Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σκότωσαν το σεφ γιατί δεν τους άρεσαν… τα νουντλς


Νεκρός διάσημος ιάπωνας μάγειρας στο νησί Ζιλτ της Γερμανίας.

Νεκρός μετά από καυγά με δύο δυσαρεστημένους πελάτες του έπεσε ο διάσημος ιάπωνας σεφ, Μίκι Νοζάβα, οι οποίοι έφυγαν από το εστιατόριό του χωρίς να πληρώσουν επειδή δεν τους άρεσε το φαγητό.

Ο 57χρονος σεφ, που τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στο νησί Ζιλτ της Γερμανίας, υπέκυψε την Δευτέρα στα τραύματά του στη μονάδα εντατικής θεραπείας του τοπικού νοσοκομείου, ανέφερε η εισαγγελέας Ούλρικε Στάλμαν-Λίμπελτ.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της νεκροτομής, πρόσθεσε.

Ως ύποπτοι για τη δολοφονία του Νοζάβα έχουν συλληφθεί δύο εργάτες ηλικίας 36 και 50 ετών.



Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αφορμή για τη φιλονικία στάθηκε ένα πιάτο νουντλς με λαχανικά και μοσχαράκι. Η εφημερίδα Sylt Rundschau έγραψε ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν πίσω τα λεφτά τους γιατί δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ήταν μαγειρεμένο το φαγητό τους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Bild.de, εξαφανίστηκαν χωρίς να πληρώσουν.

Αργότερα την ίδια νύχτα ο Νοζάβα, που θεωρείτο εξπέρ στην ιαπωνική-ιταλική φιούζιον κουζίνα, ξανασυνάντησε τυχαία τους δύο εργάτες σε ένα τοπικό μπαρ και ο καυγάς τους συνεχίστηκε.

Ο σεφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία, όπως δήλωσε η πρώην σύζυγός του.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υπάρχει βιομηχανία απολύσεων ή αργιών στο δημόσιο»


Μανιτάκης: Η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένα πειθαρχικό αδίκημα.

«Δεν υπάρχει καμία "βιομηχανία απολύσεων" ή "βιομηχανία αργιών". Η αργία υπήρχε και προβλέπεται. Δεν την καθιέρωσε αυτός ο νομοθέτης, είναι ένας θεσμός που προϋπάρχει». Αυτό τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη, με θέμα την «αυτοδίκαιη αργία για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας».

Ο κ. Μανιτάκης πρόσθεσε ότι «για το συμφέρον του υπαλλήλου, για το κύρος της άσκησης του λειτουργήματός του, όταν υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ότι έχει διαπράξει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα καλό είναι προσωρινά, και μέχρις ότου κριθεί οριστικά, να μην ασκεί τα καθήκοντά του».

Επανέλαβε δε ότι «η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένα πειθαρχικό αδίκημα που προβλέπεται στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και όπως όλα τα πειθαρχικά αδικήματα δεν ορίζονται και δεν προσδιορίζονται».

Ο κ. Μανιτάκης επισήμανε ότι στον καινούργιο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για τη δυνατότητα άμεσης αναστολής της αργίας και την κρίση από το πειθαρχικό συμβούλιο σε πολύ σύντομη προθεσμία. Γι' αυτό το λόγο προβλέψαμε να συνέλθει το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο σε συντομότατο χρονικό διάστημα και να κρίνει εάν συντρέχει λόγος ο υπάλληλος να είναι ακόμη σε αργία. Προβλεπόταν όμως ήδη στο νόμο 4093/2012 και ο ίδιος ο υπάλληλος να μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει την αναστολή της αργίας».

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ουσιαστικά ζητάτε να καταργήσουμε και τον υπαλληλικό κώδικα και την πειθαρχική ευθύνη, να διαιωνιστεί μία κατάσταση ατιμωρησίας και τελικά ένα καθεστώς ανευθυνότητας».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα για φαινόμενα ρατσισμού


Τι προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Α. Ρουπακιώτη.

Αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε πολιτικό επίπεδο, εξάλλου, για τους παραβάτες του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη», μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες αυτές πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος. Επίσης, τις ποινές θα τις επιβάλλει το ΕΣΡ εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή.

Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 - 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι βελτιωμένη και αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου, που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρ. υπουργοί Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Το υπ. Δικαιοσύνης απαντά στον Π. Μπαλτάκο

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολούθησε το νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων. Ήδη, το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ' αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια το επίμαχο νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι' αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλτάκος, στην ανακοίνωσή ανέφερε: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή και θα αρχίσει η συζήτησή του στις 21 Μαΐου, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε τα ακόλουθα, προς αποφυγή άσκοπων παρανοήσεων:

1. Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.

2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

3. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

4. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΝΕ, αρεοπαγίτη ε.τ. κ. Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη η μητέρα που έβαλε τα μωρά της σε καταψύκτη


Δεν τα ήθελε και τα άφησε να πεθάνουν στο ψύχος.

Μία 30χρονη Ρωσίδα συνελήφθη με την κατηγορία ότι σκότωσε τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά της και τα έκρυψε επί πέντε χρόνια σε έναν καταψύκτη, στο υπόγειο του σούπερ-μάρκετ όπου εργαζόταν.

Η 30χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα στην περιοχή του Σβερντλόφσκ αφού εντοπίστηκαν νεκρά τα δύο βρέφη στον καταψύκτη του καταστήματος στην πόλη Βερχνιάγια Πίσμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής ερευνών, τα μωρά πιθανότατα πέθαναν από την έκθεσή τους στο ψύχος.

