Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Εμβόλιο της γρίπης: Πότε και ποιοι πρέπει να το κάνουν


Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς Α, Β και C της γρίπης και εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό , βήχα , κεφαλαλγία και μυαλγίες . Οι επιπλοκές της γρίπης είναι σοβαρές και αφορούν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα :μικροβιακή πνευμονία , κυρίως από πνευμονιόκκοκο, κρίσεις άσθματος σε άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, , επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον , τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα .

Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών έχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Στις ΗΠΑ η γρίπη ευθύνεται για τον θάνατο 36000 ατόμων ετησίως κατά μέσο όρο .

Μέχρι σήμερα ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος μειώνει την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από γρίπη αλλά και την βαρύτητά της στα άτομα που τελικά θα νοσήσουν

Πώς λειτουργεί το αντιγριπικό εμβόλιο?

Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι των ιών που είναι στο εμβόλιο. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τους ιούς γρίπης που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος με βάση τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται?

Όλοι όσοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη. Η σύσταση αυτή τέθηκε σε ισχύ από το 2010, με στόχο να επεκταθεί η προστασία κατά της γρίπης σε περισσότερους ανθρώπους.

Ενώ ο εμβολιασμός συστήνεται για όλους , υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν :

Άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο επιπλοκών (πνευμονία) αν νοσήσουν :
Ενήλικες ≥ 65 ετών
Οι έγκυες γυναίκες
Παιδιά μικρότερα των 5 ετών ( και ιδιαίτερα όσα είναι ηλικίας 6 – 24 μηνών )
Όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος ) . Επιπλέον όσοι πάσχουν απόχρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη
Άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή , όπως πχ ασθενείς με AIDS και όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη
Παιδιά και έφηβοι ( 6 μηνών – 18 ετών ) που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη

Δεύτερη μεγάλη κατηγορία ατόμων που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται είναι όσοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που αν νοσήσουν , έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών :
Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό . Ιατροί και επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται με στόχο την προστασία των ασθενών τους.
Μέλη οικογενειών που συγκατοικούν ή φροντίζουν άτομα υψηλού κινδύνου για προσβολή από γρίπη
Όσοι μένουν μαζί ή φροντίζουν μωρό ηλικίας < 6 μηνών

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός?

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στο διάστημα από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου . Προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη αναπτύσσονται 2 περίπου εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Οι ενήλικες χρειάζονται μία μόνο δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας. Μόνο σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης?

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (δηλαδή η ικανότητά του να αποτρέψει την ασθένεια της γρίπης) ποικίλει από χρονιά σε χρονιά. Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το70%-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Αλλά και όσα άτομα αρρωστήσουν τελικά παρόλο που έχουν εμβολιαστεί , θα έχουν ηπιότερη νόσο από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και λιγότερες επιπλοκές .

Αντενδείξεις - Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται :

1. όσοι έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργία στο αυγό (τα στελέχη του εμβολίου καλλιεργούνται σε αυγά ).

2. άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barré (μια σοβαρή παραλυτική ασθένεια )

Επίσης ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται κατά τη διάρκεια οξέων εμπύρετων νοσημάτων.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και υποχωρούν σύντομα :

* Ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού.

* Χαμηλός πυρετός , πονοκέφαλος, μυαλγίες και αρθραλγίες και διαρκούν συνήθως 1- 2 ημέρες.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χειρότερη χώρα για μια γυναίκα


Σεξουαλική παρενόχληση, υψηλά ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αύξηση της βίας και του ισλαμιστικού αισθήματος μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης συνθέτουν το σκηνικό στην Αίγυπτο δίνοντάς της τον τίτλο της χειρότερης χώρας του αραβικού κόσμου για μία γυναίκα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ιδρύματος Thomson Reuters που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι μεροληπτικοί νόμοι εις βάρος των γυναικών και η αύξηση των κρουσμάτων διακίνησης ανθρώπων επίσης συμβάλλουν στο να εξασφαλίσει η Αίγυπτος την τελευταία θέση στη λίστα με τις 22 αραβικές χώρες, διαπιστώνει η έρευνα.

Παρά τις ελπίδες ότι οι γυναίκες θα ήταν από τις πρώτες ευνοημένες από την Αραβική Άνοιξη, είναι τελικά οι μεγάλες ηττημένες, καθώς οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν προκαλέσει συγκρούσεις, αστάθεια, εκτοπισμό και αύξηση των ισλαμιστικών οργανώσεων σε πολλές περιοχές της χώρες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

"Απομακρύναμε τον Μουμπάρακ από το προεδρικό μέγαρο, αλλά πρέπει να απομακρύνουμε και τον Μουμπάρακ που κατοικεί στο μυαλό μας και στις κρεβατοκάμαρες μας", δήλωσε η αιγύπτια αρθρογράφος Μόνα Ελταχάουι αναφερόμενη στον ανατραπέντα δικτάτορα της Αιγύπτου, τον Χόσνι Μουμπάρακ.

"Όπως δείχνουν τα αρνητικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης, εμείς οι γυναίκες χρειαζόμαστε μία διπλή επανάσταση, μία εναντίον των διαφόρων δικτατόρων που έχουν καταστρέψει τις χώρες μας και μία κατά του τοξικού συνδυασμού πολιτισμού και θρησκείας που καταστρέφει τις ζωές μας ως γυναικών", σχολίασε η ίδια.

Η τρίτη ετήσια δημοσκόπηση του Ιδρύματος για τα δικαιώματα των γυναικών (http://poll2013.trust.org) παρέχει μία λεπτομερή εικόνα της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του 2011 και την ώρα που ο εμφύλιος στη Συρία απειλεί με εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράκ βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της κατάταξης, μία θέση πριν από την Αίγυπτο, ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Υεμένη.

Οι Κομόρες, όπου οι γυναίκες κατέχουν το 20% των υπουργικών θέσεων και διατηρούν το σπίτι ή τη γη μετά το διαζύγιο, έρχονται πρώτες στη λίστα ακολουθούμενες από το Ομάν, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τον φιλανθρωπικό βραχίονα του Thomson Reuters, συμμετείχαν 336 ειδικοί σε θέματα ισότητας των δύο φύλων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Διενεργήθηκε σε 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και στη Συρία, η οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου αλλά διαγράφηκε το 2011.

Οι ερωτήσεις βασίστηκαν στους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), την οποία 19 αραβικές χώρες έχουν υπογράψει ή επικυρώσει.

Η δημοσκόπηση αξιολόγησε τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή, την μεταχείριση των γυναικών μέσα στην οικογένεια, την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και την αντιμετώπιση ως προς τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική και στην οικονομία.

Το 99,3% θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Η Αίγυπτος είχε κακές επιδόσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Οι γυναίκες κατείχαν κεντρικό ρόλο στη λαϊκή εξέγερση στη χώρα, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών-- με αποκορύφωμα την εκλογή του ηγέτη της Μοσουλμανικής Αδλεφότητας Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία-- αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες τον Απρίλιο ανέφερε ότι το 99,3% των γυναικών και κοριτσιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αίγυπτο.

