Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Σπάστε την αλυσίδα» της εμπορίας ανθρώπων



Το Mega συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης των νέων.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης των νέων ενάντια στη μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας (trafficking), συμμετέχει το Mega μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του καναλιού, το MEGAΜαζί.

Αφορμή για την ενημέρωση των μαθητών είναι ένας πρωτότυπος αγώνας μπάσκετ. Βετεράνοι έλληνες αθλητές και πρωταθλητές, παίκτες του NBA αλλά και έλληνες καλλιτέχνες και ηθοποιοί, την Τρίτη 3 Απριλίου στο ΟΑΚΑ παίζουν μπάσκετ και παράλληλα συμμετέχουν στην ενημέρωση 10.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων για τη μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον αγωνιστικό χώρο πολλούς μεγάλους έλληνες αθλητές μεταξύ των οποίων τους Ευθύμη Ρεντζιά, Φραγκίσκο Αλβέρτη, Νίκο Φιλίππου, Βούλα Πατουλίδου, τους παίκτες του ΝΒΑ Ashley Robinson, Tracy Murray και Peja Stojaković αλλά και αγαπημένους ηθοποιούς ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Νίκος Αναδιώτης, Πάνος Βλάχος, Μάνος Ιωάννου, Τόμας Πρωτόπαπας από την επιτυχημένη σειρά του Mega «Οι Βασιλιάδες» και ο Αποστόλης Τότσικας («Πίσω στο Σπίτι»).

Όλοι μαζί θα δώσουν στους νέους το μήνυμα ότι είμαστε ένας κρίκος στην αλυσίδα της ανθρώπινης δουλείας και ότι εμείς πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, από τις 30 Μαρτίου το Mega θα προβάλλει ειδικά διαμορφωμένο σποτ με σκοπό την ευρεία ενημέρωση του κοινού. Η καμπάνια εστιάζει στο ότι 200 χρόνια μετά την επίσημη κατάργηση της δουλείας εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά γίνονται εμπόρευμα της μεγαλύτερης βιομηχανίας εγκλήματος στον κόσμο: της εμπορίας ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο το MEGAΜΑζί προτρέπει το κοινό να ενημερωθεί για τη μάστιγα της ανθρώπινης δουλείας αλλά και να σταματήσει να γίνεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της σύγχρονης δουλείας.

Ο αγώνας διοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης του Υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Υπουργείο Εξωτερικών (Συντονιστικός μηχανισμός καταπολέμησης Trafficking) και το Υπουργείο Παιδείας. Ο αγώνας θα γίνει υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της UNICEF.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάζεψαν τυφλή σκυλίτσα από το δρόμο



Συγκέντρωσαν χρήματα και επανέφεραν μερικώς την όρασή της
.
Πριν από ένα χρόνο ο Eldad και η Audrey Hagar βρήκαν σε ένα σωρό από σκουπίδια στο Λος Άντζελες τη Fiona. Ήταν άρρωστη, τυφλή, βρώμικη και γεμάτη ψύλλους.

«Έμοιαζε σα να μην είχε καμία ελπίδα» είπε ο 36χρονος Eldad, ο οποίος έχει ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του το φιλοζωικό οργανισμό «Hope For Paws», που φροντίζει άρρωστα και εγκαταλελειμμένα ζώα.

Έτσι με το που αντίκρισαν τη Fiona δε χρειάστηκε να το σκεφτούν δύο φορές. Την πήραν χωρίς δεύτερη σκέψη στο σπίτι τους, την κούρεψαν και την καθάρισαν… και από τότε άρχισε η «μεταμόρφωσή» της!

Χάρη σε έναν έρανο που έκανα οι Hagars κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4.000 δολάρια για να κάνουν επέμβαση στα μάτια της σκυλίτσας. Ο γιατρός κατάφερε να αποκαταστήσει μερικώς την όραση από το ένα της μάτι.

«Θέλω να πω μεταφέρων το μήνυμα της υιοθεσίας αδέσποτων σκυλιών. Δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια» είπε ο Eldad ο οποίος τώρα έχει πέντε σκυλιά στο σπίτι του.

«Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να παίρνει κανείς ένα ζωάκι το οποίο ζει σε άθλιες συνθήκες και να το βλέπει να εξελίσσεται στην πορεία όπως η Fiona. Είναι καταπληκτικό» πρόσθεσε.















Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο της Google για τους τυφλούς!



Το όχημα λειτουργεί μέσω ενός αυτόματου συστήματος
.
Ο διαδικτυακός γίγαντας αναζήτησης που ακούει στο όνομα Google έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το διαδίκτυο, ωστόσο μια νέα ανακάλυψη της επιχείρησης ενδέχεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη καινοτομία της.

Η εταιρία ισχυρίζεται πως το αυτόματο-αυτόκινητο της θα επιτρέπει σε τυφλούς ανθρώπους να οδηγούν, καθώς ένα αυτόματο σύστημα θα αναλαμβάνει όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οχήματος, όπως ακριβώς κάνει ένας κανονικός οδηγός.

Το έργο βρίσκεται αρκετά χρόνια στα σκαριά και παρουσιάστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2010. Όμως, πρόσφατα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς για πρώτη φορά κάλεσε τυφλούς ανθρώπους να καθίσουν πίσω από το τιμόνι, για να δοκιμάσουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή.

Η Google κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τον Steve Mahan, ο οποίος ονομάστηκε «χρήστης αυτόματου-αυτοκινήτου #0000000001», να χρησιμοποιεί κανονικά το αυτοκίνητο και να μετακινείται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο κ. Mahan, ο οποίος είναι 95% τυφλός, οδηγεί προς ένα εστιατόριο και προς το καθαριστήριο – εργασίες που μπορεί να φαίνονται σε εμάς απλές, ωστόσο για ένα τυφλό συνάνθρωπό μας είναι απολύτως αδύνατες.

Αν και υπήρχαν υπάλληλοι της Google μέσα στο αυτοκίνητο, κανείς δεν ασχολήθηκε με τη πλοήγηση του αυτοκινήτου και το έργο πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί κάμερες, ραντάρ και λέιζερ για να κινείται με ασφάλεια σε προ-προγραμματισμένες περιοχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς γίνεται στο εξής η μεταβίβαση ακίνητων



Στις περιπτώσεις που έχουν τακτοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές.

Στη διευκρίνιση ότι απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο ή ότι η υφιστάμενη αυθαίρετη κατασκευή ή η εγκατεστημένη αυθαίρετη χρήση έχει υπαχθεί στη διαδικασία ρύθμισης του Ν. 4014/2011 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου η διαδικασία ρύθμισης των υπαγόμενων στο νόμο 4014/2011 αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων γίνεται ηλεκτρονικά και εκδίδεται βεβαίωση από το πληροφοριακό σύστημα μετά τον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου και την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την οποία πιστοποιείται η περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετου ακινήτου.