Η γυναίκα ομολόγησε ότι γέννησε τα δίδυμα αγοράκια το 2008 και αρχικά τα άφησε στο μπαλκόνι του σπιτιού της επειδή δεν τα ήθελε. Στη συνέχεια τα έβαλε στο ψυγείο της και τέλος έκρυψε τα πτώματά τους στον καταψύκτη του καταστήματος όπου εργαζόταν.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι ανακρίνονται και οι ιδιοκτήτες του σούπερ-μάρκετ ώστε να διαπιστωθεί γιατί επί πέντε χρόνια κανείς από την διεύθυνση του καταστήματος δεν είχε ελέγξει το περιεχόμενο του καταψύκτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαβουάρ βιβρ για εφοριακούς


Το φακελάκι αποτελεί άγνωστη λέξη. Οι πολίτες αντιμετωπίζονται με ευγένεια και σε καμία περίπτωση δεν ανεβοκατεβαίνουν όλους τους ορόφους για να εξυπηρετηθούν. Δεν δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις έπειτα από έξωθεν ή οίκοθεν παρέμβαση. Το οποιοδήποτε λάθος που θίγει δικαιώματα κάποιου πολίτη διορθώνεται αμέσως, ενώ η συνέπεια στις απαντήσεις έναντι αιτημάτων πολιτών - γραπτώς, τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως - αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Το σαβουάρ βιβρ των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών δεν επιτρέπει εξάλλου να υπάρξει παρέκκλιση σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Ή τουλάχιστον αυτό ευαγγελίζεται ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας που κυκλοφόρησε χθες η Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς του υπουργείου και περιγράφει τις θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν «τη βασική πυξίδα για κάθε ενέργεια» των υπαλλήλων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 5μηνη απασχόληση 1.578 εποχικοί πυροσβέστες


Μειώνεται ο χρόνος απασχόλησής τους από τους 8 στους 5 μήνες.

Με 5μηνη απασχόληση και όχι 8μηνη, όπως ίσχυε, θα απασχοληθούν 1.578 εποχικοί πυροσβέστες σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, προβλέπεται, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα μπορούν να ανανεώνουν τις 5μηνες συμβάσεις τους για ένα ή δύο έτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το επίμαχο σχέδιο διατάγματος τροποποιείται η ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 124/2003 και 121/2007) για «τον κανονισμό πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης».

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η διάρκεια της απασχόλησης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης θα είναι πλέον 5μηνη ετησίως, αντί των 8 μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί, ότι το 2003 οι συμβάσεις των εποχικών ήταν 5μηνες και το 2008 μετατράπηκαν σε 8μηνες.

Παράλληλα, αντικαθίσταται η παλαιά διάταξη (παράγραφος 7 άρθρου 3 Π.Δ. 124/2003) που προέβλεπε, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούσαν να επαναπροσληφθούν για πέντε περιόδους και το διάστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί μέχρι δέκα χρόνια - κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας - εφόσον υπήρχαν υπηρεσιακές ανάγκες που το επέβαλαν.

Η νέα διατύπωση της επίμαχης παραγράφου προβλέπει, ότι «οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οι οποίοι εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003, (έτος αρχικής πρόσληψης) έως και σήμερα, προσλαμβάνονται εκ νέου στην υπηρεσία αρχικής πρόσληψης με την ίδια ειδικότητα για το έτος 2013 με δυνατότητα επαναπρόσληψής τους και για τα έτη 2014 και 2015, εφόσον επιθυμούν και διαθέτουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους την προβλεπόμενη υγεία και ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν. Οι ανάγκες αυτές πιστοποιούνται για κάθε ένα από τα παραπάνω έτη με πράξη του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία εκδίδεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη για την περίπτωση αυτή το ανώτερο ανά κατηγορία όριο ηλικίας.

Οι ως άνω προσλαμβανόμενοι εφόσον προσκομίσουν κατ' έτος τα προβλεπόμενα έγγραφα, απαλλάσσονται από τις διαδικασίες πιστοποίησης της καλής κατάστασης της υγείας τους και τις αθλητικές εξετάσεις που προβλέπονται. Κατ' εξαίρεση οι προσλαμβανόμενοι υποβάλλονται κάθε φορά και σε αθλητικές δοκιμασίες, όταν γίνεται ειδική προς τούτο μνεία στην έκθεση αξιολόγησής τους».

Τέλος, η πρόσληψη των εποχικών θα επιβαρύνει κατά 11.334.917 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό (υπουργείου Δημοσίας Τάξης) για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως επίσης με το ίδιο ποσό θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και των δυο επόμενων ετών (2014 - 2015).



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ΗΠΑ προσκαλούν άνεργους


Άνεργοι νέοι, χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για ένα χρόνο, μέσα στα πλαίσια της «νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας», που συζητείται σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ και υποστηρίζεται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, χωρών των οποίων λιγότεροι από πέντε χιλιάδες υπήκοοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά την περυσινή χρονιά, να εργαστούν στις ΗΠΑ για ένα έτος.

Όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μέσα σ' αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία λόμπι στην Ουάσιγκτον «Μανάτος και Μανάτος», η οποία δραστηριοποιείται σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος θα επιτρέψει σε ομογενείς επιχειρηματίες να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων για έναν χρόνο. Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας κι αυτό θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αρχική επιδίωξη ήταν η διασφάλιση της παραμονής των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νέου μετανάστη (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης). Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου ήταν τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση οδηγεί στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της New York Times, ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν «ομάδες πίεσης» στην Ουάσιγκτον με σκοπό να επηρεάσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να δώσουν περισσότερες βίζες σε υπηκόους τους, μέσα στα πλαίσια της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν σπίτι την καρότσα


Το δικό της Γολγοθά σηκώνει μια οικογένεια από το Ηράκλειο της Κρήτης. Τις τελευταίες 27 ημέρες τα μέλη της ζουν στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου!

Ο πατέρας έμεινε άνεργος και έτσι δεν υπάρχουν χρήματα προκειμένου να πληρωθεί το ενοίκιο, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να μείνουν ξαφνικά στο δρόμο με τα λιγοστά υπάρχοντα τους.



Τα παιδιά φοιτούν σε σχολείο του Ηρακλείου, ενώ οι γείτονες προσφέρουν φαγητό και νερό…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αναμονή για την ειδικότητα


Από 2 μήνες έως και 5 ή και περισσότερα χρόνια μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για να κάνουν ειδικότητα στη χώρα μας οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών. Η αναμονή βέβαια εξαρτάται από το αντικείμενο της ειδικότητας. Για όσους, όμως, δεν επιθυμούν να περιμένουν υπάρχει η δυνατότητα λήψης ειδικότητας στο εξωτερικό με απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρει ο υποψήφιος τη γλώσσα της χώρας όπου επιθυμεί να κάνει ειδικότητα καθώς και να πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται.