Η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναφέρει ότι 91 γυναίκες βιάστηκαν ή δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση σε κοινή θέα, στην πλατεία Ταχρίρ, τον Ιούνιο στην διάρκεια της κλιμάκωσης των διαμαρτυριών κατά του Μόρσι. Επίσης καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά γάμου δια της βίας και διακίνησης ανθρώπων.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικών γεννητικών οργάνων είναι ενδημικό φαινόμενο στην Αίγυπτο, όπου το 91% των γυναικών και κοριτσιών--συνολικά 27,2 εκατομμύρια--υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με την UNICEF. Μόνο το Τζιμπουτί έχει υψηλότερα ποσοστά (93%). Στο Ιράκ, οι ελευθερίες των γυναικών έχουν μειωθεί από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων το 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση.

Μία δεκαετία αστάθειας και συγκρούσεων έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία και η πορνεία έχουν αυξηθεί, ο αναλφαβητισμός αυξήθηκε δραματικά και έως και 10% των γυναικών--1,6 εκατομμύριο--έμειναν χήρες και ευάλωτες, σύμφωνα με την οργάνωση Refugees International.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες εκτοπισμένες εσωτερικά και κατά μήκος των συνόρων είναι εύκολο να πέσουν θύματα διακίνησης ανθρώπων, απαγωγών και βιασμών, υποστηρίζει η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η Σαουδική Αραβία--τρίτη χειρότερη στην κατάταξη--παραμένει η μοναδική χώρα που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο βασιλιάς Αμπντάλα πρόσφεραν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες στις γυναίκες και περισσότερο δημόσιο λόγο.

Οι γυναίκες στον πόλεμο

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει καταλυτική επίδραση στις γυναίκες τόσο στο σπίτι όσο και στους καταυλισμούς προσφύγων, όπου καταγράφονται περιστατικά με γάμους παιδιών, διακίνηση και σεξουαλική βία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους γυναίκες τις οποίες βιάζουν και βασανίζουν, ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές τους έχουν αποστερήσει τα δικαιώματα στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό τους.

Η δημοσκόπηση, πάντως, παρουσιάζει μία μεικτή εικόνα ως προς τα δικαιώματα των γυναικών σε άλλες χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Μαζί με τη Συρία, όλες οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, με εξαίρεση τη Σομαλία και το Σουδάν, έχουν υπογράψει ή επικυρώσει την CEDAW. Επιπλέον, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συμβολικά επικύρωσε την Σύμβαση εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προστασία που παρέχει στις γυναίκες η Σύμβαση είναι επιφανειακή. Οι χώρες μέλη της μπορούν να εγείρουν αντιρρήσεις απέναντι σε ό,τι θεωρούν ότι είναι αντίθετο προς την σαρία (ισλαμικός νόμος), τον οικογειακό κώδικα μίας χώρας ή σε οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία.

Η κατάταξη (ξεκινώντας από τις χειρότερες επιδόσεις)

22. Αίγυπτος

21. Ιράκ

20. Σαουδική Αραβία

19. Συρία

18. Υεμένη

17. Σουδάν

16. Λίβανος

15. Παλαιστινιακά Εδάφη

14. Σομαλία

13. Τζιμπουτί

12. Μπαχρέιν

11. Μαυριτανία

10. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

9. Λιβύη

8. Μαρόκο

7. Αλγερία

6. Τυνησία

5. Κατάρ

4. Ιορδανία

3. Κουβέιτ

2. Ομάν

1. Κομόρες


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιζε γκολφ και τον δάγκωσε κροκόδειλος


Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε σε έναν κροκόδειλο μια παρέα Βρετανών που έπαιζαν γκολφ κοντά στη... λίμνη του.

Ο Ντάγκι Τόμπσον και τρεις ακόμα φίλοι του, θέλησαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους στο Μεξικό με το αγαπημένο τους άθλημα. Μόνο που τα πράγματα κύλησαν κάπως στραβά.

Ο Τόμπσον χρειάστηκε να ρίξει μία από τις βολές του εβρισκόμενος πολύ κοντά σε λίμνη. Σημάδεψε, σήκωσε το μπαστούνι και η αλήθεια είναι ότι η βολή του ήταν ικανοποιητική. Κάτι που όμως δεν πρόλαβε να χαρεί, καθώς δευτερόλεπτα μετά, ένας κροκόδειλος μήκους 3,5 μέτρων του επιτέθηκε και τον άρπαξε από το πόδι.

Για καλή του τύχη, οι φίλοι του δεν τα έχασαν και επιτέθηκαν με τα μπαστούνια τους στο αγριεμένο ερπετό που αναγκάστηκε να αφήσει τον 58χρονο... μεζέ του και να επιστρέψει στη λίμνη. Πρόλαβε βέβαια να κάνει ζημιά, καθώς ο Τόμπσον χρειάστηκε περίπου 200 ράμματα.

«Αυτό είναι το λιγότερο», παραδέχθηκε ο ίδιος από το κρεβάτι του νοσοκομείου...


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπόθεση «μικρή Μαρία» εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη


Από κόσκινο πέρασε η Εισαγγελία Πρωτοδικών τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων.

Υπόθεση που παρουσιάζει ομοιότητες με της μικρής «Μαρίας» στα Φάρσαλα, ερευνά η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη μετά από εντολή της τοπικής εισαγγελίας.

Όπως έγινε γνωστό, αφορά ζευγάρι Ρομά από τον καταυλισμό των «Υψωμάτων Διαβατών» της Θεσσαλονίκης, το οποίο υπέβαλε δήλωση γέννησης παιδιού μόλις λίγους μήνες μετά από προηγούμενη γέννα που είχε δηλώσει.

Οι αρχές εντόπισαν το ανδρόγυνο και μετά από έρευνα DNA που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν οι βιολογικοί γονείς του 4χρονου -σήμερα- παιδιού. Το τελευταίο φιλοξενείται ήδη σε Ίδρυμα, ενώ από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του ζευγαριού για αρπαγή ανηλίκου σε κακουργηματικό βαθμό.

Η έρευνα αυτή έγινε κατόπιν σχετικής εντολής που είχε δώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών ανά τη χώρα, με αφορμή την υπόθεση της ανήλικης 'Μαρίας'. Η παραγγελία αφορούσε τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών που έγιναν το διάστημα 2008-2013 με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πέρασε από «κόσκινο» όλες τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών που συντάχτηκαν την τελευταία 5ετία στα 47 ληξιαρχεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Από την ίδια έρευνα, η οποία επεκτάθηκε και στους φορείς Πρόνοιας που χορηγούν επιδόματα τέκνων, διαπιστώθηκαν άλλες έξι ύποπτες περιπτώσεις -όπου υπάρχει μικρή απόσταση από δηλωθείσες γεννήσεις- οι οποίες όμως ακόμη είναι υπό διερεύνηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγκασε το 4χρονο παιδί της να πιει πετρέλαιο


Έβαλε φωτιά στο γιο και τον άντρα της.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα αγοράκι τεσσάρων ετών σε νοσοκομείο της πόλης Jinhua στην κινεζική επαρχία Zhejiang, επειδή η μητέρα του το ανάγκασε να καταπιεί πετρέλαιο και στη συνέχεια του έβαλε φωτιά!