Μέχρι την ενεργοποίηση της δυνατότητας του πληροφοριακού συστήματος να υποδεχθεί το σύνολο των δικαιολογητικών και μελετών είναι δυνατή η περαίωση της διαδικασίας, εφόσον εξοφληθεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και θα τα υποβάλει ηλεκτρονικά έως και τις 31 Μαρτίου 2012.

Περαιτέρω, μετά την περαίωση της ανωτέρω διαδικασίας επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαίρετου ακινήτου ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, αφού εκδοθεί η σχετική βεβαίωση μηχανικού ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις του ν. 4014/2011». Η βεβαίωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου λαμβάνει μοναδικό αριθμό που αφορά το ακίνητο, πριν από τη σύνταξη των συμβολαίων.

Ενόψει των ανωτέρω συνάγεται ότι η απαλλαγή α΄ κατοικίας χορηγείται και για την επιφάνεια των ως άνω ρυθμισθέντων χώρων, εφόσον πρόκειται για χώρους κύριας χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι προκύπτει ότι επιτρέπεται η μεταβίβασή τους, δεδομένου ότι κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4014/2011.

Επίσης, ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ήδη ρυθμισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους κατά τα ανωτέρω.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μηνιγγίτιδα δεν του στέρησε το χαμόγελο



Φωτογραφίες του μικρού Louie που έχασε πόδια και δάχτυλα από την ασθένεια.

Ο Louie Jenkins χαμογελά και γελά χαρίζοντας δύναμη στην οικογένειά του. Πέρσι τον Ιανουάριο ασθένησε με μηνιγγίτιδα εξαιτίας της οποίας έχασε τα πόδια του και τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Δύο μήνες μετά το «χτύπημα» οι γονείς του λένε πως εμπνέονται από τη γενναία μάχη του.

«Είναι ένας πραγματικός μαχητής και παρότι συνέβη είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα κατάφερε», λέει η 29χρονη
μητέρα του, Julie.



«Ήταν τρομακτικό όταν επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για μηνιγγίτιδα. Παρά τους ακρωτηριασμούς είμαστε τόσο ανακουφισμένοι που είναι ζωντανός και τον έχουμε και πάλι στο σπίτι μαζί μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που ο Louie τα κατάφερε και δεν έχει κάποια εγκεφαλική βλάβη. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο με φυσιοθεραπεία και οι επίδεσμοί του πρέπει να αλλάζουν δύο φορές την εβδομάδα, όμως χαμογελά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», προσθέτει.



Οι γονείς του μικρού αγοριού δημοσιοποίησαν μία σοκαριστική φωτογραφία του ενώ έδινε μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.



Ο Louie αρρώστησε στις 6 Ιανουαρίου. Είχε καταρροή, ναυτία και διάρροια και ανέβασε και πυρετό. Όταν η μητέρα του εντόπισε ένα εξάνθημα στο στήθος του κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο. Μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο το αγοράκι κατέρρεε και είχε χάσει το χρώμα του και οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς πως ενδεχομένως να μην τα κατάφερνε.

Καθώς τα πόδια του άρχισαν να μαυρίζουν από τη σηψαιμία οι γονείς πήραν τη δύσκολη απόφαση να συγκατατεθούν για τον ακρωτηριασμό με την ελπίδα να του σώσουν τη ζωή.



«Εκείνη τη στιγμή κατέρρευσα. Έλεγα πως δεν μπορεί το παιδί μου να πεθάνει, έλεγα πως δεν με νοιάζει αν έχει πόδια, θα είναι πάντα ο δικός μας Louie, Ανάρρωσε σχετικά γρήγορα και μία ώρα μετά την επέμβαση είχε ξυπνήσει. Την επόμενη ημέρα ξύπνησε και χαμογελούσε να σαν μην είχε συμβεί τίποτα. Φοβόμασταν πως θα πονάει αλλά έδειχνε καλά.
Έπειτα από εννέα εβδομάδες νοσηλείας ο Louie επέστρεψε σπίτι του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος της στέρησε τη ζωή μιάμιση ώρα πριν παντρευτεί!



Βρετανίδα έδινε μάχη με την ασθένεια για τέσσερα χρόνια.

Σχεδίαζε να παντρευτεί τον αγαπημένο της σε ένα όμορφο σπίτι στην εξοχή, αρνούμενη να υποκύψει στην ασθένεια με την οποία έδινε μάχη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν το γάμο όμως, ένα μήνα νωρίτερα, η κατάσταση της υγείας της 32χρονης Jemma Webb επιδεινώθηκε κι έτσι το ζευγάρι προσάρμοσε τα σχέδιά του και αποφάσισε να παντρευτεί μία ημέρα αργότερα στο σπίτι του.

Ούτε αυτό πρόλαβε όμως η άτυχη γυναίκα. Μιάμιση ώρα πριν το γάμο, η Jemma εξέπνευσε…

Η συντετριμμένη οικογένειά της, ο σύντροφός της Alex Bradford και οι γονείς της Bob και Janet, τίμησαν τη μνήμη της 32χρονης που ενέπνευσε πολλές άλλες γυναίκες κατά του καρκίνου των ωοθηκών, από την ημέρα που διαγνώστηκε η ίδια με τη νόσο.

«Κάποιοι τα παρατάνε. Η Jemma πάντα πίστευε πως θα νικήσει», είπε ο μπαμπάς της.

Τα συμπτώματα πρωτοεμφανίστηκαν το 2008 και η νεαρή γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση το 2010 και άρχισε χημειοθεραπεία. Γνώρισε τον Alex μόλις εννέα μήνες πριν πεθάνει.

«Δεν ήξερα πως ήταν άρρωστη. Κανείς δεν θα το καταλάβαινε. Ήταν μία κανονική σχέση όπως αρχίζουν όλες οι σχέσεις αλλά δύο μήνες μετά ο καρκίνος έκανε μετάσταση στο ήπαρ και τους πνεύμονές της και ήξερα πως έπρεπε να είμαι δίπλα της. Την αγαπούσα, ήταν τόσο απλό, οπότε δεν χρειάστηκε να αποφασίσω κάτι», είπε ο Alex.

Τον Ιανουάριο της έκανε πρόταση γάμου και το ζευγάρι προγραμμάτισε το γάμο για τις 18 Απριλίου. Όμως στις 16 Μαρτίου η κατάσταση της Jemma επιδεινώθηκε και το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί την επόμενη ημέρα.

