Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Νέο πρόγραμμα για τους πάσχοντες από διαβήτη



Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ασθενών
Νέα εποχή υπηρεσιών σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σηματοδοτούν η λειτουργία του Διαβητολογικού Αθηνών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, και το πρωτοποριακό πρόγραμμα CNP MARFIN ΔΙΑΒΗΤΗΣ + ΥΓΕΙΑ, όπως ανακοινώθηκε σε Συνέντευξη Τύπου.

Το νέο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και επιτρέπει με μικρή ετήσια επιβάρυνση την ιατρική, διαγνωστική, προληπτική και εκπαιδευτική κάλυψη των ασθενών.

Το Διαβητολογικό Αθηνών, το οποίο λειτουργεί στο Πολυϊατρείο Αθηνών (Βεντήρη 1 & Βασ. Σοφίας, Χίλτον), είναι το πρώτο Κέντρο Αναφοράς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και στο οποίο αντιμετωπίζεται το σύνολο των αναγκών τoυς, ενώ παρέχεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη νόσο.

Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, το Διαβητολογικό Αθηνών, υποστηρίζει όλες - τις σχετιζόμενες με το Σακχαρώδη Διαβήτη- ειδικότητες: Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο, Οφθαλμίατρο, Καρδιολόγο, Ρευματολόγο, Αγγειολόγο, Νεφρολόγο, Νευρολόγο και Ποδίατρο - Ποδολόγο.

Το Πρόγραμμα CNP MARFIN ΔΙΑΒΗΤΗΣ+ ΥΓΕΙΑ είναι ένα πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης που απευθύνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, με σκοπό να παρέχεται η εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα καθώς και η συστηματική παρακολούθηση που απαιτούνται για την εύκολη και σωστή ρύθμισή τους. Σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Αθηνών και τα Νοσοκομεία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, προσφέρει δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες που σχετίζονται με το Διαβήτη, δωρεάν πλήρη ετήσιο προληπτικό έλεγχο και διαγνωστικές εξετάσεις με ιδιαίτερα προνομιακή τιμολόγηση.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP Marfin Life, Δημήτρης Σπανός, τόνισε ότι: «Με βάση τη συνήθη μέχρι σήμερα πρακτική της ασφαλιστικής αγοράς, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την παροχή ασφαλιστικών καλύψεων και ιδίως ασφαλιστικών καλύψεων υγείας. Η καινοτομία και μοναδικότητα του προγράμματος ΔΙΑΒΗΤΗΣ + ΥΓΕΙΑ έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υλοποιείται και προωθείται ένα προϊόν ασφάλισης υγείας, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη».


Διαβάστε περισσότερα...

Θηλασμός κατά... διαβήτη



Ωφέλιμος για το παιδί και τη μητέρα
Ανασταλτική επίδραση στην εμφάνιση διαβήτη τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα έχει ο θηλασμός ενώ σύμφωνα με νέα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο 6ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 7 Απριλίου, συστήνεται και στις διαβητικές μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Στην ανακοίνωση των Σ. Κωνσταντινίδου, Μ. Χουρδάκη και Δ. Κούβελα από το Β΄Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα «Θηλασμός και διαβήτης στα παιδιά και τις μητέρες: Νεότερα δεδομένα», επισημαίνεται ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης και γλυκόζης στην παιδική ηλικία και με τη μείωση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, ο θηλασμός κατά τη βρεφική ηλικία οδηγεί σε μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2.

Εξάλλου, η ύπαρξη διαβήτη κατά την περίοδο της κύησης τη μετατρέπει σε κύηση υψηλότερου κινδύνου, ενώ προτιμότερη αντιδιαβητική θεραπεία κατά τον θηλασμό είναι η χρήση ινσουλίνης, ελλείψει δεδομένων για τη χρήση υπογλυκαιμικής φαρμακευτικής αγωγής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η γαλακτοπαραγωγή έχει άμεσα ευνοϊκά αποτελέσματα στη μητρική ανοχή γλυκόζης, οδηγώντας σε μειωμένο επιπολασμό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουμε εξαγωγή... μικροβίων





Τέσσερα πολυανθεκτικά μικρόβια βάζουν τους Έλληνες σε «καραντίνα»

Ψευδομονάδα, acinetocacter, Klebsiella και εντερόκοκκος είναι τα τέσσερα μικρόβια που προκαλούν τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα και κατά συνέπεια απειλούν να «μολύνουν» και το υγειονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που φέτος είναι αφιερωμένη στη Μικροβιακή Αντοχή στα Αντιβιοτικά, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η Klebsiella εντοπίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στα νοσοκομεία. Ωστόσο έντονη είναι η παρουσία και των υπόλοιπων μικροβίων καθώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έως και το 80% των μικροβίων, που απομονώνονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα ελληνικά νοσοκομεία, είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών.

Πράγμα μάλλον αναμενόμενο αν λάβει κανείς υπόψη πως στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών κατά άτομο. 


Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε τα μάτια σας από τη χρήση του υπολογιστή



Κάντε συχνά διαλείμματα
Προσέξτε την μεγάλη πρόκληση κούρασης και έντασης στα μάτια, που υπάρχουν καθημερινά. Εδώ σας προτείνουμε μερικές συμβουλές σε σχέση με το πώς να είναι υγιή σε περίπτωση που η εργασία σας έχει σχέση με τον υπολογιστή.

• Η παρατεταμένης εργασία στον υπολογιστή κουράζει τα μάτια σας. Είναι απαραίτητο κάθε ώρα να κάνετε διάλειμμα 15 λεπτά, στην καλύτερη περίπτωση να κάνετε μια βόλτα ανάμεσα στην ωραία φύση, επειδή και ο καθιστικός τρόπος ζωής βλάπτει την υγεία.

• Ο υπολογιστής πρέπει να έχει μια απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης τουλάχιστον των 50 εκατοστά. Επίσης το ύψος της οθόνης πρέπει να είναι λίγο πιο χαμηλό από το επίπεδο των ματιών.

• Πρέπει ο χρήστης να μην απορροφάται από την εργασία του στην οθόνη και να κάνει όσο μπορεί πιο συχνά διαλείμματα. Μεταξύ των διαλειμμάτων είναι καλό τα μάτια να ξεκουράζονται περιοδικά, για παράδειγμα να κοιτάζετε μακριά από την οθόνη σας και να εστιάζετε ένα αντικείμενο ή κάποιο τοπίο. Αν κοιτάζετε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αυτό συμβάλλει στην κούραση των ματιών και μυωπία λόγω της συνηθείας προς τις κοντινές αποστάσεις.

• Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά, η εργασία με τον υπολογιστή συμβάλλει στην ξηρότητα των ματιών.

• Μετά από την εργασία σας με τον υπολογιστή πρέπει να κοιμηθείτε καλά.

• Πρέπει να έχετε υγιεινή διατροφή, να καταναλώνετε περισσότερα υγρά, φρούτα και λαχανικά. Περιπέστε καλύτερα τον εαυτό σας, έτσι θα είστε όμορφοι και σε καλή υγιεινή κατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα...

Χρήσιμη αλλά όχι σωτήρια η πρωτεΐνη



Δεν μπορεί να συμβάλλει στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις γύρω από το Αλτσχάιμερ διαπίστωσαν πως τα υψηλά επίπεδα στο αίμα μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται clusterin συνδέεται με τη διάγνωση της νόσου και τη διαπίστωση της σοβαρότητάς της αλλά όχι με τη δυνατότητα μέτρησης του κινδύνου εμφάνισής της.

Η έρευνα συνηγορεί υπέρ της σημασίας της εν λόγω πρωτεΐνης σαν ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, επισημαίνει ωστόσο πως η πρωτεΐνη αυτή δεν μπορεί να χρησιμέψει στην πρόβλεψη της νόσου αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο στο πάγκρεας



Η λήψη ασπιρίνης, ακόμα και μια φορά το μήνα, είτε σε χαμηλή δόση είτε σε κανονική, φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, η λήψη κανονικής ασπιρίνης μια φορά τον μήνα, συνδεόταν με μείωση κατά 26% του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας. Η λήψη ασπιρίνης χαμηλής δόσης, για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερη πτώση, 35% , στον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος.

Τα ευρήματα ομάδας με επικεφαλής τον Dr. Xiang-Lin Tan, στη Mayo Clinic του Rochester, ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες στο ετήσιο συνέδριο για την έρευνα στον καρκίνο, που πραγματοποιείται στο Ορλάντο.

Ο Tan δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν επιπλέον ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει χημειοπροστατευτική ιδιότητα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, προειδοποιεί, αυτό δεν σημαίνει ότι συνιστάται όλοι να αρχίσουν τη λήψη ασπιρίνης μια φορά το μήνα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας. Θα πρέπει οι άνθρωποι να συζητούν με τον γιατρό τους τη χρήση ασπιρίνης, καθώς συνδέεται με ορισμένες παρενέργειες.

Για να διερευνήσουν την προστατευτική ιδιότητα της ασπιρίνης, οι ερευνητές εστίασαν σε 904 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και σε 1.220 υγιείς, που εξετάστηκαν στη Mayo Clinic μεταξύ του 2004 και του 2010.

Η ηλικία τους ήταν τουλάχιστον 55 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, για να αξιολογήσουν τη χρήση ασπιρίνης μεταξύ της ηλικίας 41 και 60, καθώς και τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ακεταμινοφένης.

