοχή του βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 3.000 ευρώ το τμ

3. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο οποίο έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης θα καταβάλει τέλος;


- Η νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι το τέλος επιβάλλεται σε ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους δεν θα «επιβαρυνθούν» με το νέο τέλος. Βέβαια αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με περιπτώσεις ιδιοκτητών που έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να κάνουν διακοπή ηλεκτροδότησης ακινήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται. Επειδή όμως οι λογαριασμοί ρεύματος που θα αρχίσουν να έρχονται από αρχές Οκτωβρίου με το νέο τέλος θα αφορούν καταναλώσεις των δύο προηγούμενων μηνών το πιθανότερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να το πληρώσουν.

4. Ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος θα καταβάλλουν ειδικό τέλος ακινήτων και πόσο;


- Ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα σε περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα "επιβαρυνθούν" με το νέο τέλος. Ο υπολογισμός του τέλους θα γίνει με τις συγκριτικέ τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζεται σήμερα η ΔΕΗ τις διάφορες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που αποστέλλει στους ιδιοκτήτες τους. Υπολογίζεται ότι για μεγάλο αριθμό των ακινήτων αυτών το τέλος θα ισούται με τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή 3 με τα τμ.

5. Ακίνητο με έτος άδειας οικοδομής το 1955 στο οποίο γίνεται επέκταση το 2008. Πώς θα υπολογισθεί η παλαιότητα για να προσδιοριστεί τέλος ακινήτου;

- Στην περίπτωση αυτή η παλαιότητα δεν θα υπολογισθεί με βάση το 1955 αλλά με βάση το 2008 που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με υψηλότερο τέλος

6. Σε περίπτωση που η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία ανήκει σε διαφορετικά άτομα. Ποιος πληρώνει;


- Στην περίπτωση αυτή τα τέλος ακινήτου το καταβάλει ο επικαρπωτής. Δηλαδή αυτός που κάνει χρήση του ακινήτου.

7. Από τέλος ακινήτων εξαιρούνται οι ηλεκτροδοτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών;


- Ναι, εξαιρούνται γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό του τέλους θα είναι μικρότερο από ότι εάν επιβάλλονταν και στους κοινόχρηστους ηλεκτροδοτούμενους χώρους.

8. Για τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για τις οικιακές ανάγκες του ιδιοκτήτη καταβάλλεται τέλος;


- Όχι η συγκεκριμένη περίπτωση κτισμάτων εξαιρείται από την επιβολή του τέλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο «μικροσκόπιο» οι αναπηρικές συντάξεις



Στόχος η μείωσή τους στο 10%.

Οδηγίες για το νέο σύστημα πιστοποίησης των αναπηρικών συντάξεων με τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρέχει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Μέσω του ΚΕΠΑ θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις, καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στόχος της παρέμβασης είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000-60.000 σε βάθος τριετίας, δηλαδή στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα.

Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος, είναι από σήμερα αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για τον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα αίτηση αξιολόγησης με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 45 Γραμματείες ΚΕΠΑ της επιλογής του. Εφόσον τα δικαιολογητικά του (φάκελος) κριθούν πλήρη από ιατρό προελέγχου, γίνεται η κατάθεση της αίτησης και παραλαμβάνει αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση δεν παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.

Ο ιατρός προελέγχου υποδεικνύει στον αιτούντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕΠΑ μέσω ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και την ώρα προσέλευσής του στην υγειονομική επιτροπή.

Έπειτα από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, χρησιμοποιεί τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει η γνωμάτευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 30/9 η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



Όσοι δεν απογραφούν δεν παίρνουν σύνταξη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι συνταξιούχοι, που δεν θα έχουν απογραφεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2011, καθώς και των επόμενων μηνών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής τους είναι η απόγραφή τους.

Μέχρι τις 30/9 οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας: Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι, εάν στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο δεξιό άνω άκρο του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει:

Εάν έχουν ΑΜΚΑ, να τον προσκομίσουν στην τράπεζα.

Εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν την προσέλευσή τους για την απόγραφή τους στις τράπεζες, όπου και θα πρέπει να το συνυποβάλουν. Ο προσωπικός αριθμός ΑΜΚΑ μπορεί να εκδοθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση-θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί, με τα ίδια δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.



Διαβάστε περισσότερα...