Πήραν ειδική άδεια για να γίνει ο γάμος στο σπίτι αλλά 90 λεπτά πριν, με την οικογένειά και τον σύντροφό της στο πλάι της, η Jemma έφυγε από τη ζωή.

«Ήταν χαρούμενη, κι εγώ το ίδιο. Το μεσημέρι χειροτέρεψε και μέσα σε μία ώρα είχε εκπνεύσει», πρόσθεσε.

Η μητέρα της Jemma μίλησε για τη σκληρή δουλειά της κόρης της για το Eve Appeal, το ερευνητικό κέντρο για το γυναικολογικό καρκίνο. Έτρεξε στο μαραθώνιο ευαισθητοποίησης μόλις μετά τη χημειοθεραπεία της.

«Ήταν αποφασισμένη να περάσει το μήνυμα στις νεότερες γυναίκες για τους κινδύνους του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος αποκαλείται σιωπηλός δολοφόνος», πρόσθεσε.

«Κοιτούσε μπροστά, ποτέ πίσω», είπε ο μπαμπάς της. «Ποτέ δεν αμέλησε τον εαυτό της, ποτέ δεν λυπήθηκε τον εαυτό της και πάντα σκεφτόταν τους άλλους ανθρώπους πριν από την ίδια».


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες και το πρωινό στα ξενοδοχεία



Σε επαφές οι παραγωγοί και οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής.

Η Χαλκιδική διαθέτει 370 μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γίνεται πόλος έλξης πολλών τουριστών, που προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα στο πρωινό τους.

Αυτό το γεγονός κινητοποίησε την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών, χωρίς μεσάζοντες, στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ένα εξάμηνο και σήμερα παραγωγοί τοπικών προϊόντων συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουν τις προτάσεις τους για τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «χαλκιδικιώτικο πρωινό».

«Μεγάλο ενδιαφέρον έχει διαπιστωθεί για το μέλι, την ελιά, το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τα αγγουράκια και τις πιπεριές καθώς και τα τυροκομικά προϊόντα αλλά και τα αρωματικά φυτά. Όλα αυτά θα διατίθενται, μαζί με το κλασικό πρωινό των ξενοδοχείων, σε μια ιδιαίτερη πλευρά με την ένδειξη "το πρωινό της Χαλκιδικής" εξήγησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. «Υπάρχει ένα τεράστιο αγοραστικό κοινό που ενδιαφέρεται για τα παραπάνω προϊόντα καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται 370 ξενοδοχειακές μονάδες με 78.000 κλίνες» πρόσθεσε ο κ. Γιώργος.

Σε ό,τι αφορά στη συνεννόηση μεταξύ παραγωγών και ξενοδόχων, επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με αμοιβαία οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται ήδη το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων ώστε να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα από παραγωγούς συγκεκριμένων περιοχών της Χαλκιδικής. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από την πλευρά των ξενοδόχων και για την προμήθεια σαπουνιού που κατασκευάζεται από την ελιά αλλά και αιθέριων ελαίων.

Η προσπάθεια αναμένεται να εντατικοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τον καθορισμό των τιμών και τη σύναψη των επιχειρηματικών συμφωνιών, ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε ρίγανη στο φαγητό σας



Προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.H ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ



Μέχρι και μαξιλάρια φέρνουν συγγενείς ασθενών...

Απουσιάζουν από τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας φάρμακα. Ασθενείς που πηγαίνουν εκεί, ειδικά στις εφημερίες, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μένουν με… ανοιχτό το στόμα στο άκουσμα ότι μπορεί κάποιο από τα φάρμακα που χρειάζονται, να μην υπάρχει λόγω σοβαρών ελλείψεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σε πολύ γνωστό κεντρικό νοσοκομείο που απειλείται με συγχώνευση, παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχουν ούτε μαξιλάρια για τους αρρώστους. Ναι, καλά διαβάζετε: ούτε μαξιλάρια! Βέβαια, αυτό συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο, αφού το νοσοκομείο μία ημέρα πριν είχε γενική εφημερία με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλές εισαγωγές ασθενών.

Ακόμη πιο ντροπιαστικό εκτός φυσικά από την έλλειψη φαρμάκων, είναι το γεγονός ότι νοσηλευτές αλλά και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας πληρώνουν πολλές φορές από την τσέπη τους για την αγορά αυτοκόλλητων ταινιών και άλλων υλικών ώστε να μπορούν να τοποθετούν στους ασθενείς καθετήρες και άλλα υλικά που απαιτούνται για την θεραπεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εν λόγω νοσοκομείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το «Σωτηρία», που θα συγχωνευθεί με το Γεννηματά, η κατάσταση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την κυβέρνηση να κωφεύει μπροστά στα εκατοντάδες προβλήματα των ασθενών και του προσωπικού.

Όπως αναφέρει μάλιστα στο newsbeast.gr άνθρωπος που εργάζεται σε αυτό, είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι λίγα τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Και αυτό το βεβαιώνει και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Βασίλης Κονιαδίτης.

«Υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα στο νοσοκομείο και γι’ αυτό ευθύνεται και το υπουργείο Υγείας. Ναι, αληθεύει ότι δεν υπάρχουν όλα τα φάρμακα εδώ, κάτι που συμβαίνει και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία της χώρας. Όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο», επισημαίνει ο κ. Κονιαδίτης, «είναι να μην συγχωνευθεί το νοσοκομείο με το Γεννηματά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ξεπούλημά του».

Και γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο διαμαρτύρονται και πραγματοποιούν μια σειρά συγκεντρώσεων τόσο έξω από την κεντρική είσοδο στη λεωφόρο Μεσογείων όσο και μπροστά από το υπουργείο Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας



Επιδρά σε γονίδια που ευθύνονται για τη διαταραχή.

Άλλο ένα λόγο έχουν οι καπνιστές για να κόψουν το τσιγάρο, μετά από μία νέα ελβετική και γερμανική επιστημονική έρευνα, που ισχυρίζεται ότι το κάπνισμα θα πρέπει να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου -και μάλιστα σημαντικός- για την εκδήλωση σχιζοφρένειας. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνει ο σχετικός κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Κουέντνοου του Πανεπιστημιακού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια έχει γενετικές αιτίες, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν το βασικό γονίδιο που ευθύνεται γι' αυτήν. Μελετώντας, πάντως, το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης, ένα από τα οποία είναι το γονίδιο TCF4.

