Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Επιστροφή με τόκο για τα επιδόματα-μαϊμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Και δίκες για όσους τα εισέπρατταν παράνομα.

«Όχι» απαντά το υπουργείο Υγείας στο αίτημα όσων ζητούν να επιστρέψουν προνοιακά επιδόματα που εισέπραξαν χωρίς να δικαιούνται.

Το θέμα θα διευθετηθεί με κεντρική διαδικασία, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί με τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου.

Οι φάκελοι των υποθέσεων θα ανατεθούν σε ιδιώτες δικηγόρους, σε όλη τη χώρα. Θα ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές και όσοι εισέπραξαν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, θα κληθούν να τα επιστρέψουν εντόκως.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει συνδιαλλαγή», τόνιζαν χθες συνεργάτες του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας κ. Μάρκου Μπόλαρη, αναφερόμενοι στους πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν τις τελευταίες μέρες στα ΚΕΠ ή στις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων, ζητώντας διακανονισμό. Εκτός από την επιστροφή των χρημάτων -αναφέρουν- όσοι εισέπραξαν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλες τις συνέπειες του νόμου.

Όλα αυτά αφορούν -σε πρώτη φάση- τους 37.000 πρώην δικαιούχους, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην απογραφή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ήταν διπλοεγγεγραμμένοι στους καταλόγους, εισέπρατταν επιδόματα νεκρών ή είχαν πλαστά δικαιολογητικά.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα θα πάψουν να καταβάλλονται από τον μήνα Απρίλιο. Εξαίρεση, όπως αναφέρει το Έθνος, θα υπάρξει για πολύ λίγες περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να απογραφούν, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Από τη διακοπή χορήγησης θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση. Πηγές από το υπουργείο Υγείας σημειώνουν ότι τα περιθώρια εξοικονόμησης από τα προνοιακά επιδόματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων, θα ξεπεράσει τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το «ψαλίδι» θα συνεχιστεί, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να «κοπούν» σχεδόν οι μισοί από τους 240.000 που ήταν δικαιούχοι επιδομάτων πριν την απογραφή. Σε πρώτη φάση, θα γίνει διασταύρωση στοιχείων για τους 210.000 δικαιούχους που έμειναν μετά την απογραφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.