"Σε ορισμένες χώρες οι υποψήφιοι για ειδικότητα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις, σε άλλες χώρες γίνονται δεκτοί μόνο με την αποστολή του βιογραφικού και σε άλλες ζητείται προϋπηρεσία. Για παράδειγμα στην Ελβετία χρειάζεται προϋπηρεσία, ενώ στη Γερμανία οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί μετά από αποστολή βιογραφικού. Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αμερική γίνονται δεκτοί κατόπιν εξετάσεων. Στη Γαλλία επιλέγονται για την ειδικότητα ανάλογα με τη βαθμολογία που πήραν στις εξετάσεις, συμπληρώνοντας κάτι ανάλογο με το μηχανογραφικό των πανελληνίων εξετάσεων" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ, Κική Ματσούκα.

Εκείνο που συνιστά η κ. Ματσούκα στους φοιτητές ιατρικής είναι να μάθουν καλά μία ξένη γλώσσα και να συμμετέχουν σε Erasmus στη χώρα που επιθυμούν να κάνουν μελλοντικά ειδικότητα, ώστε να εξοικειωθούν με το σύστημα που ισχύει εκεί και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν δεκτοί σε μία ειδικότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδια για μικρότερους φόρους


Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων, καθώς και στους συντελεστές ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση περιγράφεται ως απαιτούμενη δράση η επανεξέταση-μείωση των συντελεστών φορολογίας, που σε πρώτη φάση θα αφορά τις επιχειρήσεις και ο εξορθολογισμός ΦΠΑ, κατά προτεραιότητα στην εστίαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε χθες στη Βουλή στοιχεία για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ έκανε λόγο και για λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα δημοσιεύει στον ιστότοπο www.publicrevenue.gr στοιχεία για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Θα αναρτώνται στοιχεία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, παλαιών και νέων, για το πλήθος των τακτικών και προσωρινών ελέγχων, για τα επιβληθέντα και τα εισπραχθέντα πρόστιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη


Το πρώτο «Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά» δημιουργείται από το καλοκαίρι του 2014 στη Θεσσαλονίκη στο Κολέγιο «Ανατόλια», σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο «Τζον Χόπκινς» και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

«Στόχος του Κέντρου είναι να αποτελέσει μια παγκόσμια φωνή που να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει το ακαδημαϊκό ταλέντο και να συμβάλει στον εντοπισμό και την καλλιέργεια ταλαντούχων παιδιών», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του διεθνούς δικτύου Κέντρων για Χαρισματικά Παιδιά (Centere for Talented Youth International), Συμεών Μπρόντσκι.

«Το Κέντρο θα προσφέρει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου σε χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές όλων των κοινωνικών τάξεων από όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ.

Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2014 και θα απευθύνεται σε χαρισματικούς μαθητές όλης της χώρας, ηλικίας 7 έως και 18 ετών. Μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν τις απαραίτητες εμπειρίες ώστε να ενισχύσουν την πνευματική τους ανάπτυξη. Η επιλογή των μαθητών θα γίνεται μέσω διαδικασιών αξιολόγησης, όπως τεστ αντίληψης και σκέψης και προφορικές συνεντεύξεις.

Υποτροφίες για τη δωρεάν συμμετοχή μαθητών θα προσφέρει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εξάλλου, για μία πρώτη γνωριμία με τα καλοκαιρινά προγράμματα του Κέντρου, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παρέχει υποτροφίες για τη δωρεάν συμμετοχή δέκα μαθητών από την Ελλάδα σε αντίστοιχο πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Σε επόμενη φάση το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα απευθύνεται και σε μαθητές όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρώτο Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά ιδρύθηκε το 1979 στη Βαλτιμόρη, ενώ σήμερα αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις;


Από αύριο μπαίνουμε σε μια περίοδο που είναι γνωστή για το άγχος, την ανησυχία, τις ελπίδες και τις προσδοκίες γονιών και παιδιών σχετικά με την εισαγωγή στην Ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης. Πάντα ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος, στις μέρες μας με όλη αυτή την αστάθεια και την απογοήτευση που υπάρχει γύρω μας γίνεται ακόμη πιο απειλητική. Πρόθεσή μας να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό από ψυχολογικής πλευράς με στόχο να προσπαθήσουμε τουλάχιστο να δώσουμε τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για την τόσο φορτισμένη αυτή περίοδο.

Γονείς χαλαρώστε!!!

Όσο και αν αυτό μοιάζει ουτοπικό τουλάχιστον προσπαθήστε να μην δείχνετε την ανησυχία και το άγχος που σας κατακλύζει. Ξεκαθαρίστε την πρόθεσή σας ως προς αυτό το στόχο και βεβαιώστε τον εαυτό σας πως αυτός είναι στόχος του παιδιού και όχι δικός σας. Ναι καμιά φορά χρειάζεται να ξεχωρίζουμε τους στόχους μας από τους στόχους των παιδιών μας. Και αυτή είναι η διαφορά του «καλού» γονιού και του «υπεύθυνου» γονιού. Οπλιστείτε με υπομονή και αγάπη άνευ όρων.

Κατ’ αρχήν ρίξτε μια ματιά γύρω σας και απαντήστε με ειλικρίνεια στον εαυτό σας (Δεν θα σας ακούσει κανείς!). Ποιοι άνθρωποι από τον ευρύτερο περίγυρο σας, σας εμπνέουν; Ποιοι είναι εκείνοι που όταν βρίσκεστε κοντά τους νοιώθετε ασφάλεια, ηρεμία, σιγουριά; Ποιοι είναι αυτοί που νοιώθετε πως μπορεί να είναι και ευτυχισμένοι; (αν υπάρχουν τέτοιοι στις μέρες μας!). Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύετε πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που φέρνει οι ζωή; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που πιστεύετε πως έχουν μια ικανότητα που μπορούν και τη διαχέουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους (προσωπικό, κοινωνικό, εργασιακό χώρο); Και αφού τους εντοπίσετε (αν τους εντοπίσετε) διερευνήστε με ειλικρίνεια τα εφόδια που έχουν για να καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Είναι τα εφόδιά τους μόνο οι γνώσεις και τα πτυχία; Ή μήπως είναι άλλου είδους ταλέντα ίσως καθόλου ευδιάκριτα με την πρώτη ματιά;

Ε! Ναι λοιπόν είναι άλλα τα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να προχωρήσει στο παιχνίδι της ζωής. Δεν επιθυμούμε βέβαια να απαξιώσουμε τη σπουδαιότητα των πτυχίων. Απλά επιθυμούμε να δώσουμε μια άλλη ελπιδοφόρα και αισιόδοξη οπτική στην πιθανή αποτυχία. Το εφόδιο που χρειάζεται ο σημερινός νέος για να οδηγηθεί στη ενήλικη ζωή του είναι η αυτοεκτίμηση.