Η έρευνα περιέλαβε πάνω από 1.800 άτομα και, μέσα από κυρίως ακουστικά πειράματα με τη βοήθεια της τεχνικής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιδρά στην εκδήλωση του συγκεκριμένου γονιδίου TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδρά και σε άλλα γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Επισήμαναν, επίσης, ότι οι ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια συνήθως καπνίζουν πολύ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βάρος επηρεάζει το μυαλό



Η παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία έχει επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες.

Σε έρευνα κορεατών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Age and Ageing», διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να βλάψει και το μυαλό.

Ειδικότερα, η παχυσαρκία έχει επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, ηλικίας 60-70 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 250 ενηλίκους 60-70 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ. Ωστόσο, στους ενηλίκους άνω των 70 ετών ο υψηλός ΔΜΣ, η περιφέρεια της μέσης και το λίπος στην κοιλιά δεν συσχετίστηκαν με χαμηλή απόδοση στα νοητικά τεστ.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dae Hyun Yoon δήλωσε: «Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία. Η πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, ίσως είναι σημαντική για την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ή της άνοιας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ήρθε η άνοιξη και οι... αλλεργίες



Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τα ενοχλητικά συμπτώματα;
Ήρθε η άνοιξη και όσοι πάσχουν από εποχιακή αλλεργία, ήδη άρχισαν να προβληματίζονται.
• Τι είναι όμως αλλεργία;
• Γιατί αφορά ορισμένους και όχι άλλους που ζουν στις ίδιες συνθήκες;
• Πώς μπορεί κανείς να θεραπευθεί ή να βελτιώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Ο Χάρης Βοντετσιάνος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου και Υπεύθυνος Μονάδας Δυσφαγίας του Κέντρου Αποκατάστασης «Ανάπλαση» μας ενημερώνει και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές:
Αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού απέναντι σε κάποια ουσία, αιωρούμενα σωματίδια, τροφή ή μυρωδιά που λέγεται αλλεργιογόνο.

Τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό με τις τροφές προκαλούν συμπτώματα στα χείλη, την γλώσσα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο.

Τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, λάρυγγας, πνεύμονες).
Όταν λοιπόν, το αλλεργιογόνο έρθει σε επαφή με τον ρινικό βλεννογόνο, μπορεί να δημιουργηθεί η αντίδραση υπερευαισθησίας που ονομάζεται αλλεργία.

Η μύτη έχει έναν εξειδικευμένο βλεννογόνο με τα κατάλληλα κύτταρα, που «φιλτράρει» τον αέρα και καθαρίζει, υγραίνει και ελέγχει τα εισπνεόμενα σωματίδια και ουσίες.

Αν το αλλεργιογόνο κερδίσει την «μάχη», δηλαδή «νικήσει» την αντίσταση του βλεννογόνου, τότε δημιουργείται η αλλεργική αντίδραση και η μύτη απελευθερώνει ουσίες όπως η ισταμίνη και άλλες που λέγονται μεσολαβητικές (λευκοτρίνες, προσταγλαδίνες, σεροτονίνη, κινίνες, ένζυμα κ.ά.), που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Την άνοιξη λόγω της ανθοφορίας, κυκλοφορεί η γύρη των φυτών και των δένδρων στον αέρα και έτσι δημιουργείται η αλλεργική αντίδραση με τα γνωστά συμπτώματα που είναι: κόκκινα μάτια, δακρύρροια, πταρμοί (φτάρνισμα), καταρροή, ρινική απόφραξη (μπούκωμα).

Σε ορισμένα άτομα μπορεί να ενεργοποιηθεί και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα με βήχα, δύσπνοια (κατά την εκπνοή), αναπνευστική δυσχέρεια, συμπτώματα δηλαδή του βρογχικού άσθματος.

• Σε τι ιατρό πρέπει να πάει ο ασθενής με αλλεργία;
Οι ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με τις αλλεργίες είναι ο αλλεργιολόγος, ο ωτορινολαρυγγολόγος, ο παθολόγος και ο πνευμονολόγος.

• Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Το ιστορικό συνήθως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα αλλεργικά test μπορεί να μας δώσουν το αλλεργιογόνο και έτσι να προχωρήσουμε στην αιτιολογική θεραπεία. Σπιρομέτρηση, ακτινογραφίες ιγμορείων, θώρακος και διάφορες αιματολογικές εξετάσεις ζητούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

• Τι θεραπείες υπάρχουν;
Μην ξεχνάτε ότι η αλλεργία είναι μία ιδιαίτερη αντίδραση του οργανισμού για το κάθε άτομο ξεχωριστά και έτσι αντίστοιχη είναι και η θεραπεία.
Φάρμακα: αντιισταμινικά, ρινικά spray με κορτιζόνη ή χωρίς, αποσυμφορητικά, εισπνεόμενα spray με κορτιζόνη και βρογχοδιασταλτικά σε συνδυασμό, ορισμένες φορές αντιβιοτικά και χαπάκια ή ενέσιμη κορτιζόνη σε δύσκολες καταστάσεις.

Η πιο αποδοτική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία και η απευαισθητοποίηση δηλαδή, μικρές ενέσεις υποδόριες ή λίγες σταγόνες υπογλώσσια, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και για παρατεταμένο διάστημα, με μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου έτσι ώστε ο οργανισμός σιγά-σιγά να απευαισθητοποιηθεί.

Εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.
• Τι προφυλάξεις μπορούμε να λάβουμε;

Καταρχάς αποφυγή του αλλεργιογόνου. Αυτό δεν είναι εύκολο την άνοιξη με την γύρη που βρίσκεται παντού, όμως μπορούμε :
*να κλείνουμε τα παράθυρα
*να μην πηγαίνουμε σε μέρη με δέντρα και φυτά
*να καθαρίζουμε τακτικά τα φίλτρα στο air condition,
*να μαζέψουμε τα χαλιά και τις μοκέτες που μαζεύουν πολύ σκόνη.
Το κάπνισμα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα τόσο στην μύτη όσο και στο πνεύμονα ιδίως σε αυτούς που έχουν άσθμα. Κάπνισμα και άσθμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν βρεθούμε κάπου που έχει γύρη και αρχίσουν τα συμπτώματα χωρίς να έχουμε φάρμακα μαζί μας, βοηθάει πολύ το πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό ή και νερό της βρύσης ώστε να ξεπλυθεί το αλλεργιογόνο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετρήστε την πίεση και στα δύο χέρια



Για τη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Απαραίτητη είναι η μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις αποτελεί ένδειξη σοβαρών κινδύνων για την υγεία. Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Έξετερ διαπίστωσαν ότι, όταν η μέτρηση της πίεσης στο ένα χέρι διαφέρει πολύ από τη μέτρηση που γίνεται στο άλλο, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη σε 230 ασθενείς με υπέρταση, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 68 χρόνια. Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα χρόνια, κατά τα οποία οι 100 από τους ασθενείς υπέστησαν είτε εγκεφαλικό είτε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή είχαν πεθάνει. Όπως προέκυψε, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της συστολικής πίεσης στα δύο χέρια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ασθενής να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλα αίτια.