Η χρήση της ασπιρίνης μια φορά το μήνα συνδέθηκε με σημαντική πτώση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, κατέληξε η ερευνητική ομάδα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Όσοι υπήρξαν καπνιστές στο παρελθόν αλλά διέκοψαν, φάνηκε να έχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία όσον αφορά την ασπιρίνη σε σχέση με τους καπνιστές ή όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Ωστόσο, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και ακεταμινοφένης δεν είχε αξιοσημείωτη επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο Dr. Michael Choti, του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα. Όπως δήλωσε, υπάρχουν άλλα προκλινικά ευρήματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο η ασπιρίνη στην αποτροπή της καρκινογένεσης, περιλαμβανομένης και αυτής του παγκρέατος. Και σε άλλους καρκίνους όπως του παχέως εντέρου, η χρήση ασπιρίνης έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Ο Choti, προειδοποίησε ότι έρευνες που δεν είναι τυχαιοποιημένες δοκιμές έχουν ελαττώματα. Όσοι λαμβάνουν ασπιρίνη για διάφορους λόγους μπορεί γενικά να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής, να καπνίζουν λιγότερο, να τρέφονται καλύτερα και να ασκούνται περισσότερο. Έτσι δεν μπορούμε να καταλήξουμε από τέτοιου είδους μελέτες αν υπάρχει γενική σχέση στους ανθρώπους που λαμβάνουν ασπιρίνη ή αν είναι στην πραγματικότητα αιτιατή σχέση. Ωστόσο, θεωρεί πως είναι πολύ ενδιαφέρον εύρημα και το κόστος και ο κίνδυνος από τη χρήση είναι αρκετά χαμηλά, πρόσθεσε. Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος και ίσως αποτελεί ακόμα ένα λόγο υπέρ της χρήσης της ασπιρίνης.

Καθώς η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο, τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο για τον καρκίνο και τα χρόνια νοσήματα


«I live for me»

Σεμινάριο για ασθενείς με καρκίνο και χρόνια νοσήματα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2011 στις 16:00, στο ξενοδοχείο Imperial, στην Αθήνα. Πρόκειται για το δεύτερο σεμινάριο που πραγματοποιεί το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “I LIVE FOR ME” από την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του τον Ιανουάριο, και το πρώτο που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ομιλητές στο σεμινάριο θα είναι ο Δρ Νίκος Μεταξωτός, MD, PhD, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του “I LIVE FOR ME” και η Ειρήνη Χρηστάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Επίσης, η Φωφώ Σγόντζου, make up artist, θα βοηθήσει τις ασθενείς με πρακτικές συμβουλές για το πώς να εφαρμόσουν τεχνικές μακιγιάζ για να βελτιώσουν την εικόνα τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κάνετε το παιδί σας αισιόδοξο


Τα νέα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό στις ειδήσεις, στον δρόμο ή μεταξύ φίλων, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Φανταστείτε πώς ηχούν όλα αυτά στα αυτιά ενός μικρού παιδιού, που αναγκάζεται να βιώνει και να εισπράττει τα «ενήλικα» προβλήματα των γονιών του σε μία αγνή ηλικία που δεν γνωρίζει από κρίσεις, διαφθορές και απολύσεις. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προστατεύστε το παιδί σας από τις αρνητικές σκέψεις, κάνοντάς το να βλέπει το ποτήρι (μισο)γεμάτο. 

Γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε αισιόδοξα παιδιά; Το χαμόγελο και η αισιοδοξία είναι αποδεδειγμένα τα καλύτερα εφόδια για να ξεφύγουμε από τις μαύρες σκέψεις σε δύσκολους καιρούς και όχι μόνο: Η αισιοδοξία είναι μία «αρετή» που όλα τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν. Όταν ένα παιδί βλέπει με πιο χαρούμενη διάθεση τον κόσμο, μπορεί να λύσει πιο εύκολα προβλήματα, να θέσει στόχους και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. 

Συγκεκριμένα, ένα αισιόδοξο παιδί έχει περισσότερα κίνητρα, διάθεση και αίσθηση ελέγχου για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως τα αισιόδοξα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν καλή φυσική κατάσταση. Αντίθετα, όταν ένα παιδί μαθαίνει να βλέπει το ποτήρι… μισοάδειο, είναι πιθανότερο να νιώθει άγχος, να φοβάται ότι δεν θα πετύχει και να βιώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή του. 

Πώς θα κάνουμε τα παιδιά μας πιο αισιόδοξα; 
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά tips και κάντε την ημέρα του παιδιού σας… λίγο πιο φωτεινή. Σημείωση: η αισιοδοξία και η θετική στάση στην ζωή δεν «διδάσκεται» σε μία νύχτα, γι’ αυτό χρειάζεται οι παρακάτω πρακτικές να σας γίνουν ευχάριστη συνήθεια. 

-Μάθετέ τα παιδιά σας να εστιάζουν στις επιτυχίες τους. Μπορείτε να τους αναθέσετε απλές «αποστολές» και επιβραβεύστε τα με θετικά σχόλια όταν το πετύχουν. 

-Όταν επιτυγχάνουν σε κάτι, επαινέστε όχι την επιτυχία, αλλά την πράξη τους που την προκάλεσε, π.χ. το σωστό διάβασμα για έναν καλό βαθμό. Ο έπαινος οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση σε αυξημένη αισιοδοξία του παιδιού σας. Δεν πρέπει όμως να επικροτείτε κάθε πράξη τους, ακόμη κι αυτές που δεν κρίνετε σωστές. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε τα θετικά σχόλια έχουν αντίκρισμα. 

-Δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτό σημαίνει πως, ως το κυριότερο πρότυπο του παιδιού σας, πρέπει εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα και να είστε αισιόδοξοι. Εφαρμόστε το και στην δική τους καθημερινότητα, ακόμη και στις απλούστερες καταστάσεις. Όταν βρέχει και δεν μπορούν να παίξουν έξω, αντί να τα αφήσετε να κατσουφιάσουν, προτείνετέ τους να εκμεταλλευτούν τις δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, μπισκότα και ένα καλό παιδικό βιβλίο ή παιδικές ταινίες. 

-Χρησιμοποιήστε θετικά φορτισμένες λέξεις. Ο αισιόδοξος λόγος μεταφέρει αισιόδοξη διάθεση και το χαμόγελο γίνεται πιο εύκολη συνήθεια. 

-Αντίθετα, ποτέ μην χρησιμοποιείτε αρνητικές «ταμπέλες», ιδιαίτερα όταν αφορούν το ίδιο το παιδί. Όταν χαρακτηρίζετε το παιδί σας «πολύ ντροπαλό», «άτακτο» κλπ, το πιο πιθανό είναι να εκπληρώσει την «ετικέτα» που του βάλατε. Αρκεστείτε στο να διορθώνετε την κακή συμπεριφορά χωρίς χαρακτηρισμούς. 

-Ακόμη και στις δυσκολίες, όπως μια άσχημη οικογενειακή κατάσταση, μία απόλυση, μία συνθήκη πένθους, προσπαθήστε να δείξετε την ψυχραιμία σας και να δείξετε στο παιδί σας ότι όλα αντιμετωπίζονται. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά με μια θετική στάση απέναντί τους, όλα ξεπερνιούνται πιο εύκολα. 

-Όταν το παιδί σας νιώθει εκνευρισμό ή απογοήτευση, για παράδειγμα για μια πιθανή αποτυχία στο σχολείο, κάντε του ερωτήσεις που δεν περιέχουν επικριτική διάθεση,αλλά θα το βοηθήσει να βρει την πηγή του προβλήματος μόνο του, απαντώντας απλώς στην ερώτησή σας. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά σας να αφήσουν το λάθος πίσω με φράσεις όπως «Την επόμενη φορά θα τα πας πολύ καλύτερα» ή «Ίσως ήταν απλώς μια κακή μέρα». 

-Μην πιέζετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν δραστηριότητες που αρέσουν σε εσάς αλλά δεν εκφράζουν τα ίδια. Αν για παράδειγμα ονειρεύεστε να δείτε το παιδί σας να παίζει τέλεια ένα μουσικό όργανο, ενώ εκείνο αγαπά τον αθλητισμό, τα μαθήματα πιάνου το πιθανότερο είναι να αποτύχουν και το παιδί να απογοητευτεί και να νιώθει αδιαφορία. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας. 

-Γελάστε άφοβα! Και φυσικά, αφήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τους όγκους σε γυναίκες «υψηλού κινδύνου»



Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού
Οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, μπορούν να ωφεληθούν από τη μαγνητική τομογραφία

Τορόντο
Η χρήση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες «υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη αυτή που διεξήχθη από το Women’s College Research Institute στο Τορόντο του Καναδά και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology» διεξήχθη σε γυναίκες που έφεραν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2. Οι μεταλλάξεις στα δύο αυτά γονίδια συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
 Επικίνδυνες μεταλλάξεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 60 στις 100 γυναίκες με αυτές τις μεταλλάξεις θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους – η αντίστοιχη αναλογία στον γενικό πληθυσμό είναι 12 στις 100 γυναίκες.
Σήμερα στις γυναίκες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου οι ειδικοί συστήνουν έλεγχο με μαστογραφία. Με δεδομένο όμως ότι η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει πολύ μικρότερους όγκους, η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο συμβουλεύει τις γυναίκες με μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2 να υποβάλλονται τόσο σε μαστογραφία όσο και σε μαγνητική τομογραφία.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε καταστεί σαφές εάν η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάγνωσης της νόσου σε προχωρημένο στάδιο.
 Η μελέτη
Στο πλαίσιο της καινούργιας μελέτης οι ειδικοί από τον Καναδά συνέκριναν δύο διαφορετικές ομάδες γυναικών. Η μια περιελάμβανε 445 γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 τις οποίες είχαν συλλέξει ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τορόντο μεταξύ του 1997 και του 2007. Οι γυναίκες αυτές υποβάλλονταν σε ετήσιο έλεγχο με μαγνητική τομογραφία, μαστογραφία καθώς και κλινική εξέταση των μαστών από τον γυναικολόγο τους.
Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 830 γυναίκες με μεταλλάξεις στα δύο γονίδια οι οποίες συμμετείχαν σε προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη σε 13 διαφορετικά ιατρικά κέντρα της Βόρειας Αμερικής. Στις γυναίκες αυτές είχε δοθεί η συμβουλή να υποβάλλονται ετησίως σε μαστογραφία και σε κλινική εξέταση των μαστών – χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής οδηγία για διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 25 ως 65 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη.
 Πρώιμη διάγνωση
Συνολικά το ίδιο ποσοστό γυναικών – 9%- ανέπτυξε καρκίνο του μαστού και στις δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της εξαετούς μελέτης. Ωστόσο οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με πρώιμη μορφή καρκίνου. Συγκεκριμένα 14 στις 100 γυναίκες της ομάδας που υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία διαγνώσθηκαν με πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με μόλις 7 στις 100 στην ομάδα που δεν είχε υποβληθεί στην εξέταση.
Όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού όπως η ηλικία και η χρήση αντισυλληπτικών προέκυψε ότι οι γυναίκες στην ομάδα της μαγνητικής τομογραφίας είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο σταδίου 2 ως 4 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Σημειώνεται ότι στον καρκίνο σταδίου 2 ο όγκος είναι σχετικά μεγάλος ή έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες. Ο καρκίνος σταδίου 4 έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα μακρινά σημεία του σώματος.
 Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες
Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορεί να καταστεί σαφές εάν η μαγνητική τομογραφία σώζει πράγματι ζωές. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες οι οποίες θα ελέγξουν τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρκίνου του μαστού ώστε να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η μαγνητική τομογραφία εκτός από πλεονεκτήματα συνδέεται και με μειονεκτήματα. Η εξέταση είναι ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» στον εντοπισμό μικρών όγκων συνδέεται όμως συγχρόνως και με μεγαλύτερο κίνδυνο εξαγωγής ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Έτσι οι γυναίκες υποβάλλονται σε άχρηστες βιοψίες οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος (οικονομικό αλλά και ψυχολογικό).

Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο για την αλλεργία στις γάτες

Βρίσκεται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών



Εμβόλιο για την αλλεργία στις γάτες
Ένα νέο εμβόλιο έρχεται να φέρει τέλος στην αλλεργία στις γάτες

Οτάβα

Ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για όσους έχουν αλλεργία στα αξιολάτρευτα χνουδωτά κατοικίδια ανέπτυξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά.
Όπως δημοσιεύεται μάλιστα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Allergy and Clinical Immunology, οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου για την αλλεργία στις γάτες επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του.
Μια αλλεργική αντίδραση προκύπτει όταν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται κάποιους παράγοντες, όπως π.χ. η πιτυρίδα της γάτας, ως «εισβολείς» και για τον λόγο αυτό εξαπολύει επίθεση εναντίον τους.Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν το 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό στα χαριτωμένα τετράποδα.
Μέχρι τώρα τα άτομα αυτά ήταν υποχρεωμένα να στερούνται την παρέα μιας γάτας ή να κάνουν πολλαπλές ενέσεις με τα αλλεργιογόνα του ζώου προκειμένου ο οργανισμός τους να αποκτήσει ανοχή σε αυτά.
Τι κάνει νιάου-νιάου στο εργαστήριο;
Οι καναδοί επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο απομονώνοντας αρχικά την «ένοχη» πρωτεΐνη της γάτας που προκαλεί αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν δείγμα αίματος αλλεργικών ατόμων προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν τις ακριβείς περιοχές της γάτισιας πρωτεΐνης που προσδένονται και ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Έπειτα οι ειδικοί δημιούργησαν συνθετικές εκδοχές αυτών των τμημάτων της πρωτεΐνης, που ονομάζονται πεπτίδια. Τελικά, επτά τέτοια συνθετικά πεπτίδια αποτέλεσαν τη βάση του εμβολίου.
Ο ερευνητής Μαρκ Λαρς εξηγεί ότι με τη βοήθεια του εμβολίου μπορεί να επιτευχθεί μια «γνωριμία» μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των πεπτιδίων, καθώς αυτά εισχωρούν μέσα στα ανοσοκύτταρα «σαν ένα κλειδί στην κλειδαρότρυπα». Η δράση αυτή φρενάρει το φτάρνισμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.
Η πρώτη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 88 ασθενείς έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου δε συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες, ενώ μία μόλις δόση περιόρισε την αλλεργική αντίδραση στις γάτες κατά 40%.
Ήδη για το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την εταιρεία Adiga Life Sciences η οποία έχει συσταθεί από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, σε συνεργασία με την βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Circassia Ltd, έχουν προγραμματιστεί νέοι κύκλοι κλινικών δοκιμών σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση.

Διαβάστε περισσότερα...

