Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απενεργοποίηση ΑΦΜ εταιρειών που δεν δηλώνουν ΦΠΑ.

Ηλεκτρονική φαρέτρα κατά της φοροδιαφυγής ετοιμάζει ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παράλληλα με τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα βάλουν λουκέτο στα ταμεία των ΔΟΥ.

Οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθούν αφορούν την υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων από τους μισθωτές, το ηλεκτρονικό παράβολο, την εκτύπωση όλων των παρακρατούμενων φόρων και εξόφληση στις τράπεζες του συνόλου τους, τον αυτόματο συμψηφισμό οφειλών και επιστροφών φόρων, την υπονβολή συμφωνητικών που συνάπτονται μεταξύ επιτηδευματιών και τις αναλυτικές ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα έσοδα και έξοδα των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα taxheaven.gr ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εκφράζει την ελπίδα οι εφαρμογές αυτές να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2013 ή το αργότερο τις αρχές του 2014 και πρακτικά θα καταργούν τα ταμεία στις ΔΟΥ.

Μια ουσιαστική βάση δεδομένων, η οποία θα αποτελεί και δεξαμενή υποψηφίων φορολογουμένων για έλεγχο αναμένεται να προκύψει από τις αρχές του επόμενου έτους, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», όταν ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης.

Έτσι η ΓΓΔΕ θα έχει μια πλήρη ηλεκτρονική εικόνα των βιβλίων της επιχείρησης και θα μπορεί να κάνει απευθείας διασταυρώσεις και να κατευθύνει τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν.

Μια δεύτερη βάση δεδομένων θα προκύψει από τη δημιουργία μαύρης λίστας όσων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών δεν υποβάλλουν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δηλώσεις ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται απενεργοποίηση του ΑΦΜ του υπόχρεου και σχεδιάζεται μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων τους αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ των συνεργατών τους είναι στη «μαύρη λίστα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.