Μάλιστα, παλαιότερη ανάλυση που έγινε σε άλλες μελέτες έδειξε ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα των μετρήσεων στα δύο χέρια ίσως σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από την περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της «British Medical Journal», η μικρή διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις στα δύο χέρια είναι φυσιολογική. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν στους γιατρούς ότι πρέπει απαραιτήτως να μετρούν την πίεση και στα δύο χέρια των ασθενών, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ασθενείς που κάνουν τις μετρήσεις μόνοι τους. «Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο πολύτιμο είναι να γνωρίζει ο γιατρός αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας Κρίστοφερ Κλαρκ. «Η μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια είναι αναγκαία και δεν πρέπει να παραλείπεται σε καμία περίπτωση. Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η σιλικόνη στο στήθος μου σκότωσε το έμβρυο που κυοφορούσα»



Η τραγική ιστορία μίας 31χρονης που έχασε το μωρό της.

Στα ακατάλληλα, όπως αποδείχθηκε, εμφυτεύματα στήθους της εταιρείας ΡΙΡ αποδίδει μία 31χρονη από τη Βρετανία τη δυσάρεστη κατάληξη της εγκυμοσύνης της.

Η Suzanne πιστεύει πως τα εμφυτεύματα στήθους που περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη, δηλητηρίασαν το έμβρυο που κυοφορούσε.

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το θάνατο του παιδιού και η Suzanne θέλει να προειδοποιήσει άλλες γυναίκες για να μην ζήσουν την ίδια δυσάρεστη εμπειρία.

«Ήμουν άρρωστη για χρόνια πριν ανακαλύψω πως τα εμφυτέυματά μου δηλητηρίαζαν με βιομηχανική σιλικόνη το σώμα μου», λέει, «εάν μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δική μου υγεία δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι έκανε στο ανυπεράσπιστο μωρό μου».

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν συνδέονται τα εμφυτέυματά μου με το θάνατο του Ivan αλλά εγώ ξέρω πως πριν κάνω την επέμβαση στο στήθος ένιωθα καλά και μετά την επέμβαση το αντίθετο».

Η Suzanne, που έχει επίσης μία κόρη 14 ετών, περιμένει τώρα να υποβληθεί σε αφαίρεση των εμφυτευμάτων και επισκέπτεται κάθε εβδομάδα τον τάφο του γιου της που έζησε πολύ λίγο και γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες.

«Η σκέψη πως τα εμφυτέυματά μου μπορεί να έπαιξαν ρόλο στο θάνατό του με σκοτώνει», λέει.

Η 26χρονη Suzanne ήταν 26 χρονών όταν έκανε την επέμβαση σε κλινική του Μάντσεστερ το 2007. «Πίστευα πως ήταν καλύτερο να κάνω την επέμβαση στη Βρετανία. Πλήρωσα ό,τι έπρεπε σε μία καλή κλινική, είχα κάνει την έρευνά μου και εμπιστευόμουν πλήρως το γιατρό. Άξιζε κάθε σεντ, ένιωθα θηλυκή και ελκυστική για πρώτη φορά στη ζωή μου».



Όμως έξι μήνες μετά την επέμβαση το δεξί της στήθος άρχισε να πρήζεται. «΄Ηταν ζεστό και πονούσε αλλά ο χειρουργός με είχε προειδοποιήσει για το πρήξιμο», αφηγείται. Όμως την ίδια περίοδο η Suzanne άρχισε να παθαίνει μολύνσεις στο στήθος, τα αυτιά και το λαιμό.



«Η μαμά μου μού έλεγε τότε μήπως έχει σχέση με τα εμφυτεύματα αλλά εγώ της έλεγα να μην ανησυχεί. Τώρα εύχομαι να την είχα ακούσει νωρίτερα».

Άρχισε να υποφέρει από χρόνιους πονοκεφάλους και μερικές ημέρες μετά βίας σηκωνόταν από το κρεβάτι. Τον Ιανουάριο του 2008 έμεινε έγκυος.

«Ήταν έκπληξη αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούσαμε», λέει.

Η εγκυμοσύνη προχωρούσε και η νεαρή γυναίκα ένιωθε συνέχεια άρρωστη και είχε ναυτίες. Είχε περάσει κι άλλη εγκυμοσύνη και ήξερε τα συμπτώματα αλλά αυτή τη φορά ήταν τρομακτικά. «Ήμουν συνεχώς εξαντλημένη, έκανα εμετούς και πονούσα. Ήξερα πως δεν ήταν μόνο οι ναυτίες της εγκυμοσύνης».

Οι εβδομάδες περνούσαν δύσκολα αλλά το μωρό φαινόταν να μεγαλώνει κανονικά. Την 20η εβδομάδα το ζευγάρι έμαθε πως περιμένει γιο κι επέλεξε το όνομα Ivan.

Όμως στην 27η εβδομάδα έσπασαν τα νερά και η Suzanne μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει η διαδικασία του τοκετού και το επόμενο πρωί οι εξετάσεις έδειξαν πως το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

«Ήμουν τόσο ανακουφισμένη. Ο υπέρηχος τον έδειξε να πιπιλάει το δάχτυλό του κι ένιωθα σίγουρη πως ήταν καλά».

Έκανε εξετάσεις κάθε μέρα για να ελέγχει την κατάσταση του μικρού. Ξαφνικά την 5η μέρα το μωρό δεν ζούσε πια…
Λίγες ώρες αργότερα η Suzanne γέννησε τον Ivan. «Έδειχνε τέλειος από την κορυφή ως τα νύχια. Ήθελα απαντήσεις αλλά κανείς δεν μπορούσε να μου εξηγήσει γιατί είναι νεκρός. Έκλαιγα με λυγμούς, τον κοιτούσα κι αναρωτιόμουν γιατί».

Η Suzanne δεν θέλησε να γίνει νεκροψία και το αγοράκι κηδεύτηκε μία εβδομάδα αργότερα. Οι εξετάσεις στον πλακούντα έδειξαν πως ήταν υγιής. Ήταν μυστήριο τόσο για τη γυναίκα όσο και για τους γιατρούς. «Πώς μπορεί ένα μωρό χωρίς προβλήματα να πεθάνει χωρίς κανείς να ξέρει γιατί;»



Η απώλεια του μωρού την συνέτριψε και σημάδεψε ανεξίτηλα τη σχέση της. Λίγους μήνες μετά η Suzanne κι ο σύντροφος της χώρισαν.