Σύμφωνα με τις αρχές η γυναίκα ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εκδικηθεί το σύζυγό της, ο οποίος όπως υποστήριξε η ίδια δεν της συμπεριφερόταν με τον «πρέποντα σεβασμό».

Οι γείτονες της οικογένειας ανέφεραν ότι το αντρόγυνο τσακωνόταν συχνά με αφορμή οικονομικά ζητήματα.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις αρχές του μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, όταν μετά από έναν καυγά η γυναίκα έφυγε από το διαμέρισμα και επέστρεψε με ένα μπιτόνι πετρέλαιο.



Τότε ανάγκασε με τη βία το γιο της να καταπιεί το πετρέλαιο, όμως το παιδί μετά την πρώτη γουλιά αντιστάθηκε και προσπάθησε να διαφύγει. Ο πατέρας του προσπάθησε να την αποτρέψεθ, όμως εκείνη έσπρωξε το παιδί προς την αναμμένη σόμπα αερίου και τους περιέλουσε και τους δύο (και τον εαυτό της) με πετρέλαιο με αποτέλεσμα να τυλιχτούν όλοι στις φλόγες.

Ο απελπισμένος πατέρας, ενώ οι φλόγες έκαιγαν το σώμα του, άρπαξε το παιδί του και το πήγε στο σαλόνι όπου το τύλιξε με μια κουβέρτα για να σβήσει τη φωτιά.

Το παιδί νοσηλεύεται ακόμη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Έχει υποστεί εγκαύματα στο 35% του κεφαλιού του, ενώ έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και οι πνεύμονές του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ακόμη κι αν καταφέρει να επιβιώσει το πιο πιθανό είναι να μη μπορεί να μιλάει, ενώ θα είναι και τυφλό.

Η γυναίκα και ο σύζυγός της νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 15% του σώματός τους.



Η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, όμως όπως ανέφερε ο πατέρας του παιδιού «ο ζωή μου πια έχει τελειώσει». «Δε μπορώ να καταλάβω πώς από ένα καυγά για λεφτά κατέληξε να ξεσπάσει επάνω στο πιο πολυτιμότερο πράγμα για μένα στον κόσμο: το γιο μου... το παιδί της! Δε μπορώ να το χωνέψω. Ελπίζω να μην τη δω ποτέ ξανά στη ζωή μου».



Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτευμένος με μια πλαστική βάρκα


Ποινή φυλάκισης 11 μηνών επιβλήθηκε σε έναν Αμερικανό, ο οποίος έκανε σεξ σε κοινή θέα με μια πλαστική βάρκα.

Ο Έντουιν Τομπέργκτα, από το Οχάιο, είχε ανέκαθεν περίεργες σεξουαλικές προτιμήσεις, καθώς παλαιότερα είχε πιαστεί στα πράσα να κάνει σεξ με μια πλαστική κολοκύθα. Η τελευταία του περιπέτεια αφορούσε πλαστική βάρκα που βρισκόταν στην πισίνα του γείτονά του και του στοίχισε ακριβά, καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Αν μη τι άλλο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Τομπέργκτα δήλωσε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους για τις πράξεις μου. Θέλω να φτιάξω τη ζωή μου και να παρατήσω όλες αυτές τις ανοησίες».



Διαβάστε περισσότερα...

Πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο


Έως 20.000 ευρώ για 6.000 νέους αγρότες.

Πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο για 6.000 νέους αγρότες, που θα φτάνει και τις 20.000 ευρώ για τον καθένα, χορηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προγράμματος 100 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού.

Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους.

Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο.

Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι’ αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης.

Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000.

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό.

Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».



Διαβάστε περισσότερα...

Όλοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη


Το έλλειμμα 2.6 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί τις εξελίξεις.

Ριζικές ανατροπές δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω των ελλειμμάτων των ταμείων που ανέρχονται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό είναι η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους για παροχή ενιαίας εθνικής σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους και ανταποδοτικής σύνταξης η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ντράμερ που ροκάρει... χωρίς χέρια!


Ο Cornel Hrisca-Munn γεννήθηκε μαχητής - Δείτε το βίντεο.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει νέο βίντεο με τον Ρουμάνο ντράμερ Cornel Hrisca-Munn να παίζει το «Everlong» των Foo Fighters και να το απολαμβάνει δεόντως- το ίδιο και όσοι βλέπουν το βίντεο.

Η ζωή δεν έδειξε το καλό της πρόσωπο στον Cornel που γεννήθηκε το 1991, σύμφωνα με την Telegraph, χωρίς χέρια και με σοβαρή δυσμορφία στο δεξί πόδι. Ως βρέφος εγκαταλείφθηκε σε ένα ορφανοτροφείο για παιδιά με αναπηρία.

Παρότι στην ουσία αφέθηκε να πεθάνει- δεν εκδόθηκε καν πιστοποιητικό γέννησης καθώς ο γιατρός δεν του έδωσε παρά λίγες ημέρες ζωής- όταν βρέθηκε στο δρόμο της Doreen Munn, που εν τέλει τον υιοθέτησε, το «μαύρο» μέλλον του φωτίστηκε.

Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα ο νεαρός έγινε αυτό που είναι σήμερα, να εμπνέει με την αποφασιστικότητα και το ταλέντο του, αλλά και να ακούει την καρδιά του να χτυπά στο ρυθμό των ντραμς του.

Και όπως φαίνεται συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε από τότε που γεννήθηκε: να σπάει τα στερεότυπα και να διαψεύδει τα προγνωστικά.

Δείτε το βίντεο...





Διαβάστε περισσότερα...

Τα τρίδυμα που εξέπληξαν τους γιατρούς


Έμεινε έγκυος με εξωσωματική στο ένα και φυσιολογικά στα άλλα δύο.

Έχοντας προσπαθήσει οκτώ ολόκληρα χρόνια για να μείνει έγκυος η Marie Mellor από το South Yorkshire κατέληξε, ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να ακολουθήσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, ήταν η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Φύση όμως τελικά είχε άλλα σχέδια και... άλλαξε κάπως το πλάνο!

Όταν η 30χρονη γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της Marc Hutchinson αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο, ενημερώθηκαν από το γιατρό τους ότι η Marie είχε καταφέρει να μείνει έγκυος.

Μόνο που στο τέλος γεννήθηκαν τρία μωρά!

Το νεαρό ζευγάρι απέκτησε τρίδυμα στις 30 του περασμένου Οκτώβρη.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail οι γιατροί εμφύτευσαν ένα γονιμοποιημένο ωάριο στη Marie και αρχικά πίστεψαν ότι αυτό διασπάστηκε, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν μια γυναίκα ακολουθεί θεραπεία γονιμότητας.

Όμως τα μωρά δεν είναι πανομοιότυπα, ούτε είναι όλα του ίδιου φύλου... επομένως, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο το ένα προήλθε από την εξωσωματική γονιμοποίηση και τα άλλα δύο προήλθαν από διαφορετικά φυσιολογικά γονιμοποιημένα ωάρια.



«Την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο δεν γνώριζα καν αν μπορώ να αποκτήσω ένα μωρό και τώρα έχω τρία. Είναι τα μικρά μου θαύματα και είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που καταφέραμε να... υπερνικήσουμε όλες τις εναντίον μας πιθανότητες» είπε η ευτυχισμένη μητέρα.



