Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η παγκόσμια κίνηση για την απελευθέρωση των δελφινιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Λούι Ψυχογιός αποκάλυψε τη σφαγή 23.000 θηλαστικών ετησίως - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα - Ρεπορτάζ του newsbeast.gr.

Ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός είναι ο άνθρωπος που έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Είναι ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη σφαγή 23.000 δελφινιών ανά τον κόσμο σε ετήσιο επίπεδο και είναι εκείνος που μετέχει στην παγκόσμια κινητοποίηση για την απελευθέρωση των δελφινιών.

Ο Λούι Ψυχογιός μετά από ένα τυχαίο περιστατικό αποφάσισε ότι δεν θα δοκιμάσει ξανά κρέας στη ζωή του. Το 1986 έτυχε να γίνει αυτόπτης μάρτυρας σε μια σφαγή ζώων σε σφαγείο. Τότε, άλλαξε τον τρόπο σκέψης του και τη ζωή του γενικότερα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «The Cove» δημιούργησε την κινηματογραφική ταινία ο «Όρμος», με την οποία παρουσίασε ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα.

Όπως υποστηρίζει πάντως εκείνος, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τη σφαγή των δελφινιών, αλλά και με την υγεία των ανθρώπων, καθώς στην Ιαπωνία τρώνε το κρέας του δελφινιού, το οποίο έχει αποδειχθεί από ειδικές μετρήσεις, ότι είναι ιδιαιτέρως τοξικό, αφού περιέχει υδράργυρο σε ποσότητες που είναι επικίνδυνες για παιδιά και εγκύους.



Στην Ελλάδα πάντως αντιδράσεις προκαλεί στις φιλοζωικές οργανώσεις το γεγονός ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο υπάρχουν δελφίνια. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων μάλιστα υποστηρίζουν ότι γίνονται διαρκώς παρανομίες και επιτίθενται στο συγκεκριμένο πάρκο ισχυριζόμενες ότι δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τη σειρά του, απαντά ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις λένε διαρκώς ψέματα και ξεκαθαρίζει ότι τα δελφίνια προστατεύονται και σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούνται παραστάσεις.

Το newsbeast.gr με αφορμή την παγκόσμια κινητοποίηση που έχει δημιουργηθεί για την απελευθέρωση των δελφινιών, ζήτησε τη γνώμη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας καθώς και του Αττικού Πάρκου για τις καταγγελίες που υπάρχουν σε ελληνικό επίπεδο.

Οι αντιδράσεις
Η ΠΦΠΟ καθώς και η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών έχουν επανειλημμένα εκδώσει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των δελφινιών που βρίσκονται στα δελφινάρια.

Στις ανακοινώσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, διευκρινίζεται ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4039/2012, ”απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες”, ενώ με το άρθρο 13, ΔΕΝ εξαιρούνται τα ζωολογικά πάρκα, αφού αναφέρεται ρητώς ότι και στους χώρους αυτών απαγορεύεται η διεξαγωγή παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων».

«Μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων»
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Η Μαρίζα Χριστοδούλου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παρανομεί.



«Το δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο λειτουργεί παράνομα βάσει του νόμου 4039 και δεν έχει άδεια λειτουργίας», αναφέρει. Και προσθέτει ότι: «Πήγαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το υπουργείο που θέσπισε το νόμο 4039, με το οποίο απαγορεύονταν οι παραστάσεις). Αυτό το νόμο τώρα πάνε να τον αλλάξουν. Στον ένα χρόνο εφαρμογής του νόμου, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, πάνε να περάσουν μια τροποποίηση η οποία θα ορίζει ουσιαστικά ότι επιτρέπονται οι εκπαιδευτικές παραστάσεις. Δεν είναι παράσταση να βάζεις ένα ζώο να κάνει κωλοτούμπες και να λες παράλληλα ότι είναι εκπαιδευτικό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι εκπαιδευτικό το θέαμα.. Εκπαίδευση είναι να βλέπεις το ζώο στη φύση και να μαθαίνεις μέσα από ντοκιμαντέρ».

Η αντιπρόεδρος της ΠΦΠΟ αναφέρει ακόμη ότι: «Μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων. Πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ο κόσμος ότι δεν υπάρχει καμία εκπαιδευτικότητα στα θεάματα αυτά. Πρέπει να σταματήσουν τα δελφινάρια. Πήγαμε την απόφαση στον εισαγγελέα. Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο 4039 ήταν παράνομες οι παραστάσεις».



Η κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ακόμη ότι πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνηση στην Αμερική η οποία προσπαθεί ώστε να θεσπιστούν ατομικά δικαιώματα στα δελφίνια.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε και με το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών. Η Έλενα Τρύπατζη στρέφεται ανοιχτά κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου επειδή υποστηρίζει ότι το μόνο που κάνουν, είναι να καταστρέφουν τα δελφίνια.

