Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ της Αττικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έκκληση προς τα άτομα με αναπηρία του νομού Αττικής και τις οικογένειές τους να δώσουν βροντερό “παρών” στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 (υπουργείο οικονομικών, ώρα 10 το πρωί) απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης “έχει πλέον γονατίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανάλγητων επιλογών που οδηγούν τα ΑμεΑ σε αδιέξοδα παραθέτει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της προς το υπουργείο οικονομικών

Παραθέτοντας τεκμήρια του οριακού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα ΑμεΑ η συνομοσπονδία επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό οικονομικών:

*Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι το γενικό πληθυσμό της χώρας. Οι επιτυχόντες της προηγούμενης προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 περιμένουν ακόμα το διορισμό τους ο οποίος θα κριθεί βάσει των περιοριστικών διατάξεων του 1/10.

*Τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σε αγωνία βρίσκονται οικογένειες, που κατά κανόνα ένα μέλος τους είναι άνεργο (π.χ. μητέρες τέκνων με αναπηρία), προκειμένου να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα σε εκείνο το μέλος που έχει βαριά αναπηρία αφού το δημόσιο σύστημα πρόνοιας αδυνατεί διαχρονικά να παρέχει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

*Η εργασιακή εφεδρεία αφορά σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και υποστηρικτικές δομές του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση!

*Στις πρόσφατες ανακοινώσεις για επιβολή επαναλαμβανόμενων φόρων όπως το νέο τέλος ακινήτων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν εξαιρέθηκαν μέσω διακριτών και συγκεκριμένων μέτρων. Θολή και συγκεχυμένη είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα για την επιβολή του μέτρου.

*Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες που οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμό τους.

*Η περικοπή των επιχορηγήσεων άγγιξε ακόμα και το Πρόγραμμα διερμηνείας ελληνικής νοηματικής γλώσσας το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κωφούς-βαρήκοους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή.

Με ομολογουμένως περίσσεια ευγένεια η ΕΣΑμεΑ δεν εγκαλεί το υπουργείο οικονομικών για συνειδητή αναλγησία και του αναγνωρίζει τεκμήριο άγνοιας. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή της “οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας και την αύξηση αυτού του κόστους σε περιόδους οικονομικών κρίσεων”. Δεδομένης της αποδοχής του τεκμηρίου υπουργικής άγνοιας λοιπόν, η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την προσδοκία ότι “θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε και να σας εκθέσουμε το μέγεθος των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αναπηρικός χώρος”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.