Η Marie είχε ενδομητρίωση ενώ οι γιατροί της είχαν πει ακόμη ότι οι σάλπιγγές της ήταν «μπλοκαρισμένες».

Το ζευγάρι ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη θεραπεία γονιμότητας και η Marie έμεινε έγκυος στη δεύτερη προσπάθεια εξωσωματικής. Όταν στις επτά εβδομάδες πήγαν για τον πρώτο υπέρηχο ανακάλυψαν ότι... ακούγονταν τρεις διαφορετικοί καρδιακοί χτύποι!



«Οι γιατροί δε μπορούσαν να καταλάβουν πώς κατάφερα τελικά να μείνω έγκυος φυσιολογικά με το πρόβλημα που είχα στις σάλπιγγες. Ήταν μυστήριο» είπε η ίδια και συνέχισε: «Θα είναι δύσκολο τώρα με τρία μωρά, όμως εγώ δε βλέπω τη στιγμή να τα πάρω σπίτι μαζί μου».



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία την Παρασκευή


Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ειδικότερα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
1. Οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013. Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2. Μέλη των συλλόγων των εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων θα διοργανώσουν στα σχολεία εκδηλώσεις, ομιλίες, που θα ανταποκρίνονται στη σπουδαιότητα και τη σημασία των γεγονότων.

3. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στις 15 Νοεμβρίου είναι απογευματινά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία Π.Ε., θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του πρωινού κύκλου, έπειτα από συνεννόηση των Διευθυντών των αντίστοιχων συστεγαζόμενων σχολείων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης 27.948 ανέργων


Δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) η δεύτερη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, για την πρόσληψη ακόμη 27.948 ατόμων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δημόσιους φορείς της χώρας για χρονικό διάστημα 5 μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 13/11/2013 και λήγει στις 20/11/2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν:

α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή.

Στην ίδια ανακοίνωση ΟΑΕΔ, επισημαίνεται, ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα τροχαία


Συγγενείς θανόντων, θύματα τροχαίων που επέζησαν, πεζοί, ποδηλάτες, πολίτες που ενδιαφέρονται για την οδική ασφάλεια… δεν ξεχνούν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη) διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους σε τροχαία, όμως, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουβίδης, μέλος του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», «δεν περιλαμβάνονται στους θανάτους αυτούς, οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία μέρες μετά το περιστατικό». Από το 1990 περισσότεροι από 45 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τροχαία στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας είναι οξύτατο, είναι κοινωνικό, πολιτικό, και κανείς δεν ασχολείται», υπογραμμίζει ο κ. Κουβίδης, που έχει χάσει το γιο του σε τροχαίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 10 χιλιάδες εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, μόνο για θανατηφόρα τροχαία. «Πρόκειται για δεύτερο μαρτύριο για τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι απαράδεκτο. Τίποτα άλλο να μην κάνει η πολιτεία, τουλάχιστον ας εκδικάζονταν κατά προτεραιότητα αυτές οι υποθέσεις. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ειδική υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, όπως στο εξωτερικό. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουμε ανάγκη συλλυπητηρίων, πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την πολιτεία», σημειώνει ο κ Κουβίδης, συμπληρώνοντας «τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρονται κυρίως για τους δείκτες της οικονομίας παρά για τους δείκτες ζωής».



Φέτος, η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων συμπίπτει με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για το λόγο αυτό ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», αποφάσισε τη μετάθεση της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στη 1 μμ, στο Σύνταγμα. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας «μαύρη» ποδηλατοπορεία για τα θύματα των τροχαίων με κύρια, αλλά όχι μόνη, αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδικά η πρωτοβουλία «Πεταλούδες στην Άσφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι».

Μια λευκή πεταλούδα ζωγραφισμένη στην άσφαλτο στον τόπο του τροχαίου είναι παρούσα σε πολλές πόλεις, Αθήνα, Ρόδο, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά. Στόχος είναι, όπως αναφέρει ο κ. Κουβίδης, να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πεταλούδες, γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τεράστιο. «Είναι ένας έμμεσος αλλά σαφής τρόπος, να δείξουμε ότι τα θύματα δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα. Και η πληγή για όσους έμειναν πίσω, δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ».

Στον Πειραιά, από αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, θα εκτεθούν είκοσι αφίσες του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 7 μμ στον ίδιο χώρο θα γίνει συζήτηση για το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης.

Στο Χαϊδάρι, από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται». Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, συζήτηση για την οδική ασφάλεια. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού


Διοργανώνονται κάθε Τετάρτη στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας
.
Αρχίζουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για εκπαιδευτικές ενότητες με συγκεκριμένη θεματολογία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού που θα γίνονται από έγκριτους για το κάθε θέμα επιστήμονες.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» του νομού Αχαΐας συμβάλλει στην ενημέρωση της γυναίκας με καρκίνο μαστού σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασθένεια, καθώς θεωρεί πως οι καλά ενημερωμένες ασθενείς είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα ζητήματα της υγείας τους καλύτερα.

Στο ερώτημα ποιες μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια η απάντηση είναι κάθε γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού, ή μέλος της οικογένειας της, ή όποιος θέλει να ενημερωθεί για κάποια ενότητα, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε όσα σεμινάρια την/τον ενδιαφέρουν.
Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Τετάρτη, από τις 18:00 με 20:30 στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Βότση και δεν υπάρχει κανένα κόστος συμμετοχής.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» του νομού Αχαΐας.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το ακατάσχετο καταθέσεων


Εφόσον προκύψει θέμα αναγκαιότητας νομοθετικής παρέμβασης μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ, αυτή θα υπάρξει, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση τριών βουλευτών της ΝΔ, της 'Αννας Μάνη Παπαδημητρίου, Γεωργίας Μπατσαρά και Ιορδάνη Τζαμτζή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ.

«Όσον αφορά το ακατάσχετο, εφόσον μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ξεκαθάρισμα της όλης διαδικασίας, προκύψει θέμα νομοθετικής παρέμβασης, αυτή θα πραγματοποιηθεί», απαντά ο κ. Μαυραγάνης στους βουλευτές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, πάντως, ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο Προϊστάμενος ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους.

Επίσης ο κ. Μαυραγάνης υπενθυμίζει ότι με τον Κώδικα σήμερα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται το άρθρο 30 του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το οποίο, με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τον ανωτέρω νόμο «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε». Με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ΄ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κλπ.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης παραθέτει και τις διατάξεις και εγκυκλίους με τις οποίες παρέχεται στον οφειλέτη του Δημοσίου η δυνατότητα να επιλέξει να υπαγάγει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε περίπτωση που αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Οι τρεις βουλευτές της ΝΔ έχουν επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών ότι μετά το νόμο που δύναται να παρακρατείται από τραπεζικά ιδρύματα και να αποδίδεται στις ΔΟΥ μέρος χρημάτων των λογαριασμών, που μπορεί να προέρχεται από μισθούς και συντάξεις - της τάξεως άνω των 1.000 ευρώ το μήνα- των οφειλετών, αλλά και από ενοίκια, αποζημιώσεις από φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες περιοδικές παροχές, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινότητα των πολιτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα "ντυθεί" στα μπλε το Καλλιμάρμαρο


Στα μπλε θα "ντυθεί" αύριο και μεθαύριο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, το Παναθηναϊκό Στάδιο, μαζί με ιστορικά μνημεία και κτίρια - ορόσημα σε όλον τον κόσμο όπως η «Όπερα του Σίδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στην Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στην Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή, ενισχύοντας την εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση για τον Διαβήτη, μία νόσος που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Στυλιανή Ηρακλειανού.