«Σύμφωνα με μελέτες και ειδικούς επιστήμονες, τα δελφίνια είναι ανώτερα όντα. Ο εγκέφαλός τους είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος και έχουν δικές τους διαλέξεις. Δηλαδή, μιλούν με κάποια δική τους γλώσσα. Τα δελφίνια είναι πλάσματα που ζουν στη φύση. Το σύστημα που υπάρχει στις πισίνες είναι επώδυνο για εκείνα. Το αποτέλεσμα είναι να ζουν λιγότερο στην αιχμαλωσία παρά το γεγονός ότι τα δελφινάρια ισχυρίζονται το αντίθετο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τρύπατζη. Και κατηγορεί τους εκπαιδευτές ότι τους δίνουν ψυχοφάρμακα. «Τους δίνουν ψυχοφάρμακα γιατί με όλη αυτή την κατάσταση του εγκλεισμού, τρελαίνονται γιατί δεν έχουν εμπλουτισμό στο περιβάλλον τους. Είναι φυλακισμένα ουσιαστικά».

Στο επίκεντρο οι «παραστάσεις»
Σε διαμάχη είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και για το θέμα των λεγόμενων «παραστάσεων». Οι πρώτοι διαμαρτύρονται και ζητούν την απαγόρευσή τους ενώ οι εκπαιδευτές τονίζουν ότι «δεν κάνουμε παραστάσεις. Κάνουμε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις».

Η κ. Τρύπατζη σχολιάζει το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Οι παραστάσεις δεν έχουν καμία εκπαιδευτική αξία, όπως ισχυρίζονται-για μία ακόμη φορά-στα δελφινάρια. Οι παραστάσεις δεν έχουν καμία εκπαιδευτική αξία για τον κόσμο και ούτε συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για τη φύση. Στα δελφινάρια λένε μόνο ψέματα για να δικαιολογήσουν την αιχμαλωσία τους».



Τονίζει ακόμη ότι: «Μια παράσταση δεκαπέντε λεπτών δεν μπορεί να δείξει στο κοινό πώς ζει ένα δελφίνι. Τα παιδιά και οι γονείς πάνε εκεί για να διασκεδάσουν και όχι για να μάθουν. Οπότε, δεν βλέπουμε και την ύπαρξη του να υπάρχουν και να βασανίζονται τα ζώα αυτά». Αναφέρει ότι σε μερικές χώρες του κόσμου τα δελφινάρια έχουν απαγορευθεί. Και προσθέτει ότι επιστήμονες δίνουν μάχη για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των δελφινιών.



Υποστηρίζει πάντως ότι: «Το Αττικό Πάρκο λέει πάρα πολλά ψέματα και ισχυρίζεται ότι το δελφινάριο είναι νόμιμο».

Μιλά όμως και για το κυνήγι των δελφινιών, λέγοντας: «Να ξέρετε ότι η ύπαρξη δελφινάριων ενισχύει το κυνήγι των ελεύθερων δελφινιών στη φύση. Στο ελεύθερο κυνήγι δολοφονούνται κάποια ζώα ενώ άλλα αιχμαλωτίζονται με πολύ μεγάλο τίμημα και δίνονται σε δελφινάρια. Ένα δελφίνι μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 150 χιλιάδες δολάρια. τόσα χρήματα μπορεί να πληρώσει ένα δελφινάριο για να πάρει ένα δελφίνι».

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα. Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ υποστηρίζει ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν μάθει να λένε ψέματα και τονίζει: «Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παράνομο με το δελφινάριό μας. Εμείς δεν κάνουμε παραστάσεις. Εμείς κάνουμε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Εμείς ό,τι κάνουμε, είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Δεν είναι σόου, δεν είναι τσίρκο, δεν είναι επίδειξη. Είναι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Εμείς εκπαιδεύουμε, μαθαίνει ο επισκέπτης από τις συμπεριφορές των ζώων και επιμορφώνεται. Αυτό είναι η εκπαιδευτική παρουσίαση», λέει.



Σχολιάζει όμως και τις καταγγελίες περί ψυχοφαρμάκων, σημειώνοντας ότι: «Οι καταγγελίες περί ψυχοφαρμάκων είναι συκοφαντική δυσφήμιση. Ψυχοφάρμακα δεν δίνονται πουθενά στον κόσμο».