Αν αναλύσουμε τη λέξη προκύπτει ως αυτό-εκτίμηση. Εκτίμηση σημαίνει ο καθορισμός ή υπολογισμός της ποσότητας ή της ποιότητας, ή της αξίας κάποιου πράγματος. Οπότε αυτό-εκτίμηση είναι ο υπολογισμός της αξίας του «εαυτού». Αν διευρύνουμε λίγο τη σκέψη μας θα μπορούσαμε να πούμε πως σημαίνει «Πίστη στον Εαυτό». Πιστεύω σε μένα λοιπόν και έτσι ξέρω πως ότι και αν μου συμβεί είμαι σε θέση να το αντιμετωπίσω και να βρω λύση ή ακόμη και λύσεις. Μαγική κατάσταση! Όταν τη διαθέτει κάποιος:
Έχει τη δυνατότητα να «πέσει και να ξανασηκωθεί».
Βλέπει τα λάθη σαν μια ευκαιρία να μάθει!
Οδηγείται σε εναλλακτικές επιλογές

Εύλογο το ερώτημα που γεννιέται. Ωραία πως την αποκτά κανείς; Είναι περισσότερο από σίγουρο πως κάτι τέτοιο διαμορφώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Έχει παρατηρηθεί πως άνθρωποι με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση μετά από προσωπική δουλειά άλλαξαν την πεποίθησή τους αυτή από «Δεν αξίζω, δεν τα καταφέρνω» σε «Είμαι σε θέση να κάνω το καλύτερο που μπορώ». Μέγιστο το μερίδιο συμμετοχής των γονιών στη διαμόρφωση αυτής της πεποίθησης. Αρχίστε από σήμερα. Όχι αύριο. Σήμερα! Δηλώστε κατ’ αρχήν στον εαυτό σας και μετά στο παιδί σας «Πιστεύω σε σένα και ξέρω πως θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Η αγάπη μου για σένα δεν εξαρτάται από την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο. Θα σε συνοδεύει στις επιτυχίες μα κυρίως στις αποτυχίες που θα φέρει η ζωή» και αμέσως μετά:
Ερευνείστε τις φιλοδοξίες σας. Μήπως είναι υπερβολικές; Σ’αυτή την περίπτωση χαμηλώστε τον πήχη.
Μήπως σκέφτεστε αρνητικά έχετε δηλαδή αρνητικές προσδοκίες; Οραματιστείτε το καλύτερο που μπορείτε.
Μήπως δίνετε μεγάλη έμφαση στον ανταγωνισμό; Βγείτε το συντομότερο δυνατόν από τη μάχη της δύναμης.
Μήπως δίνετε μεγάλη έμφαση στα λάθη; Θυμηθείτε πως όλοι κάνουμε λάθη το ίδιο και το παιδί σας.
Ενθαρρύνετε
Αποδεχθείτε

Και όταν έρθει εκείνο το πρωί που ο γιος σας ή κόρη σας θα φύγει για να διαγωνιστεί μην ξεχάσετε να του ξαναπείτε: «Πιστεύω σε σένα και ξέρω πως θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Η αγάπη μου για σένα δεν εξαρτάται από την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο. Θα σε συνοδεύει στις επιτυχίες μα κυρίως στις αποτυχίες που θα φέρει η ζωή». Μετά προσευχηθείτε και παράλληλα… σκεφτείτε πόσοι είναι οι άνεργοι πτυχιούχοι!

Καλή επιτυχία! Η Ελπίδα ας συνοδεύει όλους εκείνους που θα διαγωνιστούν και όλους εκείνους που τους υποστηρίζουν σ’ αυτή τη ιδιαίτερη περίοδο που περνούμε.

Παιδιά μην το βάζετε κάτω. Η ζωή είναι ωραία και μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο! Αρκεί να τη δείτε σαν παιχνίδι. Ποιος μας είπε άλλωστε πως ο δρόμος είναι εύκολος. Καλύτερα να το πάμε χορεύοντας!


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από το ΑΣΕΠ η διαθεσιμότητα


Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ και θα συμμετέχουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των υπουργείων θα καθορίσει με μοριοδότηση το πλεονάζον προσωπικό που αντιστοιχεί σε 12.500 υπαλλήλους μέχρι τον Ιούνιο, και άλλους 12.500 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη του έτους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας, από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.

Τη σχετική ανακοίνωση πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για την υλοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων.

Το υπουργείο προσπαθεί να τρέξει το σχέδιο για την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων από όπου θα προκύψουν 25.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε ο 13χρονος στα Ιωάννινα


Σώος και αβλαβής μέσα στην εκκλησία των Μηλιωτάδων βρέθηκε πριν από λίγα λεπτά ο 13χρονος μαθητής αλβανικής καταγωγής που διαμένει με την οικογένεια του στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο 13χρονος εξαφανίστηκε χθες το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε πριν λίγα λεπτά μέσα στον Ιερό Ναό του χωριού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής για ασθενή


Μετά από αίτημα ΕΚΑΒ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή και απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας, αεροσκάφος C-130 με προορισμό την Θεσσαλονίκη με σκοπό να παραλάβει και να μεταφέρει την ιατρική ομάδα μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου Ιπποκρατείου στην Λάρνακα για την λήψη οργάνων από το Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα έξοδα μεταφοράς της ομάδας βαρύνουν τον ασφαλιστικό φορέα του λήπτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κάλκιν κινδυνεύει με καρκίνο του πνεύμονα


Αν και τα κατάφερε ο Μακόλεϊ Κάλκιν να σταματήσει τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, ο ηθοποιός φαίνεται να ξεκίνησε μια άλλη επικίνδυνη συνήθεια, το κάπνισμα. Ο ηθοποιός, που γνωρίσαμε από την ταινία ‘‘Μόνος στο Σπίτι’’, κάνει 60 τσιγάρα την ημέρα.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Μακόλεϊ Κάλκιν αναμένεται να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Τα δόντια του έχουν κιτρινίσει και είναι μονίμως με ένα τσιγάρο στο στόμα. Βήχει συνέχεια και η οικογένεια του έχει αρχίσει να πιστεύει ότι σκοτώνει τον εαυτό του» ανέφερε πηγή από το κοντινό περιβάλλον του ηθοποιού.