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε διατροφικές αλλαγές, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, ανέφερε, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαίρη Γείτονα. Επισήμανε επίσης τις επιπτώσεις της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στον υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα 7.100 ευρώ, από το οποίο το 56% αφορά στην αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς, είπε η κ. Γείτονα.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την πορεία του σακχαρώδη διαβήτη, που παρουσίασε η κ. Ηρακλειανού, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια, καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των ασθενών επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, προσθέτοντας, ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να εστιάσει και στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ ο φόρος πολυτελείας


Σε μια δόση θα εξοφληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το capital.gr.
O φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ άνω των 1929 κυβικών, ηλικίας έως 10 ετών, καθώς και σε κατόχους πισίνας και αεροσκάφους.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια για τον φόρο πρόκειται να αναρτηθούν σύντομα σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου οικονομικών στο www.gsis.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν το ρεύμα λόγω κρίσης


Σημαντική αύξηση των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταγράφεται την τελευταία διετία, λόγω της κρίσης, ενώ μόνο το 60% των πελατών που μένουν χωρίς ρεύμα επανασυνδέονται. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται έξαρση των κρουσμάτων αυθαίρετων επανασυνδέσεων οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και επικίνδυνες.

Σχετικά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Γ. Κόλλιας, επισημαίνοντας ότι το πλήθος των αποκοπών φθάνουν τώρα στις 350.000 τον χρόνο, από περίπου 300.000 πριν από δύο χρόνια. Από αυτές το 60% (210.000) επανασυνδέονται ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν, εξοχικά αλλά και νοικοκυριά το ρεύμα δεν επανέρχεται. Εκτιμάται επίσης το 60% των διακοπών γίνονται σε σπίτια (πρώτη και δεύτερη κατοικία) και το 40% σε επιχειρήσεις.

Οι παράνομες επανασυνδέσεις υπολογίζονται σε περίπου 35.000 ετησίως. Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής δεν χρεώνεται μόνο με την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει αλλά και με τέλος επανασύνδεσης ενώ αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 2500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί τουλάχιστον το 80% των μετρητών κατανάλωσης («ρολόγια») από ευφυή συστήματα μέτρησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, τηλεχειρισμού, αμφίδρομης επικοινωνίας με τον καταναλωτή και εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου ώστε πχ η ενέργεια να χρεώνεται ακριβότερα τις ώρες αιχμής και φθηνότερα τις υπόλοιπες ώρες. Ωστόσο το κόστος αντικατάστασης των μετρητών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο να προτείνει τρόπους κάλυψής του, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα.

Ο κ. Κόλλιας έκανε επίσης λόγο για επείγουσα ανάγκη προσλήψεων τεχνικού προσωπικού (μειώνεται κάθε χρόνο κατά 200 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων) ενώ ζήτησε και αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών λέγοντας ότι οι μειώσεις που έγιναν στις κατηγορίες αυτές κυμαίνονται από 50 ως 80%.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα:

- Οι διακοπές ρεύματος λόγω βλάβης έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 50%, από 240 σε 120 λεπτά ετησίως. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους κατά 25% την επόμενη 5ετία.

- Στο δίκτυο διανομής έχουν συνδεθεί 49.000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, εκ των οποίων οι 36.000 είναι οικιακά φωτοβολταϊκά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φύλλο και φτερό τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας


Τη διενέργεια επιθεώρησης και ελέγχου για την εξέταση της εγκυρότητας πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Πάρη Νομικό.

Πρόκειται για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, τα οποία αποτέλεσαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό συνολικά 9.873 επιτυχόντων, σε 49 διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, του έτους 2003.

Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι "με ταχύτατους ρυθμούς βάζουμε τέλος στο καθεστώς ανομίας των πλαστών δικαιολογητικών. Ένα καθεστώς που για πάρα πολλά χρόνια δηλητηρίαζε τη δημόσια ζωή της πατρίδας μας".

"Σήμερα οι επιτήδειοι που παραπλανούσαν την κοινωνία και τους συνυποψήφιούς τους, γνωρίζουν ότι πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης των άνομων πράξεών τους", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε : "Θα σταματήσουμε μόνον όταν θα έχουμε εντοπίσει και τον τελευταίο επίορκο υπάλληλο"

"Το οφείλουμε στους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, στην κοινωνία, αλλά και στα παιδιά μας, καθώς έχουμε την υποχρέωση να τους παραδώσουμε μια διαφορετική Ελλάδα" προσέθεσε.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζει, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των δικαιολογητικών στη Δημοτική Αστυνομία, που ξεκίνησε με κοινή εντολή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 57% εκ των 11.863 υποβληθέντων δικαιολογητικών (απολυτήρια Λυκείου, πτυχία Πανεπιστημίου, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, διπλώματα οδήγησης και πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών), έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη πλαστών δικαιολογητικών, που αφορούν σε 42 δημοτικούς αστυνομικούς, δηλαδή ποσοστό κάτω του 2%.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμη και παιδιά πλήττει ο σακχαρώδης διαβήτης


Ακόμη και σε παιδιά αλλά και σε νεαρής ηλικίας άτομα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μια πάθηση που “προτιμά” τους ενήλικες και μπορεί να διαγνωστεί σε μία τυχαία εξέταση αίματος, καθώς πολλές φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία που εμφανίζεται από την παιδική ηλικία. Η εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός των διαβητικών, που σήμερα ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια,την ερχόμενη 20ετία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 550 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται σε περίπου 900.000 ενώ υπάρχουν αρκετοί που πάσχουν από διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους διαβητικούς είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Συχνά τα άτομα με διαβήτη και έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχουν κανένα σύμπτωμα (σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου) εξ αιτίας της νευροπάθειας που μπορεί να τους συνοδεύει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απουσιάζει ο θωρακικός πόνος και το ανυποψίαστο άτομο να εκτεθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Κυριάκος Καζάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 27ο ετήσιο συνέδριο της ΔΕΒΕ το οποίο αρχίζει στις 14 Νοεμβρίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνδυάζει τις κακές διατροφικές συνήθειες και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην εκδήλωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη. Σε ένα σημαντικό αριθμό από νεοδιαγνωσθέντες διαβητικούς διαπιστώνονται κατά τη διάγνωση και σοβαρές επιπλοκές.

“Αυτό δείχνει τον σημαντικό ρόλο του προληπτικού ελέγχου, που πρέπει να συστήνεται σε όλα τα παχύσαρκα άτομα, στα άτομα με υπέρταση και διαταραχές των λιπιδίων καθώς επίσης και στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό και ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών. Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συχνοουρία, πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η καθημερινή 30λεπτη άσκηση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εξήγησε ο κ. Καζάκος.

