Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ακόμη και παιδιά πλήττει ο σακχαρώδης διαβήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμη και σε παιδιά αλλά και σε νεαρής ηλικίας άτομα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μια πάθηση που “προτιμά” τους ενήλικες και μπορεί να διαγνωστεί σε μία τυχαία εξέταση αίματος, καθώς πολλές φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία που εμφανίζεται από την παιδική ηλικία. Η εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός των διαβητικών, που σήμερα ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια,την ερχόμενη 20ετία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 550 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται σε περίπου 900.000 ενώ υπάρχουν αρκετοί που πάσχουν από διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους διαβητικούς είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Συχνά τα άτομα με διαβήτη και έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχουν κανένα σύμπτωμα (σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου) εξ αιτίας της νευροπάθειας που μπορεί να τους συνοδεύει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απουσιάζει ο θωρακικός πόνος και το ανυποψίαστο άτομο να εκτεθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Κυριάκος Καζάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 27ο ετήσιο συνέδριο της ΔΕΒΕ το οποίο αρχίζει στις 14 Νοεμβρίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνδυάζει τις κακές διατροφικές συνήθειες και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην εκδήλωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη. Σε ένα σημαντικό αριθμό από νεοδιαγνωσθέντες διαβητικούς διαπιστώνονται κατά τη διάγνωση και σοβαρές επιπλοκές.

“Αυτό δείχνει τον σημαντικό ρόλο του προληπτικού ελέγχου, που πρέπει να συστήνεται σε όλα τα παχύσαρκα άτομα, στα άτομα με υπέρταση και διαταραχές των λιπιδίων καθώς επίσης και στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό και ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών. Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συχνοουρία, πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η καθημερινή 30λεπτη άσκηση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εξήγησε ο κ. Καζάκος.

Στην οικονομική διάσταση του διαβήτη αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΔΕΒΕ Ευάγγελος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι το άμεσο κόστος της αντιμετώπισης του διαβήτη ανέρχεται στα 1300 ευρώ ετησίως ενώ τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τα καλά ρυθμισμένα άτομα. Ο κ Πάγκαλος επισήμανε ότι το κόστος της φαρμακευτικής θεραπείας είναι μικρό ενώ το μεγαλύτερο κόστος σχετίζεται με τη νοσηλεία και ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι στις 14 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 11.00 έως τις 14.30 φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής θα ενημερώνουν το κοινό και θα κάνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, ενώ στις 12.00 θα σχηματιστεί στον ίδιο χώρο μία ανθρώπινη αλυσίδα μπλε χρώματος, που είναι και το επίσημο χρώμα του σακχαρώδη διαβήτη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα φωταγωγηθεί με μπλε φώτα ο Λευκός Πύργος, ενώ στις 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Grand Hotel Palace, ημερίδα για το κοινό με θέμα “Νεότερες απόψεις για τον σακχαρώδη διαβήτη”.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.