Γιατροί που μίλησαν στον National Enquirer, ανέφεραν πως ο Κάλκιν έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο, ενώ η αγάπη του για το κονιάκ και τις μπύρες κάνει τον οργανισμό του ακόμα πιο αδύναμο.

Ο Κάλκιν βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας ενός χωρισμού του που τον ωθεί να καπνίζει ακόμα περισσότερο. Πέρυσι τον Αύγουστο είχε ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, ενώ η ετεροθαλής αδερφή του, Τζένιφερ Άνταμσον, πέθανε το 2000 από υπερβολική δόση.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή την περίοδο ο Κάλκιν δεν δίνει και πολύ μεγάλη βαρύτητα στις ταινίες και την υποκριτική και το μόνο που του αρέσει να κάνει είναι να παίζει μουσική σε μαγαζιά της Νέας Υόρκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Από το υπουργείο δικαιοσύνης διέρρεαν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις κατατέθηκαν αυτούσιες στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές όπως υποστήριζε το Μαξίμου.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο Τ. Μπαλτάκος με γραπτή του δήλωσε ανέφερε μεταξύ άλλων. «Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ’ αυτού, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι’ αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται, σημείωναν οι ίδιες πληροφορίες, ότι την Παρασκευή 10 Μαΐου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης απέστειλε προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το σχέδιο νόμου.

Σήμερα και όπως επιβάλλει η νομική τάξη απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, εκ νέου το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων –καταργούμενων διατάξεων.


Ποινές φυλάκισης για βίαιες πράξεις και δημόσιο εγκωμιασμό

Με το προτεινόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο σκοπείται η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας που μπορούν να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

* Έτσι, τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

* Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

* Ίδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.

Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται καιστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.


Ευθύνη νομικών προσώπων

Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου.

Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.

Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων

Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αυλαία" για τις Πανελλαδικές


Στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται από αύριο 110.000 υποψήφιοι, καθώς ως γνωστόν αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων από την ΟΛΜΕ.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, γενικής παιδείας. Τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με τα μαθήματα γενικής παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.


Την ίδια στιγμή, πάντως, οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο Αθηνά, με την αναμόρφωση του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα. Ωστόσο, οι εισακτέοι δεν φαίνεται να ξεπεράσουν φέτος τους 77.000, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των παλαιοτέρων ετών.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους. Εκείνοι που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θα συνεχίσουν να εξετάζονται και μέσα στον Ιούνιο.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία απόκτησης κωδικού ασφαλείας που είχε διακοπεί προσωρινά, λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), τον οποίο θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κ.λπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό δελτίο τους, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιουνίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πληροφορίες για τη νόσο του 12χρονου - Πιθανή και μόνιμη αναπηρία - Σοκάρει η ομολογία του δράστη


Ενώ το 12χρονο αγόρι δίνει πραγματική μάχη για να επανέλθει από τον βαρύτατο τραυματισμό που του προκάλεσε ο 20χρονος Ολλανδός, πληροφορίες που τον θέλουν να πάσχει από ανίατη λοιμώδη νόσο πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές έφθασαν από νωρίς και στο enikos.gr και στην ερώτηση που θέσαμε για το αν ισχύουν δεν λάβαμε αρνητική απάντηση.

Τη στιγμή που οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τον ανήλικο να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, οι πληροφορίες για την ανίατη λοιμώδη νόσο περνούν σε δεύτερη μοίρα, αυτό όμως που έχει αξία να μεταφερθεί (και το μεταφέρουμε διασταυρωμένο) είναι το γεγονός πως το αγόρι νοσούσε πριν τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από τον 20χρονο Ολλανδό.

Τα σοβαρότερα τραύματα που προβληματίζουν τους γιατρούς είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ένα στην πλάτη ,στην σπονδυλική στήλη και ένα στον θώρακα. Στο νοσοκομείο και στο πλευρό του μικρού βρίσκεται συνέχεια η μητέρα του αλλά και υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας.


----------------

Το 12χρονο παιδί από τη Ρωσία, που δέχθηκε 20 μαχαιριές από Ολλανδό υπάλληλο σε ξενοδοχείο, νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει υποστεί βαριά κάκωση στο νωτιαίο μυελό.

Ο δράστης, που ομολόγησε με κυνικό τρόπο την πράξη του, οδηγήθηκε στο δικαστήριο μέσα σε ένα έντονες αποδοκιμασίες.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha






Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσαν κρέας αρουραίου ως κρέας αρνιού


Νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα.

Μέτρα κατά της πώλησης μολυσμένων προϊόντων κρέατος έλαβε η Κίνα, μετά το νέο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε με την εξάρθρωση κυκλώματος το οποίο εμπορευόταν κρέας αρουραίου, αλεπούς και νυφίτσας ως κρέας αρνιού.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε ότι το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της κινεζικής κυβέρνησης, κάλεσε πρόσφατα τις κατά τόπους κυβερνητικές υπηρεσίες, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στο κρέας και στα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και να πραγματοποιήσουν λεπτομερείς ελέγχους στα εργοστάσια της επαρχίας, στα παρασκευαστήρια και στις αποθήκες καθώς και στα ιδιωτικά σφαγεία.

Στην Κίνα έχουν καταγραφεί πολλές φορές κρούσματα που αφορούν την έλλειψη ασφάλειας τροφίμων, αλλά πολλά από τα πρόσφατα σκάνδαλα στη χώρα αφορούν το εμπόριο κρέατος.

Μέσα στο μήνα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε κύκλωμα το οποίο διοχέτευε στην αγορά κρέας αρουραίου και άλλων μικρών θηλαστικών ως κρέας αρνιού, αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτό ακολούθησε τον εντοπισμό χιλιάδων πτωμάτων χοίρων σε ποτάμια που τροφοδοτούν το σύστημα υδροδότησης της Σανγκάης, γεγονός που προκάλεσε την λαϊκή οργή.