Ένα χρόνο μετά διαπίστωσε πως έτρεχε ένα υγρό από τις θηλές της. «Μου είπαν να μην ανησυχώ και όντως μετά από λίγο καιρό σταμάτησε. Φοβόμουν»

Ένα χρόνο αργότερα ανακάλυψε ένα μικρό εξόγκωμα στο δεξί της στήθος και φοβήθηκε πως ήταν κάποιος όγκος.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν τη φοβερή αλήθεια: «Μου είπαν πως το εμφύτευμα στο δεξί στήθος είχε σπάσει και σιλικόνη διέρρεε στο σώμα μου. Η σκέψη όλων αυτών των χημικών να διατρέχουν το σώμα μου με έκανε να παγώσω. Και ξαφνικά, όλα έβγαζαν νόημα», θυμάται.

Τα κακά νέα συνεχίστηκαν όταν έμαθε πως τα εμφυτεύματα ήταν της εταιρείας ΡΙΡ…

«Η σκέψη πως διέρρεε σιλικόνη ενώ το μωρό μου μεγάλωνε μέσα μου με έκανε να τρέμω από οργή. Δεν απορώ που ήμουν άρρωστη, δεν απορώ που το μωρό μου πέθανε. Απαιτώ απαντήσεις αλλά κανείς δεν μπορούσε να μου πει αν αυτό κόστισε τη ζωή του Ivan», είπε.

«Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει τη σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων ΡΙΡ και του καρκίνου, νομίζω πως πρέπει να εξεταστεί και η σχέση τους με το θάνατο βρεφών. Τίποτα δεν θα φέρει πίσω το αγοράκι μου αλλά αν μπορώ να προστατεύσω μία γυναίκα από το να περάσει τα ίδια, αξίζει», καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Επί 8 χρόνια τρώει μόνο πίτσα



Η Sophie Ray πάσχει από επιλεκτική διατροφική διαταραχή.

Η 19χρονη Sophie Ray από το Wrexham της Ουαλίας τα τελευταία οκτώ χρόνια τρέφεται μόνο με πίτσα μαργαρίτα. Τα διατροφικά της προβλήματα ξεκίνησαν από την τρυφερή ηλικία των δύο ετών, ενώ από τα 11 της επιβιώνει μόνο με πίτσα με ντομάτα και τυρί.

Η νεαρή κοπέλα πάσχει από μια σπάνια διατροφική διαταραχή (Selective Eating Disorder-SED), εξαιτίας της οποίας έχει αναπτύξει φοβία σε όλα τα τρόφιμα και δεν μπορεί να δοκιμάσει τίποτε καινούριο.

Όταν ήταν δύο χρονών έπαθε γαστρεντερίτιδα και τότε ξεκίνησε ο φόβος της στο… φαγητό. Τότε ανεχόταν να φάει μόνο μακαρόνια με τυρί, τσιπς και σάντουιτς με τυρί. Μέχρι τα 11 της είχε καταλήξει να τρώει μόνο απλές πίτσες με σάλτσα και τυρί, ενώ κατανάλωνε μέχρι και τρεις τη μέρα!



«Τρελαίνομαι για πίτσα. Κάθε εταιρείας άλλωστε έχει διαφορετική γεύση, αλλά κατά βάση είναι το ίδιο πράγμα και δε χρειάζεται να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Η μητέρα μου μού είπε ότι άρχισα να έχω άποψη για το τι θα φάω από τα δύο μου. Μετά από την αρρώστια άρχισα να φοβάμαι το φαγητό. Πίστευα ότι εξαιτίας αυτού είχα αρρωστήσει. Όταν έγινα 11 δοκίμασα για πρώτη φορά πίτσα και από τότε τρώω μόνο αυτό… για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό» λέει η ίδια.



«Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι απλά περίεργη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φοβία. Είναι σα να λέει κανείς σε κάποιον που πάσχει από αραχνοφοβία να κρατήσει στο χέρι του μια αράχνη. Όσο περισσότερα υλικά έχει ένα φαγητό τόσο πιο… τρομακτικό μου φαίνεται. Το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό είναι ο εφιάλτης μου. Αρρωσταίνω και μόνο που το κοιτάω. Ξέρω ότι δεν είναι καλό για την υγεία μου, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω τη διατροφή μου» προσθέτει.





Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα και γιός έχασαν 115 κιλά



Υπεβλήθησαν σε λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη.

Μια μητέρα και ο γιος της κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη παχυσαρκία, χάνοντας συνολικά το βάρος που ζυγίζει ένας μικρός ελέφαντας, ύστερα από χειρουργική επέμβαση.

Η 54χρονη Σούζι Μπρους και ο 25χρονος γιος της, Τσάρλι Μπρους-Γουάτσον, από το βόρειο Λονδίνο, υπεβλήθησαν σε λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass) και έχασαν συνολικά 115 κιλά.

Η επέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το National Health Service της Αγγλίας και άλλαξε οριστικά τη ζωή του 25χρονου, ο οποίος μέχρι πρότινος ζύγιζε 160 κιλά και δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Σήμερα εργάζεται σε ένα κατάστημα κιθάρας και ζυγίζει 95 κιλά.

Η κ. Μπρους είχε ορκιστεί στον εαυτό της να χάσει βάρος, αφού είχε φτάσει να ζυγίζει 130 κιλά και αναγκαζόταν να ζητάει μια επέκταση της ζώνης ασφαλείας, όταν πετούσε με αεροπλάνο. Σήμερα έχει αγοράσει μια ντουλάπα με καινούρια ρούχα και από το ταπεινωτικό 46Ε έχει φτάσει στο 36Β.

«Όταν ο Τσάρλι αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση, ρώτησα εάν μπορούσα και εγώ να τη κάνω. Η ζωή μας έχει αλλάξει πλέον και ζούμε φυσιολογικά», δηλώνει η 54χρονη.

Ο 25χρονος γιος της αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ινσουλίνη και το βάρος του αυξανόταν συνεχώς, από πολύ νεαρή ηλικία. Τον Ιούλιο του 2010 υποβλήθηκε σε εγχείρηση απώλειας βάρους, στο Νοσοκομείο Whittington στο βόρειο Λονδίνο, καθώς το βάρος του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη γαστρική παράκαμψη το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένα νέο μικρότερο στο οποίο συνδέεται μέρος του λεπτού εντέρου. Η απώλεια βάρους συμβαίνει χάρη στον περιορισμένο όγκο του στομάχου, στη μειωμένη απορρόφηση τροφών/θερμίδων και σε ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο τέλος του λεπτού εντέρου.