Σπριντ στην υγεία

Οι σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης έχουν τα ίδια οφέλη με τις ασκήσεις αντοχής



Σπριντ στην υγεία
Αποτελεσματικότερο το σπριντ από το μαραθώνιο σύμφωνα με νέα μελέτη

Λονδίνο

Θετικότερη είναι η επίδραση του σπριντ στον οργανισμό σε σχέση με τον μαραθώνιο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκοτίας.
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Biology, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης – και ιδιαίτερα σε εφήβους - έχουν αντίστοιχα ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της καρδιάς και γενικά του κυκλοφορικού συστήματος με εκείνα των ασκήσεων μικρής έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι ασκήσεις σπριντ απαιτούν λιγότερο χρόνο, κάλυψη μικρότερης απόστασης ενώ οι αθλητές καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους κάνουν προπονήσεις μεγάλης αντοχης. Ωστόσο οι ειδικοί από τη Σκοτία είδαν ότι παρά αυτές τις διαφορές οι δύο τύποι ασκήσεων προσφέρουν τελικά στο καρδιαγγειακό σύστημα τα ίδια οφέλη.
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων στον κόσμο και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου πρωτοεμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Ντάνκαν Μπάτσαν.
«Η μελέτη μας εξετάζει τις επιδράσεις της σύντομης και έντονης άσκησης σε σχέση με κλασικές ασκήσεις αντοχής σε νεαρά άτομα» προσθέτει.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 57 μαθητές, εκ των οποίων τα 47 ήταν αγόρια και τα 10 κορίτσια. Μοίρασαν τα παιδιά σε δύο ομάδες άσκησης: μια υψηλής έντασης, στην οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να εκτελέσουν 20μετρα σπριντ διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μια ήπιας έντασης, στην οποία τα παιδιά όφειλαν να τρέχουν σε σταθερή ταχύτητα για ένα διάστημα 20 λεπτών. Το πρόγραμμα ασκήσεων τηρήθηκε για επτά εβδομάδες.
Στο τέλος του πειράματος όλα τα παιδιά είχαν εμφανίσει σαφή βελτίωση ως προς τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, με την ομάδα ήπιας έντασης να έχει τρέξει συνολικά για 420 λεπτά και εκείνη υψηλής έντασης να έχει τρέξει μόλις 63 λεπτά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σύντομη και έντονη άσκηση σε εφήβους βοηθά στην άμεση βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Gadget σώζει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η φορητή συσκευή εκπέμπει ηχητικά κύματα και καταργεί τις ενέσεις



Gadget σώζει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Τα ηχητικά κύματα υπόσχονται ανώδυνη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Λονδίνο

Μια φορητή συσκευή που εκπέμπει ηχητικά κύματα στο μάτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης.

Η νέα hi-tech συσκευή κάνει χρήση των ηχητικών κυμάτων προκειμένου να εισάγονται ευκολότερα οι φαρμακευτικές ουσίες εντός των οφθαλμών καταργώντας την ανάγκη επώδυνων ενέσεων.

Κατάργηση ενέσεων
Πρώιμα πειράματα σε ζώα μαρτυρούν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, δεν απαιτεί την χορήγηση τοπικής αναισθησίας, όπως συμβαίνει με τις ενέσεις, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές της συσκευής σε ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, με δεδομένο ότι το νέο σύστημα κάνει χρήση των ίδιων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ενέσιμη μορφή, εκτιμάται ότι θα γίνει ταχέως ευρεία εφαρμογή του (μέσα σε δύο με τρία χρόνια).

Κοινή πάθηση
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μια πολύ κοινή πάθηση των οφθαλμών η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Προκαλείται εξαιτίας ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων τα οποία καλύπτουν την ωχρά κηλίδα (περιοχή στο πίσω μέρος του ματιού η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βλέπουμε καθαρά τις λεπτομέρειες). Στους παράγοντες κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνονται η γήρανση, το κάπνισμα, η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Υπάρχουν δύο μορφές της πάθησης – η ξηρή και η υγρή. Η ξηρή μορφή αντιστοιχεί στο 90% των περιπτώσεων αλλά σπάνια οδηγεί σε τύφλωση. Αντιθέτως η υγρή μορφή, αν και πιο σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της όρασης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ένα ως δύο έτη).

Επώδυνες ενέσεις
Σήμερα υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Η γνωστότερη είναι το φάρμακο Lucentis το οποίο δρα μπλοκάροντας ένα χημικό – αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας – που πυροδοτεί την ανάπτυξη επιβλαβών αιμοφόρων αγγείων. Μελέτες δείχνουν ότι τέτοιου είδους φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια όρασης σε ποσοστό της τάξεως του 90% των ασθενών ενώ στο ένα τρίτο εξ αυτών των περιπτώσεων εμφανίζεται ακόμη και βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο φάρμακα σαν το Lucentis χορηγούνται με ένεση στη γωνία του ματιού, με χρήση μιας λεπτής βελόνας και υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής λαμβάνει μια ένεση τον μήνα επί τρεις μήνες και στη συνέχεια οι ειδικοί ελέγχουν την πορεία της κατάστασής του. Εάν δεν εμφανιστεί βελτίωση ακολουθεί επόμενος κύκλος θεραπείας.

Ανώδυνο gadget
Η νέα συσκευή ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια λιγότερο επώδυνη λύση για τους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το gadget το οποίο θυμίζει το φορητό βυθοσκόπιο των οφθαλμιάτρων φέρει έναν μικρό κλωβό ο οποίος περιέχει ένα τζελ. Μέσα στο τζελ υπάρχουν μικροσκοπικά σωματίδια του φαρμάκου Lucentis.