Μιλά όμως και για το κυνήγι δελφινιών, αναφέροντας: «Τα δελφίνια μας έχουν γεννηθεί σε δελφινάριο. Δεν τα έχουμε πιάσει εμείς. Οι φιλοζωικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τη δική τους ατζέντα και μεταφράζουν το νόμο, όπως τους βολεύει». Και προσθέτει: «Υπάρχει μια παγκόσμια αντίδραση για τη σφαγή που γίνεται στην Ιαπωνία. Εκεί πιάνουν δελφίνια και τα στέλνουν σε διάφορα δελφινάρια. Αυτά τα δελφίνια πηγαίνουν στο Ντουμπάι και σε άλλες χώρες που δεν έχουν νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται αυτά τα ζώα. Στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να πιάσεις δελφίνι από τη φύση και να το βάλεις σε δελφινάριο. Όλα τα δελφίνια που υπάρχουν σήμερα στα ζωικά πάρκα της Ευρώπης, είναι δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς γεννημένα σε ζωικά πάρκα. Τα ζωικά πάρκα ασχολούνται με την αναπαραγωγή, την διατήρηση των ειδών. Εμείς συμμετέχουμε σε 38 προγράμματα για διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση. Ασχολούμαστε με επανένταξη ζώων στη φύση. Ερμηνεύουν το νόμο 4039 κατά τη δική τους επιθυμία».

Ο κ. Λεσουέρ, αναφερόμενος στο θέμα των «παραστάσεων», λέει ότι: «Εμείς δεν κάνουμε παραστάσεις. Δεν κάναμε ποτέ παραστάσεις. Έχουν βγει και δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μας έχουν αθωώσει». Και υποστηρίζει: «Οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κάνει επάγγελμα τα ψέματα. Χάνουμε το χρόνο μας με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το επάγγελμά τους να λένε ψέματα».



Το newsbeast.gr μίλησε και με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Αττικού Πάρκου, Δημήτρη Μαζιώτη, ο οποίος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη φιλοζωική οργάνωση «ρίχνει λάσπη».

«Οι καταγγελίες αυτές έρχονται σε μία σειρά καταγγελιών που γίνονται τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη Ομοσπονδία. Αυτές οι καταγγελίες εκπορεύονται κυρίως από το γεγονός ότι είναι κατά της ίδιας της ύπαρξης των ζωολογικών κήπων. Δηλαδή, η ατζέντα αυτών των Ομοσπονδιών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γενικά ζωολογικοί κήποι. Λένε ότι είναι κακό πράγμα για την ανθρωπότητα η ύπαρξη των ζωολογικών κήπων. Με αυτή τη βασική αρχή τους, όπως καταλαβαίνετε, δεν συμφωνούμε. Και δεν είναι μόνο ότι δεν συμφωνούμε εμείς, είναι ότι δε συμφωνεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει.

Και προσθέτει: «Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων αναγνωρίζει τον εκπαιδευτικό τους ρόλο. Δηλαδή, λέει ότι είναι πολύ σημαντικός ρόλος για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή απειλούμενων ειδών καθώς και ο εκπαιδευτικός ρόλος όπως για παράδειγμα στους επισκέπτες. Αυτή δεν είναι η δική μας άποψη. Είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης και των ελληνικών νόμων. Άρα, το ξεκίνημα αυτής της συζήτησης τίθεται σε λάθος βάση από την πλευρά αυτών των οργανώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτές οι οργανώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν πολύ μεγάλο πεδίο δράσης, όπως για παράδειγμα η Anima, που προσπαθεί, ή η Αλκυόνη. Είναι από τις δύο σοβαρότερες φιλοζωικές οργανώσεις που ασχολούνται με την αποκατάσταση πουλιών, ζώων κ.ά. Πολλές φορές αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου λόγω του εξειδικευμένου του προσωπικού, των κτηνιάτρων, των φροντιστών που γνωρίζουν για την αποκατάσταση ζώων και στη συνέχεια να τα αφήσουν πίσω στη φύση.

Η οργάνωση Mom που ασχολείται με τις φώκιες στη Σκόπελο φτιάχνουν ένα κέντρο αποκατάστασης για τραυματισμένες φώκιες, το οποίο γίνεται και με την ενίσχυση-χρηματοδότηση του Πάρκου αλλά και στους χώρους του Πάρκου. Υπάρχει μία συνεργασία με αυτές τις οργανώσεις και γενικά με κάθε σοβαρή οργάνωση, η οποία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των πάρκων έχει τη σημασία του».



