Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Λιγότερα τραπεζοκαθίσματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μια μεγαλύτερη πλατεία Αριστοτέλους, με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και περισσότερο ελεύθερο χώρο, «φωτογραφίζεται» στο σχέδιο των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, που έρχεται προς έγκριση τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Με το σχέδιο αυτό απελευθερώνεται μία ζώνη τεσσάρων μέτρων μεταξύ της πλατείας και των κτιρίων, που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, ενώ επιχειρείται να τεθεί τάξη στην αναρχία που επικρατεί.

Πρόκειται για το σχέδιο που οριοθετεί το χώρο στον οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και το οποίο είχε παρουσιάσει ο «ΑτΚ» το Μάιο. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε –και μάλιστα ομόφωνα- από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Ιούνιο, ενώ τη σύμφωνη γνώμη της έδωσε και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, με κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο τελικό σχέδιο.

«Με το σχέδιο διευρύνεται η πλατεία Αριστοτέλους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη ζώνη των τεσσάρων μέτρων που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, μετά την εφαρμογή του σχεδίου θα τοποθετηθούν παγκάκια.

Στόχος του δήμου, μέχρι και την προγραμματιζόμενη (εδώ και χρόνια) ανάπλαση της πλατείας, είναι να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία του χώρου, να αποτραπεί η αυθαίρετη κατάληψη χώρου από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), τα οποία πια θα «μοιραστούν» ισομερώς τον προβλεπόμενο χώρο.

Τι προβλέπεται


Με το σχέδιο καθορίζονται τα εξής:

* ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.

* Ο ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ χώρος που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους από τον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ των υφιστάμενων παρτεριών.

* ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους 4 μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.

Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, εγκαταστάσεις και κατασκευές εξοπλισμού για τη λειτουργία του χώρου, όπως κιόσκια, τέντες κ.ά., δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου.

Μετά την έκδοση αυτής της απόφασης, το προς διάθεση τμήμα της πλατείας θα κατανεμηθεί στα ενδιαφερόμενα ΚΥΕ με ατομικές πράξεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών».

Ιστορικός τόπος


Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο, βάσει απόφασης του ΥΠΠΟ από το 2000. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης τα μέτωπα (όψεις) των 12 κτιρίων της πλατείας, ενώ τα κτίρια εκατέρωθεν της πλατείας έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Η διάθεση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους σε παρακείμενα ΚΥΕ για τα τραπεζοκαθίσματα εγκρίθηκε παλαιότερα με σειρά αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με πιο πρόσφατη απόφαση του 2003, η οποία για τυπικούς λόγους (δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη λήψη της κανονιστικής απόφασης) ακυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ελεγχοι στα τυφλά


Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει πριν από μήνες ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι στην ουσία από το 2003 και μετά δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο του δήμου, βάσει του οποίου έπρεπε να παραχωρούνται άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους που καθορίζει η διεύθυνση Υγείας. Ετσι, οι άδειες δίνονταν με βάση τα σχέδια των ιδιωτών μηχανικών, οι υπηρεσίες ενέκριναν χωρίς να ελέγχουν, ενώ και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών γίνονταν στα τυφλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.