Η συσκευή εφαρμόζεται επάνω στο μάτι με τρόπο ώστε το τζελ να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμού. Με το πάτημα ενός κουμπιού αρχίζει η εκπομπή ηχητικών κυμάτων μέσω του μικρού κοντέινερ. Καθώς τα ηχητικά κύματα «χτυπούν» το τζελ, τα μικροσκοπικά σωματίδια του φαρμάκου δονούνται, δραπετεύουν και φθάνουν ανώδυνα στην επιφάνεια του ματιού.

Ο ήχος σώζει την ωχρά κηλίδα
Συγχρόνως τα ηχητικά κύματα προκαλούν ηχοφόρεση, μια διαδικασία κατά την οποία τα λιποκύτταρα του ματιού συρρικνώνονται στιγμιαία και διαχωρίζονται. Αυτό επιτρέπει στα μόρια του φαρμάκου να διαπεράσουν την επιφάνεια του ματιού καθώς και το δίκτυο αιμοφόρων αγγείων κάτω από αυτήν. Μόλις το φάρμακο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μεταφέρεται στην κατεστραμμένη ωχρά κηλίδα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη σχετικά με τη νέα συσκευή ο Γουίνφριντ Αμοάκου, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Οφθαλμιάτρων ανέφερε ότι «οποιαδήποτε εξέλιξη επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά φαρμάκων εντός των οφθαλμών χωρίς την ανάγκη ένεσης είναι καλοδεχούμενη. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως η πρόκληση λοίμωξης οι οποίοι συνδέονται με τις ενέσεις, κυρίως όταν απαιτείται επανειλημμένη χορήγηση ενέσεων». 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η μπύρα με το... λάθος γονίδιο προκαλεί καρκίνο

Τα τρομακτικά αποτελέσματα προκύπτουν από νέα ευρωπαϊκή μελέτη



Η μπύρα με το... λάθος γονίδιο προκαλεί καρκίνο
Όσοι καταναλώνουν τρία κουτάκια μπύρα ημερισίως καλό θα ήταν να ελέγξουν τα γονίδιά τους

Βαρκελώνη

Μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας όπως επισημαίνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν ότι τα άτομα που έφεραν τη μετάλλαξη rs1230025 και έπιναν κατά μέσο όρο τρία κουτάκια μπύρα την ημέρα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κατώτερου τμήματος του στομάχου.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη σχετίζεται με τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν σε άλλα άτομα» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιδημιολόγος στο Καταλανικό Ινστιτούτο Ογκολογίας της Βαρκελώνης, Έρικ Ντιούελ.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε κάποιες χώρες οι θάνατοι αυτοί είναι συχνότεροι και σε κάποιες άλλες όχι. Αυτό ήταν που παρακίνησε τους ειδικούς ώστε να εξετάσουν αναλυτικά τις συνήθειες των Ευρωπαίων.

Άσχημα νέα για τη μπύρα
Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε μετά - ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερους από 521.000 κατοίκους ηλικίας 35-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε μια μεγάλη μελέτη γύρω από τη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου.

Εξέτασαν λοιπόν – μεταξύ άλλων – και την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και λικέρ σε σχέση με τις περιπτώσεις καρκίνου και στοιχεία γενετικών ελέγχων των συμμετεχόντων.

Η ομάδα παρατήρησε μια αύξηση της τάξεως του 75% στις περιπτώσεις γαστρικού καρκίνου σε άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 30 γρ. και άνω καθαρής αιθανόλης/αλκοόλης υπό μορφή μπύρας. Ένα κουτάκι μπύρας περιέχει 13 γρ. αιθανόλης/αλκοόλης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κρασιού ή λικέρ δεν έδειξε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρικού καρκίνου.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε στην παρούσα φάση, είναι ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο, οπότε όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος» καταλήγει ο ειδικός.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτισμός: διαφορετικός συντονισμός

Ο εγκέφαλος των ατόμων με αυτισμό τους χαρίζει άλλες δεξιότητες



Αυτισμός: διαφορετικός συντονισμός
Οι ανακαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των ατόμων με αυτισμό ίσως οδηγήσουν σε νέους τρόπους διδασκαλίας τους.

Οξφόρδη

Μια νέα ματιά στη διαταραχή του αυτισμού προσφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά. Σύμφωνα με μελέτη τους οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτισμό χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους με διαφορετικό τρόπο, γεγονός το οποίο ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι από αυτούς επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα οπτικής μνήμης και μπορούν να σχεδιάζουν αντικείμενα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αυτιστικός εγκέφαλος προκειμένου να ερμηνεύσει πρόσωπα, αντικείμενα και γραπτές λέξεις. Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί σε διάστημα 15 ετών ύστερα από εξέταση 357 ατόμων με αυτισμό και 370 ατόμων που δεν εμφανίζουν τη διαταραχή.