Δημοσίευμα του Τύπου τον περασμένο χρόνο αποκάλυψε την ύπαρξη υπερβολικά υψηλών επιπέδων ορμονών και αντιικών φαρμάκων σε κρέας κοτόπουλου με το οποίο προμηθευόταν το KFC, του οποίου μητρική εταιρεία είναι η Yum Brands, και τα McDonald's.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία κατά της ρατσιστικής βίας


Ορθοπεταλιές από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Ποδηλατοδρομία από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Φλοίσβο διοργανώνουν την Κυριακή 2 Ιουνίου οι Γιατροί του Κόσμου στα πλαίσια στήριξης του προγράμματος Enough!/Αρκετά! που υλοποιούν σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Πρόκειται για μία δράση αφιερωμένη στην προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα και πρόληψης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Αφετηρία θα είναι η πλατεία Συντάγματος και τερματισμός το πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.

Όροι συμμετοχής στην ποδηλατοδρομία: Ενήλικες (άνω των 18), χρήση κράνους, εθελοντική συμμετοχή και ατομική ευθύνη σωματικής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις εξπρές για τις γυναίκες


Ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορούν.

Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη -ακόμα και σε ηλικία 50 ετών- προσφέρει σε 600.000 γυναίκες μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «το Έθνος», μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012, ενώ τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων μπαίνει από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αφορά μόνο μητέρες ανηλίκων).

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.

«Τυχερές» είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.

Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες και οι γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως αυξημένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται «έκπτωση»...


Tα κριτήρια με τα οποία μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει απαλλαγή ή περισσότερες δόσεις για το χαράτσι περιγράφει απόφαση του Γ. Μαυραγάνη. Προϋπόθεση όπως ορίζεται στην απόφαση για να εξεταστεί το αίτημα είναι το εισόδημα του φορολογούμενου να είναι κάτω από 6.000 ευρώ (8.000 ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε παιδί), η κατοικία να έχει αντικειμενική αξία μικρότερη των 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης να μην ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η απόφαση προκειμένου φορολογούμενος να μπορεί να ζητήσει την πληρωμή σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) το ακίνητο, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο, κατά τον Κ.Φ.Ε., πρόσωπο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτών,

β) ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ, ο ή η σύζυγος αυτού και τα προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε., πρόσωπα να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία,

γ) η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ,

δ) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,

Ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως προς το επίπεδο των περιουσιακών του στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία υπό την έννοια της παραγράφου αυτής,

Θα πρέπει να συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θεωρημένη από αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η οποία περιγράφει τη φύση και τις συνθήκες της ασθένειας, του ατυχήματος ή άλλων γεγονότων που προκάλεσαν τη σοβαρή δυσκολία του.

Όπως σημειώνεται δεν εξετάζονται αιτήματα φορολογουμένων, εφόσον το ετήσιο εισόδημα οικον. έτους 2013 υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, προκειμένου για άγαμο, και των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ προκειμένου για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά χίλια (1.000) ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε., μέλη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό αποκτά το Οικονομικών


Θα ξεπερνά ακόμη και το εμπόδιο του τραπεζικού απορρήτου.

Αυτόματη πρόσβαση αποκτά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε στοιχεία ελλήνων φορολογουμένων που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε χώρες κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ξεπερνώντας ακόμη και το εμπόδιο του τραπεζικού απορρήτου.

Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα.

Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ και το Πρωτόκολλο τροποποίησης το Φεβρουάριο του 2012 και θα την κυρώσει τις επόμενες μέρες. Μέχρι σήμερα η σύμβαση έχει υπογραφεί από 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων τα 9 ήδη την έχουν κυρώσει και την εφαρμόζουν. Να σημειωθεί πως στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Βάσει της Σύμβασης, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούν πλέον νόμιμα και μέσω ειδικά θεσμοθετημένης διαδικασίας να λαμβάνουν στοιχεία από τα κράτη μέλη του Οργανισμού για τα εισοδήματα, τις καταθέσεις, τα ακίνητα, τις επενδύσεις, τα μερίσματα, τους τόκους, αλλά και τους καταβεβλημένους φόρους ή επιστροφές φόρων, Ελλήνων φορολογουμένων, ομογενών ή φορολογουμένων υπηκόων άλλων κρατών και να τα αξιοποιούν κατά το δοκούν.

Ενδεικτικά η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση -μέσω διακρατικής συνεργασίας - στα φορολογικά δεδομένα χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, Ισραήλ, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, αλλά και η Τουρκία, αλλά και περαιτέρω πρόσβαση σε στοιχεία ελλήνων φορολογουμένων που μέχρι πρότινος δεν χορηγούσαν οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο.

Αν και η διακρατική συνεργασία για αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα με τη μορφή της ανταλλαγής πληροφοριών αποτελεί πρακτική πολλών χρόνων, αφενός μέσω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, αφετέρου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών, ωστόσο και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν τεκμηριώνεται η νομική βάση για διοικητική συνδρομή με τρίτα κράτη, ενώ δεν προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα που καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο.

Η συνεργασία των φορολογικών Αρχών

Η διοικητική συνδρομή που προβλέπεται από τη Σύμβαση είναι ευρύτερη από αυτήν που καλύπτεται από τα έως τώρα ισχύοντα και περιλαμβάνει τις ακόλουθες μορφές:

- Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μετά από αίτηση για κάθε είδους φόρο. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται καλύπτουν τόσο το πεδίο της άμεσης φορολογίας όσο και της έμμεσης φορολογίας.

- Διενέργεια ταυτόχρονων φορολογικών ελέγχων και συμμετοχή σε φορολογικούς ελέγχους που διεξάγονται στο εξωτερικό τόσο για άμεσους όσο και έμμεσους φόρους.

- Συνδρομή στην είσπραξη φορολογικών απαιτήσεων και στη λήψη συντηρητικών μέτρων.

- Ανταλλαγή και επίδοση εγγράφων. Η χώρα προέλευσης, πρέπει να εξασφαλίζει ότι η μετάδοση γίνεται με ασφάλεια και με ένα επαρκές επίπεδο κρυπτογράφησης. Οι πληροφορίες μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά ή με CD-ROM (όπως στην υπόθεση Λαγκάρντ), αρκεί να υπάρχει πιστοποιημένο σύστημα εντοπισμού αλληλογραφίας.