«Στο παρελθόν έτρωγα επειδή ήμουν στεναχωρημένος και έβρισκα στο φαγητό παρηγοριά. Τώρα τρώω επειδή πρέπει και όχι επειδή θέλω», δηλώνει ο 25χρονος.















Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά και σήμερα τα ΤΕΙ όλης της χώρας



Αντιδρούν οι διοικήσεις στο «κούρεμα».

Σε αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ προχωρούν και σήμερα οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση των προέδρων με αίτημα να αρθεί το «κούρεμα» των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για το PSI.

Εάν το υπουργείο Παιδείας δεν διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ΤΕΙ, οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων τονίζουν πως οι διοικήσεις θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

«Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα ΤΕΙ θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με οδυνηρές συνέπειες για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και τους φοιτητές», αναφέρει και η Ομοσπονδία εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ.

«Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί άμεσα αποτελεσματική λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν το Ίδρυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή εξακολουθήσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΤΕΙ θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του επ’ αόριστον», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΤΕΙ Αθήνας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καίνε» τα νέα αντικειμενικά κριτήρια για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες



Οι προτάσεις που συζητούνται.

Στο 1994 επέστρεψαν τα κόμματα που μετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους αποτελεσματικής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα υιοθετεί για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών τη μέθοδο αντικειμενικών κριτηρίων που είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τις τελικές προτάσεις των κομμάτων, τα αντικειμενικά κριτήρια που προέβλεπε ο νόμος Παπαδόπουλου θα προσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα και θα εμπλουτισθούν με νέα κριτήρια και με τα τεκμήρια διαβίωσης. Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι:

-Το είδος και τα έτη άσκησης της δραστηριότητας.

-Η εμπορική, η επαγγελματική αμοιβή που εκφράζει την αμοιβή του επιχειρηματία ή του ελεύθερου επαγγελματία και η οποία θα καθορίζεται με βάση την αμοιβή των μισθωτών του κλάδου προσαυξημένη κατά ένα ορισμένο ποσοστό.

-Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι.

-Ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης ή του γραφείου.

-Το απασχολούμενο προσωπικό και οι δαπάνες μισθοδοσίας.

-Οι λειτουργικές δαπάνες.

-Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους
επαγγελματίες.

-Η μισθωτική αξία των ακινήτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας, η οποία θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών, την τιμή ζώνης και έναν συγκεκριμένο συντελεστή τεκμαρτού ενοικίου.

-Ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.
Σύμφωνα με τη λογική του νέου σχεδίου, όταν το δηλούμενο ποσό εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος είναι μικρότερο από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από τα επαγγελματικά κριτήρια, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές: ή θα αποδεχτεί το τεκμαρτό εισόδημα καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο ή θα υπαχθεί σε τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσφεύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδεικνύει ότι το ποσό του φόρου που του βεβαιώθηκε δεν είναι σωστό ή δεν υπολογίσθηκε με επακριβή δεδομένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Eνίσχυση συσσιτίων της εκκλησίας από τον δήμο Χανίων



Ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Τη συμπόρευση και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την τοπική Εκκλησία, και ειδικότερα του δήμου Χανίων με τη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, προκειμένου να υπάρχει συνεχής στήριξη των αδύναμων πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες, επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για οικονομική ενίσχυση των συσσιτίων της Μητρόπολης, καθώς και των συσσιτίων ενοριών των Χανίων.

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση των συσσιτίων με τη διανομή ποσού 10.000 ευρώ, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Σύμφωνα με την απόφαση, στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου θα διατεθεί το ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ με το ποσό των 1.000 ευρώ θα ενισχυθούν οι ναοί των Εισοδίων, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, των Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Χώρας, του Αγίου Νικολάου Σούδας. Δύο χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν προς τα συσσίτια της Σπλάντζιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξόρμηση καθαριότητας με τη συμμετοχή εθελοντών στη Θεσσαλονίκη



Την Κυριακή 1η Απριλίου θα καθαριστεί το ρέμα Θ.Σοφούλη.

Εξόρμηση καθαριότητας του ρέματος Θ.Σοφούλη, στον ανατολικό τομέα της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο δήμος την Κυριακή 1η Απριλίου.

Στην προσπάθεια θα πάρουν μέρος ενεργοί πολίτες, μαθητές, εθελοντές της 5ης δημοτικής κοινότητας καθώς και στελέχη της αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας. Βασικό σύνθημα της προσπάθειας είναι «Αλλάζω την πόλη μου, προσέχω την γειτονιά μου».

Σημείο συνάντησης των εθελοντών έχει οριστεί η συμβολή των οδών Θ.Σοφούλη και Γ. Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) στις 10 το πρωί.

Σε όσους λάβουν μέρος θα παρασχεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός από τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας, οι οποίες και θα συντονίσουν την όλη προσπάθεια, για αποψιλώσεις, συλλογή απορριμμάτων, παράλληλα με την πλύση του χώρου και των δρόμων.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί εντός του ρέματος Σοφούλη, με χάπενινγκ, φαγητό και μουσική από τους μαθητές και τους εθελοντές της 5ης κοινότητας.

«Στο πλαίσιο της καθημερινής προσπάθειας αλλά και του κοινού οράματος για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καθαριότητα και για καλύτερες συνθήκες στην πόλη σχεδιάσαμε αυτές τις εξορμήσεις σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

«Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ενώ οι δημότες δείχνουν διάθεση για συμμετοχή στην υλοποίηση αυτών των δράσεων, προτείνοντας μας παράλληλα και νέους χώρους κάτι που σημαίνει ότι το μήνυμα “αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ την γειτονιά μου” γίνεται αποδεκτό. Στην 5η Δημοτική Κοινότητα θα γίνουν και άλλες εξορμήσεις το επόμενο διάστημα, ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος Ανακύκλωσης με την τοποθέτηση 1.700 μπλε κάδων», σημείωσε ο κ. Παππάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο κυνήγι των παράνομων προνοιακών επιδομάτων



Τροπολογία για την επιστροφή τους καταθέτει στη Βουλή ο Αν. Λοβέρδος.

Ειδική τροπολογία για την επιστροφή προνοιακών επιδομάτων, που παρανόμως είχαν εισπραχθεί από μη δικαιούχους, θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Προβλέπεται η σύσταση ειδικού ελεγκτικού κέντρου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προκειμένου να ελεγχθούν, μία προς μία, οι 40.000 περιπτώσεις που δεν απογράφηκαν κατά την πρώτη φάση ελέγχου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, το ειδικό ελεγκτικό κέντρο θα εξειδικεύσει αυτές τις περιπτώσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων, καταθέτοντας αγωγές. Σύμφωνα με τον υπουργό στην τροπολογία προβλέπεται το όριο των 30 με 35 υποθέσεων, που θα μπορεί να αναλάβει ο κάθε δικηγόρος.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, από την 1η Απριλίου σταματάει η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος σε όσους δεν απογράφηκαν.