Περισσότερη δραστηριότητα
Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Brain Mapping», ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό,τι ο εγκέφαλος όσων δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές που βρίσκονται προς το πίσω μέρος του ενώ αντιθέτως η δραστηριότητα είναι μικρότερη στις πρόσθιες περιοχές του. Η ανακάλυψη, επισημαίνουν, υποδηλώνει ότι σε ορισμένους ανθρώπους με αυτισμό οι οπίσθιες περιοχές του εγκεφάλου πρέπει να είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένες.

Συγκεκριμένα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αυτισμό παρατηρείται εντονότερη δραστηριότητα στην κροταφική και την ινιακή χώρα, η οποία σχετίζεται με την αντίληψη και αναγνώριση των σχημάτων και των αντικειμένων. Η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές του πρόσθιου φλοιού, οι οποίες σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τον γνωσιακό έλεγχο, τον σχεδιασμό και την εκτελεστική ικανότητα.

Διαφορετικός συντονισμός
«Εχουμε μια φυσική τάση να νομίζουμε ότι, κατά πρώτον, ο αυτισμός είναι μια ασθένεια και, κατά δεύτερον, η ασθένεια αυτή σημαίνει έλλειψη συντονισμού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Λοράν Μοτρόν του Κέντρου Αναπτυξιακών Διαταραχών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. «Αυτό όμως που βλέπουμε εδώ είναι ότι ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός συντονισμός. Βλέπουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, με συγκεκριμένες λειτουργίες, το οποίο ανταποκρίνεται στις επιδόσεις των ανθρώπων που τον εμφανίζουν στο συμπεριφορικό επίπεδο».

Η διαφορετική οργάνωση του εγκεφάλου εξηγεί ίσως γιατί ορισμένοι άνθρωποι με αυτισμό είναι καλύτεροι σε ορισμένες οπτικές εργασίες και χειρότεροι σε άλλες λειτουργίες. Μπορούν για παράδειγμα να σχεδιάσουν εξαιρετικά ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες από μνήμης αλλά μπορεί να τους είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις ενός προσώπου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μεθόδων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής όσων εμφανίζουν τη διαταραχή. «Για παράδειγμα»εξήγησε ο κ. Μοτρόν «οι διαπιστώσεις μας ίσως δείχνουν προς ένα τρόπο διδασκαλίας ο οποίος θα είναι πολύ πιο φυσικός από τις μεθόδους που προσφέρονται σήμερα στους ανθρώπους με αυτισμό».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο για την κολπική μαρμαρυγή

Είναι αποτελεσματικότερο από τη βαρφαρίνη και με λιγότερες παρενέργειες



Νέο φάρμακο για την κολπική μαρμαρυγή
Το φάρμακο αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Νέα Ορλεάνη

Ένα νέο αντιπηκτικό φάρμακο το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη χιλιάδων εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στην ΕΕ αργότερα μέσα στο έτος.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν το φάρμακο dabigatran etexilate (εμπορική ονομασία Pradaxa της εταιρείας Βoehringer Ingelheim) ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» των αντιθρομβωτικών φαρμάκων καθώς φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακολογικό επίτευγμα στο πεδίο μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού εδώ και μισό αιώνα.

Εκατομμύρια άτομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή – γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός – με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι «ένοχη» έως και για το 15% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Χωρίς τις παρενέργειες της βαρφαρίνης
Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν σήμερα το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και μισό αιώνα με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (επεισόδιο που προκαλείται εξαιτίας θρόμβου αίματος).

Ωστόσο οι ασθενείς χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι λαμβάνουν τη σωστή δόση του φαρμάκου αφού οι υψηλές δόσεις βαρφαρίνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία. Παράλληλα η συγκεκριμένη ουσία αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά αλλά και με ορισμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η δραστικότητά της.

Τώρα νέα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής ειδικών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις ΗΠΑ τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας έδειξαν ότι το dabigatran etexilate μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων πιο αποτελεσματικά από τη βαρφαρίνη.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 18.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και όπως προέκυψε η λήψη 150 mg της ουσίας ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού από 30% ως 39%.

Αναμένεται έγκριση το επόμενο τρίμηνο
Σύμφωνα με τους ειδικούς το φάρμακο το οποίο δρα μειώνοντας την επίδραση της θρομβίνης, της πρωτεΐνης που ελέγχει την πήξη του αίματος, είναι πιθανό να λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μέσα στους επόμενους μήνες. Εχει ήδη λάβει πρόσφατα αντίστοιχη έγκριση στις ΗΠΑ από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Μάρτι Κάουι από το Νοσοκομείο Royal Brompton στο Λονδίνο «η ουσία φαίνεται ότι προλαμβάνει τους θρόμβους καλύτερα από τη βαρφαρίνη και με μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας». Ο καθηγητής προσέθεσε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι σύμφωνα με φήμες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να δώσει έγκριση για χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι το dabigatran etexilate έχει ήδη λάβει έγκριση στην Ευρώπη για χρήση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης ισχίου ή γονάτου.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...