Τέλος πρέπει να τονισθεί πως το άρθρο 22 της Σύμβασης προβλέπει ότι οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνει το κράτος που υποβάλει την αίτηση συνδρομής θεωρείται απόρρητη και προστατεύεται.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπόθεση αποπλάνησης σοκάρει το Ρέθυμνο


30χρονος φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά ένα ανήλικο αγόρι.

Ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών θα οδηγηθεί σήμερα ένας 30χρονος από το Ρέθυμνο, ο οποίος κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ένα ανήλικο αγόρι.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει το prismanews.gr, κατήγγειλε ο πατέρας του παιδιού, μετά την απίστευτη μαρτυρία του 13χρονου για τον εφιάλτη της κακοποίησης που έζησε.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες και ο 13χρονος δεν το «μοιράστηκε» με την οικογένειά του.

Ωστόσο από τη στιγμή που το αγόρι ... μίλησε, ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με την ιστοσελίδα είχε στην κατοχή του παιδικό πορνογραφικό υλικό και εξετάζεται η συμμετοχή του σε κύκλωμα διακίνησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέξτε το κατάλληλο επάγγελμα


Ένα δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Η επιλογή και η άσκηση ενός επαγγέλματος αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση καθώς πρόκειται για μια απόφαση καθοριστική για το μέλλον. Πολλοί μαθητές γνωρίζοντας την κρισιμότητα της επιλογής βρίσκονται σε αδιέξοδο και δε μπορούν να αποφασίσουν για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να αποτελέσουν το μέσο για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι μαθητές και μαζί οι γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.

Η σημασία του τεστ

Σύμφωνα με τον οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύει στο να βοηθήσει το νέο άνθρωπο να πάρει σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές του, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα και τις εργασιακές του αξίες.

Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντάς το μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και να δει πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και να θυμούνται πάντα οι μαθητές και οι γονείς τους είναι ότι το τεστ από μόνου του δε μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Δεν αποτελεί πανάκεια για την επιλογή επαγγέλματος.

Το αποτέλεσμά του όμως σε συνδυασμό με μια συζήτηση των αποτελεσμάτων με έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον.

Δωρεάν τεστ

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του τη δυνατότητα στους μαθητές να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό χρήστη συμπληρώνοντας στα κατάλληλα πεδία το όνομά τους, τον κωδικό που επιθυμούν να έχουν, την ημερομηνία γέννησης και να δώσουν μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση (email). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα τους έρθει στο email τους ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ΕΟΠΠΕΠ που θα λέει τα ακόλουθα:

«Σας ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο ΕΟΠΠΕΠ. Ο λογαριασμός σας έχει δημιουργηθεί ,αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί προτού μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε. Για να τον ενεργοποιήσετε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο ή κάντε τον αντιγραφή και επικόλληση στην μπάρα του περιηγητή σας».

Μετά την ενεργοποίηση μπορείτε να συνδεθείτε στο eoppep.gr/teens χρησιμοποιώντας το ακόλουθο όνομα χρήστη και κωδικό:

Όνομα χρήστη: Το username που έδωσε ο υποψήφιος κατά την εγγραφή του
Κωδικός: Ο κωδικός που έδωσε ο ενδιαφερόμενος κατά την εγγραφή του.

Ακολούθως ο μαθητής συμπληρώνοντας το username και τον κωδικό του έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τρία τεστ:

1. Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων: Το τεστ αυτό μέσα από 53 ερωτήσεις θα δείξει την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξει ο υποψήφιος, αν θέλει να είναι ικανοποιημένος από αυτό.

Το συγκεκριμένο τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων στηρίζεται στη θεωρία του John Holland (1959) και μέσα από αυτό ο υποψήφιος να δει τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

Σελίδα αποτελεσμάτων

Οργανωτικός/Διοικητικός Τύπος - Επιχειρηματικός Τύπος - Ερευνητικός Τύπος




Σχήμα: Από τις απαντήσεις που έδωσες προκύπτει ότι είσαι Οργανωτικός/Διοικητικός Τύπος - Επιχειρηματικός Τύπος - Ερευνητικός Τύπος τύπος (οι τρεις επικρατέστεροι τύποι σου σχηματίζουν το έγχρωμο τρίγωνο). Αυτό σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς περισσότερο με επαγγέλματα αυτών των τομέων.

Επιλέγοντας ο μαθητής την ανάλυση των τριών υψηλότερων τύπων με βάση τις απαντήσεις του μπορεί να δει και ποια επαγγέλματα αντιστοιχούν σε κάθε τύπο.

2. Τεστ Εργασιακών Αξιών: Το εν λόγω τεστ βοηθά τον υποψήφιο να κατανοήσει τι θέλει να του προσφέρει η εργασία του. Τα αποτελέσματα στηρίζονται στις απαντήσεις που θα δώσει ο νέος σε 64 ερωτήσεις. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Θα ήθελα μια δουλειά με ευέλικτο ωράριο εργασίας.


Ο βαθμός 1 σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο της εργασίας δεν είναι Καθόλου Σημαντικό για σένα.
1 Καθόλου Σημαντικό
Ο βαθμός 2 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Ελάχιστα Σημαντικό.
2 Ελάχιστα Σημαντικό
Ο βαθμός 3 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Μέτρια Σημαντικό.
3 Μέτρια Σημαντικό
Ο βαθμός 3 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Μέτρια Σημαντικό.
4 Μέτρια Σημαντικό
Ο βαθμός 5 σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό το αξιολογείς ως Πολύ Σημαντικό.
5 Πολύ Σημαντικό

3. Τεστ επαγγελματικών αποφάσεων: Το τεστ επαγγελματικών αποφάσεων, όπως αναφέρει και ο ΕΟΠΠΕΠ, μέσα από 23 ερωτήσεις θα βοηθήσει το μαθητή να διερευνήσει σε ποιο βαθμό οι παρακάτω τρεις βασικοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του να προβαίνει σε σωστές και αποτελεσματικές επαγγελματικές επιλογές:

α) η έλλειψη ξεκάθαρων ενδιαφερόντων, δηλαδή η αδυναμία να προσδιορίσεις τα κυρίαρχα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και συνακόλουθα η σύγχυση όσον αφορά στην επαγγελματική σου ταυτότητα (δηλαδή τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις αξίες σου),

β) η έλλειψη επαγγελματικής ωριμότητας όσον αφορά στον εργασιακό ρόλο, δηλαδή ο μικρός βαθμός σημαντικότητας που μπορεί να αποδίδεις στο ρόλο της εργασίας και γενικότερα της σταδιοδρομίας στη ζωή σου,

γ) τα εμπόδια που διαβλέπεται να υπάρχουν στο άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον, αναφορικά με την υλοποίηση της επαγγελματικής σου προτίμησης.