Οι έλεγχοι από το υπουργείο Υγείας συνεχίζονται και εκτιμάται ότι ο αριθμός όσων, παράνομα, ελάμβαναν προνοιακό επίδομα θα αυξηθεί κατά πολύ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της απογραφής έχουν φτάσει στο υπουργείο Υγείας καταγγελίες, για 300 περίπου περιπτώσεις παράνομων επιδομάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία, αρκετοί πάντως ήταν αυτοί που γνώριζαν ότι ελάμβαναν παράνομα προνοιακό επίδομα, καθώς εμφανίζονται στις υπηρεσίες των δήμων δηλώνοντας την προθεσή τους να επιστρέψουν τα χρήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξοργισμένοι οι ασθενείς και οι γιατροί με τα αδιέξοδα του ΕΣΥ



Σε στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ για τα προβλήματα στην Υγεία.

Η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγιναν «είδη πολυτελείας». Οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες, τονίζει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση και τη στάση εργασίας σε όλες τις υγειονομικές δομές.

Η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες τις συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, ακροβατούν καθημερινά, ανάμεσα στους δικαίως εξοργισμένους πολίτες, με καταρρακωμένο ηθικό, εξαιτίας τόσο των απαράδεκτων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, όσο και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών.

Τα αρνητικά εκκαθαριστικά, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αντί να αμείβεται με αξιοπρεπή τρόπο για τις υπηρεσίες που προσφέρει, υποχρεώνεται να καταβάλλει και επιστροφές λόγω των μεγάλων μισθολογικών περικοπών και της ταυτόχρονης ύπαρξης δανειακών υποχρεώσεων, είναι πλέον καθεστώς. Ταυτόχρονα, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή εφημεριών και υπερωριών έχουν εξωθήσει το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό σε επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Την ώρα λοιπόν που καθημερινά το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, η Συγκυβέρνηση μιλά για «εξορθολογισμό» στην Υγεία, καταργώντας ουσιαστικά την οποιαδήποτε πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (περίπου 30%) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικής απασχόλησης χωρίς τα απαραίτητα ένσημα για βιβλιάριο υγείας, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά ακόμη και εργαζομένων - ασφαλισμένων.

Η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.


Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία θα είναι καταστροφικά. Στο νέο Μνημόνιο και στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, εκτός από την προωθούμενη αξιολόγηση των Μονάδων ώστε να μειωθούν Διευθύνσεις, Τομείς και Τμήματα, προβλέπεται και η κατάργηση – συγχώνευση πάνω από πενήντα (50) μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν με μεγαλύτερα, με σκοπό τη δραστική περιστολή των δαπανών.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη Μ. Βρετανία επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων ούτε την αποδοτικότητά τους βελτίωσαν, αλλά ούτε και τα οικονομικά ελλείμματα μείωσαν.

Η εξέλιξη αυτή στη Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας, θα είναι δραματική για τη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συμπεριλαμβάνει την προοπτική συγχώνευσης - κατάργησης ακόμη και Νομαρχιακών Νοσοκομείων πράγμα που έχει ξεσηκώσει - και δικαίως - τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.

Η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση του προσωπικού των Νοσοκομείων γίνεται καθεστώς και ο κίνδυνος της απόλυσης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, δεδομένου ότι η μνημονική δέσμευση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφορά και το χώρο της Υγείας.

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ


Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους Ασφαλιστικούς Φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει άμεσα έως το φθινόπωρο να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, με επιταχυνόμενη τη συσσώρευση χρεών και ορατό κίνδυνο να επανέλθουμε στην προ της συστάσεώς του κατάσταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η σοβαρή έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, απαραίτητα για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών Εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα - κυρίως στην Περιφέρεια- έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις.

Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Διοίκησης του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 12.000 γιατροί (7.000 γιατροί του ΙΚΑ και 5.000 συμβεβλημένοι).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ειδικότητα ογκολόγου -παθολόγου, με αποτέλεσμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων (πχ παθολόγοι και χειρουργοί) στους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, για συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. καρκινοπαθείς) να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών για τη βία



Ενθαρρύνει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας ανάμεσα στα δύο φύλα ξεκίνησε να λειτουργεί στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Γενικής γραμματείας ισότητας των φύλων.

Το συμβουλευτικό κέντρο, παρέχει υπηρεσίες άμεσης αρωγής προς γυναίκες που υφίστανται βία, πολλαπλές διακρίσεις, είναι άνεργες, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση.

Το κέντρο στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται, αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και νομική συμβουλευτική σε θέματα οικογενειακού δικαίου, βίας, εργασίας, άδειας παραμονής στη χώρα κ.ά.

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Μαρία Στρατηγάκη, που επισκέφθηκε την Πάτρα, η πρόληψη και η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών τίθεται σε προτεραιότητα και αποτελεί ένα από τους στρατηγικούς στόχους της γραμματείας σε αυτήν την περίοδο.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι το συμβουλευτικό κέντρο δεν προστατεύει, αλλά ενθαρρύνει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν οι ίδιες τα προβλήματά τους, να χειραφετηθούν και να ακολουθήσουν το δρόμο που τους ταιριάζει.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πλήρες πρωινό έγινε... τοστ



«Λάιτ» τα μικρογεύματα που είχε αναγγείλει το υπουργείο Παιδείας.

Ένα πλήρες πρωινό γεύμα, με γάλα, δημητριακά, μπισκότα, σάντουιτς και φρούτα, είχε υποσχεθεί να διανέμει σε 18 σχολεία της Αττικής το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τελικά, το πλήρες πρωινό γεύμα μετατράπηκε σε ένα τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί, ενώ τα σχολεία έγιναν 10.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το τοστ διανέμεται όχι σε 18 δημοτικά και νηπιαγωγεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, αλλά σε 10, αυτά που δεν είχαν κυλικεία.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι αυτό ότι αποφασίστηκε, επειδή αρκετά από τα σχολεία που είχαν επιλεγεί δεν διέθεταν κυλικεία και ψυγεία.

«Θα υπήρχε ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τρόφιμα όπως φρούτα, γιαούρτι, γάλα που είχε σχεδιαστεί να προσφέρονται στους μαθητές».


Διαβάστε περισσότερα...