Στην οικονομική διάσταση του διαβήτη αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΔΕΒΕ Ευάγγελος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι το άμεσο κόστος της αντιμετώπισης του διαβήτη ανέρχεται στα 1300 ευρώ ετησίως ενώ τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τα καλά ρυθμισμένα άτομα. Ο κ Πάγκαλος επισήμανε ότι το κόστος της φαρμακευτικής θεραπείας είναι μικρό ενώ το μεγαλύτερο κόστος σχετίζεται με τη νοσηλεία και ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι στις 14 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 11.00 έως τις 14.30 φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής θα ενημερώνουν το κοινό και θα κάνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, ενώ στις 12.00 θα σχηματιστεί στον ίδιο χώρο μία ανθρώπινη αλυσίδα μπλε χρώματος, που είναι και το επίσημο χρώμα του σακχαρώδη διαβήτη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα φωταγωγηθεί με μπλε φώτα ο Λευκός Πύργος, ενώ στις 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Grand Hotel Palace, ημερίδα για το κοινό με θέμα “Νεότερες απόψεις για τον σακχαρώδη διαβήτη”.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι στους πλειστηριασμούς»


Καμπάνια με σύνθημα «όχι στους πλειστηριασμούς» και αίτημα την αναστολή τους για άλλα τρία χρόνια διοργανώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλεί φορείς και πολίτες σε συμμετοχή.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, μέλη και εθελοντές της ΕΚΠΟΙΖΩ θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και θα συγκεντρώνουν υπογραφές στην:

1. Αθήνα Πλατεία Συντάγματος, κεντρική έξοδος ΜΕΤΡΟ, στις 08.00

2. Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 7, στις 11.00

3. Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου(επάνω μέρος) στις 09.00

Οι ενδιαφέρομενοι μπορούν επίσης να:

1. ψηφίσουν στο www.ekpizo.gr

2. στείλουν στο 54677 το μήνυμα: ΟΠ κενό ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ (χρέωση 21 λεπτά)

Διανομή φυλλαδίων και συγκέντρωση υπογραφών θα γίνει την ίδια ημέρα, τις πρωινές ώρες, στις ακόλουθες 12 πόλεις της χώρας:

1. Αθήνα

2. Θεσσαλονίκη

3. Πάτρα

4. Καβάλα

5. Ηράκλειο Κρήτης

6. Μυτιλήνη

7. Σέρρες

8. Χίος

9. Ιωάννινα

10. Αλεξανδρούπολη

11. Φλώρινα

12. Κοζάνη

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει πως δεν πρέπει να επιτραπεί «να βρεθούν χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν» ούτε «να κινδυνεύσουν χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες να χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Στις πανεπιστημιακές αίθουσες επιστρέφουν από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα τους, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος που συνήλθε εκτάκτως σήμερα.

«Εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, η Σύγκλητος αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013» αναφέρεται στην απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος καλεί το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα, άδηλο είναι το μέλλον των μαθημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εννέα σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ είχε αποφασίσει την περασμένη βδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα από χθες, Δευτέρα. Αυτό, όμως, δεν κατέστη δυνατό καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε νέα απεργία, υιοθετώντας σχετική πρόταση της ομοσπονδίας του.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ήξερε ότι είναι έγκυος


Ένα υγιέστατο αγοράκι 3.300 κιλών γέννησε 33χρονη, η οποία δεν γνώριζε ότι είναι έγκυος, παρά τις αλλαγές στο σώμα της και το βάρος που είχε πάρει.

Το περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, όπου η 33χρονη μεταφέρθηκε με πόνους στα έκτακτα περιστατικά και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε έρθει η ώρα του τοκετού. Η ίδια, μιλώντας το πρωί στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη» ανέφερε ότι επί οκτώ χρόνια προσπαθούσαν με τον σύζυγό της να κάνουν παιδί κι επειδή δεν μπορούσαν είχε χάσει κάθε ελπίδα.

Η έμμηνος ρύση της ήταν ανέκαθεν άστατη κι έτσι ούτε αυτό θεώρησε ότι είναι δείγμα εγκυμοσύνης. Μέχρι τελευταία στιγμή δούλευε στην Καθαριότητα του δήμου Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.


Διαβάστε περισσότερα...

"Παράδεισος" για τους ηλικιωμένους ο Μαραθώνας


Ανάμεσα στους 19 καλύτερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, προσβάσιμους για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναδείχθηκε ο Μαραθώνας, από τον διαγωνισμό ΕDEN (Eυρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας), των οποίων τα βραβεία απονεμήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει τα φετινά βραβεία σε «Προσβάσιμους τουριστικούς προορισμούς για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», θεωρώντας ότι με την ανάπτυξη αυτού του τομέα του τουρισμού, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος, βελτιώνεται η συνολική ποιότητα των τουριστικών προορισμών και επεκτείνεται η τουριστική περίοδος. Οι 19 τουριστικοί προορισμοί που βραβεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, προσφέρουν προσιτά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό, όπως ειδικά προσαρμοσμένα μονοπάτια για αναπηρικές καρέκλες, καθώς και πρόσβαση στις παραλίες και τα βουνά. «Αυτά τα είδη των υπηρεσιών και τα χαρακτηριστικά κάνουν τις διακοπές πιο ευχάριστες για τους ανθρώπους με διαφορετικές ειδικές ανάγκες -μειωμένη κινητικότητα, προβλήματα όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες- αλλά και για τους ηλικιωμένους ή για τις οικογένειες με παιδιά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ειδικότερα για την περιοχή του Μαραθώνα, τα βραβεία EDEN επισημαίνουν ότι προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση, τον πολιτισμό, την αρχαία ιστορία και τη σύγχρονη ελληνική φιλοξενία. «Αυτός ο ηλιόλουστος προορισμός είναι φιλόξενος για όλους τους επισκέπτες, προσφέροντας αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση τόσο για ηλικιωμένα άτομα όσο και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά διαθέτει πολυάριθμα μονοπάτια με ειδική σήμανση, κατάλληλα για αναπηρικά καροτσάκια, ένα πολυγλωσσικό σύστημα ακουστικής ξενάγησης, καθώς και ένα παρατηρητήριο με πανοραμική θέα των περιοχών, κατάλληλο για τη διέλευση αναπηρικής καρέκλας. Τα περισσότερα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής είναι επίσης προσβάσιμα σε αναπηρικές καρέκλες, ενώ η παραλία της Νέας Μάκρης είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό κάθισμα, το οποίο με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα», αναφέρει για τη βραβευμένη περιοχή, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός EDEN (European Destinations of Excellence) προάγει τα μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού στην ΕΕ. Βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και οδηγούν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Στόχος του EDEN είναι να προβάλει αναδυόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς, γι’ αυτό και τα βραβεία απονέμονται σε αναδυόμενους, σχετικά άγνωστους προορισμούς που βρίσκονται στα 27 κράτη-μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Το πρόγραμμα EDEN βοηθά στη μετατροπή αυτών των προορισμών σε πόλους έλξης επισκεπτών ολόκληρο το χρόνο. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη


Είχε καταργηθεί πριν 2,5 χρόνια, λόγω της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε καταργηθεί πριν από 2,5 χρόνια λόγω της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπηρεσίες έκτοτε να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Την επαναλειτουργία του τμήματος ανήγγειλε ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Όπως εξήγησε ο Μ. Σφακιανάκης, εντός του προσεχούς 20ημέρου θα αρχίσει εκ νέου η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου-Κορδελιού και του Γενικού Λυκείου Ευόσμου, καθώς και σπουδαστές ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, ο ταξίαρχος αναφέρθηκε στις 'παγίδες' του διαδικτύου, μεταφέροντας στο πολυπληθές ακροατήριο ουκ ολίγες περιπτώσεις διαδικτυακής εγκληματικότητας από τον ελλαδικό χώρο που βίωσε υπηρετώντας στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, με θύματα σε πολλές περιπτώσεις έφηβους που έπεσαν στα 'δίχτυα' παιδόφιλων ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή έγιναν στόχος ηλεκτρονικής διαπόμπευσης (cyber-bullying). «Το έγκλημα έχει ξεφύγει κι έχει πάει στο διαδίκτυο. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι έχουν γίνει όπλα» σχολίασε.

Χαρακτηριστική, όπως ανέφερε, είναι η περίπτωση 13χρονης μαθήτριας, η οποία συνομιλούσε επί μήνες στα γνωστά 'chat rooms' (σ.σ. 'δωμάτια επικοινωνίας') με έναν υποτιθέμενο 15ρονο, ο οποίος της ζήτησε να βγουν για καφέ, πράγμα το οποίο έγινε. Στο ραντεβού όμως εμφανίστηκε ένας 65χρονος ιερέας, ο οποίος βγήκε από ένα κλειστό 'βανάκι' που στερούταν αριθμό κυκλοφορίας. «Αφού ήπιαν τον καφέ τους, ο 65χρονος ζήτησε από την μαθήτρια να την συνοδεύσει στο σπίτι του. Το κορίτσι αντέδρασε και τελικά σώθηκε από τους φίλους της, τους οποίους είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων ώστε να βρίσκονται κοντά στο σημείο της συνάντησης», διηγήθηκε ο Μ. Σφακιανάκης, σημειώνοντας ότι ο δράστης εντοπίστηκε και η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 'Facebook' αριθμεί πέντε εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας, αριθμός που της δίνει τα πρωτεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που 680.000 Έλληνες κάνουν χρήση των υπηρεσιών του 'Twitter'.

Συνεχή αύξηση παρουσιάζουν, κατά τον ταξίαρχο, τα κρούσματα του cyber-bullying με δράστες και θύματα ανήλικους. «Είναι η 'καζούρα' μεταξύ μαθητών μέσα από το Ίντερνετ», είπε ο Μ. Σφακιανάκης, που υπογράμμισε, ότι εξαιτίας αυτής της 'καζούρας' καθημερινά περί τα 20.000 παιδιά παγκοσμίως δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο.
Μάλιστα, ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να καταστήσει σαφές τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η μορφή εγκλήματος.

Το πρώτο αφορούσε μία 16χρονη, η οποία, μέσω ειδικής τεχνικής επεξεργασίας της φωτογραφίας της, έγινε… πρωταγωνίστρια σε ταινία πορνό. Όπως αποκαλύφθηκε, δράστης ήταν ένας συμμαθητής της, ο δεύτερος σε βαθμούς της τάξης πίσω από το θύμα. «Η κοπέλα έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας σε διάστημα 22 ημερών», τόνισε ο Μ. Σφακιανάκης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε μία 13χρονη μαθήτρια, η ερωτική συνεύρεση της οποίας με τον 14χρονο φίλο της, 'ανέβηκε' στο Ίντερνετ. «Το συγκεκριμένο κορίτσι -σύμφωνα με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.- έχει αλλάξει δύο σχολεία, την κυνηγάει το βίντεο και η μάνα της λέει ότι πρέπει να αλλάξει ονοματεπώνυμο και τόπο διαμονής της κόρης της προκειμένου να την σώσει».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος έδειξε για τον διαδικτυακό εθισμό που εκδηλώνουν πολλοί ανήλικοι, και κατά τον Μ. Σφακιανάκη, φτάνει στα όρια της ψυχικής διαταραχής. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι στο νοσοκομείο 'Παίδων' των Αθηνών, όπου λειτουργεί μονάδα απεξάρτησης από τον λεγόμενο 'ιντερνετισμό', μπαινοβγαίνουν ενενήντα παιδιά λόγω εθισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εργαζόμενοι προτιμούν... τους άντρες


Τι δείχνει έρευνα για τους εργοδότες.

Αν οι εργαζόμενοι έχουν την επιλογή μίας νέας δουλειάς, προτιμούν να έχουν ως αφεντικό τους άντρα και όχι γυναίκα, δείχνει μία νέα έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προτιμούν να έχουν άντρα αφεντικό σε σύγκριση με το 23% που προτιμούν γυναίκα, στην έρευνα που πραγματοποίησε η Gallup σε 2.059 άτομα.

Οι υπόλοιποι απάντησαν ότι εν έχει σημασία το φύλο του αφεντικού τους. Το 63% των γυναικών εξέφρασε άποψη για το φύλο του αφεντικού τους σε σύγκριση με το 52% των αντρών.

Παρότι συνεχίζει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, το ποσοστό των εργαζομένων που προτιμά γυναίκα αφεντικό έχει αυξηθεί κατά 18% τις τελευταίες έξι δεκαετίες, ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα έχει μειωθεί κατά 31% το ποσοστό αυτών που προτιμούν άντρα αφεντικό.

Από τους ερωτηθέντες πάντως το 54% έχει άντρα αφεντικό, το 30% έχει γυναίκα και οι υπόλοιποι δεν έχουν αφεντικό.
Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας πάντως έχει και η ηλικία, καθώς οι νεότεροι, από 18 έως 34, τείνουν να προτιμούν άντρα αφεντικό και οι μεγαλύτεροι, από 35 έως 54, γυναίκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής


Απενεργοποίηση ΑΦΜ εταιρειών που δεν δηλώνουν ΦΠΑ.

Ηλεκτρονική φαρέτρα κατά της φοροδιαφυγής ετοιμάζει ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παράλληλα με τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα βάλουν λουκέτο στα ταμεία των ΔΟΥ.

Οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθούν αφορούν την υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων από τους μισθωτές, το ηλεκτρονικό παράβολο, την εκτύπωση όλων των παρακρατούμενων φόρων και εξόφληση στις τράπεζες του συνόλου τους, τον αυτόματο συμψηφισμό οφειλών και επιστροφών φόρων, την υπονβολή συμφωνητικών που συνάπτονται μεταξύ επιτηδευματιών και τις αναλυτικές ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα έσοδα και έξοδα των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα taxheaven.gr ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εκφράζει την ελπίδα οι εφαρμογές αυτές να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2013 ή το αργότερο τις αρχές του 2014 και πρακτικά θα καταργούν τα ταμεία στις ΔΟΥ.