Σύντομα και παιχνίδι ανάπτυξης δεξιοτήτων και σταδιοδρομίας

Σύντομα ο ΕΟΠΠΕΠ θα παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να παίξουν ένα διαδραστικό παιχνίδι που χρησιμοποιείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία κ.α και θα βοηθήσει τους παίκτες να κατανοήσουν:

- Τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες και να διαμορφώνουν θετική αυτοεκτίμηση.

- Τη σύνδεση των σχολικών και εξωσχολικών εμπειριών με την επιλογή καριέρας.

- Τη σπουδαιότητα της απόκτησης εκπαιδευτικών κα άλλων προσόντων στην εξεύρεση εργασίας.

- Τις διαδικασίες λήψης απόφασης, επίλυσης προβλημάτων εργασίας μέσα σε μια ομάδα κ.ά.

- Τις διαδικασίες αναζήτησης, κριτικής ανάγνωσης και αξιοποίησης της πληροφόρησης σχετικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες.

- Την επίδραση των επαγγελματικών επιλογών στην προσωπική ζωή.

- Την ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

- Τους πολλαπλούς ρόλους και τις ευθύνες που θα έχεις στην ενήλικη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδες της ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο


Θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας
.
Ημερίδες για την Ασφαλή Πλοήγηση στο διαδίκτυο θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε διάφορες πόλεις της χώρας

H Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο αποφάσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υλοποιεί πρόγραμμα ημερίδων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Οι ημερίδες αυτές απευθύνονται κυρίως σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στόχος είναι οι γονείς να μπορέσουν να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του διαδικτύου.

Οι ημερίδες – διαλέξεις, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της επικράτειας και συγκεκριμένα:

· Την 17/05/2013 στη Ξάνθη και ώρα 19.00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

· Την 18/05/2013 στην Καβάλα και ώρα 19.00, στο Δημοτικό κινηματογράφο Οscar.

· Την 20/05/2013 στη Φλώρινα και ώρα 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

· Την 29/05/2013 στη Ναύπακτο και ώρα 19.00, στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.

· Την 01/06/2013 στη Λευκάδα και ώρα 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού κέντρου.

· Την 05/06/2013 στη Σαντορίνη και ώρα 19.00, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο.

· Την 09/06/2013 στα Κύθηρα και ώρα 19.00, στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.

· Την 12/06/2013 στη Σητεία και ώρα 19.00, στο Πολυκέντρο του Δήμου Σητείας.

Η υλοποίηση των ημερίδων θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με επικεφαλή τον Ταξίαρχο Εμμανουήλ Σφακιανάκη.

Αντικείμενο των ημερίδων είναι:

· Μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου.

· Cyberbullying.

· Πρόληψη αυτοκτονιών που εκδηλώνονται μέσω διαδικτύου.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των ημερίδων, κατά περίπτωση θα συμμετάσχει και η βουλευτής κ. Ράπτη Έλενα, ως η μόνη εκπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Δίκτυο ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση και επικεφαλής στην Ελλάδα για το συντονισμό των εθνικών ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό την πρόληψη, αποτελεσματική αντιμετώπιση και εν τέλει την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ως μέρος μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο « ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ».



Διαβάστε περισσότερα...

Ως και δύο χρόνια αναμονή για έκδοση σύνταξης από το ΙΚΑ


«Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους.

Απελπιστική είναι η κατάσταση με την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων στο ΙΚΑ, που φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι καθημερινά «πολιορκούν» τα καταστήματα του ΙΚΑ για να μάθουν την πορεία του συνταξιοδοτικού τους θέματος.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η πρόσφατη απόλυση υπαλλήλων και η μαζική αποχώρηση για σύνταξη έχουν δημιουργήσει μία πρωτοφανή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι ξεπερνούν τις 150.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ. Από αυτές, οι 74.256 αφορούν αιτήματα κύριας σύνταξης και 77.727 αιτήματα επικουρικής.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δώσει άμεση και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατρινός έπαθε έμφραγμα λόγω κρίσης...


Αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Αναγκάζονται να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ολοένα και περισσότεροι στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αναγκαστικά ακολουθούν αυτή την οδό. Η έλλειψη χρημάτων βάζει σε κίνδυνο ζωές.

Πατρινός υπέστη οξύ έμφραγμα όταν αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

«Η συμμετοχή του ασθενούς σε μηνιαία βάση για την προμήθεια των φαρμάκων ήταν 30 ευρώ. Ποσό που δεν μπορούσε να διαθέσει. Έτσι διέκοψε τα φάρμακά του και μετά από 3 ημέρες μας ήρθε με οξύ έμφραγμα», επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Το περιστατικό που κατέγραψε η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι την ίδια ώρα η κρίση λόγω του στρες προκαλεί περισσότερα καρδιακά νοσήματα, δεν επιτρέπει σε πολλούς τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, ενώ ένας στους 5 που φτάνουν στο νοσοκομείο του Ρίου είναι ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους.

Το θετικό ωστόσο είναι ότι η επιστημονική ομάδα της Καρδιολογικής του ΠΓΝΠ είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενώ εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους, με διεθνή εφαρμογή.

Αυτές θα παρουσιαστούν στο 11ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που διοργανώνει το Καρδιολογικό Τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρδιολογίας νοτιοδυτικής Ελλάδας από τις 17 έως τις 19 Μαΐου στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις ενημέρωσης για την υπέρταση στην Πάτρα


Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρών, διοργανώνει αύριο, δράσεις που περιλαμβάνουν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και ενημέρωσης του κοινού για την υπέρταση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης.

Η αυριανή εκδήλωση θα αρχίσει στις 10π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου.

Η δράση διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστή Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, κ. Α. Μανώλη και την υποστήριξη της προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Αντίστοιχες δράσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και σε κεντρικά σημεία των παρακάτω πόλεων: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Καλαμάτα, Ξυλόκαστρο, Άργος, Τρίπολη και Σπάρτη.

Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για θέματα υγείας.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...