Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Διευκρινίσεις για το ακατάσχετο καταθέσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εφόσον προκύψει θέμα αναγκαιότητας νομοθετικής παρέμβασης μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ, αυτή θα υπάρξει, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση τριών βουλευτών της ΝΔ, της 'Αννας Μάνη Παπαδημητρίου, Γεωργίας Μπατσαρά και Ιορδάνη Τζαμτζή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ.

«Όσον αφορά το ακατάσχετο, εφόσον μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ξεκαθάρισμα της όλης διαδικασίας, προκύψει θέμα νομοθετικής παρέμβασης, αυτή θα πραγματοποιηθεί», απαντά ο κ. Μαυραγάνης στους βουλευτές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, πάντως, ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο Προϊστάμενος ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους.

Επίσης ο κ. Μαυραγάνης υπενθυμίζει ότι με τον Κώδικα σήμερα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται το άρθρο 30 του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το οποίο, με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τον ανωτέρω νόμο «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε». Με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ΄ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κλπ.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης παραθέτει και τις διατάξεις και εγκυκλίους με τις οποίες παρέχεται στον οφειλέτη του Δημοσίου η δυνατότητα να επιλέξει να υπαγάγει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε περίπτωση που αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Οι τρεις βουλευτές της ΝΔ έχουν επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών ότι μετά το νόμο που δύναται να παρακρατείται από τραπεζικά ιδρύματα και να αποδίδεται στις ΔΟΥ μέρος χρημάτων των λογαριασμών, που μπορεί να προέρχεται από μισθούς και συντάξεις - της τάξεως άνω των 1.000 ευρώ το μήνα- των οφειλετών, αλλά και από ενοίκια, αποζημιώσεις από φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες περιοδικές παροχές, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινότητα των πολιτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.