Μια ουσιαστική βάση δεδομένων, η οποία θα αποτελεί και δεξαμενή υποψηφίων φορολογουμένων για έλεγχο αναμένεται να προκύψει από τις αρχές του επόμενου έτους, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», όταν ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης.

Έτσι η ΓΓΔΕ θα έχει μια πλήρη ηλεκτρονική εικόνα των βιβλίων της επιχείρησης και θα μπορεί να κάνει απευθείας διασταυρώσεις και να κατευθύνει τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν.

Μια δεύτερη βάση δεδομένων θα προκύψει από τη δημιουργία μαύρης λίστας όσων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών δεν υποβάλλουν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δηλώσεις ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται απενεργοποίηση του ΑΦΜ του υπόχρεου και σχεδιάζεται μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων τους αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ των συνεργατών τους είναι στη «μαύρη λίστα».



Διαβάστε περισσότερα...

«Θόλωσα και την έσπρωξα»


Με τύφλωσε ο θυμός και την έσπρωξα στον γκρεμό, ένα δευτερόλεπτο αργότερα που το συνειδητοποίησα, ήταν αργά» φέρεται ότι είπε στην απολογία του χθες ο 62χρονος Γ.Ζ., ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της 52χρονης Ελένης Μπόνια, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών.

Ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ του χωριού, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ζούσε μια δεύτερη κρυφή ζωή, διατηρώντας παράνομη ερωτική σχέση με τη συγχωριανή του Ελένη Μπόνια, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά με δύο εγγόνια, η οποία ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της.

Από το μεσημέρι της 26ης Μαΐου τα ίχνη της 52χρονης εξαφανίστηκαν. Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου έδειξε ότι η γυναίκα είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον 62χρονο προτού εξαφανιστεί. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος. Το μοιραίο μεσημέρι η 52χρονη σταμάτησε στο ζαχαροπλαστείο του χωριού, πήρε γλυκά και όπως είχε πει σε συγγενείς και φίλους, θα πήγαινε στο νοσοκομείο του Κιλκίς να επισκεφθεί τον πατέρα της.



Ο 62χρονος αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση και παρουσίαζε και ως άλλοθι την οικογένειά του, καθώς έλεγε ότι είχε περάσει μια βόλτα από την ταβέρνα του χωριού κι όλη την υπόλοιπη ημέρα βρισκόταν στο σπίτι του.

Τελικά, ο 62χρονος ομολόγησε τη δολοφονία. Στην απολογία του δήλωσε βαθιά μετανιωμένος , ενώ η δικηγόρος του σημείωσε ότι ομολόγησε υπό το βάρος των τύψεων. Όπως είπε ο 62χρονος, διατηρούσε ερωτική σχέση με την 52χρονη και το τελευταίο διάστημα αυτή τον απειλούσε ότι θα το αποκάλυπτε όλα στη γυναίκα του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Iερέας «ψάρευε» κορίτσια


Παιδόφιλος ιερέας, 65 ετών, εμφανιζόταν στα chat rooms (δωμάτια επικοινωνίας) ως 15χρονος μαθητής, προκειμένου να «ψαρεύει» ανήλικα κορίτσια.

Σε μία περίπτωση, έκλεισε ραντεβού για καφέ με 13χρονη μαθήτρια, έπειτα από μήνες διαδικτυακής επικοινωνίας. Βγήκε από ένα κλειστό βανάκι, χωρίς πινακίδες, ήπιε καφέ με την ανήλικη και της ζήτησε να τον συνοδεύσει στο σπίτι του.

Το κορίτσι είχε προνοήσει να ζητήσει από κάποιους φίλους να βρίσκονται κοντά στο σημείο συνάντησης και σώθηκε απ' αυτούς.

Το περιστατικό διηγήθηκε ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, μιλώντας σε μαθητές, στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο.

Όπως είπε, ο δράστης εντοπίστηκε και η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιερείς κάνουν δώρο τα έξοδα του γάμου


Πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν καταφεύγουν στο δημαρχείο, καθώς τα έξοδα για τον θρησκευτικό γάμο είναι αρκετά. Το 2012, οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι από τους θρησκευτικούς κι έτσι οι ιερείς αποφάσισαν να βοηθήσουν τα ζευγάρια καλύπτοντας κάποια από τα έξοδα που απαιτούνται.

Δείτε το βίντεο από το STAR



Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο βίαιους κυκλώνες


Οι μετεωρολόγοι αναμένουν σφοδρότερες βροχοπτώσεις.

Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν βρει ακόμα τις αιτίες που συνδέουν τους κυκλώνες με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο εκτιμούν ότι θα παρουσιάζονται ολοένα και πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Την ώρα που οι Φιλιππίνες μετρούν τους νεκρούς που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, στη Βαρσοβία ξεκινούσε τις εργασίες της η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην οποία μετέχουν περισσότερες από 190 χώρες και μια στρατιά ειδικών επιστημόνων.

Η μελέτη των κυκλώνων ωστόσο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να στηριχτούν σε επαρκείς βάσεις δεδομένων, αφού δεν υπήρχαν δορυφόροι πριν από τη δεκαετία του 1970, σημείωσε ο Φαμπρίς Σοβέν, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών της Τουλούζης.

«Δεν διαθέτουμε ένα στήριγμα», παραδέχτηκε ο Ερβέ Λε Τρε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, που ειδικεύεται στην ψηφιακή απεικόνιση κλιματολογικών μοντέλων.

Στην τελευταία έκθεσή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (GIEC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως «η θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού έχει αυξηθεί από το 1971 μέχρι το 2010. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι φτάνει τον 0,1 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία για τα πρώτα 75 μέτρα της επιφάνειας των ωκεανών ενώ σε βάθος μεγαλύτερο των 700 μέτρων καταγράφεται αύξηση 0,015 βαθμών.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τρεις διαφορετικές μεθόδους παρατήρησης που επιτρέπουν στους μετεωρολόγους να συμπεραίνουν ότι είναι πιθανόν να αυξήθηκε η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας του ωκεανού και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί συζητούν ακόμη το αν η υπερθέρμανση οφείλεται αποκλειστικά στις δραστηριότητες του ανθρώπου, ωστόσο, όσον αφορά τους κυκλώνες, στην έκθεσή της του 2007 η GIEC θεωρούσε πιθανόν στο μέλλον να είναι πιο σφοδροί και να συνοδεύονται από ισχυρότερες βροχοπτώσεις.

Ο Φαμπρίς Σοβέν παρατήρησε ότι, παραδόξως, τα ψηφιακά μοντέλα καταδεικνύουν ότι το πλήθος των κυκλώνων θα περιοριστεί, για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. «Όταν όμως θα σχηματίζονται, τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, όσον αφορά τα κατακρημνίσματα. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην επιφάνεια θα ενισχύσει το φαινόμενο της εξάτμισης και κατά συνέπεια τις βροχές», εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Λε Τρε είπε ότι και ο ίδιος αναμένει ότι θα αυξηθεί η ποσότητα της βροχής. «Εάν κάνει περισσότερη ζέστη, θα έχουμε περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα και, γενικά μιλώντας, αναμένουμε πιο ισχυρές βροχοπτώσεις σε έναν πιο ζεστό κόσμο».



Διαβάστε περισσότερα...