Ο κ. Μαζιώτης αναφέρει ακόμη ότι: «Από κει και πέρα, η τελευταία καταγγελία που μας έγινε από τη συγκεκριμένη φιλοζωική οργάνωση, έχει πολλές ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα το ότι γίνεται παραβίαση του νόμου 4039. Αυτό δεν ισχύει γιατί ακόμη και η καταγγελία που έχει γίνει, έχει εκδικαστεί και το Αττικό Πάρκο έχει αθωωθεί. Επίσης, δεν ισχύει γιατί γίνεται μια καταχρηστική ερμηνεία του νόμου όταν αναφέρονται στα δελφίνια. Ο νόμος αυτός αναφερόταν σε παραστάσεις που γίνονται σε τσίρκα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις λοιπόν θεωρούν ότι γίνονται παραστάσεις στο πάρκο. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν γίνονται παραστάσεις στο Αττικό Πάρκο, γίνονται εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, γιατί αυτός ήταν ο ρόλος μας. Στις χιλιάδες επισκέψεις που γίνονται για τα δελφίνια, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια. Δεν γίνεται κανένα σόου, γίνεται μία εκπαιδευτική παρουσίαση με εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και με άλλα ζώα όπως εκπαιδευτικές πτήσεις πουλιών. Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα νόμιμα ζωολογικά πάρκα. Το Αττικό Πάρκο είναι το μόνο νόμιμα αδειοδοτημένο Πάρκο στην Ελλάδα και είναι το μόνο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων. Αυτό σημαίνει ότι πληροί όλα τα στάνταρ. Οπότε, αυτές οι καταγγελίες όχι μόνο δεν στέκουν αλλά όταν γίνονται και πηγαίνουν στα δικαστήρια, έχουν καταπέσει. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η άποψή μας, είναι και η άποψη της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Αττικού Πάρκου αναφέρεται και στις καταγγελίες που υπάρχουν παγκοσμίως για τα «ψυχοφάρμακα».



«Υπάρχει μια καταγγελία σε παγκόσμια κλίμακα από φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι τα ζώα που βρίσκονται στα ζωολογικά πάρκα, και ειδικότερα στα δελφίνια, δίνονται ψυχοφάρμακα ή άλλου είδους φαρμακευτικές αγωγές. Δεν μπορώ να πάρω θέση εγώ για όλα αυτά που γίνονται στον κόσμο. Άλλωστε, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τα καλά και τα κακά πάρκα. Στην Ασία και στη Μέση Ανατολή υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Στην Ευρώπη όμως, όλα τα αναγνωρισμένα πάρκα, δεν εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Στο Αττικό Πάρκο δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να ισχύει αυτό. Αυτή είναι μία ακόμη κατηγορία τους. Πρόκειται για εκτόξευση λάσπης. Όταν γίνεται μια γενική κατηγορία, μας παίρνει όλους η “μπάλα”. Αλλά δεν ισχύει αυτό. Η βάση των καταγγελιών για εκείνους αρχίζει από το ό,τι δεν πρέπει να υπάρχουν ζωολογικά πάρκα. Αυτό δεν είναι μία ιδέα μόνο. Υπάρχει ολόκληρος οργανισμός από την οποία εκπορεύονται όλες αυτές οι κατά τρόπον έρευνες», καταλήγει ο κ. Μαζιώτης.

Παγκόσμια κινητοποίηση από τον Λούι Ψυχογιό
Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη σφαγή 23.000 δελφινιών ετησίως συμμετέχει, όπως λένε εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα, στην παγκόσμια κινητοποίηση που έχει δημιουργηθεί για την απελευθέρωση των δελφινιών.

Όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, ο σκηνοθέτης, οι ετικέτες στην αγορά της Ιαπωνίας δεν αναγράφουν την τοξικότητά του. Πολλές φορές μάλιστα το κρέας του δελφινιού πωλείται και ως κρέας φάλαινας που είναι πιο ακριβό. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως έχει πει, οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους να το τρώνε από μικρά για να συνηθίζουν στη γεύση.



Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο Λούι Ψυχογιός ήρθε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες κατά την κινηματογράφηση του ντοκιμαντέρ. Όπως έχει πει, στο Ταϊτζί, ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά επικίνδυνα. Στον όρμο που για έξι μήνες οι ντόπιοι σφάζουν τα δελφίνια, δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς, καθώς φρουρείται από την τοπική αστυνομία.

Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να μεταμφιεστούν προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί κατά την περίοδο της κινηματογράφησης. Χρησιμοποίησαν μεθόδους πολέμου, θερμικές και κρυφές κάμερες, δύτες και στολές παραλλαγής, προκειμένου να συλλέξουν το απαραίτητο υλικό. Σύμφωνα με ακτιβιστές, συνολικά κάθε χρόνο 23.000 δελφίνια σφάζονται στον όρμο του Ταϊτζί.



Το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» δίνει μάχη για τα δελφίνια

Όσα δεν τα σκοτώνουν, τα πουλάνε σε πάρκα αναψυχής σε όλο τον κόσμο, με τις τιμές να κυμαίνονται από 145.000 έως 200.000 δολάρια ανά ψάρι. Το 2005 ο Ψυχογιός συνίδρυσε την «Κοινότητα για την διατήρηση των Ωκεανών», ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, που έχει σκοπό να ενημερώνει το κοινό για την κατάσταση στο 70% της γης, τους ωκεανούς και να βοηθά ανθρώπους να αποκτούν οικολογική συνείδηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.