Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τεχνική «βλέπει» πιθανό έμφραγμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίζει τις πλάκες που μπορεί να αποκολληθούν σχηματίζοντας θρόμβο.

Μια νέα πολλά υποσχόμενη διαγνωστική τεχνική για την καρδιά ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες, η οποία μπορεί να «δει» σε ποιο βαθμό είναι φραγμένες οι αρτηρίες ενός ανθρώπου και, συνεπώς, κατά πόσο αυτός κινδυνεύει από έμφραγμα.

Είναι η πρώτη μη επεμβατική τεχνική, η οποία μπορεί να εντοπίσει τις πλάκες που είναι πιθανό να αποκολληθούν, σχηματίζοντας έτσι επικίνδυνο για την καρδιά θρόμβο.

Η νέα μέθοδος (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ-CT), που έως τώρα χρησιμοποιούνταν για την ανίχνευση όγκων σε καρκινοπαθείς, πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα καρδιοπαθών, προτού εισαχθεί στην κλινική πρακτική. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται δυνατό να εντοπίζονται με τόση ακρίβεια οι ζώνες κινδύνου του καρδιαγγειακού συστήματος, όμως η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν η έγκαιρη ανίχνευση των πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, στην πράξη είναι όντως σε θέση να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Μαρκ Ντιούεκ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα άκρως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόβλεψη των εμφραγμάτων, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον.

Τα παραδοσιακά καρδιολογικά τεστ δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις επικίνδυνες πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες. Η νέα τεχνική φιλοδοξεί να αποκαλύψει ποιοι ασθενείς αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα», χωρίς καν να το ξέρουν.

Η τεχνική χρησιμοποιεί αφενός μια ραδιενεργή ουσία, η οποία φωτίζει τις τυχόν επικίνδυνες πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και αφετέρου πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνες που απεικονίζουν την καρδιά και τα αγγεία. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να έχει στα χέρια του μια λεπτομερή εικόνα των επικίνδυνων ζωνών της καρδιάς.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν πάθει έμφραγμα. Η νέα τεχνική επέτρεψε τον εντοπισμό της πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο στους 37 από αυτούς.

«Υποπτεύομαι πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν τελικά έμφραγμα όλες οι πλάκες που ανιχνεύονται, όμως θα είναι χρήσιμο να εντοπίζουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι χρειάζονται επιθετική θεραπεία», δήλωσε ο Μαρκ Ντιούεκ. Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα όπως ασπιρίνη ή στατίνες, δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφής, άσκησης κ.α.), καθώς και εισαγωγή «στεντ» για τη διατήρηση ανοικτών των αρτηριών.

Όπως είπε ο βρετανός γιατρός, «τα εμφράγματα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στο Δυτικό κόσμο. Δεν δίνουν καμία προειδοποίηση και η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν για την καρδιοπάθειά τους, είναι όταν παθαίνουν το έμφραγμα. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πλάκες, τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα εμφράγματα και τους θανάτους των ανθρώπων».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.